Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Proč si nepořizovat mořský akvárko...

 

Články » Proč si nepořizovat mořský akvárko...   Vytisknout tuto stránku 

Proč si nepořizovat mořský akvárko...

Publikováno: 10.04.2012 • Autor: © invalida • Rubrika: Zábava

Čím dýl se věnuju rybičkám, tím častějc přemejšlim vo tom, kam ta akvaristika spěje. A čím víc znám těch lidí, co si řikaj akvaristi, tím častějc se tážu, proč si ty rybičky vlastně lidi pořizujou? Ale zase bych se nechtěl dostat do pozice starý báby, kerá vykládá, jak to bylo za císaře pána a nebo aspoň za komoušů lepší. I když takový pívo za kačku sedumdesát... že jo. A eště nás nic nebolelo.

Ale furt si myslim, že sme si tenkrát pořizovali rybičky proto, abysme si trošku přivlastnili ty nedostupný tropy, a protože nás třeba zajímal život pod hladinou, kerej je člověku tak trošku vobtížně přístupnej. Zvlášť těm, kerý se vody bojej v pívu, natož aby dobrovolně lezli do rybníka.

Ale možná nás taky vovlivňovali ty nekoukatelný krávoviny na celým jednom programu. Později i na dvou... Řek bych, že ten tývý syndrom nás vovlivňuje do dneška. Akorát dřív sme prošli jeden až dva programy, než jsme přišli na to, že nikde nic pořádnýho nedávaj. A v půl vosmý všude vystupovala Mařka Kabrhelová s Gustou Husáků z vládního speciálu.

No a ekvivalent našeho tehdejšího chováíní je prolistování jednoho až dvou satelitů se stejným zjištěním. A v půl vosmý zase všude vidíme třeba, jak si jakejsi prezidentík rozšiřuje za naše  sbírku propisovaček.

Ten aspekt zvědavosti a potřeba soukromejch tropů nám taky zůstal. Jen se nám trošku rozšířily možnosti zvědavosti. Můžem bejt zvědavý už nejen na ryby, ale i na šneky, raky, krevety a pánbů (budha, perun i matka příroda je přípustná varianta) ví, co eště můžem do průhlednejch stěn  uvěznit.

V tomhle případě ale dneska máme i jiný možnosti. Můžem si třeba zajet někam na dovču a zařídit si potápění. Dovolená může bejt i pro radost a ne jen přetrpění placenýho termínu kolem hotelu a povinným povalováním se  po pláži mezi vyžranejma skopčákama.

Drobnej problém sice můžou bejt finance, ale existujou i levnější varianty. Například návštěva nějakýho velkýho akvárka někde v aquaparku. Eště levnější je zakoupení nějakýho pěknýho filmu o mořskejch obyvatelích. Vod bí bí sí sou fakt dobrý. A pro uplný šetřílky je možnost si ten film vod někoho pučit, a nebo stáhnout z netu. Tam je ale drobnej problém s legalitou. No ale v Čechách tyhle drobnosti světácky přehlížíme.

Už jasně slyšim to brblání, že bych měl spíš akvaristiku podporovat, než od ní odrazovat, ale nemůžu si pomoct, kdyby některý akvárko vůbec nevzniklo, bylo by to pro ryby asi nejlepší. A zrovna tyhle akvárka většinou vznikaj podle těch novejch zdůvodnění. To je za prvý případ já na to mám a za druhý volba ryb podle barev, který jsou zrovna trendy. A to je pro ryby nehezká budoucnost.

Ale přitom je ve sladkovodní akvaristice takovej výběr ryb a kytek. A  spousta druhů už je po mnoho generací množeno mimo mateční řeku a tudíž přizpůsobeno běžnejm českejm parametrům vody. A množení ve velkopěstírnách sice na jednu stranu choulostiví (ohledně teploty), ale na druhou stranu pomáhá "vyrábět" ryby s vyšší tolerancí na odchylky ve tvrdosti či kyseloti vody.

Jenomže je to pořád vězení, a když už chceme rybky chovat, měli bysme se snažit jim připravit co nejsnesitelnější podmínky. To je nejjednodušší v případě akvárek tropickejch biotopů. Přiměřený topítko, filtr a osvětlení. Spínačky jako první luxusní doplněk. Ostatní technika není nezbytně nutná.

Pravidelná výměna vody ovšem je bezpodmínečná. Některý druhy ryb můžou umírat i několik měsíců. Ryby sou v tom nevinně, tak na to myslete ,až je budete přemisťovat k sobě. Jsou bez viny, a přesto dostávaj doživotí. Zkuste se zavřít v nevětraný místnosti bez vycházek s kuchyňským koutem a nočníkem zároveň... tak se můžou ryby cejtit.

Respektujme rybí povahu... hejnovost, nesnášenlivost. Když slyším o přírodě a sloní šlápotě, vodvírá se mi kudla v báglu. Už někdo přeložil tu zoufalou gestikulaci rybek ploutvičkama v tý elefantí stopě? Tak proč furt tvrdíme, jaká je to přírodní podmínka ta malá litráž.

Ale dneska se objevuje i studenovodní akvaristika a o tý si myslím, že je ještě těžší. Vochladit akvárko bez negativních průvodních jevů je někdy celkem věda. A jezírko je sice alternativa možná, leč má několik nutnejch podmínek pro slušný fungování, a ty nebejvaj vždycky dodržovaný.

Další věc je, že míváme v jezírkách japonský rybky, čínský lekníny a přitom málokdo z nás někdy slyšel třeba jen o rodu hořavek. A nebo kdo známe jméno toho zelenýho sajrajtu u nás na rybníčku.

Když slyším o akva výseku přírody z typicky českým názvem nejčr of, tak se tlemím skoro kolem hlavy. Eště že mám uši. To platí o akvárku o tropickým i studenovodním. Vždycky si představím biotop českej rybník. Jak tam asi narvu tu gumu vod traktoru a jak rozprostřu ty plastovky po hladině tak exkluzivně, aby to vypadalo přirozeně. To aby si člověk vzal dyzajnéra.

No a pak je ta nejtěžší disciplína, a to je akvaristika mořská. Tam už nevobstojí argument o malým moři, kde se ty ryby vyskytujou a ani jsem neslyšel nic o plejtváčí šlápotě.

Jak mě to vlastně napadlo?

To Vám du takhle kolem vejlohy a vono tam... akvárko tak 50 litrů... korál a 2 klauni očkatý. Nevim sice předpis na litráž vody pro nemíky, ale byla to paráda. A umim si představit tu péči. Odpěňování a hlídání slanosti (salinity). A bůhví co eště. Odpěňovače například fungujou na bázi enzymů, a když vezmu v potaz, že kosatky maj problény s otěhotněním díky lidský hormonální antikoncepci, tak bych byl vopatrnej i s enzymama. Jasně že jedno akva to nevytrhne.

Ale nedalo mi to a vlez sem do toho krámu, kde měli to akvárko, a zeptal se. Pane prosim Vás, kolik Vás stálo pořízení toho akvárka. Devadesát litrů! Já se Vás neptal na litráž, mě by zajímalo kolik stálo! Jak říkám devadesát litrů!

Nějak se mi to nechce věřit, ale absolutně nemám pojem...,Možná je majitel blbej a natáhli ho, možná se rád poslouchá, fakt o technice do mořskýho ceny netuším. A cucat si je z prstu, když sem se zrovna drbal na... no nic.

Na tohle bych dělal rok a půl, a to bych vo hladu asi nezvlád. Dělam totiž v těžařský firmě. Majitel těží dotace. Jmenuje se to chráněná dílna a stát to podporuje. Jsem šťastnej, že naše vláda je tak rozumná a šetrná!

Já bych si ale mořský akva nepořizoval už jenom z pokory. Už sice umíme v akvarijních podmínkách odchovat třeba mořský koníky ale... Pokud má bejt akvárko výsekem přírody, tak mám několik technickejch... Sice je třeba jeden z asi sta známejch druhů mořskejch koníčků velkej jenom asi 2 cenťáky (největší asi 17), takže je velkej jako menší krevetka red krystal a je i stejně zbarvenej ale... žije v simbióze s polypem, kterej je zbarvenej úplně stejně. Takže by bez polypa asi nepřežil, a to nemluvím o tom, že by na pozadí z polypa nebyl vidět. I když samci, když spolu bojujou, si myslej, že nejsou ryby (koník je totiž ryba), ale že sou kozy a spolu se jakoby trkaj a to je docela milá podívaná. Ale to přizpůsobení sobě tvarem i barvou bude mit asi vzájemnou důležitost ve více vohledech a dokud je nebudu znát, tak bych do mořskýho nešel.

Pak by mi asi žena nedovolila mít doma nádrž na živý krmení. Tomu se říká krill a je to cosi jako malej garnát. Vědci tvrděj, že hejno může vážit i 200 milionů tun. Mě by zajímalo, jak to zvážili a jestli to bylo za mokra a nebo za sucha. Já osobně bych si troufal říct, že je to jen 199 milionů, ale z takový nádrže by asi muj sklenář nebyl nadšený, i když je Jiřík občas šikovnej (ač mi už dlouho neslevil=).

No a když se zblázní valisnérka a má listy přes metr, už známe, ale co taková chaluha skoro 10 metrů. Sou v moři ale i jiný zajímavosti, vo kterejch víme ,ale i takový potvory, který vyhubíme dřív, než je vobjevíme. Ale my se snažíme pochopit vztahy v mořským světě, a děláme ze sebe chytráky. Jenže začínáme pomluvama. Očerňujem lidožravý žraloky z útočnosti. Za prvý to dělá jinej druh a za druhý si myslím, že žraloci nezabijou ani 100 lidí za rok na celý planetě.

Myslím, že bych měl v tomhle případě paryby obhájit. Podle stamiliony let starejch pravidel si jen loví potravu... a neplejtvaj s ní. My jako lidi zabijem tohle množství lidí asi za měsíc jen v český republice autama. A to nejenže mrtvý nespotřebujeme, ale děláme to podle pravidel vlastního druhu (dopravní předpisy), a to ani nemusíme mít moře. Respektuju mořaře, ale já tu odvahu nemám.

A ještě bych nevěděl, jak na mořský ptáky. A moře bez ptáků by nebylo to pravý, arašídový. Moře musíš cejtit (i ta nafta v přístavu k tomu snad patří) A sumýše, havýše, mořskýho ďasa s lampičkou, tu potvoru jak napodobuje elektro výboje jen opticky... Co z toho vybrat do pár decimetrů vody?

Nee, toho se nedožiju, abych dost věděl a zároveň dokázal ukázat prstem a říct... máš doživotí v mý skleněný bedýnce. To po mně chtít nemůžete.

 

 

Venca





 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 42x Nelíbilo se: 13x Zveřejněno: 10.04.2012 Upraveno: 10.04.2012 Přečteno: 1172x

Schválili: Bob66 ** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zábava
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
05.08.2013*****Jak jsem vypustil poplašnou zprávu544x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
03.01.2011*****Zakrslý (trpasličí) terčovec2141x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
10.01.2021*****Udělala jsem kopanec, ale dobře to dopadlo - ministory14x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
13.12.2012*****Tajemství slovenských akvaristů konečně odhaleno a zpřístupněno zbytku světa!1233x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1263x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1169x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...974x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2455x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
16.02.2011*****Teoreticky...1535x
06.02.2011*****Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....1082x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2320x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/944-proc-si-neporizovat-morsky-akvarko