Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Odkalování

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.02.2018 15:33 Maq Re: Tojsouvěci
Tojsouvěci napsal: Hotovo je,když přijde bod zlomu,mikrosediment se zanese (spečené dno) a bez přístupu kyslíku začne zahnívat ;-) .
Myslím že ale k tomu je potřeba doplnit, za jakých podmínek se to stane. Proč se mikrosediment zanese a proč začne dno zahnívat? Myslím že to není následek prostého neodkalování, že k tomu musejí být splněné ještě jiné podmínky. Já jsem odkalování nikdy moc nedal a nepamatuju, že bych někdy pozoroval co popisuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2018 14:36 R Muž romant [28001] Re: NHKG
Pokud selže filtrace odkalený dno může zachánit ledasjakou nádrž, ale to je silně spekulativní(je to o bakteriích dnových a filtrových), nikdy to nebude jenom o jednom faktoru, jako obvykle se zde bude jednat o řetěz událostí a možností, jenom jsem uvedl osobní příklad z paxe, kdo si chce přečíst, učiní tak, nikomu svůj názor necpu, každej máme nějaký možnosti a zkušenosti a to co (ne)funguje u jednoho nemusí (ne)fungovat u druhýho, no klasika. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2018 14:29 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: romant
Já se snažím piskořky co lezou nad substrát odsávat, aby jich v akváriu nebylo moc. Párkrát do roka dno srovnám rukou, protože ryby a filtr mi dělají na dně duny. Co pár let dosypu písek. Jinak do dna nezasahuju a zatím to funguje.
Pokud selže filtrace, tak odkalené dno kalamitu nezachrání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 14:27 Morty
Vaaclavovi díky.....ostatní(m) není třeba komentovat;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 14:00 R Muž romant [28001] Re: LeRi
Nic proti tomu, ono proti gustu, však víme. :) Dám tedy jednu z praxe. Bylo to tak nějak jak to píšeš, bez odkalování s velmi pohyblivým dnem v podobě piskořek, ale potom to přišlo, tedy kalamitka v podobě překrmení a následnýho selhání filtru, druhej den dno i akvo mrtvý, úhyn takovýho množství piskořek už akvo nedalo. Jak píšu stávají se všelijaký situace, čímž neříkám, že toto nastane právě u tebe a nebo u jiných, kteří se budou řídit doporučením spolehnout se na piskořky ve větším množství na úkor očistné kůry v podobě občasného odkalení dna. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2018 13:49 Muž LeRi [316] Re: NHKG
Já přestal odkalovat a od té doby se mi úspěšně rozmnožujî Piskořky , už mám několik generací a poctivě pracují ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 13:47 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: muťa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dělám to také tak jen jsem si koupil lepší a průhlednou hadici tahle zelená to zalamování moc nemusí, také jsem jí měl. Odkalovač jsem si udělal. Dřív jsem používal skleněné ale ty přestali vyrábět. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.02.2018 13:30 Muž Tojsouvěci [4143] - Kytky s čudlamaRe: NHKG
Hotovo je,když přijde bod zlomu,mikrosediment se zanese (spečené dno) a bez přístupu kyslíku začne zahnívat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2018 12:45 Muž NHKG [3901] - Hadohlavci
Proč odkalujete písek? Posbírám hadicí bordýlek nad pískem a hotovo. Do jemného písku toho moc nezapadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:41 Muž powery [250] Re: romant
A už je tu :-P Už ví, co má zkoušet ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:38 R Muž romant [28001] Re: muťa
To je tzv. totální odkalovačka. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:37 Muž muťa [554] - RostlinyRe: powery
Tohle je video jednoho ze zdejších kolegů. Ten jeho odkalovač, mě inspiroval....mám ho už taky a je to úplně jiná práce (měl jsem menší).

www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:36 R Muž romant [28001] Re: powery
powery napsal: Chce to instruktážní video ;)Tak to jsi narazil, já jsem zastáncem osobních nepřenosných zkušeností, jinými slovy to si musí každej pěkně odsloužit sám a naučit pro svojí radost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:30 Muž powery [250] Re: romant
Chce to instruktážní video ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:28 Morty Re: romant
Díky za tip, v sobotu vyzkouším.... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2018 12:25 R Muž romant [28001] Re: Morty
Široká a vysoká trubka ti ten písek jenom promele ve svým těle a už se nedostane do hadice, což si odladíš i cvikem, jak budeš tlačit a povytahovat samotný odkalovač. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 12:02 R Muž ctibum [7228] Re: romant
A vyšší ta trubka... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2018 12:01 R Muž romant [28001] Re: ctibum
A vyšší ta trubka. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.02.2018 12:00 R Muž ctibum [7228] Re: Morty
Čím širší trubka, tím menší rychlost proudění na vstupu do trubky a tedy menší cuc, řekl bych... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 11:59 Morty Re: Kubaa
Nevim-nevim......odkalovač od Rataje má menší průměr trubky a bere písku ještě víc než Marina(není to Fluval, ale Marina-až teď jsem se podíval na značku). Myslíš, že mám odkalovat jen hadičkou???
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 11:54 Muž Kubaa [719] Re: Morty
Aby ti to bralo míň písku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 11:52 Morty Re: vaaclav
...a to proč? Aby mi to bralo víc písku????? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 11:28 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morty
Potřebuješ širší trubku než má ten Fluval :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 11:23 Morty Re: afc1886
...toho jsem se právě bál, mám "odkalovací sadu od Rataje" a pak velký(60cm) Fluval se zpětnou klapkou.
Myslel jsem, že budu odkalovat přes PET láhev, že bude "bordel" odtékat "přepadem" a písek se udrží dole, pak ho můžu vrátit do akva ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.02.2018 11:15 R Muž afc1886 [15571] Re: Morty
Lepší než prst na konci hadice podle mě není, stačí jen trocha cviku. Ještě je dobré mít trochu větší ten odkalovací zvon. Dej odkaz na ten co používáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2018 11:12 Morty – Odkalovaní dna
Ahoj lidi,
mohl by mi někdo poradit prosím? Mám převelice jemný křem. písek a při odkalování dna mi ho dost "vlítne" do odkalovače. Zkoušel jsem "přiškrtit" hadici, ale to mi moc nejde. Neměl by někdo lepší(lehčí) trik?
Díky :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 18:39 Muž jethro [7] Re: RE5PEK7
Psal jsem,že to byl jen pokus ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 07:59 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: jethro
To jsi tím pádem ale odsál i trochu té čerstvé vody, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 20:36 Muž jethro [7] – odkalování
jeden pokus jsem při odkalování udělal,kdy jsem odkalovač tetra 50cm napojil na delší hadici a přes balkon jsem ji vypouštěl ven/bydlím v přízemí/ a zároven jsem připouštěl vodu z koupelny kdy jsem měl na hadici průtokoměr pro kontrolu./asistoval mi syn/abychom měli kontrolu na výměnu 1/3vody.fungovalo to ale byl to jen jeden pokus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 20:17 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Anthrax
Já jsem to ani nezkoušel, nebylo potřeba. :-)
Navíc mám z každého konce nějakou spojku (na odkalovač a sprchu). Myslím, jestli se hrabu v akváriu, tak několikeré zašprudlování odkalovačem už ryby nevytrhne. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 17:14 Muž LeRi [316] Re: Januk17
Já teda teď už nemám co odkalovat ale naposledy před nějakým tím měsícem jsem odkaloval jen těsně nad substrátem a jen tam kam jsem se dostal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:44 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Anthrax
Není to prostě žádný cucák smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:40 R Muž Anthrax [5073] Re: RE5PEK7
Viz. prezentace. Ale vesměs nic extra. Nejhorší je kakaďák. Ono od něj to neustálé ďobání není nic moc příjemného. :-) Ještě horší to bylo když jsem měl mečovky, ty mi šly po ruce neskutečně.

Ale spíš mě překvapilo, že nejde Wandererovi nasát voda dlouhou hadicí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:34 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Januk17
Blbě hop
Drž hadici až u konečku a ukazováčkem a prostředníčkem dělej "vábivý" pohyb a tím detrit trochu rozvíříš a pak ho snáz odsaješ. Hadici můžeš dát podle druhu kytek cca 2-5 cm nad substrát (většina rostlin se ochotně ohýbá, jen opatrně, ať je nepolámeš).
Nebo použij tenkou hadičku, která ti umožní dostat se mezi rostliny.

Ideální je mít svažující se dno smerem k čelnímu sklu.. většina detritu se pak hromadí tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.12.2017 16:28 Muž Jarry [1442] Re: Anthrax
Mě se schovávají malawi tlamovci, ale ty zmiznou při každém pohybu kolem akvária. Terčovci se přijdou pomazlit, občas je musím rukou odstrkávat, když už překážejí moc - a několikrát začali během odkalování klást jikry, jak začala klesat hladina. Obecně si myslím, že si na to ryby rychle zvyknou a stres to pro ně není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:27 Muž Januk17 [96] - drobne cichlidky – odkalovanie
Mam nádrži rastliny ako mam pomedzi rastlinami odkaliť. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 16:23 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Anthrax
Ty, co to máš za ryby? potlesk nějaké cichlidy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.12.2017 16:13 R Muž Anthrax [5073] Re: Wanderer
Mám taky cca 10 m dlouhou hadici. Nasát to jde normálně pusou. ;-) Jinak určitě záleží na konkrétním druhu ryb ale většina ryb mě při odkalování tahá za chlupy a žádný velký stres jim odkalování evidentně nepůsobí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.12.2017 14:33 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Wanderer
V tom případě bych radši zainvestoval do té odsávačky s měchem (radši než plašit rybky vlnobitím), pokud nemáš odtok pod akváriem (což hádám, že jestli máš akvárium v obýváku, nemáš). Ve větších nádržích (což hádám, že máš, když není reálné použití kýblu) to takový problém není trochu vlnobití, protože rybky se mají kam schovat.

A nebo naplníš hadici vodou, jeden konec dáš do akvária a zašpuntuješ (stačí molitan, aby se ti do zvonu nedostaly rybky) a druhý konec zacpeš palcem a odneseš.. nevím, kam to leješ tone pak se vrátíš k akváriu a jedeš :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 14:06 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: RE5PEK7
Hmm, s 10m hadicí. Každý to nenosí v kýblech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.12.2017 14:01 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Wanderer
vodu nasaješ pusou:-D stará zlatá klasika
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 13:51 R Muž afc1886 [15571] Re: Wanderer
Ne u všech odkalovaču musíš nasávat vodu rychlými pohyby. www.rostlinna-akvaria.cz/…
Já jsem tu hadici použil na tento odkalovač a jsem spokojený. www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 13:41 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: RE5PEK7
Teda nevím, jak bych zvládl odkalování bez rychlých pohybů, to by odkalovač asi těžko nasál vodu. Holt to musí ryby vydržet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2017 12:04 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: MarloCZ
Odkalování je pro většinu ryb stresující. Stres stáhneš na minimum tím, že nebudeš dělat odkalovačem rychlé pohyby.

Ale záleží, jaké máš ryby. Já mám v jednom akvárku docela kamarádského beťáka (kterého pravidelně hladím prstem) a ten mi při odkalování vždy asistuje a vše bedlivě pozoruje smich

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2017 07:05 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: MarloCZ
Když už budeš odkalovat, tak nějaká ta převrácená mušle už nikoho víc nevyděsí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2017 22:13 MarloCZ
Ty ryby tím nějak nevyděsím, že jim budu strkat a posouvat příbytek ?
Ono ty mušle jsou dost lehké a lehce si mi občas při posouvání přetočí vchodem na dno :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2017 21:02 R Muž romant [28001] Re: MarloCZ
Ulitu odkalovačem odstrčíš a dostaneš se kde potřebuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2017 20:38 MarloCZ Re: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku no tohle mám už zmáknutý, mě jde spíš jak nasávat jen písek a né i rybky z ulit :(
Ty ulity jsou těsně u sebe a na ten písek který je mezi nimi a pod nimi se asi nedostanu (aniž bych jim to nějak nepoboural)
Bude stačit odkalovat tedy jen ten prosor mezi jednotlivími koloniemi ?
Oni ten písek prý stejně nějak pořád přerovnávaj.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2017 20:00 R Muž romant [28001] Re: MarloCZ
Odkalovač s delší trubkou, kde se ten písek jenom zatočí a do hadice se už nedostane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2017 19:59 MarloCZ
Tak dnes jsem objednal tedy pouze ty šnekáče.
Ale měl bych ještě dotaz - jak to dno (jemný 1mm řiční písek) pak odkalovat, když to je samá mušle, které budou (jak doufám) časem plné potěru a malých prcků ?
Máte s tím někdo nějakou zkušenost ?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345?od=215