Betta splendens - chov
Ryby sa vedia orientovať aj po tme vďaka bočnej čiare.Nedávno tu niekto dal dokument a v ňom bol natočený slepý pstruh.Ani to že nemal oči mu neprekáža nájsť si potravu.
Ani ve tmě se o ně nemusíš bát, oni vědí kde ten vzduch je. Tu hladinu můžeš trochu(1-2cm) snížit a budou tam toho vzduchu mít ještě víc.
Rozhodně jim nech volnou celou hladinu cca 1 cm. Vím, že u tohoto setu to svádí ke kompletnímu naplnění, ale pak bys tam nemohl chovat labyrintky.
0 01.01.2012 22:07 cockin – fluval edge naplněné po okraj -betta
Ahoj mám fluval edge (23l) a má v něm betty (2) . Mám to naplněné úplně po okraj (je tam plastový výběžek) takže na nadchnutí mají asi 10*10cm.
Nevím jestli to ve tmě najdou a neudusí se
Nevíte o tom něco?
Starší reakce
Jo betty jsou mlsný, můj beťák žere jemom susěný dafnie.
0 27.12.2011 17:02 -- –
Re: -- Tak po skoro týždňovom boji môj beťáčik napokon skonal. Stále neviem prečo. Ale mrzí ma to len čo je pravda.
Ale aj tak sa chcem všetkým poďakovať za rady
Starší reakce
Právě mě napadlo, jestli jsi třeba nepřešel na jiné krmení...
Moje betty s tim docela bojovaly, taky jsou vybíravý...
Krmenie ma 3 druhy sušeneho. Je hrozne vyberavy, nechce vločky ani mrazene. Ok vodu necham odstat len par hodin.
No tři dny odstátá voda, to už není voda čerstvá. Udělej to jak jsem Ti psal, nech jí odrazit jenom pár hodin, to by se mělo projevit pozitivněji.
Predtým ju to prebralo ale naposledy nič. Neviem od koho by sa mohla nakazit lebo nikoho v akva nema. Ale doteraz jej to nevadilo. Vidi sa v tapete. Dosť často am býval. Ale poslednych par dni už ani to. Vodu nechavam odstat aj 3 dni takže chlor nema šancu.
Možná je to hloupá otázka...reaguje, když se před něj dá zrcátko? Má nějaké spolubydlící?
Pokud ta ryba nemocná není, tak jí i více jak tejden bez jídla vůbec neuškodí. Když měníš vodu, tak jí nechávej trochu odrazit, stačí tak 2-3 hoďky odstát, to kdyby tam bylo něco, třeba chlor, tak ať má šanci vyprchat. Vůbec netvrdím, že to tak je, jenom přemejšlím nahlas. Ta ryba je takhle apatická i po výměně vody, nebo jí to tzv. probere?
Fotku ryby môžem pridat, aj ked pochybujem že sa mi to podari. Momentalne je zabarikadovany v rastline a odmieta vyjst. Ale praveže vyzera normalne, žiadne potrhane plutvy, flaky, nadory. Len, neviem možno sa mi to len zda, mu trochuviac pracuju žiabre (labyrint). A krmit, no on mi neje asi už 3 dni. Nezomrie mi od hladu? Mam ho cca pol roka.
Tu teplotu klidně můžeš zvednout na 28 stupňů. Chtělo by to fotku, jak ta ryba vlastně vypadá. pokračoval bych v těch výměnách vody, tím se nedá nic skazit. nebude ta ryba třeba trošku starší? Když nechce jíst, tak bych nekrmil, aby se zbytečně voda nekazila. Co se týká toho filtru, tak pokud se jeho výkon viditelně nesnižuje, tak nechat tak.
24-25 stupnov asi. Ale v lete bývalo viac, okolo 28. Možno tým to bude. Akva ma 20l a obsahuje jednu velku (fakt velku) rastlinu a dekoracie. Filter nebol čisteny. Zakazali mi minule, že až ked bude uplne špinavy.
A vodu menim už teraz cca 1x týždenne asi 7,5 litra.
Jak je to akvárko velký? Jsou tam živý rostliny? Co se dělo s tím filtrem, nějaký čištění, jak často a kolik vody je měněno? Jaká je tam teplota?
0 21.12.2011 19:48 -- – choroba-betta
Už som sem raz písala o tom že môj beťáčik je zlenivelý, necce mi jest, stale leží na filtri etc. A ak mám povedat pravdu, častejšou výmenou vody, zmenou prudu filtra a par dalsimi opatreniami sa zas prebral k životu. Jedol, plával po celom akva, všetko bolo v pohode. Ale teraz zas. No teraz je to už fakt vážne. Nepomhah ani výmena vody, ani filter. Stále len leží na rastline, dne, v sude, na filtri. Nehcce plavat ani jest. Len dýcha, občas musim skontrolovat či vôbec dýcha.
Neviem čo sa mohlo stať keď to už bolo dlhšie v pohode. A viem, že som to niekde očividne pokazila, ale prosím pomocte!
Jo 1 byly překrásní (ale třeli se strejdovi takže jsem neviděla postup ale vím co a jak
No tak to se není čemu divit, tak to čekej v nejbližší době, že se budou třít. Máš už s tím nějaké zkušenosti?
Staví a je už docela velké
Jo tak to je spíš, že se chce třít, předvádí se před nima. Sleduj je průběžně jestli nezačal stavět hnízdo.
Nekouše
No když se před nimi natřásá a nekouše je nebo neodhání tak je to tím, že by se chtěl třít, ale jestli do nich kouče a odhání a je na ně agresivní tak to je dost blbý. To by pak chtělo větší nádrž a zahustit rostlinami, aby se samička před ním mohla schovat.
0 18.12.2011 16:15 Hany [22] - Labyrintky Ahoj,
Můj Beťťák má dvě samičky myslíte si že je dobré že se nad nimi čepýří?
(Ps|: už to není v Bettárku v mé prezentaci ale v Epsi 4)
Tak to je všechno špatně. Denně měň polovinu vody v každým akváriu, něco si o nich přečti a pořiď si větší akvárium(akvária). Bohužel ten kdo Ti je tam doporučil, nevěděl co říká.
EDIT:
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra Co se týká samečka,jde o takovou tu klasickou krychličku, cca 2,5 l, kde je beťák sám a bez rostlin. Filtraci nemám, protože mi v každém zverimexu řekli, že nic takového nepotřebuje. Samičky jsou 3 asi v 4l akvárku, zařízení stejné. V obouch je jen červený písek a mušle.
Použiji to co napsal romant. Určitě mi odpustí, že jsem použil Ctrl+C a Ctrl+V.
Takže romant napsal: "Chce to dodat nějaký údaje o nádrži kde ta beta je, spolubydlící, velikost, vybavení, rostliny, teplota, údržba, filtrace, no prostě ideál je založit si prezentaci ať je z čeho čerpat."
0 17.12.2011 15:16 jackeee – Bojovnice pestrá
Dobrý den. Potřebovala bych poradit s dvěma problémy. Ten první se týká samečka Bojovnice, kterému se v akvárku tvoří taková zvláštní špína. Vypadá to jak chmíří - "babí léto", takové cucky jakoby spojeného prachu. Hodně těžce se mi to popisuje, ale nic z uvedeného to není, protože mám dvě stejná akvárka hned vedle sebe a v druhém se toto netvoří. Potřebovala bych poradit, co to asi může být a co se s tím dá dělat.
Ten druhý problém se týká betária se samičkama. Hned druhý den po výměně vody mají vodu zvláštně mléčně zakalenou. Vyndala jsem už všechny věci (kameny, mušle..), co by to mohli způsobovat, ale bez výsledku.
Můžete mi prosím někdo s obojím poradit? Díky moc.M.
Starší reakce
Chce to dodat nějaký údaje o nádrži kde ta beta je, spolubydlící, velikost, vybavení, rostliny, teplota, údržba, filtrace, no prostě ideál je založit si prezentaci ať je z čeho čerpat.
0 01.12.2011 17:48 lubostapka – Betta červena
Dobrý deň.Mam jeden problem z Bettou červenou.pláva a leží na boku.Včera bola ešte v pohode.Neviem čo by s ňou mohlo byť.Neviem ako ju mám liečiť.Ak može niekto peradiť.Ďakujem.Luboš
Starší reakce
Tuším, že do Bráníku dodává Lenka Vránová. Určitě do Vivaria v Mělníku. Je z Prahy. Možná bych sehnal i kontakt.
Na Nymbursku myslím nikoho neznám. Ale že by tam někde ve zverimexu neměli Betty?
To už jsem udělala
Mají a do konce týdne si tam asi zajedu vybrat
Pokud pojedete do Bráníka, doporučuju tam zavolat předem a zjistit který den přicházejí betty na prodejnu - aby byl výběr co největší a nevážila jste cestu nadarmo
Nymbursko. Spojení do Prahy je asi nejlepší, i když v dojezdnosti mám i Nymburk, ev. Kolín. Jak jsem hledala na netu, tak v téhle oblasti jsem našla doporučení právě na ten Braník. Ale pokud bystě měl nějaký jiný kontakt, určitě uvítám, děkuji
Možná, že kdybych věděl odkud jste, poradil bych vám i jiné prodejny, nebo přímo některého chovatele.
Díky za obě odpovědi
Tady jsem si dohledala, že nejbližší doporučovaná dobrá prodejna je někde v Praze v Bráníku, což mám tak 2-2,5 hodiny jízdy. Bohužel jsem závislá na MHD a vlaku, proto jsem se toho obávala. Tak mu při nejbližší příležitosti zajedu pro nějakou tu životní radost
Tuším že jsem to tu už kdysi psal.
Pokud má samec Bojovnice půl roku, tak je to naopak dobrý čas na potomsvo.
My jsme pozorovali první tření už u ryb starých tři mesíce.
Ted´ proč to dělá, prostě se drží hesla "Buď připraven".
Je zo tak i v Přírodě. Tyto ryby (samci) žijí většinou jen na malém prostoru, mají své teritorium které si hlídají. Nikde nemají potřebu cestovat. Tak staví hnízda. Zahání tím tak nudu, ale hlavně chtějí být připraveni na kolem proplouvající samičku.
V Přírodě se tře skoro pokaždé když kolem nějaká propluje. Muže mít tak v hnízdě jikry od několika samiček.
Přeprava ryb v chladných dnech není problém. Když se jde autem, tak je to jen minimální problém.
Jestli ale cesta trvá několik hodin i třeba autem, je dobré mít na to polystirenový box. Stačí i menší krabice co má vystlané vnitřní stěny polystirenem. Nebo je možné pytlík s rybama zamotat do molitanu a nebo se často nosí pytlík pod bundou.
0 21.11.2011 14:59 pro forma – pěna v akva
Dobrý den,
Mám beťáka v 38l akva, je tam asi 14 dni. Poslední týden se mi u stěny akvarka pořád dělá pěna. Včera jsem vyměnila půlku vody a dnes je tam zase. Myslím, že si beťák staví hnízdo, pořad se motá okolo. Ale jednak se mi na to zdá dost mladý (měl by mít asi půl roku), ale hlavně proč to dělá, když je tam sám? Nebo právě proto?
chci mu časem koupit 2 betynky, ale by na jaře, teď už je zima a nedovezla bych je asi v pořádku domů. Nebo si o ně beťák přímo říká?
díky
No vidíš, to co píšeš, prakticky popisuje docela náročnou údržbu pro začátečníka, který o tom přespříliš neví.
To znamená že s Tebou souhlasím, ale přes to si trvám na tom, co jsem napsal jako celek.
Plavajuice rastliny. Zrkadlo tam vpodstate ma nastalo. Ked som ho kupovala bol fakt malý oproti tomu čo predavaju a nemal ani zdaleka take plutvy ako teraz. Takže vekom to podlamna nebude. Skusim pohladat všetky možne krmiva a povymienam vodu ešte 2x tento tyžden. Uvidim či sa niečo zmeni
20 litrů není málo, jen je třeba zajistit podmínky.
Je třeba mít na hladině zhruba třetinu plovoucích rostlin jako je Pístia.
Jednou týdně měnit vodu, pokud se ryba přeměňuje a na dně zůstávají zbytky potravy, tak i častěji.
Pokud je tam samec sám, přidělejte na stěnu zrcátko, klidně natrvalo.
Krmit masovou stravou, Patentky, Artemie. Pokud tohle z nějakého důvodů nejde, chce to kvalitní náhražky. Nej budou krmiva jako Atison Batta Pro.
Často jsou v obchodech samci už starší, kdy jsou dospěli a mají vzrostlé ploutve. Často jsou to ryby ve staří 9-12 měsíců. To je často už polovina života ryby a po pár měsících chovu doma začne se na ní projevovat stárnutí.
Ve 20 litrech se dá chovat většina Halančíků, drobných rybek jako je Živorodka trpasličí, Duhovky atd. Těch možnosti je hodně. Stačí jen číst.
... napsal: ... Ked som si toto akva zakladala tak som dlho hladala rybu čo si vystači s 20l (teda aspon tak som čitala že minimalne10-20l) a ktorej by nemala až tak vadit samota (no...nebyť sám už skusil a ako sa ukazalo tak to nebol dobry napad) 20l je vraj také "akurátne" na 1 beťáka ...
... chyba je podle mého ve výběru. I já jsem si myslel, že 20 l pro samce Betty je akorát. Není. Do 20ti litrů je mnohem vhodnější pár krevetek (nejlépe pro začátečníky Red cherry) a nějaké menší rozborky, hodně rostlinek, dobrý filtr s molitánkem, jemný substrát adekvátní osvětlení a hodně trpělivosti. Ono si to totiž sedne samo.
Kombinace beťák vs. gupka v malém akva je opravdu "smrtelná", hlavně když je gupka sameček s dlouhými ploutvemi. Takže dobrý nápad nebyl hlavně ten výběr spolubydlících (havně v tom malém akva).
Sice s romantem souhlasím, ale pokud by Ti jím navrhované řešení nefungovalo, tak to mé Ti fungovat bude, možná
.
Jasně, to chápu...
No tak snad má romant pravdu...
jen mi připadá zvláštní, že vždycky, když někdo píše o takovým problému, tak se to týká Betťáka, kterej je v akváriu sám...
No on sa tak trochu vidi v stenach akvarka. A vlastne ked nie je na filtri alebo niekde v akvarku, tak sa naparuje tam.
Akva by som rada mala väčšie ale bohužial to nie je možne :( Ked som si toto akva zakladala tak som dlho hladala rybu čo si vystači s 20l (teda aspon tak som čitala že minimalne10-20l) a ktorej by nemala až tak vadit samota (no...nebyť sám už skusil a ako sa ukazalo tak to nebol dobry napad) 20l je vraj také "akurátne" na 1 beťáka aj ked keby bolo na mne tak mam najmenej 60l akva ale priestor mi to nedovoli. :(
Já bych se teda taky přikláněl k názoru HaDaSe...Hlavně bych taky uvažoval o pořízení většího akvária, než je 20l (jestli je to teda možné)...ale je to jen můj názor...
Přecijen, když je tam furt sám, tak nemá žádnou zábavu
kdyby byli aspoň dva samci od sebe oddělený a viděli na sebe, tak maj co dělat...když před něj dáš zrcadýlko, tak na něj reaguje?
ok tak dakujem skusim to
Zdravá ryba(nepíšeš o jiných příznacích), vydrží bez potravy klidně i více jak 14 dní, ale to samozřejmě nemyslím. 2 dny bych ho nekrmil a uvidíš. Tu potravu to chce co nejpestřejší, že je mlsnej, to je možný, ale hlad to je dobrej kuchař.
A hladovku kolko približne? Lebo neviem prečo mám pocit že ten krpec nevydrží bez jedla viac ako deň...nechcem ho mordovať hladom. Ok zajtra dam zas vymenu vody aj ked menej ako predtym preistotu...ved su to len 2 dni. Po plavacich rastlinach sa pozriem vo zverimexe a ak najdem nejake čo by pripadali tak ich kupim. A možno zvažim aj to mrazene krmivo...prinajhoršom skusim vypatrat ešte nejake ine sušene alebo tak. Dufam že bude v poriadku. A ďakujem
Přidat reakci
1 ...... [46] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x