Hodnoty 5 az 10cm/min pres biomolitan a jeho tloustka do 3cm (ze vice uz nema valny vyznam) jsou overeny experimentalne. Nikdo netvrdi, ze jinak nitrifikace neprobiha, ale uvedene se bere jako zaklad pro s jistotou funkcni filtr. Plati to jak pro interni filtry s kostkou biomolitanu (vezmes plochu povrchu a pak 3cm pod povrchem, abys byl na obou pokud mozno v mezich, a ne vzdy to lze), tak pro Hamburg filtry, a bude to platit i pro jina usporadani. Kdyz si navic uvedomis, ze chces akvarium filtrem prepumpovat 2 az 3x za hodinu, zbytek uz Ti vyjde sam.
Biomolitan se pro ucely vypoctu bere jako volny prostor, a to muze byt u jinych materialu kamenem urazu, protoze cert vi, jak pri jakem prutoku bude voda ochotna proudit treba jemnymi pory keramickych valecku. Nicmene, kdyz se podivas na seznam fitracnich materialu, biomolitan vychazi velice dobre, a co vychazi lepe, muze mit problem se zanasenim jemnych poru. Na webu ty materialy najdes, dam aspon jeden link ke snadnemu porovnani
www.star-fish.eu/… .
Povidani o filtrech najdes take na webu dost, pridam jeden link:
www.janrigter.nl/…
Mimo jine, ty rychlosti proudeni pres biomolitan se nekomu mohou zdat silene nizke, ze ten filtr uz pak nesaje zadny svincik z vody, a v tom ma pravdu. Zrnicka necistot si klidne plavou kolem kostky biomolitanu, bez toho, aby si jich filtr vsiml (tedy moc jich nenasaje). A ono je to tak spravne, protoze spravny filtr ma nitrifikovat, od toho jej mame, ne od toho, aby se kazdou chvili ucpal a musel se co tyden vyplachovat, to by bylo k nicemu. A aby akvarium nebylo plne plovouciho smeti, to uz je o tom, ze v dobre sestavenem a dobre udrzovanem akvariu toho moc ohledne svinciku neplave.
Obcas je slyset, ze jakysi plastovy designove povedeny filtr filtruje dobre, ze nasaje vsechno co je ve vode, ze je kazdy tyden plny svinciku a ze je voda krasne cista. To je ale presne znak interniho filtru, ktery nenitrifikuje, takovy filtr je jen "cednik", nic vic.
Jine to muze byt s externimi filtry, ktere nasavaji vodu pomerne vysokou rychlosti, protoze to cim nasavaji ma urcity prurez (rozhodne to nema velikost kostky biomolitanu jako kostka pro stejne velke akvarium), ale ve filtru samotnem, uz pochopitelne tak rychle voda neproudi.
Za sebe mam celkem jasno, alespon u internich filtru je biomolitan zaklad, je to jednoduche a dobre funkcni. Zkousel jsem nahrait vrstvu biomolitanu u interniho filtru keramickymi valecky (z nich silonem sesita matrace pod vstvickou biomolitanu), zdalo se mi to slusne, ale po nahrazeni cele vrstvy pouhym biomolitanem jsem pochopil, ze tam ty valecky fakt nechci, pac to akvarium mi najednou prijde uplne jine, vylozene kvete pod rukama, kdezto s temi valecky jsem kazdou chvili resil nejake problemy. Mozna je to jen nahoda, mozna ty valecky chteji jiny prutok, a mozna jsem to udelal spatne (jiste ze je to mozne), ale ja vim, ze biomolitan mi funguje a na dalsi experimenty se s dovolenim vybodnu, nemaji pro mne vyznam, kdyz dobre funkcni material mam, neni cenove nedostupny, a je ke koupi i na kazde burze.