Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   07.04.2019 08:47 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: ZDRI
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak jsem slíbil....( sice se zpožděním ale přece :-) )

Na fotce bílý je nepoužitý bublinkač.
Pod ním z práva do leva tm10-tm20 a tm 45. Rozměry 20x30 a 30x30 o sile 5 nebo 10cm
Detailní foto je porovnání tm45 a bublinkače. Rozdíl je minimálně o jednu spíše o dvě velikostní třídy. Každopádně bublinkač bych do externího prepazkoveho nedával. Je fakt fest jemný a ten se ti bude zasirat. Budeš ho pravidelně cistit-coz je opruz.

Krevetky zda tam vlezou....? Netusim.spise ne

Molitany mám nějaké navic...mohu nepotřebné nabidnout... pokud budeš mít cestu okolo FM nevidím problém

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.04.2019 19:50 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: ZDRI
zitra odpoledne ti to nafotim ... mam zbytek 45 i klasickeho bublinkace..... porovnas si sam....
co si matne pamatuji dle me je bublinkac jeste jemnejsi.. ale ne o moc....

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 19:38 Muž ZDRI [1415] Re: antiA
S dovolením využiji Tvé zkušeností s PPI 45 (nikdy jsem ho neměl v ruce, musel bych objednat nablind):
- když ho porovnáš s klasickými bublifukovými molitany, je podobně jemný, nebo výrazně hrubší?
- když na něj zkušeně koukneš, prolezou jím podle Tebe maličké, čerstvě narozené krevetky (1-2 mm velké)?
Předem díky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 18:59 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: FishMan59
s kyslíkem si nedělej hlavu. Já mel/mam filtr o průřezu molitanovych desek cca 30x30 (cm) o síle 10cm. Celkova filtrační délka je 90 cm . Bez ceřících prepazek. Zkoušel jsem průtok od cca 120litru po 600 litrů za hodinu. Při nejpomalejší prutoku než voda protekla z jednoho konce na druhý tak to trvalo 45minut. Prostě biologicky filtr. Molitan postupně od tm10 až po tm45. Resil jsem to tu několikrát a reknu ti jinej filtr nechci. A pokud budu stavět další tak udělám ještě větší s jistými know-how. O tady tom 2,5 roku nevím. Rostliny i ryby jedou jedna báseň. Pravda že poslední molitany nejsou tak "zasrane" jako ty první ale jsou stoprocentně taky funkcni. A kyslík? Představ si že na konci je. Jinak by mi při vpousteni této vody do akvária zdechly ryby. zrychlené dychaly jedenkrát když jsem si nepohlidal dávkování co2.

Pokud máš osobní zkušenost jinou ok.(budu rád když se o ně podelis)... Ale myslím si ze přesouvás jen bludne informace o domenky které si někde precetl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 18:45 Muž FishMan59 [-4] - SumciRe: zdzd
Mohu prosím vidět nějaké foto toho filtru. Myslím si, že už tak ve 3 desce molitanu nebude dost kyslíku pro činnost bakterii. Proto bych asi doporučil nějaké čeřící přepážky nebo tak.Ale to foto bych prosil, mohu se potom pokusit o radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 20:31 zdzd Re: FishMan59
předfiltr s vatou bude fungovat, nedělá mi problém vatu jednou týdně vyčistit
a mám dát 50 nebo radějí víc litrů ?
vložím to tam jako 5 centimetrové desky naskládané za sebe, aby se to dalo časem dobře vyčistit
případně bych to mohl dát jako nařezané kostky,ale to by tam různě plavalo, tak co je lepší ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 19:14 Muž FishMan59 [-4] - SumciRe: zdzd
V případě, že bude kvalitní předfiltr. Ten ppi20 a vata tak bych se nebál použít ppi30.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2019 17:22 zdzd
Tak jsem se nakonec rozhodl, na základě místních diskuzí a rad, že do svého prázdného 200 litrového filtru, který fungoval do nynějška jako akumulační nádrž pro přepad, umístění čerpadla, množírna pulců apod. dám cca 60-100 litrů akvacitu pro hodné baktérie a uvidím, jestli se něco změní :-)

ale nejsem si jist, jakou zrnitost, protože někdo píše ppi20 někdo zase větší

jako předfiltr mám ppi20 a nyní mi dorazila filtrační vata střední 1kg, kterou bych nešetřil a proto předpokládám, že voda bude mechanicky čistá

(mám 600litrů akvárko objem vody, 10 masožravých axolotů, teplotu vody 17-18 stupňů a běžný průtok 700l/hod, občas to pustím na 3000 litrů za hodinu, aby se zvířilo dno a ten rozvířený humus se spláchnul do filtru, také pravidelně odkaluji, ale víření je dokonalejší)

co byste tam použili za zrnitost ?
dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2019 17:31 Muž Tommo [828] Re: FishMan59
Ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2019 16:54 Muž FishMan59 [-4] - Sumci – Filtr do 112l
A myslíte že vlepení této přepážky by mohlo nějak porušit statiku akvária a po napuštění by se ta přepážka třeba odtrhla, nebo nedejbože poškodila akvárium?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.03.2019 11:03 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: FishMan59
Filtr mi slepil pan Farda zároveň s akváriem. Přepážku udělal ze dvou skel, které k sobě přilepil černým silikonem, takže to vypadá jako černé sklo.
rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…
To proudění vody si pak budeš muset odzkoušet. Já ho taky upravoval. Původně jsem měl výstup u hladiny, ale předělal jsem to na výstup u dna a je to mnohem lepší.
Používej edit a nepiš 2 příspěvky hned po sobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2019 10:48 Muž FishMan59 [-4] - SumciRe: NHKG
Jo a z čeho jste udělal tu přepážku? A mohl by jste mi sem vložit prosím nějaké foto jak to máte řešené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2019 10:47 Muž FishMan59 [-4] - Sumci – Filtr do 112l
No s tím prouděním tak je samozřejmě vyžší než v HMF a to taky vlastně HMF být nemá. je to něco mezi rychle proudícím filtrem jako jseou všechny vnitřní a možná i vnější a HMF myslím že to bude ok.Připadá mi to jako obdoba filtrů Juwel. A s tím prouděním. tak měl bych tu rampu nasměrovat spíš jakoby k vzdálenější boční stěně? podél té přední. Nwm jak to vysvětlit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2019 10:16 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: FishMan59
Fungovat to bude. Mám podobný filtr, akorát mám ty molitany 4, ale čerpadlo taky skoro 1000l/h a jsem s ním maximálně spokojený. Čistit ani není potřeba (mám hodněm, ale malinkých ryb).
Bude tam výrazně větší rychlost proudění, než je maximální doporučovaná rychlost pro HMF filtr. Podle mě to nevadí, podobně vysoké proudění měl i třeba Václav ve starém filtru.
Dost hrozí, že proud vody na levé straně akvária nebude. Já mám výstup z filtru skrz molitany a bez rozstřikovací rampy. Tak se mi to pěkně točí, ale mám akvárium 1,9m široké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2019 10:11 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: FishMan59
Asi bych je neprohazoval každý pohyb molitanu vypustí do vody k čerpadlu hodně bordelu a pak to máš v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2019 10:07 Muž FishMan59 [-4] - Sumci – Filtr do 112l
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak jsem se rozhodl pro tuhle variantu. Čistit budu vždy jen jeden a pak je prohodím.(Vyčistím přední, Dám ho dozadu. a ten co byl vzadu nevyčistím a dám ho do předu). No a otázka je zda bude fungovat i tem zadní molitan. jestli je tam dost kyslíku. nebude to chtít nějakou tu čeřící přepážku. Nebo nějaké jiné komentáře?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 10:45 Muž Tommo [828] Re: vaclav
Tak uříznout se dá vždycky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 10:32 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tommo
Ze začátku to bylo dobré a postupem času jak jsem ho tam cpal zpátky po čištění tak mě původní molitan nestačil a přidával jsem víc a více jinak jsem měl díru u dna. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 10:29 Muž Tommo [828] Re: NHKG
58 jsem psal výšku molitanu, jak psal václav o 10 cm vyšší, filtr bude vysoký cca 48 cm, ještě přesně nevím o kolik ho udělat nižší než akvárium akvárium bude vysoké 50 cm

jj Václave, Váš filtr znám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2019 10:23 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tommo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Já to mám takhle a 3 molitany za sebou se mě neosvědčily asi ho mám moc jemný a tak sem nechal jen jednu a zbytek jsou volné kostky.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 09:27 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Tommo
10cm šířka a 58cm výška? Bude se ti to tam hrozně blbě cpát pokud nemáš hodně úzkou ruku. Já mám 9,8cm a 38cm (10cm široký molitan) a už je to dost otravné. Pokud můžeš, udělej šířku filtru 15cm. A ty plastové mřížky mezi molitany nejsou potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 09:22 Muž Tommo [828] Re: vaclav
Až tak jo? coze Základní míra je 10x10cm a výška nějakých 48 cm, bude to vnitřní bezkomorový filtr a budou tam 3 ks molitanu oddělené plastovou mřížkou, aby nebyly všechny molitany na sobě. Takže je udělat 11x11x58 cm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2019 23:02 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tommo
Klidně si je nech nařezat i o 1 cm širší a na výšku bych dal i o 10 cm navíc. Záleží jak vysoké budou já při 40 cm jsem téměř těch skoro 10 cm přidal protože molitan se smrskne. Je pravda že mě aspoň 3cm kouká z vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2019 21:06 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Tommo
Jen o pár milimetrů, ale ano, mám molitany širší jak komory do kterých je cpu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2019 20:59 Muž Tommo [828]
Ahoj,

chci se zeptat, pokud si necháváte nařezat nebo si řežete molitan do filtrů, např. přepadových. Děláte ty molitany o něco větší než jsou komory filtru? Nebo se mají nařezat o stejném rozměru jako je komora? Nejde o výšku, ale o šířku. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 20:39 Muž MichalV [337] Re: Jarry
hej hej, som sa v tom trochu stratil, ale to nie je také podstatné.
Tých 25mm je svetlých? takže aj 40tku treba škrtiť? Na koľko ju máš naškrtenú cca?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 20:04 Muž Jarry [1442] Re: MichalV
Já nic dělat nebudu, už mám hotovo, původní dotaz byl od Mejly82:-) Jak jsem psal, mám v přepadu 2x40mm, jedna trubka plně ponořená, s ventilem na regulaci průtoku, druhá je na úrovni hladiny v přepadu. Když se vyladí hladina tak, že jenom malinko vody protéká pojistnou trubkou, je to absolutně tiché. Na tuhle sestavu mám čerpadlo 3400l/h a 25mm trubku od čerpadla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 17:54 Muž MichalV [337] Re: Jarry
Jasné, každý projektant musí dať rezervu, nikdy sa nič nedimenzuje napresno, už normy majú v sebe slušné rezervy.
Mýslím, že 1x DN 40 by to mohla utiahnuť, ale bude tam dobré vymyslieť skrimer, ktorý by zabezpečil, že sa tam hrubý bordel nedostane, ak sa ti nechce robiť poistné potrubie.
Ak tam dáš DN 50 chybu nespravíš :)
Aké je to čerpadlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2019 17:43 Muž Jarry [1442] Re: MichalV
Jde hlavně o ten přepad a samospád, tam je dobré to předimenzovat, stejně se dává na hlavní trubku ventil, kterým se průtok reguluje. Ono se to může (jakkoliv je to nepravděpodobné) i ucpat atd., základ jsou 2 trubky, jedna potopená, druhá pojistná. Když je to dobře vyladěné, tak to navíc nedělá žádný hluk. Dají se najít tabulky, jaký průměr spolehlivě funguje pro požadovaný průtok, asi nemá smysl šetřit na pár plastových trubkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2019 14:43 Muž MichalV [337] Re: Mejla82
Mejla82 napsal: Chtěl jsem znát průtok vody 1/2" trubkou samotíží pod 1cm vodním sloupcem

1 cm vodného stĺpca je nič
Keď sa ti prepadová trubka zavzdušní, podtlakom už ťahať nebude, vznikne "štupel" a máš problém
Pri dimenzovaní zvislého prepadového potrubia by som prihliadal na normu tzb.fsv.cvut.cz/…
"Hydraulická kapacita splaškového odpadního potrubí" - nejedná sa o podtlakový systém ktorý sa inak dimenzuje.
Tá síce uvažuje len s najmenšou dimenziou DN 60, ale je jasne vidieť, že pri tejto uvažuje len s rýchlosťou 0,7 l/s čo je 0,25 m/s. Pri menšej to bude ešte menej. Povedzme pri DN 32 len 0,15 m/s. Budeš musieť interpolovať od oka alebo okopírovať od iného akvaristu.

EDIT- Ešte sa na to dá inak pozrieť
1 cm vodného stĺpca je tlak cca 100 Pa
trubka 1/2" má pri tlakovej strate 100Pa prietok cca 177 l/h, je to 1 m trubky bez tvaroviek s drsnosťou k=0,1
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 14:04 Muž MichalV [337] Re: Jarry
1/2" (DN 15) trubka ti pri 1000 l/h "zožere" cca 1,8 kPa na bežný meter + tlakové straty miestnymi odpormi (tvarovky). Je to dosť veľká rýchlosť (1,57 m/s). Bez charakteristickej krivky čerpadla nám to ale veľa nepovie.
Pre predstavu 3/4" (DN 20) ti pri rovnakom prietoku zoberie 0,44 kPa + miestne
1" (DN 25) 0,15 kPa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 13:35 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Mejla82
Na tvou aplikaci musíš znát i délku trubky případně ostatní fitingy co na ni budou.
Když odpadova truba bude dlouhá 0,5m třeba se tremi 45stupnovymi koleny tak rychlost bude jiná než v rovné dvoumetrove trubce -t ou ti ta voda prohuci ani nebudeš vědět jak...

Vyzkoušet si to můžeš velice jednoduše. Ztráty atd tady zanedbame. Vem si hadici, klasický ji nasaj a vypoustej vodu do nádoby která bude půl metru pod ní pak to zkus vypouštět do nádoby co bude dva metry pod ní. (respektive rozdíl výšek hladin)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 13:29 Mejla82 Re: antiA
Chtěl jsem znát průtok vody 1/2" trubkou samotíží pod 1cm vodním sloupcem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 13:27 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Mejla82
A fyzikar ti říkal asi jen o laminarnim proudění. Existuje i turbulentni.
Mimo to rychlost vypouštění bude jiná když trubka bude plně zatopena. K tomu se počítají různé koeficienty různých fitingu, délky ve svislici atd....
Není to tak jednoduché. S rychlostí proudění 0,5-0,7m/s bych vždy nepocital
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 13:09 Mejla82 Re: antiA
To mám od bývalého učitele fyziky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 13:03 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: Mejla82
Jak jsi přišel na rychlost proudění 0,5-0,7m/s?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2019 12:10 Mejla82 – Výpočet
světlost 1/2" trubky asi13-15 mm(podle katalogu),pak je průřez 2 cm2.Při rychlosti proudění 0,5-0,7 m/s a průřezu 2 cm2 by za 3600 s vyteklo500000 cm2=500000ml=500 l vody za hodinu(Za 1s proteče asi 140 ml vody...1litr asi za 7s)To nevym jestli je dostacujici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 13:16 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
Mám to podobně 40mm sání a 25mm výtlak čerpadlo 1200 l/h. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 10:10 Muž Jarry [1442] Re: Mejla82
1/2"? Pro srovnání - u 300l akvária používám 40mm HT (na propojení vedle sebe stojících nádrží s hladinou ve stejné úrovni), návrat mám 16/22 hadicí, čerpadlo kolem 1000l/h.
Na velkém s klasickým přepadem mám v přepadu 2x40mm, 25mm návrat - čerpadlo 3400l/h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 10:06 Mejla82 – Prepad/cerpadlo
Jeste premyslim jestli bude 1/2" trubka na sany i zpatecku stacit.Zvazuju ze udelam externi prepad z ht trubky.Nejsem si jit jestli bude prumer 1/2" stacit.. a jeste jaky zvolit prutok... Od toho se odrazi tip cerpadla pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2019 09:56 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Jarry
Byl jsem na návštěvě u chovatele trnuch. Měl ve sklepě 3 akvária, každé kolem 1,5 kubíku vody. A filtrace byla jen písková. Na mechanickou filtraci měl klasické bazénové pískové filtry a na biologickou pískový fluidní filtr (vysoký skleněný valec naplněný vířícím pískem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2019 09:07 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarry
Tak ona tam musí být aby jsi si náhodou celý filtr nevyčerpal do akvária a neměl si to pak na podlaze. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2019 09:00 Muž Jarry [1442] Re: vaclav
Pískové filtrace se pořád používají, viděl jsem i interní vlepené pískové, nebo spíše štěrkové filtry:-) Jinak ve filtru vedle akvária mám také tu přepážku pro čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 19:06 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: antiA
Tak čištění kleslo ale měl jsem tam 3 matrace za sebou a to se ucpávalo víc jak ten starý tak jsem nechal jen jednu a zbytek rozstříhal na kostky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 17:46 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: vaclav
Máš neprerybnene akvarium.... ses spíše zeleninar tam dle mě až takový rozdíl nebude.

Co intenzita čištění? Klesla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 17:43 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: antiA
Velký rozdíl v tom ale nevidím abych pravdu řekl. Ty průtoky jsou podle mě dost jedno aspoň v mém případě protože ten filtr jsem měl roky a fungoval dá se říci stejně jako ten co mám teď. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 17:17 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º>Re: vaclav
OT.
Pamatuji si že jsem s tebou vedl dlouhosahle debaty o malé průtokové ploše (rychlosti prutoku) toho filtru a nešlo tě přesvědčit o "špatném" návrhu. O prepadovych trubkach nemluve.
Čas ukázal a došel jsi k tomu sam.

palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 16:17 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarry
Tak v dřevních dobách kdy nebyly k sehnání čerpadla ale jen bublifuk (měl jsem takový masivní viko 100) jsem měl 3 kanalizační trubky plné písku vedle akvária fungovalo to skvěle jen to čištění nestálo za nic a tak jsem později na výstavě v Hradci okoukal skleněný. Měl 4 komory ale protože byl poměrně úzký tak jsem hnal vodu dost velkou rychlostí přes průřez 12x10x30 cm. Nemohl jsem si na něj stěžovat ale podlehl jsem výpočtům o průtoku a udělal jsem si už bez komor vlastně jednu mám na čerpadlo. Molitany mě z něj koukají pár cm a odpar neřeším. Nacpal jsem do něj topítko a reaktor na CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 13:45 Muž Jarry [1442] Re: Smetany
Jasný, není to moc na koupené hotové, nebo menší akvárium, i když spoustu těchto věcí řeší filtr se stejnou úrovní hladiny, jako akvárium (postavený někde vedle akvária), pak není potřeba přepad, ani nic dalšího.
Já mám přepadový filtr za zdí, takze neslyším nic, ale je pravda, že Eheim Universal 3400, co tam mám, docela hlučný je. Odpar - u 3m akvária dopouštím tak jednou za týden mezi výměnami vody možná 4l vody, když klesne hladina ve filtru natolik, že klesne trochu i v přepadovém komínu a začne to v něm šplouchat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2019 13:29 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Já ho měl otevřený jelikož z něho rostly kytky nad hladinu byla to taková kořenová čistička v malém. teď když přecházím na rostlinné akvárium chtěl sem ho zakrýt kvůli odparu. Molitan nad hladinu koukal ale pouze několik mm.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 71 72

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113300x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru?od=434