Betta splendens - chov
0 19.12.2007 10:08 Sidonius –
Re: Nik Tak teď už o tom nepochybuji, že je to klučina!
Jenom bych dal spíš pryč toho chudáčka a bolševika si hýčkal.
Hehe, jsem se na ty fotky vůbec nepodíval, ale je to kluk jak buk . Ten musí pryč
. Mistr Sidonius to trefil přesně
.
Bolševička vypadá docela jako bolševik.
Co ty břišní ploutve?!
Zkusím to ještě zachránit vytřením a když to nepomůže, dostane někdo betu, někdko, kdo bude mmít malé akvárko a v něm jen jí. Je to ta červená, co mám v akvárku, bolševička...
Samec ti jednu samici zlikviduje bez problémů, proto se jich dává víc. Aby se jeho pozornost rozložila. Tak nevymýšlej.
To s tím dalším samcem mi přijde opravdu jako blbost
No, jde vidět, že o bettách víš akorát jak vypadají.
Když sem byl menší, měl sem normálně pár a žádný problém ve společenské nádrži nebyl. Ten samec přece není idiot a jedinou samičku by si nezabil. Třeli se mi ve společnosti mečovek, gupek a myslím kančíků červenohrdlých. No ale jestli ji nechceš utrácet, tak bych riskl nákup ještě jednoho samce. Asi je to blbost, ale mohlo by se to spravit. Třeba tam udělá pořádek ten původní samec. Ke gupkám sem musel nedávno dávat rájovce, aby jedna gupčí samička neuhonila ostatní gupky. Chce to pořádnou autoritu.
Já už vážně přemýšlela, jestli to není sameček s krátkýma ploutvema, ale fakt není. Jenže tahle beta je fakt nádherná a momentálně prohání krevetky a já nevím, co s ní. Je to asi moje nejhezčí samička
Ale pěkná mrcha. A v kulatym ji nechci nechávat, ani ji utratit
Asi mi není pomoci...
0 17.12.2007 23:04 rolandmynar –
Re: Gabi Ber to tak, že se to někdy stane. Někdy se v samici probudí dominantní choutky. Měl jsem jednu tlamovčici pestrou a musel ji dát pryč protože proháněla všechny ostatní tlamovce i samce. Ještěže jich mám cca 30 jinak by to asi nerozdýchali. Samice jsou někdy takové jako feministky mno.
Pomoc, mám od léta založené akvárko, jsou tam od začátku stejné rybky, 4 bety (3 samičky, 1 sameček, 8 rasborek, 1 ancík). Před pár dny se mi zbláznila jedna beta. Už od počátku byla dominantní, ale teď před noc oškubala beťáka, že vypadá jako samička, nemá skoro žádné ploutve. A jedné rasborce chybí oko. To se stalo za jednu noc. Druhý den byly všechny rybky schované, nevystrčily ani nos, jinak na ně beta zaútočila. Nevydržela jsem to a odlovila ji do malého krevetího akvárka. Na jednu betu by až tak malé nebylo, ale je bohužel kulaté. Dneska jsem se ji pokusila vrátit, ale po pár minutách jsem ji musela odtrhávat od samečka, byla do něj zakouslá. Trvalo mi vcelku dlouho než jsem ji odtrhla
Teď nevím, jak to mám vyřešit. Když není ve větším akvárku, je všechno v pořádku, ale v tom malym je mi jí líto, navíc se bojím, že vymlátí krevetky
Napadá vás, jak to vyřešit? Máte nějakou takovou zkušenost? Díky moc za všechny vaše názory...
Starší reakce
Tak to bude přežraná. Betty se dokážou tak nacpat, že se jen válejí po dně a sotva vyplavou k hladině, aby se nadechly
.
Je pravda z ekdyz jsem ji privezl tak zrala jak diva.A dalsi den byla jak prase.(nafoukla) no snad to rozplave.
Může být. Může být přežraný, po tom, co byl dlouho bez jídla, může mít problémy s vylučováním. Při koupi nové bojovnice je lepší dát ji samostatně a z počátku krmit opravdu obezřetně. No aspoň já to tak dělám. Jenže já na to mám taky akvária
.
Dneska a zítra ji pozoruj, když jí začnou odstávat šupiny, jde o vodnatelnost. Ale třeba to rozchodí (rozplave
).
Vsimnul jsem si ze ma nafoukle bricho co s tim? Je to vodnatelnost?
Dej jí čas - když je donesu domů z těch kelímků, tak je opatruju a ofukuju aspoň týden. Pokud jsi ji šoupl hned mezi ostatní rybky, tak z toho množství ryb může mít i trochu šok, nehledě na to, že ji ostatní rybičky mohou třeba i ubližovat. Taky pokud byla v kelímku, tak na tom může být celkem zdravotně špatně.
Jestli se fakt tak lekla, tak ji teď nech co nejvíc v klidu a chvilku nekrm. Uvidíš, jak se to bude vyvíjet. Mně se třeba sumečci po vystrašení ( když čistím akvárko ) schovávají třeba i týden.
Mam ji 2dny.Vcera byla v pohode a pak uz vecer ne.(To jak jsem ji postrasil zrcatkem).
A jak dlouho ji máš? To je taková od té doby, co ji máš doma?
No to zrcatko tam neni porad jen jednou jsem to zkusil.Ostatni ryby O.K. Ale jen ona zadne priznaky jine nema steba se ji nechce plavat kdyz byla v krame v tom kelimku chudak
Co myslite?
No z vystrašení to asi nebude. Jak se chovají ostatní rybky? Má ještě nějaké příznaky - nafouklé břicho.....Víš, ale - že tím zrcátkem zkracuješ své rybce život?
Ahoj od vcerejsiho krmeni je moje bojovnice jen u hladiny a nezere.Tak 1h pred krmenim sem dal do akva zrcatko abych videl jak se nafukuje atd.ale pripadalo jako kdyby se bala.A pak uz vecer byla jen u hladiny a nezrala
Myslite ze jsem ji vystrasil?
vypadala na to.
Starší reakce
Ai jo. Ale moje lezi na listech a hubu ma z vody.
1 05.12.2007 19:59 matisek161 – bojovnica "spí" ??
Mam taky problemik. Nikdy som si nevsimol, ze by mi bojovnica zaliezla pod muslu a tam bola len tak dost dlhu dobu, sem tam sa ide nadychnut a potom zas pod muslu.
Je to v poriadku? Dakujem!
Rak je citlivý na kvalitu vody - třeba jsi tam měl moc odpadu, dusitanů, disčnanů, co já vím? Máš tam x-druhů ryb různých nároků od teplomilných po chladnomilné. To je jasné že některý druh ošidíš na nárocích.
Jak špatnou? Ona se potřebuje nejak upravit?(jinak byla odstata).
Přesně tak a rak ti chcípnul, protože tam máš špatnou vodu.
Rak uz tam neni. Ze záhadneho duvodu mi odesel. A myslis jako mecovky by ji tahaly za ploutve?
Do tvého akvária s rakem a mečovkami by to nebyla dobrá volba.
No ja bych řek že to vydrží. Ale no ten rybí guláš. Nejlepší je, když se nemísí kontinenty a ryby s ruznou povahou. Ale sumce muzeš mít i z jineho světadílu. Ale opravdu bych to nemíchal.
Když vydrží transport z Thajska, tak pokud bude mít teplo cca 25C, tak pohoda
Jen ty ocka trosku okouse, jinak se s nima snese.
To jmeno nema jen pro okrasu
A ten prevoz je extrem. To si radsi bettu kup nekde v okoli.
Ne, ona bude v aute. A ja na ten pruhledny kybl narazim jeste stary svetr, teply bavlneny.
Pokud ji budeš převážet autem někde v teple, tak to neva. Ale jestli s ní budeš cestovat od vlaku k autobusu atd., Tak je to zlý.
A nestacil by bavlneny stary svetr? Nebo nejaka tepla deka?
S osádkou se snese, spíš bych měla obavy z té cesty. Ve vodě vydrží, jako vydrží v obchodech v kelímku, ale nevím jestli vydrží tu teplotu. Je zima a bojovnice jsou teplomilné, takže jestli nemáš polyst. bedýnku, tak bych neriskovala.
1 29.11.2007 20:56 Metz – Betta bojovnice
Může být beta splendens samec s: pavimi oky, mecovkami, neonkami, platou, razborami klinoskvrnymi, pancernickama pandama a s ancitrusem? Diky.
Jo a jak dlouho přežije beta v sacku?(převoz) Jedu totiz do Vidne a z Vidne do brna a z Bna domu do Roznova. Pocitam ze ve Vidni prenocuji. Vydrzi to? Popripade mam pripravit nejaky pruhledny kybl co mam doma (5l) s vikem a obalit to njakym rucnikem aby ji bylo teplo? Diky moc.
Starší reakce
úplně normální - pokud je samec "slabý", tak ho samička může i umlátit. Samostatná vytíračka v tomto případě nepomůže.
No nevím nevím, ale asi jsme natrefili na nějakého chudáka samečka, čímž chci říci, že ani pravidlo o nadupaných samcích co honí všechny sukně v akva neplatí 100%, např. náš sameček je naopak pěkně proháněn rozzuřenou dominantní samicí
a na hnízdo se zatím nezmohl, asi jim budu muset zařídit nějakou samostatnou vytěračku, setkali jste se s tím někdo?
Ta modrá betta je samec,a ta druhá samice.
1 23.11.2007 18:23 Marcela –
Re: Nik No, já myslím, že se tady nedohodneme. Prostě to druhé buď přežije a dají si pokoj nebo bude malý pohřeb. Tak vám všem díky za pomoc. Tohle je dobré fórum, určitě se sem budu vracet. A o tom akvárku raději mluvit nebudu, to byste mě tady zavrhli.
Záleží na tom, jak veliké akvárium máš, ale i tak to bude zlé. I když já si myslím, že to co utíká je samička.
1 23.11.2007 18:14 Marcela –
Re: Nik Tak žádnou bílou tečku za těmi ploutvemi jsem nenašla. Kdyby to byli dva samci, tak je to špatné? I když teď se mi zdá, že po celém dni se už tak nenahání.
Ty fotky nejsou příliš jasné. Podívej se, zda ta teoretická samice nemá bílou tečku pod těmi břišními ploutvemi.
www.betta.wz.cz/…
Jinak samice se spolu obvykle snesou, přičemž i mezi nimi bude jedna dominantní. Samec, zvláště pokud byl dlouhou dobu držen na samotce může samici brutálně zahánět a dorážet na ni. Po takovém týdnu otupí.
Nemas
Dva samci se do akva nedavaji pac se perou a dokazou se i zabit. (oba klidne)
samicky se daji chovat u sebe. mam je i se samcem
2:1
No ten dole je ve stresu, protože je pořád honěný. Ale podle odkazu "Azalky" je ten dole asi samičky, protože má podélné pruhy, co jsem si tam přečetla. A není to jedno, jestli samec či samička, protože se asi v jednom akvárku dvě nesnesou. Nebo nemám pravdu?
Tak to bych si tipnul na dva samecky, a ten dole je ve stresu (zrejme kvuli tomu druhymu).
1 23.11.2007 17:16 Marcela –
Re: Nik Tak vám sem dávám foto, snad to z toho poznáte.
Bohužel ve většině věcí nemáš zcela pravdu.
Pokud se jedná o krátkoploutvého nebo mladého samce, tak je záměna velice snadná a spletou si i zkušenější chovatelé.
Marcela nejlépe udělaá, když sem vloží fotky.
Rovněž ta záležitost s těmi více samičkami na jednoho samce, může být pro mnohé samičky celkem fatální akvaristovou chybou.
Jak rozeznat pohlaví můžeš jasně vidět tady:
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra Samečci bývají šlechtění, barevní a mají delší ploutve, samičky jsou nenápadné a s krátkými ploutvemi. Počet bett záleží na velikosti a osázení akvária. Obvyklý poměr je na 1 samce víc samic.
1 23.11.2007 16:42 Marcela – Beta samička, samec?
Ahoj. Jsem tu poprvé a dřív jsem si koupila jednu betu, je nádherně zabarvená, tak jsem si teď pořídila druhou, je větší a taková šedivější. Ta pestřejší tu novou dost nahání, tak nevím, zda to vydrží. Mohl by mi někdo poradit, jak poznám samička od samce a zda jsem neudělala chybu dávat do jednoho akvárka dvě bety?
Díky
Přidat reakci
1 ...... [75] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x