Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cyprinion macrostomus a trocha asociací...

 

Články » Cyprinion macrostomus a trocha asociací...   Vytisknout tuto stránku 

Cyprinion macrostomus a trocha asociací...

Publikováno: 17.04.2012 • Autor: © invalida • Rubrika:

Tahle ryba Cyprinion macrostomus je rybkou poměrně neznámou, i když zase až tak moc možná taky ne. Její význam pro akvaristiku je v podstatě mizivej, ale možná by za zmínku stála.

Že ste vo ní v životě neslyšeli?

Tak naznačím... Kangal!

Nic?

Horský údolí! Zase nic?

Turecký lázně? Aha už se chytáte?

Ne... kaprovitá garra rufa je fakt jiná rybka, i když je ze stejný nádrže. Akorát ta nádrž nejni akvárko. A je to ta míň známá, a to i přesto, že možná odvádí stejnej díl práce.Tohle je totiž taky pracovní rybí plemeno.

Dobrá, tak se pokusím vám nastínit to, k čemu je tahle rybka prospěšná akvaristům, a neakvaristům to nejspíš bude fuck, nebo jak se to píše.

Přesto už sou známý pokusy a chov týdle ryby v akvárku. Mě se teda podařilo najít pokustóny akorát v Izraeli, Argentině a Paraguayi.

Když sem se ptal na zkušenosti, tak mě zaujala informace od paraguajskýho kolegy. "Je napíšu hovad" Z toho sem fakt nebyl asi 2 hodiny. On je totiž Chozé děsně hrdej na to, že má český předky. A má pocit, že umí dobře česky.

Ale jeho čeština je trošku na úrovni mý znalosti Australský poezie dvacátejch let minulýho století. Takže mi nezbylo nic jinýho, než se zeptat, i když jsem v podstatě diplomat.

Takže v překladu "Je napíšu hovad" znamená... prostě po čtvrtým písmenu je mezera, místo š je č a hovad je chovat. Proč nechápal, že nechápu, to fakt nechápu.

I když je mi jasný, že tahle rybka má fakt specifický nároky ať už teplotní, tak taky naprosto unikátní hodnoty některejch látek. Z těch známějších látek uvedu především hořčík, ale hlavně selen.

Vlastně se dá říct, že tahle rybka má podobný nároky jako má notoricky známá Garra rufa. A ve svý domovině má hodně božskou pověst. A to z ní dělá i poměrně značně zajímavej artikl a způsob jejího chovu začíná až na utajenejch postupech označovanejch americkým výrazem nou hau.

Tahle rybka spolupracuje na léčbě kožních nemocí a komerčně je známá především u psoriatiků česky řečíno lupenkářů. V dalších řádkách se pokusím tuhle zas... nemoc přiblížit nepostižený populaci. Můžu ale udělat to, že popis choroby označím barevně, jako že... číst není nutno.

Psoriása je kožní onemocnění, který je specificky vošklivý na pohled. Když to polopatě, tak každej, kdo se s toudle nemocí potkal, už ví jaký je to pokoukání. Taková ty bílý fleky, ze kterejch se furt sypou šupiny a kurevsky to svědí, je pohled k nezapomenutí. Prej to má asi něco lehce přes 2%lidí. Jak je na tom lid akvaristickej, to nevím. Vlastní studii nemám a univerzity zadarmo nějaký neobecný data neposkytujou. Vono, když výzkumy platěj ty, co vyráběj prášky, tak těžko budou dávat moudra rybičkářům. Kšeft s léčivama vysvětluje i logiku.

Jenže v posledních letech vědátoři vyzvěděli, že ta lupenka (psoriasa) se vobčas zavrtá i do kostí a vnitřních orgánů. V případě kostí dokonce dokáže naprosto bez "ubrousků" sežrat celej kloub. Tomu se řiká teleskopický prsty. Podrobnosti ví strejda gůgl. Další věc je startovací mechanismus týdle choroby. Lapiduši tomu řikaj postraumatickej impuls, ale česky řečíno to je jakejsi start po úleku. Někdo si zláme haksnu, někomu stačí přečíst složenku.

Prostě stres jako takovej to nakopne. Další závěry těch študovanejch jsou, že to geneticky vovlivňuje obezitu a cévní choroby. Hlavně ta situejšn, kdy Ti cholesterol zas... cévy, a tím vlastně zvýší tlak a jiný drobnosti.

To se ve fyzice bere asi v sedmičce. A doktořině nehovim. Já vo léčení vim akorát to, že když králik blbě kouká, tak je dobrý mu ji řachnout za ušiska, pučit mu igelitovou deku a něžně ho uložit do mrazáku. To, aby časem nečučeli blbě všichni ušouni.

Ale to s tou obezitou (to jako vyžranost) mě silně potěšilo. Já blbec myslel, že mám panděro z bůčku a cmp (kleplej pepkou) z cigeret. Naštěstí je to jináč. .=) Za všecko může lupenka. Sem rád, že sem neposlech doktorský kecy vo dirtě, když to stejně nepomůže.

Takže tahle rybka v Kangalu lidem vožírá kůži kvůli tomu, že prej tam byl neustálej hlad, a tak se teta evoluce rozhodla využít tyhle potravní zdroje.

Já teda nevim, jak to tetka evoluce myslela, ale vod roku asi 1790 se traduje, že místní termální prameny sou dobrý.

Časem se z nich stala komerční záležitost v podobě lázní. Je to údajně jedinečná záležitost... ty rybí lázně. Cosi obdobnýho sice funguje v Pamíru a v určitým časovým období v jedný říčce na Aljašce, ale jelikož se o tom zatím nikdo nezmiňuje na gůglu, tak jakože jediný. O lázních vám gůgl ale poví a rád.

A jakže ta léčba v těch lázních probíhá? To se člověk vnoří do bazénu a okamžitě se na něj vrhnou tyhle rybky. Ať už de vo lupénku nebo jinou kožní chorobu, tak tihle hladovci vožerou zhuštělou kůži (psoriása prej 42x rychleji vyvíjí kůži a nános šupin je tudíž značnej), ale jsou jen jako předvoj známější garry ruffy.

V prvních dnech (2-4) je to poměrně nepříjemný a někdy až snesitelně bolestivý. Někdy dochází až k otvírání hnisajících ran a i krev může týct.

Možná to zní nehygienicky, ale prej není znám  řípad infekce pořízený ohryzem ryb. Ale ruku do vohně bych za to nedal. Náš starosta byl taky před pár lety u komoušů a už si to nepamatuje =), takže to berme s rezervou.

Takže ten ohryz kůže je jen jedna součást procesu. Další drahodárný (ceny v Kangalu sou supr pecka) vlivy sou teplota termálních pramenů. Prej to je 35-37 stupňů celsia. Já teda naměřil 34, ale u elektronickýho teploměru šmejd in čína je to tolerance přípustná. Další asi fakt speciální parametr bude ten selen a hořčík ve fakt silnejch koncentracích.

Další věcí je to, co mají rybky v tlamce. Podle všeho nic moc extra proti jinejm druhům kromě jednoho enzymu, kterej se myslim menuje ditranol.

Celkem často se lidi ptaj na to, jestli to rybám nevadí, furt žrát nemocnou kůži. Kupodivu ne, protože v termálních pramenech maj furt stejný podmínky a tudíž se tak nějak množej jako... tady u nás na severu.

Udává se na světovejch servrech, že se ryby sami detoxikujou, že sou na to vod přírody tak zařízený. Je jasný, že v přírodě se vyskytujou predátoři, že v pohodě žerou jedovatý hady nebo brouky, a nebo naše blbá býložravá koza žere i to jedovatý z agátu. A to údajně koza a žralok nemůže dostat rakovinu. To nemám vověřený, jen vim, že má hnusný mlíko.

Takže na tom něco může bejt.

Jenže vono je to podle mě trošku jinak. Tyhle rybky léčej jen do určitý velikosti, a to znamená za mlada. V době dospívání proběhne jakási hormonální bouře jako u všech živočichů.

Sekret v tlamce přestane obsahovat ten správnej enzym, ale hlavně... Rybky se  začnou něčím nespecifickým odlišovat od rybí mládeže. To znamená, že se buď včas odstěhujou jinam po odtékající říčce a nebo je poměrně rychle omladinou zařazena do potravního řetězce.

A odkud to vím? Možná by bylo krásný povídat o vyprávění prostýho rybáře. Ale já to mám vod Hasana, absolventa jedný Emerický university of... obor obor biolog přes ryby. Ale von se dneska živí jako prostej bankovní ředitel (víc to vynáší), ale má to jako koníčka. Takže se vo to furt zajímá. Všimnul si, že v lázeňským bazénku jsou jen rybky drobnějšího vzrůstu a celkem hodně měsíců věnoval pozorování jejich chování. Což ta dlouhodobost je fakt nutná, jak ví každej akvarista.

Po vobrání kůže nastupuje partnerská ryba garra ruffa na doobrání a opravdové vyhlazení. Kterejsi vědátor vypíchnul důležitost mikromasáže rybí tlamkou.

Nechci posuzovat důležitost garry v léčebným procesu ale... podle studie minesotskýho profesora je obsah léčivýho enzymu nižší než u vejš zmíněný čudly. Ale třeba jen neznáme všechny souvislosti.

Tahle následná rybí rota je pro svoji notorickou profláknutost ve světě využívaná na vožírání ztvrdlý kůže na patách atd. Jenže názory na to jsou ve světě různý.

Pedikůra rybama je ve světě vnímaná různě. V některejch státech U.S.A. nejni tahle činnost ani povolená, ale ani zakázaná.

Někde je zakázaná asi z principu. Údajně hygienický důvody.

Je teda s podivem, že se do kafe v automatu přidává mletej hliník, aby se nezalepovaly trysky. Ale s papírem a potřebným beranem z ouřadu.

Další celkem šílenej důvod zazněl kdesi z ochranářskejch sfér. Ryby kůži ožíraj jen vo hladu, a držet je vo hladu je tejrání. Za mě teda nou koment.

Tady u nás se rybky chovaj jen ty z druhý řady. Cyprinion macrostomus je podle mě ryba, kterou tady nikdo nechová. Ale nejsem pán bůh, takže... možná že i jo.

Další problém je to, že je prokázanej fakt, že v tlamkovým sekretu u uměle chovanejch rybek je jaksi nepřítomen ten enzym zázračnýho typu.

Takže takzvanej peeling rybkama u nás je takzvaně bezprizorní. Náš zákon slovo peeling nezná. Možná to má cosi do sebe, ale já bych si kousek mě v akvárku nemáchal. Jde vo to, že v akvárku asi máme pěknej humus ve vodě a přendavat ryby do čistý vody může bejt vo rybím stresu.

Tak nevím. V akvárku už se odchov podařil, ale co s tou komercí?


Venca





 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 25x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 17.04.2012 Upraveno: 17.05.2012 Přečteno: 353x

Schválili: Bob66 *** 12.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
27.12.2017*****Nová kniha o akvaristice538x
07.03.2011*****Úvaha : Nevhodná nádrž1482x
26.06.2008*****INTERŠTANDARD IHS 2004 - Triá534x
22.01.2013*****Důvěřivý blbec!!!102x
22.03.2015*****Proč se nedaří odchovat raky?320x
20.05.2012*****Strasti při chovu korýšů349x
20.02.2015*****Děláme pro své chované miláčky vše správně?415x
09.12.2019*****Vánoční inspirace: Dárky pro milovníky akvaristiky140x
12.11.2011*****Akvaristika a hviezdne vojny582x
07.02.2016*****XV. Česká rybářská a ichtyologická konference230x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1263x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
10.04.2012*****Proč si nepořizovat mořský akvárko...1171x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1169x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...974x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2455x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
16.02.2011*****Teoreticky...1535x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2320x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/952-cyprinion-macrostomus-a-trocha-asociaci