Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...

 

Články » Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...   Vytisknout tuto stránku 

Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...

Publikováno: 15.03.2012 • Autor: © invalida • Rubrika: Začínáme

Tak tady máme jaro.

Někteří ptáci už řvou a sem tam už i nějaká kytka smrdí. To pro akvaristu z vesnice znamená, že v týhle době bude mít na svýho koníčka míň času. Začnem pravidelně znásilňovat trávu sekačkou, vyměňovat tašky na stodole po krutý zimě a počítat první králíky, který chová na sežrání.

Já vim, že to je vo neakvaristickejch věcech, ale já tak začal úmyslně. Nedávno sem sledoval veledůležitou diskus vo tom, jak málo je tenhle web vodbornej. A že se sem tahaj i věci ze života a že se to vobčas podobá nějaký sociální síti. A já si dovolím myslet, že je to tak jenom dobře. I když pevně doufám, že nejsme tak blbý jak fejsbůk.

Sice nejsem v těch vodbornejch slovech úplně kovanej (Já skončil u slova chozrasčot), ale myslím, že sociální znamená něco jako společenský a nebo komunitní. (neplýst s komunistickým) No a platí to, že ne každej akvarista musí bejt asociální morous, co je imrvére zavřenej v místnosti s akvárkama a nechápe, jak může někdo chovat třeba psa.

Každej rybičkář je jinej, stejně tak jako každý akvárko je jiný. Někdo jde víc do hloubky a někdo je takovej přírodně línej. Obojí má něco do sebe. Myslím, že hodně lidí udělalo tu zkušenost, že akvárko začlo prospívat až po začátečnickým nadšení provázený neustálým vrtáním ve dně. Zvlášť markantní je to u kytek.

Já vim, že věci kolem rybiček sou to nejdůležitější a to, co je vokolo, je vlastně zbytečný, a hlavně to, co se děje kolem nás, se nás netýká. Všechno je v týhle zemi v pořádku a nemáme si na co stěžovat. Ale já sem prostě divnej.

Nebaví mě držkovat u gambáče a nemyslím si, že to jak se chovaj naši haranti, je jen jejich problém. Furt nevím, jestli už toho vím vo rybách tolik, abych moh říct, jsem akvarista, ale jak už se tak člověk většinou s..e do toho, čemu až tak moc nehoví, tak i já se trošku montuju do akvaristiky. A snažím se to předat dál.

Kdybych věděl, co to vobnáší, tak do toho nejdu. A kdybych věděl, co mi to přinese, tak bych naopak do toho šel už dávno. Podivnou schodou náhod vzniknul takovej soukromej kroužek, a ač sem tomu nepřikládal delší poločas rozpadu, tak už nějakej pátek fungujem.

První pravidlo, který sem při práci s dětma pochopil, je, že každý dítě je podle rodičů geniální a nevinný. A taky, že děti tloustnou bez příčiny. Všude jinde platí zákon o dodaný a vydaný energii, akorát u nás ve vsi je to jinak. Jo a taky to, že děti v kolektivu mluvěj dost děsným způsobem. Sprostý sou jak dlaždiči. Odnaučování je u některejch docela těžký, zvlášť po rozhovoru s tatínkem. Takový to "Ty vole, je to v tam, já ho parchanta i seřezal, aby nebyl sprostej, ale ku... vono je to v něm a já už se nato můžu" musí zanechat nesmazatelnou stopu.

Druhý pravidlo je vo úspěchu a neúspěchu. Za úspěch můžou geniální geny rodičů a navopak za neúspěch je jednoznačně na straně pedagogů a jinejch nerodinnejch příslušníků. A taky vobčas stačí koukat, aby člověk pochopil, v čom děti doma žijou. Nápřah na pohlavek, jako že tohle se nedělá, vyvolávající okamžitý uzavření se do sebe o něčem svědčí. A to nemusim bejt pedagog. Vytvořit si důvěru taky chvilku trvalo.

Ale já to myslel dobře!!! Chtěl sem děti odvýst od počítačů a autobusovejch zastávek, kde se scházej kanabisáci. Myslím si ,že je to potřeba. Děti jsou takový, jaký si je uděláme... tím nemyslím vlastní výrobu  a modrý voči po Jardovi, kterej nám chodí opravovat televizi. Myslím tím to ovlivnění rodičema. Takový to "pusť si simpsna a nevotravuj" se někde taky ukládá.

Vono všude v přírodě, takže i u ryb je to tak, že starej žralok učí malýho lovit vodmala a delfín zase učí delfíní móresy. (taky vím, že ani jeden z uvedenejch vlastně není ryba) Akorát mi lidi svý děti učíme šišlat a pak je za šišlání buzerujem. Nějak si to děláme vo dost těžší. Protože my staří už toho moc nepo... tak by to chtělo něco udělat s našima potomkama. Každej jak může. Jinak to špatně dopadne.

Upozorňuju. že to vůbec není lehký a jestli chcete něco podobnýho zkusit, tak se z toho nedá vycouvat. Teda dá... ale zklamání dětí se vymstí všem.

Pokusím se tady vypsat pár postřehů, který mi ztěžujou život, a na co by měl bejt šílenec, kterej investuje svůj čas do cizích harantů, připravenej.

V první řadě sou to samozřejmě prachy. Všechno dneska stojí prachy, a proto jsem vlastně i začal zveřejňovat dění kolem kroužku. Se zištným úmyslem, že někomu něco levně přebyde. Trošku sem počítal s tím, že nemůžu děti udržet jen u akvárek, ale, že to bude tak širokej záběr, mě fakt nenapadlo.

Zkrátka nelze počítat s tím, že ze všech dětí vyroste Takaši Amáno a nebo doktor Ikebara. Děti to musí furt zajímat. Jinak blbnou a uchylujou se k přiblblýmu aj sí kjů sa nebo knize ksichtů. Ale abych se vrátil k těm prachům.

Prachy prej nesmrděj, ale podle mě nejsou prachy jako prachy. Ale nezávislost stoupá s vejškou konta, to můžu potvrdit. Když máš kačky a můžeš si v tomhle případě koupit, co chceš do akvárka, je to nejsnažší cesta. A občas nějakou kačku dostanem. Jenže člověk musí umět číst mezi řádkama. Když od někoho něco dostaneš, jsi dlužníkem, ač chceš nebo nechceš. A to i v případě, že to vlastně není pro Tebe.

Pokud možno je dobrý se vyvarovat toho, aby si člověk vzal něco od blbce. Uvedu pár modelovejch situací.

1: Já vám dám pár kaček a vy nalepíte na akvárko ceduli...Lojza Novotný Servis koloběžek , nejlepší na světě. Tak na tohle nehrajem.

2: Nebo jeden konkrétní Lojza... poslal nám 2 kila. Potud v pořádku. Jen těch 6 mejlů a 20 vzkazů tejdně s očekáváním odpovědi jakej je borec, je trochu otravný. Na to mu zvysoka... poslal sem mu je zpátky.

3: Já na to mám... od těch nic nechceme... ty jsou jak zaseklá gramodeska. (historická mp3ka)

4: Je toho víc, na co si dát pozor. Ale i slušný lidi existujou... to fakt nekecám.

 

Pomoc materiální...

To je kapitola sama pro sebe. Občas se najde darovatel opravdu slušný části vybavení, dokonce třeba máme ph metr v digitálu, a nebo vnější filtr, a za to fakt díky. Nechci, aby to znělo hloupě, ale filtr je užitečnější. Ale děti se při měření tvářej důležitě a vůbec nevadí, že to zatím není zkalibrovaný. Už brzo bude. Máme novou sondu... hééč. Ale zase modelový situace.

1: Vychcánek. Pošli poštovný a já pošlu to a to. A nechce posílat obyčejným balíkem. To zavání a vy jste chytří, nemusím to popisovat dál. Byl sem asi 5x blbej, teď už větřívám včas.

2: Sklo. Vlastní akvárko je kupodivu většinou to nejlevnější z výbavy. Umím si podle váhy spočítat kolik stojí balík s nejistým výsledkem a pokusy o ošizení na poštovným (aspoň pade a eště budu mít červenej puntík=)) je celkem běžný. Z vlastní zkušenosti vím, že akva poštou poslat lze za určitejch podmínek. Nepomůže cedule vo křehkosti. Antiblbézní zabalení je mnohem vhodnější. Dlouho ležící akva je stejně nutný přelepit a to stojí peníze. Když se musí starej spoj dlouho čistit tak je levnější nový akva než součet poštovnýho a poplatku sklenářovi. Nehledě na to, že prasklý akva je taky dar za všechny drobný. (Ale to museli rozbít pošťáci) Já sice blbej sem, ale v čerstvý prasklině stoletá špína napoví i tomu, co se nemenuje Holmes.

3: Snad ani nemusím popisovat sbírku nefunkčních topítek a filtrů. To je taky zajímavej fenomén. Spousta věcí při přepravě poštou přestane fungovat... občas se tam čistě náhodou objeví cedulka oprava by finančně přesáhla cenu nového kusu=)!

4: 2 topítka v balíčku na volno bez novin lze sice nazvat lidskou blbostí, ale za snahu to překvalifikujem na neznalost. Teda s přihlídnutím k tomu. že topítka topěj.

5:  Prostě i to, co je zadarmo, něco stojí a po odpočtu ztrát za naslibovaný zaplacený zboží sem fakt vobčas s nervama v plechovým kýblu. Eště že mám i hubu plechovou, vocelový svaly a železný zdraví... včetně kloubů. =)

Další pr... je s rodičema. Někdy sou na zabití. Zase modelovky...

1: Prej máte v akvárku vodní hady (sekavec). Jo máme proč... Nejsem blbá vodní hadi nejsou.

2: Prej máte červenýho raka? JO. Zase kecáte... rak je hnědej.

3: Prej máte krevety... Nejsem blbá, ty sou jen  v moři.

4: Prej dětem ukazuješ  jak se rybám dává mrkev a filé... copak sem blbá... rybám se dávaj takový placičky ve žlutý piksle.

5: Bylo by to dlouhý vypisování...

Jiný škody..

Protože je nutný u toho taky naučit děti i něco praktickýho ze života (vzal by mě rohatej, když slyším větu "to jsme se neučili"). Je třeba s nima pracovat i manuálně. Ještě dlouho nebudene mít tolik peněz, aby sme si mohli všechno koupit v dostatečný kvalitě, nahodit barák taky nepůjde od počítače, tak občas stavíme i stolky a stojany pod akva. Možná je dobrý ukázat dětem, že 2 stejný kusy drátu nejsou stejný. Jeden de vohnout a druhej ne. Jo a takový to stříbrný železo je vlastně hliník.

Občas nám při podávání upadne a zároveň schoří přímočarka. Občas mi někdo při hledání kořenů utopí telefon, ale budiž. Taky sem dostal 500 pokuty. Vzal sem si totiž ve městě u popelnic kus desky, že se nám hodí na stojan. Podle cajta to byla krádež a eště sem ji musel vrátit k popelnici.

Takže, když se Vám v hlavě vozve nápad na akvakroužek, tak zalezte do kouta a počkejte, až to přejde, a nebo do toho jděte s celou hercnou.

Teď, až bude hezky, asi moc psát nebudem, ale přesto budem v činnosti. Myslete na nás.

Čtvereček a Venca



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 105x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 15.03.2012 Upraveno: 15.03.2012 Přečteno: 2266x

Schválili: Bob66 *** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
05.11.2011*****jak jsem koupil,rozbil a spravil fajfku125x
11.11.2010*****Začínáme s akvaristikou - zakládání akvária5118x
15.08.2012*****Jak jsme s tátou začínali aneb jak (ne)zakládat akvárium2160x
22.10.2016*****Ako som rozsvietil a prerobil Diversa startup 5059x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4861x
13.10.2016*****Akvárium – hotový set nebo si složit vlastní?851x
16.02.2018*****Hodí se tyto druhy ryb k sobě (krátký KVÍZ pro pomoc začátečníkům)?102x
08.04.2013*****Užitečné informace k výrobě či zhotovení akvária1560x
12.01.2017*****Použití moderních přípravků na úpravu vody v akváriu. Ano či ne?818x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?653x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1263x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
10.04.2012*****Proč si nepořizovat mořský akvárko...1171x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1169x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...974x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2455x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
16.02.2011*****Teoreticky...1535x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2320x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/924-akvarista-tvor-z-jiny-panety-aneb-kdyz-to-clovek-mysli-dobre