Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 64 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 22:49 PPro – Re: HaDaS
Přesně tak. Byl to ejn nápad jak rozdělit fitr do dvou rohů a jak zajistit pohyb vody z první komory v pravém rohu (např.biomolitan) do komory v levém rohu (keramika). Možnost by byla podle varianty 1, propojit to trubkou a to bud spodem, zahrabanou ve dně (nešlo by ji čistit), nebo vrchem-nad hladinou (nutno odvzdušnit) a nechat to na principu spojených nádob. Prootž enic nebylo ideální, zvažoval jsme i variantu 2, t.j. že čerpadlo by to hnalo z jednoho rohu do druhého a tam už by to protékalo jen na principu spojených nádob skrz keramiku v komoře a přepadem do akvária. Nedala by se už použít rozstřikovací rampa a navíc by musel být pojistný přepad (nižší stěny filtru než je akvárium) pro případ ucpání. Asi ted yvede varianta 3, ale ta mne trochu rozčiluje tou nesymetrií
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 22:21 HaDaS – Re: vaclav
Tou je hnaná voda od čerpadla do dalších komor.
Viz. příspěvěk PPro. Cituji : ...Zejména by ne zajímalo, zda je možné umístit čerpadlo i do jiné komory než té poslední...
Podle šipek je zřejmé kudy mu voda proudí.
Podle mne je to špatně. Ale třeba se mýlím.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 22:01 Usine – Re: HaDaS
Ta roura zleva je potom co? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 20:58 HaDaS – Re: vaclav
To jsem nepochopil. Jestli dobře rozumím, tak píšeš, že varianta dvě má dva přítoky pro čerpadlo. Já ale vidím na schématu jeden !!! Vpravo. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 15:32 Usine – Re: HaDaS
Je to přesně obráceně, varianta dvě má dna přítoky pro čerpadlo, ostatní jen jeden a pokles hladiny v po sobě jdoucích komorách by byl větší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 12:16 HaDaS – Re: PPro
Variantu č. 2 bych nepoužíval. Obával bych se, že filtr vytlačí více vody, než stihnou absorbovat komory za ním a mohlo by docházet k přetékání vody, vrchem komor. Při této variantě bych volil komory za filtrem tak, aby byly i z vrchu utěsněny. Problém by nastal při čištění náplní těchto komor.
Já jsem svůj návrh trochu zjednodušil. Mám nyní připravený skelet filtru. Průtočnost jsem odzkoušel ve vaně se stejným sloupcem jaký mám v akva. Zatím jsem komory naplnil provizorně molitanem a použil jsem méně výkoné čerpadlo. Vše funguje jak by mělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 00:39 Muž j0hny [86]
Moze, len to musis pri spusteni naplnit vodou, cerpadlo musi byt cele pod hladinou. Nadobka s vzduchotesnym uzaverom, vyustenie filtra zatmelit o ten vrchnak. Ked to nezatmelis, pri vypadku prudu ti vytecie pol akvaria cez najmensiu netesnost okolo toho vyustenia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 00:32 Muž deli [0] – Re: j0hny
Takže čerpadlo má byť dole? Len potom tam bude ten problém s nasadením hadice na vývod čerpadla - nemôže byť to čerpadlo tak ako to je?

Tu je cerpadlo tiez hore:
www.petfrd.com/…

A prečo by to malo vytiecť, keď to bude vzduchotesné, poprípade mechanicky spojené proti otvoreniu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 00:21 Muž j0hny [86]
Si to mohol nakreslit trosku logickejsie. Ked to je externy filter, tak pritok daj zhora, a cerpadlo dole. Utesnit vystup (aj cely kanister musi byt vzduchotesny) musis, pokial bude hladina vo filtri nizsie nez hladina akva... pritok bude zrejme vecsi nez vytlak cerpadla, a pri vypadku prudu ti to vytecie. Ked je to interny, alebo hladiny budu rovnako, tak ten vystup z cerpadla nemusis utesnovat o telo filtra, staci nasadit hadicu na vystup cerpadla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 00:13 Muž deli [0] – Re: j0hny
Nie, je to plánované ako externý kanistrový filter.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 00:02 Muž j0hny [86] – Re: deli
to je vnutorny filter ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 23:57 Muž deli [0] – Je to možné?
Fotka k příspěvku Prosím vás, v prílohe prikladám teoretický náčrt filtra, pri ktorom by som sa chcel uistiť, či tomu dobre rozumiem.

Vidím problém pri ústi čerpacej hlavy - má hlúpy rozmer, tak neviem či na ňu zoženiem adekvátnu redukciu. Tu sa chcem spýtať, či ústie čerpadla musí byť pripojené priamo na výstup filtra, alebo to pôjde von tlakom vo filtri?

Ako to bude s odvzdušňovaním? Pri prvom zapnutí filtra ho do naplním, naplním aj hadice a po zapnutí budem dúfať, že sa čerpadielko neocitne na suchu?

Filter chcem použiť v mojom miničku - 12l.

Vopred ďakujem za prípadne reakcie.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 22:46 PPro – Re: PPro
Fotka k příspěvku Přikládám ještě schéma třech variant filtru, které zyvžuji. Písmeno č označuje čerpadlo. Zejména by ne zajímalo, zda je možné umístit čerpadlo i do jiné komory než té poslední
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 08:32 HaDaS – Re: PPro
To je právě věc, které bych se bál. Mám nyní sice malý nevyhovující filtr, ale ten je osazen rozstřikovací rampou. Rampa se zanáší docela rychle. Pochybuji, že pokud bude rampa nasazena na o řády lepší filtraci, nebude docházet k zanášení. V momentě kdy bude s rozstřikovací rampou něco špatně, třeba i za rok, bude to znamenat znehodnocení pozadí. A k tomu nechci aby došlo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 08:26 HaDaS – Re: vaclav
Díky za radu, koukal jsem jak mají řešené rampy i jiní v obdobných akva a shoduje se to s Tvými zkušenostmi. Už to mám vymyšlený. Až bude hotovo, dodám foto. Už jsem na tom začal pracovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 22:46 PPro – Re: HaDaS
Někdo tu jednou tvrdil, že rampu zabudoval napevno do pozadí, není vyjimatelná, v místě otvorů v rampě je větší otvor v pozadí a i bez vyjímání není prý problém. Jednou za čas prý pročistí otvory mezizubním kartáčkem.
Tak nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 22:35 Usine – Re: HaDaS
Abych to pravdu řekl tak já jí mám úplně volnou, ale přes metr dlouhou a funguje to také dobře a je potichu. Rampu musíš poměrně často čistit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 21:49 HaDaS – Re: vaclav
Ještě by mě zajímalo, do jaké míry bych měl nechat rozstřikovací rampu (trubku) na konci otevřenou. Stačí "průvrtek" cca 2 mm ? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 21:43 HaDaS – Re: vaclav
Děkuji Ti za praktickou připomínku. Jestli jsem tě dobře pochopil, tak rozstřikovací rampu nemám zakrývat pozadím, ale vybrat ho tak, aby trubka byla v kontaktu s vodou v akva. Ucpávání hadiček jsem se také obával a Ty jsi mi to potvrdil. Tím jsi mi ušetřil následné problémy. Molitan v poslední komoře jsem chtěl dát co možná největší, abych co nejvíce využil prostoru a naplnil jej filtrační hmotou. Avšak uposlechnu a dám čerpadlo níže. Uvidím co ukáže realita.
Ještě jednou díky palec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 21:20 Usine – Re: HaDaS
Čerpadlo v poslední komoře máš moc vysoko bude ti časem přisávat vzduch až se sníží hladina. Poslední molitan vyndej a dej ho až na dno. Nechápu tu rostřikovací rampu. Konec nezavírej úplně a ty hadičky vyhoď a rampu dej těsně pod hladinu. Hadičky by se hrozně ucpávali. Něco podobného provozuji skoro už 10 let jen je větší a trochu složitější. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 21:13 HaDaS – Re: PPro
Jo, a podélnou výztuhu mám taktéž, respektive se jedná o nosný prvek pro krycí posuvné skleněné tabule. Ty ale budu rušit a nahrazovat jiným krytem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 21:08 HaDaS – Re: PPro
Jsou dvě možnosti : 1. buď udělat takové vybrání pozadí, aby šlo trubku vysunout z komory filtru a poté vyjmout šikmo směrem do akva, nebo 2. nahradit trubku hadicí, která je flexibilnější a lze ji při vyjmutí částečně zdeformovat, či po odpojení od čerpadla vytáhnout skrz komoru filtru. V obou případech je nutno zajistit únik vody z filtru jinudy než skrze rampu (trubku).
Já realizuji 1. možnost. Tzn.: odpojit trubku od filtru, průchod skrz stěnu filtru řešen těsnícími kroužky (z obou stran), vytáhnutí trubky z komory filtru, vyjmutí šikmo směrem do akva. Rozstřik je nutné řešit flexibilními hadičkami, jinak by bylo obtížnější vyjmutí.
Doufám, že tomu rozumíš, mně to dalo makačku to zformulovat :-O. Náčrt ale dělat již nebudu, mám to uložený v kedlubně. Po odzkoušení, odladění a realizaci dodám foto-návod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 15:13 PPro – Re: HaDaS
Zaujalo mne, ze chces rampu delat vyjimatelnou z 3D pozadi. Taky jsem to zvazoval, ale je to problem kvuli podelne vyztuze (kantu) akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 14:54 HaDaS – Re: PPro
Fotka k příspěvku Tady ti přikládám mnou navrhované rozměry. Pozor, nevím jestli to bude fungovat jak má. Nemám odzkoušeno!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 06:13 Muž matlala [798] - Rostliny – Re: PPro
měl jsem za celým pozadím, ubral 5cm a komory byly max 8cm dlouhé a 35cm hluboké, molitan šel hezky ven, ale z5 jsem ho musel nacpat za pomoci tyčky.
Bylo třeba fakt málo čištění, max 2x ročně, takže to nevadilo. Nacpaný byl tenkrát ještě modrým bioactivantem, co má rataj pod názvem biofiltr.
Jen bych už nepoužil přepady, ale systém obtékajících přepážek, kvůli snížení hladiny v poslední čerpadlové komoře. Viz filtr v prezentaci 12l k patnáctinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 23:16 PPro – Re: matlala
A nějaká další zkušenost s nimi? Velikost komor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 23:08 Muž matlala [798] - Rostliny – Re: PPro
ale kdepak. Bude to třeba čirtit max 2x ročně a pomůže si tyčkou. Já takové úžké filtry za pozadím provozoval skoro 4 roky a byly dobré, jen ubíraj místo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 22:18 PPro – Re: HaDaS
Trochu bych se bál té malé hloubky filtru. 5,5cm je dost úzké kvůli čištění a manipulaci s čerpadlem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 14:08 HaDaS – Re: sollik
Vím že to není tak zřejmé, ale filtr na obrázcích je součástí 3D pozadí. Tzn., že komponenty filtru zabírájí asi 1/3 délky pozadí. hluboký je cca 5,5 cm + 2 cm pozadí na filtru, suma sumárum tloušťka 7,5 cm. Rostřikovací "rampa" (zaslepená vodovodní trubka s návrty ve sklonu, do nich nalepené hadičky -"vzduchovací", které budou zajišťovat čeření hladiny) by měla být součástí 3D pozadí o mocnosti 5 cm (shora vyjímatelná kvůli případnému čištění). Rád si přečtu jakékoliv připomínky k mému návrhu. Realizaci bych chtěl začít dnes večer. Vše budu dokumentovat. Po vyzkoušení nanečisto sdělím své poznatky. Doufám, že můj návrh bude funkční X-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 09:11 Muž sollik [257] - Cichlidy
Já osobně bych zvolil variantu filtru umístěného u jedné boční stěny a zasahující do cca 2/3 hloubky od zadní stěny. Filtr po celé zadní stěně bude zbytečně ubírat část hloubky (šířky) akvária a to je vždy škoda.
Osobně jsem ale nikdy takovýto filtr nevyráběl, takže s konstrukčními detaily neporadím...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 08:42 HaDaS – Re: PPro
Fotka k příspěvku A ještě jeden obrázek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 08:41 HaDaS – Re: PPro
Fotka k příspěvku Určitě nejsem zkušenější, ale potýkám se s podobným problémem. Já nemohu, z dispozičních důvodů, použít vnější filtr. Chvíli jsem procházel co se dalo a rozhodl jsem se pro výrobu vnitřního komorového filtru, zabudovaného do pozadí. Zabírá to ale dost místa. Snažím se mít co největší podíl filtračních hmot. Dostal jsem se cca na 3,5%. Přikládám moje první návrhy. Jedná se pouze o pracovní verzi, proto to ber s rezervou. X-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2011 22:52 PPro – Výroba filtru
Ocenil bych radu od zkušenějších stavitelů a provozovatelů přepážkového filtru.
Akvárko bude cca 150x50x50 a řeším filtraci. Původně jsem chtěl dělat komorový vnitřní filtr schovaný za přepážkou na celé jedné straně akvária, ale nakonec to padlo jednak kvůli estetice a pak že je škoda ubírat z té délky akvária. V tuto chvíli vybírám mezi třemi variantami:
1. Vnitřní skleněný přepážkový filtr v zadním rohu akvária (v podstatě dvě funkční komory), zamaskované v 3D pozadí. Akva bude tím trochu nesouměrné, ale technicky nejjednodušší. Jaký by měl být objem těchto komor při výšce 50cm, resp. objem filtračních medií na tento objem akvária?
2.Stejně jako předchozí varianta, dvoukomorový filtr, ale komory rozděleny do rohů (v každém zadním rohu jedna komora). Voda tedy přes jednu komoru/komín s biomolitanem a pak trubkou do druhého komínu s keramikou a odtud čerpadlem do akvária. Je to šílený nápad? Nebo dalo by se čerpat vodu z první komory v jednom rohu čerpadlem do druhé komory v druhém rohu a odtud už na principu spojených nádob do akvária? Důvodem rozdělení by bylo snazší zamaskování komor v rozích a určité symetrické prohnutí pozadí.
3. Udělat tenký komorový vnější filtr za celou délku akvária (ve stejné výšce s akváriem) Jak by musel být minimálně široký, aby to mělo smysl? Každý centimetr navíc by mi totiž ubíral drahocené litry vody v akváriu.

Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2010 16:35 Muž tomsk1 [10] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Ano, klasicka vrtacka, islo to dobre s velkym vrtakom. Ten vrchnak nepraskne, je to pevny plast ale ak pripojis hadice k vrchnaku tak to bude dost neprakticke zakrucat cely vrchnak aj s hadicami pripevnenymi zvnutra, vsetko vo vnutri sa bude tocit tiez ale da sa to aj tak ako vravis :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2010 15:15 adis – Re: tomsk1
super... Kinekus ma vobec nenapadol....
ako si vrtal diery? klasikou - vrtacka - vrtak alebo si pouzil nieco ine... ja planujem vrtat do vrchnaka a rozmyslam ci pri vrtani nepraskne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2010 15:01 Muž tomsk1 [10] - Cichlidy – re: adis, JuraS
Tu nadobu som zohnal u nas v kuchynskych potrebach :-D mali ju uplne zalozenu inymi vecami a zdalo sa ze tam stoji pekne dlho, ak si dobre spominam tak ma stala okolo 10€. Ta cena co si nasiel je dost prehnana vid. - www.kinekus.sk/…
Vhodnejsia sa mi zda aj tato - www.kinekus.sk/…
je o nieco mensia a aj ten srubovaci vrchnak sa mi zda sikovnejsi, lepsia manipulacia. Ten barel co mam ja sam neotvorim :-D jeden musi drzat nadobu a druhy toci vrchnakom :-D neuveritelne ale je to tak.

Tie redukcie su mosadzne, v tom case ked som ich kupoval nebolo nic ine k dispozicii, hoci plastove by boli vhodnejsie, a napokon ked su dobre pre ludi tak snad ani rybkam neublizia, ziatial je vsetko v poriadku a dufam ze aj bude :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2010 12:20 JuraS – Re: tomsk1
vadí mi tam ta měď nebo mosaz či co to je...těžké kovy do vody přidávat netřeba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.11.2010 10:22 adis – Re: tomsk1
Prosim Ta Tomas... a kde si zohnal tu nadobu?? Nikde ju nemaju a na nete iba v cechach a 700 KC!!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2010 19:00 Muž tomsk1 [10] - Cichlidy – to adis
Fotka k příspěvku Tak ako pises, privod ide hadicou na dno a na vrchu je cerpadlo ktore vracia vodu opat do akvaria. Pripojenie vidno pekne na 4 foto v albume rybicky.net/nadrze/10924
Roztrekovu rampu som kupil v akvaristike nech to uz nejako vyzera :-D a nasavaci kôš bol v baleni pri cerpadle takze stacilo len nasadit na hadicu. Teda je to len cerpacia hlava konkretne Aquael Circulator 350. Vodu vytlaca do vysky cca 1 meter a ziadne skrtenie nebolo potrebne, prietok sa mi zda idealny tak ako je. Este tie kovove pripojky - prechodky som kupil v zeleziarstve spolu s tesnenim. Pripajam foto prechodiek. Ak by si chcel, mozem napisat zoznam suciatok ale urcite sa najde aj trochu lacnejsia plastova varianta len sa popytaj po obchodoch.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2010 18:03 adis
..s nejakeho dovodu nemozem editovat moj prispevok tak pripisujem a ospravedlnujem sa:

- tie pripojky si kde kupil? ja som zohnal uplne ine ale tvoje su isto lahsie rozoberatelnejsie. Nemas tam aj nejaky skrtiaci ventil?

ake cerpadlo si pouzil a do akej vysky tahas vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2010 18:01 adis
a kde mas privod a kde odvod?

na spodu mas privod az dole cez hadicu a na vrchu cerpadlo?
pripojenie v akvariu mas ako riesene? pomocou akych trubiek?

inac konecne veli dobre fotky kde je vidiet ako to vyzera aj vnutri.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2010 16:02 Muž tomsk1 [10] - Cichlidy – externy-kanistrovy-filter
Ja som el. kabel lepil z vnutra lepiacou pistolou a z vonku chemoprenom, drzi to dokonale. Moj kanistrak:
rybicky.net/fotogalerie.php…
www.akva.sk/…
www.akva.sk/…
Objem 30L, mensi nebol ale teraz som rad lebo filtruje dokonale a ziadne problemy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2010 09:12 adis
Ahojte,

ja by som sa rad spytal ako ste poriesili tesnost okolo el. kabla s cerpadla.
Pocitam ze cerpadlo je na spodu uzavretej nadoby.
Spominala sa nejaka elektro vodotesna guma ale ked soms a pozrel doma na moje cerpadlo a jeho kabel tak ten kabel nei je gulateho tvaru ale obycajna 2-linka.

Ako zabezpecit takyto kabel aby tesnil prechod do vstupu filtracnej nadoby?

Tak sito by ma zaujimalo ako je riesene v takomto pripade ovzdusnovanie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 23:30 Muž avast [49] – Re: sollik
Tuším že se uvádí minimálně 1%, ale taky nevim a ruku bych do ohně nedal. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 22:50 Muž sollik [257] - Cichlidy – Re: adis
Objem filtračních materiálů by měl tvořit tuším 3-5% objemu akvária. Ale nevím to jistě, musel bych se podívat, někde to budu mít :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 19:40 Falcon – Re: jajaapaja
Také by mě zajímalo jestli je to funkční? palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 19:29 Muž Lucky005 [197] – Re: jajaapaja
tohle je nekde ve funkcni verzi nebo zatim jen jako studie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 17:18 Muž jajaapaja [174] – Re: Hugo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 16:41 adis
chcel by som sa spytat ohladne vonkajsieho uzavreteho filtra.. niekde som to uz citala le neviem to najst... aky objem by mala mat nadoba pre cca 200 l akva????

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 20:02 JuraS Re: Usine
máš pravdu václave..obrázek řekne za tisíc slov...taky se pochlubím... rybicky.net/nadrz/7922/1.jpg

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [64] ...... 71

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113134x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6711?od=3151