Výroba vlastního filtru
Já ho mám otevřený a molitany vyčuhují cca 5cm nad hladinu. Voda proudí celým průřezem filtru (podobně jako u kanystru, jen naležato), nemám tam komory.
Na druhou stranu má tento filtr i svá negativa.
Zvyšuje odpar a to i když je zakrytý. Oproti ostatním je hlučnější. Navíc je třeba vyřešit přepad a to může být trochu problém. Je náchylnější na změnu hladiny. Takže je třeba zvážit jestli to za to stojí. Za mě u akvária nad 500l stojí za to o něm alespoň uvažovat.
Díky za reakce.
Ty manipulační (a bezpečnostní) výhody beru, ale nejsou předmětem mého zájmu.
Wetlands = mokřady, bažiny a jejich bioregenerační schopnosti, o tom jsem se něco načetl. Vychází to ze zjištění, že nejbohatší mikroflóra bývá v přírodě právě na rozhraní mokré a suché fáze. A tak se dělají mokřiny, kde je povrch země pár centimetrů nad hladinou, stále zamokřený, a mezi tím mělké kanály. V tom roste nějaké rákosí nebo takové věci, a nechá se tím zvolna protékat zasviněná voda. Je to efektivní, nevýhodou jsou vysoké vstupní náklady a nároky na plochu, výhodou "přírodnost" a relativně nižší provozní náklady (ve srovnání s klasickou ČOVkou).
A to mě inspirovalo. Myslím že se tomu říká mokrosuché filtry, ne? Prostě zařízení, kterým voda zvolna proudí přes něco, třeba ten pitomý molitan, nebo pemzu, nebo třeba ještě něco lepšího, a to něco vyčuhuje nad hladinu.
U těch umělých bažin taky nefunguje hloubka/objem, ale plocha, kde je voda ve styku se vzduchem. Tam (trochu kupodivu, ale vysvětlení se našlo) funguje nejlíp dokonce i denitrifikace.
Máte ty komorové filtry dělané tak, že jsou otevřené a molitany vám vyčuhují kousek nad hladinu?
Kdybych měl brát vyplatí z pohledu pořizovací ceny, tak si myslím, že tam je skleněný filtr vítěz a to nepočítám životnost v porovnání třeba s kanystrem. Další jasné plus je bezpečnost. A ta velikost - asi by stačily menší, ale pokud je kam filtr dát, tak cenový rozdíl mezi třeba 10 a 15% objemu akvária za samotné sklo je skoro zanedbatelný. Ty litry vody ve filtru se také mohou hodit, při více zarybněných akváriích. Dále je možné do něj nacpat spoustu techniky a mít akvárium kromě přepadu prázdné. A mě se na těch filtrech možná nejvíce líbí jejich otevřenost, při čištění ho v podstatě ani nemusím vypínat (i když jsem ještě ani jeden z těch velkých skleněných nečistil), většinu zásahů mohu udělat právě přes filtr atd.
Na 540l akváriu jsem začínal s kanystrem JBL e1501. Časem opravdu nestíhal - bordel voda bez zjevné příčiny, akvárium plné rostlin s přiměřeným počtem ryb. Doplnění o druhý kanystrový filtr pomohlo, z toho jsem tenkrát usoudil, že na objemu bude záležet. Teď dávám už jenom skleněné (nebo interní) o objemu 15-20% akvária. Asi je to zbytečně předimenzované, ale místo mi to nikde nezabírá a beru to jako takovou jistotu. V jiném akváriu (300l) jsem nahrazoval kanystr (Aqua Nova 1500) skleněným filtrem o objemu 63l. Opticky je voda čistější, ryby mi přijdou spokojenější (ploutve, zbarvení) a zase - skoro rok jsem do toho filtru nesáhnul. Je to Malawi, kde je cca 35 ryb, takže na daný objem dost zarybněné. Krátce po nasazení skleněného filtru třeba zmizela řasa, která se předtím neustále dělala na dně.
Nemám žádné doložitelné (změřené) důkazy toho, že velkoobjemové filtry jsou lepší, ale měl jsem doma kanystry 3 a už bych se k nim nevrátil. Hned za skleněný filtr z pohledu funkčnosti bych zařadil filtry vnitřní, molitan s čerpadlem (na samotném provedení podle mě moc nezáleží). Při objemu molitanu kolem 5% celkového objemu akvária jsem měl vždycky opticky krásně čistou vodu a to i při značném zarybnění bez rostlin (odchovna - tam jsem sice častěji měnil vodu, ale nebylo to denně).
No já jsem měl tehle filtr když sem měl Afriku a molitan byl jen v jedné komoře zbytek filtru byl hustě osázen rostlinami které by v akváriu nevydržely a navíc by nevypadaly hezky. Fungovalo to dobře. Další přínos jak už sem psal je chlazení, snadná výměna uhlí a jiných přechodných filtračních materiálů (a zvětšení objemu akvária taky není úplně od věci). Vzhledem k tomu že mám v akváriu průběžnou výměnu vody mám přes filtr řešený odpad což taky není od věci. Prostě jen samá pozitiva a sociální výhody
Ale jinak pokud bych filtr neměl tak bych ho na rostlinné akvárium asi nepořizoval. Jsou nádrže kde má své opodstatnění a pokud se správně používá usnadňuje akvaristovi život.
ahoj
Nechci vyvracet, jestli velký objem fitrace je nutný nebo ne, ale dám sem odkaz na youtube kanál firmy, která se zabývá stavbou rekreačních rybníků, rybníků pro KOI kapry, želvy apod. Pro filtraci používají wetland filtraci (podobně jako sump u akvárií) a objem filtrační oblasti bývá cca 25% z celkového objemu rybníka. Taky záleží na co se rybník bude používat, jaký bude bioload. Jak na ty obrovské filtrační objemy přišli jsem nezkoumal, ta firma to už dělá přes 20 let, voda v těch rybnících je průzračná. Samozřejmě to není jen o filtraci, je tam soustava trysek, která brání usazování kalu na dně rybníka, automatické dávkování bakterií atd.
Je to tam vysvětlováno spíš jednoduchým způsobem pro zákazníky, žádné vědecké rozbory něčekej.
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…+
Dívám se na ten obrázek a čtu ty reakce...
Všichni nějak vycházíte z jistoty, že stavba wohromného filtru se vyplatí. Já tu jistotu nemám, mám pochybnosti.
Máte někdo nějaký nápad, jak nějak konkrétněji zjistit, změřit, ukázat... cokoli, jak, co a kolik toho ty velké filtry opravdu dělají?
Vím že leckdo takovou věc má a akvárko mu pěkně funguje. Jenže máme i pěkná akvárka bez velkých filtrů... V čem to tedy je?
Nechci rýpat, rád bych slyšel názory, náměty.
0 04.03.2019 10:50 Mejla82 Velke diky!.. vecer proctu podrobneji
1 03.03.2019 22:48 R
vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostliny Volné to je až za rašelinou. To bude stačit. Když do první komory nedá nic. Pak OK. Ale jak píšeš plovákové hlídání. Odpar bude...
To sem si nevšiml (omlouvám se) ale každopádně tam molitan být nemá (je tam třeba volno protože ta padající voda dělá bubliny a ty musí "vybublat" protože jinak zavzdušňují celý filtr.
Píše tam molitan tak myslím že tam bude. A vše co bude plavat na hladině skončí na konci trubky a molitanu. Nepíše jak hustý, ale i tak bych nechal trubku nad.
Ale v té první komoře ani v trubce není filtrační materiál takže pokud ti to nevcucne plavky tak si nedovedu představit jak by si to chtěl ucpat.
To je pravda. čerpadlo by stejně měl mít zabezpečené. Hladinové plováky dle mého názoru jsou nepřekonané.. Cena/výkon.

Největší problém u tohoto tipu filtru je odpar, protože jak ti mizí voda z akvária tak se snižuje hladina ve filtru a ne v akváriu a filtr má menší plochu než akvárium a tak se může stát že ti vážně poběží čerpadlo na sucho. Já to řeším hladinovým plovákem.
Možná to špatně píši. Pokud bude ucpaný konec trubky na vstupu nic nepoteče...
Dle nákresu se bavíme cca. o 30 litrech v posledních dvou. což dle mě by mělo stačit. Ale mám obavu u vstupu jak se ucpe přívod. Dal bych ho nad filtrační náplň a bude mít klid. Pak by nemělo dojít k nedostatku vody při zanesení. Filtrovat nebude jen když bude daný úsek ucpaný. ostatní pojede bez problému.
Ale to není tlaková nádoba. A i kdyby byla pokud bude nad přepážkami volný prostor tak to poteče tudy kde to není ucpaný.
Podle mě záleží, jak se to spočítá. Čerpadlo každopádně vyčerpá do akvárka ty poslední komory až k přepážce s přepadem. A ta voda nateče přepadem do filtru. Pokud to bude mít dobře spočítané a přizpůsobené, tak ta voda horem poteče zase k čerpadlu a to na suchu nebude. Nebude sice filtrovat vodu, ale ani nepoběží nasucho. Pokud to bude mít udělané nedobře, tak mu buď filtr přeteče, nebo se voda někam vejde, ale dál se nedostane a čerpadlo na sucho poběží. Si myslím já...
Mejla82 napsal: Přepad bych nechal 1cm pod hladinou vody
Ještě k tomuto... Jestli se nepletu, tak smysl přepadu je v tom, že hladina vody je při vypnutém čerpadle na úrovni přepadu a nic neodtéká a jakmile zapnu čerpadlo, tak to, co se přečerpá z filtru do nádrže tím přepadem odteče. Takže si nedovedu představit, jak bych chtěl trvale udržet přepad 1 cm pod hladinou...
Osobně bych tedy dal přepad na úroveň, kde chci mít hladinu. Zpětný ventil bych nedával, pokud je v něm pružina, tak si nemyslím, že ho čerpadlo přetlačí a riziko zpětného natečení vody výtlakovou hadicí do filtru bych řešil dostatečnou rezervou v objemu filtru - pokud vypne čerpadlo, tak bych si spočítal, kolik vody mi nateče rozstřikovací rampou zpátky (jakmile ti klesne hladina pod otvory v rampě, nic ti už ven nepoteče...) a o ten objem plus rezervu bych navýšil objem filtru nad přepážkami. Někdo to také řeší navrtaným otvorem v trubce nad rampou (ale pod hladinou), čímž se ty litry ještě sníží...
Snad jsem to nepopletl...
Asi jsem už dlouho že školy. Tam jsem se učil, když je zácpa nic neteče. Ani vrchem. To byl jen můj názor.
Mrkni na princip spojenýho nádobí

Jedině když nebude trubka ukončená dole, ale pouze ve vrchní části.

I pokud budou ucpané všechny vždy to horem doteče k čerpadlu.
Pokud budou ucpané tři filtry nikam to nepůjde. Tlak z přepadu je malý a nenucený. Pojistný ventil má v sobě pružinu.
Pokud na to bude myslet a přizpůsobí tomu výšky přepážek, tak ano.
To by se musel ucpat přepad který jak předpokládám bude volný a tím pádem to ve filtru poteče horem přez přepážky zase do té poslední komory.
Netuším, jak ten ventil funguje, jestli je na klapce pružina, nebo jen gravitace, ale přetlačí čerpadlo odpor ventilu?
Smetany napsal: Kam by se asi ta voda poděla i když to bude ucpaný?
Do akvárka? Když se ucpe filtr, tak čerpadlo vycucne poslední komoru a v tomto případě i komoru s topítkem. Prostě až k nejbližší přepážce s horním přepadem. Další skrz ucpaný filtr nepřiteče, tedy je čerpadlo na suchu, řekl bych...
Nic jiného než komorové filtry nemám, takže vlastní zkušenost ale to uvidíš sám. V potrubí se tvoří bordel a počítej s tím že se ti tam nějaký ten šnek taky může dostat. Asi bych si udělal rezervu ve filtru aby ti tam při výpadku čerpadla vešla všechna voda.

Projdi si tu téma.
rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru… Krom selhání ventilu by muselo ještě vypnout čerpadlo a navíc to upustí jen po výtok filtru pokud bude na hladině nebo těsně pod ní myslím že není problém 20 litrů z filtru obětovat jako pojistku. A to s tím čerpadlem na suchu to nebudu komentovat.... Kam by se asi ta voda poděla i když to bude ucpaný?
0 03.03.2019 18:49 Mejla82
0 03.03.2019 18:47 Mejla82 cerpadloo by na suchu byt nemelo.Kdyz se ucpe filtr tak by to voda tekla prez prepazky.. asi

.Proc myslis moc komor?Podstate jen ve 3 je akvacit
No já se kvůli tomu taky proburával do koupelny. Doma sem vysvětlil že je to lepší než mít všude vodu. Já mám ještě průběžné dopouštění tak to tudy odtéká. Jinak ten zpětný ventil by měl většině katastrof zamezit.

zpetny ventil bude poradnej,ne akvarijni ale instalatersky
Těch komor je moc a pokud v nich nebude hodně propustný materiál bude čerpadlo časem nasuchu.

Ten zpětný ventil to je hodně slabý článek při jeho selhání budeš mít mokro v bytě.

To je urcite dobry napad,prepad do odpadu...Bohuzel odpad tam
nemam
Fungovat to bude. Já tam mám ještě bezpečnostní přepad do odpadu. A možná je tam zbytečné moc komor. Pokud máš v létě problém s teplotou je dobré nechat si místo na mražené petlahve.
0 03.03.2019 18:24 Mejla82 – Výroba biofiltru

Mohlo by to fungovat?Přepad bych nechal 1cm pod hladinou vody.1 cm vodního sloupce je necelích 12l vody.U filtru bych nechal rezervu 5cm což je 16l vody pro případ ucpání filtru.Na výtoku by byl jednocestný ventil aby se voda z akvária zpátečkou nedostala do filtru a akvárium nevyteklo...za každou radu budu rád
Starší reakce

Ahoj v blízké době plánuji set diversa startup 80 LED.Kde je samozřejmě naprosto nevhodná filtrace Claro 1000. tak me napadlo že bych v akváriu vyrobil tohle,molitan bude vysoký až k hladině. A místo toho kousku molitanu ve filtru claro 1000 bych dal třeba Seachem Matrix.
Starší reakce
V tuto chvíli se nechci pouštět do žádného "tažení" proti velkým filtrům, ale povím Ti, jakým směrem bych uvažoval já.
Slepá hladina je otravná, rozhýbal bych ji nejlevnějším způsobem. Mnohdy pomůže prostě změnit krmivo.
Hnědou řasu (pokud myslíš ruduchu) bych se snažil potlačit - zároveň se slepou hladinou - čištěním vody od organických látek. Tzn. výměny vody, vzduchování a filtrace přes aktivní uhlí. To poslední lze nouzově provést i v dámské nylonové ponožce zavěšené k vývodu z filtru/čerpadla či blízko proudu vody ze vzduchování.
Úplně mi nedostačuje průtok páč v hodně zarostlé části se mi dělá slepá hladina a po čase studování o filtracích jsem došel k názoru čím víc média tím lepší.
navíc mám trochu větší problém s hnědou řasou ale to asi filtr nezmění co?
A máš v akvárku nějaký problém, že se Ti filtrace zdá nedostatečná?
Čus lidi mám 54L akva viz prezentace a v něm filtr Hailea RP-200 a nejsem příliš spokojen zdá se mi slabý jak prutok tak objem média tak mě napadlo co takhle si koupit čerpací hlavu třeba Hailea PT-400 a kní kosku biomolitanu třeba 10x10x16 cm PPI 30 a dovnitř vyříznout díru a naplnit třeba ehime substrát pro nebo tak něco máte někdo zkušenost nebo nějaký názor??

Starší reakce
já bych ho udělal 15cm od stěny - na zadní (delší stěně) prostor uvnitř bych viděl na 50x30x15
.....á nebo klidně vlepit do rohu akva desku skla šikmo aby to tolik nerušilo pozadí... a dal 40 cm dlouhý sklo šikmo, že by jsi střed skleněný desky měl 20cm od rohu akvária... půdprysně trojúhelník v rohu akva - 40cm přepona a výška 20cm... nechce se mi počítat délka ramen toho trojúhelníku
dle mě nejlepší využití prostoru... a příčky uvnitř bejt nemusí..

No právě na to jsem myslel. Zlatá střední cesta a můžu přidat 5cm na šířce akva

Asi by to šlo i 10cm ale zkus si do tak malého a 50cm vysoké otvoru strčit ruku.

Děkuji, doufal jsem, že odpovíte Vy. Také jsem se u Vás s tím filtrem inspiroval.
Udělal bych ho 15 cm a čerpadlo tak 600 l/h.

Dobrý večer, chci si udělat vlastní přepadový filtr. Bylo by to do akvária 100 šířka 45 hloubka, vysoké 50 cm. Rozměr 45x50 je jasný (náplně komory atd mi jsou jasné, díky pročtení fóra

), ale nevím jakou zvolit šířku filtru 10,15,20 cm? A jak silné čerpadlo?
Děkuji
Přidat reakci
1 ...... 71 72
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113300x