Betta splendens - chov
Tak třeba se s ním taky chtěla vytřít, ale on před ní raděj zdrhnul do kořenu a tím jí nasr.. přivodil mrzutou náladu, kterou si spravila tím, že ho umlátila... Jak říkáš, naštvat ovulující ženu odmítnutím sexu se nemusí vždy vyplatit...
Až budu mít barák, tak betty klidně ano, po jedný do dvacítky třicítky, ať se tam třeba umlátěj o stěny. Ale do společenskýho už nikdy...
Je fakt, že ty betty jsou hodně nevyzpytatelený, a každá se chová úplně jinak. Mně ta nejmenší samička, taková prťavá nenápadná, taky zabila samečka. Druhýho pak oškubala přesně jak píšeš a nakonec se spolu vytřeli. To budou ty hormóny
Tahle mrcha, paní Rybová, nejdřív zahubila pana Jenkinse, beťáka, kterýmu orvala krásný dlouhý ploutve, až vypadal jako holka, pak ho nechala na pokoji nějakej čas a pak ho jeden den dorazila. Ráno živej, odpoledne narvanej ve skulině za kořenem a ona do něj tloukla čumákem jak pominutá.
Ještě je tam jedna paní Rybová (každej syn má jednu...), kterou sice nahání, ale zatím ji fyzicky nenapadá. Což ale může nastat, když jí došli šneci.
Betta už mi domu nesmí. Kuci naštěstí přistoupili na výměnu betta za čolka v poměru 1:1, takže až mi "61" dožije, tak ji přebuduju na čolkárko...
Moje bohužel ano, teď abych sháněl nový okružáky...
Mám podezření. Po dovolené, kdy dostával beťák krmení jednou za týden, jsem našla několik prázdných ulit okružáků, kteří to věkově za sebou mít ještě neměli. A na vlastní oči jsem ho viděla, jak chytil ulitku za okraj do tlamy, vezl si jí po akváriu, případně ji někam odhodil a zkoušel z ní pak něco vyzobat. Netuším, jestli byl úspěšný, nebo jestli to byla shoda okolností.
Taky jsem měla takovou. Byla to samice, ale postupně mi vybila skoro všechny okružáky a levatky ve 250l akvárku. Přesně tak, jak píšeš, normálně je vytahala z ulit zaživa.
Moje Betty šneky nežerou, bohužel
Zdravíčko
Četl jsem, že Bettám chutnají okružáci, když se rozmáčknou třeba na skle. Má ale někdo zkušenost s požíráním okružáků zaživa? Jakože ne osobní zkušenost, ale Betta, že by žrala okružáky zaživa...
Nasadil jsem do "61" kolonii okružáků, že je pak po založení přelovím do "200", ale jedna potvora bettí mi je asi všechny vyžrala. Občas jí vidím, jak vrazí čumák do ulity a lítá s ní jak pošahaná po nádrži. Čumák už má ošoupaný, hubu nějak šejdrem, protože jednou se jí menší ulita zasekla v tlamě, ale je jí to šumák, loví je pořád.
Všude se válí prázdné ulity, takže nemám, co bych do "200" přelovil...
Starší reakce
Hleď, jsem tvoje stáří. Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál. Asi tak nějak bych to tipoval.
0 28.08.2016 20:08 beták – Může starej Beťák špatně vidět?
Mám doma akvárko téměř rok a půl a v něm jednoho samotného Beťáka, celou dobu se mu dobře dařilo, ale teď mi přijde, že špatně vidí, že tedy má pořád hlad, když vidí krmení, strašně k němu plave a mrská se, ale myslím, že krmení ,jak není pohromadě nebo velké kusy nevidí. Celkově chřadne, ale nechtěla bych ho utrápit hlady, je možné, že špatně vidí?
Tahle kombinace je schopná se vybít i ve 100 l... Však si to vyzkoušej, jestli je akva hoooodně zarostlé, aby na sebe betty pořád neviděly a samičky se měly kde schovat... Sázka do loterie, ono je to i o jejich povaze, někdy prudí samec, jindy se vraždí samice mezi sebou
0 26.08.2016 18:00 Katka J. Dobra kdyby. Byli pouze dvě samičky a samec šlo by to?!
že je 60 l na 5 bett málo ;)
0 26.08.2016 13:50 Katka J.L V 60l akva 4 samičky a jeden sameček, chci pořídit sekavce co vy na to??
Nebo nejakou jinou rybku??
Děkuji
Starší reakce
4 06.08.2016 22:21 - Ne, ve 25 litrech se ti pobijou, drive nebo pozdeji. To je akorat tak velikost na jednoho samce
Chci si pořídit Bojovnici samečků do akva 25l a k němu 2 nebo 3 samičky. Akva je plné rostlin a velký dekorační kámen. Budou spolu přežívat v pohodě? Stačí samičky 2 ??
Já přece nepsala o velkochovatelích, zmiňovala jsem, že je jasné, že je musí oddělit, tak je mají v menších prostorech. Tady šlo přece o ty, kdo si pak koupí tu jednu bettu, které by se měli snažit připravit příjemné žití a ne přežívání v kouli s plastovou kytkou. Jinak měním jednou týdně, ručně, ne automaticky
Na obrázku čo som dal majú rybky automatickú výmenu vody možno i denne.Koľko krát vymeníte do týždňa vodu bojovnici?
Tak poďme teraz linčovať každého veľkochovateľa bojovníc. Peace people peace.
Přesně to jsem měla na mysli
Ano,souhlas,že přežije i v betáriu.Měli jsme samičku měsíc v té kostce.2 x týdně jsme měnili polovinu vody cca 1l,při kterém jsem vždy odsál její výkaly.Betta neonemocněla.Krmily jsme ji peletami od hikari(hodně střídmě),protože jsem si ji netroufl krmit ničím jiným,aby se z betária nestala stoka.Betta sice není kdovíjaký plavec,ale ten rozdíl,když jsme ji přesunuli do miniakvária s rostlinami,i když je jen 9l.Byl prostě na chování té rybky vidět od první chvíle.Takže ano,lze ji chovat"ve flašce",ale jsem přesvědčený,že to pro tu rybku je utrpení.
Kdyby to ten člověk měl, že si právě pořídil, určitě ho přesvědčím, ať si zařídí něco lepšího. Takto je ale riziko, že zásadní změna nemuší být pouze k lepšímu a pro tu konkrétní bojovnici je pro zbytek života lepší, ať se o ni stará, jak dosud. Svět není černobílý.
Dal jsem to sem jako příklad právě této nečernobílosti. Standardně bych vyskočil, že trápení zvířat, ale ono to na druhou stranu jde, když to člověk umí nebo nevědomky dělá správně.
Osobně mám v posledním čase takový přístup, že nejen, že chci, aby mi něco přežilo, ale taky mi jde o to, mít dlouhodobě udržitelný stav. Proto "zbírám" divoké živorodky, protože se dají rozmnožit a je šance na dlouhodobě fungující skupinu. To samé krevetky nebo korýši. Na druho stranu jsem opak poctivě a pravidelně pracujícího člověka a proto moje akvária nemohou být postavena "na vodě" jako tato kulička s bojovnicí, ale musí být vyloženě blbuvzdorná a musí si umět hodně pomoci sama, když je delší dobu nestíhám.
No pomaličky.Ja nikomu nedoporučujem bojovnice chovať takto,ale ani na druhej strane to neodcudzujem.Nikto si nezoberie do huby ,,odborníka,, chovateľa lebo má za chov bojovníc ocenenia z výstav aj napriek tomu,že ich odchováva a chová takto
i73.photobucket.com/…
Len píšem,že to netreba brať tak tragicky.Aj keď je betta v 1L a je o ňu náležite postarané a chovateľ vie ako na to,tak môže tá rybka prežiť krásny život dokonca sa úspešne rozmnožiť atď.Jasné,že prírodu nenahradíme.
Naopak ju niekto môže mať aj v 200L kde sú absolutne nevhodné podmienky z dôvodu prekrmovania,nemenenia vody atď.Nakoniec tá rybka aj keď v 200L zahynie práve pre tú neodbornosť chovateľa a naopak tá v 1L môže žiť niekoľko rokov.
Jasný, tak ať si každý strčí beťáka do dvou litrů s plastovou kytkou, však on to nějak překlepe, než bude po něm
Jedna věc jsou odchovy mladých, protože se musí samci po pár měsících oddělit, aby se neporvali (ale i ty jsem viděla u chovatelů ve slušných podmínkách), ale my přece kupujeme rybky, aby se měly dobře a ne jen přežívaly v kouli s plastem
. A srovnávat se životem v přírodě to nelze, nikdo z nás nedokáže vytvořit biotop tak, aby to bylo jako v jejich domovině. Mě tyto úvahy (však mu stačí litr, je to víc, než měl předtím) dost vytáčí..
Stačí sa pozrieť na chovateľov čo to robia vo veľkom.Ako si písal flaška na flaške, resp. 5l akvárečko jedno vedľa druhého.Ak majú vôbec filtráciu je to ten lepší spôsob.
Bojovnica si vystačí i bez kyslíku a keď si uvedomíme,že napríklad samec prežije 3/4 života okolo jednej palmy,kde si stavia hniezdo a zaháňa-láka na párenie samičku,tak to až tak zle nevidím.Ak chlapík ako si písal,sa stará poctivo/ mení vodu a kŕmi-ví vo co go/ nevidím problém.
Jo. Popisoval jsem mu, jak se chovají - že to je flaška na flašce, že se po nich chodit dá.
Je hrozně diskutabilní, co je vhodné prostředí. Bojovnice má nediskutabilně málo životního prostoru, ale na druhou stranu, jak je to brutálně bez štěrku a s umělýma rostlinama, udržuje se to snadno čisté. Tenhle člověk "postavil chov na vodě" a poctivé pravidelné péči (je taková povaha) a ono to k udržení života a kondice stačí.
Dva litry je přece luxus proti tomu v čem vyrostla...
... a podmínky měla stejné, dostala nažrat a vyměnili jí vodu...Takže žádná změna mimo dekorace...
3 04.08.2016 10:35 JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky Toto jsem včera vyfotil v jedné firmě. Asi dva litry, umělá rostlina, bez dna, bojovnice. Prý to takto v akvaristice v bratislavském Hornbachu doporučili (dotyčnému se to sice nezdálo, ale dal na radu profesionála).
Ta bojovnice žije takto už rok. Každý týden ji vymění vodu (mění všechnu a dává filtrovanou). Používá jen granulované krmivo pro bojovnice (ukazoval, neznal jsem). Ryba vypadala normálně.
Nemohl jsem mu doporučit výraznou změnu, protože ta ryba je už nastavená na konkrétní podmínky a i změna k lepšímu dokáže zabít. Vysvětlil jsem, že mu prodavač neporadil dobře, ale na druhé straně jsem ocenil, že se o bojovnici dobře stará (a dodal, že to asi bude dost odolný exemplář). Doporučil jsem mu založit nezávislé rostlinné akvárium.
P.S. Člověk to měl původně doma a zanesl do firmy v čase dovolené. Doporučil jsem mu odnést zpět domů, protože má ve firmě klimatizaci a chladněji, než doma.
Starší reakce
Ne, žádnou samičku. Je to odvislé od povahy ryb, nekdy se snesou v 50 litrovým kluk s dvěma holkama a někdy se ve 100 litrovým nesnese kluk s holkou.
Jak velké by akvarko tedy mělo být? A jde pořídit pouze jednu samičku?
Nechat v akváriu samotnýho beťáka.
0 13.06.2016 21:02 *** – Betta splendens
Ahojda, jsem tu nová. Před 3 měsíci jsem si pořídila samce betty. Má 17litrové akvárko,rostlinky a ukryty. Prvně jsem si myslela že budu mít jen jeho a to je vše ale chtěa bych mu pořídit samičky. Bohužel akvárko je na 1 samce a 2-3 samice malé. Proto jsem chtěla koupit pouze jednu samičku ale prý jí samec užene. Nevím si rady a nechtěla bych něco pokazit a nedej bože ublížit samici.
A také jsem četla že se samcům nemá níčit pěnové hnízdo. Voda lze vyměnit takabych to moc neponíčila ale nechávat to do nekonečna taky nejde ne? nebo se mlím??
Přijde mi ze přidáním gupek samec nerve už vůbec samičku protože se spis ztrati v davu, ale čistotu vody budu nejspíš vyřešit když to říkáš. Zatím to vypadá v pořádku vse
Ve 20 litrech vadí a zvláštěpak jedná-li se o rozmetadla hnoje, jako jsou paví oka. Následné problémy s kvalitou vody se negativně odrazí na kondici beťáka, ale to je cesta, kterou si holt musí ujít každej sám.
Jedna Betta a 6 dalsich rybicek ale nevadi ne? Neutočí na sebe nijak co sem se dival
Mám 112-litrový akvárko a i to bylo pro samce a dvě betty málo, i když tam úkryty jsou.. během dvou hodin po přidání byl oškubaný samec, pak přišly na řadu samice. Sice pak došlo i k výtěru (neplánovanýmu), po něm se ale situace opakovala, prostě jsem je musela oddělit. Ve 20 litrech by to dopadlo podstatně hůř.
20 l je jen pro jednu bettu, ostatních ryb se zbav, když nemáš prostor na větší akvo, vrať je do akvaristiky, rozdej, prodej... možností je více
Větší akvárium není moc kam dát bhužel, tak nevím jak to vyřešit. Myslím že tam mám hoodně rostlin jako ukryty. Teď tam jsou dvě betty a 6 gupek
Ahoj, hnízdo bych teď neřešila, ale rozhodně prostor. Pro tři betty je 20 l strašně málo.
0 11.06.2016 08:40 Jonny – První Betta
Ahoj jsem tu nový. Koupil jsem si pvni Bettu s nadšením, zvedavostí a nevědomostí jsem ji umístil do malé nádobky. Po řečtení několika článků jsem připravil 20l akvarko. V nádobce byl samec asi tyden. Po přemístění žačal na hladině tvořit bublinkové hnízdo jak sem potom zjistil a po přidání dvou samiček je začal prohánět a okusovat. Prvně modrou samičku, tak jsem jí dal bokem s obavou, že toje barvou a potom i červenou. Hnízdo po asi tydnu zmizelo bez výsledku. jako dno jsem měl velké oblázky. Za jak dlouho může zase tvořit hnízdo?
Starší reakce
Já zrcátko nedávám, můj beťák vidí svůj odraz v bočním skle a úplně si s tím vystačí
V domění že vidí svého soka, naparuje se tak před svým obrazem. Někdo bude tvrdit, že zrcátko rozhodně ano, někdo zase že rozhodně ne.
V nádržích 500 litrů a dobře zakytkovaných jsem občas ztratil orientaci, kde už samec dorostenec plave a kde ne. Stalo se mi, že jsem měl v nádrži samce dva, jednou dokonce tři...Zatímco tam kde byli dva, došlo brzy k odhalení, protože se vyhledávali k vzájemnému přetlačování, vědomi si toho, že slabší nemá úniku, v nádrži kde byli tři, se v podstatě nic dramatického nedělo. To nepochybně souvisí s dělením agrese. Při odchovu jsem míval samce pohromadě se samicemi také až do doby, kdy se začali vydělovat ti s nejsilnějšími ploutvemi. Nechtěl jsem aby se potrhali, tak jsem je separoval. Ovšem pokud nejste u ryb skoro furt, nedoporučuji to pro možnost fatálních následků na slabším jedinci. V malých nádržích, i zarostlých, je to brzké...
Nespekuluj. Když se potkají dva samci v přírodě většinou dojde jen k zastrašování, lehkému boji možná a slabší ustoupí (hlavně má kam), protože i ryby mají občas i pud sebezáchovy... Nedělala bych to, ryby tu nejsou pro naše experimenty, jen aby si naše ego něco dokázalo
0 29.04.2016 21:34 MiroslavAdam – myslenka :-D
Dobrý večer
Chci se zeptat jestli je vůbec možné chovat 2 samce v jednom akvariu, já vím že se všude píše že je to nemožné ale nějak mi nejde do hlavy že v přírodě se nepotkají dva samci a když potkají tak to prý končí smrtí
skoda. Co kdyby byla nádrž hodně zarostlá šlo by to. Pokud ano kolik si myslíte že by muselo mít litru
Děkuji za odpovědi a omlouvám se za můj pravopis
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x