Betta splendens - chov
Díky. Můžu je nechat ve společné nádrži? Nechci, aby se zbytečně terorizovaly.
Řekla bych, že jí to udělala ta druhá. Mělo by se to ale bez problémů zahojit. Moje samice přišla skoro o celou jednu břišní ploutev a postupně jí to pěkně dorůstá.

Ahoj, nějak se dobře nedaří mým samičkám betty. Dnes jsem si všiml, že jedna z nich (na fotce) má něco s ploutvičkou na spodní části těla. Je jakoby otrhaná. Myslíte, že jí to udělala druhá samička, která s ní žije ve 128 litrové nádrži? Jiné ryby tam pořád nejsou. Nebo myslíte, že je to spíš nějak nevhodnými podmínkami v nádrži nebo nevhodnou výživou?
Ty dvě samičky se navzájem neustále honí. Až doposud se však fyzicky nenapadly, jen se tak nějak odháněly. Právě ta, u které jsem si všiml té poškozené ploutvičky, byla spíš ta dominantní. Ta druhá z ní někdy mívá pruhy. Akvárium je dostatečně zarostlé, ale stejně se nějak pořád drží spolu a nějak se provokují.
Ta druhá samička, která doposud žádný problém neměla, dnes vyskočila z nádrže, když jsem se přiblížil s rukou k hladině. Vrátil jsem ji zpátky a vypadá být v pořádku, ale stejně mám pocit, že je něco špatně. Nikdy předtím mi žádná ryba nevyskočila.
Myslíte, že je ta ploutev poškozena od druhé samičky? Beťák v jiné nádrži má dlouhodobě slabé ploutve a nedaří se mi zlepšit je, tak možná dělám něco stejně špatně třeba i v nádrži s těmi samičkami. Díky za jakýkoliv názor a hezký den.
Starší reakce
Máš pravdu, neuvědomila jsem si, že zebru jsem z tohoto důvodu měla vždy pouze ve větším společenském akva. Objem 12 litrů pro 2 betty nebudu komentovat.
S názorem na tu zebru jsem za jedno, ale s tím nedoporučováním běťáka do 6 litrů, už to tak jednoznačné z mojí strany nebude. Pokud se o akvo bude dotyčný(ná) odpovídajícím způsobem(pravidelná výměny vody, udržování dna v čistotě, nepřekrmování, živý rostliny) starat, tak ani s tím objemem 6 litrů nebudu mít problém. Ono ta péče o danou nádrž(ku) mě příjde jako důležitější proměnnou, než jenom prostý objem.

To je vylozene kombajn na rasu. Mam u Betek 3ks, Betky je nachavaji byt, coz se o Okruzacich rict neda.
Zebru neřeš. pro zebru je 6l málo, stejně jako pro tu betu..
No a co zebra? Nemáte zkušenost, zda i zebry jsou zařazovány do jídelníčku, nebo mají šanci?

Jedině snad clithon.
Ahojte, mám bettárko - viz moje prezentace, celkem asi 12 litrů, přepažené, v každé půlce jeden beťák. Chci se zetat, zda mi poradíte s výběrem šneka k beťákům, který tam přežije? chci kvůli mírné řase, ale všechny levatky i okružákybeťáci žerou. Faunuse k nim dávat raději nezkouším, ani krevetky. Ampuli by možná nesežrali, ale pro tu je to malý objem. Poradíte mi řasožrouta, pro kterého je malé akvárko dostačující, ale neskončí jako svačina pro betty? Děkuji.
Starší reakce
Normalne se do ni zahryzla. Mam to furt pred ocima.

Mít ampulárii v bettáriu mi přijde stejné jak psal Šimek s Grossmannem : "Seděl jsem sám v přeplněném kupé." Ale s tím, že jsou žravé jako hejno kobylek souhlasím, jen bych je fakt nedávala k bettám

Prosim to mě nepiš , já nemám žádné zkušenosti a okolo bett a bettárek jsem projel jen v rychlíku.

Beta má hubu ohnutou spíš nahoru, takže nemá žádný zobák a neonka je natolik rychlá, že zdravá zcela snadno unikne...
images.google.com/… Taky si myslim, ze je lepsi pro ni nejaka mensi nadrz, typu dvacet litru nebo tricet. Ta soucasna betta co mam tak je v pohode, plave uplne vsude, nebo jen tak polehava, obcas se naparuje pred ostatnima rybama. Ale ta predchozi byla asi ve stresu. Ja mam i mini akvarko jenze problem byl ze mi zrala male krevetky.
Ja se koukala na net a neni to moc caste, ale opravdu nekteri samci bet napadaji jine ryby, tim svym "zobakem" a muzou je i zabit. Mam tyto ryby rada a fascinujou me, ale jak mi betak dozije, uz zadneho do velkeho akva nedam.
Já mám zkušenostu u velkých společenských akvárií s jednou bettou, že ta se většinou skrývá, zaleze si někam za filtr nebo za topení u hladiny a tam přebývá

Někomu přijde jako týrání držení jedné samotné ryby ve 20 l, ale já v tom zas takový problém nevidím. Pokud je nádrž dostatečně dobře udržovaná a zarostlá, má betta důstojný život. A navíc sám není, dostává pravidelně zrcátko

Říkám o něm, že je sice krásný, ale že je to nejpitomější akvarijní ryba co jsem kdy měla

Zkusím to někdy zdokumentovat, je to vážně podívaná jak toho okružáka morduje

S tou neonkou bych tomu i klidně věřila, ten můj volodroid by mi roztrhal pancéřníčky včas ho neodlovit, ale uznávám, že to možná bylo i malým prostorem a tedy částečně i moje chyba. Ale je to i o povaze, každá ryba je jiná...
Ja jsem mela jednoho ktery napadl neonku, normalne ji zabil a pak ji roztrhal..normalne si na ni pochutnal.... Toto jsem nikdy nevidela u akvarijnich rybek, a taky kdyz jsem to tu psala tak mi to nikdo neveril....ale jsou to fakt podle povahy rozdilne ryby...mela jsem jednoho, ktery stavel hnizdo, pak meli i mlade, bylo to hezke...no uvidim....ale to s tema snekama jak jsi psala, me rozesmalo.je videt za jsou i ruzne inteligentni. No je to fakt zajimava ryba....ten velmi agresivni samec byl z akva burzy, byl krasny, ale porad plaval a byl jakoby ve stresu, nevim z ceho, mela jsem v te dobe jen neonky a tetry ohnive, malinke rybicky....voda byla v pohode, ale myslim ze ho stresoval velky prostor, mam je ve 100l...
To bych tak netvrdila, je docela dost agresivní a ne jen vnitrodruhově, ale i mezidruhově. Tak je sám ve 20 l a spokojeně si kraluje v louži a terorizuje šneky. Třeba si ti dva tvoji na sebe zvyknou, i když je lepší mít 2 holky na jednoho kluka, ale když ten kluk je "moula" a neuhání ani tu jednu taky dobře

Lepší nekonfliktní ryba než agresivní blázen

Tak to mas super betaka! Ja mam takoveho moulu, je super, ale poridila jsem mu samicku a on kdyz ji vidi tak plave pryc...
Tak spousta rybek si ráda pochutná na rozmáčknutém plžíkovi. Ten můj když má náladu tak je sráží ze skla a potom dole umorduje. Je to fakt blázen

A nektere kusy bettek okruzaky zerou, takze maji zive konzervy neustale po ploutvi

.
Tak to bych netvrdila. Ampulárie se svým nedokonalým trávením vodu dost slušně zatěžuje což se docela tluče s tím, že betta ráda vodu čistou. Navíc v dospělosti má její ulita až 7 cm v průměru což se vážně do bettárií, které nemají největší objem nehodí

Myslím, že lepší volbou do těhle nádrží menších objemů jsou okružáci.
0 27.02.2014 18:37 JosefVavra Ampulárky do bettárek jsou super ( lepší rolbu neznám )
Však je profláknutý z dobrého důvodu a to jest cena

Rozdíl mezi Toruminem a Torbenem 100 na lahvičce je znát.
Nemusí to být nutně ten Torben(ten je tak nějak více profláknutej). Každá firma dodávající na trh akva chemii, má nějaký ten rašelinový výluh v sortimentu, od Rataje se to jmenuje Amazon, Tetra má Torumin a tak se dá pokračovat.
S tímhle hnojivem mám zkušenost, že po něm skvěle rostou řasy, ale pokud je to tvůj záměr

Sice rašelinový výluh obsahuje, ale nedávala bych ho tam a zkusila sehnat opravdu ten Torben

To mě taky napadlo, ale dělá to i přes den

Někdo mi tu radil, ať do vody přidávám Torben. ten jsem si objednala a přišlo místo toho Akvaflora AF-7 (Hü-Ben) - píšou, že to je hnojivo obsahující rašelin. výluhy... No nevím, mám to tam lít nebo radši ne? Díky
A pokud se Ti bude nekdy zdanlive naparovat a nema na co, tak se v noci podivej na okno, kdyz mas doma svetlo a venku je tma. Prichazis k akvariu, zastinis nejake svetlo v mistnosti, proste zrovna vzniknou spravne svetelne podminky... a proc na mne chce utocit? Obcas takhle vznikaji na skle odrazy a tak se naparuje na svuj odraz

.
Buď v klidu, dělá to spousta samců "spokojených sami se sebou" a "kralujících ve své nádrži". Můj většinu času tráví v patrové posteli na plovoučkách a teď se zrovna uvelebil na spodní palandě na kameni. A občas se z ničeho nic naštve na okružáka na skle a to je potom cirkus. Teplotu máš ok, rybka baští, jen je prostě líný a kdo by se celej den neválel kdyby měl tu možnost

Beťák skutečně není žádný velký plavec. Ten můj také tráví většinu času ležením na molitanu od filtru nebo zamotaný v rostlinách - někdy v tak podivných polohách, že vypadá jako mrtvý

. Moc bych se tím opravdu nevzrušovala...
26° je ok.Beťák je schopnej se válet jako línej vepř

Já vím, ale ryba, která stojí???

ale jestli se tak jen povaluje, tak ok. voda má 26.
No,beťák je prostě líná ryba

,jestli žere a chová se jinak normálně,ničeho bych se nebál.Kolik má stupňů voda?
romant: Díky, něco si o nich přečtu a něco z toho použiji. Doposud jsem měl pocit, že jsou ekvivalentní tomu rašelinovému výluhu.
Designer: Ano, to se děje.

No jestli toho Betaka lecis v tech 25l a chces aby se co nejdrive zotavil s co nejmensi sanci nejakeho sekundarniho zaplisneni ci bakterii, co 2 dny mu vymen 10l vody a pridej 2.5ml Torbenu (ja tolik davam do kazdeho 10l kyble s novou vodou, je to nakonec doporucovane davkovani). Ona mu cerstva voda udela mozna lepe, nez cokoli jineho.
Třeba olšový šištičky, nebo listy mandlovníku, možností je více.
Ano, přidávám. Když je všechno v pořádku, přidávám méně než je v návodu (aby byla voda méně hnědá), ale asi budu už stále přidávat doporučenou dávku (ona zase tak hnědá není). Taky je v akváriu kořen, který asi taky něco vylučoval, ale po půl roce spíš méně. Jestli je ještě něco, co bych mohl preventivně a podpůrně přidávat, rád se poučím.
Tak pestrost a kvalitní krmení, to je dobrá cesta, ale co třeba Torben, přidáváš? Přecijenom kvalita prostředí je důležitá.
Když už žhavím toto vlákno, dovolte mi ještě jeden dotaz. Můj beťák má pořád trochu problémy s ploutvemi. Když moc rychle plave, nějak se mu trochu trhají. Teď se docela rychle uzdravuje ze zranění, ale už delší dobu pozoruji, že je má nějak slabší a náchylnější na poškození.
Chci se zeptat, jestli bych mu s tím mohl nějak pomoct. Třeba krmením. Vím, že nejlepší by bylo živé, ale to ještě několik týdnů nepůjde a i pak spíš jen občas. Tak dostává převážně Sera Bettagran a Hikari Tropical Micropellets, jednou-dvakrát týdně mražené patentky. Dalo by se něco z toho nahradit něčím výživnějším, co by mu prospělo? Před zraněním téměř každý den dostal na několik minut zrcátko, ale pořád nevím, jestli mu to prospívá nebo spíš škodí. Je s námi 6 měsíců, ještě u nás rostl, takže byl mladý. Snad ani teď ještě není tak starý

.
Tak fajn, díky. Půjdu tedy do toho odvážně a dám tam těch 20 kousků najednou. Myslím, že po dvou měsících už ta nádrž trochu zaběhnutá je, problémům s odbouráváním toxinů nic nenasvědčuje.
Většinou agrese je jen vnitrodruhová nebo i mezidruhová když betta považuje jinou dlouhoploutvou rybu za příslušníky vlastího druhu, což tetra žhavá není. Ale je to klidná rybka, která chce taky klidné společníky, možná bych vyměnila druh tetry za torchu drzejší rybu nebo jich tam dala do začátku víc, v hejně je síla. Taky bych se trochu obávala po předchozí zkušenosti co holky provedly klukovi
Edit: Romane jak to děláš, já než ze sebe vyplodím sloh tak Ty už máš 3x odepsáno

Ta agresivita byla vnitrodruhová a tetrám se nic dít nebude. Možná je trochu seřadí do hejna, ale to asi tak všechno.
Edit: Pokud je to akvo dostatečně zaběhnutý, tak nevidím důvod proč je tam dávat postupně. Bubou-li tetry z prověřenýho zdroje a ještě lépe karanténovaný, tak 20 kousků přidaných najednou za podpory výměny vody, to akvo musí vstřebat.
Ahoj, s ohledem na agresivitu samiček betty při pokusu o přidání samečka bych se s Vámi rád poradil o dalším zarybnění nádrže, kde jsou zatím jen dvě betí samičky (128 litrů).
Plánoval jsem postupně přidávat tetry žhavé, každý týden 6-7 kusů. Myslíte, že je to bezpečné? Mám jich na začátek raději přidat méně? Vím, že betty by si teter neměly vůbec všímat, ale po předchozí zkušenosti trochu ztrácím jistotu

. Díky za odpovědi a hezký den.
Hmm...ano, to si teď taky říkám. Jen já jsem to tak neudělal z důvodu, že jsem se víc obával přesně opačné reakce, že sameček bude napadat samičky. Až když byly doma, uvědomil jsem si, že můžou být docela agresivní. Děkuji Vám oběma s Romantem za odpovědi.
Ano, ty dvě "plavající monstra" jsou opravdu samice. Několikrát jsem zkontroloval přítomnost močovpohlavní bradavky. Mimochodem, jedna z nich je očividně dominantní. I bez samečka se chová tak, že když se ta druhá přiblíží, zažene ji. Ale fyzicky si neubližují. Začalo to tak dva týdny po jejich nastěhování do nádrže. Paradoxně, na samečka podstatně víc útočila ta méně dominantní.
Samice tam byly driv, jsou tam zvykle a on je vetrelec, v novem prostredi. Byt to opacne, mel by vetsi sanci.
A ty dvě jsou prokazatelný samice? Aby jsi tam neměl zakuklenýho krátkoploutvýho samce a ten si na tom sokovi smlsnul.
Ahoj, tak jsme doma zase o zkušenost bohatší. Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že dneska našeho samečka betty přeložím z miniakvária do 128 litrů ke dvěma samičkám, které tam bydlí už tři týdny. Tak jsem to udělal a nastal masakr jako z Tarantinovych filmů. Myslím, že beťák je rád, že to vůbec přežil a asi z toho bude ještě měsíc špatně spát.
Jedna ze samiček začala okamžite plavat hned vedle něj, snažila se někam jej zatlačit. On se začal na obě holky jen napařovat a snažil se uplavat někam do bezpečí. Jedna ho občas švihla ocasní ploutví. Jednou na něj normálně otevřeně zaútočila, až se radši schoval pod rostliny u dna. Jenže pak se potřeboval nadechnout, tak jej holky zase našly a pustily se do něj společně. Vypadalo to jako v těch komediích, kde chlápek nevědomky vejde do sadomasochistického salonu a nestačí se divit, co se tam s ním děje. To bylo neuvěřitelné, za pár minut měl náš sameček ocasní ploutev na tři kusy

a vypadal dost zmateně. Tak jsem jej rychle zase přelovil zpátky do miniakvária. Tam teď zase dostane terapii Torbenem, výměnami vody a vyšší teplotou. Myslím, že už se s ním o nic podobného nepokusím.
Moc mne mrzí, že jsem mu ublížil, snad se z toho vzpamatuje. Kladu si však otázku, co jsem udělal špatně. Tušil jsem, že sameček nebude mezi těmi samičkami dominantní, už ty dvě se občas honily víc než jsem čekal, jedna očividně dominantnější než druhá. Ale netušil jsem, že se sameček téměř nechá sežrat. Myslel jsem, že 128 relativně zarostlých litrů je dost na to, aby se všichni nějak rozkoukali a přežili spolu. Možná je problém v tom, že sameček je s námi už půl roku a samičky jsou o dost mladší. Jak píšu, podobný masakr už vidět nechci, tak to znovu zkoušet nebudu. Ale jen tak pro budoucnost, nemáte náhodou odhad, co jsem asi tak mohl udělat špatně? Nebo je to opravdu jen dáno osobností každého jednotlivce? Díky za komentáře a přeji všem hezký den.
Tak tohle jo, jak to zaroste, bude to bajo

. Hrej si s tim, jak rostliny porostou, trosku je umravnuj at neco neznici stinem neco jineho, at tam udrzis nejaky sklon rostlin od celniho skla k vyssim dozadu, a budes mit nadherne akvarko. Vypada to, ze cit pro to mas.
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68932x