Betta splendens - chov
Ono je těch krunýřovců spousta druhů.
Snek zluta ampularie...sumecek krunyrovec...proc by tam nemeli byt, opet zabiraji misto, ze..? Kdo mi bude cistit rasy? :o(( rostlinky samozrejme zive .o))
Edit: Tak se to vyresilo, samicku jsem ted vylovila mrtvou..z niceho nic..byla uplne ok, jedla, plavala...nedala to tam...zalezla si pod filtr a konec..
Jaký sumeček? Ono je to skoro jedno jaký, ten by tam také neměl být. Jaký šnek? Jinak za filtr, topítko, světlo chválím
a doufám, že rostlinami míníš živé
Je tam filtr, topitko na 26C, osvetleni, uprostred mam koren a rostliny take, klasicke betarium, maji tam ukryty...menim 1/3 vody kazdy tyden, chemii nedavam, pouze torben, krmim granulemi pro betty, vlockami, nitenkami, stridam to, krmim 2krat denne aby vse snedli...je tam jeste sumecek na rasy a snek...ti dostanou pul tablety ras...rasy se mi netvori, vse vycisti...desim se vasich odpovedi :o((
Jak je to akvárium zarostlé? Jsou tam nějaké dekorace? Plovoucí rostliny? Osvětlení? Jaký je filtr? Jak často se osazenstvu mění voda? U tak malého akvária hodně závisí na každém detailu. Od toho se pak odvíjí i snášenlivost ryb.
Tím nechci říct, že bych "koketoval" s myšlenkou, že by tam čtyři betty dlouhodobě prosperovaly. Ale dá se z toho usoudit, jestli se tam dvě samičky mají šanci dlouhodobě snést a nebo jestli je to jen pro samečka.
I na hlavě má šupiny
Fakt, věř mi nebo se jdi na tu rybu podívat. Všude radí přidat samice, mince mají dvě strany. Sice samec občas ožije, to je pravda, ale nejdříve je nutné vědět, zda se tam ty samice vůbec vejdou, o tom je dobré poradit se s někým, kdo od tebe neočekává peníze, za to, že si ty samičky u něj koupíš. Nechala bych tam dvě mírumilovné samice, i když je tu šance, že jednou jednu trkne, že je teritoriální ryba a mohou se prát.
Na hlavicce ma kuzi :o)) nepitvejme se ve slovickareni...jde o ryby a o to, ze se chci poradit...mela jsem samce, byl jak chciplinka..vsude radi pridat samicky -to jsem udelala...zase spatne..clovek se uci za provozu a holt kazda ryba je jina a ma jinou povahu..uz i u nich to vnimam..tohle akvarko je strop a vetsi fakt porizovat nechci, zacala jsemu 3 l, ale behem 2 dnu jsem pochopila, ze to je trapeni, tak jsem zvetsovala az na 25 l..ted chci najit to, co v nem bude nejvhodnejsi, at se to netrapi..jednu samicku tedy odlovim...chjo, ta nejdominantnejsi je nejhezci a kdyz tam necham i tu druhou, tak mi do ni porad pojede...tak se jeji pozornost rozptylila...a kdyz ji tamnecham samotnou, tak je to zas malo..:o(
Na trzích se ryby prodávají to je od slova prodat ne dobře poradit
, většina z nich jsou překupníci nikoliv vlastní chovatelé. Máš-li bettu v bettáriu se 3 l vody nemusím rovněž opakovat, že je to nevhodné. Navíc pokud si začátečník a nemáš ambice betty odchovávat zaděláváš si nap roblém když máš obě pohlaví. Ve 25 l bych měla max. 2 mírumilovné samičky které se snesou nebo jenom samce.
Že se do bytu větší akvárium nevejde? Ono stačí přidat pár cm na délku/šířku a když to nejde tak na výšku to většinou jde, hned je o pár litrů více a o pár starostí méně
Ještě drobnost, ryby mají šupiny ne kůži
Edit: Ještě k tomu ozáření. Čím??? Proč??? To musel podotknout nějaký génius. Napadá mě, že by mohly být ozářené UV zářením, což je naprosto normální a není to třeba zmiňovat.
No, byl v betarku sam bez samic a reagoval uplne stejne - nijak. Predtim jsem mela samotneho betacka rok a pul a byl uzasny, kontaktni, reagoval na me, jen kdyz jsem se priblizila, krmila ho z ruky,reagoval na zrcatko, stavel penova hnizdecka...a byl uz pak stary..tento je mlady, ma i takovou cistou a jemnou kuzi, takze bude mladsi, akorat je vetsi..to mi rekli chovatele na trzich, ze ti zverimexovi se vozi z asie a byvaji ozáření, ano, taky jsem cumela jak puk...
2 samice jsou tam s nim uz mesic a ploutve maji bez poraneni, jen ta dominantni si hlida prostor...ta posledni, co jsem pridala ted je z nich nejvetsi, ale uz si taky haji sve..spis se to zklidnuje, nez aby to bylo horsi, ok, vetsi akvarko se mi do bytu nevejde, takze samec bez samicek , nebo kolik jich tam v 25 litrech mit? Mam ty dve slabsi odlovit a nechat si jen jednu dominantnisamici a jednoho samce nebo jak teda? dekuji za radu, jsem zacatecnik, na trzich mi zase chovatele tvrdili, ze vklidu muzu mit 1 samce a max 3 samicky v takovem akvarku...tak ja uz nevim...
Já bych spíš řekl, že se ponúkajú ryby importovaný a i teplotně zhejčkný, z čehož velmi často začnou pramenit problémy.
Presne tak a obyčajne v obchode ponúkajú tie odchovom unavené, po našom vyšťavené
Ve 25 l máš 4 betty? To je absolutně nevhodná litráž. Na tuhle osádku min. 54 l. A to, že se nanaparuje a neprohání samice buď ráda, je méně agresivní nebo starý což je dobře, průměrný beťák by udělal z tak malého akvária paseku! A mám pocit, že i díky nové samičce ta paseka nastane. Nemají žádný životní prostor, jsou to teritoriální ryby a nový vetřelec v garsonce. Samice se mohou uhnat navzájem a nebo mohou uhnat samce a poté bojovat mezi sebou. Navíc jak píšeš, že je velký a ze zverimexu může to znamenat, že je starý, starší ryba nemá takové mladické naparující se ambice a musí být z těch samic unavený. Tvůj problém není málo se naparující sameček, ale nevhodná nádrž pro 4 teritoriální ryby a za chvilku bude problém proč se betty perou a mají oškubané ploutve. Doufám, že se mýlím, ale pravděpodobnost a povaha těhle ryb tomu nenasvědčuje.
Co myslíš tím "ozareny"? Bez interpunkce se to luští těžko a má-li to být ozářený tak by mne velice zajímalo, co tím básník myslel.
0 27.01.2014 22:03 helena – samec a samicky
Ahoj, mam nove asi mesic betaka ze zverimexu a je divny - v tom smyslu, ze ho nic nezajima,je velky,zdravy, zere, plave hodne kolem skel, tam a zpet..a nereaguje ani na zrcatko ani na samicky - mam 3 spolu s nim ve 25 l akvarku...dostala jsem dalsiho betaka a v sacku ho dala do akvaria, abych videla reakci a konecne ten muj zacal zurit a odhalil svou krasu, takze uplne plonkovni neni...kdyz jsem toho meho navic odlovila do betarka 3l a dala zrcatko, taky dobre reagoval...takze jen ve svem vetsim akvarku moc nereaguje, je to normalni? Jinak samicky se stale honi, jedna je dominantni a stavi tam vsechny do late, ale ze samce ma respekt..byly dve, koupila jsem treti, aby se pozornost rozptylila ted se nahaneji navzajem, vsechny zdrave a pekne, silne..prosim o radu - je samecek ok? slysela jsem i nazor, ze je ozareny...a upravi se to mezi samickami? Proste musi :o)) dekuji
Starší reakce
Takhle ma vypadat Betarko, pokud jde o domaciho milacka, a ne chov mnoha kusu. Absolutni low-tech akvarium, svetla jen tesne tak, aby jeste nenastaly problemy, hnojeni decentni, bez CO2, slusna filtrace, nenarocne rostliny, a trocha pece (staci i jednou za 14 dni). Myslim, ze na tohle se da koukat lepe, nez na nejake "ozdoby". A samec pak muze mit i 2 samice, protoze kdyz je to prestane bavit, proste nekam zalezou. Fotek dam vic do prezentace, poridil jsem je rano a jeste nemel cas je zpracovat, tak aspon jednu, jak si ja predstavuji Betarium. Tohle muze uplne kazdy, nic nedostupneho/draheho/tezkeho na tom neni
.
Zive rostliny maji dvou funkci, platove ne. To neni o vkusu akvaristy, to je fakt.
Já tak zlej nebudu a napíšu ti, co by jsi měla udělat. Kup si topátko do malého bettárka, 7w stačí. Vyhoď kamínky, vylouhuj si doma olšové šištičky a listí z mandlovníku, nebo kup originál aquahum pro betty . Vodu měň tak jednou za dva týdny a přidej k beťákovi pár šnečků, obden vysaj dno do čista a nepřekrmuj To je vše, co ti mohu poradit. Pokud máš opravdu zájem stát se chovatelem bett podívej se na splendenspower.cz a můžeš listovat ve foru do aleluja a inspirovat se od jiných chovatelů anebo se podívej na videa z Thailandu a nebo Malaisie kde se také můžeš poučit youtube je toho plný.
Blbinec, neblbinec, to je to poslední, ty akvárka jsou čerstváčky, svítí novotou, to je to čeho bych se obával.
Já si myslím, že to nemusí být tak horké, jak se zdá. A podle fotek bych nesoudil (pokud se někomu líbí umělohmotný blbinec a nebo živé rostliny je jen na něm a nenaznačuje to, že by se mělo jednat o 100% špatné chovatele, navíc bettám je to fuk). Na druhou stranu však přehnaná lítost není nic dobrého a přehnaná blbost prodejců nezná meze (popsaná prodejna s bettama).
Já osobně nemám u chovných samců vůbec nic a jen občas kousek nějaké plovoucí rostlinky, ryby mají životní prostor 30x15x25cm a bohatě jim to postačuje. Aquahum používám jen domácí výroby od pana bošiny a krmím pouze krmením ocean nutrition + mražené a živé krmení. Odchovy mám a tak nic nenaznačuje, že by rybám bylo špatně
Vodu udržuji na 26c. zásadně nesolím kvůli šnečkům, kteří mě pomáhají udržovat čistotu
Tak upřímně, ty si ho raději nekupuj, nebo ho dorazíš, to co vidím jako prezentace, to mě moc optimismem nenaplňuje. Měnit vodu, častěji než často, umělý hrůzy pryč, živý rostliny, teplotu na min. 25 stupních.
Osobně bch řekl, že po celý republice je takovejch bett hodně. A proč se honit přes půl republiky, když můžu zachránit některýho u nás v pet centru apod. No je fakt že chudák to je. Ale nevim nevim co ty betty v koulích u tisíců lidí v čr a co hůř závojnatky.
0 20.01.2014 17:38 Sasanka1999 – Chudák betta ve zverimexu - Vzali byste si jí?
Dobrý den, dneska jsem byla v jednom nejmenovaném zverimexu v Praze. Samozřejmně jsem pokukovala po Bettkách. Měli tam nádherného deluxe samce fialové barvy, kterého jsem vzala. Vedle ale měly chudáčka úplně bez ploutví, čouhala mu jen část ukouslé ploutvičky.. Měl evidentně krupičku, protože jsem si všimla dvou bilejch flíčků. Působil strašně smutně a utrápeně. Nemohl ani pořádně plavat. Ptala jsem se prodavačky co mu je a bylo mi řečeno, že ho daly k jednomu dalšímu a přes noc mu tohle udělal.. Prodavačka radši odešla, protože jsem se tvářila na ní asi dost vražedně, že vzala roha..
No odešla jsem s deluxe samcem, ale pořád přemýšlím nad tím chudáčkem... Mám doma celkem dost bettárek a v nich betty, takže by se jedna ztratila... Co myslíte? Vzali byste si ho? V dobré péči by se mu myslíte zahojili ty ploutvičky? Krupičku bych vyléčila exitem a měl by dobrý domov... Těžko si takovýho "oškliváka" za 89 kč tam někdo koupí...
Budu ráda za každou radu
Starší reakce
Pokud to akvo ještě nemáš, tak se zamysli nad tou velikostí, ono když se přidá několik čísel na každý straně, je z toho rázem i dvojnásobnej objem a už to začne bejt zajímavý a o nějakým tom složení jak zamýšlíš by se dalo pouvažovat.
Souhlasím, 20 l je max pro jednoho samce. Betty jsou teritoriální ryby a potřebují postor pro život jinak bude docházet k soubojům a to třeba i mezi samicemi, i dvě samice se dokážou ve 20 pozabíjet. Ideálně se doporučuje pro samce dvě samice a alespoň 54 l, do té dvacítky bych je nedávala. Ale pokud chceš betty jen chovat nikoliv odchovávat se soužitím samců a samic si zaděláváš na problémy, hlavně v takhle malé nádrži. Pokud však chceš mít ve 20 l více rybek bylo by vhodné opustit do betty, ale zamyslet se nad nějakou razborkou (thajská, mikro) nebo třeba moc elegantní jsou novoheterandrie sličné a jsou vhodné i do tak malého obejmu, sama ty sličenky mám, jsou to veselé rybky. A kdyby ses rozhodl pro tu bettu, nedávala bych k ní už žádného jiného tvora, rozhodně ne rybu, je to hodně o povaze ryb, některé betty se snesou s krevetkami, ale většina v nich vidí baštu a to drahou. Třeba můj beťák je blázen co se nesnese s ničím živým
Má sám 20 l byteček a sám králem v malém království. Co se týká rostlinek, nejspíš s akvaristikou začínáš, chtělo by to nějaké rychle rostoucí a nenáročné a pro bettu nezapomeň na plovoucí. Mohu podoručit př. Egeria densa, Ceratophyllum demersum, Ceratopteris pteridoides, Hygrophila polysperma, Limnophila sessiliflora, Pistia stratiotes nebo třeba nějaký mech (jávský) připevněný na dekoraci a řasokoule.
Jak už tady bylo napsáno..do 20L pouze jednoho samce.
Ahoj, já bych do 20 litrů dal jen jednoho samečka betty a tím by to asi skončilo. Je to příliš málo prostoru na cokoliv jiného (možná má někdo jiný názor).
Problém je v tom, že se doporučuje, aby na jednoho samce byly alespoň dvě samice (které rozptýlí samcovu pozornost). Jenže samice taky někdy mezi sebou bojují a 20 litrů je málo na to, aby mohly plavat tak, aby na sebe neviděly a neiritovaly se navzájem. Totéž platí o samci a samici. Kromě toho, na tři ryby je 20 litrů dost málo a je tam vyšší riziko, že ta nádrž bude biologicky nestabilní (nestihneš včas odkalit, jedna rybka náhodou onemocní a už to pojede). Jiné druhy ryb, které se hodí k bettě, jsou zase většinou hejnové a celé hejno se tam nacpat nepovede. Jestli uvažuješ o víc než jedné rybce, uvažoval bych minimálně o 40 litrovém akváriu (které zase rozměrově není o tolik větší než to 25 litrové). Čím větší, tím to bude jednodušší.
0 13.01.2014 16:00 Adriannko22 – 20L akva bojovnica
Ahojte,
rád by som sa s vami poradil. Chcel by som si kúpiť párik bojovníc do 20L akvária. Otázka znie, aké rastlinky by som im tam mohol dať? Mohli by sa k nim časom pridať nejaké iné rybky? Ak áno, aké?Resp. čo by ste mi poradili? Viem že 20L neni veľa a veľa rýb tam nenatrepem(to ani nechcem), takže prosím rozumné odpovede.
Ďakujem
Naprostej souhlas s Yirkou, jenom dodám, ryba není pitomá, ona si to svoje vhodný místečko najde a to i kdyby to mělo zůstat, jak to máš.
Rampa je nepochybně dobrý nápad a asi nejlepší řešení odchodu vody z filtrace. Míru proudění a pohybu hladiny z rampy či stávajícího vývody je nejlépe pořešit v momentě, kdy už tam rybky a rostliny máš a vidíš jak se chovají.
Ahoj, ani nevím, jestli je to rozumný dotaz, přesto se zeptám. Po zaběhnutí nově založeného akvária budu stěhovat našeho samečka betty z miniakvária do nového akvária (128 litrů).
V akváriu, kde je teď, je malý vodopádový filtr, který hladinou trochu houpe, ale nedělá na ní téměř žádný systematický proud (slepou hladinu navzdory tomu téměř nemám). Beťák pod hladinou rád spí kolem pistie a nikam ho to neunáší. Dočetl jsem se, že betta se nejlíp cítí ve stojatých vodách.
V novém větším akváriu je přiškrcena čerpací hlava Atman AT-201. Vývod je nasměřovaný k hladině a vytváří na ní pomalý pohyb. Žádné tsunami, ale myslím, že to rybičku bude stejně v noci unášet tak nějak na okruční plavbu kolem nádrže. Když průtok ještě snížím, přestane se hladina hýbat zcela a ztratí se i ten oblouček. Tak nevím, kde je ta vhodná míra. Ptám se hlavně proto, že plánuji rozstřikovací rampu, která to proudění udělá trochu rovnoměrnějším, ale nevím, jestli je to zcela dobrý nápad a jestli bych to neměl navrhnout třeba tak, aby byla část hladiny opravdu jen s minimálním pohybem. Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost. Přeji hezký den.
Starší reakce
Ano, může to být v pohodě. Třeba je nádrž dobře zarostlá a rybičky se ani moc často nepotkají.
Jen mi napadá, jestli ta jejich "krotkost" nemůže být způsobena jistou únavou z přežráni. Nevíme o nádrži, kondici ryb a množství potravy žádné podrobnosti, takže je to, samozřejmě, jen spekulace. Ale tazatelka píše, že krmí 2x denně a naznačuje, že nějaké krmivo spadne taky na dno, kde jej pak betty "dorážejí." To by naznačovalo nějakou formu překrmování a pak by rybky byly zcela zaměstnané trávením a na nějakou plachost a vzájemnou rivalitu by už nezůstala energie. Ale to je jen úvaha.
Pokud jsou v akva sami, tedy jeden kluk a čtyři holky, tak je to hrana, ale dá se to rozdýchat. Pokud se tedy nezanedbává údržba...
V první fázi jsem se ale polekal stejně jako ty. Domníval jsem se, že tam má nacpáno 6 kluků, což by byla katastrofa. Po dopřesnění pohlaví už to tak černě nevidím, i když souhlasím, hitparáda to není...
Tvoje betty určitě žádného parazita nemají. Neboj. Nejsou to zkrátka lekavé rybky.
No teď je jich tam vlastně 5, protože se mi z jedné samičky stal sameček tak jsem mu dokoupila 20l akva. Teď je tam 1 samec a 4samičky a všichni jsou v pohodě ani se neokusují. Mě nepřijde přerybněný, když je do 30l samec se 2 samičkama...
Řekl bych, že jediný kdo má parazita jsi ty (mozkožrout). 6 bojovnic do 54 litrů hrubého, no potěš. Ale třeba jsem zbytečně zlý, ostatní ti napoví
Dobrý den,
v 54 akvárku mám 6 bojovnic a oni žerou už skoro od začátku co jsem je koupila (asi půl roku) jak živorodky...Prostě cokoliv strčím do akvárka musí hned ochutnat. Občas prostě jezdí pusinkou po dně a žerou tam zbytky žrádla. Přitom je krmím 2x denně. A jsou strašně "krotký". Prstem si je můžu normálně pohladit a vždycky ke mně připlavou. Já nevím přijdou mi úplně nemožný
. Nemůžou mít nějakýho parazita?
Starší reakce
Moc dík tak se do toho akvária tento týden už pustím. Jak je te s filtrací okysličováním a ůpravou teploty vody - vše mám. Mám to vše použít nebo jen něco?
Máš, ideálně plovoucí, popřípadě stonkovky a nechat je položit na hladinu. A hlavně nezapomeň na zakryté akva, ať si nenachladí labyrint.
Čím víc rostlin, tím víc adidas... V podstatě jedno jaké, ale plovoučky milují...
Bojováci se strašně rádi proplétají džunglí... Skoro to občas vypadá, že se tam přes ty listy ani neprotáhnou a přesně to je to pravé ořechové pro ně...
Ještě prosím co rosliny? Mám je tam dát nebo ne? A pokud ano jaké?
Kuba
35 l zarostlá nádrž je hraniční pro samce a 2 samice, raději 54 l. Určitě bych k nim nikoho nepřidávala, krevetky poslouží jako drahé krmivo. A je možné, že se prát budou. Dvě samice mohou uhnat samce nebo i samec je, jde hodně o povahu konkrétních ryb a o podmínky v akváriu, ale obecně betty jsou agresivní a teritoriální ryby. Třeba můj beťák nesnese v nádrži žadnou jinou rybu, krevetku a ochutnává i plže.
Trovhu mám obavy z toho slova většinou
Narážím na situace, například, kdy se samec "nepovede" a určitá samička je hodně "nahoře" a stane se dominantnější než on... Prostě je chlap pod pantoflem a věř mi, není to pěkný pohled...
Nebo se ti může také stát, že jedna ze samic bude ultra dominantní a boje mezi holkama budou krutější, než tam dát dva kluky...
Obě situace jsem už viděl a zažil, proto o nich hovořím a proto také to mé většinou... Nicméně jsou to vyjímky a kombinace 2 holek a kluka bych se nebál. Možná, pokud chceš více ryb, tak bych přidal ještě jednu samici, tím by se mohli eliminovat mnou uvedené vyjímky. Pozornost kluka se rozloží a holky také budou mít navzájem více práce...
Ale sorry, další rybu k nim ti už nedoporučím. 35l není žádná hitparáda...
A co se týče krevetek, také ne, bojovák jednou ochutná a máš po krevetkách (zase existují vyjímky, není to pravidlo)...
Listonohy jsem nikdy neměl, nemám s nimi zkušenost, tak s nimi ti neporadím...
Ať se daří...
Akvárium má kolem 35L. Trovhu mám obavy z toho slova většinou je možné že se budou prát nebo co? No s těma ostatníma rybka ještě nevím to jsem chtěl dořešit na místě nemáš nejaké návrhy? Bylo by možné s betkami chovat i listonohy nebo krevety? Je zde možné mít i okrasné prvky rostliny atd?
Moc dík Kuba.
Jeden kluk a dvě holky neznamená problém, většinou... Otázka je, čemu říkáš jiné druhy rybiček a v jak velkém akva jsou....
0 26.12.2013 21:46 Kuba Zdravím potřeboval bych se zeptat jestli je možné chovat několik betek v jednom akváriu například 1 samce a 2 samičky spolu s dalšímy druhy rybiček.
Moc děkuji za odpověd.
Starší reakce
Oni si tam něco určitě najdou, neboj... Hlady rozhodně nepojdou...
Určitě můžeš na týden nechat akvárko bez dozoru, neměl by v tom být žádný problém. Výměna 1/3 vody stačí, je to vlastně běžná udržba, je zbytečné přidávat do vody nějaké regulátory, zdravá ryba i v tomhle objemu týden vydrží. Jenom až přijedeš krm menší dávky, aby se hladový beťák nepřecpal po týdenním půstu.
Ahoj, chtěl bych se poradit (spíš ujistit), že můžu odejít na několik dní od akvária, nekrmit a neudržovat.
Akvárium (z prezentace) má hrubý objem 25 l a jediným rybím obyvatelem je sameček Betty. Plánuji být mimo bytu sedm dní. Podle toho, co mi bylo obecně řečeno a co jsem se tady dočetl, by měl sedm dní vydržet bez krmení. Je tomu tak, prosím? I v tak malé nádrži? Filtrace je v pořádku, rostliny rostou, šneků je tam taky dost, beťák je zdravý jak rybička
. Jinak jej krmíme střídmě.
Plánuji vyměnit 1/3 objemu vody den před odchodem. Je ještě něco dalšího, co bych měl před odjezdem udělat, aby byl v pořádku? Děkuji za názory a přeji všem hezký den.
Přidat reakci
1 ...... [27] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x