Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..

 

Články » Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..   Vytisknout tuto stránku 

Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..

Publikováno: 03.10.2010 • Autor: © invalida • Rubrika: Zábava

Je mi úplně jasný, že ryby se chovaj, a co zas uslyším keců vokolo. A těch střílejicích smajlů ve vzkazech. Mimochodem mi tam dost citelně chybí smajlík prosím, děkuju a seš asi praštěnej pavlačí. Jenomže já si myslím, že ať se chovaj nebo pěstujou, je to pořád jenom vězení. I když už zdaleka ne jen pro rybky. Máme žabky, šneky, krevetky, škeble a další potvory.Mimochodem znám starší dámu, která rybičky pouze pěstuje a přesto má akva čisté vkusné a plné krásných rostlin. A přitom kupuje pouze" nějaký levný krmení pro rybičky" O nějaký dajaně nebo jiných značkách nemá tušení. Já myslím o slovíčkách to není.

Ale abych nezdržoval. Nejstarší kresby ryb v nádobách jsou tuším ze starýho říma..vědátoři to tvrděj, ale já tam tenkrát nebyl, takže to zaručit nemůžu. Podle jedný chytrý knížky, já ještě knížky pamatuju=) si někdo přines živou rybku v nějakým hrnci a díval se, jak se rybka chová. Já vím, že vlastní názor se po zásluze trestá, ale já bych si tu kresbu vysvětlil jinak. Vlastně to snad byla rytina! Prostě to znamená, že ryba patří do hrnce a nebo je to nejstarší a nejlepší konzerva. Živá ryba ve vodě vydrží čerstvá a připravená na gril poměrně dlouho, při dodržení určitých podmínek. Vždyt ještě dnes v restauracích exotických zemí Vám rádi rybu, garnáta nebo dokonce i psa na přání zabijí a připraví na určený způsob. Většinou sou to starší kultury jak Lučané, Tušimici, Čechové a jiné kmeny, jejichž jsme potomci. Podívat se na ryby v této době bych já osobně šel do Tůňky nebo k řece... Tenkrát ještě nebyla koryta rovná a řeky nepáchly naftou. nebo splaškama jako dnes.

Nastal středověk a o této době toho víme také poměrně málo. Jen snad to, že se ryby chovaly v hradních příkopech a později v jezírkách zámeckých parků a popřípadě také v kašnách. Podle mne to ale byly také spíš spižírny, i když estetično mohlo taky hrát svou roli. Sežratelnost však byla přednější, řekl bych.

Akvaristika jako taková se masově rozšířila až asi z elektrifikací. Dřív na to prostě nebyl ani čas ani peníze. Do té doby se lidé za světla věnovali obživě,  potomkům a kupodivu i starým rodičům. Po setmění se věnovaliu potomkům, tzv černá hodinka. Lidé si prostě povídali. Poté se dospělí věnovali pouze potomkům=)

Já se k prazákladům akvaristiky dostal asi v roce 1973 nebo 4 a myslím, že to u všech probíhalo obdobně, takže to trochu popíšu. Byl jsem zrovna u babičky a nevím, jak mě to napadlo, ale prostě sem prones. Babičko, budu "pěstovat rybičky". Dáš mi velkou flašku vod vokurek? Nedám! Víš co? Vem si nůž a dojdi na smetánky králíkům...A jestli pudeš přes Fuksovu louku, tak Ti starej Fuksa nařeže a ani mi to neřikej. Tak sem přines hodně velkej koš.. Babičko? Nedala bys mi tu sklenici? Už sem řekla.. Jedině snad, kdyby byla vyštíplá! Prošmejdil sem celej barák, sklep a stodolu...našel sem akorát 2 flašky. Ale určitě sme jich měli víc. Kamenem se nevyštípla a ta druhá kladívkem taky ne. Akorát sem se říz do kolena!!! Babííí, já se říz. Hodně? Nééé. Tak si na to dej jitrocel a příště dávej pozor. Druhá babička mi dala pětilitrovku a ani nic nechtěla vědět. Jako že na co a tak...Byl sem v první třídě. Bylo těsně po prázdninách a po cestě k lesu poskakovalo ohromný množství malinkatejch žabiček. Flaška se hodila..starší bratranec uměl už počítat, tak jsme jich chytili 134. Odnesli jsme je domů do chodby a přišel nápad. U Medáků začínaj jabka a u Zelenků topěj v udírně...Co půjdem koštnout, jestli už je  zralý? Klobásy!!!!! Žáby úplně všude a odpoledne přijel někdo s traktorem a přivez mi 2 paví očka=) Nalil sem vodu u pumpy a musel na večeři...naštěstí se voda orazila a rybky přežily. I krmení houskou přežily, ale Táta mi přines od někoho "sušený vši". Ryby se i množily a pak přišla věda. Kus drátu a punčocha. Žádný proplachování a i tohle přežily. až jednou..když tam nalejem všechny mšice, tak snědí podle hladu a my nemusíme k rybníku každej den. Můžem třeba do stohu..kouřit! Smrad a všechny ryby v tam!!!!!!!

Další pár a potomstvo..upozorňuju, že bez filtru a vzduchování, o topení už vůbec nemluvím, jsem měl víc jak 2 roky v tý flašce. A pak mi jednou Táta řek" Hele bulhare ", nevím proč mi tak říkal=)" Viděl sem akvárko, kde měl ten chlap i trávu a bylo to pěkný..akvárko je sice jen taková věc z dlouhý chvíle..kdybys rači něco dělal užitečnýho..ale když už něco děláš dělej to pořádně.. a nebo se na to vy...

Trvalo mi to tejden...Tát,o kde se sežene..(tenkrát se většinou schánělo a ne kupovalo) takový akvárko a kolik může stát..mám nějaký peníze ušetřený? Víš co? Přiď zejtra po škole do kovárny!   No konečně, tady máš bůra a skoč se džbánkem..jako dycky=( Přines sem pivo a dostal práci. Tendle rám natři, tady máš barvu a neza..si tepláky nebo bude stará nadávat=). Natřeno! Přiď zejtra..Proč? Nebud zvědavej..Budeš brzo...=)

Táto už sem tady..hm tak si vem žbánek a švihej..jo Mílovi v hospodě řekni, ať Ti dá žvejku..slíbil mi s donaldem, že Ti dá jak sem mu dělal sekery. Pak dojdeš do krámu a koupíš flašku rumu. Tady máš 50ku a neztrať, to je to hodně peněz. Rum vem Jirkovi do truhlárny, něco Ti dá..ale nejdřív přines pivo.

Ten rám co byl tak blbě napatlanej suříkovou základovkou, byl krásně zelenej a bylo to zasklený.. Tady máš akvárko, jdi si pro kárku a vodvez si ho...

Kárku sem přivez, nestihli mě odvolat jako že rámový akva na 300 litrů neuveze kluk co má 19 kilo. Pepa Šmíd ho přivez traktorem i se skříňkou pod něj. A tak se ze mě stal čudličkář.

Sehnal sem kompresůrek, jak sme tomu tenkrát říkali a nikdo mě doma neměl rád. Se totiž nedalo spát a to bydlíme u trati. Dostal sem trávu (hnědovku), to jsem ale netušil ani českej název. Natož latinskej. Topítko vyrobil táta v kovárně. Velká zkumavka a něco v ní...Víc nevím. Fungovalo to.

Od tý doby sem vypěstoval hodně rybiček a asi i hodně připravil o život. Já na rozdíl od těch 16tiletejch blondýn, co většinou jsou tady na netu, jsem tvor normálně chybující.

Abych pravdu řek, tak se mi tahle doba asi líbila nejvíc..nikdo se nevytahoval..velkej výběr nebyl. v lese nerostly plastovky a dokonce dřevaři nechávali pilu pod větví, byla těžká. Dnes neuvěřitelné.

Přibejvaly mi léta a furt sem nechápal, proč se nesmí skautovat a vinnetů nebyl soudruh..proč se v televizi líbá jen Gusta s někými, když to vypadá divně. Slovo úchyl sem neznal a půlku zpráv vystupovali z letadla..Marie Kabrhelová, Oldřich Švestka, Miloš Jakeš................Tak jsem víc tíhnul k přírodě a soukromí se taky moc nenosilo..samá spartakláda či jak..já radši knížky než sport, takže sem propad rybám definitivně!

No a časem jsem se propracoval k více nádržím, jen ryby a krevetky chovám v nevědecký vodě, i když už jsem četl o různejch chemickejch zázracích. Já osobně si myslím, že je potřeba rybám vytvořit podmínky, hlavně klid a čistotu. Nejvíc průserů je z aktivity a častýho rejpání se ve dně. Nikdy sem neměl dravý ryby. Sem asi příliš levicovej=) ale řek bych, že se mi i daří.

Dnes jsme na tomto webu či na jiných stránkách a používáme samí cizí slova jako je brachyblastyální interferenční atp. Když dám někomu něco zdarma, už kazím obchod, moje krevetky grátis jsou chcípáci pro mě, ale v inzerátu supr kvalita..Když napíšu něco navíc a netýká se to  třeba dario dario, už je to od věci..Taky sem se dozvěděl ,že jsem spíš internetovej akvarista, že sem tady furt..pardon stále. Jsme český web..omlouvám se za francouzké pardon.

Nikomu to nevymlouvám, není to trestné, i když konkrétně v této zemi je trestní právo velice úsměvnou záležitostí..spíš směšnou a trapnou! Určitě se nebudu obhajovat, neboť obhajoba je formou přiznání..jen vysvětlím. Jsem dost kripl na nohy, srdce atd., takže sedím a trénuju hlavu, jak mě křápla pepka. A píšu stylem přežranýho datla, takže to trvá. Hodně se snažím radit ale vadí mi fóra typu...

Můžu si dát do nádrže oranžovej buldozer?

Můžeš!

A nebude to vypadat blbě?

Bude!

Proč mi teda říkáš že můžu?

Protože lhát se nemá!

Já nechci, aby to vypadalo blbě!

Tak ho tam Nedávej!

A můžu si tam dát modrej vysokozdvižnej vozejk?

 

Lidi mysleme..a hvězdiček chci jak na emerický vlajce..nebo aspoň kubánský=)

 

Nevím, co redakce pije, takže to asi neprojde    Václav P.S. Právě tenhle článek propouštím do placu a to by se asi stávat nemělo..nevím, jak to jinak udělat s touto poznámkou..



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 31x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 03.10.2010 Upraveno: 03.10.2010 Přečteno: 2321x

Schválili: Bob66 ** 05.01.13 • Jarka ** 17.01.14 • Rex ** 17.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zábava
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
11.02.2007*****Akvaristický výlet do Hradce Králové-10/02/2007761x
16.01.2013*****Jací jsme, aneb akvarijní abeceda...71x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x
29.06.2014*****Výstava - Pod hladinou Vltavy244x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
20.08.2013*****Od parmiček až k pokoji plnému zvířat - 2. část - Terčovci488x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
09.02.2014*****Rybičky.net aneb pořádná lekce68x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1263x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
10.04.2012*****Proč si nepořizovat mořský akvárko...1171x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1169x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...974x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2455x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
16.02.2011*****Teoreticky...1535x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/483-pestovani-ryb-aneb-akvaristika-vcera-dnes-a-snad-i