Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Odkalování

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 63 Žádná další stránka   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2006 10:29 Wiku – mléčný zákal
Ahoj lidi.Mám 60l aquarium už asi rok a vše bylo v pohodě až před 14 dněma se mi voda mléčně zakalila a je to tam furt.Nevíte čím to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2006 10:24 vojta – zákal
filtruje se pořád i když tam zákal není,ale asi myslíš vzduchovat,jinak potřebuješ aby se ti usadily ve filtru nitrifikační bakterie,které dokáží zpracovávat odpadní látky od ryb ,šneků atd,to že tam dáš ryby a nemáš ješte zaběhlý filtr má za následek že se nestačí vše odbourat,jak jsi uvedla i rostlinky nejsou ještě řádně rozrostlé,takže nám s tím taky moc nepomohou,proto je dobré počkat s nasazením ryb tak 3 týdny,když už tam ten zákal je vzduchujeme proto že při tom dochází k cirkulaci prvků které jsou vázány do rozpustných sloučenin tím napomáháme k jejich odbourávání z akva a přísunu z atmosféry,jinak vodu po dobu 3 týdnů nevyměnujeme,nebot se nám všechno teprve rozbíhá,začíná nám nabíhat biotop,tzn,že vše se snaží dostat do vyváženého stavu(ne vždy se nám to hned povede),proto je dobré po tuto dobu vodu neměnit ,nebot s přiléváním čerstvé vody narušujeme rovnováhu ,kerá se snaží v akva vytvořit ,při stávajících podmínkách až po této inkubační době je dobré odkalit a potom teprve tento úkon provádět s periodickou pravidelností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2006 09:47 zuza – zákal
mě se podařilo takový zákal zlikvidovat až když jsem měla vzrostlejší rostliny, filtrovala jsem v podstatě neustále. Trápila jsem se s tím asi 3 týdny - po všech pokusech - savo atd. mi fakt pomohly až ty rostliny, a postupná výměna vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2006 06:09 vojta – zákal
je to u nových akvaríí běžné,jak už bylo psáno filtruj,vzduchuj a neměn vodu pokud to nebude nezbytně nutné, on ten zákal brzy zmizí sám,jinak na nálevníky jsou nejlepší perloočky,které se jimi živý,pokud už tam máš ryby vypouštějí se do akva v noci,no a ráno ryby sežerou perloočky je to koloběh přírody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2006 21:28 procha – zákal
Já teda moc nevím podle fotky, ale mně se udělal zákal z nálevníků. Nemohlo by to být ono? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2006 21:27 procha – zákal
Já teda moc nevím podle fotky, ale mně se udělal zákal z nálevníků. Nemohlo by to být ono? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.05.2006 21:23 Wampi – myška
Měla jsem to samé přesně jako ty, jen dej bacha na nárust NO2 čemuž se možná nevyhneš (jako já), díky tomu, že není zaběhlý filtr. Pokud k tomu dojde tak měnit často část vody, dělala jsem to obden jednu třetinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2006 20:27 Heavyk1 – filtrovat
Chce to filtrovat, ale zdá se mi, že jsi tam dala brzy ryby, pokud to dobře chápu. Šlo tomu předejít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2006 20:20 shedlo – zakal
Filtruj o sto sest, on ten zakal zmizi.. jednou jsem ho po hnojeni taky takhle zakalene mela, ale to byl zcela jiny pripravek a to zakaleni se vzhledem ke konzistenci dalo cekat.. ale po dvou dnech zmizel, filtr to zvladne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2006 19:45 Muž [] – Zákal po týdnu
Fotka k příspěvku Ahojky Lidičky, mám takový problém založila jsem si 100l akvarko a po týdnu se mi zakalilo.Je to normální a nebo dělám něco špatně? Je možné , že se mohlo zakalit po zahnojení rostlinek (hnojivo:TETRA-Crypto,TETRA-PlantaMin)? Předem díky!
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2006 18:50 vojta – dno
po těchto letech se písek stává ulehlým ,neproudí v něm kyslík proto nedochází k tak výrazné minaralizaci jako když je čerstvý,protože v něm není dost místa pro kyslík,který je jednou hlavních složek mineralizace,rostliny jich odčerpají více než se stačí vytvořit a tudíž nemají tolik živin k dispozici kvůli,tudíž se zpomaluje jejich látková výměna a začínají stagnovat a my se divíme proč,navíc se nestačí rozložit veškerý detrit a zbytky potravy,které začínají zahnívat,proto je dobré po 3 letech dno vyměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2006 11:18 nigule – cisteni
moc vsem diky za rady!
jeste se tedy zepta - minule, kdyz sem odsavala, tak sem si prave rekla, ze u toho trochu rozhrabu ten pisek....ale v nekterych mistech se po rozhrabnuti obejvila tzakova seda "prachovita" hmota, ktera hnedka desne zakalila vodu...tak sem se na rozhrabavani vykaslala...je to normlani? nebo tam mam nejakou potvoru????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   18.05.2006 08:59 LUKY – reakce k Vojta dno
Výměna písku po třech, nebo i více letech je z hlediska vyčerpání živin nesmysl, pokud ho nechcete vyměnit z důvodu změny barvy apod. Písek má funkci prostředí, kde dochází k rozkladu a mineralizaci odpadních látek z ryb a odumřelých částí rostlin, které postupně tvoří živiny pro rostliny a to jak přijímaných kořeny tak rozpuštěním ve vodě i listy rostlin.
Podle složení písku dochází i k uvolňování stopových prvků z písku. Tento jev je nepatrný a trvalý, dokud písek, jako hmota existuje (tisíce let) z toho je zřejmé, že výměna z důvodu vyčerpání je holý nesmysl. Dá se říci, že rostliny by bez problémů rostli i tehdy, kdyby byl písek nahrazen skleněnými kuličkami, kde sklo je vůči svému okolí naprosto inertní.
Růst rostlin je vhodné podpořit přidáváním stopových prvků a popřípadě hnojivem do dna, ale to už nesouvisí s touto reakcí.

Možná došlo ke zkreslení původní myšlenky, a to, že je vhodné a to tehdy, když vrstva písku je velká (terasy) a není technicky možné odkalovačem odkalit spodní vrstvy kde dochází k anaerobnímu rozkladu detritu a zahnívání kořenů, vylovit ryby, vyndat kameny, kořeny apod. a proprat písek. Tento zásah se netýká běžných akvárií do vrstvy písku cca 7 cm a provádí se podle množství ryb až tak po pěti letech provozu akvária.
Luky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2006 11:13 KSR – čištění
Já teda 1 týdně odsaju detrit a vyměním třetinu vody.Ty kameny jednou za čas nadzvednu a truchu to pod nima vyčistim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2006 11:01 tama – jak casto adkalovat
odkalovat bys mela kazdy tyden a tim i vymenit tak 1/3 vody .Odkalovacem trochu prohrabnes pisek do hloubky.Pozor na prekrmovani rybek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2006 21:22 vojta – dno
v akva prodávají staré a nové dno,pro vysvětlení nové dno je čerstvý propraný písek ve kterém se teprve budou usazovat detrity od ryb,stopové prvky, minerály to je dno které je na startovní čáře,na rozdíl od starého dna které bylo již zhruba tři měsíce v záběhu a tudíž již všechny tyto složky obsahuje a je ideální živnou půdou pro rostliny,jenže ony rostliny po zhruba 3 letech tyto látky vyčerpají až na detrit ,který se ovšem v tomto dně začíná neúměrně hromadit jelikož ho rostlinky nedokáží všechen zpracovat a my zase odkalit a navíc je bez oněch stopových prvků a minerálů ,to je jako kdybychom my žili bez vitamínů,proto se doporučuje po této době dno zcela vyměnit at již za tzv.nové nebo staré,které ovšem z hlediska biologického nemá ze dnem které je již mrtvé nic společného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2006 21:00 vojta – dno
nemáš pravdu právě že po třech letech se ze dna vyčerpají veškeré stopové prvky a minerály a jedná se o tzv mrtvé dno je dobré ho vyměnit za nové,jinak biotop se ti nastartuje zhruba po 3 měsících a vodu kterou vypustíš aby jsi mohla dno vyměnit si múůžeš nalít do vany a po výměně nalít zpět,aby jsi nezačínala od nuly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2006 17:38 nigule – cisteni
:-) super! vcera mi to nedalo a prestavela sem to, abych mohla odkalit i pod. ale budu na to teda vis co .-) totiz asi vim, kde je problem - mame bily pisek a na nem je to vsechno desne videt...budu privirat oci :-)))
diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   11.05.2006 15:33 Pedro – jak často čistit akvárko?
Zdravim.
Ja to delam presne jako Jana. Proste odsavam jen tam kam se dostanu a ostatni neresim a akvarko funguje bez nejmensich problemu. Rozhodne ale nedoporucuju vyndavat pisek, natoz po 3 letech. Prave po nejaky dobe se v akvariu udela biologicka rovnovaha a kdyz to vsecno vyndas a udelas znovu, tak bude rovnovaha vis kde....A nejaky "vycerpany" sterk? Tak po 2 letech se ve sterku usadi ruzny humus a ziviny a to jedine prospeje rostlinam, v novem sterku neni nic, prave novy sterk je "vycerpany"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.05.2006 11:51 vojta – akva
není nutné vytahovat kořeny a kameny,jen je dobré tak 1krát za půl roku kompletně vyndat vše ,kromě ryb prohrabat dno odkalit a vrátit vše zpět bud tak jak bylo nebo lepší je ¨trošičku pozměnit layout aspon něco nového pro oči ,ale není to podmínkou jen bych chtěl upozornit že není na škodu každé tři roky dát úplně nový stěrk nebot ten starý je už totálně vyčerpaný.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.05.2006 20:25 Jana – kal
Nezvedám nic, odkalím to jen tam kam se dostanu. Zatím to je bez potíží už několik let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2006 19:58 nigule – jak často čistit akvárko
ahoj, zajimalo by me, jak casto a jak moc cistite akvarko.
my mame nejakych 100l, vymenuju cast vody zhruba 1x tydne a zaroven odkaluju bordel ze dna...jak to ale delate pod kamenama a korenama a v okoli nich? uplne vidim, jak mam za jeskynkou z naskladanych kamenu fakt curbes, ale nijak se tam nedostanu odkalovacem :-( jak to delate? zvedate ty kameny a koreny???? nenarusi to prirozene prostredi v akvarku???
diky moc n.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 62 ...... [63]

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46006x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345?od=3101