Betta splendens - chov
Neznamená to, že když to je ryba, že se nemůže utopit. Labyrintky (jakožto i možná pancéřníčci) se mohou utopit, pokud nemají přímý přístup k vzduchu.
Je to labyrintka, takže pravidelné nadechování u hladi je nutností. Jinak se utopí.
0 12.05.2010 15:04 pardalin – Může se bojovnice utopit?
Zdravim. Chci se zeptat jestli se můžou labyrintky (bojovnice) utopit? Jestli tedy mají kromě labyrintu i žábry a můžou dýchat i kyslík z vody? A jestli, když jsou nemocné a nemají sílu vyplout k hladině se nadechnout, se utopí? díky!
Starší reakce
Jo, četl jsem, ale nikdy tvůj případ jsem u bojovnic neviděl. Pokud to bude dělat dál, asi bude třeba opatření...
Jenže jemu nepraskla samovolně, nýbrž se do ní zakousla a pokoušel si jí ukousat. I když jsem ho pak vyrušila, tak jí měl pořád v tlamě a nechtěl ji pustit. Záměrně ji okusoval.
Tohle čtu prvně.
Ale stává se, že i když máme samce oddělené v nádržích bez ostrých i tupích předmětů, jen pár rostlinek, tak jim při naparování se na souseda ploutve praskne mezi paprsky.
Ale není to žádný problém. Při dobrých podmínkách mají ploutve do týdne jako před tím.
Ahoj, mám samce bojovnice pestré. Všimla jsem si, že má okousané ploutve. Tak jsem to připisovala sekavcovi, ale teď jsem viděla, jak si samec sám trhá ploutve. A to tak, že se pokouší ploutev si sám sežrat. Měl jí v tlamě a trhal ji.
Jak je to možné? Napadlo mě jen to, že se vidí v odraze skla kde se předvádí a ploutev připisuje protivníkovi, máte podobné zkušenosti?
Starší reakce
A čo si čakal? Veď tí vo vedľajšej téme písali, že ich máš mať v taktko malom akváriu oddelene.
0 03.05.2010 16:36 samik002 Ahoj všem. Jsem naštvanej. Dneska mi samička potrhala samce. Měl nádherný ploutve a má je uplně roztrhamý. Tak sem jí okamžitě odebral a bude na samotce, když se neumí chovat
Dal sem mu tam druhou samičku ale ta je ještě dost vyplašená.
Nemyslím si, že by se unavila a pošla.
My máme samce vedle sebe 24hodin deně a nikdy se nestalo že by se unavil jediný samec.
Zato ploutve jim pěkně rostou a jsou nádherný.
0 02.05.2010 16:36 Bejb Dobrý den, moje betta si ve skle akva našla místo a v něm se odráží a na její odraz reaguje jak je zvykem já se jen bojím aby se neunavila a nezemřela. co mám dělat ?
Mám něco podobného. A stačí mi nato to nejmenší čerpadýlko co existuje. Plně se mi to osvědčilo.
Čau.
Chci si založit chov bett. 7L akva 17 × 18 × 21 cm. Bude víc akvárek vedle sebe propojených. Viz foto. A mám pár dotazů.
1) Dennerle Nano Clean eckfilter XL. Jaké rozměry má tenhle filtr? Dá se na něj nasadit hadica? A pokud ho někdo máte tak spokojenost?
2) Jestli je tohle dobrý nápad. Nechci číst že to je na rozšíření nemocí. Existujou odchovny a jak to máte u společenských?
Hm, my mame spesl krmeni Hikari - ale tezko rict, jestli to staci nebo jestli betty nutne potrebuji zive krmivo...
A co se tyce doby krmeni, tak krmit 5 minut nasi bettu, tak praskne. A ve spolecenskem budu mit akorat zkazenou vodu, pet minut mi prijde fakt moc...
Jak jsem psal níž, nej je živé popř. mražené.
Ty skvrnky, no může to být tím, že se samičky mezi sebou pošťuchují. To že rostou před očima bude asi tím, že se plní jikrami.
A jaké krmivo je tedy pro Bojovnice nejlepší ? Živé asi raději pořizovat nebudu - co mražené ?
Jinak, mám Bojovnice v nádrži 30 l - 50cm na délku, takže se můžou proplávnout, si myslím...
A ještě jeden dotaz - moje samičky opravdu rostou před očima - hlavně břicho a včera jsem si všimla červených skvrn ,jako ranek nebo co, kolem hlavy - jakoby jim tím objemem až praskala kůže, nevím jak jinak to vyjádřit - je to normální ?
Určitě. Tyhle ryby jsou lovci hmyzu a korýšů, žádná náhražka to nemůže nahradit...
S těma granulkama opatrně, může v nich být moc bílkovin a vzhledem k tomu, že moc pohybu nemají, můžou tloustnout.
Vadí nějak střídmá strava Bojovnicím ? Můj samec je obrovský nádherně vybarvený ploutve má až na dno a samičky, které jsem koupila menší, rostou doslova před očima a je vidět, že jsou plné jiker - krmím pouze granulemi a vločkami...
Jenom granule? Jestli on nemá permanentní hlad.
Bojovnice jsou nadlábnutý dostatečně, pokud mají zřetelně zvětšené bříško.
To neplatí pro samice plné jiker, ty neví co je štíhlá línie. Ale i u nich jde pozorovat větší objem břicha.
Jak jsem psal níž, granule, sušený či vločkový krmiva jen doplňkově a jako hlavní krmivo živou, nebo mraženou potravu.
Jedině tak máte jistotu že nejen Betty ale i ostatní ryby nehladoví.
Kdo jste byl u nás, mohli jste si všimnout, že dobrá a pestrá strava má zásluhu na mohutném vzrůstu ryb, u bojovnic je vidět jak jsou samičky nabobtnalé jikrami.
Sirah napsala: ale ze 5 minut krmeni je jak pro jednoho bettaka, tak zaroven pro spolecenske akvarko s 30 rybkama "idealni" - to se mi fakt nezda...
Proč ? Mně to připadá logické. Jen do společenského nasypeš více žrádla a co ryby nezbaští do 5 minut, tak odstraníš. U Betťáka taky, jen mu dáš poměrově míň. Já ale 5 minut nekrmím. Betťákovi sypnu 2x denně pár granulí, které schramstne hned. Už plave k hladině, jak mě vidí a když mám pocit, že by si ještě dal, tak mu přidávám po dvou třech granulkách dokud nemá dost. Taková společenská večeře...
Me by teda taky celkem zajimalo, jak je to s objemem krmeni bettaka. Jako nazor "co rybicka/rybicky sni do 5 minut" je podle me absolutni nesmysl, protoze tady leckdo na foru tvrdi, ze idealni je 5 minut, coz bych jeste prehledla, ale ze 5 minut krmeni je jak pro jednoho bettaka, tak zaroven pro spolecenske akvarko s 30 rybkama "idealni" - to se mi fakt nezda...
To krmivo spíš jen doplňkově. Jinak jim raději pořiď třeba mraženou patentku, artemku atd.
Neviem presne ako casto... Ale davaj len tolko kolko stihne zjest do 5 minut
0 25.04.2010 18:51 No Name – Krmení bety
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak často bych měl bettu krmit. Mám krmení Hikari Betta Bio-Gold a nejsem sem si jistý, kolik granulek a jak často bych ji měl dávat. Díky za radu.
Proč v Hornbachu za 30, když v krámě koupíš kokosák za polovic a máš z něj úkryty dva?
Co kokosovou skořápku? V Hornbachu je maj za 30,-.
Akvárko má asi 25 litrů, tak nevím jak by se mi tam kamenný barikády a další květináče vešly. Víc pistíí a růžkatců mám ve společným akva. To tam dát můžu
Když se podívám na fotku, vidím, že skrýší je tam málo a plovoucích rostlin také. Hladina by měla být z větší části zarostlá. Pistií je tam opravdu málo. Já kdysi neměla k dispozici plovoucí rostliny, tak jsem vzala kousek polystyrnu, a kružítkem (kroužila jsem hrotem) jsem vykroužila kruhovou díru. Tvar díry je fuk, hlavní je, že to plnilo funkci opory hnízda.
Skrýší je opravdu málo, protože za květináč se bettka opravdu neschová. Dala bych tam nějakou kamennou barikádu a možná prázdné poklopené květináče, opř. volně rostoucí rostliny (nekořenící v substrátu) jako je třeba egerie nebo růžkatec. Pak bettina schová před samečkem.
Pokud by bylo skrýší dost, samička by se mu schovala i přes to, že za ní pořád plaval. Prostě by se mu například v hromadě kamenů ztratila z dohledu.
Pokud se podíváš na fotku tak vidíš, že tam jsou květináče i plovoucí rostliny. Jsou tam pistie. On za ní plaval pořád, takže se ani neměla šanci schovat
Dej tam nějaké schovávačky a plovoucí rostliny. Ať se ma samička kam ukrývat.
Já mám dvě samice v karanténě v 16l akvárku a samce ve 30l. Akvária jsou vedle sebe, takže na sebe vidí, furt jsou u skla a čumí na sebe. Samec už má hnízdo přes půl hladiny. Myslím, že stačí dát samici do vedlejší nádrže.
0 23.04.2010 11:52 boaconstrictor – samička betty ze dne na den zlenivěla
Ahoj, mám dotaz. Chtěl jsem nechat vytřít bojovnice, tak jsem dal samečka do vytíračky a potom k němu přidal samičku. Zběsile ji honil, tak jsem ji dal do plexi porodničky, aby plnila funkci komínu. Dorážel na ni přes sklo, ale hnízdo ne a ne stavět. Už v tuto chvíli jsem zpozoroval, že se samičkou není něco v pořádku. Polehávala na dně a občas se vyplavala na dechnout. Jindy je čilá a aktivní, pořád u hladiny. Tak jsem ji vrátil do společného akva, ale situace je stejná. Schovává se za rostliny a válí se u dna. Nemá ani zájem o žrádlo, jindy se o něj mohla přetrhnout. Voda je ve vytíračce i společným stejná. Mám ještě jednu samičku, tak bych to zkusil s ní. Myslíte, že jí mám dát zase do komínu nebo jí nechat volně u samečka? Jak zhruba dlouho by měla být popřípadě v komínu, než sameček začne stavět hnízdo? Bojím se ale, že by ji sameček mohl utlouct, kdyby byla volně. Fotku vytíračky přikládám. Nejvíc mám ale starost o samičku, protože se úplně změnila (od tý doby co jsem jí dal do vytíračky) O chovu bojovnic jsem pročetl všechno a už je asi dvakrát úspěšně odchoval. Děkuju za rady.
Já bych to zkusila v té třicítce, samičky se ale musí většinou po vytření odlovit.Stránky o bettkách jsou Splendenspower.cz fórum.Jsou tam informace jen o Bettách.Ona je opravdu každá jiná.Asijské importy se chovají jinak a ryby od místních chovatelů taky.Já je mám jen na koukání,10 samiček a samečka ve společenském a 4samce v děleném.To společenské má200l,tak jsou tam všichni v poho,ale sameček na nějaké hnízdo naprosto kašle.
Tak to přitlumím - můj Betťák je fakt krasavec - ploutve má až na dno...
A ještě jeden dotaz. Koupila jsem Betťákovi dvě samičky. Zatím jsou v karanténě, Betťák je v nádrži 30l. Kdybych si chtěla zkusit tření, mám dát samce a jednu samici zvlášť nebo můžu vypustit obě samice do třicítky a on si vybere ? Jak je to ?
Sehnala jsem raději ještě jednu 12 l nádržku, tak asi bych tam šoupla filtraci, topítko, holé dno, kokosový ořech a na hladinu plovoucí Egerii a tam přemístila samce a jednu samici - je to správně ?
Semtex - a vadí jim to proudění nebo je jim to jedno ? Mám v nádrži s Bojovnicemi špatně regulovatelnou filtraci - buď je moc silná nebo sotva jede, tak nevím, jestli ji přitlumit nebo nechat proudit ?!
Je to blbost, žádný proud. Uvaha je správná.
Ale zas na druhou stranu, některé moje bojovnice záměrně plují k výpusti z filtru a nechávají se proudem strhávat.... proč to nevím.....
Starší reakce
Teploty by pro bettu ideální nebyla, ale je schopná v tomhle žít. Ale bude se ti nejspíš honit a okusovat s očkama(bere je jako samce svého druhu) a asi určitě ti bude i dlabat malý od oček. Takže betta asi neni nelsepší nápad...
Jo s těmi neonkami máš pravdu já to vím taky. A s těmi mečovkami mi to přijde škoda se jich zbavit ony jsou hrozne pekne.
Co se neonek tyce... Jsou to hejnove rybky (a to je teda vseobecne zname, to vim odmalicka jako decko) a tri kusy opravdu nejsou hejnem. Ja mam ve 112l neonek 25. Jednak je to moc krasna podivana, kdyz plavou pospolu (i kdyz dost casto jsou rozplavane po cele nadrzi)a jednak se rybky citi bezpecneji.
Zbavila bych se tech mečovek. Byl bys na tom pak líp. Jsou velký a prasátka
Jedna taková mečovka toho vyprodukuje snad tolik jak deset neonek.
Vysvětlím veřejně:
Ano, to je reakce na nechutně přeplácané akvárium.
Ta nádržka je malá pro chov dvou šedých čichavců - kolik jich tam máte vy?
Pro mne - hrůzinec.
Tvojí odpověď nechápu. To byla reakce na moje video?
To je neštěstí!
Děti, nedívejte se tam!
Z toho co jsem četl by mohl paví očka ohrožovat, protože samci mají závojovou ploutev.
Já jsem ho kdysi ve společném akváriu měl a nebyl s ním jediný problém.
Měl jsem tam běžné rybky, asi jako ty... a pavích oček jsem tam měl poměrně dost.
Možná byl hodný proto, že jsem ho čas od času zabavil zrcátkem abych se mohl podívat na jeho krásu
Já mám taky 30 litrů a mám tam řekl bych více ryb a daří se jim skvěle - video z krmení
www.youtube.com/…
(má tvar krychle, přední sklo je lehce vypouklé)
Edit: Já bych tam páreček Bett klidně dal, ale hlídej, jestli sameček nenapadá paví očka.
Jo, děkuji. Já mám 30 litrové ale v něm jsou mečovky (3) neonky (3) a paví (2) očka a už těď je to asi prerybnené, takze ho tam cpat nechci. Bylo by to zbytecne.
Hmm, v prodejnách se běžně Betty prodávají v malých nádržkách. Jednou jsem je viděl i v těch asi 5cm vysokých krabičkách na salát. U nás to v akvaristice řešej tak, že šoupnou do každého akvárka jednoho samečka.
Já bych ho v 6ti litrech nechoval sice mu to "stačí", ale ty by jsi taky nerad žil v jedné místnosti.
Raději bych ho dal do většího akvária k dalším rybkám. Pozor na závojové formy, mohl by je napadat!
Určitě bych něměl to srdce dát mu míň jak 20 litrů...
Přidat reakci
1 ...... [56] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x