Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 21:19 Muž Tommo [471] Re: raiback
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Vypadá momentálně takhle. Vpravo na dně je čerpadlo. Prázdný ho mám v prezentaci.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 21:01 Muž raiback [0] Re: Tommo
Fotka k příspěvku Mas to takto?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 20:06 Muž Tommo [471] Re: raiback
Ještě jsem nečistil. Takže 8 měsíců. Nevím, kdy budu čistit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 20:04 Muž raiback [0] Re: Tommo
A ako casto cistic akvacit?
Ja to riesim pre takmer 650l kde budu malawi cichlidy ktore dost spinia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.03.2020 17:55 Muž Tommo [471] Re: raiback
Stačí nalepit přepážku a strčit akvacit, čerpadlo a jedeš. Je to naprosto jednoduché. Mám to tak a jsem naprosto spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2020 13:50 Muž jarovo [976] Re: raiback
Tým že dáš ako prvý hrubý akvacit, tak sa to zachytí na ňom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 13:34 Muž raiback [0] Re: jarovo
myslel som ze medzi nasavacim otvorom a akvacitom musi byt nejaky maly priestor na hruby detrit.Nemusi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 13:21 Muž jarovo [976] Re: raiback
Stačí aj akvacit s čerpadlom, ale asi bude problém pri údržbe keď vyberáš akvacit z AQ - časť nečistôt sa roznesie do vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 13:19 Muž jarovo [976] Re: raiback
Najlepšie je keď je vstupný otvor veľký - vlepíš prepážku do AQ, celú vstupnú plochu prehradíš akvacitom / jeden 20ppi a druhý 30ppi - existujú 5cm hrubé / za nimi priestor cca 10cm - podľa čerpadla - čím silnejšie čerpadlo tým väčší priestor - pri zanášaní akvacitu je potrebný dostatočný objem na prietok.
Mám takto spravený externý filter, ale princíp je stále rovnaký. Akvacit 2x 15x35x5cm - sacia plocha je tých 15x35 - a komora s čerpadlom 15x10x35cm a čerpadlo 600l/h. AQ 240l - čistenie prvého akvacitu 20ppi 3x do roka, druhého 30ppi dvakrát do roka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:56 Muž raiback [0] Re: NHKG
preto sa pytam na nazory s cim je kto spokojny, lebo uz som dostal radu od vyrobcu/chovatela, ze staci zapichnut do molitanu cerpadlo (po oboch rohoch)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:46 Muž raiback [0] Re: jarovo
ak mas nejake skusenosti ako by si si navrhol novy filter? od akej vzdialenosti od vstupneho utvoru dat prvy molitan a kolko su potrebne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:38 Muž NHKG [3807] - HadohlavciRe: raiback
Mělo by ti těch 15 litrů stačit. Viděl jsem akvária tohoto typu a velikosti jen s dvěmi kostkami molitanu po cca 2l. Ale nikdo ti to nezaručí, každé akvárium je jiné...
Čerpadlo a topení mám za molitany v rohu akva a výstup čerpadla mám skrz molitany. Známý má vyvrtanou díru v přepážce pro výstup. Možností je spousta, ale u tohoto typu filtru je problém, že po napuštění akvária už toho moc nezměníš, tak si to dobře promysli.

rybicky.net/nadrze/28047-h%E1%BB%93-ostrava…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:03 Muž jarovo [976] Re: raiback
Fotka k příspěvku Dôležitá je vstupná plocha akvacitu cez ktorú ide voda - od toho sa odvíja ako často bude potrebná údržba. Pokiaľ dáš čerpadlo ku hladine a pod neho ďalší akvacit tak sanie sa obmedzí v prvom rade na hornú časť. Toto som riešil tak že som umiestnil čerpadlo ku hladine a dal som saciu rúrku až ku dnu s vyvŕtanými dierkami po celej dĺžke - tým sa sanie rozložilo do celého stĺpca - je to vidieť na tom ako sa zanáša akvacit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:53 Muž raiback [0] Re: NHKG
Dakujem.Mam este nejeke otazky. Ked som si daval nacenovat akvarium tak som dostal aj taku odpoved,ze nasavaci otvor v mojom pripade nemozem mat na pravej strane...blbost ze?
A tam kde bude nasavanie mozem dat ohrievac? A cerpadlo musi byt uz v oddelenej casti bez molitanu alebo moze byt aj pod cerpdlom nejake filtracne medium?
A este niekde som cital ze by filter nemal byt mensi ako 5%.
Bude tych 30cm( cca 15l) postacujucich pre cichlidy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:51 Muž jarovo [976] Re: 4Sima
Už som to videl, mal to s uzatváraním komôr aby pri údržbe nedochádzalo k znečisteniu AQ. Osadený rôzny akvacit a dve čerpadlá s rôznym prietokom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:38 Muž RAP [601] Re: 4Sima
Možné to je, jen trochu složitější na výrobu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:07 Muž 4Sima [183] – Vlepená filtrace
Ahoj, zkoušel někdo vyrobit vnitřní vlepený filtr, kde by byly zcela samostatné dvě komory a filtrace zabepečována čerpadly dle požadovaného průtoku? V jedné by byly pouze molitany a k nim čerpadlo. V druhé by se pak použilo jiných (speciálních) médií s vhodným čerpadlem. Využilo by se tak ideálně médií podle potřebného průtoku a v případě poruchy čerpadla by fungovala alespoň jedna přepážka. Má někdo zkušenosti nebo by toto řešení rozporoval?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 09:44 Muž NHKG [3807] - HadohlavciRe: raiback
Výkon minimálně 1000l/h, komoru podél zadní stěny širokou 15cm, vysokou jak akva a dlouhou 30cm. 10cm zabere topení a čerpadlo, takže tam bude cca 15litrů pro molitany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 08:14 Muž raiback [0] – vnutorny filter
Ahojte. Chcem sa na vas obratit s pomocou navrhu vnutorneho filtra pre akvarium 180x60x60.
Bude to pre cichlidy- malawi. Filer chcem vlepit do pravej zadnej caati, aby dlza akva ostala viac-menej zachovana. Zatial davam prednost priamemu prietoku cez filtracne media, oddelene len vodiacou listou. Aku velkost komory by ste zvolili a vykon cerpadla? Za rady dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 20:53 Muž MichalNecek [5] – Nouzový přepad
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Nazdarek všem, mám prosbicku, tak už mám zrealizovany prepadovy filtr, vše je pecka, jen když už je vše hotové, tak začínám vymýšlet co dal , napadlo mě vytvořit nouzový přepad, nenapadá Vás někoho, jak to udělat? Nebo mate někdo fotky už zrealizovaneho? Děkuji
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 13:08 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: MichalNecek
Když vezmu kolik bude stát celá paráda ve sklepě, tak je to zcela zanedbatelný náklad na provoz, takže svedu větší spotřebu proudu na saunu a bude :-D.

Se současným tempem rekonstrukce budu mít ještě dost času to pořádně promyslet :-(. Dost mi napoví to, jakým způsobem se mi podaří vyřešit akvapozadí, resp. které komerční řešení umožní za pozadí schovat další interní filtry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 10:17 Muž MichalNecek [5] Re: gennaro
No, jako za mě je to jednoduchý, pokud si chceš koupit opici, musíš mít i na banány, takže jestli chceš takovouhle vanu, bude to stát prachy na technice ja osobně bych volil jebao DCP 13000, k tomu na protější stranu do spodní části dva sparované www.rostlinna-akvaria.cz/… pro vratný proud a mas vystaráno. Sice prvotní investice vysoká, ale je to jednodušší než řešit problémy potom v průběhu.

Jinak, původně jsem chtěl dávat korálový písek, ale nechtěl jsem aby to bylo světlé. Jasně spousta lidí mi říkalo Malawi tohle, Malawi támhleto, ale je to prostě moje představa mého Malawi. Vyměnit za korálový písek to můžu kdykoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2020 09:28 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: MichalNecek
Tvoje akva už mám nějakou dobu v oblíbených :). Vypadá hodně slibně, ale nepoužil bych štěrk, ale jemný písek, který je důležitá pro trávení.
Něco na tom, co píšeš bude, tak bych navýšil průtok vnitřního filtru. Bude to úspornější řešení, neboť nebudu ztrácet výkon tlačením vody nahoru a mohlo by se dát za pár Wattů udělat hodně parády. Vzhledem k délce akvária bude potřeba i dost rozpohybovat vodu, aby tam nevznikaly různý pásma teploty vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:25 Muž _ucx_ [671] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry, gennaro
Nebo taky volit dvě o polovičním výkonu, právě pro zajištění provozu i v případě poruchy jednoho z nich. Ale pak taky není od věci pro jedno z čerpadel UPS a každé čerpadlo na jiném jističi (a ideálně i jiném chrániči. jsou-li v elektroinstalaci použity).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:15 Muž Jarry [1023] Re: gennaro
Tak nějaké DC čerpadlo - pokud se nebojíš, tak to Jebao - ale určitě vem nějaké silnější, snížit výkon můžeš vždycky, šel bych do 8000l/h. Pokud bys chtěl něco spolehlivého, tak třeba ATB Airstar 8000 DC, ale cenovka už je trochu vyšší. Znám lidi, co mají Jebao čerpadla roky a nikdy neměli problém, pak znám další, co mají doma bednu plnou nefunkčních. Pokud nebýváš často pryč, tak bych asi klidně Jebao zkusil, jen bych měl připravené něco v záloze (alespoň pro nouzový provoz v případě problému).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:08 Muž Jarry [1023] Re: gennaro
Nevím, jakou máš představu o divoké vodě, ale ve zmiňovaném 1200l akváriu, kde mám ten 3400l/h Eheim, se rostliny ani nehnou, o nějakém proudu nemůže být řeč. Výtlačným čerpadlem určitě divokou vodu ve velké nádrži neuděláš, to bys tam musel dát několik opravdu silných (>10000 l/h) proudových čerpadel:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:02 Muž Jarry [1023] Re: _ucx_
Kdysi mi to bylo doporučeno a následně pozorování. U 1200l vody mám Eheim Universal 3400 (3400l/h) a dokázal bych si představit čerpadlo o něco silnější, ale funguje to. U 300l mám 1500l/h (reálně spíše o trochu méně) a to mi přijde tak akorát - zvlášť pokud by mělo čerpadlo vytvářet i trochu proud v akváriu - což se samozřejmě dá zajistit mnohem úsporněji proudovými čerpadly:-) Ale zvlášť u Malawi, kde je akvárium závislé jen na filtraci, bych se snažil o solidní průtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 22:01 Muž Antha [34] Re: _ucx_
V technice (třeba hydraulika) se pro samostatné filtrační okruhy navrhuje průtok 2-10 % objemu nádrže za minutu. Takže to zhruba odpovídá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 21:35 Muž MichalNecek [5] Re: gennaro
Hele za mě, záleží co tam taky budeš mít, kytky, substráty, nebo tak. Každopádně ja mám 720 litru, bude tam malawi a pořídil jsem Jebao DCP 5000 a mužů říct, ze když ho zapnu naplno, tak je to jen tak tak. Klidně bych do budoucna volil i silnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 20:54 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: _ucx_
Já jsem to četl na několika webech, ale vždy bez uvedení zdroje. Větší smysl by mi dávalo, že musí být nějaký prtůtok přes ten filtr než proměnit celý akvarium na divokou vodu.. V současný době mam naprojektovaný akvarium 2 100 litrů včetně skel. Když pak odečtu skla, kameny, pozadí, tak se mi to rázem zmenší na 1 800 litrů a možná ještě víc. Vzhledem k tomu, že jsem kolenuvrt, tak si budu kupovat malý rybky, který dorostou za nějaký rok, takže budumít čas zmoudřet a pořídit silnější čerpadlo. Dost si plánuji pohrát se složením filtračních hmot, neboť 300 litrů už nabízí dost prostoru pro realizaci :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2020 20:46 Muž _ucx_ [671] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry
Mě by zajímalo, kde se vzala ta teorie o přečerpání vody 2x nebo 3x nebo kolikrát za hodinu a proč právě tolikrát. Chápu průchod vody nějakým bakteriemi osídleným médiem, kde je vhodné mít nějakou rychlost průtoku, za které ty bakterie odbourávají příslušnou látku nejlépe, ale k čemu je potřeba právě tolikrát za hodinu prohnat obsah nádrže filtrem? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 20:17 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: Jarry
Nejúspornější má 135 wattů, tj. 135 * 24 * 365 = ani omylem :-D. Zatím bych to viděl na Jecod - Jebao DCP 3000. To by mělo za hodinu teoreticky zvládnout cca 3 000 litrů, takže v praxi by to mělo dát 2 000 litrů, což by mi mělo stačit za předpokladu, že tam dam ještě nějaký vnitřní filtr do pozadí. Dávalo by smysl tam dát dvě čerpadla s tím, že by jedno jelo když na akvárko nebudu koukat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 19:57 Muž vlka [1179] Re: Jarry
Sicce od 135 Watů, to je síla, skoro 1200 KWh za rok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 19:23 Muž Jarry [1023] Re: gennaro
Dal bych tak 3x objem akvária za hodinu, takže něco kolem 8000l/h. Jebao mají super poměr cena / výkon, jen občas selžou. Ještě bych uvažoval nad Sicce Syncra 5.0, ale je to jenom 5000 l/h. Nebo udělat 2 návratové trubky po cca 4000l/h, fungovalo by to i jako pojistka v případě, že by jedna pumpa selhala. Další možnost - www.sicce.com/…

Čerpadlo 1500l/h mám na 300l akváriu a to netlačím vodu do výšky, nad něčím takovým bych vůbec neuvažoval. Počítej s tím, že čerpadlo pro takové akvárium bude něco stát a také žrát:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 14:34 Muž vlka [1179] Re: gennaro
A nešlo by použít některé z jezírkových čerpadel? www.zahradnijezirka.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:46 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: vaclav
Dík. To má parádní poměr cena výkon :). Trošku mě dnes vyděsila spotřeba Eheimů...
Ta sera to vytlačí do 2 metrů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:39 R Muž vaclav [11466] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: gennaro
Nikde jsem u toho čerpadla nenašel jak vysoko vytlačí vodu. Já bych si pořídil (sám ho mám) jedno z řady Čerpadlo Jecod - Jebao s kontrolérem Nebo poslat z Číny to tě vyjde laciněji. www.profiplants.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:15 Muž gennaro [8] - Afrika – Filtrace pro Malawi 2400 litrů
Ahoj, plánuji si pořídit akvárium objemu něco okolo 2400 litrů, proto teď řeším filtraci. Zatím u mě vede varianta s jímkovým filtrem pod akváriem, jedním interním pro lepší průtok vody a jedním hladinovým sběračem nečistot. Jímkový filtr (staré akvárium) by měl mít objem cca 450 litrů, tj. tam narvu cca 300 litrů filtračních hmot. Jaký musím mít cca průtok za hodinu, aby filtr správně fungoval? Nikde se mi to nedaří dohledat :(. Na základě poměru spotřeby a výkonu u mě zatím vede Sera FP 1500, tj. max. 1500 litrů, ale reálně to bude tak 1000 - 800 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2020 20:18 Muž MichalNecek [5] – Foto filtru
Prosím prosím, poustněte mi fotky Vašich externích komorových filtrů, spíš jak máte vyřešený vstup a výstup do akvária. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2020 12:09 Muž Bojka.r [0] – Skrapeci filtr
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Ahoj, nema tu nekdo nejakou zkušenost se skrapecim filtrem? Co rikate na filtr na prilozenem nakresu? Za reakce dik.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 19:21 Muž derata [9] Re: _ucx_
Jej promiň, chtěl jsem reagovat na někoho jiného :) ten obrázek nad mým příspěvkem s fotkama. Tam má přítok do filtru u dna bez přepadu :) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 18:25 Muž MichalNecek [5] Re: derata Re: vaclav
No abych pravdu řekl, spis bych to cele včetně návrhu nechal na někom, kdo tomu plně rozumí a už to dělal. Jde o to, ze s tím nemám absolutně žádnou zkušenost a nerad bych vytopil bejvak - to by mě asi žena vyrazila i s rybickama z baráku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 17:35 Muž _ucx_ [671] - Symphysodon + CorydorasRe: derata
Vzhledem k tomu, že to tak mám a nakonec jsem to i odladil, tak evidentně můžu (a výpadky proudu to právě díky rezervě ve filrru ustálo). Ano, občas to potřebuje odvzdušnit, to je pravda...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.01.2020 16:54 Muž liborass [129] Re: derata
Jestli uvažuješ o tom, že si starou nádrž necháš, tak co zkusit takovýto přepad www.rostlinna-akvaria.cz/… a máš to bez vrtání...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 16:19 Muž derata [9] Re: Jarry
Jj, já na něj narazil naštěstí hned když jsem začal pár let zpátky a tu moji nádrž dělal taky on. Je pravda, že bych ho mohl zkusit poptat, jestli by to nešlo říznout na té moji nádrži a přidělat externí přepad.

Mám ji 150*60*50 a nemá ani 3 roky. A ta nová by byla úplně stejná v podstatě jen o ten přepad širší. Sice to nestojí tolik, ale na druhou stranu, by šly peníze navíc využít jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 16:14 Muž derata [9] Re: _ucx_
To určitě ne, tos mě špatně pochopil. Pročti si vlákno. Nemůžeš mít nasávání tak jak to máš umístěno na obrázku ty. Potřebuješ nějaký přepad - vyřešit výpadek elektřiny a to na straně přítoky a odtoku z filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 15:34 Muž Jarry [1023] Re: derata
Farda si myslím, že má skvělý poměr cena / výkon + je schopen to přivézt a já jsem si od něj nechával i montovat průchodky a PVC-U rozvody. Měl to za 2h hotové, já bych se s tím páral určitě déle a ve finále by mě to vyšlo dráž. Ale viděl jsem akvária od Brilant Jablonec a to jsou fakt umělecká díla. Samozřejmě tomu odpovídá i cena:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:53 Muž _ucx_ [671] - Symphysodon + CorydorasRe: derata
Jako že bys měl úplně stejně velký filtr, jako hlavní nádrž? Na první pohled to zní šíleně, ale smysl to dává, ta výtoková komora pak může být skutečně obrovská, dokonce v ní můžou být i některé rostliny, na kterých by se jinak ryby vyřádily a taky tam můžou být třeba vytírající se páry a mají tam klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:53 R Muž vaclav [11466] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalNecek Re: derata
Počítej že v každé komoře bude časem snížená hladina a pak ti bude hrozit že u čerpadla už to bude hodně znát. Měl jsem něco podobného v menším a od těch čeřicích přepážek jsem přešel k molitanu který drží jen po stranách a je přes celou výšku filtru (u mě síla molitanu 16x40x5cm) několikrát za sebou a mezi tím mezera. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:49 Muž derata [9] Re: Jarry
Farda je taková legenda tady :-D

Pro mě by bylo nejlepší, kdyby to šlo vyříznout do mé aktuální nádrže a přilepit přepad tam, protože bych nechal dělat úplně tu samou jen spřepadem navíc.
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 66

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 105288x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru