Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
Tak abych doplnila informace, tak výpusť filtru bude utěsněná a mám v plánu tam namontovat silikonovou hadičku, případně to pořeším jinak. Přiznám se, že mě ani nenapadlo tam čerpadlo namontovat "na pevno", ten hluk bych nechtěla zažít. Jinak výpusť chci skrz sklo kvůli rakům, abych zamezila případnému šplhání a úniku. Navíc má být překrytá mříží kvůli jejich bezpečnosti, jelikož se mi u vnitřních filtrů chytali za výpusť a strkali nožičky dovnitř, načež jeden tímhle způsobem o nohu přišel.

Lišty na molitan jsou velice dobrý nápad, děkuju. A co se plochy molitanu týče, tak ho chci mít jako předfiltr, který občas přežije vymytí klidně pod kohoutkovou vodou. Zase tak velký odpad neočekávám. Dřív jsem měla u menší nádrže fluval jen s takovým sranda molitanem a musela jsem čistit jen jednou za 4 měsíce, takže toho bych se až tak nebála. Přeci jen ta osádka na tak objemné akvárium není tak obrovská a rostliny tam budou jen plovoucí.

Jinak všechny návrhy jak to pořešit co nejlépe samozřejmě uvítám :) 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2020 15:27 Muž jarovo [1170] Re: Jarry
Máš pravdu palec silikonová trubka je ako tlmič vybrácií ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2020 15:21 Muž Jarry [1063] Re: jarovo
Mám jeden filtr na boku akvária, výpusť je vrtaný otvor, ve kterém je natěsno strčený kus silikonové trubky, v ní je ve filtru zasunutý výstup s čerpadla a nic nevibruje. Ale musí být kus té trubky ještě za přepážkou směrem do filtru, kdybych strčil trubku od čerpadla až ke sklu, vibrovat to bude, to máš pravdu. Mřížku na výstupu považuju za zbytečnou, nedokážu si představit, že by se něco dostalo proti proudu z čerpadla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 15:20 Muž Shimi [180] Re: jarovo
To už jsou detaily, které jsem neřešil. Otázka byla, jestli ten filtr bude vůbec fungovat a na to jsem ji dal odpověď, bude. Jestli bude výstup z čerpadla skrz stěnu nebo mimo stěnu, jestli bude jeden vstup nebo jich třeba bude více nad sebou, jestli budou uvnitř filtru vodící lišty pro molitany, atd., atd., to už je na jinou debatu. Pokud bude chtít, tak to můžeme rozebrat úplně dopodrobna, není problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 15:08 Muž jarovo [1170] Re: Shimi
Fotka k příspěvku To som si všimol - utesnené a prekryté sieťkou. Následok bude že to bude rezonovať podľa čerpadla. Pár podobných filtrov už mám za sebou a momentálne najlepšie filtračná a "hluková" zostava. s možnosťou výmeny filtračných médií a údržby. Na vstupe je lepšie mať čo najväčšiu plochu filtračného média - nezanáša sa to tak rýchlo.
P.S. Ak sa mýlim, tak sorry.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 14:54 Muž Shimi [180] Re: jarovo
Ta výpusť bude utěsněná, aby se tudy nedostávala voda do filtru. Na tom obrázku to má napsané. To je snad logické, že nemůže být vpusť na obou stranách filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 14:47 Muž jarovo [1170] Re: linda4578
Tak ako to máš nakreslené to fungovať nebude :-( čerpadlo by nasávalo väčšinu vody z nádrže neprefiltrovanú. Priestor čerpadla musí byť prepojený s nádržou len cez filtračné média, takže výstupný otvor musí byť nad hladinou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 14:40 Muž Jarry [1063] Re: linda4578
Mám velký skleněný filtr bez komor a neměnil bych, jen tam mám ty vodící lišty, mezi kterými jsou molitany nastrkané, to bych také doporučil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 14:30 Žena linda4578 [0] Re: Shimi
Super, to jsem přesně chtěla slyšet. Selským rozumem mi to smysl dávalo, ale potom, co jsem začala pročítat složité návrhy ostatních, tak jsem přemýšlela, jestli bude něco tak jednoduchého fungovat nebo tam bude nějaký háček. Jinak design je vyřešen, jelikož to bude vestavěno do pseudoskříně, aby to splynulo s ostatním nábytkem. Akvárium bude obloženo, až ke sklu a jedna deska bude zakrývat i ten filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2020 09:28 Muž Shimi [180] Re: linda4578
Není důvod, aby to nefungovalo. Je to klasický komorový filtr, akorát bez komor, ale to nevadí, protože i tak půjde voda přes 100% objemu filtračních hmot. Takže teď ještě zapracovat nad designovou stránkou věci, aby to nějak vypadalo a směle do toho. Budu se opakovat, ale za mě jsou tyhle vnitřní filtry nejlepším řešením. Velký objem filtračních hmot, nulové riziko vytečení a cenově nedostižné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.09.2020 16:36 R Muž vaclav [12033] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: linda4578
Udělej si přidržovací lišty na dva molitany 20x5x25 z hrubého molitanu a mezi to můžeš dát do sáčků cokoliv. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2020 15:58 Žena linda4578 [0] – Výroba skleněného filtru - může to fungovat?
Fotka k příspěvku HD Ahoj, někdy v příštím roce bych si chtěla nechat slepit akvárium pro raka, ale řeším dilema s filtrem. U externího se bojím vytečení a velkých hadic čouhajících z akvária. A co se vnitřní elektroniky týče, tak mi jí raci velmi rádi rozebírali na součástky, které následně rozstříhali na kousky nebo alespoň poškodili (přísavky, molitany, příliš měkké hadičky). Tak jsem začala přemýšlet, jestli by se to nedalo vyřešit "skleněným filtrem", a sice ne klasickým komorovým (případná údržba by mohla být špatně dostupná a nepříjemná pro manipulaci), ale ve skle by byla vyřezaná zamřížovaná díra kudy by dovnitř proudila voda, potom by byly náplně poskládané za sebou (středně hrubý molitan, jemný molitan a sera siropax nebo eheim substrat pro) na konci by bylo topítko s čerpadlem. Má to šanci fungovat?

Celkové rozměry akvária by byly 140x50x25 (175 litrů) z toho 120x50x25 prostor pro raka a 20x50x25 prostor pro filtr. Plánované osazenstvo: Rostliny - pouze okřehek. Zvířata 1x Cherax quadricarinatus, 10x red cherry nebo japonica.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.08.2020 12:06 Muž _ucx_ [1024] - Symphysodon + CorydorasRe: luckyluke
12 mm = 1/2", 18 mm = 3/4", 25 mm = 1". Je-li hadice měkká a pružná, půjde 16/22 mm na 3/4" redukci. Hlavně nepoužívej pro trvalý oběh vody zahradní hadice, uvolňují se z nich ftaláty (použiješ-li je jen pro občasné napuštění, není s tím problém).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2020 11:59 Muž luckyluke [0]
Dobry den, rozmyslam nad vyrobou vlastneho externeho filtra, ale narazil som na takyto problem.
Akvaristicke hadice, vstupy do cerpadiel su pre rozmery 16/22; 12/16; 9/12 mmm.
Ale spojky a prechodky, ktore sa mi podarilo najst v obchodoch (urcene k zahradnej technike) su oznacene v palcoch v rozmeorch 1/2"; 3/4"; 1" atd. ...

Chcel by som sa teda opytat, ci je to kompatibilny, ci napriklad napojim 12/16 mm hadicu do 3/4" spojky ?
Dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2020 06:25 R Muž Anthrax [3408] Re: luckyluke
Ty musíš vidět, jaký je/bude průtok. Z fotky těžko říct. Nicméně když ti to teče i přes to kamení, tak asi průtok problém nebude.

Ja bych filtr zamaskoval, ať není vidět. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2020 00:43 Muž luckyluke [0] – vas nazor ?
Fotka k příspěvku Zdravim, urobil som si podomacke "rozsirenie" molitanoveho filtra. Co na to hovorite? Hlavne, by ma zaujimalo, ci to nebude kontra produktivne, teda ci si takto neznizim prietok filtra a konecny vysledok bude nulovy...
(Strk je tam len ako docasna zataz, kym neprilepim na patky filtra nejake zavazie. Filtracne medium zatial zvazujem)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2020 11:24 Muž ZDRI [1373] – Upgrade DIY krabicového filtru
Fotka k příspěvku Konečně jsem se dokopal k finální úpravě svého krabicového DIY filtru (původní verze viz rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru…).

Cílem bylo zjednodušení práce se sypkým filtračním materiálem - u mě aktivní uhlí. Používám relativně jemné, které má tendenci plavat a nebavilo mě při každé výměně pracovat s punčochovým sáčkem, navíc takto lze nasypat souvisle i větší vrstvu. Výsledek viz přiložený obrázek (boční řez filtrem).

Ve spodní části je perforovaný plastový trychtýř (nálevka) přilepen tavnou pistolí, stejně je přilepena i dělená sací trubka od čerpadla k trubce nálevky. Nad uhlím jsou 2 vrstvy (2 x 5 cm) černého biomolitanu - využity zbytky ze starých MHF filtrů. Funguje jako mechanický předfiltr a brání uplavání uhlí. Zde lze použít např. i filtrační vatu. Díky černému molitanu nahoře už nemusím používat perforované víko krabice, filtr je v nádrži skoro neviditelný. Kdo neholduje aktivnímu uhlí, může dolů nasypat např. pemzu (=Seachem Matrix), zeolit, válečky, dle potřeby.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 21:19 Muž Tommo [629] Re: raiback
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Vypadá momentálně takhle. Vpravo na dně je čerpadlo. Prázdný ho mám v prezentaci.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 21:01 raiback Re: Tommo
Fotka k příspěvku Mas to takto?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 20:06 Muž Tommo [629] Re: raiback
Ještě jsem nečistil. Takže 8 měsíců. Nevím, kdy budu čistit ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 20:04 raiback Re: Tommo
A ako casto cistic akvacit?
Ja to riesim pre takmer 650l kde budu malawi cichlidy ktore dost spinia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.03.2020 17:55 Muž Tommo [629] Re: raiback
Stačí nalepit přepážku a strčit akvacit, čerpadlo a jedeš. Je to naprosto jednoduché. Mám to tak a jsem naprosto spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2020 13:50 Muž jarovo [1170] Re: raiback
Tým že dáš ako prvý hrubý akvacit, tak sa to zachytí na ňom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 13:34 raiback Re: jarovo
myslel som ze medzi nasavacim otvorom a akvacitom musi byt nejaky maly priestor na hruby detrit.Nemusi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 13:21 Muž jarovo [1170] Re: raiback
Stačí aj akvacit s čerpadlom, ale asi bude problém pri údržbe keď vyberáš akvacit z AQ - časť nečistôt sa roznesie do vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 13:19 Muž jarovo [1170] Re: raiback
Najlepšie je keď je vstupný otvor veľký - vlepíš prepážku do AQ, celú vstupnú plochu prehradíš akvacitom / jeden 20ppi a druhý 30ppi - existujú 5cm hrubé / za nimi priestor cca 10cm - podľa čerpadla - čím silnejšie čerpadlo tým väčší priestor - pri zanášaní akvacitu je potrebný dostatočný objem na prietok.
Mám takto spravený externý filter, ale princíp je stále rovnaký. Akvacit 2x 15x35x5cm - sacia plocha je tých 15x35 - a komora s čerpadlom 15x10x35cm a čerpadlo 600l/h. AQ 240l - čistenie prvého akvacitu 20ppi 3x do roka, druhého 30ppi dvakrát do roka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:56 raiback Re: NHKG
preto sa pytam na nazory s cim je kto spokojny, lebo uz som dostal radu od vyrobcu/chovatela, ze staci zapichnut do molitanu cerpadlo (po oboch rohoch)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:46 raiback Re: jarovo
ak mas nejake skusenosti ako by si si navrhol novy filter? od akej vzdialenosti od vstupneho utvoru dat prvy molitan a kolko su potrebne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:38 Muž NHKG [3827] - HadohlavciRe: raiback
Mělo by ti těch 15 litrů stačit. Viděl jsem akvária tohoto typu a velikosti jen s dvěmi kostkami molitanu po cca 2l. Ale nikdo ti to nezaručí, každé akvárium je jiné...
Čerpadlo a topení mám za molitany v rohu akva a výstup čerpadla mám skrz molitany. Známý má vyvrtanou díru v přepážce pro výstup. Možností je spousta, ale u tohoto typu filtru je problém, že po napuštění akvária už toho moc nezměníš, tak si to dobře promysli.

rybicky.net/nadrze/28047-h%E1%BB%93-ostrava…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 12:03 Muž jarovo [1170] Re: raiback
Fotka k příspěvku Dôležitá je vstupná plocha akvacitu cez ktorú ide voda - od toho sa odvíja ako často bude potrebná údržba. Pokiaľ dáš čerpadlo ku hladine a pod neho ďalší akvacit tak sanie sa obmedzí v prvom rade na hornú časť. Toto som riešil tak že som umiestnil čerpadlo ku hladine a dal som saciu rúrku až ku dnu s vyvŕtanými dierkami po celej dĺžke - tým sa sanie rozložilo do celého stĺpca - je to vidieť na tom ako sa zanáša akvacit.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:53 raiback Re: NHKG
Dakujem.Mam este nejeke otazky. Ked som si daval nacenovat akvarium tak som dostal aj taku odpoved,ze nasavaci otvor v mojom pripade nemozem mat na pravej strane...blbost ze?
A tam kde bude nasavanie mozem dat ohrievac? A cerpadlo musi byt uz v oddelenej casti bez molitanu alebo moze byt aj pod cerpdlom nejake filtracne medium?
A este niekde som cital ze by filter nemal byt mensi ako 5%.
Bude tych 30cm( cca 15l) postacujucich pre cichlidy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:51 Muž jarovo [1170] Re: 4Sima
Už som to videl, mal to s uzatváraním komôr aby pri údržbe nedochádzalo k znečisteniu AQ. Osadený rôzny akvacit a dve čerpadlá s rôznym prietokom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:38 Muž RAP [839] Re: 4Sima
Možné to je, jen trochu složitější na výrobu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 11:07 Muž 4Sima [321] – Vlepená filtrace
Ahoj, zkoušel někdo vyrobit vnitřní vlepený filtr, kde by byly zcela samostatné dvě komory a filtrace zabepečována čerpadly dle požadovaného průtoku? V jedné by byly pouze molitany a k nim čerpadlo. V druhé by se pak použilo jiných (speciálních) médií s vhodným čerpadlem. Využilo by se tak ideálně médií podle potřebného průtoku a v případě poruchy čerpadla by fungovala alespoň jedna přepážka. Má někdo zkušenosti nebo by toto řešení rozporoval?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 09:44 Muž NHKG [3827] - HadohlavciRe: raiback
Výkon minimálně 1000l/h, komoru podél zadní stěny širokou 15cm, vysokou jak akva a dlouhou 30cm. 10cm zabere topení a čerpadlo, takže tam bude cca 15litrů pro molitany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2020 08:14 raiback - Hadohlavci – vnutorny filter
Ahojte. Chcem sa na vas obratit s pomocou navrhu vnutorneho filtra pre akvarium 180x60x60.
Bude to pre cichlidy- malawi. Filer chcem vlepit do pravej zadnej caati, aby dlza akva ostala viac-menej zachovana. Zatial davam prednost priamemu prietoku cez filtracne media, oddelene len vodiacou listou. Aku velkost komory by ste zvolili a vykon cerpadla? Za rady dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 20:53 Muž MichalNecek [5] – Nouzový přepad
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Nazdarek všem, mám prosbicku, tak už mám zrealizovany prepadovy filtr, vše je pecka, jen když už je vše hotové, tak začínám vymýšlet co dal , napadlo mě vytvořit nouzový přepad, nenapadá Vás někoho, jak to udělat? Nebo mate někdo fotky už zrealizovaneho? Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 13:08 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: MichalNecek
Když vezmu kolik bude stát celá paráda ve sklepě, tak je to zcela zanedbatelný náklad na provoz, takže svedu větší spotřebu proudu na saunu a bude :-D.

Se současným tempem rekonstrukce budu mít ještě dost času to pořádně promyslet :-(. Dost mi napoví to, jakým způsobem se mi podaří vyřešit akvapozadí, resp. které komerční řešení umožní za pozadí schovat další interní filtry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 10:17 Muž MichalNecek [5] Re: gennaro
No, jako za mě je to jednoduchý, pokud si chceš koupit opici, musíš mít i na banány, takže jestli chceš takovouhle vanu, bude to stát prachy na technice ja osobně bych volil jebao DCP 13000, k tomu na protější stranu do spodní části dva sparované www.rostlinna-akvaria.cz/… pro vratný proud a mas vystaráno. Sice prvotní investice vysoká, ale je to jednodušší než řešit problémy potom v průběhu.

Jinak, původně jsem chtěl dávat korálový písek, ale nechtěl jsem aby to bylo světlé. Jasně spousta lidí mi říkalo Malawi tohle, Malawi támhleto, ale je to prostě moje představa mého Malawi. Vyměnit za korálový písek to můžu kdykoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2020 09:28 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: MichalNecek
Tvoje akva už mám nějakou dobu v oblíbených :). Vypadá hodně slibně, ale nepoužil bych štěrk, ale jemný písek, který je důležitá pro trávení.
Něco na tom, co píšeš bude, tak bych navýšil průtok vnitřního filtru. Bude to úspornější řešení, neboť nebudu ztrácet výkon tlačením vody nahoru a mohlo by se dát za pár Wattů udělat hodně parády. Vzhledem k délce akvária bude potřeba i dost rozpohybovat vodu, aby tam nevznikaly různý pásma teploty vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:25 Muž _ucx_ [1024] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry, gennaro
Nebo taky volit dvě o polovičním výkonu, právě pro zajištění provozu i v případě poruchy jednoho z nich. Ale pak taky není od věci pro jedno z čerpadel UPS a každé čerpadlo na jiném jističi (a ideálně i jiném chrániči. jsou-li v elektroinstalaci použity).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:15 Muž Jarry [1063] Re: gennaro
Tak nějaké DC čerpadlo - pokud se nebojíš, tak to Jebao - ale určitě vem nějaké silnější, snížit výkon můžeš vždycky, šel bych do 8000l/h. Pokud bys chtěl něco spolehlivého, tak třeba ATB Airstar 8000 DC, ale cenovka už je trochu vyšší. Znám lidi, co mají Jebao čerpadla roky a nikdy neměli problém, pak znám další, co mají doma bednu plnou nefunkčních. Pokud nebýváš často pryč, tak bych asi klidně Jebao zkusil, jen bych měl připravené něco v záloze (alespoň pro nouzový provoz v případě problému).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:08 Muž Jarry [1063] Re: gennaro
Nevím, jakou máš představu o divoké vodě, ale ve zmiňovaném 1200l akváriu, kde mám ten 3400l/h Eheim, se rostliny ani nehnou, o nějakém proudu nemůže být řeč. Výtlačným čerpadlem určitě divokou vodu ve velké nádrži neuděláš, to bys tam musel dát několik opravdu silných (>10000 l/h) proudových čerpadel:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:02 Muž Jarry [1063] Re: _ucx_
Kdysi mi to bylo doporučeno a následně pozorování. U 1200l vody mám Eheim Universal 3400 (3400l/h) a dokázal bych si představit čerpadlo o něco silnější, ale funguje to. U 300l mám 1500l/h (reálně spíše o trochu méně) a to mi přijde tak akorát - zvlášť pokud by mělo čerpadlo vytvářet i trochu proud v akváriu - což se samozřejmě dá zajistit mnohem úsporněji proudovými čerpadly:-) Ale zvlášť u Malawi, kde je akvárium závislé jen na filtraci, bych se snažil o solidní průtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 22:01 Muž Antha [38] Re: _ucx_
V technice (třeba hydraulika) se pro samostatné filtrační okruhy navrhuje průtok 2-10 % objemu nádrže za minutu. Takže to zhruba odpovídá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 21:35 Muž MichalNecek [5] Re: gennaro
Hele za mě, záleží co tam taky budeš mít, kytky, substráty, nebo tak. Každopádně ja mám 720 litru, bude tam malawi a pořídil jsem Jebao DCP 5000 a mužů říct, ze když ho zapnu naplno, tak je to jen tak tak. Klidně bych do budoucna volil i silnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 20:54 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: _ucx_
Já jsem to četl na několika webech, ale vždy bez uvedení zdroje. Větší smysl by mi dávalo, že musí být nějaký prtůtok přes ten filtr než proměnit celý akvarium na divokou vodu.. V současný době mam naprojektovaný akvarium 2 100 litrů včetně skel. Když pak odečtu skla, kameny, pozadí, tak se mi to rázem zmenší na 1 800 litrů a možná ještě víc. Vzhledem k tomu, že jsem kolenuvrt, tak si budu kupovat malý rybky, který dorostou za nějaký rok, takže budumít čas zmoudřet a pořídit silnější čerpadlo. Dost si plánuji pohrát se složením filtračních hmot, neboť 300 litrů už nabízí dost prostoru pro realizaci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2020 20:46 Muž _ucx_ [1024] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry
Mě by zajímalo, kde se vzala ta teorie o přečerpání vody 2x nebo 3x nebo kolikrát za hodinu a proč právě tolikrát. Chápu průchod vody nějakým bakteriemi osídleným médiem, kde je vhodné mít nějakou rychlost průtoku, za které ty bakterie odbourávají příslušnou látku nejlépe, ale k čemu je potřeba právě tolikrát za hodinu prohnat obsah nádrže filtrem? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 20:17 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: Jarry
Nejúspornější má 135 wattů, tj. 135 * 24 * 365 = ani omylem :-D. Zatím bych to viděl na Jecod - Jebao DCP 3000. To by mělo za hodinu teoreticky zvládnout cca 3 000 litrů, takže v praxi by to mělo dát 2 000 litrů, což by mi mělo stačit za předpokladu, že tam dam ještě nějaký vnitřní filtr do pozadí. Dávalo by smysl tam dát dvě čerpadla s tím, že by jedno jelo když na akvárko nebudu koukat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 19:57 Muž vlka [1708] Re: Jarry
Sicce od 135 Watů, to je síla, skoro 1200 KWh za rok.
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 66 67

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 106084x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru