Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 69 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2009 10:19 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: JuraS
to si nějak neumím představit...

btw, zkoušel jsem použít hermetické krabice pro potraviny "air lock", které vypadaly, ze mají silnou stěnu. Mají i ?silikonové? těsnění pod víkem. Ovšem tlak metr dvacet sloupce vody ten uzávěr absolutně nevydržel a teklo to skoro všude...

já jsem použil kanystr koupený v domácích potřebách ( 50 l kanystr cca 300,- ). Žádné příčky v něm nemám. Obě hadice vedou do víka, na spodní straně víka ale jedna hadice pokračuje přes rychlospojku až do dna. Na ní je nasazen kousek bioakvacitu proti nasání drobných kamínků čerpadlem. Na dně je vrstvený hrubý štěrk+keramické válečky(pro rozptyl vody), dál na tom je kousek bioakvacitu(oddělovací vrstva), 4mm keramzit(největší vrstva pro bakterie), nad tím filtrační vata (drobné nečistoty) a úplně na vrchu bioakvacit(hrubé nečistoty a rozvedení vody do celého průměru). Sání čerpadla je tedy ze spod, největší nečistoty jsou na vrchu, takže není problém s čištěním.

Ten tlakový uzávěr od wc moc nechápu... to jako pro udržování výšky hladiny? To nevím... hadicí může přitékat dost nečistot, nevím, jak moc by to pak těsnilo. Normální kanystry ( > 20 l) už jsou poměrně silnostěnné a mají i dostatečně kvalitní víka, takže ten tlak v pohodě vydrží. Výhodou přímého uzavřeného okruhu je, že hladina vody v přítokové i odtokové hadici se vyrovná, takže čerpadlo nemusí tahat nic do výšky, jen překonává odpor filtru pro proudění vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2009 10:02 JuraS
napadla mě homemade varianta uzavřeného kanystrového filtru..vhodný kýbl od primalexu či jiného (mě napadl průhledný kýbl od rodiného balení křupek)..vevnitř vlepené příčky, filtrační materiál vrstvený a nebo v pytlících či síťkách..ve víku 2 díry jedna pro vstup řešena s tlakovým wc uzávěrem aby nedošlo k přetlaku vody..čerpadlo napojené na vývod...utěsněné sanitárním silikonem..a klidně přepásané stahovacími pásy na zavazadla...při objemech těch kýblů a slušném naddimenzování bych to viděl na čištění jednou a půl roku minimálně...škoda,že pod akvem nemám tolik místa....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2009 08:25 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: JuraS
laminát - podle mě by neměl být problém, ale nevím jak přesně reaguje na trvalé ponoření z mechanického hlediska

rozebrání - pokud chcete vyndat příčky (nejlepší odřezat strunou či žiletkou), tak je možné vlepit je zpět. Musí být ale kompletně očištěny od zbytků silikonu, což dá docela dost práce. Potom ještě opět odmastit acetonem.

právě kvůli vysokým cenám použitých kanystrových filtrů si je vyrábím sám. Cena pak vyjde poměrně slušná a objem filtrační hmoty je také výrazně větší.

hodně štěstí s lepením a pevné nervy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2009 07:47 JuraS
Reedituji vlastní otázku a víkendové rozhodnutí..i po úpravě příček ve stávajícím filtru bych nic nevyřešil protože jeho původní umístění bylo zavěšení na boční straně má uspořádání tak, že po přemístění za filtr by sání bylo de-fakto uprostřed akva a výstup z filtru v jeho rohu. Na aukru se ceny prodávaných kyblíkových filtrů i po letech užívání pohybují v cenách vyšších než materiál na výrobu vlastního vnějšího skleněného přepážkového biofiltru (celý název co mě napadl..)
Z toho mi vyplynulo, že je důvod postavit vlastní filtra a provedl jsem objednávku nařezání skla ze zásob sklenáře..jestli to stihne tak příští týden postavím filtr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2009 08:43 JuraS
Omlouvám se ale přidám ještě jednu otázku. Včera jsem si nakreslil současné uspořádání vnějšího filtru a zkoušel jsem navrhnout řešení jak provést změnu..napadlo mě že bych filtr rozebral a příčky přeuspořádal tak, jak bych potřeboval. Když řazačkami odřežu silikon - bude mi pak silikon znovu držet ? Přilepil bych to klidně epoxy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2009 18:31 JuraS
Jak jsem psal. Prozatím půjdu cestou již hotového vnějšího filtru. Mám trochu problém s jeho vnitřním uspořádáním. Dřívější tok vody musím otočit a vyvstává mi problém.Potřebuji do výšky nastavit jednu příčku a udělat co nejtenčí příčku pro čeření vody. Mám doma laminátovou desku o síle 0,75 mm. Když ji vlepím epoxy lepidlem nebo akva silikonem stane se něco ? Nemyslím si, že bude problém s jejím vyluhováním..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 14:13 Muž kristian [80] – Re: MiHl
Dekuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 14:11 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: kristian
Při strhávání hran někteří sklenáři používají nejjednodušší postup, po kterém jsou hrany stržené, ale tak vhodné na okno či stavbu skleníku. Podstatné je, že je třeba hrany strhnout šetrně, aby nedošlo ke zbytečnému poškrábání - silikon drží jen na hladké ploše a do úzké trhlinky nevteče, trhlinka zůstane.

To je i důvod, proč u křivěji uřízlého skla nemá cenu některý výčnělek/bouličku odbrušovat, ale je lepší větší spáru v jejím okolí vyplnit větší vrstvou silikonu. Po odbroučení bouličky by na tom místě silikon moc nedržel. (Samozřejmě nepraktikuju na velké výstupky/prohlubně, ale to sklo prostě sklenáři vrátím, že tohle teda nechci.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 14:05 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: JuraS
Nepovede-li se to slepit, lze vzít žiletku a bez větších problémů to rozřezat. Hlavní problém je, že silikon na silikonu moc nedrží, takže se sklo musí od silikonu očistit... a udělat tohle pořádně je zábava na hodně dlouho ;-)

Netvrdím, že cena je odpovídající. Tvrdím, že cena je trochu vyšší, ale ne zas nějak extrémně.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 13:54 JuraS – Re: kristian
byla to výhodná koupě rozprodávající se pěstírny..v době kdy jsem tam byl a to je už 14 dní bylo vše již zamluveno..za ty ceny se ani nedivím...jak to vypadá tak půjdu jinou cestou..vzal jsem si k akvu i jeho původní externí filtr o rozměrech 50 šířka * 16 hloubka * 35 výška..byl koncipován jako přívěsný na boční stranu..je vnitřně koncipován jako 3 komorový včetně čeřící přepážky a fungoval jako přepadový bez čerpadla..možná (a to je můj aktuální přepadový mozkový nápad) doplním tutoi filtraci některým z fluwalů nebo eheimů co se prodávají na aukru..a filtrace i pro terčáky bude dostatečná...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 13:48 Muž kristian [80] – Re: MiHl
Mohu se zeptat na podrobnejsi popis problemu se strzenyma hranama a lepeni silikonem? Taktez premyslim nad externim filtrem pro druhou 475L nadrz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 13:46 Muž kristian [80] – Re: JuraS
To se vam podaril kde takovej nakup 250L za 500,-?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 13:29 JuraS
Díky za info...chcete tedy říct, že je cena odpovídající , Sklenářství kde jsem si to nechal spočítat akvaria dělá ..ne jako hlavní činnost, ale nechce se mu to lepit, že je to tak úzké a že jsou tam ty příčky..počítám s tím, že když se mi to nepovede slepit, že silikon prostě odříznu a slepím to znovu...kurňa já se ptám hlavně proto, že akva 250 lt jsem koupil za 500,-...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 13:06 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: JuraS
staré sklo na výrobu "tlakových" částí (tzn. obal bez příček) nedoporučuji. Sklo časem poměrně dost křehne.

PS: Kdyby ses dostal k myšlence, že si uřízneš sklo sám... tak tě upozorňuju, že tvrdokovový řezák (ne "něco" za výhodnou cenu z bau* / *bachů) a další vybavení mě přišly na 800,- Přitom než uřízneš něco, co se dá aspoň trochu použít, tak spotřebuješ obrovské množství pokusů na získání alespoň nějaké praxe smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 13:02 Muž MiHl [55] - Cichlidy – Re: JuraS
spočítej si celkovou plochu skla
cenu skla najdeš třeba tady: www.flotis.cz/… u nich nakupuji vždy a spokojenost palec

je to necelý metr čtverečný, který 6mm float sklo stojí 490,- s DPH (345,- pro 4mm). Zbývá ti cca 300,- za stržení hran. To nevím kolik si kdo účtuje... Osobně vždy při objednávce uvádím, že strhnout/zbrousit hrany nechci (někteří sklenáři, kteří zároveň nemají zkušenosti s lepením akvárií, provedou stržení/zbroušení nevhodným způsobem pro lepení silikonem). Radši si koupím dva smirklpapíry po 10,- a hrany si upravím sám.

Stručně: tipoval bych to na cenu 650,- (hlaně přihlédnu-li k tomu, že na dost částí sklenář použije odřezky, které by normálně vyhodil). Takže se mi to zdá dražší, ale nevím kolik máš v okolí sklenářů na výběr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 12:56 JuraS
Případně myslíte si, že by mi někde v Nymburce, Poděbradech, lysé nad labem nařezali díly na filtr z přineseného skla ? Z tabulkového, ze skla dříve používaného jako krycí na desku stolu atd...??? není mezi vámi sklenář ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 12:16 JuraS – Cena materiálu.
Zdravím,
potřebuji poradit. Nechal jsem si spočítat kolik by stála cena nařezaného skla na vnější filtr o rozměrech 50 cm výška, 50 cm délka, 15 cm hloubka a to z 6 mm skla se sraženými hranami. Vnitřní 3 příčky z 4 mm skla z toho 1 o rozměru 15 cm * 16 cm a 2 o rozměru 15 cm * 48 cm a krycí sklo z 4mm skla o šířce 16 cm a délce 40 cm..
cena ?
750,- Kč... je to správná cena ? předražené nebo cena odpovídá...???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2009 11:38 Muž matrix069 [79] – Re: vaclav
jj,hadičku som videl,no já blbec som si to jaksi nemohol domyslet. Dík moc. Tak jednoduché X-) i keď mám trubku cca 8 cm vodorovne,nejaký ten najvyžší bod tam nájdem. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2009 22:13 Usine – Re: matrix069
Myslím že na mém obrázku je to jasně vidět. V nasávací trubce v nejvyšším bodě vyvrtáš díru a vlepíš tam hadičku. Musí být dost dlouhá. Pak stačí dolít do filtru trochu vody vyndat hadičku nasát vodu, nechat odtéct případné bubliny, zlomit a strčit do filtru do vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2009 11:44 Muž matrix069 [79] – Re: vaclav
Fotka k příspěvku Ak sa smiem spýtať,aký figl si mal na mysli? Ja mám tiež jeden dotaz,vďaka svojej lenivosti,ale aj pohodliu mi ide o to,aby som po odpustení cca 1/3 vody a následne doplnení,nemusel nasávaciu trubicu opäť plniť vodou. Pretože keď znížim hladinu v akva o cca 1/3,do nasávacej trubky sa mi už dostane vzduch(nemám trubku vo filtri až po dno filtra ale iba do 1/3 filtra-pri výrobe som na tento detail moc nemyslel).Je nejaký figl jak jednoducho to nejako oklamať? okrem špuntu ktorým by som tú trubku upchal pri výmene vody.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 20:54 Usine – Re: JuraS
Fotka k příspěvku Filtr 50x50x16 jsem si také vyrobil. Předpokládám že bude vedle akvária. Nevím co máš za kamínky ale pokud jsou z Chorvatska tak by to mohl být vápenec. To pro rostliny není to pravé ořechové. Manipulace z nimi je hodně špatná. Biomolitan bych volil hrubší, jemnější ti časem bude brzdit vodu a tím pádem klesne hladina v dalších komorách. Pokud jde o nasávací potrubí tak na to je jiný fígl než kohouty. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 10:23 JuraS
Pardon ještě doplním dotaz..mám ve stavbě vnější biofiltr..v plánu je skutečně bio..v první komoře budou kamínky z chorvatska (co jsem tam před lety sbíral) a v nich hafo piskořek..a v komoře volně lezoucí plži Marisa cornuarietis jako likvidátoři všech rostlinných i jiných jedlých zbytků..provzdušňovat budu (pokud to půjde kvůli rychlosti proudu vody) difuzérem co bude vzduch přisávat. Druhá komora budou 3 hrubosti biohmoty od nejhrubší k středně jemné..třetí komoru nechávám pro biohmotu a případně rašelinu, aktivní uhlí..prostě pro úpravu vody..čtvrtá komora klasika..čerpadlo, co2, topení, hnojivo..jo apropo můj plánovaný dávkovač hnojiva...aparát na infůzi, hnojivo naředěno dle výpočtu a cestou tohoto aparátku přes jehlu aby byly malé kapičky kontinuálně přikapávat...
z akva půjdou 2 trubky..1 ze střední vrstvy nebude nijak omezena..2 ode dna má mít právě 2 x T a jeden kohout...rozměr filtru 50x50x15 pro akva 100*50*50..naddimenzované... to vím...

nebudou mě kamínky v první vrstvě brzdit ? dávám tam likvidátory odpadu kvůli tomu abych ho moc často nemusel čistit a odsávat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 09:53 JuraS
Přidám dotaz. Vnější filtr na principu spojených nádob tedy bez nasávacího čerpadla. Jak dlouhá může být trubka ve vodorovné poloze mezi akvariem a filtrem ? Potřebuji na ni nasadit 2x T spojku a jeden uzavírací kohout..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2009 20:39 jezef – Re: matrix069
a keby to dam do ten medzeri ktore je mezi molitanmi je 2cm prepad ktori sluzi na okyslicovanie neni tento prepad zbitocny??tak by som ho posunul na 4cm a tam by som vlozil ohrievac??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2009 20:24 Muž matrix069 [79]
Ja osobne by som dal kúrenie do tej komory,v ktorej aj po ako ty hovoríš vytiahnutí vody čerpadlom,zostane voda. Ak si urobil taky filter ako je ten na www.diskus,tak to je buď v prvej alebo druhej komore. Ale dobré by bolo aby okolo kúrenia nebol žiadny filtračný materiál(molitán). Na to kde umiestniť kúrenie je dobré myslieť ešte predtým ako sa ide vyrábať filter a urobiť preň samostatnú komoru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2009 19:30 jezef
zdravim vas..mam taky problem ze neviem kam mam dat do toho filtra topitko.do poslednej komori sa mi nezmesti mozem ho dat do komori s biomolitanom??keby nahodou cerpadlo vitiahlo vsetko vodu v poslednej komore tak by mohol topitko prasknut??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 18:37 Muž matrix069 [79] – Re: Ludek
Plne súhlasím,plexi je dobré do vnútra akva,nie na vonok. Inak k tvojmu filtru,dúfam že ti bude stačiť tá medzera na spodu prvej prepážky na prietok dostatku vody. Lebo to čerpadlo Ti rýchlo prečerpá vodu,tak aby stíhala pritekať. Ale verím,že to máš dobre premyslené. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 16:44 Muž Ludek [39]
No já bych se u vnějšího filtru hodně rozmýšlel nad plexi a pokud bych jej neměl k dispozici a měl bych si jej koupit tak bych do něj určitě nešel. Moc to pruží, špatně se to lepí, spoje jsou nespolehlivé... Jediná výhoda je jistá mechanická odolnost a také to, že prázné je to lehké, ale jak by to bylo mimo akvárium měl bych strach. Uvnitř je to něco jiného, tam není tlak, dá se použít slabý materiál, nemusí to tak bezvadně těsnit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 13:56 jezef – Re: vaclav
ok diki ja mam mixer mozno bude to viacej efektivne lebo teraz to bohviečo neni diky za pomoc..mozem ist vyrabat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 13:30 Usine – Re: jezef
přímo k čerpadlu ve filtru. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 13:07 jezef – Re: vaclav
nesla ta fotka ale presne som chcel sprat to co si posal na stranke discus ten posledny prepad..
CO2 mas umiestnenu vo filtry alebo v akvarium??

tavna pistol neudrzi tlak vodi odskusane..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 12:57 Muž Ludek [39]
Fotka k příspěvku No přidám se se svojí troškou do mlýna, s právě dodělaným a odzkoušeným vnitřním šestikomorovým filtrem. Zatím není v prezentaci nádrže, bo nádrž teprve vzniká, ale fotky už jsou k vidění v mé prezentaci u nádrže s terčákama. Tvar filtru je trošku odlišný proto, že kopíruje roh atypické nádrže, ale to je také pro inspiraci. Materiál je 2 mm plexi, lepeno tavnou pistolí. Pochopitelně u vnějšího filtru by takový materiál neobstál, ale u vnitřního odpadá tlak na stěny.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 12:40 Usine – Re: jezef
hezká fotka :-D
www.discus.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 12:37 jezef – Re: vaclav
Fotka k příspěvku tak si to predstavujem
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 12:31 jezef – Re: vaclav
to nie to nechcem vrtat do dna akvaria klasicky prietok ktori je ochraneny prierokovov nadobkou prpti pretečeniu.je to nadoba v ktorej su 2 trubky jedna visie a druha nizsie vies ako mislim..tak nejak si to predstavujem.len neviem aky by mal byt priemer ten hadici alebo trubky.to som sa nedocital nikde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 12:27 Usine – Re: jezef
Pokud chceš mít filtr pod akváriem tak na nějakou hadičku zapomeň to stačí díra do dno a v ní trubka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 12:07 jezef – Re: vaclav
hej hej rozumiem ta jak to myslis stou hadickou...ja chcem mat filter pod akvariou tak budem potrebovat čerpadlo ktore ma vitlak asi 150cm obycajne mi asi nebude stacit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 11:40 Usine – Re: jezef
Jestli víš co jsou to spojené nádoby tak si asi dovedeš představit jak bude těžké naplnit tak silnou trubku(přívodní) vodou aby filtr fungoval V koleně trubky se může udělat vzduchová bublina a ta zpomalí přítok do filtru. Pomocí hadička vlepené na nejvyšší bod kolena, potom stačí jen nasát bublinu odstranit chvíli nechat odtéci vodu a hadičku vrátit do filtru (samozřejmě tak aby se nezavdušnila) Blbě se to vysvětluje, ale ve skutečnosti je to naprosto jednoduché. :-)
Čerpadlo nepotřebuješ moc silné www.akvarista.cz/…
Jde vlastně naprázdno a já ho mám omezené jen rozstřikovací rampou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 11:08 jezef – Re: vaclav
jakej znacky čerpadlo odporucas?pritok vody mas rieseny skrtiacim ventilom???tahadicka tam je naco??tu mam dat to tych 2cm komor??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 11:04 Usine – Re: jezef
Fotka k příspěvku Voda žádný hluk nedělá. Přepážky jsou tam proto, aby okysličovaly vodu mezi jednotlivými komorami. Když správně nadimenzuješ přívodní trubku tak v první komoře se hladina nehne (je stejná jako v nádrži) a v dalších je vidět docela proud vody, ale ne zas tolik aby vydával nějaký zvuk. Kvalitní čerpadlo ani nehlesne pokud se neopírá někde o sklo. Nezapomeň na odvzdušňovací hadičku na přívodní trubce.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2008 09:48 jezef – Re: vaclav
ten filter co si virabal.ma medz komormo 2cm medzeru.to je na okisličovanie vody??ked to preteka neni to hlucne nekvapka voda??ja mam akvarium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 23:51 guzii – Re: Sid
V 60tce svítím 26W obyč zářivkou, co jsem koupil tuším v GME i s předřadníkem. V 30tce 18W aquagločkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 20:29 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: guzii
Ještě by mě zajímalo to svícení - kdybyste byl tak laskav. ;-) :-)
(Ptám se kvůli té ruduše na kořeni.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 19:30 guzii – Re: Sid
To vaclav: omlouvám se za moji lenost v pročítání threadu :)

To Sid: v mojí 60tce jsem filtr čistil po 3 měsících, ale to jen kvůli vánočnímu úklidu. nepotřeboval to. Vodu měním většinou 1/3 1x za měsíc podle toho, jak se vracím ze školy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 18:38 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: guzii
Omlouvám se za OT, ale mohl bych se zeptat, čím do toho akviška svítíte a jak často a kolik měníte vody? Díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 18:36 Usine – Re: guzii
Ty mluvíš o filtru vlepeném do akvária , ale my o venkovním. Samozřejmostí je že bereš vodu nade dnem a vypouštíš trochu pod hladinou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 18:21 guzii
Omlouvám se, pokud budu duplikovat myšlenky, ale nepročítal jsem celý thread.

Nevím, zda bylo odpovězeno na otázku proč mít přítok do filtru spodem či přepadem horem. Z mojí zkušenosti mohu doporučit přítok jedině spodem a to z důvodu, že se mi v 30l akva kde mám přítok horem nehýbá vůbec voda a má to dosti neblahodárné výsledky. Voda je nabírána pouze z vrchu a opětovně vypouštěna na úrovni hladiny. Kdybych ji vypouštěl u dna, bude mi výřit kal. Navíc mi přepad stahuje veškerý žrádlo, který hodím na hladiku :(

Ještě jsem si tady nějak nestihl založit prezentaci :) ale můžeš(te) se podívat na moje řešení na

album.jabbim.cz/…

Nahoře je 60l nádrž, dole kolejní 30l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 15:27 Otta – filtr samodomo
Fotka k příspěvku Sice jsem už fotku filtru na tyto stránky dával ale nedá mi to a opakuji se.Koupené filtry jsou z dosti křehkého materiálu a části které jsou náchylné k prasknutí či jinému zničení jsou drahé.Filtr který jsem si udělal je z materiálu který jen těžko zničíte ale i v tom případě jsou části za poměrně nižší cenu.Další výhoda tohoto filtru je že přes něj mohu vypouštět a napouštět akva.Při zavření ventilu č.2 mohu přes filtr i odkalovat.A další věc,nehrozí změna typu a tim i součástek. :-P

Ještě jedna věc,propojovací díl je přišroubován ve skřínce a propojení s akvariem je zel.hadicema jako s filtrem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 14:50 Usine – Re: jezef
Filtr můžeš mít velký jak chceš. Jen u čistě rostlinných akvárií by neměl být moc velký. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2008 14:49 Muž isamik [180] – Re: jezef
Jednou sem po tom patral, moc sem se nedopatral, ale vetsi to byt muze. Spis jestli to ma jeste smysl.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [69] 71

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113135x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6711?od=3401