Betta splendens - chov
Môžeš zároveň s ceratophyllom a egeriou kúpiť aj nejaké kryptokoryny, sú krásne keď sa rozrastú
Tak držím palce nech to všetko vyjde, a nech sa beťák má dobre.
Na to osvetlenie vážne stačí stolná lampa, netreba si s tým lámať hlavu. E27 ledka do nej a je to
Dobre, dam mu tam teda aj ten mach. Dakujem pekne
To dno vyber pryč a nech tam zatím rybku jen s holým dnem, bez písku. Až seženeš písek,(a pořádně ho propereš) tak do něj pak hned můžeš sázet rostliny. Tu koupenou Riccia fluitans, tu tam dej, je to plovoucí rostlina a beťáček se pod ní do stínu bude rád schovávat. Samozřejmě ty hnědé kousky z ní vyber a propláchni ji pod tekoucí vodou. Jestli se z ní uvolňují jednotlivá vlákna tak to nevadí, ono se to na hladině zase spojí.
To krycí sklo je důležité, protože jak rybka nadechuje nad hladinou, mohla by se z chladnějšího vzduchu nastydnout.
Držím moc palce, betty jsou úžasné ryby
Pro inspiraci koukni např. sem:
rybicky.net/nadrze/24055
Edit: Opakovat to nemusíš, když to šumí je v tom vápenec. Já bych to dno prostě vyměnil za nějaké nezávadné. Vzhledem k velikosti nádrže bych se držel té zrnitosti, co jsem ti psal.
vybrala som za lyžicu tych kamienkov a zaliala ich octom..a veru syci to a bublinkuje. a ved davam bodky aj otazniky na konci..
a nezaliala som to prevarenym octom..mam to zopakovat?
V klidu. Rybu to nezabije. Ale příjemné prostředí jí to taky nevytvoří. Pokud by to mělo šumět, tak to vyměň například za křemičitý písek (například zrnitost 1 - 2 mm).
Dobre mrknem na to. A prosim ta, ak to bude bublinkovat tak co? Mam to vybrat hned vadi to tej rybe? No uz zas som v strese ze som nakupila uplne odveci...
Někteří prodavači jsou mizerové.
Živé ti vydrží, co by nevydržely. Umělá kytka je v lepším případě opravdu k ničemu v horším zarůstají řasami a u betty si o ně někdy trhají ploutve. Vem to takhle buď budeš mít v nádrži živé rostliny, které ti navíc pomohou k vytvoření stabilního prostředí, nebo jejich prostor zaberou řasy či sinice.
Otázka je jestli ty bílé kamínky neobsahují vápník. Vezmi jich pár a vyzkoušej je hodit do skleničky s horkým octem. Pokud budou bublinkovat, tak obsahují vápník a nejsou pro běžné akvárium příliš vhodné. Budou zvedat pH a tvrdit vodu (nežádoucí pro rybu i budoucí rostliny). Pokud to šumět nebude, tak se do toho dají sázet v pohodě. Navíc to co ti doporučil Cyklohentán jsou plovoucí rostliny, které se nemusí nikam sázet.
Krycí sklo se k betám dává protože jsou to labyrintky a dýchají vzdušný kyslík a mohou se nastydnout. Další bettu jakéhokoli pohlaví bych tam nedával. Šneky klidně (levatky, okružáky, piskořky).
Ale opravdu začni těmi rostlinami:
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_submersum
Založ si zde prezentaci. A filtr a ostatní řeš v příslušných tématech:
rybicky.net/forum/12781-filtr-do-miniakvaria
rybicky.net/forum/14949-osvetleni-do-mini-akvaria-do-20-l
rybicky.net/forum/3914 Aha, dobre. Vies ja som chcela a sla som vyslovene po tych rastlinkach. Lebo v sobotu ked sme ju kupili som tu asi do 1nej v noci o tom citala vsetko mozne.. Ale proste ti predajci... Zive ked si kupite to vam nevydrzi... Staci jej umela... Ona nepotrebuje filter ona chodi dýchať sama. Viem citala som ze nejaky slabsi filter to ak tak chce.. No ked som sa pytala na tie penove zacala mi tam rozpravat o tom co k nim este potrebujem dokupit a kedze uprimne tomu nerozumiek vzdala som to... Este mi hovorila ze do tych bielych kamienkov neposadim ziadnu rastlinu. Aj ked na fotkach som videla akvaria tuto a mali tam biely strk piesok alebo co.. Takze pre mna bola nutnost kupit akvarka a ten teplomer. A bola som happy ze som to doniesla domov.. Ak bude niekto ochotny mi napisat co presne mam v obchode pytat s akym výkonom a aky strk tym rastlinam kupit. Ze vraj to mam hnojit. Ako uprimne som zaciatocnik a tych info je na mna vela. Takze dakujem za kazdu radu a smeritko.
Ja som mu chcela kupit aj slimacika, aj babu. Ale bala som sa lebo som citala ze aj 20 l je malo pre samca a samicku a neviem preco. Ci je to o tom ze by mali malo objemu na plavanie alebo skor o tom ze je to malo pre tu samicku aby sa dokazala schovat a chranit pred nim keby ju chcel uhanat?
A krycie sklo som tiez chcela kupit. A zas mi povedala ze netreba ze len mam nechat tak 2 cm aby nevyskocil.. Tak to vidis, potom to tak dopadne ze clovek nakupi drahe dekorácie a potrebne veci nie.
Samozrejme nie je pre mna nutnost natrepat tam do 20 l akvarka dalsie ryby na silu.. Len sa pytam preco je to tak ze aj 20 l je malo.. Lebo ona ta predavacka mi hned hovorila jasne jasne ale kupte mu 2 aspon a to som vedela ze to nemôžem zrejme tam dat dalsie dve rybky. Tak proste ak tam nemoze byt samicka nebude nasilu to kupovat nebudem len ma to zaujima. Predsa len myslim na neho ci by mu nebolo veselsie.
Jo a nemiesto zivych rastlin mi predala nejaky mach ricia fluitanus.. Ale neviem zatial som mu to tam nedavala je to na niektorych miestach hnede a este sa to trha nechcem mu tam davat bordel. Aj ked teda to stalo 5 eur.
Živé rostliny nejsou v nádrži pro parádu. Bez kytek budeš mít co dělat, aby nádrž nějak fungovala. Odbourávají z vody to co tam ryba vyprodukuje. Bez nich se neobejdeš a štěstí téhle betty vezme brzo za své, protože se ti tam ty budou hromadit různé látky, které nebude mít kdo spotřebovat. Obzvlášť když tam není filtr, tak jsou živé rostliny o to důležitější. Plastové rostliny jsou v akváriu k ničemu, žádnou práci nezastanou. Ty rostliny co doporučoval Cyklohentán jsou opravdu dobrá volba. Koukni se cíleně po nich, protože jsou schopny začít fungovat opravdu rychle.
Já bych doporučil pořídit krycí sklo, provizorně to můžeš zakrýt čímkoli. I když tam dáš ten filtr, tak mu bude trvat zhruba měsíc, než začne plnohodnotně fungovat. Takže bych měnil často vodu (klidně denně 1/3), jelikož ta nádrž není zaběhlá.
Pisala som ze je stastny. Tak pekne nevyzeral a nespraval sa ani v obchode v tej kockovej nadobe. A to som si vyberala toho najaktivnejsieho najculejsieho... Ked som ho doniesla len lezal na kamenoch a ledva vyplaval sa nadychnut. Viem ze zive rastlinky budu lepsie.. Ale zatial kym sa zoznamime verim ze prezije a bude mu dobre.. Este by som chcela kupit ten filter citala som ze nejaky penovy obycajny nie so silnym vykonom. Ale nejak neviem ktory. Co mam presne hladat? Predavacka mi tam zas cosi nukala a ze k tomu penovemu treba tiez nieco dokupit. Nechapala som tomu tak som nekupovala nic. Musim postudovat alebo aby mi niekto poradil co presne objednat a kupit. Nech zas nekupujem dobludu a nic z toho
A co ake dno? Preco mam zas vyberat tie kamienky? Som rada ze som. To tam dala a je to hotove.
Ono to akvarko zas neni o moc drahsia zalezitost od toho bettaria. Neviem preco to ľuďom tlačia.
Máš velikou pochvalu za nákup většího akvária a teploměru, ale ještě to chce ty živé rostliny.
Bez živých rastliniek to bohužiaľ moc nepôjde. Umelé rastliny vybrať, nasadiť veľa rýchlo rastúcich rastlín (egeria, ceratophyllum...). Je tam filter? Svetlo stačí napríklad stolná lampa z IKEA, alebo akákoľvek iná lampa (stolné lampy sú dobré v tom že intenzitu svetla môžete regulovať jednoducho posúvaním hore a dole). A ešte ten piesok na dne - dajte ho do octu a ak šumí, chcelo by to iné dno.
Predavačom v akvaristikách sa bohužiaľ často nedá veriť
7 09.04.2018 09:17 Hadaša – rybka
Starší reakce
Tak do teď byl jen na sušeném, konečně má i maso
. Střídám mu to.
Ale pestřejší strava by byla lepší pro toho fešáka.
Ahoj všem rád bych se zeptal zda může být Betta denně krmená mraženými patentkami. Hodlám to prokládat granulkami od Hikari a Tetra.
Starší reakce
-nelze ,pouze je chovat každého zvlášt ,
-u bett reakce na oploutvení guppek
Nijak, je to přirozené chování.
0 26.02.2018 20:29 Já – Betta okusuje ploutev gupce
V akváriu chovám celkem 4 ryby, 3 paví očka a 1 bettu.
Betta si zasedla na jednoho z oček (sameček) a okusuje mu zadní ploutev.
Nevíte někdo jestli se to dá bettu odnaučit?
Starší reakce
Záleží jakého šneka.Na co proboha chemii? Nic takového si nenechej vnutit, pokud nevíš co to je a jestli to potřebuješ. Hlavně to chce topítko a kryt. Beťák ti krevetky pravděpodobně sežere. Písek to chce rozumné velikosti, např 1-2 mm. V kamení ti nic kořenit nebude a nepůjde to odkalit. Radši vezmi ten vodňakovec než okřehek. Ale chce to i další rostliny. Betty mají rády hustý porost, tak se toho neboj.
Sice nevím, jak vypadá říční písek č. 8, ale pokud to popisuješ jako menší kameny, tak určitě něco jemnějšího. Zvlášť do tak prťavého akvária. Šneka určitě můžeš hned. Chemikálii? No hlavně vodu...
Děkuji Vám za rady. Slečna mi prodala říční písek č.8 a mě to připadá jako spíš menší kameny. Nemám si pořídit na podklad něco, třeba jemnější písek, nebo něco, v čem by se ty kytičky zakořenily? Pro mě jako laika je to moc veliké. Nebo to č. 8 bude stačit? Nevím také, jaké květinky. Nabídky jsou okřehek malý a vodňakovec vzplývavý, ale mě to připadá, že se hladina zahltí. Nebo stačí jakékoli, co nebudou až na hladině? Poslední otázka. Kterou tu chemikálii musím nyní dát do akvárka, než koupím Betťáka? A mohu i šneka? Nebo časem i několik krevetek? Někdo tady psal, že to nevadí. Děkuji
Živé rostlinky jsou nutnost, ale bez krycího skla ti to nedoporučuji. Důvod se dočteš tady
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra . A ještě jednou, to akvárium je na jednoho pěkného fešáka.
Ale aj v piesku porastú rastliny dobre. Len je treba zvoliť správne druhy ohľadom na veľkosť akva a náročnosť pestovania. Ja som si krycie "sklo" vyrobil z PS fólie hrubej asi 1mm a funguje to. Tak hodně zdaru!
Omluva akvárko mé 20x20x40. Nemám poklop a chtěl bych to pidi akvárko nevrčící a otevřené. Jen ty živé rostlinky bych si tam přál. Ale to by chtělo asi i jiný podklad, že? A mohu zkusit nejdřív dvě Bettky a šneka a pak další nebo je to jinak, A děkuju Mikileo
Místo umělé rostlinky, tu rovnou vyhod nebo vrať, si poriď rostliny živé, nějaký akvarista z tvého okolí ti jistě něco z přebytků daruje. Světlo bude nutnost, pro začátek stačí normální stolní lampička, časem to bude chtít něco normálního. Pro bettu je nutné topitko a kryci sklo na akvarium. Místo dvou samiček betty si za ten měsíc, až se ti akvo zajede a rostliny začnou růst, pořiď si radši jednoho samce. Jinou rybu tam už nedávej.
A proboha, už žádnou slečnu z akvaristiky neposlouchej, chtějí jen kšeft a poradit neumí nebo nemají zájem.
0 15.02.2018 19:40 mikileo – poradit, prrosím
Ahoj, dostal jsem miniakvárko 20x20x30 a k tomu 500,-. Nemám filtr, světlo ani kompresor. Doporučili mi Betty samičky a šneka-y.Proto píši sem na tyto stránky. Zakoupil jsem říční písek, kořen, umělou rostlinku, teploměr, odkalovací zvon, nějakou menší skálu s asi bonsai a dva pytlíky krmení pro betty. Rybičky až asi zaměsíc. neni many. Namočil jsem i písek do octové vody, jaen část, prý když začne pěnit je to špatně. . Můžu k těm bettynkám mít i jinou rybku? Nebo je to všechno nějak špatně? Děkuji všem za radu.
EDIT- Jen jsem k tomu chtěl dodat, že jsem chtěl rotlinku živou, ale slečna prodavačka byla proti.
Děkuji za rady, tak jsem to nakonec vyřešila tak, že jsem tu "polámanou" dala na dva dny do porodničky, aby měla teplo a mezitím jsem s kámoškou domluvila, že si vezmu tu zdravou. Teď už je sokyně pryč, tak jsem ji zase pustila do akvárka a zatím vysedává na filtru, mezi ostatní se jí moc nechce, ale žere a vypadá to,že to snad přežije....tak uvidíme výhledově, jestli se jí třeba i trochu spraví ty ploutve... každopádně jsem ráda, že jsem nepodlehla tlaku a nespláchla ji do WC jak žádali rodinní příslušníci...třeba se z toho dostane...
Starší reakce
To je u bett normální, vydrží spolu určitou dobu, pak ale dojde k tomu, že jedna z nich dospěje a začne napadat druhou. Dvě holky v jednom akváriu není dobrý počet,vůbec to nemusí znamenat, že tam máš kluka.
Drvi to má moc pěkně vyřešeno, je to paráda, ale tohle než bych zrealizovala, tak by asi stejně už bylo po ní, každopádně pokud bych chtěla chovat betty, tak je to dobrá inspirace....když jsem je kupovala, tak jsem měla obavy, jestli se nebudou bít, ale pán ve zverimexu říkal, že samičky se snesou
no uvidím, jak na tom bude zítra, pokusím se ji co nejrychleji někomu dát a když to nedopadne, tak ještě popřemýšlím víc nad tou přepážkou, ale asi to taky nepůjde zrealizovat..... uvidím a děkuji...
Co je nějak v akváriu oddělit nějakou přepážkou? Tak jako tak je to provizorka a buď ji musíš někde udat nebo jí pořídit solidní bydlení. Mrkni na prezentaci Drvi, jak má tři beťáky vedle sebe.
Děkuji, no růžkatec tam má, ale topítko asi jen tak neseženu..tak ji aspon dám to krycí sklíčko...nejradši bych ji dala zpátky, jenže ta druhá by ji stejně zamordovala...tak nevím, no.. asi stejně umře...ale je mi fakt divný, že skoro rok žily v poklidu a najednou se do sebe daly...asi se ta menší odhodlávala, až se odhodlala.... vždycky spíš proháněla ta větší tu menší, ale spíš jen od žrádla nebo tak, nikdy to nebyl takový boj jak tento týden....
Pořiď ji minimálně 12litrove akvárium (30x20x20). Lépe aspoň třicetilitrové. Držet ji ve 2 litrech je týrání zvířat. To jí radši někomu dej.
Žádnou dvoulitrovou hrůzu nepořizuj, to uz je lepsi 5litrova zavařovačka, ale...musi mít topítko, betty potřebuji teplotu min. 26 st, pokud se léčí z poranění, tak klidně i 28. A kryci sklo, aby nenadechovala studený vzduch. Bude potřeba přidat tam i nějakou plovoucí rostlinu, aby se ryba cítila lépe a zároveň tím pomůže s udržením rovnováhy v akvu bez filtru. Ideální by byl Růžkatec .
Ale to je všechno jen provizorium, pokud ryba zranění v těchto podmínkách přežije, měla bys ji pořídit aspoň 20 litrové nanoakvarko s topením, filtrací, spoustou rostlin a filtrem a tím krycím sklem. Držím palce
0 10.02.2018 23:26 Marie Dobrý den, nevím, kam přesně dotaz zařadit, tak píšu sem..mám takový problém, v březnu lonského roku jsem si pořídila 3 bety (samičky) do malého společenského akvária, jedna záhy pošla, ale dvě žily v souladu s ostatními rybkami, až tento týden jsem si všimla, že bety se do sebe zakusují a ta dosud menší velice útočí na tu větší, uvědomila jsem si, že asi nakonec s těch samiček vyrostli samečci (je fakt, že od toho března hodně vyrostly a narostly jim krásné závoje)a že jde o boj o život, druhý den jsem tu větší musela vylovit, byla už úplně orvaná a mám ji v zavařovací sklenici, protože ji nemám kam jinam dát..chtěla jsem se tedy zeptat, jestli bude lepší ji nechat v té sklenici dožít a nebo jestli jí mám pořídit aspon takovou jednu příšernost, co jsem našla na netu a sice samočistící 2 l akvárium MY FUN FISH, pokud by to pro ni bylo alespon trochu lepší? Do akvária ji vrátit nemůžu, stačí když se se sklenicí přiblížím ke sklu akvária a ta menší na ni přes sklo akvária ihned útočí. děkuji (první příspěvek mi někam zmizel, tak nevím jestli tu tento můj dotaz nebude dvakrát)
Starší reakce
Aquasave ti to nevyřeší, akvárium chce svůj čas, není kam spěchat ...
Oni se těší, že si k nim příjdeš koupit novou osádku, to co je ti zde razeno, toho se drž.
Jo ták, moc díky, ve zverexu povídali že když tam dám Aquasave tak je tam můžu šoupnout už za 24 hodin, pravda že mají většinou odlišné názory oproti netu. Ještě jednou díky oběma za pomoc
Betta a neonky nejdou dohromady (teplota).
Akvárium je poměrně nové takže tam ještě nějáké ryby dokoupím a živorodky už to nebudou
Dík za informaci ještě to zvážím
Andrea: Vadí, ale co naděláš. Cuká, protože je možné, že nemáš ještě plně zaběhlou nádrž.
Vojtěch: Možná ano, ale raději ne. Pokud tam chceš bettu za každou cenu, tak 3-5 samiček BEZ samce NEBO 1 samce BEZ samic (ale možná ho budou ostatní okusovat). Raději bych doplnil počet neonek na 20. Hlavní problém je v tom, že máš samé živorodky a každá taková vydá za 2-3 ryby jiného druhu co se výkalů týče.
Ahoj, rád bych se zeptal zda je možné chovat v mém akváriu (viz. prezentace) bettu a pokud ano, tak jestli je lepší jen samec nebo samec + 2 samice
Takže se jich zbaví i sama? To je skvělý, díky. Jojo všechno ostatní je v pohodě se zdá. Džungli zařídím, ale nevadí že se v tom dně budu hrabat? A nevíš proč sebou ten sameček tak cuká při tom plavání?
Pokud je všechno ostatní v pohodě tak se ploutve rychle zahojí. Pokud se samice nevytře se samcem tak se jiker časem zbaví i bez něj.
Chce to ale tu džungli. Ne volný prostor, kde je sem tam nějaká kytka jako v zahradě, ale spousta kytek, jako v lese.
Tak jo, a co ta betinka, bude dobrá? Co když se nevytřou?
Jsem totiž z úplné prdele a do města se dostanu nejdřív v pondělí.
Já bych řekl, že máš v tom akváriu málo kytek. Udělej tam pořádnou džungli, aby ryby měli víc soukromí a snáz se ztratily, pokud je někdo honí. Pak, pokud si sednou (ne každá samice s každým samcem vytvoří pár), se třeba i vytřou. Ale základ pro labyrintky je džungle.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x