Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko

 

Články » Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko   Vytisknout tuto stránku 

Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko

Publikováno: 07.02.2011 • Autor: © HaDaS • Rubrika:

 

Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko

Co říci na úvod? Snad shrnutí mého dosavadního akvaristického života. Pokusím se být stručný.

Shrnutí

V srpnu 2010 jsem se rozhodl využít nepřítomnosti mých dvou dětiček, byly na dovče s dědulou a babčou. Toužily po domácím zvířátku, o které by se mohli starat. Řekl jsem si : „To bude super výchovné, budou se muset naučit zodpovědnosti.“ Přemýšlím … přemýšlím. Vymyslel jsem pořízení akvárka.

První nákup

Navštívil jsem prvního prodejce akvarijních potřeb atd. (v Čestlicích kousek za Prahou)… Nechtěl jsem nic velkého. Proto mi bylo doporučeno mini akvárko o objemu 12 litrů (30x20x20). Zadní stěna byla se zrcadlem. K tomu jedna Beta bojovnice – sameček. Ještě několik umělohmotných kytiček, bílý štěrk na dno … a jeto! Od prodejce slyším : „Nic víc nepotřebujete.“. S pocitem dokonalé spokojenosti si to štráduji domů. Já hlupák … kdybych věděl!

Doma akvárko důkladně omývám v Jaru. Instiktivně jej ještě dvakrát oplachuji v horké vodě. Říkám si :“Saponát asi rybkám neudělá dobře.“.  Po přečtení informací na igelitovém obalu „akvarijního“ štěrku, a ujištění na něm vepsaném, že je praný, jej s radostí vsypávám do akvárka. Vsazuji PVC kytičky. Akva vypadá skvěle. Přistupuji k nalití vody. Po půllitru  nalévám. Jeden, druhý, třetí … třiadvacátý. Co je? Akvárko bílé. Že by na tom igelitu od štěrku kecali. Hmm, asi … určitě ano! Nebyl praný … přinejmenším důkladně. Vylívám vodu, vyndávám štěrk, několikrát ho proplachuji v sítku. Omývám akva, bez saponátu, plním štěrkem, nalívám vodu, „sázím“ PVC rostlinky. Zákal je, ale menší. Hodinu čekám … voda čirá. Kal sedl, dedukuji. Přenáším akvárko na své místo v obývací stěně. Super! Přelívám chudáka beťáka z kelímku do akva. Už plave !!! Hurá!!! Dívám se … dívám a nemohu se vinadívat. Krása!

Druhý nákup

Jeden den, druhý, třetí. Děti se vrací z dovči. Jsou nadšené. Den čtvrtý : voda začíná podivně zapáchat, kalit se a na hladině se objevuje pěna (o tom, že je to hnízdo netuším). Navštěvuji jiný akvarijní obchod (v Bráníku v Praze). Zpovídám se jim s problémy. Je mi doporučen polský filtr. S pocitem opětovné dokonalé spokojenosti si to štráduji domů. Já hlupák … kdybych věděl!

Instaluji filtr. Spouštím … to je rachot … a ten proud. Co teď? Vypínám filtr a jdu na internet. Po chvilce hledání objevuji stránky rybicky.net. Čtu, čtu … aha … vše špatně. Znovu mi v uších zní otázka: „Co teď!“.

Třetí nákup

Navštěvuji další akvaristiku (v Kamýku v Praze). Hledám vhodnější akvárko, dno, živé rostlinky, vhodnější filtr, topítko. Odcházím ale s dalším budoucím osazenstvem akvárka (živorodkami perugiovými 1 x samec + 1 x samice a platami skvrnitými var. korálová 2 x samec ). Řekli mi, jak báječně se k Betě hodí, že mé akva je v pohodě, a ať nevěřím všemu co se na netu píše. Kdo by odolal? Já hlupák ne! Kdybych věřil a nenechal se přesvědčit!

Umisťuji je do mého „super“ akva, ale pocit není ideální. Co když na tom netu měli přeci jenom pravdu? Opět jdu na rybicky.net … vše je katastrofa!

Čtvrtý nákup

Ještě stačím nakoupit dvě rostlinky a zasadit. Po dvou dnech řasa v celém akvárku. Filtr je nanic. Ani přivzdušnění nepomáhá, jak poradily v akvaristice. Kytičky pomalu odchází. Měním vodu každý druhý den jak zběsilý. Čistím, co se dá. Kdybych já hlupák dal na rady z netu. Ach jo. Prostě si musím projít vším a prožít si vše naživo, jinak neuvěřím. Živé rostlinky jsou již dávno v pražské kanalizaci.

Myslíte, že by bylo záhodno nevěřit prodejcům, nebýt hlupák a konečně se řídit radami na netu …?

Pokračování příště …

… Díl 2. - Mé 54 litrové přerybněné akvárko

… Díl 3. - Mé 138 litrové přerybněné akvárko

… Díl 4. - … nechte se překvapit ... čeká Vás odměna

Poznámka pro ochranáře přírody a rybiček především :

Veškeré osazenstvo, to znamená po 172 dnech, je živé a v dobré kondici. Ne však v původním akva. V pokračování si ještě projde mnoha nesnázemi. A ne samo! Bohužel!



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 34x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 07.02.2011 Upraveno: 07.02.2011 Přečteno: 1915x

Schválili: Bob66 * 13.01.13 • alpaka * 14.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
04.03.2012*****Chov raků a jak dál v r. 2012792x
12.05.2011*****Ako si urobyť svoje vlastné akvárium.217x
05.10.2013*****Jak jsem začal s akvaristikou po 10 letech19x
03.06.2006*****Založení 300l akvária15865x
09.04.2021*****Nezvaní hosté – Parazité? Potrava? Pomocníci?7387x
23.06.2010*****JBL Bioferm - prirodzená cesta ako sa zbaviť rias vo svojom akva3267x
28.12.2011*****Nákup krevetek1311x
14.01.2011*****Živý písek.1664x
07.07.2011*****Trochu jiné rady do začátku77x
29.09.2010*****Patentky a další komáří larvy, jako krmivo pro ryby3791x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/637-dil-1-me-12-litrove-prerybnene-akvarko