Nevyhovoval mi stávající filtr (hranol biomolitanu 10x10x35 + čerpadlo), tak jsem to předělal na jednoduchý vnitřní filtr, za použití věcí, které už byly doma.
Dokoupil jsem jen tuto plastovou dózu -
www.kuchynskepotreby.cz/…. Ideální je koupit tu se šedým víkem, ale v ČB ji neměli, proto použito zelené. Viditelné 2 stěny jsem zvenčí polepil zbytkem černé samolepící folie (boky u skla zůstaly bílé - vidím tak, kdyby se tam něco zašprajclo. Ale dóza má rovné stěny, takže se dá přisadit těsně ke stěně akvária.
Čerpadlo použito stávající, osvědčené AquaEl Circulator 500 + nasávací trubky z jeho příslušenství (délka přesně pasuje, nic se nemusí řezat).
Filtrační vrstvy:
- u dna dózy 1,5 cm volného místa pro nasávání přefiltrované vody
- potom biomolitan PPM20 výška 10 cm (použit stávající zajetý, jen lehce promáchnutý v akvarijní vodě)
- následuje 5 cm lávové drti (frakce 3-6 mm), opět zajetá z akvárka, původně byla na dně pod původním molitanem
- nakonec cca 5 cm filtrační vaty, lehce stlačené, navrchu přiklopené víčkem od dózy
Čerpadlo ani nebylo nutné fixovat přísavkami, vyvrtaný otvor přesně pasuje na jeho nasávací trubku. Díky tomu je hezky stranově variabilní, snadno se to kompletuje s kolénky a trubkami rozstřikovací rampy.
Výsledek - výrazně se zlepšila mechanická filtrace vody (bere to i jemný bordel, voda je teď opravdu čistá. Jak bude fungovat biologická filtrace s ohledem na zvýšenost rychlost proudění a jinou skladbu filtračních medií - uvidíme časem. Počítám s tím, že properu jen vrchní vrstvu - vatu, do ostatním vrstev už se bordel skoro nedostává. Výkonově čerpadlo bez problému utáhne i výrazně silnější vrstvu medií, aktuálně ho mám stažené na cca 1/2 výkonu (při plném výkonu je v akvárku příliš silná cirkulace).
Černá matná krabice je v akváriu neviditelná, skoro není vidět ani zelené víčko (má podobnou barvu, jako před ním rostoucí Hydrofila). Filtr je trochu širší, ale také mnohem nižší, takže se uvolnilo místo pro rostliny, rostoucí na sousedním kořenu.
Nasávací otvory ve víku jsou oblíbeným krmítek pro krevety a šneky, kteří zde sbírají větší zbytky organické hmoty (úlomky rozpadlých listů). Při čištění akvária navíc při vypnutém čerpadle hadicí bez zvonu odsaji většinu bordela, který zbytečně ucpával vatu. Plusem je i možnost, nahradit některou vrstvu ve filtru např. aktivním uhlím, rašelinou, atp..
Náklad byl minimální (dóza stojí 80 Kč) a jako celek - zatím to funguje bezvadně