Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Odkalování

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 51 Přejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 00:22 Pox
My s ní občas zaléváme pokojové květiny ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 00:21 tomino18
Nazdarek určitě mužeš.... neuškodí to stromkům a ničemu a mohli by rychleji růst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2007 00:18 Petr ze Znojma – KAM S NÍ?
Ahoj akvaristé,
mám 160L akva, takže +- střední velikost, pokaždé při výměně vody je mi tak nějak "líto" té co vyleju někam do odpadu či ke stromu. Při velikosti akva je to poměrně dost vody a to mám jen 160tku. Akvaristů je hodně akvárijí ještě víc, neznáte někdo lepší způsob jak naložit s vodou pro nás nevhodnou? Napadají mě kytky, či stromky, avšak nevím zda je tato pro ně vhodná? Tipoval bych, že ano, když rostlinkám v akva vlastně živiny vyhovují.

Pro nás samozřejmost, ale co by někteří lidé dali za vodu, která každým týdnem bez užitku odtéká z našich akvárijí?
Zdraví Petr ze Znojma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2007 23:45 orry – To Sidonius
Přiznám se, že už si moc na způsob čištění půdního filtru nepamatuji. Jen vím, že jsem ho jednou při větší údržbě otevřel a byl dost plný. Ale z toho jsem zase usoudil, že je funkční.
Jen pro ty, kteří o něm silně uvažují - to co si pamatuji, půdní filtr byměl mít určitou plochu v poměru k ploše dna. A tady nechám reagovat zkušenější - pokud mě paměť neklame, tak to bylo cca 60% dplochy dna.
Přiznám se, že jsem zvědavý, jestli si pamatuji dobře, anebo nastane veliká diskuze o poměru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 22:13 Muž MiHl [55] - Cichlidy
tak tady bude zakopaný pes... smich
téma začalo, jak odkalovat, když bude na dně koberec z rostlin, takže jsem půdní filtr nevztahoval k rostlinnému akva, ale ke klasickému (tzn. ryb spíš více). Pokud jde o rostlinná akva, tak se přiznávám, že těm nerozumím prakticky vůbec a ani mě nějak moc nenapadá, k čemu tam ten filtr vůbec je potřeba (neříkám, že není potřeba, raději se zdržuju komentáře, abych neventiloval svou neznalost ;-) ) Snažím se držet v rovnováze rostliny+ryby, jak to udělat u jen rostlin nechám těm, které to zajímá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2007 21:39 Sidonius
To, co citujete ze stránek Kerstena Opitze a Vladimíra Pelikána mi není neznámé. :-)
Nemám úmysl polemizovat s každým výrokem zde uvedeným, jen stručně: není nad vlastní zkušenost. Já jsem jakousi udělal a výsledek jsem popsal.
Zkuste si položit otázku, co je smyslem filtrace v rostlinném akva? (Souhlasíte, že debata se vede o použití půdních filtrů v rostlinných akva?! A zároveň si dovolím předpokládat, že se alespoň pro tuto chvíli vyhneme debatě, zda vůbec a nebo za jakých okolností by mohla být v takových nádržích filtrace i zbytečná...)
Uvažujeme tedy o filtraci v nádržích s výraznou převahou rostlin nad rybkami. Tedy o nádržích, kde (podle mne!) není nejdůležitějším cílem vytvořit co největší prostor a co nejvhodnější podmínky (objem filtrační hmoty, její struktura, rychlost průtoku ap.) pro nitrifikaci a další procesy rozkladu organické hmoty, jak tomu je u nádrží silně zatížených odpadními produkty, ale něco jiného. Co si o tomto myslíte vy? Co je smyslem filtrace v rostlinných akva? :-)

"...Jiný postup neznám, ale rád se dozvím případně něco nového..."
Tak ode mne se nic nového nedovíte. :-D
K čištění tohoto filtru jsem používal hadici, kterou jsem strčil co nejhlouběji do trubky filtru, nasál jsem do ní trochu vody a vyfoukl ji přiměřeně silně zpět do filtru. Co se takto uvolnilo, to jsem pak jednoduše odsál.

Nikoho nepřesvědčuji, aby v rostlinném akváriu používal půdní filtr. Jen jsem vyjádřil svůj názor a jistou zkušenost s tímto druhem filtrace.
Nejsem si jistý, ale tuším, že i Václav má v tomto směru jakousi zkušenost. Třeba se vyjádří...
Nebo i někdo další, kdo to s rostlinkami aspoň trochu umí. :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2007 17:43 Muž MiHl [55] - Cichlidy
Sidonius:
popravdě mě vaše chvála půdního filtru překvapuje, ale v dobrém

že rostliny hůře rostou mám v povědomí od informací, co se tak kolem doslechnu, ale je pravda, že osobně to ověřené (nechat růst se zepnutým filtr / s vypnutým) nijak nemám, jen jsem slepě stádně opakoval, co se dostalo ke mně :)
Půdní filtry značně omezují růst rostlin, protože přivádějí do dna ke kořenům příliš mnoho kyslíku. Hodí se tedy pouze pro nádrže bez rostlin kořenících ve dně.Půdní filtry se sice technicky podobají průsaku vody půdou, ale protože protéká mnohem větší rychlostí, probíhají tam jiné biologické procesy a jinými důsledky. jen jako první nalezená informace www.discus.cz/…

Čas od času se setkám s akvaristou, který se nechal nalákat dokonalou technikou např. fy EHEIM a zakoupil si plastové rošty, kterými pokryl celé dno, zasypal pískem, zasázel rostliny a začal "proplachovat".... Nesetkal jsem se dosud s jediným případem, kdy by podobný systém proplachování dna filtrovanou vodou (ať už v kterémkoli směru) vedl k uspokojivému růstu rostlin. Mé vlastní (dávné) experimentování s "půdními" (akvarijními) filtry mělo jediný závěr: Výsledky byly vždy natolik nekvalitní, ovlivňované mnoha faktory, že téměř ve všech případech akvárium bez tohoto typu filtru poskytovalo rostlinám mnohem lepší podmínky k růstu, než jakékoli "fungující" provedení. planta.aquariana.cz/…

Rošty umístěné pod štěrkem, kterými proudí voda poháněná vztlakem vzduchu vháněného do svislé trubky napojené na rošty (vztlak vzduchu lze nahradit napojením elektrického čerpadla na trubku). Filtračním médiem je samotné dno akvária.
Výhody: velký objem filtračního média, nemusí se často čistit
Nevýhody: neustálým omýváním kořenů rostlin omezují jejich růst, když s e zanese, lze vyčistit jenom tak, že se kompletně rozebere akváriu
www.aquapage.cz/…

Ale jak říkám, žádné vlastní testy jsem nedělal.

celou problematikou půdních filtrů jsem se nijak zvlášť nezabýval, nevím, jaké máte způsoby čištění na mysli. Osobně vím o dvou. Obrátit čerpadlem na nějakou dobu směr proudění a vodu s nečistotami odsát (i přes odsátí se mi nelíbí vyprání filtru do akva - když peru klasický filtr, tak se mi nezdá nej to přidávat rybičkám do vody a i při větší výměně vody je dle mě koncentrace "hnusu" ve vodě dost vysoká). Případně strčit otvorem pro bublifuk hadičku s vodou, kterou se to rozvíří a nasazením silnějšího čerpadla místo bublifuku vše prosát, což si myslím ale není moc účinné. Jiný postup neznám, alr rád se dozvím případně něco nového.

Filtr jsem ani jednou po dobu jeho života nevyčistil, po nějaké době jsem (ne kvuli filtru) akva znovuzaložil a použil klasický vnitřní filtr s čerpadlem. V současné době preferuji kanystrové filtry, hlavně kvůli vzhledu a prostoru v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 16:50 Sidonius
Orry: ...Půdní filtr jsem si před léty udělal a byl jsem s ním spokojený...byl jsem na 8 měsíců mimo domov a po příjezdu mě čekala kostka 60ti litrů rostlin, mezi tím se prodíraly rybky a sklo bylo křišťálové. No prostě paráda...
Já jsem kdysi před lety takový filtr koupil, dlouhodobě používal v nádrži s valisneriemi a nemohu si stěžovat - rostlinám se dařilo výborně. (To přirovnání ke kostce rostlin, kterými se prodírají rybky, sedí. ;-) U mě to byly Xenotoca eiseni... :-) )

MiHl: ...nevýhody: kytky pak hůře rostou...nejde filtr vyndat a vyprat...
Je to skutečně vaše zkušenost, že rostliny hůř rostou? Zkusil jste např. filtr odstavit a rostliny začly růst lépe? Nebo jak jste to zjistil?
A co se čištění půdního filtru týče - existuje poměrně jednoduchý způsob, jak jej ošetřit. Jestli jste půdní filtr používal, (a ono to tak podle všeho komentáře vypadá), určitě budete vědět, jak se čištění provádí. A jak byste hodnotil účinnost tohoto postupu údržby? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 13:37 Muž MiHl [55] - Cichlidy
viz. třeba www.tommiland.cz/…
jestli se nepletu, je to právě destička pod zem s bublifukovým výstupem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 13:36 Muž MiHl [55] - Cichlidy
jednoduše "nějakým" způsobem nutíte vodu procházet skrz písek/štěrk (neměl by být moc hrubý) ať už z vody do dna nebo ze dna do vody.

nevýhody:
kytky pak hůře rostou
nejde filtr vyndat a vyprat

asi nejjednodušší:
na dno rozmístíte několik cca 1cm vysokých (záleží na ploše filtru) destiček
na ně se položí phatě děrovaná deska nebo síťka s "vhodně" velkými oky, na ni štěrk a písek
v rohu de na to napojí trubka s kamínkem uvnitř, jako má klasický filtr - bublifuk

další možností by bylo nastrkat pod štěrk široké nízké bublifuky s hrubým biomolitanem (nefiltroval by ten, ale jen jako podložka)

osobně tenhle filtr nepoužívám, jednou jsem ho zkusil a příliš nadšený jsem nebyl... dávám přednost kanystrovému nebo schovaný kus biomolitanu s čerpací hlavou ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 13:22 Šarulka
Mohla bych vědět jak se takový půdní filtr dělá a jak to vypadá???? hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 13:04 orry
Díky za rady.
Půdní filtr jsem si před léty udělal a byl jsem s ním spokojený. Ale bylo to v 60ce.
Tam se mi taky podařila tak fantastická rovnováha - byl jsem na 8 měsíců mimo domov a po příjezdu mě čakala kostka 60ti litrů rostlin, mezi tím se prodíraly rybky a sklo bylo křišťálové. No prostě paráda. Manželka pouze krmila a o víc se nestarala.
Vím, že tohle se mi nepodaří.
Ty nízké rostlinky jsem chtěl dopředu, kde mám prázdno. Možná, že ale nechám trochu rozrůst ty stávající rostliny a mohlo by to být dobré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2007 12:04 Muž Pet [56]
Domnívat se, že bohatě zarostlá nádrž je otročina, je scestné. je to právě naopak. Rostliny snadno nadbytečné živiny spotřebují, takže nejsou žádné problémy s řasou a pokud nemáte přerybněno, tak není ani co odkalovat. Já jsem na své akvárium přes léto,2 měsíce, nesáhnul a kromě nutnosti důkladnějšího střihu rostlin tam ani nebylo co dělat. Po pravdě, pokud chci něco udělat, práci si musím vymyslet. Má to ale podmínku: nepřerybnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 11:47 Šarulka
Já bych chtěla trošku víc hodnocení - zatím mám pouze 4 komentáře sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 11:43 marsz
U prezentace funguje naštěstí funkce mazání hodnocení hehe. Rád tuto možnost využívám. Pochopitelně je možné i úplně hodnocení zakázat, ale napařit někomu pětku může udělat ze zamračeného dne slunečný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 11:05 Muž Kolco [57]
Já mám teď udělanou nádrž jako jakýsi kompromis.To znamená aby to jakž takž dobře vypadalo a přitom se to dobře uklízelo.Snad proto tady nemám udělanou prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 10:54 marsz
Možná se časově vyplatí mít v akváriu jen tři přihlouplé echinodory :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 09:03 Muž Kolco [57]
V jednom ze starších čísel Akvarium-živě byla fotoreportáž s komentářem,jak se nádrže připravují na focení.Japonec měl na očích čočko-brýle ,v jedné ruce dlouhou pinzetu,v ruce druhé jakési šťouchadlo a nejspíš tunu trpělivosti.Tímto způsobem lze zasadit do dna potřebné množství drobné trávy.Ta trpělivost se asi vyplatí,protože tohle dělají profíci,kteří se tím živí.A protože já tu trpělivost neměl,tak mám pouze obyčejné akva. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 08:51 Muž ČUPR [204] - Tetry
Prosím o radu, jak odkalovat, když budu mít osázené dno nízkými rostlinami a dno bude osázeno cca 70%.
***********************
Zkus půdní "roštový" filtr a odkaluj přes něj. Do jisté míry je to účinné - VYZKOUŠENO ! potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 00:08 Peťan
K tomu odkalování - je dobrý si uvědomit jak voda proudí, třeba když si dáš vzduchovací kamen kus nade dno tak se ti pod nim bude podtlakem shromaždovat "bordel" ..teda aspon by měl, to samý pod filtrem, to bych řek že sou celkem dobrý místa na odkalení a nebo jak tady zmínil "Kolco" ...zvířit trochu kalu, zase si nerozviř celý akvarko a následně ho vysát :-)
..Na to prides sám jak co dělat... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2007 00:05 Peťan
Myslim že i hlavní výhodou těch Amanových akvárií nebo holandských nádrží(či jak tomu mám nadávat) bude taky to že se tam dají snáz udržet hodnoty různých(organických) látek, díky tomu že tam nejsou ryby či nějací živočichové kteří vytváří odpadní látky ve formě detritu a CO2, které dál vytvoří další výživné látky pro rostliny.. Bez ryb tyhle látky ani detrit nejsou tudíž se musí dodávat uměle přihnojením a CO2 probublávání... takže když to zidealizuju - akvarista si dodá jen tolik živin kolik rostliny spotřebují a když to vychytá dosáhne ve všem rovnováhu a akva bude zářit krásou a čistotou... ano Jenže jak říkáte mít takový akvarko je prostě už moc velkey kůň a pro nás z vrstev studentských :-) poněkud finančně nedostupné...
Ale není to nemožný jen se musi chtít, řek bych ale že takováto fungující nádrž je vrcholem produkce akvaristy(v akvaristice :-P ) ...to ale trošec odbočuju do tématu... :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2007 21:51 Muž Nik [191]
a předně mu tam obvykle plave málo ryb a když, tak ty ryby jsou naaranžované pro účely focení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 21:16 Nobody
Nevím,jak byste chtěl Amanovy akvária naaranžovat na pár okamžiků?Jak tam zasázíte tu spoustu rostlin?Jistě,některá jsou naaranžovaná,ale je jich spousta,které fungují i roky.
Pravdu máte v tom,že je okolo toho spousta práce a jste pomalu"otrokem"svého akva. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2007 21:13 Muž vencisimo [7]
souhlas, já se snažim, aby akvárko vypadalo dobře a mělo určitou úroveň, pod kterou nejde, ale s co nejmenší námahou, ideální stav je pěkný a žádná práce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 20:28 Muž Kolco [57]
Těmi Amanovými akvárii by se člověk neměl nechat zmást.Jsou naaranžované pouze na okamžik,kdy s nimi profesionální fotograf nabouchá spoustu fotek a z těch se pouze několik uveřejní.Je otázka,jak by takové akva vypadalo za rok.Jistěže se dá "přírodní" akvárium udržet ve stále atraktivním výzoru,ale stojí to spoustu času,trpělivosti,možná i peněz.Kdo z nás má zájem se stát otrokem svého koníčku.Akvárium přece není sterilní vodní svět bez kousku řasy,nebo únosného množství detritu.Málokdo z nás má akvárium perfektně uklizené celý týden,měsí,rok....... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2007 17:38 :-)
Kobereček vyklepat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 16:43 orry
Díky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 15:04 Muž Kolco [57]
Když jsem se svého času pokoušel o rostlinné akva,krouživými a kývavými pohyby jsem vytvářel nade dnem vír,který jsem následně odsával zvonem.Pomůže také promyšlené vyspádování dna a důmyslná filtrace-snaha,aby detrit měl tendenci se shromažďovat v určitém místě.K tomu odkalování-zpočátku to chce trpělivost,časem člověk získá praxi.Všeobecně se do takového akva umisťuje spíše méně ryb a ty druhy,které mají malou spotřebu a dobré trávení - drobné tetry.Naopak živorodky můžou žrát furt a podle toho to taky vypadá. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 14:03 marsz
Sám taky netuším, jak se udržují ty amanovské akvária. Asi to chce bez rybek nebo rybky co nevylučují. Nechal sem si za předním sklem místo akorát tak na odkalování a kytky mám až za tím. Nejvíc nepořádku je beztak asi na nejnižším místě dna. Tak sem si udělal odkalovací místo. Hehe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2007 13:49 orry – odkalování a rostliny
Prosím o radu, jak odkalovat, když budu mít osázené dno nízkými rostlinami a dno bude osázeno cca 70%.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2007 22:23 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetky
-bubika
Jaký kořen? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2007 21:16 Muž filipsi [1295] – twityt
To je pomerne normalni stav (podle toho, jak to popisujes, bez vic detailu). Cti:


www.akvarijni.cz/…
rybicky.net/rady/zakladame-akvarium-krok-za-krokem
rybicky.net/rady/ryby-vhodne-pro-zacatecniky
www.horacovoakvarium.cz/…


A dalsi, jiste najdes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2007 21:05 bubika
neměn´ vodu a kořen namoč na 2 tydny do vody a ona se z neho odmoci barva a bude to super :-) kal neni nebezpečný X-) fakt zabira to ja to měl taky a poradil mi to jeden chovatel tak to skus a ničeho se neboj. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2007 20:02 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetky
Při výměně vody čistíš filtr? A jak a v jaké vodě.....tipla bych si, že problém je v nenastartovaném, nezaběhnutém filtru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2007 19:54 Radka
Napiš jak dlouho je akva založené,jak je velké,kolik a jaké ryby,jsou rostlinky,jaké světlo.Popiš jak děláš údržbu a jak často,co máš za filtr.Napiš co nejvíce informací ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2007 19:21 twityt – kalná voda
Prosimvás mužete mi někdo poradit mám stále kalnou vodu v akvariu už jsem mil vzduchovadlo po víměně vody mi zustane akvarko jeden den čiste a pak se zase voda zkali už jsem vyskoušel všechny možné pripravky ale stale se nic nedeje dekuji ;-) ano

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 21:04 Muž filipsi [1295]
Ja bych v karantene vodu menil. Nejen pri bilem zakalu (pri nem hned), ale pravidelne vetsi cast, tak polovinu, podle poctu karantenovanych ryb.
Nepredpokladam, ze by karantena byla zarizena se spoustou kvetin, dnem, atd, aby byla schopna fungovat jako samostatne akva s jeho procesy.
Jinak si budete rybky v karantene neustale priotravovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:41 Usine
Fotka k příspěvku Bílé mléčné zakalení. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2007 20:01 elijot
a co když se mi akvarko kali od dna :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 15:12 Muž georged [44] - Živorodky
Používám obyčejnou hadici a nakonci je odkalovací zvon....:-D Vodu mi to sice zpátky do akva nevrací, ale to nevad, rovnou při té příležitosti přehodím i část vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 15:07 Digestoř
nevim co resite ja moam odkalovac za 20 kc uplne ten obycejny a nemam snim problem :-P :-P :-P :-P :-P :-) :-) :-) hop hop hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 14:57 Radka – .
Taky jsem měla odkalovač jako Jardik.cardik ,ale vycucával i štěrk z akva,protože má moc nízký zvon.Teď jsem koupila odkalovač od Hagenu shop.miga.cz/… a jsem s ním o hodně více spokojenější.Štěrk se ve zvonu jen promele a nenasává se do hadičky.Teprve tímto odkalovačem jsem byla schopná odkalit už nashromážděný detrit.Doporučuji ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.10.2007 14:40 RAP
Půl litrová pet láhev s uříznutým dnem, uzávěr od Jupíka s vlepenou trubkou a normální hadice. Max půl hoďky práce a funguje do té doby, než si to rozšlápnete jako já smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.10.2007 14:23 Milan
Neni nad to nasavat kal - hadici "pusou". Treba mit cit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2007 23:09 Žena Rebbie [71]
No, asi stejně mi nakonec nezbyde než něco prostě koupit a buď to oki bude nebo ne... používam jen takovej ten malej zvon a to je nepohodlný a malý na vejšku jako..... :( a hadici mam asi moc pevnou bo ta mi ohnout nejde .....
Díky moc za rady a názory :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2007 23:09 Muž Nik [191]
Jako zastavit to můžeš, ale ta voda vyteče z hadice, takže budeš muset zase zapumpovat, čímž odčerpáš vodu ze sloupce, která by se hodila při nasávání kalu. Fakt nevím, jak to lép popsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.10.2007 23:06 Muž filipsi [1295]
Nejlepsi je hadici u odkalovace proste rukou ohnout (a tim zaskrtit). No a jestli je prutok moc velky, pouzit na ni nejake skrtitko. Cim vic ma odkalovac "vychytavek", tim to byva vic na vztek, a vic veci, co se muzou rozbit. To je jako u vseho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2007 23:00 Žena Rebbie [71]
Sakra sakra a existuje eště nějakej, kerej se dá regulovat či úplně zastavit? Teda né tak že ucpu prstem tu hadici na druhym konci jako.... bo jednu ruku mít v akva a druhou až v kýblu je dost náročný :(
Ty síťky teda budou k prdu u všech odkalovačů, že...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.10.2007 22:48 Muž Nik [191]
Přesně jak popsal filipsi. Nehledě na to, že se ten odkalovač musí obrátit ještě v akváriu vzhůru nohama, protože když jej vytáhneš jen tak, tak všechno co se zachytilo na sítku vletí zase zpět do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.10.2007 22:38 Muž filipsi [1295]
Ano, da se ztlumit a zastavit, kdyz tece. Cistit se taky da. Ale ostatni tim mysleli, ze je otravne, kdyz odkalujes, nasajes par odumrelych listku, ty se zaseknou na sitku a prestane to tect. Takze kazdou chvili vyndat, ocistit sitko, zacit anovu ...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [51] ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46009x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345?od=2501