Výroba vlastního filtru
Když už chceš jít do toho "boxového" filtru, podívej se ještě zde na fóra týkající se vnějších filtrů. Je tam docela dost home-made uzavřených vnějších filtrů. Lidem fungují již léta, náklady jsou o něco výhodnější než u komerčně nabízených, a ještě si můžeš vybrat tvar, který Ti bude nejvíce vyhovovat z hlediska dispozice.
a to myslíš, že koupíš instantní filtr kterej bude fungovat jako tyčinka twix ??
jj je mi jasny, že to nevypočtu s absolutní přesností.. Asi si radši koupim nějakej boxovej filtr (Atman cf 1200 nebo spíš Tetra Tec EX 1200).
vždycky to bude pokus-omyl...jestli jsi tak dobrý na praktickou matematiku pak tě využijí někde v práci kde zaskočíš za počítače a sofistikované softy..možnost průtoku nasávací trubkou pži kolísající hladině v akvárku, zanášení filtru bakteriemi a odpadem, maximální průtok čerpadla měřený v laboratoři bez jakéhokoliv brždění doplněný o hadice..stačí 10 cm a mírné zatočení a už protéká jiné množství..typ rozstřikovací rampy..atd...obecně platí, že čerpadlo dokáže při maximu a žádném brždění které budeš vymýšlet vycucnout filtr jako nic a trubky které dáš do akva nebudou stačit...pokud nepoužiješ široké trubky..václav má 4 cm a já 2x 22mm,,já mám čerpadlo 250 lt/hod, metrovou hadici zakroucenou a nasazenou rozstřikovací rampu s cca 20 ti dírkami 2mm..a furt by čerpadlo potřebovalo uškrtit...
Posílala jsem ti fotku mého filtru, který funguje stejně tako z toho druhého odkazu
Průměr přívodní trubky jsou 4 cm a čerpadlo 600l/h jde do rozstřikovací rampy o průměru 2cm.
Vypadá to zajimavě, ale není mi moc jasné na základě jakého principu funguje..
Do filtru je nasávána voda z akvária a z filtru ji vytlačuje čerpadlo? Jak zvolit odpovídající průměr nasávací trubky, aby nebylo čerpadlo na suchu? Metoda pokus omyl mi nepřijde jako šťastná...
Skleněný filtr, provozuji už hodně dlouho. Udělal jsem si ho podle toho co jsem viděl v Hradci Králové. Jak to vypadá najdeš v mojí prezentaci
rybicky.net/fotogalerie.php…

Ja už mam v plánu návštěvu Chocholouška... vzhledem k blížícím se státnicím furt nejsem schopnej vymyslet nějakou kvalitní filtraci pro akvarium o objemu cca 400 l. Požadavek je nevrtat velké akvárium. 2. Filtr nesmí vytéct (to mi vyřazuje vnější boxové filtry - přemýšlím nad tetra tec ex 1200)

To co máš na původních obrázcích je tlakový uzavřený filtr.

Oprava linku nevim jak se mi tam dostal ten propagacni..
Spravny je, zde
www.discus.cz/… Na tu vatu bych být tebou dávala pozor, protože mě třeba strašně snížila průtok vody. V dobré víře jsem si narvala 100 g vaty do celé jedné komory a voda mi téměř neprotíkala... ale jak říkám, chce to vyzkoušet

Ale kdybys nechal vodu do filtru přitéct samospádem a čerpadlem ji potom vyhnal zpět do akva, dostal bys i supr tlak, který bych ti pořádně čeřil vodu.
Nenepadá mě jedinej důvod proč by to fungovat nemělo....
čerpadlo se zanášet nebude, protože bude v několika litrech filtrační vaty, která dostatečně pročistí nasávanou vodu. Celé nasávání bude schováné za pozadím...
Řekla bych, že čerpadlo se bude akorát zbytečně zanášet a vlastně mi to celé přijde nějak naruby...
Takhle ti to fungovat nebude, musíš to mít obráceně. Čerpadlo musí být ve filtru.

tady řešíme trochu jiný problém, čerpadlo na začátku a odtok
Aoj, já mám akva s čistým objemem 180 litrů - takže tak 150 se vším - a můj filtr má objem 12 litrů, přítok vody jsme vyřešili novodurovou trubkou průměr 32 mm s tím, že spodek trubky je zavřený a jsou do ní navrtané dírky. Mám čerpadlo 600l/h a v trubce je vyvrtáno 6!! dírek s průměrem 2 mm. čerpadlo běží na max a vše dokonale funguje. Podotýkám, že mám 4 komorový fitr, přičemž 4 komora je prázdná a na dně je právě čerpadlo. Když jsme to zkoušeli poprvé, měli jsme vyvrtaných 30 dírek a nakonec jsme to museli snížit na 6, obrovský rozdíl a pro nás velké překvapení. Podle mě to chce prostě vyzkoušet

O přelivu taky uvažuju uvidim co řekne sklenář.. Odpad by tim problém s ucpáním i průměrem trubky...
a kolik tě bude stát takový hladinový čidlo?
Když už takhle tak bych tam spíš dala přeliv než trubku. Do rozstřikovací rampy to stejně nepůjde dat
Neni to muj výkres. Jde mi jen o to jaký má mít odtoková trubka průměr. PS: TO ucpání budu řeěit hladinovym čidlem - když klesne hladina, tak to vypne čerpadlo.
ono by nebyla sranda, kdyby ti to čerpadlo vyčerpalo celý akvárko na podlahu. Já bych to teda neriskovala
a nemáš tam nakreslený žádný mezery nad přepážkami
To ucpání neni zas moc pravděpodobný.... V poslední komoře bude jen topení...
Ahoj,
přemýšlím nad výrobou podobného filtru pro Malawi 540 litrů. Filtrační akvárium by mělo objem cca 60 l. Přijde mi to jako nejen levnější proti komerčním filtrům, ale i efektivnější díky většímu objemu filtrační plochy. Jediné co mě odrazuje od výroby tohoto filtru (sklo by vrtal sklenář) je průměr odtokové roury, který nevim jak spočítat, aby nedošlo k přetečení... Napadá mě ho jen silně předimenzovat. (Čerpadlo bude Eheim Compact 1000 Max. výkon 1000 l/hod, příkon 23W, výtlak H max. 2,0m PS uloženo bude ve filtrční pěně, aby nasávalo aspoň trochu pročištěnou vodu..))
www.akvamalawi.com/…
www.akvamalawi.com/…Starší reakce
Jsou tu velice zajímavé příspěvky,které mě inspirovali. Já osobně používám 2,5 roku filtr, který jsem si sestavil ze dvou komponetů. První zakoupen od p. Rataje druhý v akvaristice. Jedná se o čerpací hlavu AT202 a multifunkční RIO FILTR, ve kterém mám umístěn vespod 10cm vysokou vrstvu biomolitanu a dále následuje pouze čistící akvarijní vata po celém zbytku prostoru. Balík vaty vyjde cca na 4 výměny. Čerpací hlavu mám přidělanou na jedné straně akvária asi 5 cm nad dnem a vývod na druhé straně akvária, strčen pod hladinou. Průtok vody je minymální a nedochází tím k rychlému honění vody dokola v akváriu. Nově založený filtr dává průtok vody zhruba 1 litr za 87 sekund. Ze začátku jsem filtr čistil každé 3 týdny, ale pak jsem zkusil co to vydrží. Za 3 měsíce je filtr v pohodě, čtvrtý měsíc je poznat, že se začíná pomalu zanášet. Takže mohu všem vřele doporučit, pro malá akvária, i pro větší bohatě dostatečná filtrace.
Rozhodně si počínáš na výbornou, také bych zvolil s komorami. A zanášení se neboj pokud tedy nehodláš mít zlaté rybky 20ks ve 40l

Ok, tak já si nechám udělat svůj první návrh a budu doufat, že filtr bude fungovat dobře, a nebudu to muset čistit nějaký měsíc

. Mě osobně se tedy zamlouvá více ten komorový s přepážkami, ale chtěla jsem než zavrhnu tu druhou variantu to s někým prodiskutovat.
Čeřicí přepážky jsou v mém filtru proto aby se okysličovala voda a bakterie měli dost kyslíku. Je to na nich opravdu znát. Když filtr funguje dobře, nemusím první molitan čistit několik měsíců a druhý tak jednou ročně. Spousta lidí je nemá a funguje jim to také. Srovnání co je lepší nemám takže ?

Já chápu jak funguje přepážkový filtr, ale bylo mi řečeno, že při průtoku biomolitanem o profilu 10x10cm se to rychleji zanese, než v tom případě, kdyby jsou jenom zarážky, kde to neteče profilem 10x10cm, ale celou jeho výškou. Netvrdím, že jsem toho zastáncem, jenom mě zajímá, jestli to někdo zná, má, nebo k tomu může něco říct, protože já o tom slyšela poprvé...

Ne, právě že se dává do těch širších, které jsou 10x10cm....ty úzké přepážky jsou zbytek po původních čeřících přepážkách z původního návrhu viz obr., ty pásky mi přišlo vhodné zachovat aspoň tak, že budou tvořit mezeru mezi jednotlivými biomolitany, aby došlo ke kontaktu se vzduchem...
Pravě, že naopak Václave.
Molitan se vkládá jen do těch úzkých přepážek.
To nechápu??? Rozměry komor jsou pořád stejné, takže i objem biomolitanu je stejný...
Zmenšil jsi jen objem filtrační hmoty na minimum.

Zdravím,
ještě jeden dotaz k vnitřnímu filtru. Bylo mi doporučeno, že lepší než komorový filtr, kde dochází k průtoku vody do biomolitanu horem průřezem 10x10cm (viz můj obrázek z 19.3.), je lepší udělat jenom po stranách filtru takový přepážky, kam se bude biomolitan zasouvat. Tedy potom průtok vody bude větší plochou (celou výškou molitanu). Přikládám obrázek. Máte s tím někdo zkušenosti? Výhody, nevýhody?
0 23.03.2011 17:10 Coyote Děkuji ale opravdu nemám zájem aby se v zájmu úspory několika stokorun stal dominantou mého obývacího pokoje plastový koš na odpadky(do skříňky se nevejde)
Hlavním cílem této konstrukce bylo zakrýt veškerou techniku, což někteří asi doposud nepochopili. Externí filtr = trubky přes hranu(já vím, šlo by to i pomocí vyvrtaných otvorů). Bublifuk moc parády uvnitř nádrže neudělá(můžu ho nechat zarůst).
DĚKUJI VŠEM za reakce, některé rady si vezmu s srdci. A tím bych asi kauzu mého filtru uzavřel.

Jak lze jednoduchou věc udělat složitě a ještě složitěji..funkční filtraci lze udělat i z pár petek a nebo odpadkového plastového koše..stačí jen pochopit její princip..filtrace a filtračních procesů...
Coyote to ma celkom fajn, podla toho vykresu "A", chyba tam uz len hreben na cistenie hladiny.
Mozno by stalo za uvahu to napchat na stranu, zozralo by to tak 10cm, a vytok natiahnut trubkou ci hadicou na druhu stranu akva.
2 23.03.2011 04:37
j0hny [86] S umyslom kvalitnej filtracie ludia casto navrhuju zlozite filtre, sam som si tym presiel.
"Navrharov" casto zmetie nejeden clanok o hamburskych, denitrifikacnych a pomalytecucich filtroch.
Ak sa nejedna o morske, brakicke, ci rybami (narocnymi na kvalitu vody) silne zatazene akvarium bez rastlin, je ten umysel skor na skodu.
Na (nazvyme to) bezne akvarko bohate staci filter s objemom oproti cistemu objemu vody v akva 1:50, v dobre vyvazenom akvarku 1:100. Bez rastlin 1:10 az 1:20, morske a brakicke akvarium uz, si myslim, na toto forum velmi nepatri.
(Nasledujuca veta nesluzi ako voditko ani rada ci doporucenie, je velmi malo pripadov z praxe... pre zaciatocnikov uplne tabu

)
Mnohi skusenejsi ! akvaristi ! dokazu fungovat aj zo zlomkom tej stotiny, ci uplne bez filtra.
Ked uz navrhovat nejaky filter, tak urcite mysliet na jednoduchu udrzbu... vstup do filtra urcite s co najväcsim prierezom koli "podtlaku", aby obyvatel akva neskoncil zapichnuty vo filtr. mediu, 1. komora s velkym prierezom navrhnut tak, aby sa na jej dne volne usadzoval lahko odsavatelny nahromadeny kal, 2. komora stredne hrube medium, 3. komora jemne medium. Mysliet na dostatocne prekyslicenie.
2. a 3. komora, ak maju komory malu stycnu plochu so vzuchom (vysoke uzke komory), je dobre zabudovat deliace prepazky, pripadne aj s hrebenom. V 4. komore uz len cerpadlo, mozno nejaka vata, ponechat trochu priestoru pre pripad pridania roznych sorbentov v sietke.
K ohrevu su rozne nazory, niekto ohrieva uz v prvej komore, niekto az za cerpadlom.
Podotykam ze stale je rec o nitrifikacnom filtri, kde vysledny produkt ostatnych skodlivych dusikatych latok je NO3.
Nevravim ze pristup je zly, alebo ze sa na to mate vykaslat, len v prvom rade treba siahnut po kvalitnych informaciach, a rozmyslat, predstavit si hotovy vysledok...
Vela zdaru vsetkym co chcu pre akva dobre a navrhuju o 106, a tesim sa na nezmyselne minuska
při stejné hladině ve filtru i v nádrži je to skoro to samý. A výroba může být i jednodušší než ten co jsi navrhl a nebudeš se muset tolik omezovat prostorem a rozměry akvárka
Na mě musíš opatrně, já se hned chytnu každý kraviny.
Do externího filtru se mně moc nechce. Nevadí mi vydat se cestou netradičního řešení, jen jsem si ověřoval jestli není až moc netradiční.
a co takhle dát za akvárko menší nádrž/akvárko na filtr. Při výrobě nové nádrže není takový problém do ní nechat vyvrtat díru. Pak bude funkčnost a bezpečnost filtru skoro stejná. Nebo udělat potrubí mezi objemi nádržemi vrchem (spojené nádoby), tak to mám já a funguje dobře. Když se filtr nerozpadne tak se vůbec nemusím obávat vytečení, nanejvýš zavzdušnění trubky, ale to se při správné konstrukci taky nestává
Asi provzdušnění - pohyb hladiny.Gravitací myslíš co?Nejvíc sajrajtu bude zhora,tak při vyndavání se nerozblemcá do filtru.Mě tak napadlo.

Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 71 72
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113244x