Betta splendens - chov
Přidat rostliny, měnit vodu, na čas hladovku, filtr čistit jenom když si o to řekne svým viditelně sníženým výkonem, samičku bych tam pokud nebude mít dostatek úkrytů, třeba z těch plovoucích rostlin nepřidával.
Vnutorny je, nie je molitanovy. Neviem čo je to za material a nie je pohanany vonkajsim cerpadlom ak myslíš to. Čo sa týka pridanaia samičky mi pride že by im to akva bolo asi male...nie? Filter som čistila len tak, proste raz za čas sa musí, určite nešlo o to že by nešiel...išiel dobre. Pridat rastlinky by nebolo odveci...ak najdem ešte miesto. A plus: čitala som že na 1 samca maju byt 2 samičky...a navyše ten môj dostal pred 3 mesiacmi do akva 2 gupky a skoncilo to tak že jedna prišla o pol plutvy tak šli hned šupom naspat do obchodu.... Ak by teraz dostal !spolocnost" nemyslim že by to pre nu dopadlo dobre.
Místo těch dekorací, tam pořiď nějaký ty plovoucí rostliny. Ten filtr, co je to za zač, asi nějakej vnitřní s molitanovou vložkou uvnitř, poháněnej čerpadlem, že. Proč byl čištěnej, to skoro nefungoval? Čistíš ho nějak pravidelně, třeba s těma výměnama vody?
Ještě to tu nikdo nepsal, a možná že mně tu někdo roztrhá na kusy, ale polehávání na filtru = dle mých pozorování nuda. I když je akva malé, přidej jednu vzrostlejší samičku, vyměň 50% vody, přidej teplotu nad 26°C, ten samý den jim dej více nažrat mražené potravy, a druhý ten se Ti začnou množit. Po polehávání je utrum. Základem by mělo být hodně rostlinek, včetně těch plovoucích. Zábava je i to, jak sameček staví hnízdo, a přitom odhání samičku. Proto by měla mít samička možnost úkrytu v bujné vegetaci, či nějaké jeskyňce ... lepší je kombinace obojího.
Chovu zdar
.
Rastlina tam je anubias, filter bol čistený asi 2 týždne dozadu aj ked by to chcelo novu vložku...čo bude možno trochu problem lebo to nie je klasicky molitan...k anubiasu su tam ešte 2 dekoracie.
Ten interval výměny vody je na takhle malý akvárko dost dlouhý. Určitě to chce jednou týdně 30%. Naordinoval bych mu hladovku a vodoléčbu. Jak je to akvárko jinak zařízený, co rostliny jsou tam. Bety mají rády plovoucí rostliny. Ten filtr byl teď někdy čištěnej?
Výmena vody ma napadla včera a aj som ju zrealizovala. Teplota je okolo 24-26...v lete bola aj 28. Vymienam vodu každe 2 tyždne. Ledva som do neho dnes večer dostala jednu granulu. A čo sa tyka mrazeneho...môžem to skusit ale pochybujem že to bude jesť...je rozmaznaný a ťažko si zvyka na nove a potom to loviť z akvarka aby to tam nehnilo...no skusim
...a o vločkách ani nehovorím...tie uplne ignoruje.
Jak často se mu mění voda? Udělal bych klasický opatření a to výměnu poloviny vody teď hned a zítra bych to zopakoval. Ničím bych ho den, dva nekrmil. Ty patentky se přeci dají třeba nožem nasekat, takže v tom bych problém neviděl, klidně si je kup a spestři mu jídelníček.
EDIT: Jakou tam má teplotu?
0 17.11.2011 21:38 ... – Betta nechce jesť
V poslednom čase môj "beťák" nejako nechce jesť. Rozmýšľala som nad tým, že to môže byť tým, že je už prežratý svojím krmivom (striedam 3 druhy sušeného krmiva) ale nákup mrazeného nepripadá do úvahy, keďže mám len 1 beťáka v akva a mrazená "kocka" toho má v sebe príliš veľa pre jedného. Aj keď to môže byť aj nejaká choroba. Zmeny som si na ňom nevšimla...možno to, že častejšie "leží" na filtri ako pláva. Má 20 litrové akva a nemá sa v nom ani od koho nakazit. Mám ho už 4 mesiace a doteraz bol v pohode.
Starší reakce
Sice nevím jak máš akvárko zařízené, ale doporučím Ti, aby ses těch dvou neonek zbavil (třeba je někomu daruj), vysázej hodně rostlinek (plovoucí taktéž betta určitě ocení), pořiď si nějaké ryby na dno, třeba Otíky, tu samičku betty a jednoho Ancíka tam nech a sameček Ti ty dvě neonky nebude terorizovat.
No iba dve neonky a prísavník viac tam neni nič.
Tak tou velikostí akva se to chování Beťáka vysvětluje. Považuje celý akvárko za svoje teritorium.
40 litrů je plyvátko, co má malou plochu hladiny. Tuhle nádrž i Bojovnice ovládne na dvě mávnutí ploutve.
Co za jiné ryby tam sním jsou?
Ja mám 40 litrové akva. A pokiaľ nemal hniezdo tak nič len ako má hniezdo tak to robí, a mám len dve neonky a samičku bojovnici viac nič
Dobrá, dobrá. Dravá ne, to jsem napsal špatně. V mém akva byla vždy mírumilovná k ostatním druhům, ale až ve velkém akva. V malém akva se mi ale choval třeba ke gupkám velmi teritoriálně. Proto se táži na velikost akva. To jsou mé zkušenosti z prvních akvárií.
Tak dravá...?!
Zeptal bych se jak máš velké akva. To z toho důvodu, že beťák když má postavené hnízdo a láká samičku, tak moc nežere a spíš si hlídá to hnízdo. Jestli je ale akva malé, tak nechce ostatní osádku pustit k hladině, aby mu jej nepoškodila. Taky záleží, kam házíš krmivo.
Taky záleží jakého druhu jsou ostatní rybky. Betta je holt dravá rybka a ta se snaží dominovat ve svém prostředí.
Som si všimol, že ako samec urobil hniezdo nedá najesť iným rybám. Najskôr sa nažere on až potom iné neviete prečo?
Hlavně musí mít betta čistou vodu, toho v malým akvárku hůř dosáhneš, pokud nechceš mít nádrž bez dna a každej den měnit vodu. Do většího akvárka už se v pohodě vejde filtr a dostatek rostlin aby mohlo fungovat skoro samo, přecejen se betta bude cítit líp a bude se na to i líp koukat. Chce to hodně rostlin a i tak měnit pravidelně část vody a pročíst si jak akvárko správně založit a starat se o něj.
No tak v akvaristice taky ty ryby nežijou celý život... Jsou tam pár dní než si je někdo koupí nebo uhynou. 20l by třeba stačilo, nevím...psal jsem, že já bych menší než 30l nekupoval..to je jen můj názor, třeba tu má někdo nějaký jiný...
nehledě na to, že čím menší nádrž budete mít, tím složitější na údržbu bude...
Díky za reakci. Dobře,dám na vás. Nechám se poučit,ale stejně mi přijde divné že akvaristice je mají ve 2l a přitom nestačí ani 20l.SUROVCI !
Dobré odpoledne, nevystačí...
EDIT:Nekupoval bych menší, než 30l...
0 10.11.2011 15:33 be Dobré odpol.myslíte si,že pro bojovnici vystačí toto malé aqua ? Diky za odp.
naprodej.g6.cz/… Jo, tak mražené patentky to jsou. Ty mi Betta už nejí.
Problém bude v těch nitěnkách. Mražené jsou největší zlo.
Pokud něco mraženého Bojovnicím, tak Patentky a Artemie.
No my jsme byli 5 dní na dovolené a to nic nežrala a od té doby nic moc nejí. Hlavně mi přijde, že to "papírové" krmivo jí nemůže zasytit. A jaké živé krmivo máš na mysli? Moc díky
Tím, že nebude překrmována. Zkus dva dny nedat nic a potom jenom špetku. Jinak živé krmení by určitě ocenila.
0 10.11.2011 09:15 Ella – Jídlo
Dobrý den, přijde mi, že moje betta míň jí.
Mám pro ní suché krmivo a koupila jsem jí i zmrzlé červy (teď si nemohu vzpomenout,jak se jmenují-vlásenky nebo tak nějak?jsou to ty krvavé). Z červů byla nejdřív úplně divá, ale teď se jich ani nedotkne a suchého krmení jen uzobne. Poraďte mi prosím,čím bych jí udělala radost. Děkuji
Starší reakce
Dvanáct litrů je i na beťáka málo. Jestli s akvaristikou začínáš, tak budeš s tak malým akva mít problémy. Filtrace pro Betty, i když se mnohde dozvíš opak, je stejně důležitá, jako pro jiné rybky. Mluvím z vlastních zkušeností.
0 05.11.2011 15:37 Kocajs – Betta
Zdravím, chcu si udělat malé akvárko a dotoho dát jednoho bettáka.Mělo by to 12 litrů a byl by tam nejspíš sám ať má klíd rostlinky a písek.A chcu se zeptat jestli na 12 litrů mám koupit nějáky filtr nebo né.Díky
Starší reakce
Mezara tam samozřejmě je asi 3cm.Moc děkuji za odpověď aspon jsem už tohoto brouka z hlavy dostala.
Je lepší když tam to sklo je, protože pak tam mají rybky teplý vzduch jako je voda v akváriu. Jinak kdybys měla v místnosti chladněji a sklo tam neměla tak by se mohly "nachladit". Samozřejmě mezi sklem a hladinou musí být prostor se vzduchem
0 21.10.2011 16:12 Žanda Ahoj lidičky mam na vás prozbičku už asi měsíc mám nové akvárium se vzduchováním a rostlinami.Vněm mám Bettu a black molly s modrým čihavcem.A teďka kté prozbičce pro vás by mohla být trochu divná,ale pro mě je to otázka která mi pořád vrtá hlavou.Na akvárku má krycí sklo......je to správně vím,že betta i čihavec dýchají atmosferický vzduch a proto nevím jestli je správné že nemají otevřenou hladino protože je přikrytá sklem.Mám sklo odendat či nokoliv.V akvárku nepřetržitě běží vzduchování!Děkuji za odpoved pls čekám =)
Starší reakce
I pro jednu bettu je to malé. Vždyť to má asi jen 4 litry.
Na 30l ted nemám ztm prašulky. Všechny jsem zase dala do new akva
Mám tyhle akvárka mrkni ta tenhle odkaz:
www.faunacentrum.cz/… Díkes za info. Mam poměrně klidný samce. Jeden už je dopělej a druhej ještě mládě.
Ne, stačí 30tka. My je máme ve škole v akvaristice taky ve 30tce a stačí to. I se jednou vytřely. Uděláš úkryty z kamenů nebo kořenů. A jak si na sebe trochu zvykli, tak se ani tolik nehoněj.
Mám jedno 30 litrový akvárko a nedovedu si představit jaký by tam musely být úkryty, aby o sebe tři bojovnice nezakopávaly... Nechtělo by to radši větší? Do 30 l bych dala max. jednu.
Pořiď mu dvě samičky a aspoň 30 litrový akva s dostatkem rostlin jako úkryt.
Ono hlavně záleží na velikosti nádrže.
Na charakteru ryb, u bojovnic je každá ryba povahově jiná.
Chce to vice nez jednu samici, a dost prostoru, plovouci rostliny a ukryty za ktere se samice pred samcem schovaji. A neni problem.
0 06.10.2011 14:16 Klára – betty
Ahojky chci začít s chovem ale nevím jestli to mám udělat
protože, my pořád chovatelé říkají že sameček umlátí samičku co si myslíte vy?
Starší reakce
Souhlasím s výměnou prodavače. Něco podobného jsem předevčírem zažila v místní akvaristice. Měli tam nějakou novou prodavačku, pán si kupoval do 60l akva po deseti kusech dva druhy nějakých parmiček, 10 ks neonek, pak nějaké pancéřníčky. Stěžoval si, že má nově založené akva bíle zakaleno a nakonec ještě z něho vypadlo, že má samé umělé kytky....říkala jsem mu, ať je vyhází a koupí živé. Načeš mi prodavačka řekla, že má taky umělý a že to nevadí...pán si tedy na můj popud koupil jednu šípatku....že to prý zatím stačí. Takže hafo ryb, nezaběhlé akva plné umělých kytek...celé schválené prodavačkou...
Vyměň obchod a ty plovoucí rostliny tam určitě pořiď. Čím víc tím líp, bety to mají rády a nežerou je.
0 07.09.2011 12:16 Ella – Kytky
Ahoj,chtěla jsem se zeptat - chtěla jsem Bettě pořídit plovoucí kytičky, ale prodavač mi je odmítl prodat, že by je sežrala a nebylo by jí dobře. Je to možné? Je v akvárku sama, zatím jen s umělýma kytkama.. Díky
Starší reakce
Za pozadí jsem se taky dívala a není. Navíc když jsem si koupila ty první dvě, tak tam žádný pozadí nebylo, jen tapeta...
Nemohly se třeba dostat za pozadí? Já jednou nemohla najít skaláru a pak jsem si našla mrtvou zapasovanou pod kořenem. Když tam nemáš ancíky tak snad ani není možný aby tak rychle zmizely
Nemohli mají kryt, i přesto jsem se ale dívala, a nikde nejsou. Vůbec to nechápu
Možná hloupě, ale nemohli ty rybky vyskočit z akvária?
Dobrý den, žádám Vás o radu. Asi před měsícem jsem si byla koupit 2 samice betty, ze začátku byly úplně v pořádku. Asi o 5dní později jsem ale zjistila, že jedna samice chybí (zbyla po ní jen ploutvička, nic víc!) Tak jsem se ptala v zoo branik co to asi je? Pani mi říkala, že s takovou agresivitou se vůbec nesetkala (je fakt že jich mají hafec v 30l akváriu, moje betty byli z toho akvária) říkala jsem jí že bych ráda měla dvě betty a pak k nim samce ale že se bojim aby se mezi sebou nepožrali. Tak jsem koupila další samici, a během dne byla původní samice pryč, tentoktát po ní nezbylo NIC. Před týdnem jsem si byla koupit samce a přidala jsem k němu samičku, neproháněl jí, a když tak málo, ale vždycky se měla kam schovat. A dneska ráno je samička fuč, taktéž po ní nezbylo NIC. Prosím poraďte mi někdo co to je!
děkuju!
Přidat reakci
1 ...... [47] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x