Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Teoreticky...

 

Články » Teoreticky...   Vytisknout tuto stránku 

Teoreticky...

Publikováno: 16.02.2011 • Autor: © invalida • Rubrika:

Teoreticky je všechno, co se týká akvaristiky. Teoreticky je každý, kdo má doma rybičky, akvarista. Teoreticky se jako akvaristé furt zlepšujem. Ale vono to asi není pravda.

Ten, co má doma čudličky, je především člověk, a lidi jsou blbý. A to platí i vo teoriích, že jsou víc pravděpodobný a míň pravděpodobný. Jenomže, když se nad tim zamyslíte, tak ani ty zdánlivě jasný teorie, nemusej mít pravdu. Je zdánlivě jasný, že by mělo bejt plus mínus stejně řidičů jako řidičáků. Proč ale teda potkávám tolik pitomců, co bych jim nesvěřil ani spřežení myší a ty nejsou tak nebezpečný jako hromada více-méně budoucího šrotu.

Teoreticky teda jsou myši vlastně málo nebezpečný a nemůžou nás nijak významně ohrozit. Ale například moje žena se nebojí ani koně ani bejka, ale vidí myš a skočila by pod náklaďák.

Tedy bych si dovolil doporučit používat hlavu u každý teorie.

Taková teorie vzniká a vždycky vznikala různě. Některá je vymyšlená a prosazovaná tak nějak lidově a jiná potřebuje vědeckou základnu spoustu peněz a vyleze z toho jakási málo praktická poučka. Například to, že se vesmír za určitý období roztáhne o centimetr, mi přijde úžasná. A hlavně, abych tak řek, že reálně doložená a podložená skutečnou důležitostí.

Jak se taková teorie vybuduje?

To přijde takovej vědátor, vezme myš a vypíchne jí voči. Pak zjistí, že ta myš se motá a naráží do stěn. Zamyslí se a napíše poučku. Myš, co sem jí vydloub voči, se motá a tudíž je vožralá! Naráží do stěn a tak bude taky asi slepá. A zkoumá dál.

Když je výzkumníků víc, je to ještě horší!

Když dejme tomu 4 vědci dostanou stejnou otázku, dostaneme 4 různý odpovědi. Když se třeba těchto 4 pánů zeptáme, proč támhleta slečna nenosí kalhotky, dozvíme se tak různorodý odpovědi že budeme zírat.

Např..

1. Je to potvora..

2. Je chudá...

3. Zapoměla...

4 Větrá...

Ale mi obyčejní si můžeme myslet že za 1. platí ve všech případech aspoň trošinku........

Aby to bylo k věci...

Dovolím si několik svých teorií, co se týká akvaristiky...i když já nejsem akvarista! Mám jen rybičky.

1.Teorie o krmení..

O krmení rybiček a jinejch vězněnejch potvor se toho napsalo už hodně a vopisovat je kravina. Stejně by to nikdo nečet a všichni to určitě už znaj.

Krmení rybek a jinejch hajzlů jako sou šneci krevety a tak, je možný vícero druhy krmiv. Sušený vločkový, sušený v tabletách, sušený v granulích, živý a mražený. Kdybych mraženýmu řek lyofianěco řek bych asi něco chytrýho, ale já na to moc nehraju. Vono to asi ani není až tak pravda. To lyofilianěco je spíš mražený z vymrznutím vody, abych to řek po vidlích. Lopata už je stará! A pak je tu krmení gelový. To je supr novinka..ale já vo tom nic nevím. A pak máme krmení přirozený..zelenina, potěr, filé!

Protože je to pro nováčky...

Tenhle canc je jedině pro nováčky, Ti co už jsou dál hledají informace jinýho typu. První rybky by sme si měli pořizovat nějaký úplně obyčejný. Za prvý nejsou drahý a za druhý nás nebudou tak mrzet když pojdou. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že mečovce se chce ze světa míň jak terčákovi. Třeba!

Jak a čím?

Pro nováčky fakt stačí nějaký průmyslově vyráběný krmivo typu vloček nebo tabletek. A jak takový krmení vzniká? To se vezme kril (to jsou drobný mořský potvory) a něco zelenýho..třeba řasy a všecko se to usuší a rozšmelcuje. Pak se přidaj pojiva, barviva, někdy i vitamíny a dá se tomu tvar. Myslím, že nějaká cena nebo značka v tomhle případě nehraje až takovou roli. Dělat si iluze o kvalitě by ale bylo dost naivní. Když na to přijde tak pomocí barviv a dochucovade,l vyrobíme párky třeba z pilin. A tady bych řek, že až na pár vyjímek to bude stejný.

Nevýhody a navopak..

Hlavní nevýhoda vločkovýho krmiva je, že je lehký a plave! Z toho vyplývá, že hodně rychle zanáší molitan nebo jinou filtrační hmotu. A to je v kombinaci s filtrem ze setu hotový neštěstí. Ty filtry jsou úplně na ho....ale já sem vlastně slušňák!

Další nevýhoda je snadný překrmení. To je další parametr, kterej dost lidí vodradí už po začátku. První chcíplý ryby si asi pamatuje každej! Na druhou stranu je pravda že většina běžně prodávanejch rybek je na tohle krmení zvyklá.

Pak jsou krmiva v tabletách. Ty jsou jakoby 2 typy. Jedny padaj na dno a druhý je možný nalepit na sklo. U těch nalepovacích my trošičku uniká účel. Ale ty co padaj na dno bych snad i doporučil jako nejvhodnější. Dobře se odpočítá dávka a když náhodou krmí někdo jinej, je srozumitelná domluva. Dáš 20 tablet a hotovo. Další výhoda je, že padaj na jedno místo a nezanášej tolik celý dno..

Patrovost rybí osádky..

Rybky žijou v různejch vejškách akvárka. Některý dole, některý u hladiny a některý uprostřed. To se celkem snadno pozná podle tlamky. Když má rybka tlamku nahoru, nejraději bere potravu z hladiny. Když ji má rovně bere jakoby z prostoru a držka dolů značí že nejradši zbírá ze dna. Příkladem spodních ryb je přísavec, chcete li vodbornost a tak krunýřovec..nejběžnější ancistrus.

Ale když máte tři typy rybek , je skoro zbytečný dávat tři druhy krmiva. Vona zas ryba není úplně blbá a umí si poradit. Celkem bych řek, že je i dobře když se ke krmení musí dobejvat.

Zabaví se tím. Zrovna jako nevylítanej čokl zlobí, tak nudící se ryba pošťuchuje spolubydlící. A někdy si můžou i ublížit. Občas je možný přidat na hladinu mušku nebo komára. To je vítaný zpestření. Pavouky raději ne. Většina ryb je odmítá a zabít něco zbytečně je hloupý. Ale vyhýbám se tomu v pozdním létě nebo na podzim když se začíná vyskytovat kazící se zelenina nebo ovoce. Nemám to nijak podložený..jen prostě prevence.

Další druhy krmiv...

Živý a mražený krmivo bych ze začátku asi nedoporučoval, i když pestrost stravy má hodně do sebe. Hlavní nevýhoda je možnost si něco zatáhnout. Myslím tím chorobu. A poté kupovat drahý léčivo pro pár oček je neekonomický a dost často i bezůspěšný. A kolikrát bylo mražený a rozmražený krmivo než se dostane k nám, pominu úplně. Obchoďák a akvaristika nebude asi velkej rozdíl. Samozřejmě sou i slušný krámy..ale začátečník většinou ještě neví kde.

Mražený a živý...

Mražený a živý krmení bych začátečníkům spíš neradil. Je tam poměrně velká možnost zatažení infekce nebo parazita když nemáme ověřenej zdroj. A ve městě kde je jedna akvaristika na celej okres bych pochyboval o kvalitě všeho. Ale v sousedním okrese je vše o ligu jinde...proto platí dvojnásobně,...Poptat se na zkušenosti kolegů z okolí ...

Jo a myslet s,i že mráz bakterie spálí je blbost největšího kalibru!! Na to pozor. Infekce v akva je pro ryby často fatální i u služebně starších čudličkářů. Bakterky přežijou od mínus 80 po plus 140...Různý různě.......

Sušený krevetky...

Kdesi sem sehnal krabičku s nápisem něco natural....Byly to sušený krevetky, nejspíš mořský. Po tom se ryby můžou utlouct. Bohužel sem krabičky vzal do školy kde si děti dělaj v kroužku výstavku krmiv. Plnou doma nemám a z hlavy to nedám. Ale určo někdo poradí. To je fakt supr krmení pro kondici a pro barvu. A berou to ryby i v případě že to neznaj z dřívějška. To mám ověřený!

Za co mi tady utrhnou hlavu a plivnou do piva....

Dá se taky krmit in natura. To je krmení zaleninou rybím masem a potěrem.

Při vyslovení krmení potěrem se asi začátečník zjeví..ale za pár týdnů pochopí, proč tomu tak je. Každá rybky má jednou měsíčně 30 mladejch. Plodná je rok a půl? Prostě ztráty sou přirozený a nutný. Do akvárka, ale i do řeky nebo moře, se taky musí vejít voda. To je celý.

Že maj drobný rybky menší nebo větší šanci se ukrejt a vyhrát život v akvu jiný než v přírodě, je asi věc polemiky a světonázoru.

Není moc dobrý si nosit krmnej potěr od někoho nevyzkoušenýho. Dvě akvárka naprosto zdravý a přesto může potěr zanýst jistou disbalanci až nemoc. A logicky to nepřichází v úvahu. Proč? Nemám teorii.

Rybí maso...

Rybím masem, takzvaný filé je možný krmit snad všechny druhy ryb co známe. A osobně si myslím, že i ty zapřísáhlý vegetariány. Občas si taky daj.

Jak na to?

To je úplně jednoduchý..ulomíme-urazíme příslušnej kousek masa a hodíme do akva. Při tom lámání si lze pomoct i nožem ale bacha, Letos to bolí!

Není dobrý tam dávat file přímo zmrzlý, a to z následujícího důvodu. Když už jso rybky naučený, tak se na předloženej mls vrhnou hned. A tropická rybka a led k sobě nějak zvlášť  nejdou. Prostě můžou nastydnout a umřít. Kapišto?

Protože si nepamatuju a už párkrát se našlo file na rozmražení do akva po hodně hodinách, ale i dnech (pšššt) a muselo se vyhodit a to je škoda, dělám to takhle. Kousky  filé zaleju vodou z rychlovarky. Teplotu vody máte za domácí úkol z použití toho držáku na ksicht..vlastní hlavy. Spařený ihned zaleju studenou  h2o (indexy nevím, jak se píšou, tak se omlouvám všem chemikům) vyklopím nad umyvadlem přes sejtko a roznesu po nádržích. Jestli se najde rejpal a zároveň pozornej čtenář těchto cintů, a bude argumentovat, že stejně tak jako mražený akva krmivo může do nádrže zanýst nechtěný i mražený file mám jedinou odpověď.,Může, samozřejmě, že může..nevyvracím to....akva krmení je asi dražší za kilo než fié...

Další možnost...

Taky se někdy stane, že nám chcípne ryba. To se stává i v lepších rodinách. Já to dělám tak..Když teda jako zaznamenám uhynulej kus. A to se často nestává.. (i ryba chodí umřít do soukromí), tak prostě počkám... V mým případě dávám kávovou pauzu. Když tam je ryba eště po vypití kafe, tak ji hodím na hnůj.  Ale i ryba pozná, co je nemocnej kus a co by žrát neměla.. Ve zdravým akvárku!!!!! Upozorňuju ještě jednou..Ve zdravým!

Zelenina....

Ze zeleniny moje ryby celkem zobou ředkvičku, brambor, mrkev, celer, petržel, salát a papriku.

Syrová nebo spařená?

Jednoznačně syrová!

Proč?

Syrová zdravá zelenina může v akva ležet i několik dní. Kdežto spařená a zvlášť zapomenutá má velkej problém. Rozpadá se, chová se sračkoidně a kalí vodu. Nejde jednoduše vyndat z akva a když ji vyndáme tak poznáme že prostě smrdí! To znamená rozkládá se. A to není zdravý. A jak říkám, ryba není blbá a ani to moc nežere.

Vezmu to podle druhů!

Ředkvička...

Většinou se do ní dají až druhý den a nijak extra ji nemilujou. Dostávaj jen přerostlý a když maj výběr, tak jdou do jinýho dlabance. I několik dnů trvá než zmizí úplně. Není moc vhodný pro jiný ryby než ancíky a elka.

Brambor...

Celej jim chvíli trvá načít. Na řezu jsou poměrně brzy. Když ho vyžerou do 48 hodin, není problém. Po týto době uvolňuje škroby a cukry a napomáhá zákalům. Je důležitý umět odhadnout, kolik jim ho dát. Tenká slupka zbude..nepapaj. Není moc vhodný pro jiný ryby než ancíky a elka.

Mrkev...

Když není oškrábaná, ale pouze omytá, nezbyde z ní víc než svrchní "pokožka", jakási mrkev z krajky! To ale zvládne jen potěr držkolezců. Není moc vhodný pro jiný ryby než ancíky a elka.

Celer, petržel,  Pastinák....

Někde sem četl že aromatickou zeleninu ryby nerady..zkusil sem! Mrkev tak o 20% oblíbenější. V jednotkách "ono"! Ono znamená okousanost na oko. Není moc vhodný pro jiný ryby než ancíky a elka.

Salát...

Asi po hodině když to neznaj, když to znaj vrhaj se ihned! I mečovky paví očka. Kupodiviu zelí načínaj až tak 3 den a hodně zbejvá.

Paprika..

Na barvě papriky moc nezáleží ale silnostěnnou červeno nebo žlutou kupuju já..je na ní víc "masa". Tenká vrchní slupka v akvu zůstane! Vyzkoušel sem i pálivou papriku....sladkou raději. Měl sem ne moc ostrou a ryby jí konzumovali! Když měli výběr tak preferovali sladkou!!!

Paprika proražená propiskou je úžasná past na potěr ancíků. Musí se zatížit a ponořit v noci.  Nenechávat moc dlouho, prožerou díry!!!!!!!!! Žerou po zácviku i paví očka=)

Na okurku bych zapoměl...

Okurku taky oďobávaj všechny rybky ale ancíci zvlášť. Nevýhoda je zase to, že tenká slupka zůstane v akvu. Co s tím si musíte vybádat sami! Z okurky ale zůstávaj v nádrži někomu možná nepříjemný semena..a to fakt dlouho.

Plavací a ponorka...

Dost lidí se tady ptalo na to jak udržet okurku na dně? A já se ptám proč? Na ancíka přisátýho na okurku, kterou táhne na dno, je supr pohled. A ryba se zabaví. Jinak se dá použít jednoduchej fór. A na ten sem přišel sám i když asi ne jako první. Při čištění si vyndám hrst kamínků. Do okurky jich přiměřeně vmáčknu..a při dalším čištění vyndám hrst...=).

Při krmení zeleninou....

Bacha na tohle....Fakt pečlivě umejt, zvlášť z obchoďáku!!!!!!!!!!!!!!Ty svinstva který mí sežerem bez probvlému, ryby zabijou. Už bylo hodně přísavců mrtvejch kvůli chemii. Na to fakt bacha!!!

Co je lepší nevojebávat!!!!!!!!!!!!!!

V letošním roce to bylo zvlášť markantní. A jde o tohle, Já dostávám zvadlou zeleninu v krámě zdarma pro ryby už léta. Ovadlá nevadí ale nahnilá fakt jo. I Měkká tečka na paprice není dobrá. Sice ukrojíš půlku a do akva dáš jen tu zdravou (chápu že konkrétně ty to fakt nejsi), ale ta hniloba tam je. Ve vodě se to rozjede a ryby vo to taky moc nestojej. Nemluvě o zákalech vody při opomenutí. Přesný příčiny by asdi osvětlil spíš biológ..

Ale to je čistě teoreticky...........

Venca

Jo a lidi, buďte k sobě schovívaví tady na stránkách..jsme tady holky, kluci, mladý, starý, blbý, chytrý, homo i hetero....prostě lidi..tak Myslet dovolíno................

Jéje já sem ale blbej..

Takže na závěr...

Ty tabletky a vločkový jsou koncentrovaný..ryby sou po nich vyžraný. A to je stejně zdravý jak u lidí! Obyčejně se kouknem v noci na místo, kam nám padá krmivo a když je přepiskoříno..překrmujem. Výhodou "naturálního krmení" je že prostě v nehuštěným krmení se nevejde až tolik kalorií do rybího žaludku. Tydle průmyslový krmiva se po chvilce ve vodě rozpadnou...a zapadnou do štěrbin v substrátu.To asi není dobře. U filé nebo zeleniny vidíme nesežraný nad substrátem...ale jak říkám

Teoreticky..........

Eště to taky lidi berou tak že ..Rybám to chutná! Ale mě taky chutná špek a doktor má kecy. V minulým desetiletí bylo sádlo sprostý slovo a dneska už je to jinak...

No a abych zmínil to gelový...rybám snad i jelo..měl sem malej vzorek.......



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 55x Nelíbilo se: 11x Zveřejněno: 16.02.2011 Upraveno: 16.02.2011 Přečteno: 1536x

Schválili: Bob66 *** 13.01.13 • Jarka *** 19.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
07.07.2011*****Trochu jiné rady do začátku77x
05.02.2011*****Akvaristka1228x
20.05.2012*****Vypiplání krevetek z vajíček mrtvé krevetí samičky720x
06.03.2014*****Výroba stolků pod akvárium za polovinu ceny...1170x
28.03.2015*****Háďátko živorodé - mikra (Panagrellus redivivus)1003x
20.01.2016*****Autorská práva814x
26.02.2010*****Jak fotografovat akvárium - určeno pro začátečníky4527x
03.06.2006*****Jak sestrojit skříňku do 1500 Kč14377x
09.07.2011*****Zařizuji si KREVETÁRIUM1635x
24.12.2012*****P(R)ODAVAČI, ANEB PRO RADU DO OBCHODU RADĚJI NECHOĎTE83x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1263x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
10.04.2012*****Proč si nepořizovat mořský akvárko...1171x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1169x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...974x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2455x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2320x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/639-teoreticky