Odkalování
0 22.03.2015 21:01 MarkétaČ – Čistidlo
Používáte někdo čistici prostředek do akvária od subio eko? Mame doma sladkovodni akvarko a rybicky uz mají zanesenou vodu. Je to moje první akvárium a nechci aby rodiče říkali ze se o nej spatne staram, tak hledam co bych si objednala na čisteni vody. Ale aby to nebylo moc pracne nejlepe
Zelený povlak ? takový slizotvitý ? Jestli jo tak to je Sinice....
Pěstuju
nedobrovolně,ano,takový zelený povlak na skle.Přemýšlím že pořídím krunýřovce horolda.
A proc pestujes tolik rasy? Copak je to za rasu? Jestli zelena prisedla, pridej fosfor a pockej az to vzda
.
Zdravím,mohl by mi někdo poradit nějaký fígl ohledně odkalovaní?
Při každotýdení udržbě cistím žiletkou skla od řas a je z toho strašnej bordel plovoucí všude,nějakou dobu počkám až to trochu sedne a odkaluju ale stejně ne vše,mám pocit že po této činosti je stav akvária jako předtím.Díky
Starší reakce
Rovnako si treba ustrážiť počet a vhodné druhy rýb. Neprekrmovať. Ak by to šlo tým smerom, tak odkalovanie nebude treba. Pekných pár rokov neviem čo to je
Pri odkalovaní nie je nutné rozrývať dno a ani za každú cenu sa dostať zvonom do každého kúta. Ja húštiny v akváriu neodkalujem, iba keď raz za čas vyťahujem aj s koreňmi a skracujem (stonkovky). Záleží asi dosť od konkrétnych rastlín. No a pri napúšťaní novej vody prúd smerujem do húštin, kam sa neviem dostať - neporiadok sa vyplaví inde a nabudúce ho odsajem.
0 28.09.2014 21:26 Iwet – Odkalování
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jak odkalovat akvárko, kde mám hodně rostlin? Když odkaluju, tak se bojím, abych neponičila rostliny, anebo i nějaké vyplavou.
Starší reakce
Jak (čím) odkalujete když máte dno Rataj ProfiSoil?
Díky.
Starší reakce
Taky záleží, jaký máš odkalovač. Můj by třeba písek nasával, tak musim prstem na konci hadičky regulovat. Nasaju trochu víc, pak prstem lehce přiškrtim a písek padá dolu. To lehce vychytáš
ja si myslim ze pokud odkalujes pravidelne tak povrchove lehce staci
Starší reakce
No ... výkaly masožravců jsou toxičtější, než výkaly býložravců ... proto také mají mnohem (mnohonásobně) kratší trávicí soustavu než býložravci ... (btw. častý argument vegetariánů :o) ... Ale hledat analogii u takto fylogeneticky vzdáleného druhu ja asi blbost :o) ... Takže jako bych nic nenapsal :o) ...
Já jim tedy jenom zelený nedávám, živočišnou stravu mají taky. A co vyprodukujou, tak i částečně "recyklujou", to jsi jistě taky už viděl
A ještě jedna kacířská. Zamyslel se někdo nad tím, jaký odpad vlastně krevetky produkují? Tedy mám na mysli, tím že konzumují to zelený, zda-li jejich výkaly nevykazují tak trochu "toxičtější" parametry než masožravců? Jenom taková úvaha.
Však tak jsem to taky myslel (koneckonců i napsal) ... krevetky (hodně krevetek) plus flákání údržby (ať už jsou ty důvody jakékoliv) ...
a je zaděláno na malér :o) ...
Tak
Prostě hodně malých producentů dokáže hravě nahradit několik větších a jak známo v jednotě je síla a jak píšeš, když se trochu flákne údržba, kumuluje se kde co a roste taktéž.
Já neříkám, že krevetky toho moc nenadělají. Vím moc dobře, kolik toho dovedou vyprodukovat. Dokonce v akvárku, kde mám jen je a elegansky, je víc odpadu od krevet než od těch rybek
Ale přítomnost krevetek není příčinou ruduchy, na to jsem reagovala. Při velkým počtu živočichů v akváriu bude tou příčinou nejpravděpodobněji nedostatečná údržba, kterou majitel nepřizpůsobil množství producentů odpadu.
3 07.05.2014 15:06 Issa Souhlasím s Horácem, já mám dokonce dojem, že z krevetkárka odsaju víc kalu než od živorodek.
A už mě přes nos taky jednou praštil sirovodík
0 07.05.2014 14:58 konrad [45] Ta špejla by mohla pomôcť dostať sa pomedzi listy a zmenšiť veľkosť hadice, teraz mám 8mm vnútorný priemer a to nasáva viac kreviet ako odpadu, skúšal som aj sieťku primontovať s +mm okami ale to zas nesalo vôbec nič.
Super, vďaka, skúsim to s malou hadičkou na vzduchovanie
Práve som odlovil 70 krevetiek a idem ich odniesť do predajne v druhom okrese (u nás odoberajú len od veľkododávateľov vraj...) ale na kavárku ani moc nevidno, žeby nejaké chýbali
Někde v diskuzi jsem viděl ještě zlepšovák - tenkou hadici přivázanou na špejli, špejle má přesah, a tou trochu porejpat dno a rozvířit kal, který následně hadička odsaje.
Dá se odkalovat i jen hadicí bez zvonu. Chce to trochu cviku, ale s hadičkou se dostaneš kamkoliv. Je tedy třeba na druhém konci hadice držet prst a brzdit jím vodu tak, aby šel pryč kal a ne substrát. Takže hodně zvolna. Já takhle odkaluju všude u krevet, do zvonu mi pořád lezou...
Máš-li hodně "znečišťovatelů", tak tomu logicky musíš uzpůsobit hygienu nádrže. Můžeš měnit třeba 40 litrů místo 27-mi. Nebo to dělat dvakrát týdně místo jednou. Ovšem pokud se Ti dělá malá troška řasy na jednom místě v akváriu, tak bych z toho nedělala kovbojku, pokud všechno ostatní prospívá.
0 07.05.2014 11:56 konrad [45] naštudované toho mám docela dosť a ak ideme napr. podľa horáca (
www.horacovoakvarium.cz/…) tak nemám prerybnené, neprekrmujem, pravidelne odkaľujem(na miestach kde sa dá) aj s výmenou vody(viď. môj denník), svetla mám dosť, rastlín taktiež, ktoré na môj vkus rastú až príliš rýchlo, drevo síce mám ale na ňom ruducha nie je, železa podľa testov mám cca 0,5 ?mg?/l. Filtrácia príliš výkonná nie je, ani nevzduchujem a rozhrabávačov štrku tiež nemám v akva.
Žiadne iné riasy( ani hnedé, ani zelené) sa v akva nevyskytujú, okrem pár bodiek GSA, ktorú nevidno, lebo je to asi jediná poživeň neretín u mňa.
Jediný podôa mňa problém je v premnožení krevetiek, ale ak vravíte, že v tom problém určite nie je, tak poraďte
Ako som už spomenul jediné miesto kde sa ruducha vyskytuje je pár guličiek aquaclayu pod hustým porastom pogostemonu kde sa odkaľovacím zvonom nedostanem (a kam sa nedostanú ani neretiny).
takže naspäť k pôvodnej otázke - ako odkaľovať pod takým porastom?
A nie krevetky mi ju žrať nechcú :(
Ďajkujem
Pokud je v akvárku ruducha, chyba je určitě někde jinde než u krevetek. Asi by stálo za to si pročíst vlákna, která se řešení této tématiky věnují a teprve pak přijít s konkrétními dotazy. Tady totiž byla vina hozena na někoho, kdo se sice nemůže bránit, ale je v tom zaručeně nevinně.
Ve stejně velké nádrži mám víc ryb, spoustu krevet a šneků, ale ruduchu ne, Tvůj problém bude někde jinde než v krevetkách.
Krevetky příčinou ruduchy? Pojala bych to asi trochu jinak
Zkus pod rostliny opatrně sáhnout nějakou slabší hadičkou, abys je nepoškodil nasátím, a odsát nepořádek. Musíš si s tím trochu pohrát. Na řasy jsou supr krevetky, ale to už je jiná kapitola
Starší reakce
koupila jsem to najednou, protože jsem akvárko zakládala...nechale jsem to podle návodu odstát, ale ted se to děla toto
ano koupila...je to špatně??
ve zverimexu mi tvrdila jak je super
Předpokládám že jsi všechno koupila najednou.
na dně mám písek a bílý štěrk...dočetla jsem, že to může být štěrkem, dělala jsem i test s octem a nešumí...jinak rybka je čila a není u hladiny...ach jo
Ano, nepletu se, je to honič vody a ten s nitrifikací nemá moc společného. Takže buď použít ten vršek a na to nabastlit kostku biomolitanu a nebo pořídit čerpací hlavu s tou kostkou, třeba
www.akva-exo.cz/… www.akva-exo.cz/… Měň denně 1/3 vody a zřiď prezentaci předmětnýho akvária, neb takto se možno jenom domnívat a třeba ten filtr bych, aniž to akvo znám, tipoval jako nedostačující, ale možná se pletu. Nestydět se velmi často odkalovat dno.
0 05.04.2014 21:54 ladka – kalné a zapáchající akvárko
Dobrý den, prosím o radu, jsem začátečník, mám závojnatku a akvárko 70l, vím, že bude potřebovat větší, ale momentálně voda stále zapáchá a je kalná, filtr jede, bakterie máme taky, předevčírem jsem měnila vodu a dnes to zase smrdí a je to kalné...prosím o radu...děkuji
Starší reakce
Odkalovat když je co(ne dočista dočista) a když je kde, to že některý místa zůstávají odkalovacím zvonem nedotčený, to je normální, stejně tak je normální neprohrabávat substrát s hustě zakořeněnejma rostlinama. Hloubkový odkalení je někdy taky třeba, ale já zastávám názor, že lehký stažení dna z horní vrstvy je dobrou prevencí. Samozřejmě, že to bude vždycky o znečišťovatelích a o spotřebitelích. Prostě obecná poučka o originalitě každá nádrže se bude i zde dobře uplatňovat a každý si to musí podle svého akvária odladit, tak aby to všem vyhovovalo.
Pokud je výkonná filtrace nebývá kolikrát třeba odkalovat vůbec. Já už neodkaloval u vruboušů snad tři roky. Co je ve sloupci nasaje filtr a zbytek detritu se mineralizuje v propustném dnu takže vlastně není co odkalit
. Hlavní je nepřekrmovat, kvalitně filtrovat a mít propustné dno.
Starší reakce
šneky jsem si pritáhl z burzy na kytkách, nejspíš Okružák ale podle velikosti tu byl v atlase nejpodobnější Kružník čínský což je zmenšenej okružák tak nevim, no je jich 5 a pucujou slušně, dno je na pohled čisté
tak edit: fakt to budou asi ty Kanadský Okružáci, oni už přece jenom povyrostli
Kytky spotřebují to,co bakterie v substrátu a všude jinde, připraví ke spotřebě
Kytky všechno spotřebují?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46032x