Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.

 

Články » Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.   Vytisknout tuto stránku 

Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.

Publikováno: 25.11.2010 • Autor: © invalida • Rubrika: Zábava

Tak se nám blížej svátky mrtvejch stromečků a hned nato svátek utrženejch prstů a podpálenejch domečků. Tak mě to nějak nedá a zkusím všeobecně popsat, jak se akvárko rodí a i to, jak hyne. To je zrovna myslím čas, kdy se to náramně hodí.

Ale jak sem starej, tak sem blbej! Nejdřív sem se chtěl vomluvit těm, kteří zpočátku nebrali moje jazykový výrazivo. Mě se taky třeba jihomoravština líbí víc, ale já sem prostě vocamcaď a tady se mluví takhle brutálně. A omlouvám se i latiníkům, ale nejdřív na mě mluvila máma a tak mi je mi čeština blíž. Nemůžu si pomoct! A komu vadí výraz kalužník nebo třeba kopisto, nedejbože sudeťácky "český" duršlok, lochajzník, šolajzn nebo třeba posichrovaný, ten ať si pustí třeba jinou telku než akva. Tam je to samý sjúpr, kúl a mega. A to zas celkem vadí mě. I když samozřejmě vzdělanejch člověků si vážím.

Třeba právě v tý televizní kysně se zrodí nápad na akva. Bejvaly tam hezký pořady. Dnes nevím..už dlouho nevím. A jsem tomu rád. Žere to čas. A ten raději věnuju svejm nádržím.

Založení akva chce trochu času a aspoň minimální vědomosti. A čím jsou větší možnosti si něco naštudýrovat, tím víc, aspoň teda mě, lidi votravujou s naprostejma..PÍP. Pořádně zaběhlý akva chce aspoň pár měsíců. Úplně nejhorší je ale vždycky to první!!!!Nejenže se začínáme učit o potvorách, co v něm žijou, ale taky zažíváme první průsery a první nechuť se v tom hrabat. A to nemluvím o rybách, který sou 2-3 dny v pytlíku schovaný ve skříni, v lepším případě v kýblíku na chodbě nebo ve špajzu. Těm už je to většinou fuk. Někdy je prostě chuť obdarovat větší zločin než krabicový víno a buřty z obchoďáku dohromady. Nicméně někteří lidi si akvárko pořizují i za vlastní. V tom případě je ochotnej prodavač horší než třídní nepřítel, podebraná pata a ministr zemětřesení . Alespoň ve většině případů. Nádrž, kterou Ti slepí sklenář za 4 kila, on prodá za 1200 se slevou. Samozřejmě vnutí i kryt a mizernej filtr. Pár kravinek vokolo a vyjde to bůra..Ne-li víc. A to nemluvím o sadách a specielních zářivkách. Když tohle člověka neodradí a chce opravdu něco chovat, může si dovýst ještě osmózu demi kolonu a jiný vehikle. Pak eště ty zázračný kapaliny, testy, co reaktory atd. Člověk si pak připadne, jakože když nejsi atomovej fyzik, tak jsi ůplná nula. Vůbec to nezkoušej. A pak řádná pálka za nějaký zelí... a to člověk netuší že sou pěstěný na suchu a v lepším případě můžou pod vodou i růst. Mnoho lidiček si přinese klidně vodní kaktus=   ( ale s náležitým vychválením. Koupě žraloka a pavích oček společně do 20 litrů je myslím také poměrně běžnou záležitostí. Ale dá se ovšem narazit i na supr krám a supr obsluhu. Jen bych doporučoval mít raději i informace z jiných zdrojů. Jo kytky to chce živý. Gumový nejsou tak pěkný a tu proměnu kyslíku taky hůř zvládaj.

Všechno je jinak

Když si chci založit akva, tak je potřeba si něco přečíst a vzpomenout si na to, že hlavu máme i k něčemu jinýmu, než aby nám nepršelo do krku. A hlavu nastavíme do polohy on, případně zap.! Protože vo prachy de až v první řadě (řikal to Venca Klausů a to není žádnej blbec), vezmu v potaz i ekonomickou stránku. Když chceme založit malej vodní svět, tak potřebujeme..

Potřebujem

Sklo, světlo, teplo, filtraci, něco na dno, dobrý sou kytky a vodu. Nádrž slepí každej sklenář za menší škváru než na krámu. Světlo je celkem drahá záležitost, ale už to není takový jako dřív. Krize skopla ceny vo pár schodů dolu. Světlo se dá i spáchat samodomo, ale nemělo by to bejt vodfláknutý. Aby se nestalo, že šáhnem na nádrž a ,smíchy, se neudržíme. Topítko je nutný koupit, nejlíp s termostatem. Je to bez starostí. Jen bych ho doporučil i tam, kde je v bytě teplo. Než jsem zjistil, že mi nejde topení v akvu na chodbě, tak mi pár ryb pomřelo. bylo tam asi 12 stupňů. Filtrace je asi nejlepší hlava a molitan. Štěrk nemá bejt vápenitej, ale osobně si myslím, že to takovej průser není. Akorát se zanáší sklo. A kytky sou na kouknutí a dělaj kyslík. Tohle si ale každej může najít sám. Dovolím si poradit, že topítko po ponoření zapneme až aspoň po 15 minutách. Mohlo by prasknout!!

Voda

Když si přečtete něco vo vodě, tak z toho budete mít hlavu v pejru. Tydle vědátorský věci berte s rezervou. Ten, co ryby pěstuje na kšeft do krámu, taky počítá..a možná víc než Vy. A kolikrát je to větší odborník, než vy jen v tom, že ví, co se dá vošidit a co už je vo hubu. Každej začátečník by si měl uvědomit, že začíná a tak by měl mít tolik rozumu že si na poprvý nekoupí rybu za litr. A běžný rybky ve většině případů tolerujou dost velkej rozsah parametrů vody. Ostatně jsou narozený tady v čechách. Takže vědu s mírou.

Čas

Velkej průšvih u začátečníků je netrpělivost. Ale i staří mázové tady něco píšou a skutek vzal dráhu. Když chceme opravdu rychlej rozjezd, tak vyžebráme jetou vodu někde z akvárka a předem na pár dnů namočíme v akvárku houbu, aby se vytvořily správný bakterie. Vody dáme aspoň půlku objemu. Většinou začínáme s něčím malím, takže se to dá. Takhle se to dá rozject i s krevetkama, ale počkat pár dní, je fakt lepčí. Jo voda se musí přenýst rychle..když bude pár dnů v plastovkách, tak se efekt kolonizace správnejch mikroorganismů nedostaví.

Estetično

Hodně se mluví i píše o pohledový akvaristice..vkusu. Já osobně si myslím, že i když je to estetický zvěrstvo, tak takovej potápěč nebo bublající truhla,  mnohem přijatelnější (v případě že neobsahuje jedy a ostrý hrany) než 5 terčovců v 50 litrech nebo betu ve 2litrovce. Někteří jen předvádějí, kolik mohli utratit.

Výběr ryb a jiný havěti

Číst, číst, číst, a nebo pozvat zkušenějšího rybičkáře na gambáče nebo 7=)

Průšvihy a jejich příčiny

Zákal: po založení akva se někdy zakalí voda. Samo se to srovná. Příčin je víc a hlavně se to nedá ovlivnit. Jsou na to i vědecký pojednání, ale je to i trošku toho mezi nebem a zemí.

Horká voda:vyvaření kamínků hygieně neprospěje, ale i po 20 letém uklízení tímto způsobem měla paní akva vkusné a dle mého i zdravé. Jen nevěděla..Na přání krátce doplním:Horká voda zabije kolnii správnejch bakterií. Viz výše, houbu máčíme v zajetým akvu kvůli osídlení nitrifikačních potvor.

Zázračný vodičky: Víc škody jak užitku..většinou!

Výpadek proudu: zdravý akva vydrží až několik dnů, když nejsou 40ky vedra.

Prasklý topítko: zapomněl vypnout při vypouštění je častější než porucha samovolná.

Voda na podlaze: vypouštění a vypadlá hadice z umývadla. Lidská blbost. Doporučení: kafe vypít poblíž akva než vyteče. Ušetříte si práci.

Prasklý akva: to je průser a příčin může bejt mnoho. Přelet vrtulníku je jednou z možností, švára to zažil. Ochrana neexistuje..to je osud. Rozbití činkou znám z videa, ale nějak je z toho cejtit hranost a chuť se ukázat. Stát se to může ale takováhle lidská blbost by měla bejt trestná. Záměna chytrejch kapalin na hnojení komentovat nebudu. Radši! Kamínek pod akva po stěhování taky raděj přejdu. Samovolný prasknutí naštve a po vlastní opravě k horšímu to taky taktně přejdu.

Úhyn chovanců

Chovaný tvory si člověk zlikviduje následnejma možnostma. Zapomene zapnout filtr nebo topení po čištění u citlivek. U krevet možnost nasátí filtrem nebo změna vody takovýho rázu že radši vyskáčou. Při čištění použít kbelík od sava např... Sahnutí mastnou rukou do akva a mastnej film na hladině. Překrmováním a následnýma infekcema. Nákup nevhodnejch spolubydlících a rozjetí potravního řetězce. Nebo taky vyrejdování komárů v místnosti, kde sou nádrže tutově zlikviduje krevetky. Je toho víc, ale gramotnost je poměrně rozšířená nemoc, tak stačí číst=)

Umění se dívat

Není nutný vidět ryby za každou cenu. Je třeba si uvědomit, že každá rybka se chová trochu jinak. Některá prostě žije víc skrytě, jiná je třeba noční tvor a třeba raci vylejzaj nejčastěj za přítmí. Takže je potřeba se z chovanců těšit ve správnou dobu a je dobré si o nich něco přečíst. Někdy stačí přidat pár kousků potřebnejch k vytvoření hejna a dramaticky se změní pozorovatelnost..

Jak průšvihům předcházet

Stačí myslet nosem a očima. Když akva divně voní nebo když lezou piskořky po skle hromadně, tak se něco děje. Většinou se dá z hlavy určit, co jsem dělal jinak než jindy a najít příčinu.

Jménem republiky

Nařizuje se :Používání vlastní hlavy v míře více než hojné, čtení informací dle hesla důvěřuj ale prověřuj, navýsost vhodné. Chybná rozhodnutí budiž s úspěchem napravena a z něj vyplynuvší poučení zveřejněna, budiž zde.

Václav



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 26x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 25.11.2010 Upraveno: 25.11.2010 Přečteno: 2483x

Schválili: Bob66 *** 07.01.13 • Jarka *** 27.01.14 • Rex *** 27.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zábava
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
07.12.2014*****ZOO Bráník: Akvaristika nebo kafilerie - epilog797x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
01.01.2012*****Bilance...513x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2321x
18.03.2011*****Tolerance1165x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1265x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
10.04.2012*****Proč si nepořizovat mořský akvárko...1172x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2267x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...928x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1171x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...975x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
16.02.2011*****Teoreticky...1535x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2321x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3433x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/550-svatky-mrtvejch-stromecku-ochotnej-prodavac-a-konec-akva