Kdo by řekl, že se tu odehraje takováhle bitva
Především ti Horáci musím poděkovat za poklonu. „Zázrak“
- takhle tu mojí nádobu ještě nikdo nenazval. Pravda, s akvárkem nemám žádné velké problémy přesto, že údržba se dá počítat v rozsahu minut za měsíc. Ten nahoře to asi opravdu nějak podporuje. Možná je to ale tím, že nerecykluju kal za dna a neliju ušetřenou vodu zpátky
.
Chci se taky, zvlášť zdejším „matadorům“ omluvit, za svůj, poněkud expresivní slovník. Výrazy, jako třeba „ řádově, velmi rychle“ atp. Berte prosím s rezervou. Stejně tak sarkasmus některých mých příspěvků. Beru to tu jako zábavu a odreagování od mého poněkud stresujícího zaměstnání, nikoliv jako vědecký seminář. Dále chci upozornit, že jsem akvaristický laik, a přesto, že se může zdát, že mám patent na rozum, nemám.
Spoustu věcí se tu učím a třeba tohle téma mi pomohlo zorientovat se například v rozdílech mezi prvním a druhým termodynamickým zákonem.
Ale k tématu, protože otázek a odpovědí je tu už moc, promiňte mi mírnou zmatenost.
Side:
(re: „Blek: „…I velmi hustě zarostlé akvárium, ve kterém žijí ryby, se musí pořádně odkalovat. Jinak bude bleskurychle velmi hustě zarostlé řasami všeho druhu…“
Pokud lze za bleskurychlé zařasení považovat dobu delší než 3/4 roku, pak souhlasím.“)
Myslím, že jsme oba zvolili trochu extrémní termín. Mám vyzkoušeno, že v akváryju, kde odkaluji (a tím myslím komplex úkonů) cca 1x za 5 týdnů, po řase není ani památka. Když však odložím zásah o další 2 týdny, začíná se objevovat žabinec a na tlumiči filtru i štětička. Po výměně to pochopitelně rychle zmizí. Nicméně předpokládám, že pokud bych nechal ¾ roku akvárko svému osudu, asi bych ho pak musel, založil znovu.
Horáci:
Zpět k recyklaci odkalené vody přes sítko. Nedělám to a nikdy to dělat nebudu. Nemám na to pro tebe pravda žádné vědecké důkazy, ale jsem přesvědčen, že pokud kal jednou z toho písku dostanu, ještě ho nějakým způsobem rozmělním (nejlépe vrtulkou čerpadla) v odsáté vodě, spousta toho co jsem odsál a co v akvárku nechci, mi do nádrže opět nateče. Tak jemné sítko schopné všechen kal zadržet prakticky nejde použít. Jestli si dobře pamatuji na svou praxi v laboratoři, přefiltrování litru roztoku papírovým filtrem který by to snad zvládl, trvá poměrně dlouho.
Všechny poučky (praxí ověřené) o tom, že vysoké proudění podporuje růst řas podle mě vychází právě s toho, že se v nádrži víří velmi jemný kal, který řasy zbožňují, nikoli z toho že klátící se rostliny nemají sílu pochytat rychle letící živiny. (opět trochu expresivní, ale vždyť víte).
Proudění: – je jistě zásadní faktor tvé teorie. Určitě se ale shodneme na tom, že proudění nad substrátem dna je mnohem intenzivnější než proudění uvnitř substrátu. Jelikož se rybí hovínka začnou rozkládat většinou, až po zapadnutí do substrátu zdá se mi logické, že koncentrace látek rozpadem vzniklých je v substrátu dočasně vyšší, a protože ryby jaksi kálí v jednom kuse, zdá se mi logické, že k vyrovnání koncentrací jen tak nedojde.
Za pokus by stálo:
1) – Zjistit obsah kalu ve vracené vodě (např. laboratorním papírovým filtrem) po scezení.
V případě, že tam nejsou ani pevné částice je moje obava lichá.
2) – Zjistit změnu koncentrací nežádoucích látek ve vodě obsahující odsátý detrit v nějakém časovém úseku.
V případě, že se z toho kalu již nic neuvolňuje, přestanu věřit, že odkalování je nutné
re Pokus s torokátem:
Pokud má někdo v akváriu dospělého torokáta, je řešení obsahu kalu a jiných dobrot recyklované vodě tak trochu mimo lavor. Tím chci říci, že se tohoto pokusu nezúčastním
Jinak děkuji všem zapojeným. Konečně je tu téma které by se dalo řešit i v naší hospodě.