Odkalování
0 14.02.2007 08:45 blek – Horáci
Tak nevím, jestli je nutné ke Štěpánově pokusu ještě něco dodávat.
Opravdu jsi přesvědčen, že centimetr pod povrchem substrátu dna je stejná koncentrace „živin“ jako u hladiny nádrže?
NO3 (a v nádržích s mizernou údržbou i NO2) se tam pohybuje v koncentracích vyšších o řády. Pokud ten odsátý kal ještě rozšleháš vrtulkou nějakého čerpadla, žádný filtr neodfiltruje to, co v nádrži nepotřebuješ. Nutriční hodnota takové medicíny se dá jistě zpeněžit když jí například začneš distribuovat třeba pod názvem BLIVOJ do místní akvaristiky jako univerzální hnojivo
0 14.02.2007 07:54 Štěpán Horáci, proveď pokus. Navoň si silně nějakej papírovej kapesník a dej přes něj nějakej kus molitanu - nějakou molitanovou desku - prostředí se sníženou rychlostí proudění vzduchu tak, aby vůně mohla jen přes tuto desku do volného prostředí. Nech v místnosti. Přijdi do místnosti a čuchej. Vem si ten kus molitanu a vymáčkni si vzduch z něj do nosu, nebo prostě čuchej pod ním. Porovnej sílu vůně. Možná že je tenhle pokus irrelevantní z hlediska odlišných difůzních rychlostí různě velikých molekul dusičňanů a vůně v jinak hustých prostředích vody a vzduchu, odlišnému brždění proudění prostředí v molitanu a ve dně. Ještě také záleží na rychlosti ubývání látky z prostředí - rychlosti rozkladu vůně ve vzduchu a rychlosti spotřebovávání dusíkatých látek rostlinami.
Možnost provedení - dát zdroj vůně do misky nebo hrnce a překrýt molitanovou deskou.
Totiž nejen difůzí se šíří látka, také díky proudění!
Já stále nechápu Tvou fobii týkající se recyklace vody při odkalování. Když se při tomto způsobu odkalování rýpu ve dně, zvířím DETRIT (a přesunu ho ze dna do nějakého záchytného zařízení - podle typu odkalovače), přičemž voda se vrací zpět do akvária. Ale Ty (i Štěpán - viz téma
rybicky.net/forum/538 mluvite o zvíření DUSÍKATÝCH LÁTEK. Z jakého důvodu by voda "ze dna" měla mít nějak výrazně větší koncentraci DUSÍKATÝCH (nebo jakýchkoli jiných) LÁTEK, než voda ostatní? Co je podle Tebe v tom dně drží, co jim brání v tom, aby se slušně a spořádaně rozptýlily do celého objemu nádrže, dbajíce při tom všech fyzikálních a fyzikálně-chemických zákonů, které jim právě toto "nařizují"?
P.S. Znovu podotýkám, že částečnou výměnu vody po tomto "podvodním luxování" považuji za samozřejmou ...
P.S. II O tom, že např. jíl váže na svém povrchu (kladně) nabité ionty vím, ale drtivá většina lidí má v akvárku (z tohototo hlediska dokonale inertní) křemičitý písek. Tak v čem vězí ten fígl?
0 13.02.2007 18:27 pecka jojo něco takovýho akorát i do rohu
0 13.02.2007 18:14 Usine asi takový
0 13.02.2007 17:06 blek – odkalování
I velmi hustě zarostlé akvárium, ve kterém žijí ryby, se musí pořádně odkalovat. Jinak bude bleskurychle velmi hustě zarostlé řasami všeho druhu. Musíš si pořídit pořádný odkalovací zvon. Jestli tomu rozumím, tak používáš tu SERAndu, která vrací vodu zpátky do akvária. Tu si vystav do poličky, je to úplně na nic, Zvon musí být dostatečně dlouhý (aby nenasával substrát) úzký (aby se dostal do nepřístupných míst) a s hadicí do odpadu nebo kbelíku. (aby se nám zvířené dusíkaté látky nedostali zpět do akvarijní vody) Pokud voda odtéká moc rychle, je třeba hadici přiškrtit nebo zmenšit rozdíl hladin.
Substrát se odkaluje hluboko až ke kořenům cca 1x za 3–4 týdny, zdravým kytkám to nijak neublíží. Samozřejmě že je důležité dobře rozvrhnout vysazení jednotlivých druhů, nejen kvůli odkalování ale, aby to k něčemu vypadalo.
0 13.02.2007 16:17 pecka 0 13.02.2007 11:09 pecka – odkalování
Prosím vás když mám velmi hustě zarostlé akva jak můžu odkalovat . Mám odkalovač od sery do rohu a je větší ale i menší mezi kytkama by neměl šanci. Mám to velmi hustě zarostlé třeba nevím jak mám odkalit mezi ludwiga repens hygrophili corymbosa tak prosím pomozte
0 12.02.2007 23:17 el_Barto coze? co je to za blbost? aj mam doma to same a staci dvakrat zmacknouta a uz jede samospad? nemas nahodu nejaky vadny kus? mmch ty chlopne tam jsou dve, a podivej se jestli v balonku nemas neporadek, to taky pak dela problem, aj jsem s tim naprosto spokojen, zadne nasavani pusou, dvakrat zmacknes a jedes.....
0 12.02.2007 20:58 markyz ano pořád - má to na obou koncích balonku "jednocestnou chlopeň" samospád nefunguje - nemusíš ale zase nasávat(někdo prej i pusou) a zastavíš kdy chceš a to i kuli nasáti něčeho nechtěného...
0 12.02.2007 20:38 Caleb – to markyz
Ahoj,
z Tveho komentare jsem pochopil, ze tim balonkem pumpujes porad
Jak to je?
0 12.02.2007 20:28 markyz já koupil tento samej(jardik.cardik s modrým balonkem) za asi 135,-Kč, ale po prvním odkalování jsem se rozhodnul trochu ho předělat - je dost na h**** jednou rukou držet odkalovací trubku a odkalovat a druhou mít u země ve škopku a pumpovat... navíc dost trvá než nasajete poprvé...
Trochu jsem to překopal a balonek přemístil blíže k trubce, čili kousek nad hladinu.
(no byla to trochu fuška, protože z trubky tu pružnou hadici sice sundáte, ale jen otočit to nejde - balonek by vám pumpoval vzduch do dna
- jo a taky tím rovnou vyměňuju vodu, takže s přepadem zpět do bazénu se mi nezdál...
P.S.včera jsem zjistil, že v Baumaxu maj balonek s hadičkou na přečerpávání benzínu za nějakých 65,- (hadička je sice jen 4mm a musíte dokoupit zvon, ale cena dost dobrá...)
Starší reakce
Hm, tak tam se asi vazne nedostanu
Musim koukat nekde v obchodech, ale vetsinou jsem videla jen ten uplne obyc za 25 Kc, co mam doma :(
0 07.02.2007 23:34 Usine Jde občas koupit v Praze na burze a stojí asi 125 Kč
Kde se da tenhle sehnat a kolik tak stoji?
0 07.02.2007 22:07 Usine – Blek
Tentokrát s tebou nemohu souhlasit. Lepší je pořídit si odpovídající zvon.
0 07.02.2007 20:35 blek – :-)
Jedno z rozumějších řešení je pořídit si optimální hrubost písku.
0 07.02.2007 16:57 Diax – Odkalování - dno z jemnozrného křemičitého písku
Omlouvám se možná za poněkud hloupý dotaz, rád bych se totiž zeptal jak provádíte odkalování dna z jemnozrného křemiíčitého písku, podle mne se musí odsát i dost písku, mám pravdu? Předem díky za jakékoliv rady a komentáře. Diax.
Starší reakce
0 29.01.2007 15:40 sahula – Odsávání kalů
Když odsvám kaly ze dna stačí zapichnout zvon do dna (štěrku) jen jednou a vysaje mi to kal i z okoli, nebo musim zapichovat zvon ve všech mistech kde to jde aby se odsal bordel všude??? dik
Starší reakce
0 26.01.2007 10:12 Štěpán ...
0 26.01.2007 10:10 Štěpán ...
0 26.01.2007 10:09 Štěpán ...
0 26.01.2007 10:08 Štěpán ...
0 26.01.2007 10:06 Štěpán Od Tetry mám reklamní příručku "základní informace pro akvaristy, jednoduchá cesta ke krásné zálibě" z roku 1995, která sice není žádné akvaristické veledílo, ale kromě reklamních informací o výrobcích a trestuhodných vět typu "nepoužívejte v akváriu vodu bez úpravy, nalej do toho aqua safe a nejlíp ještě toru min" jsou v ní i užitečné informace, například přehledná tabulka rostlin.
0 25.01.2007 23:36 Sidonius – Video
Je docela s podivem, co firma formátu TETRY pustí do světa...
Skutečně se má při odkalování takto debilně postupovat?
Vzhledem k tomu, že jsem se stal šťastným majitelem reklamního DVD uvedené firmy, (bonus při koupi filtru), které by se dalo charakterizovat titulkem "Postup správného založení akvária a péče o něj", mohu prohlásit: trapný diletantismus.
Abych to nenatahoval - s některými doporučeními, uvedenými v tomto instruktážním filmu, lze souhlasit jen s jistou dávkou sebezapření... (Vždyť rozumy rozdávajícím není nikdo menší, než samotná TETRA...!)
Závěrečný výsledek veškeré předvedené profesionální péče je však hodně rozpačitý - prezentované akvárium "alá TETRA" je nechutně zařasené ruduchou.
Tady si můžeš stáhnout video, kde vidíš, jak se pracuje s odkalovačem. Video má cca 20 megabajtů.
www.miga.cz/… 0 25.01.2007 11:49 blek – povrtat
trochu povrtat musíš
0 25.01.2007 11:01 Barča Jo a odkaluje se jen na povrchu dna?nebo musím ten zvon "provrtat"skrz písek?
0 25.01.2007 10:47 Štěpán Dočkej času jako husa klasu. Až se zakoření tak bude pokoj.
0 25.01.2007 10:34 Barča – Odkalování-lítají rostlinky
Co mám dělat,mám hostě osázené akva,ale vždy když odkaluji,tak se nějaké rostlinky uvolní a já je musím znovu sázet,některé to moc dobře nesnáší a hnijou.
přesně jak psal jack. Pro větší akva má smysl malá pet lahev, které tak ve 3/4 uřízneš dno. POdle potřeby můžeš použít uzávěr a provrtat, do něj vložit hadici, nebo nasadit hadici přímo na hrdlo. Pro menší se dá použít něco obdobného, třeba ze stříkačky. Nebo koupit odsávací zvon ve zverimexu. Není to drahé, obyčejný stojí kolem 25 Kč.
POkud je dno porostle rostlinami, těžko jej budeš odkalovat. Odkalování hýbe s pískem a to by vytahalo rostliny. Jediná možnost je pak znovu zasadit. Ale pokud tam máš tolik rostlin, tak nic neodsávej, rostliny to používají jako hnojivo.
0 23.01.2007 10:47 zoo – to barca
no ja hadici taky chvilema zastipnu, kdyz chci neco upravit nebo tak, v tom malym prostoru to asi jinak nejde, ale jinak je to akorat
(ta strikacka ma 60 ml)
0 23.01.2007 10:44 Barča – to zoo
Zrovna jsem na to mrkla.Je to super.Já nemám moc velký akva a než jsem pořádně odkalila,tak byla polovina vody z akva v kýblu.
0 23.01.2007 09:44 zoo – vyrobeny odkalovac
v mym deniku u zabek (akvarko berusek) je taky hand made odkalovac, ze strikacky a hadice
0 23.01.2007 09:15 Jack – Odkalovač
Já jsem si ho vyrobil z malé pet láhvem, které jsem odřezal dno, provrtal uzávěr. Do vyvrtané díry jsem strčil hadici a uzávěr zašrouboval. Funguje perfektně, ale hodí se na velká akvária. Na malá nebo střední by bylo vhodnější použít menší průměr hadice a nějakou mešní nádobku, která by nahradila odsávací zvon.
0 23.01.2007 06:53 Barča Zajímalo by mě,jestli,když budu mít všude na dně kobercové rostlinky,jestli odpadne odkalování a jestli ne,jaká je technika ?
0 23.01.2007 06:18 neo – ...
Ja u malých bett a v bettariích taky odsávám tou stříkačkou napijenou na hadičku, ale je pravda že to sou nádržky o oběmu 5-ti l.
No, vyrobit to určitě jde, videl jsem třeba u kohosi napojenou tu tenkou filtrovou hadičku na injekční stříkačku(samozřejmě bez jehly), ale to by mě asi mr*lo tím odkalovat větší nádrž, každopádně 150 kč mě za odkalovač rozhodne nevytrhne, ten muj byl dražší, prootže byl nejspíš značkovej
(a je jich hafo, ať už dražších, tak levnějších)
0 22.01.2007 23:24 sahula – Odsavač kalů
Mohl by nekdo poradit na jakém principu přesně pracuje odsavač kalů, popřípadně návod jak si ho doma vyrobit? Myslím že to nemuselo být tak složité že :o)
0 22.01.2007 19:57 jardik.cardik
0 22.01.2007 17:08 jardik.cardik no a štěrk vysávám timto je to plastovej zvon napojen na dlouhou hadici a na konci je balonek kterej se mačka a tim nasajete vody myslím že je dost známej
Přidat reakci
1 ...... [58] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46032x