Odkalování
Jojo, 1 x týdně jedu klasicky
Za 20minut není co dělat. Hnát to vířením do sacího koše se mi nechce-filtr by se musel často čistit. Tak ho čistím zhruba jednou za rok.
přesně to tvoje jsem měl na mysli, nebo podobné..tzn, že růčo šmejdíš tydně po dně odkalovačem a sbíráš howna ?..nevím jak ostatní akva ale akva který jsem měl osázená kytkami a s piskořkami jsem téměž neodkaloval..jednak se na dno nedalo skrz kyti vůbec dostat a pak howna sloužila jako hnojivo..s naddimenzovanou filtrací se to dá takhle provozovat....
Mám něco podobného dávám to Panakovi tetra pleco wafer, tetra pleco min. sera wels chips. dajana tablet na ty chipsky jedou víc
Stejně jako u jiných nádrží. Mám akva stejné jako popisuješ a odkaluji běžným způsobem. Pravda je, že trochu toho jemného písku vždy nasaješ. Na druhou stranu nemusíš ten písek tak prohrabávat, protože mezi něj nic nezapadne a sbíráš bordel jen povrchu.
0 12.04.2012 13:41 JuraS Otázka na odkalování..jakým způsobem se odklují velká akvária..např.2 metry šířky, 80 cm hloubky a 60 cm výšky když mají na dně pouze jemný křemičitý písek (např. používaný do filtrací) a pouze skupinu kořenů ??? Osobně mám dno čisté, bez štěrku, skupinu kořenů ve středu akvárka..natrvalo sjem včera u dna osadil čerpací hlavou s 1200 lt průtoku aby z pod kořenů vyfoukl proud vody usazeniny (grupa terčovců toho nassere hodně) a to naženu před trubku do filtru kdy se to za chvíli vycucne do filtru odkud pak měním vodu a odsaju to co tam skončí...jak to ale dělat u většího akva s jemným dnem to mi hlava nebere...
no odlov bejva celkem snadny... vetsinou staci tableta spiruly.... a kdyz ne tak viformo, to zabira vzdy
Že by piskořky? Klidně to odkal i s nima jak řiká romant pokud si jich viděl 7 je jich tam ještě víc
. Takže bych se nebál. Já sám bych potřeboval udělat nějaký odlov piskořek nechce se někdo zůčastnit?
Aby sis jednou nevycital ze si je neodkalil vsechny(az se premnozi)!!!!
A navecer muzes klidne zakalit!!!!
Pokud o ně nechceš přijít tak doporučuji jak píše jiný uživatel s odkalením počkat a nebo mužeš taky při odkalování mírně rozvýřit dno krouživým pohybem odkalovače nad dnem a odkalovač ten bordýlek nasaje aniž by si musel odkalovač zabořovat do dna. Taky můžeš pro menší průtok vody hadičku prstama trošku přiškrtit (zmáčknout) a nebude mít takový tah.
a nemůže odkalování pár dní počkat než boudou větší? pokud je předpokládám chceš
Když jich vidíš 7, tak jich tam jistě bude více, takže bych se nějaký z nich nebál při odkalení vysát.
0 11.04.2012 20:11 Loncminec – Malí šneci
Ahoj, mám v akvárku (200 l) asi 7 malejch šneků (stáří cca 10 dní). Jsou malí jak špendlíková hlavička a zalezlí někde ve štěrku. No a chtěl bych akva odkalit, ale zase nechci přijít o ty šneky.. Tak jak na to? Nasát je a pak je vysbírat z toho kýble? Nemám se místo toho radši navečer pořádně vykalit?
Starší reakce
Už jsem to tu někdy dříve psal. Odkalování spojené s vracením odkalené vody zpět do nádrže je trochu kontraproduktivní. Tuším jsem to přirovnal k větrání z kuchyně do obýváku. Doporučuji odkalení vždy spojit s výměnou vody.
ahoj já mám odkalovač od firmy sera,ten co jse na něj připojí běžný vzduchovací motorek a jsem snim spokojený je až do výšky 60cm,odkaluje hovínka a zbytky z potravy
zbytky potravy ani né a vrací přefiltrovanou vodu zpět do akva,potom jen odeberu část vody a dám odstátou a je to
Starší reakce
To bych opravdu nedělal. Mohlo by to způsobit více neplechy než užitku.
Co třeba něco takového :
www.akvarista.cz/… + ten vzduchovací motorek.
Zkoušel jsem taktéž mini filtřík jako je :
www.akva-exo.cz/… , který jsem přidrátoval k tyči. Odstranil jsem pouze spodní záklopku a umístil hrubší molitan. Fungovalo skvěle, ale byl to pouze pokus, protože já mám akvárka všechna na vyvýšeném místě.
Sice trochu šílenost, ale dno bych rozvířil, odsál co by se dalo a zbytek nechal na filtru. Nevýhoda teda je, když si ten bordel sedne na kvítka a ostatní dekorace. Nechceš pouvažovat, že akvárko vypustíš a položíš na nějakou skříň?
0 07.02.2012 11:26 Michal – Odkalování akvária postaveného na zemi
Já mám akvárium (cca 250l) na podložce na zemi, takže odkalování dna samospádem mi nefunguje. Poradíte mi něco ?
Michal
Starší reakce
Záleží na odkalovači. Ty s vysokým zvonem ze můžou zanořit více do dna. Na druhou stranu, pokud se nepřekrmuje a je kvalitní filtrace stačí odkalovat jen vrchní část dna. A při nízkém zarybnění a dostatku rostlin se nemusí odkalovat téměř vůbec.
S trochou šikovnosti bez problémů.
Starší reakce
přesně jak píše snehula007 - Marina Easy Clean mini
Tak zkouška dopadla na výbornou a splnila mé očekávání. Malý odkalovač vřele doporučuji. Na hůře dostupná místa je jak dělaný.
je to to akvárium co mám v prezentaci...pod kaminkama je mřížka, do které se kytky zakořenili již tenkrát, když jsem ho zakládala (kvůli nemoci, založeno úplně znova) tak hodl musím ještě počkat, až tyto nové kytičky zakoření
pak to bude dobré, ale i tak potřebuju odkalovačku bez toho zvonu, a to ta Easy Clean mini je, takže jdu do ní
Starší reakce
tak aspoń že nemáš blokovaný rybičky
marina easy clean mini, třeba ho najdeš i jinde
Já se nedíval, jelikož tahle stránka je u nás v práci blokovaná
Ať je to to, které máš v prezentaci, nebo jiné s obdobným dnem, tak je důležité, aby rostlinky pořádně zakořenily. Ty kamínky jsou větší (neříkám, že je to špatně) a kořenoví hůře drží. Taky u nově zasazených rostlinek je důležité být opatrnější. Když se jim daří a pořádně zakoření, tak už je tak jednoduše nevycucneš.
já tu stříkačku mám nasazenou do té trubky od toho odkalovače co má(sice trochu praskla, ale to nevadí)
a přesně taková hadička je na tom odkalovacím zvonu na kterej jsem dávala odkaz
Vzduchovací hadička na malé objemy je fajn, ale jak píše katterinecka, je to piplačka a když jí používám u sebe na tu malou potvoru tak se mi co chvíla něčím ucpe. Chtělo by to spíše dvojnásobný průměr než je vzduchovací hadička
26 litrů je málo, já vím, mám zamluvené 40 litrové, ale nemám ho kam dát, a stejně až bude místo tak chci alespoň 80 litrové, teď si musím vystačit s prckem, ale bettinkám se daří, tak neřeším, přerybněno není, a až ancíci povyrostou, tak se stěhují k sousedovi do velkého...mám je tam "na výkrm"
to já bych neměla trpělivost se s tím tak dlouho piplat a čekat až to všechno vyteče
s tým súhlasím..ale so striekačkou by trebalo máčať ruku ..alebo prichytiť na nejakú "tyčku"
to já utratím o to nic, ale jde mi o to aby ta nasávací hadice byla uzounká, abych se v tom prostoru mezi rostlinkami mohla v klidu pohybovat
děkuji za radu, podívám se u nás ve zveráči zda ho mají a když ne tak hold objednám
souky napsal: a nebo malá injekční stříkačka a vzduchovací hadička
tak do nano akvarií
www.akvarista.cz/… tenhle je donrej na malý akvárka, kdyby se ti nechcelo tolik utrácet tak stačí obyčejná hadice a trubka (nejlíp průhledná)
0 20.01.2012 12:27 JaničkaN – fígl na odkalování
Ahoj akvaristi, potřebuji poradit nějakej slušnej fígl na odkalování...mám 26 litrové akva, hodně osázené rostlinkami, a když odkaluji, tak se mi uvolní i kytky ze dna a musím je znovu sázet...potřebovala bych uzkou trubici kterou se dostanu téměř všude a odkalím pořádně....akva jsem musela znovu založit, protože jsem tam měla asi nějakého bacila a chcípali mi ryby, když jsem ho kompletně čistila, byl v písku neskutečný bordel, jako kdybych ho nikdy v životě neodkalovala....a tak pro tentokrát už to chci dělat správně a i se správným odkalovačem, používám ten "debilní" levný s tou modrou pumpou...a evidentně je úplně na...
Starší reakce
Jo to můžu zkusit..ostatně mám drobnou zkušenost...když se někam nemůžu dostat odkalit tak hadičkou bublám ..kalím...filtr táhne takže to s tím oknem je jakoby druhej vysavač za oknem...chyby to asi mít bude ale..třeba ty zanešený rostliny řeším takhle...kousek mlsky hodím na chomáč mechu...mlsouni se perou a akvarijní spad ometou...když nedám mlsku ometou ho za dýl
invalida napsal: Ahoj, mám takovouhle zkušenost a zároveň teorii. Mám obyčejný oblázky z betoňáku a celkem členitý akva. Blbě se to odkaluje a časem se dno jakoby utemuje. Tento problém léčím takhle. Hodně dno prohrábnu prstama a vypustim co nejvíc zkalený vody. No a druhej den vyčistím filtr protože to napouštím ne po skle ale s úmyslem dno ještě víc zvířit. Ničemu to nevadí a akvárku to očividně prospívá. Na netu sem narazil na takovou věc. Levná perličková koupel. Prestě dutá mřížka s dírkama pod prdel do vany a vzduchovací motorek mimo vanu...čtverce jdou skládat k sobě. Nevím jak se ty spoje na kraji ucpávaj ale to jistě výrobce vymyslel. A mě napadlo(asi nebudu první) Tuto mřížku umístit pod substrát a před výměnou vody vždycky probublat dno. Snad je princip srozumitelnej..Co si o tom myslíte? Venca
Tak nějak mi to evokuje představu jako bych u vysavače uprostřed pokoje pustil zpětný chod a pak otevřel okna aby se uvolněný prach dostal z bytu průvanem. Já osobně bych se do toho experimentu s mřížkou nepouštěl ale pokud do toho půjdeš, zkus celý průběh natočit na video a to pak to sem někam plácnout -rád se podívám, co to udělalo
katterinecka napsala: jen aby ryby nebyly vyplašený až to kolem nich začne bublat praní pískových filtrů vzduchem je docela běžný, jen jestli to nebude vadit kytkám a rybkám Jak sem psal dřív občas akva řádně prohrábnu a pak vyměním vodu...tohle by bylo dokonalejší verze..pod dřívím atd
jen aby ryby nebyly vyplašený až to kolem nich začne bublat
praní pískových filtrů vzduchem je docela běžný, jen jestli to nebude vadit kytkám a rybkám
No je mně jasný že mechy atd budu muset po usazení osát ale právě že se to zvedne všechno...nemám problém vypustit celý akva..při velkoobjemovejch to občas dělám...nenechávám x procent vody ale vypouštím na 10 cm (prostě aby se neutloukly ryby) a nemám problém. Asi to v jednom zkusám a časem poreferuju
Pokud bych měl předimenzovanou filtraci a běžně ji spuštěnou na 50% výkonu a po probublání ji na půl hodiny pustit na plno (pokud by byl ale silný proud, tak by se to rybám asi moc nelíbilo), tak bych si tohle řešení dokázal představit. použít tak jednou za měsíc.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46032x