Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 13:53 Muž honcka [39] Re: laKatos
Nejak tomu nerozumim, ja myslel ze jde v prvni rade o objem, v kanistrovejch filtrech to mas taky na sobe. Ja si to predstavuju to tvoje reseni jako skolni jidelnu, kde jdou zaci ve fronte za sebou a postupne dostavaji jidlo, to plosny reseni je ze vsichni dostanou jidlo najednou, ve vysledku ale toho jidla sni stejne. Jediny, co si myslim, ze tvoje reseni je efektivnejsi ve smerovani proudu vody, ze pres tu velkou plochu to nepotece rovnomerne. Btw ja u toho malawi akvaria, co si chci po rekonstrukci bytu udelat (bude to rozmerovej opak tvyho) 140/75/40 bude to pruhledovy, ale uprostred bude tak poskladana prepazka, aby mohly ryby proplovat, ale nebylo videt skrz. Filtraci chci pepadovou o rozmeru 140/30/30 s tim, ze tam budou 2 prepady na kazdym konci akvarka primo vedouci do filtru bez kolen a posledni komora s cerpadlem bude uprostred. Usporadani jeste rozmyslim, myslel jsem, ze budu mit klasicky vic komor, ale nasadil si mi brouka do hlavy, tak premyslim, ze budu mit filtracni komory na kazdy strane 2, jednu malou, kde bude vata na mechanickou filtraci (tam to muze protekat rychle) a jednu velkou, kde bude akvacit na biologickou. vyvod vody zpet bych asi jel pres undergravel jets www.cichlid-forum.com/… aby se neusazoval bordel na dne. Myslim, ze na hruby objem nadrze cistych 60l biologicke filtrace bude dostatecne dimenzovano. Btw jak jses spokojenej s tim postupnym napoustenim? U malawi se musi casto menit voda, tak o tom taky premejslim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 12:24 laKatos Re: honcka
tady pri tom vzorci jde o plochu... cim vesti plocha tim "vetsi" rychlost ano vypocetl jsi to dobre ale skladat na sebe to nemuzes.... ale vedle sebe


predstav si molitan 100x100cm a do hloubky 10cm. budes li privadet na tuto plochu 6000l/h (respektive 100 l/min neboli prutok bude 10cm/min) splnujes jakesi optimum.

ted si predstav ze z toho stejneho molitanu nastrihas 25 kusu o rozmerech 20x20cm (hloubka 10cm zustava) naskladas je na sebe dostanes hloubku 250cm o plose filtru 20x20cm. zde bys mel ale dle optima mit uz jen 240l/h (respektive 4 l/min neboli průtok bude 10cm/min). Tady ovsem budes mit hloubku delsi (delku filtracniho media pres ktere ti projde voda).
Cim delsi pak budes mit filtr tim "zvecujes" jeho filtracni kapacitu- jakoby vykon ale v jeho závislosti uz nezvecujes prutok ) avsak za podminek ze treba i v metrove hloubce toho molitanu budou mit bakterie dostatecny prisun zivin, vzduchu atd...


Mam metr dlouhy filtr a nedostatek kysliku nepocituji (jinak by vytekajici voda neobsahovala O2 a ryby v akvariu by lapaly po dechu nebo hur plavaly brichem vzhuru). Muj usudek je ze bakteriim doslo zradlo ( treba NH4, NO2 atd) - to je duvod proc stavime filtry :-). To ze je filtr dlouhy mám jako rezervu pri nejake kalamite. Strelim zdechne mi velka ryba a jeji rozklad je pri teplote 30 stupnu velice rychly. pri predimenzovanem filtru mi vykyv tohoto humusu onen filtr podchyti- ma tedy jeste volnou kapacitu pro namnozeni bakterii.

Na druhou stranu jsou tu kluci kteri nemaji to optimum maji vetsi prutoky, mensi objemy a akvaria maji hezka......

..........................................................
prevzato z jednoho textu......
Při pokusech, snížil dobře zaběhnutý filtr s obsahem 6 l obsah škodlivin o polovinu v 200 l akváriu. Z toho vyplývá, že 200 l akvárium má samofiltrační schopnosti stejné jako rychlofiltr o objemu 6 l. V podstatě se samofiltrační schopnost akvárií podceňuje. Nebo jinak řečeno, akvarijní filtry jsou méně účinné, než se předpokládá. Praxe dokazuje, že mnoho akvárií s malým počtem ryb si vystačí bez filtru!
...........................................................



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 11:54 Muž honcka [39] Re: laKatos
Díky, jenom se mi to zdálo strašně malý. Pročetl jsem si
sk.wikipedia.org/… 5-10cm je optimum 30cm max
Zajímalo by mě, proč se v těch komorových filtrech používá pro bilogickou filtraci víc komor když mám 3 komory s akvacitem o průřezu 35/25cm tak tím při rychlosti 10cm/min protáhnu 525 l/min, kdybych použil 1komoru o průřezu 35/75cm a ty akvacity naskladal na sebe, tak tím protáhnu 1575l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 10:27 laKatos Re: honcka
Mrkni třeba tady až precteš dam klidne další odkaz....
rybicky.net/forum/13004…

....jinak opet vrele doporucim stranky MarcelaG a to golias.net je ovsem nutne ho oslovit pak ti da pristup.....spousta fajn informaci nejen o filtrech.....(praxi vypodložené a vzorcem předem vypočtene).

Ja se tímto vzorcem ridim a budu řídit. Dokonce jsem ještě níž než je hodnota 5-10cm/min.....a to na cca 2cm/min (nedostatek kyslíku nepocituji). Jestli ty nebo kdokoliv jiný tento vzorec užije je mi celkem jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 09:40 Muž honcka [39] Re: laKatos
BTW ten 5-10cm/min si vzal kde? To je 0,003 - 0,006 km/h to ta voda prakticky stoji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 02:37 Těhňajs Re: Faire42
Jakou kytku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 22:15 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
3 věty vytrzene z kontexu.
Sorry, ale dosly ti rozumne argumenty ve zbytecnem flejmu a snazis se najit nejaka slovicka a jine s odpustenim pitchoviny nesouvisejici s problemem hodne inteligence desetileteho kluka.

veta 1. vysvetluji ti, co je v jinem prispevku oznaceni vykona filtrace
veta 2. tuto vetu ti vysvetluje veta c.1
veta 3. tato veta znamena, ze nemam duvod nikde filtraci poustet silneji, byť by to slo. Spojeni "a to jeste stezi" znamena, ze pochybuji o tom, ze sem to nastavil aspon na takovy prutok, nebo-li ze si myslim, ze to mam stahnuto vic.

PS:a pokud ja se uz nechci o necem bavit, tak proste neodpovim a uz vubec ne provokativne.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 22:01 laKatos Re: DavFM
dejve nechci se uz o tom bavit. Vim kde to speje.....

koukni na tyto 3 vety od tebe....

1. Vykonou filtraci oznacuju neco, co zvladne alespon 1x za hodinu
2. Mam tady 5 akvarii s vykonnou filtraci a nejake dalsi temer bez filtrace
3. V zadnem akvariu nemam vice nez objem akva za hodinu (a to jeste stezi)


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 21:55 laKatos Re: honcka
nevim ale predstava ze velky objem vody honim nahoru a dolu je mi proti srsti... budes potrebovat velke cerpadlo a to si papne.
nerikam ze muj system je nej ale jsem snim spokojeny....... viz odkaz ( rybicky.net/fotogalerie.php… )

vedle prepadove komory je ten mechanicky filtr....ten modry kus molitanu uz je nahrazen cernym molitanem a nejde videt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 21:54 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Kolego, popremyslej trochu, jake versus...
Vykonou filtraci oznacuju neco, co zvladne alespon 1x za hodinu precerpat objem akva. Temer bez filtrace jsou akva s bublifuky.
A ty uz si myslis, ze si nasel nejaky rozpor, ach jo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 21:38 Muž NHKG [3873] - HadohlavciRe: honcka
Už jsem takové konstrukce externích skleněných filtrů s různou rychlostí průtoku na netu viděl, pokud nechceš vnitřní filtr, je to dobré řešení.
Akorát s tou vatou nevím, může se hodně rychle zanášet. Bude to chtít vyzkoušet. Taky to bude chtít dobře navrhnout dimenzi potrubí toho přepadu, aby pak nebylo hlučné. On ten návrh filtru není úplná sranda. Já jsem po letech dělal druhou verzi, mám to jednodušší, protože to stojí vedle akvária a pořád to nemám vychytané. A se dvěma čerpadly to bude ještě složitější. Já bych dal jen jedno čerpadlo s odbočkou do poslední komory (1. přívod a topení, 2. komora mechanická filtrace, 3. komora čerpadlo 4. a další komory biologická filtrace).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 21:32 Muž honcka [39] Re: laKatos
Díky za odpověď, připravuju se na cca 400l malawi s celkem nestandarním rozměrem 140/75/40 s přepážkou uprostřed, budu tam mít přepadový filtr (počítám cca 100l) s přepadem z akvária ve 2 prolehlých rozích. Dovnitř se mi dávat nic nechce. Dle tvého bych mohl rozdělit ten 100ĺ na 80l biologickou filtraci, kde by to jelo pomalu a 20l mechanickou, kde by byla vata a výkonější čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 21:26 laKatos Re: DavFM
DavFM napsal:
V zadnem akvariu nemam vice nez objem akva za hodinu (a to jeste stezi) a presto nemam problem s mechanickyma..............


vs

DavFM napsal:
Mam tady 5 akvarii s vykonnou filtraci a nejake dalsi temer bez filtrace...........



pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 21:08 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Neprekrucuj.
Mam tady 5 akvarii s vykonnou filtraci a nejake dalsi temer bez filtrace. Uvedl jsem jen jeden nejextremnejsi pripad co se tyce zarybneni, nikomu neradim, ze ma byt neco bez filtru, bez svetla nebo bez rostlin(coz vyplynulo pouze z fotky, kterou sis naprosto zbytecne vyzadal). I v tomto akva zadny bordel ve vode nelita.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:59 laKatos Re: DavFM
DavFM napsal: Takze zatim co ja mam bordel ve dne a ty si myslis ze ho mas ve filtru, tak ho mas ve vode, akorat ho nevidis jak je maly.

sis si jisty ze ho mas jen na dne? prave diky slabemu proud je schopny se ti usadit i na rostlinach... nebo mas bystrejsi oko nez my ostatni?

ostatne tehnajs at si to tu resi.... on chce mit akvarium ale ani se nedivim kdyz mu akvaristi radi to co tu radi. akvarku bez dna, nejlepe "bez" filtrace, bez svetla a skoro bez rostlin potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:46 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
laKatos napsal: ze toto akvarium neni klasicke... mas ho bez dna... tam ti bordel nezapadne do substratu ..... tehnajs resi klasiku

Prosim te, ujasnime si jednu vec. Ma byt bordel ve dne nebo to neni zadouci? Ja jsem rad, ze tam je. A co ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:45 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
A tak ho vyperes a zase ti propousti.
Pokud by si tam mel molitan PPI45, tak ten ma prumer pórů cca 1mm (1000 mikronu). Pri dostatecne silnem tahu ti castecka o prumeru 0,5mm klidne projde a vyleti ven. Takze zatim co ja mam bordel ve dne a ty si myslis ze ho mas ve filtru, tak ho mas ve vode, akorat ho nevidis jak je maly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:39 laKatos Re: DavFM
ze toto akvarium neni klasicke... mas ho bez dna... tam ti bordel nezapadne do substratu ..... tehnajs resi klasiku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:37 laKatos Re: DavFM
ano svetlost molitan ma nejakou,ale ono se ty pory postupne zanaseji a to tak ze se tu resi i v jinych vlaknech snizovani prutoku, odpor v externich filtrech (svizovani hladiny) atd...

tak jako se zanasi nekomu hadice. ta ma taky jiste nejaky prumer az se uplne ucpe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:35 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Fotka k příspěvku Co na tom chces orientacne videt?
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:30 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Nemusis nic merit, staci vedet cim to filtrujes a to ma nejakou svetlost.

Ale jiste, pancik kdyz rejdi, tak i neco zvíří, tak to ale snad ma byt, nebo to je spatne? Ono si to pak zase sedne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:27 laKatos Re: DavFM
na takovy ze ho pouhym okem neuvidis. nevim nemeril jsem ho... :-)

a ty ryby ti plavou v akvariu? nebo jsou nehybne a bordilek neviri? Verim ze kdyz se pancernicek pohybuje po dne jiste ti ten bordel zviri a tak dokola nez ho odsajes...treba za tech 14 dni... me kdyz bordel nejaky vznikne/rozviri se tak ho filtr pobere.

hod sem foto toho akvaria at orientacne vidime
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:23 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Na jakou velikost bordelu si myslis ze ti staci ten predfiltr (mechanicky filtr)?

Ten molitan ti ho rozmelni a chrstne ven. Zacarovany kruh. Mam bordel, zvednu prutok. Jeste vetsi bordel, tak jeste pridam. Vysledkem je "atomizovany" detrit ve vode bez sance usadit se na dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:17 Muž NHKG [3873] - HadohlavciRe: laKatos
Ruduchu a kořeny bych do kupy nepletl. Málokdo tady na rybičkách má více kořenů než já a přitom nepamatuji, že bych za posledních 5 roků viděl u mě v nádrži ruduchu. Ani v době kdy akvárium bylo zcela bez rostlin, přerybněné a vnitřní filtr točil cca 3x objem akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:17 laKatos Re: DavFM
ano jiste to bude tim bordylkem... ktery je ve filtru.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:08 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Na dne je poprasek aquaclay ground, takovy zbytek-poprasek. Odkalovat mi staci jenom za hamburskym filtrem, v obytne casti tak 1x za 14 dni. Vodu menim casto a pritom vzdycky odsaju z prostoru za filtrem dno.
PS: ano, myslim si, ze je optimalni mit detrit ve dne, ne ho neustale vířit

Edit: a kdyz je mnoho korenu, tak zacne rust ruducha na plastovych vecech? Nemuze to byt spise tim, ze ta ruducha ma neustale pristup k bordylku ve vode, kdyz je proud moc silny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:05 laKatos Re: DavFM
a dno mas jake (pokud teda nejake mas)?
staci ti odkalovat jednou tydne?

takze ty ten bordel mas na dne zato my ho mame ve filtru.


(uprava... roducha je zvlaste v akvariich s velkym pocetm korenu....toho sisi taky jiste vsimnul)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:02 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
144l akva to je asi nejvetsi extrem co se tyce zarybneni, hambursky filtr. V tomto akva je bordel ve vode pouze pokud zvednu prutok cerpadla, pak to proste viri bordel.

cca 150x rasbora espeho 1,5-2cm
10x corydoras weitzmani dospeli
15x paracheirodon simulans dospeli
cca 20 gubek
mnoho okruzaku

PS:nemuzu si pomoct, ale ve vetsine akvari s podobne silenyma prutokama jsem si vsiml jedne veci (a to tve akva dle foto neni bohuzel vyjimkou) a sice silne zvyseneho vyskytu ruduchy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:00 laKatos Re: NHKG
tak to mam ja. hambursky plus regulovatelne cerpadlo max 4000litru za hodinu (nasavani na jedne strane a vytok na druhe strane akvaria) a jsu spokojeny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 19:56 laKatos Re: DavFM
a muzes se taky zminit kolik ryb mas ( a jake) na objem akvaria?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 19:55 Muž NHKG [3873] - HadohlavciRe: DavFM
Záleží jaké máš ryby. Pokud máš bagristy jak já, tak čerpadlo s průtokem objem nádrže 3x za hodinu je na hraně. Chtělo by to víc.
Ale ještě jsem nenašel ideální řešení mechanické filtrace. Asi by to chtělo do rohu akvária Hamburský plošný filtr a silné regulovatelné čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 19:37 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: laKatos
Muzu se zeptat, proc 5ti nasobek objemu akvaria za hodinu na mechanickou filtraci?
V zadnem akvariu nemam vice nez objem akva za hodinu (a to jeste stezi) a presto nemam problem s mechanickyma necistotama.Pouzivam i bublifuky.
Myslim si, ze puvod mechanickych necistot je asi treba hledat jinde nez v malem prutoku filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 19:35 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčkaRe: Těhňajs
Možná se ptám hloupě, ale opravdu nevím. Proč tam máte tu kytku? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.12.2016 18:49 laKatos Re: honcka
me dobre zkusenosti jsou s externim biologickym filtrem a pak mit v akvariu mechanicky ktery dela zaroven fičák.... a proc


abych mel dobry biologicky filtr musí byt zachovany urcite parametry a ten je dan prutokem na plochou, zaroven aby byla dobra mechanicka filtrace tak povazuji její prutok min. 5x objem akvaria (realny prutok).
tyto dve filtrace se daji nakombinovat do jednoho filtru ale je treba na to myslet.....

schvalne dam priklad tve akvariu... mas cca 100litrove akvarium. realny prutok tveho zajeteho filtru odhaduji na cca 500litru za hodinu (mensi polovicka papiroveho prutoku) . ano to splnuje mechanickou filtraci (tedy 5 nasobek objemu tve nadrze)tu tedy mas. ale ta biologicka (urcite ji tam mas taky ale v mire male).plocha filtru cca 20x20cm. Doporucene hodnoty prutoku pro biologickou filtraci jsou cca 5-10cm za minutu. Budeme pocitat 10cm ..... 2x2x1= 4l/min na hodinu to mas 240litru ale ty mas 500l/h v tom proste nejses ani nahodou.
pokud zas tvuj filtr priskrtis abys dostal dobrou biologickou filtraci tak zase ztratis mechanickou.......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 18:18 Muž honcka [39] Re: laKatos
Proc na toceni vody druhej filtr, akorat dalsi vec, kterou musis cistit a ktera bude zabirat misto v akvarku, neni lepsi na toceni vody pouzit mnohem mensi proudovy cerpadlo a na cisteni mechanickyho bordelu pouzit prvni komoru v tom prepadovym filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 16:55 laKatos Re: Těhňajs
to co jsem psal nize je muj nazor...... ostatni muzou mit uplne odlisny..... a kazdy bude mit svou pravdu
ale na malavi by si odvazil rict..... dat tam externak s normalnim prutokem a pak jeden radny vnitrni filtr co bude tocit vodu a cistit bordel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 16:46 Těhňajs Re: laKatos
Nasávání bude na jedné straně a přívod vody bude na druhé. Fotky jsem bral jako inspiraci. Skleneny filtr bude pod akvariem. Myslíš, že se i filtr o rozměrech V 50 X s 57 X d 57cm při 3000l/h brzo zaspini ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 16:27 laKatos Re: Těhňajs
filtr by mohl byt ok ale co cirkulace vody v akvariu? Uvazoval jsi nad tím? Neni to na malavi jako proud vody celkem malo a k tomu mas nasavani i vytlak na jedne bocnici akvaria? veskery bordel se ti bude usazovat na druhem konci akvaria...... myslim ze to nebude pekny pohled


tvrzeni ze tento filtr bude stacit i na nekolikanasobne vetší objem cerpadla je spatna..... mam plochu molitanu 800Cm2 a pri prutoku 3000L/H se ten filtr doslova zase*e behem 1-2 mesice tak ze hladina klesne i o 10cm na sile molitanu 5cm..... tzn z toho vyplyva ze se molitan musi casteji cistit.. ja tady ten mam jako mechanicky a pocital jsem stim....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 16:21 R Muž vaclav [12782] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Těhňajs
Určitě ti to bude stačit i na několikanásobně větší výkon čerpadla. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 16:08 Těhňajs
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Myslíte si, že takovýto filtr bude fungovat? Potřebuji čistý prutok pro 600 litrove malawi cca 2000l/h. Obrázky jsem našel na internetu jen jako inspiraci. Skleneny filtr bude velký cca. V 50 X s 57 X d 57cm
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 00:01 R Muž vaclav [12782] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: noiz
Proto jsem ti ale psal že bych to už udělal jinak. Já musím NO3 do akvária dodávat ty se ho budeš muset zbavovat jinak, ať už jak psal romant nebo se používá iontoměnič. Takže bych s tím ve filtru počítal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 23:50 noiz Re: vaaclav
nebat sa aj napriek absencii rastlin?

a ktora moznost by bola teda najlepsia? komory: A) 2x 10*15 B) 2x 15*15 C) 1x 20*15 ? A ake cerpadlo? Ten eheim, pripadne nejake Jebao s regulatorom? Dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 23:43 R Muž vaclav [12782] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: noiz
Já mám filtr o trochu větší řekněme že komora je 14x9 a čerpadlo je 1200 l/h. pH 6,6. Takže velký průtok a nízké pH což znamená skoro nepřítomnost nitrifikačních bakterií. Přesto to funguje takže bych se toho být tebou nebál. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 23:36 noiz Re: DavFM
V prvom rade vsetkym velka vdaka za reakcie!

co sa tyka toho prietoku, keby som zrusil prepazku medzi komorou 2 a 3 (tam, kde chcem mat bioakvacit) a spravil by som z toho jednu velku komoru s rozmerom 20*15, alebo ist do ovela slabsieho cerpadla?

pocitam spravne, ze pri komore 20*15 (a 10cm/min) by som potreboval cerpadlo s vykonom len 180 l/h?

teraz fakt neviem, co mam robit :-( taketo vnutorne riesenie sa mi paci, kedze to akva bude v panelaku na 6. poschodi, mam dost obavy z akehokolvek vytecenia, takze by som radsej ani nesiel do externeho kanistra... ale tych 180l/h je sakra malo, to je otocenie vody v akva len raz za tri hodiny :-(

edit: ako myslite tie "hmf"? dat tri molitany 15*60(vyska)*5 za seba, bez akychkolvek prepazok? ale s tym, ze filter by bol uzavrety, ako je teraz, alebo spravit uplne otvoreny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 21:59 laKatos Re: DavFM
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevyhoda se da redukovat ze si poridis stejny molitan ale v cerne barve...

v akvariu je umisten uplne v pravo.... ted jak je akvarko zarostle neni uz vubec videt
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 21:58 R Muž vaclav [12782] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
Průtok mě nezajímá a v době kdy jsem si ten první dělal to ještě ani nikdo nevěděl. Takový filtr co jsem popisoval by byl ještě jednoduší a hlavně doba čištění by se značně natáhla. Jak seženu sklo tak jdu do toho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 21:42 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: vaaclav
Ale jo, pochopil, sam uz bych jiny filtr nikdy nedelal. Nevyhodou je, ze je videt molitan, ale s pridavanim vyluhu modry molitan velice rychle černá.

Ja spis reagoval na to, ze vypocty jsou na nic a funguje to i tak. (coz vubec nerozporuju)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 21:37 laKatos Re: vaaclav
takze dneska bys uz ten prutok znacne snizil... i kdyz filtry pouzivas desetileti.... co te k tomu vede kdyz ne ty vzorecky smim li se zaptat?



vaaclav napsal: Mám už tři takové filtry i když průtok jak se tu snaží někdo počítat mám mnohonásobně překročen stejně to funguje a ne rok ale desetiletí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 21:33 R Muž vaclav [12782] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DavFM
Asi jsi mě nepochopil já se právě tím že bych ve filtru zrušil přepážky a dal místo nich např. 3 x 5cm pásy molitany od shora až dolů značně snížil rychlost průtoku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2016 21:28 Muž DavFM [1307] - Corydoras&ApistogrammaRe: vaaclav
Vam budou fungovat akvaria i bez filtru, pri tom kolik mate rostlin, ovsem v akva kde se s rostlinama nepocita bych experimentovat nezkousel a drzel bych se osvedcenych "dogmat".

Ony ty 3 hamburaky za sebou by mely uz prutok uplne jiny...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 67

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 107732x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.

© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711?od=501