Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 61 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 12:37 HaDaS Re: Semi
Beru to jenom jako pracovní schéma. Osobně se kloním k tomu, aby spodní hrana vtoku do filtru byla nad substrátem alespoň 15 mm. Já osobně mám vtoky tři po celé výšce první komory. Když se mi to neosvědčí, tak postupně zaslepím horní vtok, popřípadě prostřední vtok. Anebo kdo ví ? Kdyžtak poraďte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 10:23 Žena Semi [6] Re: Coyote
Ještě jedna technická....Zajímalo by mě jestli ten vtok u vnitřního filtru spodem má být umístěn nad substrátem nebo může být i v něm (tedy úplně na dně jak je zobrazeno na obr. od Coyota)? Totiž nebude ta rychlost vtoku výrazně snížena vlivem zrn, pak by tedy asi vtok pod substrátem měl být aspoň větší v porovnání s vtokem nad substrátem, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 09:48 HaDaS Re: Semi
Ach ano, kdybych jen pořádně četl.stydim Souhlasím a Jiřímu se tímto omlouvám. Opravuji, při špatné konstrukci interního filtru, a neuváženém objemu vody, může samozřejmě dojít k přetečení akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 09:26 Žena Semi [6] Re: HaDaS
Myslím, že obava o přetečení akvária je na místě i u vnitřního filtru. Ne nadarmo se má dělat o něco nižší než akvárium. V případě, že by byla výška filtru a akvária stejná mám dojem, že kdyby došlo k ucpání přítoku do filtru a čerpadlo vyčerpalo objem vody z filtru, který by byl vetší nebo roven objemu, který se ještě vejde do akvária, tak by přesně k přetečení mohlo dojít. Taky je možný, že jsem to špatně pochopila...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 08:43 HaDaS Re: NHKG
Coyote řeší interní filtr a Ty jsi možná uvažoval o externím. Proto asi ta obava o přetečení.;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 08:40 HaDaS Re: NHKG
Naopak, pokud se ucpe přívod do filtru, tak se filtr dostane na sucho. Ale to se může stát u obou variant. Účinost vícekomorového filtru spočívá v tom, že znečištěná voda prochází více různorodými filtračními materiály, kdy každý z nich by měl mít trochu "jinou" (lze-li toto slovo u akva filtrů použít)funkci - mechanickou a biologickou (u čističek i chemickou). Samozřejmě, že zálaží na výběru hmot. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 23:18 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Coyote
Varianta jedna by měla mít účinnější filtraci a každopádně jdi do ní. Proč to tak je netuším, ale když jsem studoval podklady na návrh mého filtru, tak jsem se dočetl, že filtrace je účinnější, když je filtr rozdělen do více menších částí, než když je jenom jedna velká část. Prý je to ověřeno čističkami odpadní vody...
Navíc u varianty 2 by mohlo hrozit přetečení akvária v případě, že se ucpe přívod do filtru. Samozřejmě záleží na přesné konstrukci filtru a velikosti akvária a filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 23:04 Coyote Re: HaDaS
Fotka k příspěvku Děkuji za reakce. S tím rozdílným ucpáváním jste mě skoro dostali :-D . Ale co když tam ta přepážka nebude a místo dvou malých kostek bude jen jedna velká. To už by bez znalosti předchozího obrázku nikoho nenapadlo, že se bude jedna strana ucpávat.
Ještě to promyslím, Dobrou noc. spim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:53 HaDaS Re: vaclav
Souhlas, opět jsi byl rychlejší než já. A stručnější. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:52 HaDaS Re: Coyote
U druhé varianty si procházející voda najde nejideálnější cestu, buď přes první, nebo přes druhou náplň. Dynamiku proudění neumím nasimulovat :). Poté co se více zatížená náplňa zanese, začne proudit přes druhou náplň. Z toho mi vyplývá, že proudění vody v druhé variantě bude teoreticky rychlejší a zároveň méně účinné, protože nikdy nebude využito celého objemu filtračních hmot. Alespoň tak jak to máš nakresleno (tzn. s přepážkou mezi dvěma filtračními náplněmi).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.03.2011 22:44 Usine Re: Coyote
První filtr má velkou výhodu v tom že se nemusí tak často celý čistit, stačí většinou jen jeho první komora. Vliv na počty bakterií ti asi nikdo neřekne. Druhým způsobem nepoteče voda stejně obou komorách protože se začne zanášet nejdříve ta první. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:41 Coyote Re: HaDaS
Ano, ano jde mi čistě a jedině jen o rychlost jakou proteče voda přes filtrační medium, protože průtok v litrech za hodinu přes celý filtr je teoreticky daný objemem akvária. Po slepení už prostor pro experimentování moc není.

edit: rychlost nemůže být stejná protože voda protéká dvojnásobným průřezem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:36 HaDaS Re: Coyote
Teď jsem si všimnul, že se ty dvě variant liší trochu víc. Špatně jsem se díval. U první se bude asi rychleji zanášet první komora, ale podle mého názoru je to pro filtr účinější řešení. Druhé řešení je trochu nestandardní a nedoporučoval bych ho. Přesto si myslím, že rychlost, jakou se bude voda dostávat přes filtrační náplně, bude obdobná, zanedbatelný rozdíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:22 HaDaS Re: Coyote
Jsem z toho nějaký zmatený. Jestli jsem Tě dobře pochopil : stejné filtrační médium, stejný objem vody při vtoku (velikost sacího otvoru do filtru), stejné čerpadlo (se stejným výkonem) a navíc jenom "mezipřepážka". Co mi znalost fyziky říká, tak čerpadlo si natáhne pořád stejný objem vody. Kdyby tomu tak nebylo, tak by poslední komora byly za chvíli na suchu. Pokud Ti jde o rychlost jakou proteče voda skrz filtrační médium, což si myslím, tak to můžeš ovlivnit zejmána výkonem čerpadla, nebo jiným filtračním médiem. V momentě, kdy se Ti náplně zanesou provozem, tak se průtok přirozeně sníží a výpočty jsou trochu na druhé koleji. Podle mně je lepší vše ladit za provozu. Empirické zkušenosti jsou nejlepší.
Docela rád uslyším i názor někoho jiného. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:08 Coyote Re: HaDaS
Fotka k příspěvku S průtokem vody 1-2 násobek objemu nádrže za hodinu souhlasím už od začátku, ten se nemění. Já řeším úplně něco jiného, nejsem si zcela jistý jestli jsme se správně pochopili. Z obrázku snad bude poznat o co mi jde. Dva filtry se shodným množstvím filtrační hmoty ale ve dvojce bude voda protékat přes hmotu poloviční rychlostí. To je ta rychlost kterou řeším, průtok v l/hod je v obou filtrech shodný.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 20:19 HaDaS Re: Coyote
Přes kanalizační rouru. :-D :-D :-D
Podle mého bude lepší, když to uděláš jak říká Václav a nebudeš řešit centimetry. Nech průtok na jedno až dvoj násobku objemu vody. Já bych se klonil k větší průtočnosti. Kdyby to filtr nezvládal (bakterie), můžeš si v budoucnu pohrát s náplněmi do filtru. Těmi taky můžeš docílit větší či menší průtočnosti, kdyby jsi to řešil i v budoucnosti. Nemám tolik zkušeností, jako ostatní kteří Ti tu radí, ale připadá mi můj postoj logický. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 20:09 Coyote Re: vaclav
reklamě na hamb. filtr jsem nepodlehl smich smich Já ho nechci, u něho jsem jen našel údaj o rychlosti.
Jen nevím jestli je lepší protlačit těch 75 litrů přes "trubičku" nebo nechat volně protéct "kanalizační rourou". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 19:55 Usine Re: Coyote
Podlehl jsi zřejmě reklamě na Hamburský filtr. Jak velký filtr se ti osvědčí to si musíš vyzkoušet a začal bych tím větším rozměrem. Optimum je přečerpat obsah nádrže 1-2 x za hodinu. To bakterie nevypláchneš a ani neudusíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 19:45 Coyote Re: vaclav
Obsah by byl mezi 2 až 4 litry hmoty(podle zaplnění komor) na asi 50 litrů vody + voda ve filtru. To ale není pro můj dotaz vůbec důležité. Spíš se mně jedná o to, jestli bakterie při rychlosti protékání vody 5-10cm/min nespotřebují všechen kyslík který je ve vodě v prvních dvou výškových centimetrech hmoty a zbytek hmoty už nefiltruje protože bakterie nemají dost kyslíku. ;-)

5-10cm/min se uvádí u hamburského filtru jako optimální rychlost a nejúčiněji filtrují první 2 cm hmoty ale pro normální filtr to je třeba úplně jinak. To se právě pokouším zjistit.

Když bych vzal plánovanou kostku akvacitu o průřezu 9,5x13,8cm vysokou 15cm a přečerpal přes ní 75 l/hod (1,5*obsah nádrže) vychází rychlost asi na 9,5 cm/min. Nebo může být kostka 9,5x9,2 a rychlost 14 cm/min. Která varianta je lepší. Asi na to jdu moc vědecky smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 17:34 Usine Re: Coyote
Schází údaj o obsahu filtrační hmoty, ale i s ním mě to nic neřekne. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 15:32 JuraS
Semi napsala: A nemyslí třeba, že ty keramické kroužky (nebo co to je) je lepší dat do nějaké síťky? Než jen volně nasypat do komory. Vyndáš je pak při čištění naráz a nemusíš po jednom.
pokud tak leda síťky z citrónů nebo podobná..já je prostě navlíkl na silon, svázal do hroznu a ten hrozen pak osadil špuntem do plave na hladině filtru aby nemusel štrachat a hledat jak to vytáhnout...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 21:55 Coyote
Měl bych dotaz na rychlost proudění vody přes filtrační hmotu. Jediné co jsem našel je rychlost u Hamburského filtru 5-10cm/min ale dále se tam píše, že pro filtraci jsou nejvíc důležité první 2 cm filtrační hmoty. Znamená to, že když je kostka molitanu vysoká třeba 15 cm tak ve zbylé části hmoty není filtrace tak účinná jako na začátku? Nebo se to dohání větší rychlostí vody? Rychlost vody by údajně zase neměla přesáhnout 30cm/min kdy se bakterie už neudrží na molitanu. Děkuji za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 14:20 Muž kortezhugo [983] Re: Designer
-je dobra na "kadeco" ja som v nej pestoval aj ricciu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 13:36 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kortezhugo
Zrovna minuly mesic jsem si tu sitku schoval, od Kiwi, ze ji pouziju jako rost na dno nadrze pri treni Teter. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.03.2011 13:18 Muž kortezhugo [983]
dobra je ta na ovocie - trebars aj kiwi v tom predavaju :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 13:13 Muž mori79 [6] Re: Semi
spravim to urcite tak ako pises dikes a dokonca som to tak uz niekde aj videl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.03.2011 13:06 Žena Semi [6] Re: mori79
A nemyslí třeba, že ty keramické kroužky (nebo co to je) je lepší dat do nějaké síťky? Než jen volně nasypat do komory. Vyndáš je pak při čištění naráz a nemusíš po jednom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 12:50 Muž mori79 [6] Re: vaclav
myslis ze to medium mam dat na nejaku prekazku aby bolo volne dno pri nasavani vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 12:47 Usine Re: mori79
Až to budeš čistit tak zjistíš o čem mluvím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 12:39 Muž mori79 [6] Re: vaclav
prvu myslis vstupnu a ako to tam mam mat ak nie volne
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 12:21 Usine Re: mori79
Přítok do filtru neosazuj příliš jemnou síťkou, rychle se ti ucpe. Já mám vyzkoušena oka 1x1cm. Umístil bych ho tak, aby jsi na něj viděl. Molitan dej jen jeden druh a v celku. Ten spodní by se hodně špatně vyndaval. Náplň první komory neměj volně ložený. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 11:58 Muž mori79 [6]
Fotka k příspěvku takze nakoniec to bude filter priamo v akvarku dajte mi nejake rady a pripomienky co upravit kym sa este da dik
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 09:23 JuraS Re: NHKG
pokud dáš do vstupní komory jemnou vatu pak jsi jednak otočil smysl filtrace a po pár dnech budeš filtr čistit...do první komory se dávají třeba drátěnky, rohože, filtrační ježci atg..něco co zachytí hrubé částice a začne je rozkládat na jemné části..běžně tahle komora bývá osídlena živočichy co nasaje..mě tam žijí krevety, šneci i gupky..za 2 roky jsem na filtr sáhl radikálněji jen 2x..a z toho čištění jen 1x..kdybych ho dělal příště pak bych ho umístil přístupněji, dal mu ještě větší velikost, vstupní komory udělal dvě (komora drátěnky, komora drátěnky,...) a výstupní taky dvě...a věřím že bych roky na filtr nemusel sahat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.03.2011 21:05 Usine Re: NHKG
Vyřízni přepážku mezi první a druhou komorou a otoč to. Molitany jen prohoď. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 21:03 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Tak když už to tak dopadlo, tak bych zrušil komoru 2 molitan přesunul do 7 a komoru 2 bych vyplnil keramickými válečky nebo ty plastové kuličky. Dal bych to do pytlíku (tř z hrubší záclonoviny) aby se to dalo vyndávat a čistit při odkalování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:47 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: filipsi
Fotka k příspěvku Vata v první komoře je proto, že jinak by se mi pořád zanášel molitan ve 2 komoře hrubými nečistotami. Bohužel obrátit to nejde, protože nenacpu čerpadlo do komory 1 a navíc výška molitanu v komoře 2 je o větší než ve 4 a v komoře 6 je molitan nejnižší. Přikládám opravený náčrtek. Plánuju do 2. komory spíše tu vatu a zvětšit tu komoru 4, ale nevím co do ní dát, molitan se špatně shání tak velký a je drahý....
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:46 Usine Re: NHKG
Co ti brání v tom, filtr provozovat obráceně. Jinak by jsi měl mít nejhrubší filtrační materiál ve 2 komoře já tam měl jen hrubou síťovinu na zachycení hrubých nečistot. Vatu až jako poslední. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:38 Muž filipsi [1295]
NHKG napsal: ... i vatu v 1. komoře..

?? a jeste ke vsemu mas na zacatku vatu? Ta musi byt az na konci, na nejjemnejsi necistoty.
Byl by neresitelny ukol tok celym filtrem obratit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:37 Muž filipsi [1295]
NHKG napsal: ... Mi se například hrozně zanáší první komora skleněného externího filtru, takže když ji déle než týden nevyčistím, tak mi to obchází první filtrační komoru přepadem..

No a hlavni duvod bude v tom, ze jak pise Vaclav, "jedes" obracene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:34 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaclav
To teď vím taky, teď bych ho řešil úplně jinak. Ale nechce se mi to přelepovat, já ještě nikdy nic nelepil a jsem docela levý. sad Otázka je co s ním, takhle čistím každý týden vnitřní filtr (Fluval 4+) i vatu v 1. komoře. Obojí je totálně zanesené a to ta vata někdy nevydrží ani ten týden do pravidelné údržby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:26 Usine Re: NHKG
Bohužel jsi filtr udělal přesně obráceně. Přívodní by měla být č. 7. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:12 Muž soubi [32] Re: DrBolíto
jednoduché, chytré, praktické, levné.....dobrý nápad a realizace palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaclav
Ano, první komora je přívodní, mám hladinu filtru na úrovni hladiny. Přísun vody je řešený dvěmi novodurovými trubkami na principu spojených nádob. V sedmé komoře je topení a čerpadlo s maximálním výkonem 500l/h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 20:00 Usine Re: NHKG
Jestli to chápu dobře tak 1 komora je přívodní? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 19:46 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Fotka k příspěvku Přikládám náčrtek mojeho filtru. Rozměre šířka 50cm, výška 30cm a hloubka (ta co ve 2D není vidět) 40cm. Náplně molitan, v 2. komoře hrubší. Mám problém se zanášením molitanu ve 2. komoře, musel jsem ho co 14dní vytahovat a důkladně čistit. Zkouším řešení s vatou v první komoře, ale ta se zanese za necelý týden. Uvažuju o tom, že bych vytáhl molitan z 1. komory a nahradil jej filtrační vatou umístěnou na nějakém roštu tak, aby neležela na dně. Dále uvažuju o vyřezání přepážek mezi komorami 3-4 a komorami 4-5. Tím by vznikla jedna velká komora. Otázky zní, co do ní nacpat, aby se to moc nezanášelo a nestálo to jmění?


@Semi: Díky, asi hodinu jsem sto kreslil v google sketchup a nakonec jsem z toho stejně udělal 2D pohled a dokreslil jsem to v malování. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 17:38 Žena Semi [6] Re: NHKG
Je to kreslený v Google sketchup 8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 17:27 Usine Re: Semi
Ano jsou to tak zvané čeřicí přepážky a je to výborná věc. Do filtru ti doporučuji dát Biomolitan PPI 20 www.akvarista.cz/…
Nebude tak brzdit vodu a nezanáší se tak rychle. Čistit opravdu v odkalené vodě, čerstvá voda z vodovodu podstatně zkrátí dobu kdy se filtr musí opět čistit. Jinak se omlouvám ta výška akvária a filtru mě unikla. 3 cm bohatě stačí. Pokud jde o trubku tak ji můžeš klidně prodloužit a provrtat, tak zajistíš přísun vody do celého akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 17:21 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Semi
Pokud chceš důkladně přečerpávat vodu z celého akvária, tak dej na výtok dlouhou rostřiovací rampu, co bude končit až na druhém konci akvária a trošku silnější čerpadlo, určitě přes 500l/h, ale chtělo by to vyzkoušet. Jako rozstřikovací rampa stačí tenká plastová trubka s navrtanými dírkami.
V čem je kreslený ten náčrtek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 17:14 Žena Semi [6] Re: NHKG
Mezikomory jsou tam proto, aby se okysličovala voda a aby voda tekla do komory s biomolitanem ze shora. Pokud jde o zvětšení komor, tak tomu bych se chtěla už vyhnout. Jedině v případě, že pro daný objem akvária by byl objem filtrační hmoty nízký. Filtr bude zamaskován pozadím z břidlice, tak v tomhle ohledu je to snad jedno. Spíš mám obavy, zda ten boční filtr přečerpá vodu z celého objemu akvária. Tedy aby nedošlo k tomu, že se vytvoří cirkulace vody pouze v části akvária po délku rozstřikovací rampy (ta trubka na obrázku).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 16:47 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Semi
Proč tam jsou ty mezikomory? Mi se moc neosvědčily a navíc se hrozně blbě lepí. Na zadní stěně by to bylo lepší, protože tam to pude líp zamaskovat. A když by se komory udělaly 15cm hluboké, tak by nevadila ani ta výstuha. Navíc čím větší plocha jednotlivých komor, tím lépe jím bude procházet voda. Mi se například hrozně zanáší první komora skleněného externího filtru, takže když ji déle než týden nevyčistím, tak mi to obchází první filtrační komoru přepadem.
Zrušil bych svislou 3. a 4. přepážku při počítání zleva. (1. přepážka je s odtokem).

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [61] ...... 71

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 112959x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6711?od=3001