Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 72 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 12:28 Šámes Re: bucliik
Správně si řekla 1 bettu.. Já jich mám doma 9 a nedovedu si představit kdybych měl mít každou ve velkém akva.. To bych se nepohnul. Další věc, betta se takto chovat má a to proto aby imponovala, prokrvovala a rozttahovala ploutve. To pro další chov a výstavní kvalitu.. Ten kdo tomu nerozumí holt nepochopí..
A pořád lepší 1 betta v kostce(jinak u mě teda nekouka smutně ani se neválej po dně je to dáno žrádlem,samci okolo a dqalšími aspekty) než např. 10 sklalár a deset neonek ve 50l..
Jinak nevim jak bych choval samce dohromady. To bych je moch rovnou zabít..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:25 Žena bucliik [99] Re: neo
To ale popisuješ odchov. Když si kupuju jednu rybu, tak koukám aby se měla líp než v další kostce. Promiň s tímhle se moc nedovedu ztotožnit-když chci chovat zvířata, tak chci aby se u mě měly dobře a ne je prodávat jen jako zboží kvůli penězům(protože z lásky k zvířatům mi to moc nepřijde).
Nechci tady nikoho urazit, každýho věc jak to chce dělat-já si to nedovedu představit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:13 neo Re: bucliik
Bez urazky, ale jak si myslis ze se asi "delaji" bojovnice do obchodů? Český způsob zavírání bettek do malých sklenic (ja nevim jak by chovatel doma uzivil 150 bett a kazdou mel v 50l) A proc jich maji doma hodne? Jednoduche, betty jsou jejich zivot, slechti je, prodavaji je. Kdyby nebylo nas, co zaviraji bettky do sklinek, tak by jsis bettu v Zverimexu nekoupil. Ze je jich vetsina z dovozu je druha vec, ale tam do kade zavrou samecka a samicku a at se priroda stara, jim je uple jedno ze ji muze ten samec zabit... rozzureny
A ti ktere jsem nepřesvědčil podívejte se na Splendenspower.cz... Tomas Chuda, podle me nejvetsi cesky chovatel a podivejte se na jeho Spawn Log... Nebo i jiní..

Hezky den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2008 23:50 Šámes Re: Silent
Já mám betty v chovnejch kostách, kde neni dno a takový problémy jdou mimo mě. smich Ale je pravda že tmavě je dycky lepší. Krom afriky teda. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2008 13:17 R Muž Silent [5949] Re: bucliik
Se světlým dnem se to má tak, že ryby vnímají barvy a tím pádem i svojí barevnost. Bílé dno pro ně představuje potencionální nebezpečí objevení predátorem shora(pták a pod.). Tak vyhledává tmavé dno aby se prostě ztratila z dohledu. Proto bývají ryby v nádržích se světlým dnem méně vybarvené. Snaží se to vykompenzovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2008 13:08 Žena bucliik [99] Re: filipsi
Není to nějak takhle i s bílým dnem? Taky se tady docela často píše že ryby stresuje-ale důvod?
Každopádn čistit(odlévat) každou chvilku část vody z koule aby mě tam rybka nezdechla bez filtříku by se mě nechtělo. Ale dávám za pravdu, ten kulatý tvar asi fakt nebude hlavní problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2008 13:03 Muž filipsi [1295] Re: bucliik
bucliik napsala...takže osobně by m zajímala nějaká studie co se týče toho stresování-jak se na to přišlo-nevíte někdo?....
Me take. V zivote jsem takovou seriozni studii nevidel. Proto si myslim, ze je to mytus, ryby byly odjakziva, i za meho mladi, i stovky let predtim, chovany v kulatych relativne malych nadobach.

Ted jak se jen nekdo zmini, ze nejakou rybu dal do koule, vsichni se na nej jako na trapice sesypou.
Problem kouli (samozrejme rozumne velkych pro rozumne velke ryby) je podle me jen ten, ze maji maly obsah volne hladiny a dna, obtizne se do nich instaluje technika a vubec cokoli, i sazi a udrzuje.
To mi staci pro to, abych je nepouzival a nedoporucoval. Ale vycitat nekomu co tam ma poter gupek, ze je stresuje, nebudu. Samozrejme nesmysl je chov paru bet v 10l, at uz kulatych, nebo hranatych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2008 12:55 Žena bucliik [99] Re: neo
Nu, že to tak dělají ostatní by nemělo znamenat, že to tak budou dělat všichni. Mě osobně se moc nelíbí rybka co stojí na místě a smutně kouká. Ono že se jí tam nelíbí nikomu neřekne (takže osobně by mě zajímala nějaká studie co se týče toho stresování-jak se na to přišlo-nevíte někdo?). Podle mě o kulatost vůbec nejde a je to jen pověra.
Mě se nelíbí spíš velikost těch koulí a sklenic, pokud by měla alespoň 50 l tak bych asi neremcala- Ale proč si pořídit milion bet a cpát je do sklenic-to už nemá s láskou ke zvířatům nic společnýho. Někdy není čím víc tím líp, alespoň pro mě ne.
Dost zvířat tratí na tom, že vydrží poměrně vechno, pak s nimi lidé taky tak zacházejí. Škoda, jsou nádherný :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2008 20:20 Bára Re: neo
Díky, zůstanu teda zatím u toho, co mám. Svýmu beťákovi Maxovi nechám zatím kouli, jen mu do ní pořídím nějakou tu rostlinku. A časem třeba dojde i na nějaké to větší akvárko s větší osádkou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2008 14:18 Muž Jurasek [137] Re: deeniska
Možná i skaláry dráždily jeho polutvičky. Dal bych ho bokem a lehce obarvil vodu preventinem, ať do toho nic nechytne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2008 14:09 deeniska Re: Jurasek
Akvárko má 120litrů.. Máme tam skaláry, gupky, kominíčky, čichavce, ancistrusy, neonky a sumečky.. Tak ho máme dát do druhého akvárka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2008 13:56 Muž Jurasek [137] Re: deeniska
I to je možné. Jak je velké akvárko a co tam ještě je? Teď bude nejlépe ho oddělit a dát někam na samotku, ať mu ty ploutvičky zase dorostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2008 13:40 deeniska – potrhaná bojovnice
Samec bojovnice má potrhané a okousané všechny ploutve. Kdo za to může? Samice? A co s tím dělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2008 23:58 neo Re: Bára
Uplně všechny informace dostaneš na www.splendenspower.cz od tamtud mám i svou první Betta samičku :) smich :-D Ale jestli chces radu jestli hranate akva nebo koule přikláním se spíš k tomu akváriu, vzhledem k tomu že máš jen jednoho, koule ale jako provizorní řešení bohatě postačí. Já jim tam štěrk nedávám težko se to čistí, ale rostlinku tam klidne soupni ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2008 21:01 Bára Re: neo
Takže myslíš, že ho v té kouli můžu klidně nechat? A mám mu tam jen nechat tu čistou vodu a nebo mu tam třeba ještě přidat nějaké kamínky a živou rostlinku? A kdybych jich chtěla chovat víc, myslím tím Bet, třeba i na chov, můžeš mi poradit co a jak a nebo kde bych informace sehnala? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2008 20:29 neo (back) Re: bucliik
Betty se v kulatých nádržích běžně chovají a přiznám se, že samce takhle chovam taky. Stačí každý den vyměnit část vody, a rybka je happy. Chovám je ve sklenicích či lahvích podle velikosti (do 3,5cm) je mám v pet lahvích a od 3,5cm v okurkových lahvích nebo v bettáriích. To podle toho jestli s nima budu jeste neco delat, nebo pojedou do zverimexu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2008 20:25 neo (back) Re: lefynka
To že se 2 samičky nemají rády je celkem normální, říká se tomu vnitrodruhová nesnášenlivost... Me se perou i samičky když na sebe narazí ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2008 18:55 lefynka
Je normální, že se mezi sebou nesnáší dvě samice? :-D Mám jednoho samečka a ten je pořád nad filtrem ve stínu. A pak dvě samičky, jednu větší a jednu o chlup menší... A ta větší honí pořád po akvárku tu menší. Bojím se že jí uhoní. Je to normální že je i samička tak teritoriální? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2008 21:51 Žena bucliik [99] Re: Bára
Koule rybky stresuje, lepčejší by bylo normální akvárko a před nákupem živýho tvora se PŘEDEM informovat.
Standartním vybavením by měl být filtřík a světlo-to se do koule nevejde. Prodavačům se nedá věřit, jen někde. Musíš to vyzkoušet kde radí a kde jen prodávají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2008 21:04 Bára
Pořídila sem si beťáka, krásnýho červenýho a teď sháním různý informace. ve zverimexu mi ho prodali apolu s akvárkem-koulí, že je to pro něj jako stvořený a dali i krmení, potřebuje prý jen odstátou vodu a to je vše. Slyšela sem ale, že tento typ akvárka je špatný. Můžete mi teda někdo poradit,jak správně se o něj starat a co všechno potřebuje? Díky :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2008 20:07 R Muž Silent [5949] Re: Ryba
Jako v přírodě. Tam si musí potravu aktivně shánět. V akva jí má pod nosem. Půst jen prospěje. ;-)
Ryby v péči člověka přijímají kaloricky vydatnou stravu a mají jen minimální výdej. Proto půst aby se tělo vyprázdnilo a neukládali se ve vnitřních orgánech tuky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2008 20:03 Ryba Re: Jurasek
JJ tak díky...Ale nechápu ten "půst"-proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2008 15:17 Muž Jurasek [137] Re: Ryba
Krmím jednou, nebo dvakrát denně (podle toho, jak jsem doma) a jeden den v týdnu má půst. Dávám jí sušené a mraženky. Musíš odhadnout množství...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2008 15:17 jirkacichlid Re: Ryba
Bojovnici jsem dával vločky, patentky, malé živorodky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2008 14:49 Ryba
Jak často se má (moje jedna) bojovnice často krmit? Ta moje se přežírá a já mám strach aby mi na to neumřela... Krmím jí vločkama, ale nevim kolik a jak často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2008 11:30 Žena Alena.sv [89] Re: Duny
Já si myslím,že betty razborce neublíží(mám s betama razborky klínoskvrné a je to v pohodě).Spíš bych měla starost jestli to razborky zvládnou bez filtru. :-O ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2008 08:22 Duny Re: marsz
ked sa betty budu chcieť trieť tak prelovým všetky ostatné ryby a samičku betty dám do komína..
To Alofok: ja som myslel nejakých 4-5
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.02.2008 23:18 marsz Re: Duny
Kdyby se ale betty chtěly třít, tak si asi razborky moc nezaplavou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.02.2008 22:49 Alofok Re: Duny
No, jedna se stejně bude trápit. Jsou hejnový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.02.2008 22:05 Duny Re: marsz
1×za týždeň minimálne odkalím vodu.
A mal by som ešte jednu otázku.. Či by podľa vás betty nepožrali razborku Boraras maculatus? Je dosť malá tak si nie som istý.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.02.2008 21:57 marsz Re: Duny
Když jdou dobře kytky a jednou týdně odkalíš kýbl vody, tak není myslím problém. Něco takového s rájovci máme u nás doma, ale jen 20 litrů. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.02.2008 21:49 Duny – Akva s bettami bez filtru
Nazdar,

chcel by som si založiť akvárium podľa tohto článku www.akvarista.cz/… len s väčším objemom (38l) a chcel by som sa spýtať či by nevadilo kebyže tam nebudem mať filter? ak dobre viem tak bojovnice majú radi stojaté vody..len či nebude problém s baktériami aj ked by som tam dal SERA NITRIVEC a chcel by som tam aj rastliny ktoré tiež nemajú radi ked sa voda hýbe (pistia)..prosím poradťe.Dakujem za odpovede. ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2008 21:44 Edík Re: Nik
Tak rybka bohužel zemřela sad Ve zverimexu jsme se ptali a bylo nám řečeno,že to mohlo být kvůli tomu,že mu byla zima. Přitom voda měla pokojovou teplotu (21stupňů). Jsou prý zvyklý na 26-30stupňů :-O Tak hodně štěstí v chovu vám všem a díky za rady ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2008 16:58 Muž Nik [191] Re: KAKTUS1010
Myslím, že ne:-) Zvykne si a přestane reagovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2008 15:11 KAKTUS1010 Re: Edik
Ak mas to zrkadlo stale, tak oni sa unavia a nebudu nic robit. Myslim ze uz je onaveny z toho robenia bubakov na zrkadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2008 08:44 Beddy Re: Edik
Takhle těžko říct ... vyndáváš to zrcátko, nebo je tam furt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2008 22:26 Edík – šíleně smutná Beta
Ahoj,potřebovala bych poradit.Dostala jsem Betu,je to tak 8měs.,byl(a) skvělá-pořád plavala,dorážela na zrcátko,vždy všechno snědla.Jo a hlavně nevíme jestli to je ON nebo ONA..... No a je to tak měsíc,kdy je úplně divná.Pořád je u dna,moc nejí,ani na zrcátko nereaguje,nereaguje vůbec na nic,jen se nadechne a jde zas ke dnu.Vypadá,že je smutná sad a i barvu ztrácí.Můžete mi poradit co mám dělat?Díky za každou radu ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2008 12:04 Žena bucliik [99] Re: Eva_R
Myslím, že ne. :-) Betty netouží být spolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2008 21:20 Žena Eva_R [365] - Obojživelníci – Samička sama
Prosím o radu, dostala jsem samičku bety, nejdřív jsem jí chtěla pořídit samečka, ale jak tak pročítám různé zkušenosti se společným chovem, asi z toho nic nebude hmm Ale nevíte jestli nebude smutná, když je tam sama jen s parmičkama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 22:12 Žena Naďa [33] Re: Nik
Fotka k příspěvku Může být problém i v různých velikostech bett? Růžová samička může mít tak 2,5 cm + oc. ploutev, červená která ji honila tak 3 cm + oc. ploutev a samec je oproti nim ohromný tělo tak 4 cm + 3 cm ocasní ploutev a je i v těle tak 3x vyšší, než ony. Ty koule dost zkreslují, nalevo on, napravo ona.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 20:27 Muž Nik [191] Re: Naďa
Nech ji tam. Betty nepotřebují okysličovat vod:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 19:10 Žena Naďa [33] Re: Nik
Tak ta růžová honěná samice v salátové míse má sice velkou plochu na okysličení, ale nevidí ostatní 2. Tak jsem vymyslela, že bych ji přendala do hladké vázy vysoké 35 cm, bude tam mít víc vody a šířka-průměr hladiny bude cca 21 cm, takže nahoru bude zbývat 13 cm, to snad nepřeskočí. Nebude ale šokovaná z neustálých přesunů. Dnes by to byla u nás už třetí nádoba během 7 hodin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 17:51 Muž Nik [191] Re: Naďa
Některé skáčou, jiné ne. Záleží na osobnosti, podmínkách a okolí. Většinou skáčou samičky za samcem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 16:59 Žena Naďa [33] Re: filipsi
Skáčou obě pohlaví? U našich v garáži mám jedno krycí sklo na malé akvárko, ale zbylé 2 nevím. Když je přikreju něčím tmavým, tak budou bez světla. Současná teplota vody je 23,5 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 16:51 rolandmynar Re: Naďa
Nádhera. Kdybych byl stoupencem malých obydlí pro Betty, vypadalo by to asi takhle nějak. To je karanténa jedna báseň. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 16:45 Muž filipsi [1295] Re: Naďa
Hezke zatisi :-) . Jen aby ti nevyskocily ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 16:41 Žena Naďa [33] Re: Naďa
Fotka k příspěvku Takže obrázek zmoňované karantény, mohu to tak nechat?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 16:33 rolandmynar Re: KAKTUS1010
Chápu pro odchov. Ale že bych z takového chovu měl radost? Ryba stojí na místě a čumí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 16:09 KAKTUS1010
Ja mam 6 bojovnic 3 samci modry cerveny a bielo-cerveno-modry a 3 samice samci su v 2/5l flasach. Samice spolu v akva 20 litrovom. Je to sice male ale vydrzia aj v takom. Vacsie si nemozem dovolit a vecina akvaristov co chova betty v mnozstve napr. (10 ks) ich ma v takych flasach. Ja ich mam vo flasach uz pol roka a furt su zive a zdrave.
Bojovnice v přírodním prostředí žijí v bažinách močálech a v prostředí s kolísavou hladinou kde mnohdy musí delší dobu vydržet v objemu menším než jeden litr, samozřejmě že to by jsme nechtěli aby museli prožívat u nás ale naše chovné podmínky vycházejí z dlouholetých chovatelských zkušeností renomovanmých asijských chovatelů kteří bojovnice mnohdy chovají v plochých lahvích od alkoholu o objemu 0,7-1litr čili zase takové týrání to nebude a vzhledem k výměně vody v nádržích každý druhý až třetí den v oběmu 2/3-3/4 ani kvalita vody není nikterak ohrožena toto betty proživaji v prírode splendenspower.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2008 14:08 Žena Naďa [33] Re: Nik
Měnit budu ob den, ale pár dní myslíš celou karanténu - třeba těch 14 dní?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [72] ...... 79

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 67619x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221-betta-splendens-chov?od=3551