Betta splendens - chov
ved to že čo s tým potom...do obchodu mi to potom asi nevezmú...tak neviem radšej by som to nechal bez rýb ...jediná by tam šla betta...a ak by sa cítila smutná dam jej tam na chvílu zrkadlo..ale ak by jej ani to nestačilo tak aku rybku? či krevetku? (to by si na nej asi betta pochutnala čo
) či šnečka?
horkou vodu tam nelij, kamošce už takhle praslo dno. Jestli chceš desinfekci tak třeba octem nebo zředěným a pak vypláchnout, ale většinou to ani není nutné.
Taková zrnitost je dobrá, ale dej tam dost vysokou vrstvu, aspoň 3 cm vepředu, vzadu klidně trochu víc.
Rostlinky můžeš sázet i přímo při zakládání, voda tam buď nemusí být vubec (jen mokrý písek) nebo část vody aby ti nepřetekla až to budeš sázet.
Vodu můžeš měnit v průběhu toho zabíhání třeba každý týden. Bylo by dobre tam dát třeba nějakého toho šnečka (třeba neritiny), nebo nějaké menší živorodky na záběh (ale vymyslet co s nimi pak)
Dobre...takže postup bude približne takýto: riadne umyjem to akvárko horúcou vodou (asi aj mysldom ale to riadne zmyjem)...dám štrk (inak kedže sadim rastlinky...stači taky asi 3mm velky?..a treba ho rpevarit?) potom pojdem kupit rastlinky a dám ich tam...samozrejme ked tam bude voda už
a spolu s tým aj bublicuk...nechám ...asi mesiac zabehnút? a potom po mesiaci tam dám bettu..(do tej mesačnej vody?????) a budem pozorovať...a keď bude vyzeraŤ zdravo a spokojne...tak mám(pre začiatok) vyhraté
když tam budeš mít dno s rostlinami tak hlavně do toho dna moc nerýpej a nevymívej akvárko celé. Vody můžeš měnit hodně, když bude ostátá tak to bude jedině dobře, stačí do druhého dne.
Za 5-10 dní ani nepoznáš jestli se rostlinkám začlo dařit a bakterie asi taky ještě nebudou úplně rozjeté, nikam nespěchej.
Dakujem všetkým za rady---takže to vyzerá na jedného beťáka. Samca samozrejme
(inak nie je to zločin ho nechaŤ cely život bez...ehm..potešenia zo samičky?
) Akvárium teda 20l...krycie sklo mám...ale v zime asi budem musieť prikúpiť "topítko"..veď uvidim...keby niečo teplomer mám a teplotu vody vždy môžem odmeraŤ
Rastlinky určite nasadím nech mu je tam dobre a hlavne nech sa má kam v noci schovaŤ..osvetlenie..no akvárko je na dost svetlom mieste ale aj tak nejakú lampičku mu tam dám kvôli tým rastlinkám..a asi nejaký filter alebo no ten...bublifuk..by to chcelo...možno by som potom tak často nemusela meniť vodu...oo a to som sa ešte chcel spýtať...voda sa mení naraz či po častiach? u bety teda---aaaa ako dlho musi byť zabehnute akvarko z rastlinkami...5...10 dní?voda tam stačí dať z vodovodu odstatu asi...4 dni? aa..krmivo teda nie len vločky? mám striedaŤ mrazené, živé a vločky či ako? ešte raz ďakujem vopred za rady (už mi začína to miniakva pripadat realnejšie ked ste mi tu napisali rady
)
tak část kyslíku asi jo, ale když jim zamezíš přístup k hladině tak se udusí, nebo snad ne?
...Labyrintky nepřijímají kyslík z vody... jamap napsala: Do akvárka k bettám filtr mít nemusíš, jsou to labirintky a jsou zvyklé přijímat kyslík z vody, takže přežije i bez techniky, ale asi to pro ni nebude úplně ideální.
Trochu zmatek, ne? Labyrintky nepřijímají kyslík z vody, ale ze vzduchu, proto nepotřebují vzduchování. Filtr je ale v akvárku hlavně proto aby se v něm usídlily bakterie které "čistí vodu" , takže zrovna pro betu docela výhodné ho tam mít.
Kupovat vzduchovací motorek a k němu kamínek, mi příjde taky docela zbytečné když filtr na ten motorek stojí pár korun a je mnohem užitečnější.
Dobré je taky mít u bety topítko, pokud v místnosti bývá chladněji a hlavně krycí sklo které tu bylo zmíněné.
dej tam aspoň molitanový filtr na ten vzduchovací motorek, je mnohdy lepší než prodávané filtry do malých akvárek (které většinou mají obrovský průtok a skoro žádnou filtrační hmotu)
Živé kytky budou určitě užitečné, pro bety se hodí hlavně plovoucí (pistie, limnobium...), jinak jaké chceš a jaké ti tam porostou. Čím víc prosperujících kytek, tím méně starostí s vodou.
Já bych tam dala jen toho jednoho beťáka, nemusíš se bát že by strádal, občas mu můžeš dát ke sklu zrcátko. Hlavně mu dávej živé nebo mražené žrádlo, ne jen vločky.
Doporučovala bych zařídit akvárko, dát tam rostliny, uvidíš jestli se jim na tom světlém místě bude dařit a až bude akvárko dobře fungovat tak teprv přemýšlet nad bojovnicí. Do začátku tam můžeš dát nějaké menší šněčky (ale aď jich není moc a ne ty co příliš znečišťují vodu) i krevetky by šly, když oželíš že si na nich možná poždeji betka pochutná
Ahojky Lukkk, no ja začla s 20l a bojovnicí...teď 100l. Takže aspoň sdělím svoje postřehy.
Sameček Betty do 20L je v pohodě...akorát kombinace 1 sameček a jedna samice, nemusí být moc dobré řešení, hrozí že ji sameček "uhoní" v rámci sexuálních hrátek...doporučuje se 1 samec a 2 samice. U dvou samic, to těžko říct...i tam se může projevit "hierarchie a povaha" a jedna samička může napadat druhou. Můj osobní poznatek je, že akresivita u bojovnic je spojena převážně s velikosti akvárka...u menších mají potřebum svoje uzemí hájit víc jak u akvárek větších. Ve 100L mi plave teď beťák s dvouměsíčním potěrem guppky (plavou tak už měsíc a žádné uhyny nebo zranění).
Do akvárka k bettám filtr mít nemusíš, jsou to labirintky a jsou zvyklé přijímat kyslík z vody, takže přežije i bez techniky, ale asi to pro ni nebude úplně ideální. Pokud nechceš investovat do filtru, tak rozhodně bych doporučila aspoň vzduchovací motorek nebo čerpadelko, aby vodu promíchaval ať se líp provzdušňuje (ale pokud ani jedno nevlastníš, tak finančně tě vyjde na stejno...já osobně v té 20 mám aquael micro fan, cena 250,- a večer ho neslyším) Samozdřejmě, když budeš mít jen vzduchovací motorek, tak to chce hlídat víc vodu, měnit jednou týdně může být v pohodě, ale nemusí, bude záležet jak bude fungovat akvárko...poznáš to jednoduše, zakalená nebo páchnoucí voda, případně bakteriální rozpad ploutví apod. Rozhodně doporučuji dobře zajet akvárko bez ryb...ono dle moji zkušenosti Betty jsou na vodu docela citlivé, a pokud jsem hodně narušila rovnováhu (překopávaní akvaria) tak skoro okamžitě nastal BPR a nevylečila jsem ho do té doby než se akvarko zaběhlo.
Samotný samc není problém, jako že by se cítil moc opuštěný...i když moje bettka pookřála, když dostala do akvárka samce a samičku mečovky. Kupodivu spolu vycházeli naprosto bez problému, společně se proháněli po akvárku aniž by na sebe útočili...ale mečovky už byli dospělé, u mladších gubek které tam byli dočasně a byli menší už měla jako kořist.
Jinak osvětlení...záleží, kde bude akvárko umístěné...když bude u okna na světle tak světlo nepotřebuješ, ale pokud tam chceš živé rostliny (doporučuji, kvuli fungování akvárka) tak bych dala k akvárku obyč lampičku s úsporkou, kterou budeš přisvětlovat...krycí sklo nebo plexi je samozřejmost.
0 04.06.2011 20:05 Lukkk – Help
Trochu možno od aktuálneho smeru témy...mám 20l akvárium (keď som bol malý, mal som rybky..ale uhynuly a fakt ma to mrzí že tie chúďatá prišli o život kvôli mojej nevedomosti a nedostatočnej informovanosti). Rozmýšľal som o bojovnici, teda buď jedného samčeka (ale nebude mu trochu smutno samému v akvárku?)alebo samička samec (tak sa zas bojím že sa nebudú znášať..alebo ak sa---rozmnožia..čo s malými..asi predaŤ čo?)a rozmýšlal som aj nad kombináciou samička samička..ale vôbec neviem. či by dokázali spolu v kľude žiť. Viem, že tu bolo dosť otázok ohľadom bojovníc ale predsalen by som sa cítil lepšie, keby ste mi poradili priamo. Ak máte nejaké skúsenosti, píšte...chcem 1-2 rybky a posledné čo chcem je týrať ich v zlých podmienkach ...plus..k 2 alebo 1 bojovnici treba filter? (jasné že treba...len či je tak veľmi nevyhnutný) a svetlo? keĎ budú na dostatočne presvetlennom mieste...vodu či stačí meniť bez filtra 1x do týždňa ?(pochybujem ale možno sa to dá
) a či je potrebné sadiť rastlinky (s tým by som nemala problém) aha a ešte že aké k bojovniciam
(pardon za moje prvácke otázky ale fakt...potrebujem poradiť
nechcem spraviť chybu a týrať tie chúdence )
Starší reakce
Starší reakce
Můžeš, pokud tam budeš chtít mít nějaké menší rostlinky.
A na dno bych mohl dat pisek?
Četl jsi asi zle, nepotřebují vzduchování!!! Filtraci určitě.
Taky ocení plovoucí rostlinky a vodu o teplotě 26-27°C.
0 18.05.2011 18:56 Kocajs – betta
Zdravim. Mam 12 litrove akva a chtel bych si tam dat jednoho bettaka. A chcu se zeptat, co by tam melo byt? Co maji radi atd. Docetl sem se ze nemuseji mit filtraci. Je mozne ten filtr tam nemit? Dekuju
Starší reakce
Protože je to Betta. Přesněji druh co staví hnízdo. Ostatní Betty jsou tlamovcové, odchovávají mladé v tlamě podobně jako Tlamovci.
Ahoj, mám doma akvárium s bojovnicí samečkem. On staví pěnové hnízdo i když tam zatím samička není. A já bych se chtěl zeptat proč ho staví?
Starší reakce
Když tak hodně čteš, určitě ses dočetl, že na jednu bys měl mít větší akvárko, s filtrem a topítkem.
Když si zařídíš tak dvacítku, s živými rostlinami a menším filtrem (nejlepší je molitanový se vzduchovacím motorkem), tak bude stačit ta výměna části vody jednou týdně. A i kdybys zapoměl tak už to pro rybu nebude tak zlé.
Nemluvě o tom že, bude mít trochu zajímavější život.
Tak když jsem psal že potřebuje teplou vodu, nejvodnější asi bude topítko.
A čistá voda vždy neznamená, že je čistá. Třeba takové sloučeniny jako NO2, NO3 moc vidět nejsou.
Fakt tak brzo? On bettak nemá zastak špinavou vodu.
Mmám si koupit ten ohřejvač nebo ne?
Tak teplotu nevím kde jsi vyčetl, ale měla by být tak kolem 26-27°C.
A měnit vodu po týdnu je málo, spíš minimálně po 3 dnech.
Tak různě. Rostlinky nemam živý a většinou vodu vyměňuju po týdnu. Je to špatně?
A k topítku jak jako funguje? Moc jsme se o tom nedočetl. Topítko chci protože betty maj mít vodu 23 až 27 a já mám většinou vodu 20 až 21. Tak poradte prosím.
Edit: Jo a s tim filtrem jsem se dočetl že ho nepotřebujou. Že jim to moc nedělá dobře.
A to "jak má špinavou vodu" zjišťuješ tak že se podíváš jak ji má zakalenou, nebo kolik jí tam plave bobků?
Asi tam nemá filtr co? A živé rostliny? S takovou ti to tam opravdu moc dlouho nezvládne
Jednou týdně podle toho jak má špinavou vodu.
Co tak betě pořídit větší akvárko, určitě bude ráda
Mimochodem, jak často jí měníš vodu? Abys pak měl ještě komu topit.
Starší reakce
Ty jsi o Bojovnicích asi moc nečetl co?
12l je buď jen na chov jedný bojovnice, nebo jako vytíračka. Pokud je chceš nechat vytřít, tak jednu samičku odlov. Na hladinu dej buď nějakou plovoucí rostlinu (Pistia a pod. ) nebo čtverec pěnového polystirenu o velikosti min. 5x5 cm. Ideální je tak 10x10 cm. Dobré je mít v nádrži i rostliny jako je Růžkatec nebo Řečánka.
Pokud chceš vědet víc, mrkni na
www.splendenspower.cz Wow, 12l na tři betty. No, doufám že se tak nestane, ale pokud tvé ryby mají standartní povahové vlastnosti bojovnic a nejsou vyjímečně flegmatické, tak se obávám že můžeš očekávat problémy.
Diky. Akva má 12l a v tom akvu uz nejsou zadne jine ryby. Jikry zatim nevidim. Nejsem si jist jestli ten par naprdne jikry do hnizda, kdyz je tam jeste jadna samice.
Nekdy mi prijde, ze samec neco uzira. Ale to on asi jen dela dalsi bubliny.
1) nemusí
2) jak je to akvárko velký?
3) to že je tam jen pár bublinek, může znamenat, že hnízdo začíná stavět
4) v čem jako chceš pomoct?
0 10.04.2011 17:34 poster88 Potreboval bych se zeptat na par veci.
1) Musi byt samec sam aby udelal hnizdo?
2) Mam smace a dve samice v jednom akva. Zda se mi ze udelal penove hnizdo. Bubliny ale maji min nez 1cm. V pěně ale nic nené a jikry nevidim. Jde o penove hnizdo nebo ne? Taky se samec okolo tech bublin neustale toci do kola a kdyz sou samice blizko ohrozuje je zabrami. Prosim pomozte mi.
Starší reakce
Tak tos tomu dal. Když se podíváš do atlasu na acorus, tak zjistíš že je to kytka do terárií, pod vodou neporoste a zhnije. Jestli ti prodavač tvrdil že je to kytka do akvária tak to ještě můžeš zkusit reklamovat a vyměnit za jiné vhodnější.
Zas tolik bych to nekombinovala, když krevetky tak tam dej zatím jen je. Ale až doděláš akvárko a necháš ho dostatečně dlouho zaběhnout!! (po přestavbě minimálně 2 týdny, ale radši déle)
Nenáročná a pěkný druh je krevetka red cherry, stačilo by tak 5-10kousků, brzy se zormnoží, ale přemnožení se moc obávat nemusíš. Krevetky by měly mít dost rostlin, vhodný je například jávský mech, aby se měly kam schovat. Hlavně je tam nedávej teď, nemělo by to smysl, mohlo by to zase dopadnout špatně. Jenže betta ti je sežere, takže buď a nebo.
Dakujem za rady a tipy
Dneska som dokupil dalsie rastilnky, jedna sa o: Cryptocoryne parva, Acorus decoratus 2x a Acorus pusillus. Piesok som tiez dokupil, je to piesok do akvarii ale prirodnejsi. Nie je ostry ale je trosku viac svetlejsi. Neskor pridam foto. Rozmyslam o tych krevetkach, kolko by sa mi ich zmestilo do 20l nadrze a budu sa mi rozmnozovat? Bettak by mohol byt s nimi? Dakujem
To i normální molitan se vzduchovacím motorkem filtruje líp. Ale to ti v obchodě neřeknou. Jak už jsem říkala, máš si to namyslet dopředu a ne až co ti řeknou v obchodě. Písek klidně můžeš sehnat stavební, kolem 2mm, ale neměl by být moc ostrý, ani nějak extra špinavý. Dobrý je čistě křemičitý písek (filtrační) ale nevýhodou je že je hodně bílý. Taky se dá koupit říční štěrk, ale většinou bývá dost hrubý, tak jestli seženeš jemnější, a někdy obsahuje vápenec (to není moc dobré), to poznáš že když pár kamínků hodíš do octa tak šumí.
Pak jsou ještě speciální substráty u kterých máš docela jistotu, třeba docela nový Rataj Profi soil, ale osobní zkušenost s ním nemám. (Aquaclay by mi do tak malého akvárka přišel docela velký)
Edit: Zadala jsem čištění filtru a hned mi vypadlo tohle:
rybicky.net/forum/7254
Ber to tak že nemáš žádný ryby, to je dobře, máš plno času si to projít, co by bylo nejvhodnější. Dokupuj kytky a čti a vymýšlej co bys chtěl. Ryby tam klidně můžeš dát až za dva měsíce, není kam spěchat, nebo se třeba rozhodneš pro krevetky.
V tom obchode mi dala na vyber s tych filtrov. Ukazalami 3 a povedala, ze tento je najkvalitnejsi, stal 12,50€ a je urecny do 3-50l nadrzov. Zajtra planujem dokupit nejake tie rastlinky, co ste mi poslali a piesok si mozem kludne popytat v obchode? A este jedna mensia otazka, ten filter by som mal ako casto menit? Nikde to v tom navode pri tom nepisu a na internete som to nenasiel. Dakujem.
Dala bych tam písek trochu přírodnější barvy a o něco jemnější. Bude se ti pak do něj líp sázet, nejlíp si sežeň nějakou delší pinzetu. Písku by mělo bý minimálně 2cm vepředu a tak 4 vzadu, na tak malé akvárko.
Trs rostlinek pak rozděl na jednotlivé rostlinky (nebo alespoň po méně kusech) a zasázet kousek od sebe. Nejlíp stejné druhy k sobě, vypadá to líp.
Vodu dopusť celou, vůbec ju nemusíš převařovat
Tenhle filtr bych jako moc kvalitní nenazvala, dle vzhledu se do něj vejde dost málo filtračních hmot, ale nechci ti kazit náladu.
Dakujem,filter som posunul.Rastlinky sa mi nejako "zakotvia" o ten strk?A ake rastinky by si mi odporucil? Dakujem a pridavam aktualne foto.Svetlo som uz vypol a planujem to tak ze od 7:00 - 17:00,ze bude svietit.
Aktualne foto:
img863.imageshack.us/…
img847.imageshack.us/… Ten filtr posuň výš k hladině, tak aby ta vytékající voda z něho jenom tak lehce čeřila hladinu, čímž se bude zároveň ta voda v akva provzdušňovat.
EDIT: To světlo nechávej zapnutý max. 10 hodin denně, jinak budeš to akvárku mít zakalený neustále. Rostlinek tam můžeš klidně přidat, těch není nikdy dost.
Svetlo je stale zapnute,v obchode povedali,ze moze byt.Kolko by malo svietit denne?
To je v nově založených nádržích naprosto normální. Nech všechnu techniku běhat a za 2-3 dny by se to mělo dočistit.
EDIT: To světlo není zapnutý neustále? Jenom ten fitr, že.
Zdravim, po 24hod. mi zacalo v akvarku voda mutnut neviete preco to moze byt? Svetlo a filter mam stale zapnuty, ziadne pripravky tam niesu a ani rybky.
Voda je prevarena a ma 25 stupnov.
Základní poučka je nevěřit lidem v akvaristice. A když už tak si to ověřit předem na internetu, nebo se zeptat na foru.
K bettě bych už do tak malé nádržky nic nepřidávala. Ony maj docela rády svůj klid. Možná tak nějaké menší šněčky (ale rozhodně ne amlupárie).
Kdybys tam neměl bettu, tak bys tam mohl mít krevetky (nevím možná by se snesly i s betou a možná by je slupla), a ke krevetkám treba razbory skvrnoocasé nebo jiné minirybky. Taky může tak být ta nádrž zajímavá a nebude ti tolik líto když nějaká umře.
Dakujem vsetkym.
V obchode som sa pytal a povedali, ze ju tam mozem rovno dat. Ale ze by som mal vliat aj tu staru vodu zo stareho akvarka. Cital som tu, ako ste uz pisali, ze by som mal pockat a vlozit ju tam az po tyzdni. Ona povedala, ze to nie je treba.
Dneska som z toho zniceny. Oddychnem si a pozrem si potom nejake clanky, mohli by ste mi poradit rybky ktore by neboli moc narocne na udrzbu a ktore by potom neskor Bettak nenapadal?
Nic si z toho nedělej, snažil ses. Je možné, že nebyla vpořádku už z obchodu. Nech si to projít hlavou, nakoupil si spustu vybavení, tak to hned nevzdávej! Zkus si tu nastudovat co nejvíc info o zakládání akva, za pár dní se do toho třeba pustíš s chutí znovu. Hlavně teď nekupuj žádné nové rybky a zkus počkat, až budeš mít své nové akvárko POŘÁDNĚ zaběhnuté. O rybkách přemýšlej do budoucna - podle velikosti nádrže spíše nějaké maličké, krevetky nebo pak nového beťáčka! Každýmu někdy něco umřelo... Držím ti palce!
Byla vyhladovělá, zesláblá, jak jsem psal níž.
Tak to bývá když člověk neposlouchá rady nebo čte každej druhej řádek. Já jsem říkala že ji tam máš dát po třech týdněch a semtex říkal že po týdnu. V čerstvě napuštěné vodě může být plno plynů z vodovodu, které by se jinak časem dostaly pryč. Ale možná už byla rybka tak zesláblá že už toho moc nezvládla. NO2 snad tak rychle ani stoupnout nemohlo, ale stouplo by časem. Ale opravdu mě to mrzí
Přidat reakci
1 ...... [49] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x