Zdravím,
něco na úvod o mě :
Před cca. 2 roky jsem se začínal zajímat o akvaristiku, v té době mi bylo cca 15,16. Choval jsem převážně nějaké živorodky, pancéřníky, ancistrusy. Akvárium mi vždy vydrželo rok, pak se jeho stav začal zhoršovat vlivem zásahu ostatních členů rodiny, mojí absencí času, apod.
O akvárium se po dobu mé pauzy staral otec, chytl jsem však nový elán a myslím, že s rostoucí zodpovědností, svými znalostmi už jsem připraven vytvořit nádrž, která bude za něco stát.
Mám k dispozici dvě nádrže, jedna má 40 litrů, ta druhá pak cca 16 (sloužila by pro potenciální páření). K dispozici mám základní akvaristické vybavení - filtr, bublinkovač (nemůžu si vzpomenout na oficiální název, i tak to asi nebude třeba vzhledem k povaze dýchání bojovnice), topítko, teploměr.
Moje dotazy tedy zní:
Stačí 40 litrů nádrže pro jednoho samce, 2-3 samice a potenciálně jednoho ancistruse (vím, že mít ancistruse v takové mini nádrži je zlo ale myslím, že je to docela dobrá údržba akvária).
Jak vyčistit staré akvárium od stop vodního kamene, můžu použít Cillit Bang?
Jaký použít substrát? Používal jsem vždy takovou černou drť, chemické složení mi není známo, myslím, že na chemismus vody ale vliv neměla.
Kde se dá v Brně sehnat břidlice v rozumném množství v rozumné ceně, je břidlice pro bettakvárium vhodná?
Našel by se tu nějaký chovatel bojovnic z Brna, který by mi byl ochoten za úplatu předat pár hezkých kousků bojovnic a třeba dvě samostatně rostoucí rostlinky od každého druhu jeden ( pro případ, že by jedna se neuchytla nebo nepřežila transport)?
P.S.: Mám docela velkou šanci mít i 54 litrové akvárium tak kdyžtak napišté své návrhy počtu ryb i pro tuto nádrž.
Doufám, že jsem vás svým dotazem příliš nevysílil. Prosím také aby mne hned každý neodkazoval na fórum abych si tam informace našel.
Děkuji za každou užitečnou radu