Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 20:00 ludekhc Re: laKatos
V přírodě rostou řasy a sinice o sto šest což tady nechceme takže z pohledu přírody jsou akvária spíše nepřirozená ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 19:57 laKatos Re: romant
dobre vemu tedy klasicky osazenou 200litropvou nadrz...
z toho 3-5 procent je 8litru filtracni hmoty.
pro filtr se doporucuje sila/tloustka filtracni hmoty 5cm pak pry uz neni kyslik pro bakterie (to by nam jiste i vymrely ryby ale nejak stale zijou i pri vetsich filtrech- verim ze bakterie vydrzi vic jak ryby takze ma smysl dat vetsi filtracni hmotu) nebo je ten filtr zcela zbytecne velky. - no pokracuji dale......
pro onech 5 cm ziskame plochu filtru 40x40cm..... a ted vemu prutok zase doporucovanych 10cm za minutu celym prurezem plochy 40x40. tzn musim mit prutok 960l/h.
Chapu ze toto je doporuceny jakysi vzorec ale opravdu pri vetsim filtru/filtracni hmote nebude zadny kyslik pro bakterie treba az v delce 50cm ze pisete ze je to zbytecne velke?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.04.2016 19:29 R Muž romant [28001] Re: laKatos
3-5% filtračního objemu ve vztahu k celkovýmu objemu akvária, tím se dá velmi zjednoduše řídit. Ovšem při rozhodování to chce porovnávat tzv. osídlitelnou plochu, která bude třeba u molitanu měnší než u kvalitní keramiky a potom ty procenta nebudou až zase tak platit, ale ať je z čeho vařit a od něčeho se odpíchnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 19:25 laKatos Re: romant
ano ten clanek znam....
dalsi moznosti je vodka filter atd.....
ale kde je ta hranice kdy mi doporucite dej velkou kostku vs ten filtr je velky a nevyuzijes zbyvajici hmotu.... mam toto vlakno nekolikrat proctene (ano mam ho cele od pocatku) presto stale ctu vetu ze je dulezita filtrace v urcitem objemu ale kde je ta hranice ze mi reknete ze to je zbytecne.....

jak mam predstavu ze ta kostka je 50x50x50(cm) na 500 litrove akvarium.

kdysi jsem mel na 200l akva eheim ktery tahal vodu pres 60l barel plny sitoviny z cibule a brambor (pri stlaceni to byl jakysi po domacku vyrobeny bioakvacit) a nemel jsem nikdy problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.04.2016 18:38 Muž DaveLister [480] Re: laKatos
Ne, v prirode "filtruji" i anaerobni bakterie, coz imho neni na skodu ani v akvariu. Ostatne delaji se i cilene anaerobni filtry (hlavne, ale nejen, v morske akvaristice).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 18:29 laKatos Re: vaaclav
a znovu se dostavame k otazce... jak je to v prirode?
tam se filtruje taky jen v prvnich par cm kde je pristup kysliku?
myslim ze zbyla hmota bude ku prospechu. Porad tady piseme ze cim vic filtru tim lepe a ted.......???....??? Nebo kde je hranice maximalniho filtracni hmoty k urcitemu objemu akvaria a jeho zatizeni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 18:27 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
Do toho filtru nacpe tři čtvrtě matrace a slabé čerpadlo to nemusí ale dělat čeřicí přepážky protože nebudou funkční. Nitrifikační bakterie potřebují kyslík to aby v tak pomalém filtru vzduchoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 18:21 laKatos Re: NHKG
ale klidne muzes byt komora jakkoliv velka. treba 235mm x 248 a na vysku treba 400. Protoze se nebudou filtry/molitany davat na vysku (nastojaka) ale na poschodi. takze filtr/molitam o sile treba 100mm urezes na ty hloupe rozmery co jsem psal a das jich treba 3 na sebe dostanes vyskou 300mm. a ma to i dokonce vyhodu. nejdriv se ti prave zanese ten co je nahore tak ho jednoduse vytahnes, vyperes hodis zpet a ty zbyle pod nim tam nechas...

20mm na bezpečnostní přepad je zbytečně moc.... bych netvrdil.... co kdyz chces kryci skla v listach..... ty ti zaberou 10mm. + nerovnost akvaria treba 3mm. a mas tam mezeru 7mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 18:07 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: laKatos
Já mám rozdíl mezi první a třetí komorou 4cm při půdorysu 40*10cm, čerpadle 450l/h a celkové výšce přes kterou voda prochízí cca 60cm (nemám čeřící přepážku).
xOB: 150mm šířka komory mi přijde na pytel. Nebo máš zdroj 150mm širokých desek molitanu? Dal bych buď 100 nebo 200mm. Ten třetí molitan z prava ("Hamburský") musí být až po výšku přepážek, jinak ti voda bude proudit nad ním a bude tam zbytečný.
Osobně se mi neosvědčily kaskády. Dal bych přepážky jen 10mm od vrchu. 20mm na bezpečnostní přepad je zbytečně moc. Tím pádem první molitan 30mm od vrchu. Druhý bych dal 70mm, třetí a siporax 80mm. Hlavní rozdíl hladin bude u toho prvního molitanu. Dál se nedostane moc mechanických nečistot, tak se to nebude tak moc ucpávat. A i kdyby ano, tak akorát budeš mít trochu výše hladinu vody. Takto budeš ten první molitan furt prát. 30mm šířka čeřící přepážky je dost, pokud neplánuješ do nich něco dávat (vzduchování,... ), dal bych míň.
Nedával bych tu poslední čeřící přepážku. Stejně před ní je volný prostor za "Hamburským molitanem" a navíc se ti zmenší objem, který čerpadlo vyčerpe při poruše sání, což se určitě hodí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 17:12 laKatos Re: vaaclav
ten prepad do kanalizace bude resit kolenem a trubkou urcujici vysku haldiny ve filtru.....
Pokles si namyslim ze bude mit velky.... spis si myslim ze bude okem nerozeznatelny
vaclave ty mas ten pokles brutalni a to zpusobuje ze tu komoru mas strasne (malou) je uzka i malo siroka. xOB ji má 50x15cm a 50x20cm !!!
prosim napis rozmery tvych komor a prutok at se muzeme od neceho odpichnout.... diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 17:04 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: xOB
Zbytečně velký počet komor. stačí bohatě 4. Počítej že v každé bude časem trochu klesat hladina. Ten přepad do kanalizace je nějak moc nízko. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 16:43 laKatos Re: xOB
Fotka k příspěvku takto mam filtr vyreseny ja.....
je zatim objednane u Fardy takze realny provoz zatim neni.
do spodni casti komor kde jsou filtry nalep podelne prouzky sel at ti molitan nesedne az na dno....
dale cerici prepazky ci jak to nazvat dej stejne velke jako jsou prave ty prouzky pod molitanem at zachovas stejne prurez.
Pochytil jsem nekde jednu vychytavku. pod ty dratenky (ja tam budu mit jezky)si instaluj pudni filtr. Je to takova plastova mrizka pod kterou se bude usazovat hruby kal. Pri udrzbe vysajes cerdalem vodu z komory a nemusis dratenky vytahovat.
Dle me je zbytecne delat ty prepazky kaskadove...... prurez tve komory pres kterou ti pujde filtrovana voda budes mit 7,5dm2. Prutok odhaduji cca 700l/h .... ten ALE ZATIM NEVIME...... jakou vysku ti bude cerpadlo prekonavat?
Vsiml jsem si ze pokles hladiny u externich sklenenych filtru vznika pri velkem prutoku cerpadla + maly prurez komor....... ale to je muj nazor.... chtelo by to oponenturu tone

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 16:13 Muž xOB [83] - CichlidyRe: laKatos
jednoduche a elegantni, diky, taky me to mohlo napadnout, njn, pondeli :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 16:11 laKatos Re: xOB
Já řešil prepad ve filtru tak že jsem udělal díru ve stěně 20cm od horní hrany a přes průchodku, koleno a trubku smerujici nahoru urcis výšku hladiny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 16:07 Muž xOB [83] - CichlidyRe: laKatos
Prepad nemůžeš mít níž než je nejvyšší přepážka přes kterou preteka voda. Při výpadku El. Energie ti ubude hladina.
Hmm, to me nenapadlo, dobrej postreh, akorat jsem prepad chtel udelat na 50HT trubku, coz znamena, ze bych musel hodne snizit prepazky, coz bud zbytecnej ubytek filtracniho materialu
Co zasklení z vrchu v listach proti odparu neuvazujes?
Asi tam prijdou operny obvodovy listy, takze opet snizeni prepazek, tentokrate tech "vyssich",

Pod akva je volna vyska 80cm, takze zvednuti je mozne, i tak uz budu muset udelat filtr na koleckach, akorat resim problem s tim prepadem do kanalizace, pokud bude HT trubka, tak je to "na pevno". Nebo tam dat nejakou lehce otviraci spojku, ale nic rozumneho jsem zatim nenasel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 15:46 laKatos Re: xOB
Prepad nemůžeš mít níž než je nejvyšší přepážka přes kterou preteka voda. Při výpadku El. Energie ti ubude hladina. Co zasklení z vrchu v listach proti odparu neuvazujes?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 14:24 Muž xOB [83] - Cichlidy – Filtr
Fotka k příspěvku Prosim o pripominky, zkusil jsem kombinaci prutocne filtrace s hamburgem, vyska filtru 50cm, hloubka taky, delka 100cm
je to pro planovane akva 1400 litru
planovane cerpadlo cca 1000-1500 l/h

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 18:54 host Re: martin
Pro tebe je tato firma sice trochu z ruky, ale na Slovensku je to také k dostání.
Jedná se o tento ionex:
www.zsepraha.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 18:39 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: martin
Já enex nebo katex (už nevím co to bylo) kdysi dávno také zkoušel ale brzy se vyčerpal a musel jsem stále regenerovat. Od té doby uběhlo dost let tak se kvalita mohla zlepšit. Když to ale nevyzkoušíš tak to nebudeš vědět. Zas tolik to nestojí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 17:01 martin Re: vaaclav
len by ma zaujimalo, nakolko su tieto veci efektivne. Samotna vodovodna voda tu ma minimalne 40mg/l NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 12:06 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: martin
Pokud chceš redukovat NO3 tak to jde i pomocí iontoměničů. www.discusplanet.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 11:11 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: laKatos
Taky nevím. Zkus pogooglit u mořských akvárií. Já kdysi zkoušel jen síru. Ale měl jsem málo informací, tak mi to nefungovalo. Až později jsem zjistil, že jsem té síry měl málo a moc velký průtok...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 11:03 laKatos Re: NHKG
Jak je to s tou vodkou? Mám nevyužité peristaticke (neco jako jsou dávkovače hnojiva) cerpadlo a zvažuji jeho využití tímto způsobem. Jen nevím kolik kde dávkovat atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 10:58 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: martin
Na denitrifikaci potřebuješ něčím krmit bakterie. Na rozdíl od nitrifikace na NO3, tato proměna potřebuje zdroj energie.
Nedávno jsme to tu řešili. Momentálně vím o třech možnostech:
-Síra (dá se koupit granulovaná), pro denitrifikaci se používá nejčastěji. Dáš ji do filtru místo molitanu. Stačí správně nastavit průtok a pak už to jede víceméně bez potřeby zásahů.
- Alkohol (vodka) - občas se používá také, nutné pravidelně a často dodávat! Asi se používá spíše u mořských akvárií, ale o tom moc nevím.
- Různé organické sloučeniny - údajně je bakterie umí použít taky, ale ty do filtru asi nějak rozumně nedostaneš. Tyto z deritu prý používají bakterie ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 10:51 martin – anaerobny filter
Myslite si, ze by malo zmysel/fyzicky by fungovalo napojit vypnuty externy filter paralelne na vstupne hadice do zapnuteho externeho filtra, ventilom zredukovat pritok vody ktora don tecie na niekolko L/h, naplnit ho molitanom/bio substratom a vyuzivat ho ako anaerobny filter na redukciu NO3 ? Alebo je tam nejaky hacik s ktorym nepocitam a kvoli ktoremu to zmysel nema.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 23:54 Muž xOB [83] - CichlidyRe: odikcz
Jak tam zabranim vyteceni akva? Nebo jsi mel na mysli vnitrni filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 23:26 Muž odikcz [129] Re: xOB
xOB napsal: ... Jen hledam nejake reseni, ktere dokaze resit nasavani ode dna i z hladiny, klidne za cenu dvou prepadu.Co nějakou variantu na hamburg?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 23:07 Muž xOB [83] - CichlidyRe: MarekP
Je pravda, ze nejdriv se zanese vrchni cast, takze by bylo vyhodne cistit jen vrsek.
Nicmene cely vecer studuji ruzny prepady (durso vs herbie vs bean animals) a cim dal tim vic se priklanim k nejakym pokusum s externim filtrem. Stejne to budu muset u dalsiho akva resit externe a pojistne prepady do odpadu mam nachystany, tak to asi vyhraje externi varianta. Jen hledam nejake reseni, ktere dokaze resit nasavani ode dna i z hladiny, klidne za cenu dvou prepadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 21:39 Muž MarekP [812] - MalawiRe: xOB
A co ten akvacit nařezat na menší části?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 15:51 Muž xOB [83] - Cichlidy
Zkousel nekdo vlepeny filtr v pozadi o vysce 70cm? Rozhoduji se zda jit do bezpecneho vnitrniho filtru za pozadim nebo slozitejsiho externiho. Nedovedu si ale predstavit cistit nudli akvacitu o rozmerech cca 15x15x60cm. U obojiho reseni bych dosahl cca stejne velikosti filtru.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 18:28 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Anastazina
Diery do molitanu robím nožom - zapichnem tenký nôč, ak rúrka nie je príliš hrubá, tak sa dierka roztiahne. Ak potrebujem väčšiu diero, tak do plastovej trubky urobím pílkou 4 zárezy so kríža a krúživým pohybom trhám a trhám (teda vŕtam) - ono to zo začiatku vyzerá hrozne, ale dierky sú super. Vždy robím dieru menšiu, ono sa to časom i tak roztiahne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2016 16:34 R Muž ctibum [7228] Re: tonof
Díky ;)
Přesně tak to dopadne. Univerzální rada stejně neexistuje, každý má svoji pravdu a je na každém, jak si to tady vytřídí, probere a rozhodne. Alespoň mám pak pocit, že jsem pro to něco udělal...
Akorát mě štve přístup diskutérů, kteří sice neporadí, ale neváhají hned někomu omlátit o hubu, přestože si mezi 3000 příspěvků našel většinu toho, co potřeboval, že si dovolil zeptat se na tři věci, které jsou přeci každému jasné a minimálně jednou je tu už někdo před šesti lety napsal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 16:33 - Re: Anastazina
Uplne jednoducho samotnou trubkou(krúživým pohybom).Ide to ľahko.Že vyrežeš menší otvor nevadí.Neskôr si to trubka roztiahne a bude tak v biomolitane lepšie držať.
Ak to nechceš skrz,tak odporúčam inú kovovú tak ako napísal tonof.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.04.2016 16:27 Muž tonof [54] - RostlinyRe: Anastazina
Zožeň si kovovú trubku o niečo užšiu a dlhšiu ako originál. Jeden koniec trubky nahrej nad plyňákom a vypáľ si dieru ako hlboko potebuješ. Použi rukavicu aby si sa nepopálila a na trubke si poznač hlbku diery aby si neprešla skrz penu. Najprv si to vyskúšaj na nejakom starom molitane. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2016 16:17 Muž tonof [54] - RostlinyRe: ctibum
Urob filter aký sa ti páči, vyber si rady ktoré Ti vyhovujú a netráp sa nad anaerobnými miestami vo filtri určite aj tam prebieha nejaký pozitívny proces. Vždy až prax ukáže čo treba zdokonaliť. Najväčšiu radosť ma každý akvarista vtedy, keď si niečo urobí sám a funguje to rovnako, alebo lepšie ako predražený originál. Ja i po 20 rokov praxe sa cítim vždy ako začiatočník a každý deň čítam fóra na webe s otvorenými ústami a teší ma každý nápad našich kolegov akvaristov ktorý nás posúva dopredu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 15:21 Anastazina – Díra do molitanu
Jak vyriznu do biomolitanu díru na trubku, ne skrz, ne moc volnou, prostě klasicky... Ale potřebuju to na tlustší trubku, takže to hotové asi nekoupim. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 14:22 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: liborass
Áno, iste máte pravdu, ale... Tu sú v drvivej väčšine akvaristi (vrátane mňa), ktorí nie sú študovaní ani v chémii a ani v biológii, čo so sebou prináša značné zjednodušovanie, a to ako problému, tak i popisu.

Na druhej strane, mnohí pri odpovediach predpokladajú aspoň minimálne znalosti v problematike - tu filtrovaní. Už dávno sú preč doby, keď biologická filtrácia bola prevratná novinka, a tak si myslím, že znalosť cyklu dusíka a vplyvu pH na formu (a jedovatosť) amoniaku k týmto základným vedomostiam patrí. Lenže, poznáte to, niekto vidí pekné akvárko a povie si: "aj ja chcem také". Vyberie sa do akva predajne, minie hafo peňazí, novú výbavu si odvezie dobreže nie v nákladiaku. Lenže preč sú aj doby: "poslúžime, poradíme". V lepšom prípade si predavač prečítal niečo na webe, v horšom nič alebo len propagačné materiály výrobcov. Nech je to tak, či onak, takýto nadšený nový akvarista tieto, podľa mňa, nutné minimálne znalosti o filtrácii nemá, a tak poskytnutým odpovediam nerozumie.

Výsledkom potom je, že sa debata zvrhne do slovnej prestrelky (hraničiacej s meraním sa, kto ho má dlhší), či ten a ten to alebo ono napísal alebo nenapísal. Nehovoriac o tom, že toto je vlákno o výrobe vlastného filtra, nie o výbere vhodného filtra do toho, či onoho prostredia, a tak tu netreba rozdiely prostredí zdôrazňovať, tie by pri výrobe filtra mal dotyčný už poznať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 10:02 R Muž ctibum [7228] Re: liborass
No mně to právě přijde mnohem jednodušší a především levnější než externí filtr (jen teoreticky, nikdy jsem žádný externí ani komorový neměl). A o dost praktičtější než hlava+molitan. Třeba možnost laborovat s náplněmi podle potřeby (uhlí, šišky), možnost šoupnout tam třeba CO2, odkalování z první komory, čištění náplní...
Ano, místo je nevýhoda, ale z mého pohledu přjatelná oběť.
Já chtěl na začátku jenom vysvětlit tři věci, které jsem v souvislosti s tímto řešením nechápal nebo mi přišly zbytečné... Pro tento filtr jsem rozhodnutý, upravil jsem konstrukci o přepážky, našel jsem výpočty na průtok a velikost náplně, tak to taky upravím a ono to nějak dopadne
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 09:45 Muž liborass [174]
já nevím, ale mě to připadá zbytečně složité řešení a ještě to zabere hodně míste uvnitř akva... já bych šel bud do externího filtru anebo do čerpací hlavy s biomolitanem jako to je třeba tady rybicky.net/nadrze/4437
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 01:35 R Muž ctibum [7228] Re: liborass
Akvařím krátce a netroufl bych si cíleně tvořit nějaký biotop.
Bude hodně rostlin, do toho hejno neonek nebo perlových dánií, případně obojí. Neminou mě 2-3 ancistrusy, nejaké menší. Chtěl bych otíky, sekavce, krevetky. Pokud to k sobě půjde, ještě jsem to nezkoumal. Množství spíš menší než akorát.
V profilu mám šedesátku. Tak zhruba něco takového.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 22:57 Muž liborass [174]
docela podstatné jé, co v tom akva bude, jestli to bude malawi, nebo blackwater, nebo holanďan s 10 neonkami, a podle toho se volí filtr, a to jsem se tady zatím nevyčetl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 21:58 R Muž ctibum [7228] Re: tonof
Já akvařím půl roku, takže tohle je pro mě vyšší dívčí :) O anaerobních jsem něco málo četl, ale na to nemám ani znalosti ani možnosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 20:18 Muž odikcz [129] Re: ctibum
ctibum napsal: ... Jsem úplně mimo, když si myslím, že molitan má filtrovat i mechanicky? Tzn. že ten teoreticky neosídlený kus má svoji funkci? ...Jste mimo napůl: molitan (keramické kroužky, ježci, apod.) fungují mechanicky = kus listu nebo nějaký bordel se zastaví hned na začátku molitanu = ten konec bez bakterií nijak mechanicky nefunguje ...
ctibum napsal: ... Na dně bude minimálně 10cm vrstva Aquaclay Groundu. I kdyby byly bakterie jen v horní vrstvě, tak to je už slušný biofiltr ...Přesně proto při dobrém zvolení ryb, rostlin apod. může akvárium fungovat i bez filtru (pak samozřejmě nepoznáte, že filtr nefiltruje naplno, když není vůbec potřeba), ale i to jsem Vám už taky psal ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 20:00 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: odikcz
Tak aby byla půlka čistá to se mě rozhodně stát nemůže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:57 Muž tonof [54] - RostlinyRe: ctibum
Marcel G na svojom nete píše že v súčasnej dobe ešte nie su celkom dobre preskúmané anaeróbne baktérie(pracujú bez kyslíka) vo filtroch a substráte. A je veľmi možné že sú dôležitejšie ako nitrifikačné baktérie ktoré potrebujú kyslík.Ja už vyše 20 rokov skúšam rôzne filtre a stále som spokojnejší. Momentálne mám na zadnej strane 80cm dlhého akva zavesený 80cm dlhý kvetináč(truhlík na kytky)vnútri je vožený molitan 60x12x6cm=4L na ktorý striekam vodu z 60cm dlhej rozstrekovacej rampy a prepadom cez seru siporax 2L naspäť do akva. Skúšam kombináciu hamburgu a mokro-suchého filtra. Výškou prepadu si nastavím výšku ponorenia molitanu. Mám ho už skoro 3 roky a skúšam rôzne obmeny a čakám čo nové zase ľudia objavia aby som to vyrobil. Foto priložím zajtra. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:56 R Muž ctibum [7228] Re: odikcz
Má. Psal jsem to. Já zas nikdy nenapsal, že přepážky nechci...
Přepážky udělám před každým molitanem.
Jsem úplně mimo, když si myslím, že molitan má filtrovat i mechanicky? Tzn. že ten teoreticky neosídlený kus má svoji funkci?
Bakterie přece nejsou jen v cca 5cm molitanu. Na dně bude minimálně 10cm vrstva Aquaclay Groundu. I kdyby byly bakterie jen v horní vrstvě, tak to je už slušný biofiltr (dejme tomu +- 100x40x2-5cm)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:39 Muž odikcz [129] Re: vaaclav
Já měl 30cm a z druhé poloviny jsem při čištění nikdy nic "nevypral" = bez bakterií ... akvárium samozřejmě fungovalo, ale ten molitam tam prostě byl zbytečný ... proto je podle mě nutné rozlišovat, zda funguje akvárium nebo filtr (na 50 nebo 100%)
PS: A čeřící přepážku tam nemáte? Protože jestli jo, tak už se tu zase míchá X věcí dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:32 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: odikcz
táhnout vodu skrz průměr 10x10cm na délku 80cm Já mám 2x 15x10x30 a funguje to 10 let. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2016 19:07 R Muž ctibum [7228] Re: odikcz
1+2
2cm jsem napsal první já. Mělo to být 5cm. Tak jsem pochopil Váš příspěvek o účinné vrstvě molitanu z hlediska osídlení bakteriemi. Tedy nad 5cm bez provzdušnění neosídleno....
3
Romant má čeření a nemá 80cm hmoty

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 71 72

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113300x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru?od=884