Betta splendens - chov
Děkuji za názory
Myslím si, že v té 3l nádržce nějaký ten den vydrží, než přijde větší akvárko
Ještě bych prosila o radu, kdybych mu koupila ty 2samičky, samozřejmě do něčeho většího...Dají se nějak zlikvidovat nakladené jikry dříve, než se vylíhnou a nepoškodí to nějak ,,psychiku" rybiček? A kolikrát za rok jsou schopné betty mít mladé?
Takže ji mám chovat v normální vodě? Jakou teplotu by měla mít?
Z této "diskuze" at si každý vezme co chce, já už to vzdávám definitivně, tady to nemá cenu
berete to co vám nabídnuto nebylo, a naopak to co nabídnuto bylo, na to kašlete
Nebo v té žumpičce lebedí betty s ploutvemi jak je známe z našich akvárií? S vyšlechěností jde většinou ruku v ruce i větší choulostivost.
Vaše slova
Zeptejte se tedy lépe, pokusím se vám lépe odpovědět...Pokud to vezmu jen z toho co mi bylo nabídnuto - ano betty s ploutvemi, které známe z našich akvárií žijí v podmínkách, o kterých se nám nesní, a kupodivu nemá to s choulostivostí co společného.
Už to vzdávám, jeden o voze, druhý o koze...
Tedy technologicky přesně...šikmoooký sympaťák má před sebou hejno několika tisíc vyšlechtěných bet v nádrži. Zkušeným okem vybírá mezi rybkami zhruba o velikosti tří centimetrů ryby, které budou samci. Ostaní se prodá jako samice (mohou mezi nimi například být krátkoploutví samci). Má praxi, prakticky se moc neplete. Ty samce šoupe do flašek různých rozměrů, jak už jsem naznačil...cca objem půl litru. A rovná je jednu vedle druhé. Ideální je to od stejného druhu chlastu, páč se jich vejde více vedle sebe. Hrdlo je úzké. Flašky jsou domovem samců do okamžiku než jsou dost velcí a oploutvení na to, aby se dali prodat...Ještě mám pokračovat???
No nezlobte se... ale jako odpověd na to co jsem se ptala mi to nestačí... Odpověd ve stylu, že se u nás maj furt líp než se měli dřív... není to samé jako odpověd na to, zda betty ve své původní přírodní formě mají stejné nároky jako ty vyšlechtěné, a tímpádem se na ně dají alpikovat stejné podmínky... vlastně mi přijde že se bavíme jeden o voze a druhý o koze...
Ale protože je toto forum naporosto svobodné, nemáte (naštěstí) žádnou povinnost odpovídat přesně na ničí dotazy, a proto pokud nevíte, nebo se Vám neche, chápu
Ty co máte v akváriích a přišly z Asie jsou ryby většinou stěhující se do zdaleka lepších podmínek i když mají jen tři litry vody...stačí jako odpověď? Mohu to vygradovat třeba tím, že do jednoho boxu, který přiletí s beťáky z Asie, se jich vejde i více než tři stovky...
Moje city jsou moje city, ale odpověď na mou otázku jste mi nedal
Jinak jsem srozuměna s tím, že jsou ryby, které mají životní cyklus tak jak to příroda naplánovala, a ne vždy u tohoto zjištění kape z mého kapesníčku
ale má otázka byla, jak moc jsou chovanci našich akvárií podobní těm přírodním, co do morfologie, a životních nároků?
Já to nevím, jen předpokládám, a proto se také ráda nechám poučit
0 29.03.2012 16:58 Jitulka – beta osolená voda
Ahoj koupila jsem si bettu samečka. A chtěla jsem se zeptat, zda je dobré ji chovat v mírně osolené vodě, jako prevenci proti nemocem? Je to pro ni dobré? Máte s tím nějaké zkušenosti?
Znám takové začátečníky, kteří dovedou pokyny dodržovat, pokud je dostanou. A k vašemu dotazu -
taky betta splendens tak jak je většinou prodávaná, má k přírodní formě už asi dál, nebo v té žumpičce lebedí betty s ploutvemi jak je známe z našich akvárií?
To snad ani nechtějte s ohledem na city, které z vašich písmenek skoro "kapou"
vědět jak a v čem žijí v Asii ty krásné bety s ploutvemi, než se dostanou do obchodu...
Bohužel si nearchivuji fotografie, neb mám počítač velmi zaostalý...ale ten domorodec v pantoflích stojící na půllitrovkách od chlastu, kterých jsou stovky a v nich beťáci čekající na cestu "do trhu" mne tedy fakt zaujal....
Zlatý kelímky, betárka, petky ....
Jak jsem psala, bettu jsem nikdy neměla, takže bych vlastně k tomuto tématu ani neměla přispívat. Pokud píšu bludy, ráda se nechám poučit.
Předpokládám ale, že betťák nežije v té žumpičce, jak píšete, celý život, jaký by strávil v tom 3l bettárku, vždyt na jaře zase zaprší že... taky betta splendens tak jak je většinou prodávaná, má k přírodní formě už asi dál, nebo v té žumpičce lebedí betty s ploutvemi jak je známe z našich akvárií? S vyšlechěností jde většinou ruku v ruce i větší choulostivost.
Jinak vidím ve Vašem příspěvku krásnou větu "pokud někdo ty tři litry bude obhospodařovat tak, jak se má, tak je ten beťák vlastně v ráji".
Nepřu se s Vámi, ale kolik takových lidí myslíte že se tu nachází, a kolik jich je mezi začátečníky?
Souhlasíte ale že při jinak stejné (výborné) péči přece jen větší životní prostor pro rybku znamená zároveň i větší životní komfort?
A znovu zase naštvu všechny odpůrce "betárek"...pokud někdo ty tři litry bude obhospodařovat tak, jak se má, tak je ten beťák vlastně v ráji. Když začnou vysychat tůňky potoků ve kterých žijí, kanály rýžových polí a podobné, v tom stavu již žumpičky, mají třeba té vody jen půllitr, a rozhodně jakostní není...Takže pozor na odsudky...může to fungovat!
Na to abys tam mela samicku je to opravdu male. Stejne musis mit alespon 2 lepe 3 aby se pozornost samecka rozprostrela. Jednu samici by ustval a ukousal. Takze radim bud zustat jen u samecka a nebo poridit vetsi akva. At se ti dari
Je to byznys
Spoustě lidem se zdá roztomilé a efektní mít rybku v takovém "bettárku", a dokud to půjde na odbyt, tak se to bude vyrábět, a zákazníci to budou kupovat bez zlého úmyslu v domnění, že kdyby to nebylo pro bettu dobré, tak by se to nevyrábělo = začarovaný kruh.
Je super že sameček bude mít větší bydlení, a snad odpoví někdo povolanější (osobně jsem bettu nikdy neměla), ale myslím že i těch 8 litrů bude ještě na hraně... a pro dvě a více bett to bude malé určitě. Jste limitovaná místem?
0 29.03.2012 15:32 Eva – betta
Dobrý den, zakoupila jsem si v týdnu samce betty i s bettárkem, objem 3l. Má tam štěrk, malou živou rostlinku a kamen. Vidím, že toto akvárko je pro bettu podle všeho co píšete malé, tak by mne zajímalo, proč se tedy bettárka vyrábí, když je to takové zlo? Jinak mám již objednané pro samečka 8l akvárko, v tom mu bude asi lépe.
Máte také nějaké zkušenosti s chováním samečka, když se mu pořídí pouze 1 samička? Všude se píše, že mají být minimálně 2. Děkuji
Starší reakce
Pokud budeš chtít odemne, tak vše je odchov, vlastní.
Ahoj,co myslíte? Ty bety- pěkní výstavní samečci-co se prodávají na burzách, to je dovoz nebo odchované u nás?
Starší reakce
A já bych k tomu ještě přidal pořízení krycího skla, hlavně kvůli teplotě vzduchu nad hladinou...
Ako píše romant.Tvoj popis nám Bohu žiaľ veľa nepovedal.,,Drží sa pri dne a vyskakuje,,
Zameral by som sa hlavne na tú vodu.Menej kŕmiť.
Tak ten u kterýho sem měl podezření,byl nakonec samec. Hned jak jsem ho přelovil tak se začali se samcem co už v akva byl naparovat, a narážet do sebe. Tak jsem ho šoupnul zpátky.A přitom vypadal identicky jako ta druhá betta, jen měl jinou barvu. No nic, bude muset bejt v zavařovačce.
Ten problém s vodou může být třeba ve zvýšeným obsahu N látek ve vodě, nebo třeba došlo k nějaký skokový změně Ph a ryba reaguje, jak reaguje. Vyměnil bych klidně polovinu vody a sledoval reakce ryb.
0 09.03.2012 19:56 Pasuliatko Ahojte, prosím vás mám otázku, môj Betta splendens sa správa divne, drží sa pri dne akvária medzi rastlinami, a dnes 2x vyskočil z akvárka von, prvý krát len nad akvárkom, druhý krát vyskočil do vedra čo mám pri akvárku (našťastie je v ňom voda). Prečo to môže tak zrazu robiť?Ďakujem.
Starší reakce
Vubec to neřešte. Ja mam samice pohromadě a naparujou se před sebou uplně normálně. Je to naprosto běžné i u samic at se daří
Pravda, to asi vyfotit nepůjde...ale jinak, že se před sebou předváděj nemusí nutně znamenat, že to nejsou samice...
Někdy to dělaj i ony...
A co takhle bílá močopohlavní bradavka u samic?
No oni jsou v těch kulatejch zavařovačkách, tak to nejde vyfotit moc dobře. Ale co jsem četl, tak samice mají mít podélné pruhy, což měly, ale pak se vybarvily a pruhy zmizely.
Švagrová si taky koupila krátkoploutvého samce jako samici a přidala ho k jinému samci.ten krátkoploutvý samec se choval tak nějak podřadně,byl vybledlý a schovával se.asi to nějakou dobu jde.. Potom,co jsem si ho vzala k sobě se nádherně vybarvil a později i vytřel se samicí.
Toť má zkušenost
Zkus je nafotit a pak sem fotky nahraj, třeba ti tu někdo poradí...
Ale vždyt by se tam pomlátily ne?Jako jestli jsem si vybral dva samce tak
Zkusim je ještě nějak rozeznat ale nejsem zrovna biolog
Že mají krátké ploutve a byly s ostatními dvaceti v nádrži vůbec nic neznamená. Jsou krátkoploutví samci.Píšeš - První den byly bledé bez barvy, ale druhý den se krásně vybarvily....Ti krátkoploutví samci jsou často přimíchaní mezi samicemi.
Ahoj, po půl roce jsem sehnal bettákovi samice,rovnou 3.První koupená o trochu dřív má za sebou týdenní karanténu, tak jsem jí udělal ze sítě do oken takovou vaničku,asi 3l objem, do které jsem jí dal už do velkého akva, aby na ní zatím nemohl samec a neuhonil jí.Další dvě samice jsou v karanténě ve dvou 5l zavařovačkách a ještě tam pár dní budou.První den byly bledé bez barvy, ale druhý den se krásně vybarvily a vypadají zdravě.Jen mě překvapilo že jak mají ty zavařovačky vedle sebe, tak na sebe začali roztahoval ploutve jako to dělá samec na zrcátko.Tak jsem ji tam dal papír.Přitom po koupení v pytlíku byli ok, to bylo asi tim stresem.Samice to jsou snad určitě, byli v nádrži s dalšími 20 a mají krátké ploutve.Máte s tím někdo zkušenosti?Díky
Starší reakce
Je to pěkný zdravý samec.To micranthemum je náročnější na světlo a chtělo by přihnojovat PMMD hnojivem a pravidelně zastřihávat.Daří se mu v jemném písku.
Betta je naprosto zdravá. Nemusíš mít strach a vyměna vody 1/3 týdně. At se daří.
Té vody můžeš měnit klidně víc, když vyměníš týdně 1/3 tak tím nic neskazíš. Rostliny bych volil nějaký nenáročnější. Bety mají rády plovoucí rostliny, ty bych tam Golemovi pořídil taky.
0 26.02.2012 10:54 Golem – Nové akvárium
Dobrý den, Golem (betta) je už asi týden v novém akvárku (25l) a snad si tam už i zvykl. Asi před měsícem jsem psal do tohoto fóra ohledně jeho bílého břicha. To se po týdnu v novém ani trochu nezlepšilo, ale napadlo mě, zda to nemůže být součástí jeho zbarvení, protože od koupi mu konce všech ploutví lehce zmodraly a břicho začíná být jakoby perleťové. Dále bych se rád zeptal, jak často a kolik vody mám v akv. měnit (kamarádka mi poradila 1/4 vody 1 za týden). A ještě bych se zeptal, jestli má někdo z vás zkušenost s rostlinou Micranhemum micranthemoides, uhnívají mi totiž listy a nevím jak tomu zabránit. Předem děkuji za reakci.
Starší reakce
Od soboty je vonku z izolačného boxu. Naháňa ich ale už nie tak intenzívne ako predtým.
Už samé k nemu prídu a štuchajú do neho keď je k ním chrbtom.
Ale stále sa schovávajú.
Starší reakce
Oni si na sebe musí zvyknout já mám ve 30l to samé a zvykli si
a zezačátku jim taky nedal pokoj
Ale ja ich nemam na chov.
To je bohužel normální,třeba samičky ani samec nejsou k páření připravené,stejně je někdy nezbytné samice odlovit.Pokud se nemohou ukrýt může je i zabít.Mám páry,které se snáší úplně bez problémů,některé páry si na sebe déle zvykají a některé nelza vůbec mít pohromadě. A samice jsou plné jiker?
On si postavil penové hniezdo ale nič sa na jeho chovaní nezmenilo. Naháňa ich stále. Dala som ho do izolačnej nádržky a okamžite samičky vyplávali von do priestoru akvária a pekne si plávajú.
Betty mám také v 30ti litrových nádržích,jako chovná nádrž je postačující,důležitá je výška sloupce,ta by měla být do 30cm.Samec je agresivní dokud nepostaví hnízdo tak samici bude odhánět,proto by měla mít možnost se ukrývat.Až když samec hnízdo dokončí začne samici imponovat a ona sama mu začne nadbíhat.Někteří samci jsou víc agresivní,někteří míň a někdy je to samice,která samce pořádně oškube.
To ma nenapadlo im urobiť nejaké úkrtyty ale vyskúšam to. Nečakal som ,že bude až taký protivný aký je.
Schovávajú sa medzi rastlinkami, majú plávajúce rastlinky kde sa schovávajú. Ale to by mu nesadla ani jedna z dvoch?
Podle mně je ta 30L krychle po ně malá a nemají se před samečkem kam schovat, proto je on pořád otravuje. Ona je navíc i každá ryba jiná, tak máš nejspíš "smůlu" na agresora. Někteří samci jsou zase naopak jako beránci...
Pokud nechceš zkusit vyměnit samce, tak doporučuju jedině přestavět akvo a udělat tam daleko více různých úkrytů, i když mi je jasný že na na to ploše dna o rozměrech cca 30x30cm lehko řekne ale hůř udělá...
Přidat reakci
1 ...... [44] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x