Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 18:54 host Re: martin
Pro tebe je tato firma sice trochu z ruky, ale na Slovensku je to také k dostání.
Jedná se o tento ionex:
www.zsepraha.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 18:39 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: martin
Já enex nebo katex (už nevím co to bylo) kdysi dávno také zkoušel ale brzy se vyčerpal a musel jsem stále regenerovat. Od té doby uběhlo dost let tak se kvalita mohla zlepšit. Když to ale nevyzkoušíš tak to nebudeš vědět. Zas tolik to nestojí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 17:01 martin Re: vaaclav
len by ma zaujimalo, nakolko su tieto veci efektivne. Samotna vodovodna voda tu ma minimalne 40mg/l NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 12:06 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: martin
Pokud chceš redukovat NO3 tak to jde i pomocí iontoměničů. www.discusplanet.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 11:11 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: laKatos
Taky nevím. Zkus pogooglit u mořských akvárií. Já kdysi zkoušel jen síru. Ale měl jsem málo informací, tak mi to nefungovalo. Až později jsem zjistil, že jsem té síry měl málo a moc velký průtok...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 11:03 laKatos Re: NHKG
Jak je to s tou vodkou? Mám nevyužité peristaticke (neco jako jsou dávkovače hnojiva) cerpadlo a zvažuji jeho využití tímto způsobem. Jen nevím kolik kde dávkovat atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 10:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: martin
Na denitrifikaci potřebuješ něčím krmit bakterie. Na rozdíl od nitrifikace na NO3, tato proměna potřebuje zdroj energie.
Nedávno jsme to tu řešili. Momentálně vím o třech možnostech:
-Síra (dá se koupit granulovaná), pro denitrifikaci se používá nejčastěji. Dáš ji do filtru místo molitanu. Stačí správně nastavit průtok a pak už to jede víceméně bez potřeby zásahů.
- Alkohol (vodka) - občas se používá také, nutné pravidelně a často dodávat! Asi se používá spíše u mořských akvárií, ale o tom moc nevím.
- Různé organické sloučeniny - údajně je bakterie umí použít taky, ale ty do filtru asi nějak rozumně nedostaneš. Tyto z deritu prý používají bakterie ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 10:51 martin – anaerobny filter
Myslite si, ze by malo zmysel/fyzicky by fungovalo napojit vypnuty externy filter paralelne na vstupne hadice do zapnuteho externeho filtra, ventilom zredukovat pritok vody ktora don tecie na niekolko L/h, naplnit ho molitanom/bio substratom a vyuzivat ho ako anaerobny filter na redukciu NO3 ? Alebo je tam nejaky hacik s ktorym nepocitam a kvoli ktoremu to zmysel nema.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 23:54 Muž xOB [83] - CichlidyRe: odikcz
Jak tam zabranim vyteceni akva? Nebo jsi mel na mysli vnitrni filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 23:26 Muž odikcz [114] Re: xOB
xOB napsal: ... Jen hledam nejake reseni, ktere dokaze resit nasavani ode dna i z hladiny, klidne za cenu dvou prepadu.Co nějakou variantu na hamburg?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 23:07 Muž xOB [83] - CichlidyRe: MarekP
Je pravda, ze nejdriv se zanese vrchni cast, takze by bylo vyhodne cistit jen vrsek.
Nicmene cely vecer studuji ruzny prepady (durso vs herbie vs bean animals) a cim dal tim vic se priklanim k nejakym pokusum s externim filtrem. Stejne to budu muset u dalsiho akva resit externe a pojistne prepady do odpadu mam nachystany, tak to asi vyhraje externi varianta. Jen hledam nejake reseni, ktere dokaze resit nasavani ode dna i z hladiny, klidne za cenu dvou prepadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 21:39 Muž MarekP [812] - MalawiRe: xOB
A co ten akvacit nařezat na menší části?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 15:51 Muž xOB [83] - Cichlidy
Zkousel nekdo vlepeny filtr v pozadi o vysce 70cm? Rozhoduji se zda jit do bezpecneho vnitrniho filtru za pozadim nebo slozitejsiho externiho. Nedovedu si ale predstavit cistit nudli akvacitu o rozmerech cca 15x15x60cm. U obojiho reseni bych dosahl cca stejne velikosti filtru.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 18:28 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Anastazina
Diery do molitanu robím nožom - zapichnem tenký nôč, ak rúrka nie je príliš hrubá, tak sa dierka roztiahne. Ak potrebujem väčšiu diero, tak do plastovej trubky urobím pílkou 4 zárezy so kríža a krúživým pohybom trhám a trhám (teda vŕtam) - ono to zo začiatku vyzerá hrozne, ale dierky sú super. Vždy robím dieru menšiu, ono sa to časom i tak roztiahne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2016 16:34 R Muž ctibum [6923] Re: tonof
Díky ;)
Přesně tak to dopadne. Univerzální rada stejně neexistuje, každý má svoji pravdu a je na každém, jak si to tady vytřídí, probere a rozhodne. Alespoň mám pak pocit, že jsem pro to něco udělal...
Akorát mě štve přístup diskutérů, kteří sice neporadí, ale neváhají hned někomu omlátit o hubu, přestože si mezi 3000 příspěvků našel většinu toho, co potřeboval, že si dovolil zeptat se na tři věci, které jsou přeci každému jasné a minimálně jednou je tu už někdo před šesti lety napsal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 16:33 - Re: Anastazina
Uplne jednoducho samotnou trubkou(krúživým pohybom).Ide to ľahko.Že vyrežeš menší otvor nevadí.Neskôr si to trubka roztiahne a bude tak v biomolitane lepšie držať.
Ak to nechceš skrz,tak odporúčam inú kovovú tak ako napísal tonof.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.04.2016 16:27 Muž tonof [53] - RostlinyRe: Anastazina
Zožeň si kovovú trubku o niečo užšiu a dlhšiu ako originál. Jeden koniec trubky nahrej nad plyňákom a vypáľ si dieru ako hlboko potebuješ. Použi rukavicu aby si sa nepopálila a na trubke si poznač hlbku diery aby si neprešla skrz penu. Najprv si to vyskúšaj na nejakom starom molitane. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2016 16:17 Muž tonof [53] - RostlinyRe: ctibum
Urob filter aký sa ti páči, vyber si rady ktoré Ti vyhovujú a netráp sa nad anaerobnými miestami vo filtri určite aj tam prebieha nejaký pozitívny proces. Vždy až prax ukáže čo treba zdokonaliť. Najväčšiu radosť ma každý akvarista vtedy, keď si niečo urobí sám a funguje to rovnako, alebo lepšie ako predražený originál. Ja i po 20 rokov praxe sa cítim vždy ako začiatočník a každý deň čítam fóra na webe s otvorenými ústami a teší ma každý nápad našich kolegov akvaristov ktorý nás posúva dopredu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 15:21 Anastazina – Díra do molitanu
Jak vyriznu do biomolitanu díru na trubku, ne skrz, ne moc volnou, prostě klasicky... Ale potřebuju to na tlustší trubku, takže to hotové asi nekoupim. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 14:22 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: liborass
Áno, iste máte pravdu, ale... Tu sú v drvivej väčšine akvaristi (vrátane mňa), ktorí nie sú študovaní ani v chémii a ani v biológii, čo so sebou prináša značné zjednodušovanie, a to ako problému, tak i popisu.

Na druhej strane, mnohí pri odpovediach predpokladajú aspoň minimálne znalosti v problematike - tu filtrovaní. Už dávno sú preč doby, keď biologická filtrácia bola prevratná novinka, a tak si myslím, že znalosť cyklu dusíka a vplyvu pH na formu (a jedovatosť) amoniaku k týmto základným vedomostiam patrí. Lenže, poznáte to, niekto vidí pekné akvárko a povie si: "aj ja chcem také". Vyberie sa do akva predajne, minie hafo peňazí, novú výbavu si odvezie dobreže nie v nákladiaku. Lenže preč sú aj doby: "poslúžime, poradíme". V lepšom prípade si predavač prečítal niečo na webe, v horšom nič alebo len propagačné materiály výrobcov. Nech je to tak, či onak, takýto nadšený nový akvarista tieto, podľa mňa, nutné minimálne znalosti o filtrácii nemá, a tak poskytnutým odpovediam nerozumie.

Výsledkom potom je, že sa debata zvrhne do slovnej prestrelky (hraničiacej s meraním sa, kto ho má dlhší), či ten a ten to alebo ono napísal alebo nenapísal. Nehovoriac o tom, že toto je vlákno o výrobe vlastného filtra, nie o výbere vhodného filtra do toho, či onoho prostredia, a tak tu netreba rozdiely prostredí zdôrazňovať, tie by pri výrobe filtra mal dotyčný už poznať.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 10:02 R Muž ctibum [6923] Re: liborass
No mně to právě přijde mnohem jednodušší a především levnější než externí filtr (jen teoreticky, nikdy jsem žádný externí ani komorový neměl). A o dost praktičtější než hlava+molitan. Třeba možnost laborovat s náplněmi podle potřeby (uhlí, šišky), možnost šoupnout tam třeba CO2, odkalování z první komory, čištění náplní...
Ano, místo je nevýhoda, ale z mého pohledu přjatelná oběť.
Já chtěl na začátku jenom vysvětlit tři věci, které jsem v souvislosti s tímto řešením nechápal nebo mi přišly zbytečné... Pro tento filtr jsem rozhodnutý, upravil jsem konstrukci o přepážky, našel jsem výpočty na průtok a velikost náplně, tak to taky upravím a ono to nějak dopadne
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 09:45 Muž liborass [174]
já nevím, ale mě to připadá zbytečně složité řešení a ještě to zabere hodně míste uvnitř akva... já bych šel bud do externího filtru anebo do čerpací hlavy s biomolitanem jako to je třeba tady rybicky.net/nadrze/4437
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 01:35 R Muž ctibum [6923] Re: liborass
Akvařím krátce a netroufl bych si cíleně tvořit nějaký biotop.
Bude hodně rostlin, do toho hejno neonek nebo perlových dánií, případně obojí. Neminou mě 2-3 ancistrusy, nejaké menší. Chtěl bych otíky, sekavce, krevetky. Pokud to k sobě půjde, ještě jsem to nezkoumal. Množství spíš menší než akorát.
V profilu mám šedesátku. Tak zhruba něco takového.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 22:57 Muž liborass [174]
docela podstatné jé, co v tom akva bude, jestli to bude malawi, nebo blackwater, nebo holanďan s 10 neonkami, a podle toho se volí filtr, a to jsem se tady zatím nevyčetl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 21:58 R Muž ctibum [6923] Re: tonof
Já akvařím půl roku, takže tohle je pro mě vyšší dívčí :) O anaerobních jsem něco málo četl, ale na to nemám ani znalosti ani možnosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 20:18 Muž odikcz [114] Re: ctibum
ctibum napsal: ... Jsem úplně mimo, když si myslím, že molitan má filtrovat i mechanicky? Tzn. že ten teoreticky neosídlený kus má svoji funkci? ...Jste mimo napůl: molitan (keramické kroužky, ježci, apod.) fungují mechanicky = kus listu nebo nějaký bordel se zastaví hned na začátku molitanu = ten konec bez bakterií nijak mechanicky nefunguje ...
ctibum napsal: ... Na dně bude minimálně 10cm vrstva Aquaclay Groundu. I kdyby byly bakterie jen v horní vrstvě, tak to je už slušný biofiltr ...Přesně proto při dobrém zvolení ryb, rostlin apod. může akvárium fungovat i bez filtru (pak samozřejmě nepoznáte, že filtr nefiltruje naplno, když není vůbec potřeba), ale i to jsem Vám už taky psal ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 20:00 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: odikcz
Tak aby byla půlka čistá to se mě rozhodně stát nemůže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:57 Muž tonof [53] - RostlinyRe: ctibum
Marcel G na svojom nete píše že v súčasnej dobe ešte nie su celkom dobre preskúmané anaeróbne baktérie(pracujú bez kyslíka) vo filtroch a substráte. A je veľmi možné že sú dôležitejšie ako nitrifikačné baktérie ktoré potrebujú kyslík.Ja už vyše 20 rokov skúšam rôzne filtre a stále som spokojnejší. Momentálne mám na zadnej strane 80cm dlhého akva zavesený 80cm dlhý kvetináč(truhlík na kytky)vnútri je vožený molitan 60x12x6cm=4L na ktorý striekam vodu z 60cm dlhej rozstrekovacej rampy a prepadom cez seru siporax 2L naspäť do akva. Skúšam kombináciu hamburgu a mokro-suchého filtra. Výškou prepadu si nastavím výšku ponorenia molitanu. Mám ho už skoro 3 roky a skúšam rôzne obmeny a čakám čo nové zase ľudia objavia aby som to vyrobil. Foto priložím zajtra. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:56 R Muž ctibum [6923] Re: odikcz
Má. Psal jsem to. Já zas nikdy nenapsal, že přepážky nechci...
Přepážky udělám před každým molitanem.
Jsem úplně mimo, když si myslím, že molitan má filtrovat i mechanicky? Tzn. že ten teoreticky neosídlený kus má svoji funkci?
Bakterie přece nejsou jen v cca 5cm molitanu. Na dně bude minimálně 10cm vrstva Aquaclay Groundu. I kdyby byly bakterie jen v horní vrstvě, tak to je už slušný biofiltr (dejme tomu +- 100x40x2-5cm)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:39 Muž odikcz [114] Re: vaaclav
Já měl 30cm a z druhé poloviny jsem při čištění nikdy nic "nevypral" = bez bakterií ... akvárium samozřejmě fungovalo, ale ten molitam tam prostě byl zbytečný ... proto je podle mě nutné rozlišovat, zda funguje akvárium nebo filtr (na 50 nebo 100%)
PS: A čeřící přepážku tam nemáte? Protože jestli jo, tak už se tu zase míchá X věcí dohromady.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:32 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: odikcz
táhnout vodu skrz průměr 10x10cm na délku 80cm Já mám 2x 15x10x30 a funguje to 10 let. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:07 R Muž ctibum [6923] Re: odikcz
1+2
2cm jsem napsal první já. Mělo to být 5cm. Tak jsem pochopil Váš příspěvek o účinné vrstvě molitanu z hlediska osídlení bakteriemi. Tedy nad 5cm bez provzdušnění neosídleno....
3
Romant má čeření a nemá 80cm hmoty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:04 laKatos Re: romant
a jak jse to v prirode?
taky jen na povrchu max 2 (5) cm do hloubky. hloubeji uz je veskery material jen zbytecny material (protoze tam neni pristup vzduchu)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 18:56 R Muž romant [27987]
Jenom k těm bakteriím co jsou údajně jenom ve 2cm, což je podle mě i klidně možný, tedy za předpokladu, že bude přísun kyslíku jenom do těch 2cm, takže podle mě budou bakterie všude tam, kde bude přísun kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 18:55 Muž odikcz [114] Re: vaaclav
1) já jsem 2 cm nikde nepsal
2) psal jsem, že v jiném vlákně se shodlo na ideální síle max 5cm (hamburg) = nikde jsem ale nepsal, že by bakterie na této hranici končili a dál už nic
3) dotazující chtěl 2x40cm bez čeřící přepážky = táhnout vodu skrz průměr 10x10cm na délku 80cm ... vážně mi chcete tvrdit, že tohle léta funguje? jasně že přes to voda poteče, ale nebude to fungovat jako filtr, protože ve většině obsahu nebudou žádné bakterie ... doporučoval jsem čeřící přepážku a molitan na polovinu = 2x20cm (zbytek keramikou, aby mohla část vody protéct rychleji a donesla nějaký kyslík) ... kde mám chybu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2016 18:15 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: odikcz
Někdo tvrdí že jsou bakterie v jen 2 cm filtrační hmotě to je sice hezká věc ale takových zaručených rad už jsem slyšel hodně a časem se přišlo na to že to není tak docela pravda. Já takový filtr provozuji léta a funguje velmi dobře a nejenom mě. Tak bych byl trochu opatrný v tom co píši. Jinak bublifuk se s tímhle filtrem zaručeně nedá srovnávat je podstatně horší a to ve všech směrech. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 17:40 Muž odikcz [114] Re: ctibum
ctibum napsal: ... Dva molitany na jednu hlavu jedině ...Lepší je koupit dvě slabší čerpací hlavy = dva molitany. Dají se čistit na střídačku. A je možné to celé schovat (každý zvlášť) za černou přepážku (dokonce jsem to tady u někoho v nádrži viděl).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 17:24 R Muž ctibum [6923] Re: odikcz
Já neignoruji, co píšete, ale jen tohle téma má asi 3000 příspěvků a jeden shodný názor není. Ani dva, ani tři. Ano, jsou obecně platné, které se snažím vytřídit a brát v potaz, ale pak jsou desítky dalších, za které by dal ten který uživatel ruku do ohně. A to už fakt nejsem schopný protřídit a vyhodnotit. Samozřejmě neskončím tím, že si přečtu téma výroba filtru a budu si myslet, že už to umím. Budu pokračovat, hlava + molitan, objem hmoty atd. Ale když si tohle téma přečtu a mám nejasnosti (byť proto, že mi odpovědi v textu unikly), tak se prostě zeptám. Myslel jsem, že od toho tu fórum je. Vaší pomoci si vážím, ale dalších deset lidí mi poradí deset jiných řešení a nevím, proč bych měl být za vola jen proto, že se snažím přijít věci na kloub diskuzí.

Takže prosím ještě o jednu radu (pokud se Vám nechce odpovídat, protože už to tady někde na fóru je, což asi jistě je, tak to klidně napište)... Na výšce 40 netrvám. Nicméně, pokud budou čeřící přepážky před každou komorou, bude to fungovat (dostanou se bakterie dál, než za ty 2cm?)? Případně mám upravit průřez / výšku molitanu? Díky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 17:06 R Muž ctibum [6923] Re: liborass
Aby to nebylo vidět je jen jeden z důvodů. Abych dal hlavu s molitanem a dodržel objem hmoty, což je podle radících 2-10% objemu akva, tedy těch 10x10x80, možná méně, už nevím, čím se tady řídit, tak nevím, jak to tam nacapt. Dva molitany na jednu hlavu jedině, ale top už mi přijde lepší ten komorový filtr.
Tohle téma (čerpací hlava, filtr, objem hmoty) začnu číst dnes, jen jsem se tu chtěl dozvědět argumenty pro moje dotazy, abych případně místo komorového filtru zvolil jiný. Průběžně čtu, průběžně mám dotazy, tak se ptám. Kdybych věděl, že budu za potížistu, tak jsem se na to vykašlal a šel svojí cestou pokus omyl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 16:23 Muž odikcz [114] Re: ctibum
A mě zas kazí radost z rady, když zcela ignorujete, co píšu.
Já keramiku ve filtru nijak neprosazuji, jen navrhuji řešení, jak využít 40 výšku, protože samotný molitan v takové délce nebude fungovat naplno.

PS: To že někomu funguje akvárium neznamená, že funguje filtr ... při správně zvolené osádce a rostlinách zvládne akvárium fungovat i bez filtru = jak pak poznáte, zda filtr funguje nebo ne? Tak si vemte naše rady k srdci a berte to tak, že obecně platná pravidla jsou správná ... Vaše akvárium může fungovat i s tím, co jste tam chtěl udělat ... to ale neznamená, že filtr funguje správně ... my se Vám snažíme poradit, jak z toho vytáhnout maximum a aby filtr skutečně fungoval (biologicky) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 16:12 R Muž ctibum [6923] Re: odikcz
Kdybych si myslel, že jsem odborník, tak se neptám. A to, že se snažím to pochopit znamená, že rozvíjím myšlenku. Byť se dozvím, že vím prd, což dobrovolně přiznávám. Ano, mohl bych dosmrti číst fórum s milionem názorů a umíral bych chytřejší, ale bez akvária. Když chcete radit amatérům, měl byste počítat i s tím, že se Vaše rady snaží pochopit a tedy že rozvíjí myšlenku a ne že je vezmou jako zákon. To co tu radíte je zčásti obecný názor a z části Váš. Dalších sto lidí má názor jiný (např na keramiku ve filtru). Takže se buď naučte radit, nebo to nedělejjte. Zbytečně kazíte radost někomu, kdo chce vědět...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 16:00 Muž odikcz [114] Re: ctibum
ctibum napsal: ... Fungoval s tím můj otec před třiceti lety, nevím, proč by to nemělo fungovat i dnes ...Čerpadlo s kostkou NIKDY netáhne vodu skr celou výšku, ale z boku do středu = většinou to je těch 5cm a proto je to nejlepší filtrace. Vy chcete táhnou vodu přes 2x40cm délku molitanu a bez čeřící přepážky je to jako táhnou vodu přes 80cm molitanu, samozřejmě, že voda přes to bude proudit, vy si budet myslet, jak dokonalý filtr máte, ale bakterie (= funkční část filtru) budou jen v pár prvních CM a ve zbytku nebude nic. Takže buď poslouchejte, co Vám zde já a ostatní radíme a nebo jestli jste tak zkušený odborník, tak se tu neptejte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 15:40 R Muž ctibum [6923] Re: vaaclav
Na topení netrvám. Vím, že už jste to tu psal.
Přepad na slepou zvažuji.
Dobře, dám přepážky.
Mám i zmenšit molitan na výšku? Nebo nechat na nečistoty a bakterie ať si osídlí co chtějí?
Čerpadlo zatím nemám vymyšlené. Aby bylo akorát, možná trochu předimenzované a stažené na odpovídající průtok (2 nádrže za hodinu, co jsem tak pochopil).
Ty 2cm bakterií platí obecně? I třeba pro bublifuk?
Podlední chci udělat větší.
Díky za konstruktivní reakci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2016 15:09 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ctibum
Topení ve filtru je hezká věc ale ne moc praktická přeci jen to o dost zvedne teplotu vody a tím ubereš bakteriím kyslík. Čeřicí přepážky se tam dávají právě proto. Hodně záleží co tam bude za čerpadlo. Přívod do filtru spodem s možností přepadu i horního (slepá hladina) 10x10 molitan uplně stačí jen se tvrdí že bakterie jsou v prvních 2 cm a pak už jejich výskyt rychle klesá. Molitan doporučuji střední PPI20 a do dvou komor. Takže to vychází na 4 komory jedna přívodní dvě z molitanem a jedna na čerpadlo. dobré je jí udělat větší aby se ti tam třeba vešel reaktor na CO2 spolu z čerpadlem.
www.akvarista.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 14:59 Muž liborass [174]
Do 200l bych vlepil přepážku, aby to nebylo vidět, za to kostku molitanu s čerpací hlavou, když chceš vnitřní filtr...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 14:38 R Muž ctibum [6923] Re: RAP
Sorry, ale to není rada. Stejné, jako "lepší je to shora"... Můžete být konkrétnější? Lepí ho tu lidi od 50 do 500... Chci vnitřní filtr, s jednoduchou obsluhou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.04.2016 14:11 RAP Re: ctibum
Lepit do 200litrů takový filtr je zbytečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 11:43 R Muž ctibum [6923] Re: odikcz
Díky za reakci.
Věřte nebo ne, ale četl, cca 95% textu. Vynechával jsem je detailní technická řešení kanystrových filtrů, přepadů externích filtrů a pod. Ale i ty jsem většinou četl. Čtu to už čtyři dny. A kdybych našel odpovědi, neptal bych se. Nechci být za spamujícího trolla. Je dost možné, že tu odpovědi jsou a já je nepochopil...
Obecně vycházím selským rozumem z toho, že většinou se tu jako nejefektivnější doporučuje kostka molitanu buď s bublifukem, nebo čerpací hlavou. Bez přepážek, bez usazování apod. A interní komorový filtr mi přijde prakticky to samé, jen jinak zabalené. Proto mě zaráží, proč se do něj komponují všelijaké vymoženosti. Chápu, že jsou praktické, ale nevím, jestli jsou nezbytně nutné...
Když vezmu komerční vnitřní filtr jakékoli velikosti, tak tam také nejsou čeřící přepážky, voda není v kontaktu se vzduchem, okysličuje se jen prouděním vody ve filtru a bakterie si vesele rozkládají...
1) Tomu rozumím a souvisí to s dotazem na nutnost čeřících přepážek z hlediska prokysličení vody.
2) I tomu rozumím, ale viz poje poznámka o vnitřních filtrech nebo molitanu na čerpací hlavě - žádné čeření, ale okysličování samotným průtokem vody. Krom toho v komorovém filtru je hladina vody mezi komorami ve styku se vzduchem, ale tady se nechci pouštět do žádných úvah, jestli to vodu okysličí nebo ne, tak daleko ještě nejsem. Každopádně zastánci i tohoto řešení tu jsou a "funguje mi to 10 let bez problému".
Ano, Hamburg je Hamburg, i o něm jsem uvažoval ale v komorovém filtru to všichni tahají přes mnohem víc než 5cm. Někdo s přepážkami, někdo bez, někdo jen přes molitan, někdo to prokládá keramikou a podobně a všichni jsou spokojení. Nechci srovnávat jednotlivá řešení, šlo mi jen o pochopení principu. Osobně se kloním k použití jen molitanu jedné až dvou hrubostí. Fungoval s tím můj otec před třiceti lety, nevím, proč by to nemělo fungovat i dnes.
3) Trubku jsem tu viděl i u vnitřního, ale přijde mi to zbytečně krkolomné. Otvor těsně nad substrátem mi přijde praktičtější a elegantnější. Případně rozdělení bočního skla filtru a vytvoření co největší mezery (třeba až 10cm?).
4) Proto jsem se rozhodl pro tento filtr. Přijde mi úžasně praktický a jednoduchý z hlediska údržby i experimentování s náplněmi, Proto trochu váhám, jestli udělat jen dvě filtrační komory, nebo tři, tak pro jistotu, kdyby bylo potřeba něco přidat...
Ne, oponovat nebudu, s kanystry nemám žádnou zkušenost.

Koncept moc předělávat nechci. Maximálně přidám jednu komoru, můžu upravit velikost komor (molitanu), když mi někdo napíše, že 10x10 je moc (málo) a zvážím ty čeřící přepážky. Přívod k čerpadlu spodem nebo horem je tu 50:50, ale prakticky jen z hlediska přetečení akvárka v případě ucpání přívodu. To propočítám a uvidí se.
Já proti čeřícím přepážkám nc nemám, klidně tam jednu dám, víc asi ne. Jen jsem chtěl vědět něco málo kolem, ne se jen spokojit stím, že "je to lepší"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 09:51 Muž odikcz [114] Re: ctibum
Kdyby jste četl skutečně celé vlákno, tak máte na všechny otázky už odpověď.
ad 1) Přívod vody shora znamená jak praktičtější čištění, tak i prokysličení.
ad 2) Ano, prokysličení je důležité - bez něj nefungují bakterie ve filtru. Pokud čeřící přepážku neuděláte, tak chcete táhnout vodu přes 80cm (2x40) molitanu bez přístupu kyslíku = nebude to správně biologicky fungovat. V jiném vláknu jsme řešili, že by voda bez prokysličení pro maximální efektivitu měla jít max přes 5cm = takové řešení ale vyžaduje jinou konstrukci filtru (hamburg).
ad 3) Přívod trubkou se dělá jen když je filtr mimo akvárium. Vy ho lepíte dovnitř, takže bych vyřízl otvor. Čím větší, tím lepší. Když ho uděláte dole, tak to bude mírně nasávat zvířený bordel ze dna. Otvor můžete zakrýt nějakou mřížkou nebo třeba plátkem molitanu.
ad 4) Zda to bude stačit se nedá říct. Záleží kolik a jakých ryb tam bude. Kolik tam bude a jakých rostlin atd. S filtrem se dá dále experimentovat = místo celého bloku molitanu ho rozřezat na malé kostičky, naplnit jím komoru a hodit mezi to vzduchovací kámen, aby se hýbaly a okysličovaly (moving bed) nebo použít nějakou keramiku (substrat pro). Nicméně takhle v základu bude výška každého molitanu 40cm odhadem tak z poloviny nevyužítá pro osídlení bakterií = nebudou tam mít kyslík. Pokud budete oponovat, že kanistrové filtry mají taky výšku 40cm, tak tam je ale jiný průtok i konstrukce. Celá tahle problematika je dost složitá a zabírá celé další vlákno.

Pokud nechcete nějak výrazně předělávat koncept, tak bych přívod do druhé i třetí komory udělal shora (k čerpadlu spodem). První komora bude usazovací a na topítko. V druhé a třetí bych dal zvrchu polovinu keramiky a dolů molitan = část vody mezi keramikou proteče rychlejší cestou = dostane se k molitanu ještě trochu kyslíku. Keraminu ve druhé komoře je možné přikrýt vatou, aby se odfiltroval případný bordel z té první komory.
Možná někdo vymyslí i další řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2016 04:12 R Muž ctibum [6923] – pár dotazů
Zdravím

Budu dělat vnitřní komorový filtr do 200l. V plánu mám čtyři komory, první topení a bordel, druhá a třetí s molitanem (každý cca 10x10x40), poslední s čerpadlem, případně C02.
Právě jsem pročetl prakticky celé vlákno a měl bych nějaké dotazy, na které jsem tu nenašel vysvětlení...

1)
Proč bazírujete na přítoku vody k molitanu shora? Kvůli lepšímu čištění? Nebo aby šlo podle potřeby vkládat např. vatu před molitan?
Mně to bez čeřících přepážek vychází z první komory horem, druhou dolů, do třetí spodem, k čerpadlu horem. Tedy až na třetí komoru podle zde nejoblíbenějších pravidel přívodu vody k molitanu a čerpadlo. Byla by ta třetí komora takový problém, převažující konstrukčně a údržbově jednodušší řešení?

2)
Čeřící přepážky - jsou nezbytně nutné z hlediska prokysličení vody? Resp. je tak důležité provzdušnění pro život v akva nebo ve filtru?
Na výstup z filtru plánuji rampu zatím neurčité délky pravděpodobně podél zadní stěny, v akva hodně kytek, ryb přiměřeně...
Chápu je především jako konstrukční nutnost pro přívod vody ke každému molitanu shora, takže viz dotaz 1), případně ke zrychlení průtoku zúžením profilu (asi blbost?).

3)
Průměr přívodu předpokládám větší, než vývod.
Platí čím větší, tím lepší?
Je nějaká ideální výška přívodu v první komoře? Nebo pokus omyl z hlediska průtoku a usazování bordelu v komoře?
A je lepší (účinnější) řešit přívod otvorem v boku filtru, nebo sání u dna a trubka přes koleno do první komory? Otvor by se mi líbil víc, ale u trubky by se lépe štelovala výška sání a vstupu. Navíc si nedovedu představit, jak to řeším 4cm trubkou. Technicky ano, esteticky ne...

4)
Objem náplně se tu různě uvádí 2-10% objemu nádrže (předpokládám, že čistého objemu). Mě to vychází na 5-6%. Takže dobrý?
A průřez 10x10 je ok?

Za reakce předem děkuji...,

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 71

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113139x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6711?od=901