Betta splendens - chov
0 24.04.2015 21:25 S.B. – Samička bety se drží dole v kamenech
Dobrý den, chci se zeptat na jednu samičku betty. Mám ji koupenou 2 dny v 60L akváriu s ostatními rybičkami a ještě další samičkou a samečkem betty. Ostatní jsou bez problému, živé, plavou, ale tahle jedna se drží dole v kamenech, jakoby se tam schovává, občas vyplave nahoru, jinak papá normálně a žádný fleky na ní nejsou. Vůbec se nervou, harmonicky si plavou a spíš si ještě spolu hrajou

. Ta jedna betka má trochu bříško, ale moc to nepoznám, tak nevím, jestli už jsme ji nekoupili s miminkama a nemám ji přehodit do akvária vedle. ?? Prosím o radu, děkuji.

Starší reakce
Určite áno

Zdravím, co myslíte, šel by do této nádrže beťák? je to 40*20*25(20l) a je tam bublifuk a topítko na 25-26°, hladina už zarůstá plovoučkama a jako světlo tam je zatím jen lampička. Měl jsem tam pár kreveťáků delší dobu ale teď je prázdná(teda je tam jedna endlerka z jistých důvodů)
Starší reakce
Krmieva sa octomilkami (nelietava forma). Neviem akym iným hmyzom by sa ju dalo krmit vzhladom k velkosti tlamky....
0 09.04.2015 16:42 Dzuda – Krmivo
Chci se zeptat, je tady někdo, kdo krmí třeba malýma muškama (nebo jiným hmyzem), který nachytá volně z přírody?

Starší reakce
Podmínky, tedy voda především, měnil bych velmi často, ten termín založení nádrže by mohl svědčit o vyšších dusících a více možností schovávaček, tím bych začal. Fotky dotyčných jedinců jistě budou nápomocny v identifikci, kdo je vlastně kdo, oni se někdy krátkoploutví samci dovedou umě maskovat.
0 06.04.2015 13:43 Zuzka11 – Agresivita u bojovnice
Ahoj, mám už delší dobu bojovnice (2 holky a 1 kluka) společně s mollynami, parmičkami atd. Asi měsíc je mám v novém, větším akvárku (112L) a doteď nebyl žádný problém. Dnes jsem si ale všimla, že jedna bojovnice (větší samička) prohání tu menší, a že jí okousala ploutve, a začíná mi napadat i mollyny. Nechápu to, tyhle rybky spolu žijí už asi půl roku a doteď byly všechny klidné. Krmím je min. 3x denně, převážně živýma, když nemám tak mraženýma patentkama a doplňuju tetra minem nebo daphniema. Poraďte prosím, čím to je, nechtěla bych ji dát pryč.. :-/
Provizorne muzes dat do akvaria sitovou odchovnicku a nejaky cas tam muze preckat
www.akvarista.cz/… .
Reseni na stalo to ale neni.
Ahoj, problém se týká, že mám 2 betičky a jednoho samečka. Doted vše bylo v pořádku, ale momentálně je betak s jednou stejnou samičkou jak neodlučitelný pár a neustále o sebe třou a tu druhou když se priblíži, okamžitě zažene a navíc po 1 dni jsme si všimla, že je ožraná lehce a chybí ji kus zadní ploutvičky. Nemám je na chov, jen pro potěšení, ale vidím, jak ta druhá trpí. Máte nějaké rady nebo postupy jak se v teto situaci chovat?
Starší reakce
Stáhnout na minimum, pokud to bude pokračovat vyměnit za bublifuk, betty nerady mixér, spíše klidnou vodu. Nedávej žádnou jinou rybu k němu, není na to už objem.
0 01.04.2015 13:36 leitkepka Dneska jsem přendala samečka bojovnice do většího akvárka s filtrací. Zatím je v akváriu sám,ale pořád plave k filtraci a ta ho vždy odfrnkne dolů a tak pořád dokola a plave jako splašený po celém akváriu. Předtím byl v maličkém 7 litrovém a teď je ve větším 25 litrovém. Mám ubrat filtraci na minimum, nebo se beťák zklidní.
A ještě prosím jednu otázku. Kterou rybičku ještě můžeme beťákovi pořídit do toho 25l akvária? Holky by chtěly ještě nějakou rybičku. Díky
Samice se naparuji taky. Teda alespon u mne to samice zkousela do te doby nez ji samec ukazal, kdo je panem akvaria. Pak uz jen zdrhala

Samice se umi mezi sebou pekne porvat, dokonce se i zabit. Neni to bezne, ze si primo ublizi, ale stane se. Ze jedna druhou zahani, to uz celkem bezne je.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Kdyby sis prinesla dva samce, tak uz bys ted nemusela delat celkem nic... az na hrabnuti fajfkou pro mrtvolky.
0 29.03.2015 23:24 Gabča – Betta
Dobrý den, mám dotaz ohledně chování bojovnic mezi sebou.
Mám jednoho samce bojovnice pestré už druhým rokem a před 14 dny jsem mu přinesla dvě (údajně) samičky, celkem malinké, jen nějak moc nerozumím jejich chování.
Sameček je už celkem starý a tak si jich moc často nevšímá a když už tak mezi nimi nedělá rozdíly, a útočí na obě ale spíš mi přijde že je jen zastrašuje. Mezi samicemi to bylo tak že ze začátku proháněla tmavší samice tu světlejší a přišlo mi divné že na ní jakoby roztahuje žábry, jak to dělají samci mezi sebou když se ,,naparují", nikde nedočetla zda to samice dělat mají a nebo je to známka toho že jsem si domů přinesla samečka. Po delším pozorování jsem tmavší samici na noc dala do menšího akvaria aby si ta druhá alespoň odpočinula a když jsem ji vracela zpátky tak jsem zjistila že to umí i ta světlá, která okamžitě zaujala pozici té nadřazenější, což ale po pár hodinách přešlo a vše bylo při starém teď si už nějak zvykly a ta tmavší pořád na té světlé nevisí. Ale dnes jsem si všimla velmi zvláštního chovaní samce a tmavší samičky, oba se naparovali a pluli rovnoběžně vedle sebe celkem pomalu a dlouho. přišlo mi to jako by se poměřovali kdo je větší. A tak mě napadlo jestli to nakonec vážně nebude samec a nezkouší jestli už si může začít vyskakovat i na starého samce.
Zkoušela jsem na samicích najít bílou bradavičku kterou by měli mít mezi spodními ploutvičkami ale celkem bez úspěchu.
Achjo jestli jsem si domu přinesla dva samce tak vážně nevím co budu dělat

Starší reakce
zkusit živé krmení (jsou to mlsouni)

0 12.03.2015 11:13 Klára – Bojovnice
Dobrý den,mám takový problém,bojovnice mi nechce už 6 den žrát,mám ji týden a zkouším ji dávat jak granulky přímo pro bojovnici tak vločky.. když si vezme vločku tak ji okamžitě vyplivne a tak to udělá klidně i 4x za sebou a granulky ji taky nešmakuji. tak co s tím?

Starší reakce
Měň velmi často klidně plovinu vody a klidně obden v tom 10 litrovým, založ to 30 litrový, nech to 3 týdny zaběhnout, použij k naočkování filtru bordel ze dna toho 10 litrovýho, vymáchej v tom odkaleným bordýlku nová filtrační média. Toho krunýřovce předpokládám ancáka, budeš muset řešit podarováním, neb ani do těch 30 litrů k páru bet není vhodným společníkem pro svoje superbordelářký schopnosti.
Počítal jsem s tím že dostanu kartáč,jsem v tomhle úplnej babral,rybky jsem zachránil před spláchnutím do záchodu takže v tom tkví vězen'ský rozměry dosavadního akvária.
Já mám na tyhle flašky od okurek svůj názor. A tos měl krunýřovce v těch 10l? Já bych tam rači už nic necpal.
Dobře,kdyby to neklaplo tak si samečka nechám,mám tam jěště krunýřovce,mohl bych jěště něco k nim do 30l?
Hlavně to akvárko zajeď, než tam dáš co koliv živého. A pak je celkem jedno co tam dáš dřív. Hodně rostlinek a úkrytů je základ.
Ahoj,je 10l ale dnes budu mít 30l a samičky jsem oddělil,přemýšlím koho tam dát dřív do nového,jestli samce nebo samičky.
Zdravím, mám společně samce a samičku. Včera jsem je poprve krmil nitěnkama a od té doby, co se přiblížím k akváriu samec prohání samičku jak šílenej. Mám strach aby ji neuhnal, před krmením živou potravou byl celkem mírnej. Můžete mi poradit? Díky
K tématu Beta - za videem jsou diskusní příspěvky, doporučuji je opalcovat, snad si to ČT prohlídne a uvědomí....
Jeden ancák nadělá slušně odpadu, natož tři, i když malý a to se beťákovi, jakožto milovníkovi čistý vody, dobrých podmínek, rozhodně nebude zamlouvat.

Z tvého příspěvku usuzuji že to tedy problém bude , (tak dám na radu a než donesu bettku tak je přestěhuji ke známému

Alespoň bude mít radost z nových obyvatel

Tak je daruj.

Tak takhle to mít nebudu. Chci aby se cítili dobře a aby prospívaly. Proto také sháním informace kde se dá než se do něčeho pustím. Mám připravené akvárium 25L s krycím sklem, biofiltr (bublák), živé rostliny , topení. Čekám až se trochu zaběhne a poporostou rostliny. Momentální osazenstvo 3x malý ancistrus, a chtěl bych 1x samec betty a když mu budu chtít pořídit samici tak rovnou i s větším akváriem. Ty ancistrusi pokud to bude špatné tak mám možnost je darovat známému.
Dezinfekce, chemie, ziva rostlina = potřebujeme filtr...mam dost
Pokud chcete vědět jak se to dělat nemá tak
www.ceskatelevize.cz/… bojovnice pestrá cca.37m.30s slečna je volako málo informovaná

Takže dubový list stačí , jelikož náklady jsou nulové...

Předpokládám že množství listu do akva je podobné jako u listu z mandlovníku. Jen mě napadá zda ty dubové nebudou jinak ovlivňovat kvalitu vody. Aby třeba víc nesnižovaly PH atd. Než je tomu u dražší varianty z mandlovníku.
Děkuji

Me se to stalo, takze bettu v male akva s co2 a s plnym zakrytim bych uz nedaval. Ona se neotravi hned, ale postupne chradne az chcipne (nekolik tydnu). Bohuzel mi to nedoslo vcas, ze to muze byt tim co2. co2 je tezsi nez vzduch a tak se drzi u hladiny.
Pokud ho nepoustis hodne a nebo se poradne rozpousti ve vode, muze to byt v pohode, coz bohuzel u me nebylo.
Obě tvrzení jsou pravdivá...

Děkuji za odpověď, ještě jsem se dočetl že je výborné sehnat listy mandlovníku pro blahodárný vliv na rybky a přidávat je do aquva. Cca 1ks/100l vody. A jinde jsem se dočetl že stačí dubový listy že to má podobné účinky jako listy mandlovníku, co je na tom pravdy?

Z CO2 pod krycím sklem neměj obavy. Vždy je tam nějaká ta škvírka (vede tam kabel, hadice, atd.) kudy vzduch nad hladinou cirkuluje. Nikdy to není hermeticky utěsněno, takže směle do toho

Má obava spočívá v tom aby se nehromadilo co2 pod krycím sklem a následně se bettky neotrávily (což bych opravdu nerad). Chtěl bych jim dopřát tzv. džungli. Pokud by se dospělo k názoru že by to problém byl tak bych volil buď méně náročné rostliny nebo úplně jiný druh ryb. Chtěl bych akvárium lahodící na pohled, nechtěl bych aby mi tam skomírali rostliny a už vůbec né rybky.

Když se ti bude hladina lehce čeřit, tak bych v tom neviděl žádnej problém.

0 28.02.2015 14:44 vlkvlk – bettka a co2
Zdravím vás přátelé.

Po delší odmlce jsem se vrátil k aquva (jelikož už jsem to nemohl vydržet) jelikož se mi zamlouvají rostlinná akvária a uvažuji o bettkách tak mě zajímají vaše zkušenosti, následky, důsledky, podněty atd. při přidávání co2 kvůli rostlinám a při osazenstvu akvária s Bettkama. Protože akvárium musí být zakryté a rybky se nadechují ze vzduchu nad hladinou kam se uvolňuje co2 z vody, tak aby se neotrávily. Dám na vaše rady zkušenějších, pokud by to byl pro ně problém tak to nebudu hrotit (je přeci tolik rozmanitých a krásných druhů rybek

)
Starší reakce
V kondici rozhodně nevypadá a nejmladší asi už taky nebude. Navíc ty podmínky, ve kterých ho máš. V takovém plivátku bez rostlin se betta nikdy nebude cítit dobře. Jak bych viděla tvůj následující postup - denně mu v tomhle měň 1/2 vody. Sežeň akvárko 15-20 l a krycí sklo, filtr být nemusí, ale hodně ti usnadní práci (nebudeš muset měnit vodu denně či ob den, ale jen týdně), sežeň 25 W topítko a hezky si jej hýčkej o teplotě alespoň 26 °C. Nádrž osázej rostlinami, nezapomínej na plovoucí. V rukou začátečníka jsou tyhle vodní "baňky" smrtelnou zbraní pro rybu.
S pěnovým hnízdem nic nedělej, to neškodí

Ohledně toho "nafouknutí" zkus sem dát nějakou kloudnou fotku, tam by už problém býti mohl.
0 16.02.2015 17:41 Andrea Kytová – betta bez samce
Dobrý den,
koupila jsem si bettu a po týdnu se objevilo v rohu pěnové hnízdo a betta mi přijde v přední části těla nafouklejší, nevíte někdo co mám dělat ? předem děkuji za odpoveď.

Starší reakce
Tak dá, ale to potom není tak rovný. Dá se to řezat i přímočarkou s plátkem na kov.
Palec pro Jiřího, ale pilkou na železo se to dá zmáknout "na koleni" a bez nákladů... A nepotřebuješ ani tu pilku, stačí ti ten plátek z ní a dobré pracovní rukavice...

Plexi Ti v mnoha firmach narezou laserem, neni to buhvi jak drahe, je to presne, a jeste ho nemusis shanet. Pokud bys chtel plexi obrabet sam, pozor, je extrudovane a nebo lite. Extrudovane je levnejsi, ale desne rado pri obrabeni praska.
Plexi se dá dobře a rychle řezat třeba pilkou na železo. A nebo i na jemné cirkulárce.
Uff a ako by som rezal plexisklo (na mieru), nie som technický tip

niečo menej náročné ?? keby som narezal sklo a prilepil ho o seba silikónom ?? ...len to zas bude na figu údržba hmm
Něco podobného mám udělané z plexiskla...
Je dobré, aby to bylo průhledné a nikoli modré a neprůhledné, jako je to na fotce...
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68925x