Betta splendens - chov
Umřel mi.Tak tohle jsem nezvladla.Ale diky za rady. Jo a vubec nevim,co mam ted s tou rybkou delat.Co se dela s mrtvou rybkou?
Dej sem fotku a je po spekulacích a věštírně.
Asi je to uplna blbost, ale nemuze progresivni bakterialni rozpad ploutvi? Obvykle napadne bojovnice jako prvni.
Jestli má to akvárko 300 litrů, tak je to záhada. Pokud je ale malé, tak prakticky to mohly být skaláry a nebo guramy a nebo ostatní bojovnice... obzvlášť velké druhy potřebují velká akvária...
0 29.10.2012 20:31 moncix – obzrata bojovnica?
Ahoj.. Chcem sa opytat, zalozili sme si spolocenske akvarium do kt sme dali kalare, guramy, black moly, platy, panciernickov a bojovnice. O 2 dni mal bojovniciak uplne obzrane plutvy
Ktore z nich ho mohli podla vas obzrat? Lebo bojovnicu by som v akvariu chcela.
Hezky akva
Noo, ale ty dve samice budou MAX, co bych tam dala. Uvidis, jak se szijou. Mozna bych ubrala krunyrovce, ti dorustaji 15cm. Nebo casem, az povyrostou bych jim doprala a koupila 100l.
Ještě 2 samice
Celkem 2 samice nebo jeste pridat 2 samice?
Co jsem koukal máš tam nějaký pavý oka a krunýřovce Takže v poho přidej alespon dvě samice betty aby se samcovo pozornost rozptýlila na více samic. Já myslím že to bude ok
14 ryb.Neni uz jich tam takhle dost?
Klidně kup ještě tři. Akva je super
No urcite bych koupila aspon dalsi tri a hodne schovavacek. Aby nebehal furt za jednou a vysiloval ji. Dulezity je, aby to akvarium nebylo male na tolik ryb. Kolik tam je ryb a kolik litru? Pokud je male, tak bych nechala jenom samce a samici bych vratila.
Je tam s nim sama.Je to spatne? Kolik by jich tam melo bejt?
Je to stres a samec na ni dorazel, protoze si branil teritorium. Uz ji pravdepodobne prijal. Neni tam s nim sama vid? Jako mas jeste dalsi samicky.
Kdy se vybarvi zpet? To zalezi... Dej ji cas a krm ji vyzivne, at se ji ze stresu neco nechytne.
Ahoj
Pred tydnem jsem si poridil Bettu samicku.Pri koupi byla krasne vybarvena no a ted je jakoby vybledla a prouzkata.Nekde jsem tu cet ze takova rybka je ve stresu.Po koupi jsem ji mel v karantene a po asi tejdnu jsen ji dal do spolecneho akva.Jsou tomu jiz 2 dny.Kdy se ji vrati puvodni barva?
Kdyz jsem ji dal do akva tak za ni furt plaval samec.Ted uz to tak neni pluje klidne okolo ni a ani si ji nevsimne.
Jeste bych chtel dodat ze barvu ztratila uz v karantene.
Dik za odpoved
Takze pokud se nachladla,at uz teplotou vody nebo nadechovanim chladnejsiho vzduchu(nemela jsem ten poklop)tak neni,co bych mohla delat?musim proste pockat,co bude dal?
U malých bettarii koulích a podobných malých nádrží bez filtrace a vytápění je velmi důležitá častá výměna vody sám jsem měl s tím potíže než jsem si zřídil průtoková betárka ryby byly nějaký čas v poho ale pak následoval rychlý konec ačkoliv se to nezdá řekl bych že betty jsou velmi choulostivé na bakterku a plísnová onemocnění což je spůsobeno špatnou péčí nicméně nestrácet hlavu myslím si že jsme tim prošli každý a ne jednou žádaly o radu přeji hodně úspěchů
Podle mě tu rybu postupně deptá ta teplota. To že je teď už tzv. v normálu neznamená, že ryba bude hnedka křepčit, je docela dost možný že jí ta nižší teplota načala a už jí nebude pomoci. To není strašení, to je informativní seznámení se s možným scénářem vývoje.
Ahoj.Ryba ma uz druhy den spravnou teplotu vody,sehnala jsem topne telisko i teplomer.Ale porad nezere.Zapichuje se hlavou do dna mezi kameny popripade se zavrtava do te rostlinky.Chapu,ze to akvarko asi neni uplne idealni a ze cisteni probihalo spatne.To napravim.Ale pres vsechny ty chyby,co tu ted zaznely,se mu az do ted darilo dobre.Pekne povyrostl,pestre se zbarvil,plaval,zral atd.Nic krom teploty vody neni vyrazne jinak,nez jak to bylo cely uplynuly pulrok.Tak co se muze z niceho nic objevit u jinak zdrave ryby za problem.Uz par tydnu pozoruju,jak se den ode dne zhorsuje a nevim,jak mu pocmot.
Jen k té kouli,vypadá to poměrně designově ale po přidání krytu a topítka to bude pěknej paskvil...jak píší ostatní pokud chceš aby byla ryba v pohodě,tak zainvestuj do klasickýho akvárka. Můžeš ho pěkně osázet a technika se v něm ztratí.
Odkalovat dno a doplňovat vodu a vodu měnit, to je jediný co dělej. Už žádný experimenty s čištěním tak jak to děláš, to je špatně, špatně, špatně. Jinak můj názor na velikost nádrže je ten, že když tomu člověk dá tu správnou péči, tak to musí fungovat i v tom co máš. Samozřejmě že nějakej 30 litrovej vybavenej set by byl lepší, ale stále je to o té péči, i tam se bude muset měnit voda(týdně) a o akvo se starat, bezúdržový chov ryb nefunguje.
Nech akvárko jak je. Jen měn vodu. Pro rybu i celkově je to lepší.
Tak dekuji moc za radu.Docerpala jsem mu teplejsi vodu.Vymyslela provizorni deklo.U sklenare objednala sklenené deklo,takze v pondeli si ho vyzvednu.Teplomer nebude problem a topne telsiko taky nejak nainstaluju.Ale bohuzel az po vikendu,tak snad vydrzi.Rostlinku,do ktere se muze zavrtat ma,mozna prikoupim jeste jednu.Takze si Romane myslis,ze nemam co tyden-14 dnu cistit akvarko tak peclive?Co teda?Mam ty kaminky a rostlinky jen proplachnout v ciste vode a akvarko osprchovat?nedezinfikovat?Nebo to mam delat min casto,kdyz mu obden v podstate ze dna odsavam necistoty a a doplnuju mu cistou vodu?
Ja bych se zbavila kulateho akvaria... Nemas moznost zakoupit 40l? Pro rybu i tebe lepsi... Prace je s tim mensi, vejde se mu tam vic veci. Ryba bude spokojenejsi v komfortnejsim nevyboulenem prostredi.
Kořeny těch plovoucích rostlin jim poskytují ukryt a oni si tam velmi často jen tak hoví a odpočívají a plovoučky plní i dobrou funkci spotřebitelů dusičnanů, který vznikají při nitrifikaci, jako výsledký produkt rozkladu oněch pověstných N látek.
Rychle... hosi to se vam povi :o) udelam,co budu moct. Tak doufam,ze ma tuhy korinek a precka to bez vetsi ujmy.jo a jeste jeden hloupy dotaz,proc se vsude pise,ze maji radi plovouci rostlinky?pisou,ze je maji radi,ale uz neudavaji duvod.tak me to zajima.
Ale žádný trápení, chce to jenom dělat správně a bude to fungovat, zařiď se jak jsem Ti napsal, ale konej rychle.
Trapeni? Nechci ho trapit. Je to jediny zivy tvor v mem byte,oblibla jsem si ho. Ale dostala jsem ho takhle s tim akvarkem (pry mu velikostne staci)a zakladnimi pokyny,co mam delat. O rybach nic nevim. Ale kdyz ho uz mam tak chci,aby se mu dobre darilo. Tohle je presne ten duvod,proc se nemaji jako darky davat zvirata. achjo
Abych řekl pravdu, myslím si, že ideální je pořídit jí větší akvárko. Tohle je trápení.
Je možný to akvo umístit někam ke zdroji tepla, ten teploměr sežeň, kryt má funkci tu, aby se udržovala stejná teplota jak vody, tak vzduchu nad ní, protože když se rybka nadechuje studenějšího vzduchu tak se může nachladit. Co určitě nedělej, je ta desinfekce, to je špatně, jenom měň tu vodu, to je naopak velmi dobře. Ono i když tam není filtrace, tak nitrifikační bakterie, který Ti pomáhají s odbouráváním škodlivin z vody, tak nějaký jsou a žijí tzv. přisedle na předmětech a stěnách akvária a tím jak to dočista dočista vyčistíš, tak to akvárium neustále zakládáš a začínáš znovu a znovu.
Dekuji za reakci.Akvarko mam male kulate pocitam cca do 10L.Na dne mam kaminky a rybka tam ma jeste dva vetsi kameny.Mam jednu plovouci rostlinku + jeste jednu,za kterou se muze schovat.Vodu menim z 1/3 obden (akvarko je bez filtrace a bez provzdusneni)+ cca co tyden cistim akvarko kompletne.Vse desinfikuju horkou vodou, pripadne hypermanganem.Krmeni davam spetku kazdy den,vetsinou to hned sni.Co teda nemam je ten kryt na akvarku,ani nevim,jak to na kulate nadobe vyresit,aby mu tam proudil vzduch.Budu se ptat uplne hloupe,ale jakou deklo plni funkci?Rybku jsem nikdy nemela,tuhle jsem dostala pred pul rokem i s akvarkem,takze se ucim za pochodu.Ale z toho,co pises odvozuju,ze asi bude problem s teplotou vody.Je mozne,ze kdyz se ted ochladilo,tak ma prilis studenou vodu.Pokusim se sehnat nejaky teplomer a predpokladam taky nejake topne telisko,i kdyz vubec netusim,jak to do toho kulateho akvarka nainstaluju.Kazdopadne ji zatim budu dolevat teplou vodu,to by nemelo uskodit,ne?Jeste jednou dekuji za reakci.Tu teploty vody brzo poresim.
Nevíme ani zbla o akváriu, tak jenom obecně. Teplotu min. 25 stupňů, pokud není filtrace tak vodu(1/3) měnit denně, či obden, když je filtrace tak jednou týdně, krmit spíš míň než víc, mít akvárium přikrytý krycím sklem, živý rostliny, ideál jsou plovoucí, tak to co jsem napsal vyhodnoť a třeba najdeš chybku.
0 25.10.2012 23:08 doppelp – prosim o radu
Ahoj.Mam bojovnici pestrou.jednu v akvarku.Uz par tydnu se drzi u dna,prestava reagovat.Posledni dny prestava jist.Kdyz neco sni zase to vyplivne.V akvarku se objevili chomace cehosi,neco jako sliz asi.Neumim to identifikovat.Je to moje prvni rybka,takze nemam zadnou zkusenost.Mam strach,ze o ni prijdu.Umite mi prosim nekdo poradit?Budu rada,ze kazdou radu.
Hmmm... Ja jsem si to myslela. No, jak rika Libor, prerybneno. Chce to zvetsit aspon na 120l.
Doufam teda, ze nemas krunyrovce sitovane. :
Ani jedno tvé akvárko není dostatečně velké na 4 betty... i když jsou tři samice.. a ani jedno z tvých akvárek není dostatečně velké na dánia, pokud se nejedná o galaxky. O krunýřovcích nemluvě. Stres z příliš malého akva.
45l mam tam 2 bojovnice, 5 Danio, 2 Krunýřovce a 2 ráčky. Už jsem tam měla i předtím 2 samice i se samcem a byli v klidu jenže jedna z nich zemřela a od té doby ta velká zlobí
Jak je ta nadrz velika a kolik je tam ryb?
Tak děkuji za rady. Asi budu muset vyměnit obě, jelikož jsem měla v akvárku ještě jednu samici a tu terorizovali obě.
Moje tri samicky z patnacti musi byt natrvalo oddelene v bettarku, stresovaly, praly se a trhaly si ploutve dokonce. Jedna z tech chudinek napadenych mela neustale stresove pruhy. Po oddeleni tehlech tri se to uplne srovnalo, ale uz bych je k sobe nedala. Pokud neni moznost oddeleni, zvazila bych moznost vymeny dominantni samicky za jinou...
Ta první je honěna tou druhou. A ty pruhy ji pomáhají se schovat mezi dania.
I samice si poměrně často imponují,na fotkách bych to viděl pravděpodobně na obě samice. Ta první je evidentně hodně vystresovaná(podle napruhování).Na druhé fotce je patrná samiččí močopohlavní bradavka. Vím,můžou ji mít i samci ale tady bych fakt řekl obě samice.
Prý jo. Aspoň a akvaristice to tvrdili. Tady jsou.
A jsou to opravdu samice? Nejedná se o krátkoploutvý samce, ale to by snad ozřejmila nějaká fotka.
Ahoj je běžné že se mi perou samice? Jedna na druhou neráží a nebo plavou vedle sebe jako by se předváděli, která má hezčí ploutve, vypadají zajímavě
Starší reakce
Travancoricusové zvládají okusování ploutviček docela bravůrně. U razbor lysých (
rybicky.net/atlasryb/razbora_sawba ) okusovali červené konečky ocasních ploutví. Tak bych byl opatrný co se týče spolubydlících
Jinak jsou bezvadní
Četl jsem o nich, že napadají i větší šneky, které zabijí, i když nesežerou. Ale údajně nenapadají ostatní ryby ani krevetky, a ty (tedy krevetky) se pak postarají o zbytky šneků, aby nezahnívaly v akvárku. Údajné nenapadání je podméněno tím, že mají dostatek prostoru a dostatečně členité akvárium, aby nebyli ve stresu. Je mi jasné, že v malém a přerybněném akva se dokáží vystresovat i gupky tak, že si navzájem okoušou ocásky. Mně se ti čtverzunbci trpasličí moc líbí, proto bych rád věděl, jaký to byl druh čtverzubce, který napadl onu betu... Ale odpověď se asi už nikdy nedozvím, protože tazatelka zřejmě přišla, založila nick, položila otázku a už se tu neukáže. Škoda.
O té mírumilovnosti lze důvodně pochybovat...co se jim vejde do huby - i když ji mají malou - to sežerou. Jenže oni si často nejsou sichr jistí, jestli se jim vyvolená oběť do tlamky vejde...Následky pokusů bývají fatální...
A jaký čtverzubec ji napadl? A v jak velkém akva? Uvažuji nad čtverzubci trpasličími a o nich se všude píše, že jsou to mírumilovné ryby. Chci pro ně vlastní nádrž, ale říkal jsem si, že bych je využil i k likvidaci šneků ve třístovce... ale byl bych velmi nerad, kdyby mi měli napadat jiné rybky.
Přidat reakci
1 ...... [34] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x