Betta splendens - chov
Akvárko má 120litrů.. Máme tam skaláry, gupky, kominíčky, čichavce, ancistrusy, neonky a sumečky.. Tak ho máme dát do druhého akvárka?
I to je možné. Jak je velké akvárko a co tam ještě je? Teď bude nejlépe ho oddělit a dát někam na samotku, ať mu ty ploutvičky zase dorostou.
1 09.03.2008 13:40 deeniska – potrhaná bojovnice
Samec bojovnice má potrhané a okousané všechny ploutve. Kdo za to může? Samice? A co s tím dělat?
Uplně všechny informace dostaneš na
www.splendenspower.cz od tamtud mám i svou první Betta samičku

Ale jestli chces radu jestli hranate akva nebo koule přikláním se spíš k tomu akváriu, vzhledem k tomu že máš jen jednoho, koule ale jako provizorní řešení bohatě postačí. Já jim tam štěrk nedávám težko se to čistí, ale rostlinku tam klidne soupni

Takže myslíš, že ho v té kouli můžu klidně nechat? A mám mu tam jen nechat tu čistou vodu a nebo mu tam třeba ještě přidat nějaké kamínky a živou rostlinku? A kdybych jich chtěla chovat víc, myslím tím Bet, třeba i na chov, můžeš mi poradit co a jak a nebo kde bych informace sehnala? Díky.
Betty se v kulatých nádržích běžně chovají a přiznám se, že samce takhle chovam taky. Stačí každý den vyměnit část vody, a rybka je happy. Chovám je ve sklenicích či lahvích podle velikosti (do 3,5cm) je mám v pet lahvích a od 3,5cm v okurkových lahvích nebo v bettáriích. To podle toho jestli s nima budu jeste neco delat, nebo pojedou do zverimexu.

To že se 2 samičky nemají rády je celkem normální, říká se tomu vnitrodruhová nesnášenlivost... Me se perou i samičky když na sebe narazí

Koule rybky stresuje, lepčejší by bylo normální akvárko a před nákupem živýho tvora se PŘEDEM informovat.
Standartním vybavením by měl být filtřík a světlo-to se do koule nevejde. Prodavačům se nedá věřit, jen někde. Musíš to vyzkoušet kde radí a kde jen prodávají.
Starší reakce
Jako v přírodě. Tam si musí potravu aktivně shánět. V akva jí má pod nosem. Půst jen prospěje.

Ryby v péči člověka přijímají kaloricky vydatnou stravu a mají jen minimální výdej. Proto půst aby se tělo vyprázdnilo a neukládali se ve vnitřních orgánech tuky.
JJ tak díky...Ale nechápu ten "půst"-proč?
Krmím jednou, nebo dvakrát denně (podle toho, jak jsem doma) a jeden den v týdnu má půst. Dávám jí sušené a mraženky. Musíš odhadnout množství...
1 02.03.2008 15:17 jirkacichlid –
Re: Ryba Bojovnici jsem dával vločky, patentky, malé živorodky.
1 02.03.2008 14:49 Ryba Jak často se má (moje jedna) bojovnice často krmit? Ta moje se přežírá a já mám strach aby mi na to neumřela... Krmím jí vločkama, ale nevim kolik a jak často.
Já si myslím,že betty razborce neublíží(mám s betama razborky klínoskvrné a je to v pohodě).Spíš bych měla starost jestli to razborky zvládnou bez filtru.

ked sa betty budu chcieť trieť tak prelovým všetky ostatné ryby a samičku betty dám do komína..
To Alofok: ja som myslel nejakých 4-5
Kdyby se ale betty chtěly třít, tak si asi razborky moc nezaplavou.
No, jedna se stejně bude trápit. Jsou hejnový.
1×za týždeň minimálne odkalím vodu.
A mal by som ešte jednu otázku.. Či by podľa vás betty nepožrali razborku Boraras maculatus? Je dosť malá tak si nie som istý.
Když jdou dobře kytky a jednou týdně odkalíš kýbl vody, tak není myslím problém. Něco takového s rájovci máme u nás doma, ale jen 20 litrů.

1 29.02.2008 21:49 Duny – Akva s bettami bez filtru
Nazdar,
chcel by som si založiť akvárium podľa tohto článku
www.akvarista.cz/… len s väčším objemom (38l) a chcel by som sa spýtať či by nevadilo kebyže tam nebudem mať filter? ak dobre viem tak bojovnice majú radi stojaté vody..len či nebude problém s baktériami aj ked by som tam dal SERA NITRIVEC a chcel by som tam aj rastliny ktoré tiež nemajú radi ked sa voda hýbe (pistia)..prosím poradťe.Dakujem za odpovede.

Starší reakce
Tak rybka bohužel zemřela

Ve zverimexu jsme se ptali a bylo nám řečeno,že to mohlo být kvůli tomu,že mu byla zima. Přitom voda měla pokojovou teplotu (21stupňů). Jsou prý zvyklý na 26-30stupňů

Tak hodně štěstí v chovu vám všem a díky za rady

Starší reakce
Myslím, že ne

Zvykne si a přestane reagovat.
1 07.02.2008 15:11 KAKTUS1010 –
Re: Edik Ak mas to zrkadlo stale, tak oni sa unavia a nebudu nic robit. Myslim ze uz je onaveny z toho robenia bubakov na zrkadlo.
Takhle těžko říct ... vyndáváš to zrcátko, nebo je tam furt?
1 06.02.2008 22:26 Edík – šíleně smutná Beta
Ahoj,potřebovala bych poradit.Dostala jsem Betu,je to tak 8měs.,byl(a) skvělá-pořád plavala,dorážela na zrcátko,vždy všechno snědla.Jo a hlavně nevíme jestli to je ON nebo ONA..... No a je to tak měsíc,kdy je úplně divná.Pořád je u dna,moc nejí,ani na zrcátko nereaguje,nereaguje vůbec na nic,jen se nadechne a jde zas ke dnu.Vypadá,že je smutná

a i barvu ztrácí.Můžete mi poradit co mám dělat?Díky za každou radu

Myslím, že ne.

Betty netouží být spolu.
Prosím o radu, dostala jsem samičku bety, nejdřív jsem jí chtěla pořídit samečka, ale jak tak pročítám různé zkušenosti se společným chovem, asi z toho nic nebude

Ale nevíte jestli nebude smutná, když je tam sama jen s parmičkama?

Může být problém i v různých velikostech bett? Růžová samička může mít tak 2,5 cm + oc. ploutev, červená která ji honila tak 3 cm + oc. ploutev a samec je oproti nim ohromný tělo tak 4 cm + 3 cm ocasní ploutev a je i v těle tak 3x vyšší, než ony. Ty koule dost zkreslují, nalevo on, napravo ona.
Nech ji tam. Betty nepotřebují okysličovat vod

Tak ta růžová honěná samice v salátové míse má sice velkou plochu na okysličení, ale nevidí ostatní 2. Tak jsem vymyslela, že bych ji přendala do hladké vázy vysoké 35 cm, bude tam mít víc vody a šířka-průměr hladiny bude cca 21 cm, takže nahoru bude zbývat 13 cm, to snad nepřeskočí. Nebude ale šokovaná z neustálých přesunů. Dnes by to byla u nás už třetí nádoba během 7 hodin.
Některé skáčou, jiné ne. Záleží na osobnosti, podmínkách a okolí. Většinou skáčou samičky za samcem.
Skáčou obě pohlaví? U našich v garáži mám jedno krycí sklo na malé akvárko, ale zbylé 2 nevím. Když je přikreju něčím tmavým, tak budou bez světla. Současná teplota vody je 23,5 st.
1 01.02.2008 16:51 rolandmynar –
Re: Naďa Nádhera. Kdybych byl stoupencem malých obydlí pro Betty, vypadalo by to asi takhle nějak. To je karanténa jedna báseň.

Hezke zatisi

. Jen aby ti nevyskocily ....

Takže obrázek zmoňované karantény, mohu to tak nechat?
Chápu pro odchov. Ale že bych z takového chovu měl radost? Ryba stojí na místě a čumí.
1 01.02.2008 16:09 KAKTUS1010 Ja mam 6 bojovnic 3 samci modry cerveny a bielo-cerveno-modry a 3 samice samci su v 2/5l flasach. Samice spolu v akva 20 litrovom. Je to sice male ale vydrzia aj v takom. Vacsie si nemozem dovolit a vecina akvaristov co chova betty v mnozstve napr. (10 ks) ich ma v takych flasach. Ja ich mam vo flasach uz pol roka a furt su zive a zdrave.
Bojovnice v přírodním prostředí žijí v bažinách močálech a v prostředí s kolísavou hladinou kde mnohdy musí delší dobu vydržet v objemu menším než jeden litr, samozřejmě že to by jsme nechtěli aby museli prožívat u nás ale naše chovné podmínky vycházejí z dlouholetých chovatelských zkušeností renomovanmých asijských chovatelů kteří bojovnice mnohdy chovají v plochých lahvích od alkoholu o objemu 0,7-1litr čili zase takové týrání to nebude a vzhledem k výměně vody v nádržích každý druhý až třetí den v oběmu 2/3-3/4 ani kvalita vody není nikterak ohrožena toto betty proživaji v prírode splendenspower.cz Měnit budu ob den, ale pár dní myslíš celou karanténu - třeba těch 14 dní?
Krátkodobě (pár dní) vydrží betta ve 3 litrech v pohodě. Jen ji co dva tři dny měň většinu vody.
Tak je v další skleněné salátové míse s pistiemi, okřehkem a asi 3 litry vody.
Lépe použít tu pidikouli, než je nechat v tak malém prostoru spolu.
Přinesli jsme si dnes domů 1 krásného červeného samce beťáka a 2 samice. Dali jsme se zatím do karantény, do 8 l koulí. Pak přijdou do společného 112 l akvárka. Samec je sám a ve druhé kouli jsou 2 samice (asi půl hodiny) a ta jedna tu druhou stále honí. Maj tam pistie a jávský mech. Mám strach, aby ji nezabila, ale třetí kouli (kromě pidi asi 2 l) nemám. Co dělat?
Moc pěkná samička, barevná varieta kambodža hádám. Chtělo by to ještě podobného samečka

Bojovnice pestrá, samička.
1 01.02.2008 08:30 Barunecka 
Lidičky, potřebuju pomoct, nejsem si toiž úplně jistá. Koupila jsem samici bojovnice, která je ze zahraničí, její tělo je zářivě oranžové a ploutve jasně červené, oči má světle modré... vůbec nevím k jakému druhu ji zařadit...
Ne, aspoň jsem to nikdy na mojí nepozoroval. dýchají kyslík i ze vzduchu. A třeba při větrání, nebo když vznikne průvan může být rozdíl teplot voda-vzduch větší a rybka si může nachladit labyrint.
Určitě jim zajistit teplotu kolem 25 stupňů, pokud máte v bytě teplo, tak by se to obešlo bez topítka. Nějaké rostlinky a pokud možno filtr. Pokud nebude, tak hlícat kvalitu vody a často měnit. A krycí sklo.
Přidat reakci
1 ...... [73] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68991x