Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2018 22:33 Muž @ Strakááč [57] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Tommo
já bych ho udělal 15cm od stěny - na zadní (delší stěně) prostor uvnitř bych viděl na 50x30x15
.....á nebo klidně vlepit do rohu akva desku skla šikmo aby to tolik nerušilo pozadí... a dal 40 cm dlouhý sklo šikmo, že by jsi střed skleněný desky měl 20cm od rohu akvária... půdprysně trojúhelník v rohu akva - 40cm přepona a výška 20cm... nechce se mi počítat délka ramen toho trojúhelníku :-D
dle mě nejlepší využití prostoru... a příčky uvnitř bejt nemusí.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2018 18:12 Muž @ Tommo [14] Re: vaclav
No právě na to jsem myslel. Zlatá střední cesta a můžu přidat 5cm na šířce akva :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2018 18:09 R Muž @ vaclav [8945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tommo
Asi by to šlo i 10cm ale zkus si do tak malého a 50cm vysoké otvoru strčit ruku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2018 18:05 Muž @ Tommo [14] Re: vaclav
Děkuji, doufal jsem, že odpovíte Vy. Také jsem se u Vás s tím filtrem inspiroval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2018 18:02 R Muž @ vaclav [8945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tommo
Udělal bych ho 15 cm a čerpadlo tak 600 l/h. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2018 17:24 Muž @ Tommo [14] – Výroba vlastního filtru
Dobrý večer, chci si udělat vlastní přepadový filtr. Bylo by to do akvária 100 šířka 45 hloubka, vysoké 50 cm. Rozměr 45x50 je jasný (náplně komory atd mi jsou jasné, díky pročtení fóra :-) ), ale nevím jakou zvolit šířku filtru 10,15,20 cm? A jak silné čerpadlo?

Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2018 22:49 Muž @ Maq [3400] Re: Jarry
Jarry napsal: Možná jsou takové škvírky i trochu výhodou, filtračním materiálem se počítám bude pohybovat voda různou rychlostí a bakterie si tak mohou vybrat, kde se usídlí - je to jenom moje teorie, možná nesmyslná
Není nesmyslná.
O nitrifikačních a podobných "čistících" bakteriích se dá najít hodně literatury, protože to je hospodářsky významné. Faktorů ovlivňujících jejich osídlení a množení je fakt hodně, a jsou s tím trampoty i v ČOVkách apod., kde mají docela jiné technické možnosti, než my amatéři. Nejde o to, že trochu odlišné podmínky ty žádoucí bakterie přímo zahubí; spíš je to tak, že jiné bakterie získají konkurenční výhodu a usadí se zrovna tam, kde chceme mít ty naše, zatímco těm co tam mít chceme se zalíbí o kousek dál, kde se nám to nehodí.
My akvaristi nemáme šanci přesně modelovat poměry v našich filtrech, a hlavně kontrolovat, jestli nám ty pravé bakterie sídlí zrovna tam, kde si myslíme. Takže je rozumná úvaha, že bychom měli chtít mít různé podmínky na různých místech ve filtru i v substrátu. Bakterie se nakonec nějak srovnají a pro všechny se najde vhodné místo. Akorát bychom si neměli být tak jistí, že zrovna např. Nitrosomonas europaea se nám usídlí v drahém filtračním médiu od Eheimu; stačí jiný obsah kyslíku, množství rozptýleného organického odpadu, poměr uhlíku k dusíku, atd. atd., a najdou lepší podmínky někde úplně jinde.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 15:53 R Muž @ vaclav [8945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milanj
Já bych řekl že to bude fungovat skvěle sám jsem si volně ložené kostičky vyzkoušel a funguje to velice dobře. pokud to nepřeženeš z osádkou tak to budeš čistit za rok možná i více ale bude to pak dost hrůza to vyndavat. Stačí ale většinou jen část. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 15:41 Muž @ nekdo [105] Re: ZDRI
pokud je pozadavek "aby to urcite tahlo pres nejake medium" tak se to da vyresit i pres nucenou komoru na vstupu (do cerpadla) = je to za molitanem a zaroven pres to ta voda musi teci (ale neni to na kazde medium a zaroven je to uz za tim molitanem, takze to resi spis vodu "na vystupu" nez "pred vstupem do filtru"
nicmene je to moznost(az budu predelavat akva, tak sem dam fotku)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 14:14 Muž @ ZDRI [227] Re: Jarry
Ale jo, s tímto také souhlasím, ale i u Tebe je základ - souvislé vrstvy molitanu, přes které voda MUSÍ přejít + volné pytle, skrz které MŮŽE projít, tady se různé substráty a rychlosti proudění mohou ideálně doplňovat. Mmch. podobný princip jako Ty mám v rohovém hamburku (deska molitanu 5 cm, uvnitř dutiny zavěšený sáček s uhlím, ale lze tam dát i keramzit, válečky, rašelinu, atd.).
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 14:01 Muž @ ZDRI [227] Re: Milan
Ber, že to je tvrzení výrobce tohoto pozadí ...
Jinak platí přesně co napsal kolega "nekdo".

To už se mi více líbí varianta, kterou má výrobce popsanou u pozadí typu SLIMLINE, viz:
www.backtonature.sk/…
Je to v podstatě varianta filtru - skleněná přepážka u zadní stěny.
Při přesné instalaci voda poteče opravdu jen přes molitan, ten se dá navíc vyměnit/vyčistit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.09.2018 13:59 Muž @ Jarry [658] Re: ZDRI
Já bych si se škvírkami asi starosti nedělal, mám skleněné filtry bez přepážek, u jednoho mám mezi kostkami molitanu pemzu v pytlích, je kolem ní spousta volného prostoru a rozhodně voda skrz protéká + celý filtr funguje skvěle. Možná jsou takové škvírky i trochu výhodou, filtračním materiálem se počítám bude pohybovat voda různou rychlostí a bakterie si tak mohou vybrat, kde se usídlí - je to jenom moje teorie, možná nesmyslná:-) Z boku to vypadá takto rybicky.net/fotogalerie.php… , ta keramika + pemza si trochu sedla, takže je nad ní je aktuálně cca 10cm volného místa, chystám se to doplnit už asi měsíc, ale nepřijde mi, že by to mělo vliv na funkčnost filtru:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 13:41 Milan Re: ZDRI
Ďakujem.
Názor autora citujem

To je filtračný systém, pri pohľade zozadu akvária. Toto bude fungovať po mnoho rokov bez toho, aby to bolo potrebné vyčistiť.

Tieto filtre sú účinnejšie ako väčšina filtrov na trhu, len preto, že majú väčší objem filtra. Investície do obehového čerpadla a filtračné média môžu byť tiež výrazne lacnejšie ako napríklad vonkajšie filtre, a nemusíte ho vyčistiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2018 13:35 Muž @ nekdo [105] Re: Milanj
Je to obdoba HMF
jako filtrace je to asi to nejlepší, co jde zvolit (dle mého
Výhody : nevytece, schová techniku, je prakticky bezudrzbovy (pozor - záleží na osadce ryb)
Nevýhody :pozadí backtonature je drahé
Nemá to komory = nejasný průtok a nemožnost to “cíleně regulovat volbou náplně
Zabere to dost místa v nádrži
Pokud bude hodně kytek, tak to pak ani vidět nebude
Edit : počtěte si tady o hmf a uvidíte sám ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2018 13:28 Muž @ ZDRI [227] Re: Milanj
V principu je to dobrý nápad - velký objem filtračního materiálu, schovaný za pozadím.

Ale ďábel bývá skryt v detailech konkrétního provedení - voda bude proudit cestou nejmenšího odporu. Tzn. pokud tam zůstanou škvírky, souvisle nevyplněné filtračním materiálem, poteče KOLEM filtračního materiálu místo SKRZ něj. V těch slepých kapsách to podle mě vůbec proudit nebude (ale záleží, jak těsně pozadí přiléhá k zadnímu sklu). Navíc jakékoliv změny budou spojeny s nutností složitého zásahu (vyndání pozadí). Když to shrnu - do svého akvárka bych si toto určitě nedal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2018 12:53 Milanj – Filter za pozadím
Dobrý deň,

prosím Váš názor na takýto filter v AKVA 160x60x60 cm.

www.backtonature.sk/…
www.backtonature.sk/…

prečo ANO prečo NIE a doporučenia pri realizácii.

Ďakujem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   24.07.2018 08:18 Muž @ DavFM [910] - Corydoras&ApistogrammaRe: Strakááč
Není to plug-in řešení. Lidi tam nechcou nic strkat. Chcou to vybalit z krabice, strčit do elektriky a dívat se, jak to funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 21:09 Muž @ Strakááč [57] - Jižní Amerika a (Truhlář)
já pořád nechápu, proč lidi nejdou do otevřenýho filtru.. vždyť to je nejlevnější varianta, nejlepší varianta co se týče údržby a je to hrozně blbuvzodrný.. nehledě na to co se do filtru může všechno nastrkat.. já tam mám topítko, kus železa pro rostlinky.. plánuju tam chvíli před pořízením neonek přidat ještě pytlíček s rašelinou.. teploměr.. atd.. v akváriu je jen přítok a odtok... a pořád tam můžu něco dát, můžu si tam dát filtrace kolik si vymyslím.. atd :) teď se mi to mele, když jsem si to udělal.. a celkem jsme se toho bál, ale ono to je vlastně sranda :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 18:30 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLkaRe: kvietik
To byl takovy nastrej jenom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 18:14 Muž @ kvietik [76] - AmerikaRe: Mejla82
Do tak veľkého akvarka si myslim, že 1000 l/h bude málo až sa trochu zanesú molitany nie? Inak ja mám 2 hrube a 2 jemne molitany.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 13:40 Muž @ Jarry [658] Re: Mejla82
No ve velkém mám EHEIM universal 1262 (rozdíl hladin akvárium - filtr cca 70cm), teď do 300l jsem kupoval Eheim CompactOn 1000, ale tam to nebude tlačit do výšky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 12:32 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLkaRe: Mejla82
Jeste bych resil prutok...
Asi bych neblaznil a nedelal reku...spis pozvolna... Treba 1000l/h,jaky tam mas cerpadla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 12:30 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLkaRe: Jarry
Pro tlouscce 10cm co bych mel komoru filtru je cena obdobna jako na avaristovy...
Urcite bych sel od nejvetsi hrubosti po nejjemnejsi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 12:24 Muž @ Jarry [658] Re: Mejla82
Molitan jsem kupoval tady, na různé hrubosti bych se vykašlal, dej všude 20PPI molitan-matrace.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 12:10 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLkaRe: Jarry
To mas pravdu.Pokud se nezdari oprava utesneni fx5,tak udelam komorovy filtr ze starsino 140l aq... Koukal jsem na ceny bioakvacitu (akvarista.cz) no a ono to bude taky neco stat...Pri cene cca 450,- 50*50*10cm..
Pocital jsem.. 1. komora bioakv hrbuby,2.komora bioakv. str. hr.,3a4.komora jemny bioakv.5 komora siporax. 6 komora jen cerpadlo a mozna rasel. substrat pro snizeni PH...
Jeste nevim jestli je treba vzduchovat bo biofiltru.
Nic mene me ten filtr laka....kdo vi...treba odpojim JBL a starsi fluval 303 a nahradim biofiltrem....
pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 11:10 Muž @ Jarry [658] Re: Mejla82
:-) Také řešení, já už se tedy kanystrů postupně zbavuju. Dneska hodlám vyřadit (nahradit připraveným skleněným filtrem) jeden, co už jednou netěsnil, zbydou mi 2 (JBL a SunSun pod jedním akváriem), které sice jedou bez problémů, ale také v dohledné době půjdou (i s tím akváriem). JBL sice docela věřím, ale skleněnému víc, navíc objem pro filtrační materiály, možnosti údržby, instalace techniky do filtru atd., to jsou veliké výhody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2018 10:01 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLka
Nakonec s vyrobou biofiltru pockam.akoupim vove tesneni pod hlavu pro fx5 a vyrobim si nove sroubeni....investice celkem 180,-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 22:26 Muž @ Strakááč [57] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Jarry
Jenže já si k tomu nekoupil lepidlo a než jsem se rozhodl pro něj ject, tak už to bylo hotový.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2018 20:46 Muž @ Jarry [658] Re: Strakááč
No to lepení by popravdě bylo rychlejší, než tam cpát duši od kola... Slepení jednoho spoje zabere cca 30s.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 20:40 Muž @ Strakááč [57] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Mejla82
Já moc chvátal a nechtěl lepit, tak jsem trubky odbrousil trochu, sehnal duši z kola a namackal to do sebe.. neteče to nikde a drží to super ale nedoporucuju to :) radši..
Trubky jsou to pvc-čko :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 20:11 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLka
co to je trubky a fitinky? To mas lepeny spoje nebo matka s prstynkem?? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 20:09 Muž @ Strakááč [57] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Jarry
Když vypadne proud, tak voda natece do filtru tak se naplní ale nepřeteče.. :) je to vyzkoušený :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 19:53 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLkaRe: Jarry
budu mit prepadovou komoru....system spojenych nadob.Z ni pak povede napust do biofiltru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 19:37 Muž @ Jarry [658] Re: Strakááč
A to sání je za nějakou přepážkou? Co se stane při vypnutí čerpadla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 19:22 Muž @ Strakááč [57] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Jarry
Fotka k příspěvku Já to mám takto a je to supr :) drží to dobře, funguje to bez hluku, jen se nesmí stát, že by voda šla v trubce směrem nahoru, všechna voda musí téct dolů aby to nedělalo hluk, nesmí se zaplnit celá trubka vodou... :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 19:10 Muž @ Jarry [658] Re: Mejla82
Určitě by to šlo, ale pod akváriem by se to asi neobešlo bez jeho vypuštění, vlepení přepadového komínu a vrtání dna nebo stěny - jako jednodušší alternativa by asi šlo vrtat stěnu cca ve výšce hladiny a dát tam jenom nějakou mřížku, ale nemám s takovým řešením žádné zkušenosti. S přepážkami není třeba to přehánět, právě dělám na skleněném filtru a mám tam jednu před čerpadlem (jenom pro případ havárie, filtr bude vedle akvária) a jednu řadu vodících lišt na začátku. Ve filtru pod akváriem nemám přepážky žádné - ale mám ho napojený na odpad. Místo přepážek vodící lišty pro molitan, další média jdou dát mezi molitany. Foto fitru pod akváriem
- rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2018 15:57 Muž @ Mejla82 [26] - Terčovci,eLka – Externi komorovy filtr pod akvarium
Zacala mi tect FX5tka...Zvazuju vyrobu kokoroveho filtru pod akvarium.Mam k dispozici akvarium o velikosti 80*40*50...Bylo.mozne pouzit?
Hadice,cerpadlo,kohouty...saci kos,vzduchovani ....to vse mam.Pripadne bych dokoupil.
Bylo by mozne uriznout prepazky?(Nevim kolik a jak by meli byt usazene)a pak vlepit a pouzivat jako filtr?
Akvarium.mam v prezenraci.
Diky za kazdou radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2018 23:43 R Muž @ vaclav [8945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarovo
Tak 500 l/h by mohlo stačit ale není to ani 2x tolik co je objem akvária a když budeš počítat z nějakými ztrátami. Ty čerpadla ale moc nestojí ale začal bych tak na 800 l/h a ubrat na průtoku můžeš vždycky. Já jsem také začal na 600 a skončil na 1200 ve filtru a 2500 l/h jako cirkulace. Je to ale všechno o tom co v akváriu chceš mít.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2018 18:32 Muž @ jarovo [179] Re: vaaclav
Fotka k příspěvku ďik za radu potlesk , návrh som trochu upravil, ešte čo sa týka čerpadla - bude stačiť 500 ?, alebo zobrať väčšie a prípadne priškrtiť? Nechcem z toho robiť výrivku.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2018 23:59 R Muž @ vaclav [8945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarovo
Tak ta první varianta bez vaty a z větší komorou na čerpadlo to bych bral. Vatu můžeš dát na ten substrát a to ještě jen provizorně. Jinak přívodní rouru bych dal 40 odpadní s odvzdušněním. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2018 19:34 Muž @ jarovo [179] – Ktorú verziu filtra
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ahoj zdravím, chcem poprosiť o váš názor. Buď potvrdiť alebo prípadne navrhnúť vylepšenie pre vonkajší filter. Mám voľnú nádrž 40x35x14 / bývali v nej zvyšné rastliny / miesto vedľa akvária je tak akurát. Mám navrhnuté dve verzie - v prvej by bol akvacit zvisle - väčšia plocha, v druhej by bol vodorovne - menšia plocha ale viac vrstiev nad sebou. Sanie by bolo rúrou 30mm a výtlak do rampy 16mm, uvažujem ešte nad čerpadlom.

Veľká vďaka za prípadne postrehy a podnety pivo
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2018 19:08 Muž @ ZDRI [227] Re: DIY jednoduchý vnitřní filtr
Fotka k příspěvku V prezentaci své nádrže "Obývák" jsem původně avizoval plán, vyrobit tento filtr v dóze formátu 10x10x30 cm.Tuto dózu jsem i koupil, viz foto. Má své výhody - je stavěná na výšku, půdorysně zabere méně místa, resp. menší plochu dna, měl by do ní přesně pasovat hotový biomolitan 10x10 cm.

Když jsem ji měl doma, došlo mě dodatečně pár souvislostí:

1) Její skutečný vnitřní rozměr je 8x8 cm (10x10 je nejširší rozměr víčka), tzn. reálná půdorysná plocha filtrační hmoty, přes kterou je "tažena" voda filtrem je cca 64 cm2. To při plánovaném výkonu cca 250 l/hod (tak mám nastavený výkon čerpadla) dává už docela vysokou rychlost proudění, se všemi důsledky, z toho plynoucími.

2) Proto jsem nakonec použil nižší, ale širší dózu, s vnitřním půdorysem 14x14 cm, tzn. půdorysnou plocha filtrační hmoty je 196 cm2 = ve výsledku 3x nižší rychlost proudění! Doufám, že mé nitrifikační bakterie to ocení ...

Triviální matematika, nafackoval bych si, že jsem si to neuvědomil hned :-(
Naštěstí mi to došlo dříve, než jsem nařezal ten hezky zajetý biomolitan a novou vysokou dózu použiji na líhnutí artemií ...

Třeba tyto dodatečné souvislosti někomu pomohou a ušetří zbytečnou práci/čas/peníze.


 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.06.2018 14:27 Muž @ ZDRI [227] – DIY jednoduchý vnitřní filtr
Fotka k příspěvku Ještě foto - čelní pohled
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   10.06.2018 14:22 Muž @ ZDRI [227] – DIY jednoduchý vnitřní filtr
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevyhovoval mi stávající filtr (hranol biomolitanu 10x10x35 + čerpadlo), tak jsem to předělal na jednoduchý vnitřní filtr, za použití věcí, které už byly doma.

Dokoupil jsem jen tuto plastovou dózu - www.kuchynskepotreby.cz/…. Ideální je koupit tu se šedým víkem, ale v ČB ji neměli, proto použito zelené. Viditelné 2 stěny jsem zvenčí polepil zbytkem černé samolepící folie (boky u skla zůstaly bílé - vidím tak, kdyby se tam něco zašprajclo. Ale dóza má rovné stěny, takže se dá přisadit těsně ke stěně akvária.

Čerpadlo použito stávající, osvědčené AquaEl Circulator 500 + nasávací trubky z jeho příslušenství (délka přesně pasuje, nic se nemusí řezat).

Filtrační vrstvy:
- u dna dózy 1,5 cm volného místa pro nasávání přefiltrované vody
- potom biomolitan PPM20 výška 10 cm (použit stávající zajetý, jen lehce promáchnutý v akvarijní vodě)
- následuje 5 cm lávové drti (frakce 3-6 mm), opět zajetá z akvárka, původně byla na dně pod původním molitanem
- nakonec cca 5 cm filtrační vaty, lehce stlačené, navrchu přiklopené víčkem od dózy

Čerpadlo ani nebylo nutné fixovat přísavkami, vyvrtaný otvor přesně pasuje na jeho nasávací trubku. Díky tomu je hezky stranově variabilní, snadno se to kompletuje s kolénky a trubkami rozstřikovací rampy.

Výsledek - výrazně se zlepšila mechanická filtrace vody (bere to i jemný bordel, voda je teď opravdu čistá. Jak bude fungovat biologická filtrace s ohledem na zvýšenost rychlost proudění a jinou skladbu filtračních medií - uvidíme časem. Počítám s tím, že properu jen vrchní vrstvu - vatu, do ostatním vrstev už se bordel skoro nedostává. Výkonově čerpadlo bez problému utáhne i výrazně silnější vrstvu medií, aktuálně ho mám stažené na cca 1/2 výkonu (při plném výkonu je v akvárku příliš silná cirkulace).

Černá matná krabice je v akváriu neviditelná, skoro není vidět ani zelené víčko (má podobnou barvu, jako před ním rostoucí Hydrofila). Filtr je trochu širší, ale také mnohem nižší, takže se uvolnilo místo pro rostliny, rostoucí na sousedním kořenu.
Nasávací otvory ve víku jsou oblíbeným krmítek pro krevety a šneky, kteří zde sbírají větší zbytky organické hmoty (úlomky rozpadlých listů). Při čištění akvária navíc při vypnutém čerpadle hadicí bez zvonu odsaji většinu bordela, který zbytečně ucpával vatu. Plusem je i možnost, nahradit některou vrstvu ve filtru např. aktivním uhlím, rašelinou, atp..

Náklad byl minimální (dóza stojí 80 Kč) a jako celek - zatím to funguje bezvadně :-)

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 16:17 Muž @ Losky [79] Re: vaaclav
Ozkoušel jsem vypnout proud asi 5x a nic nepřetýká. Přesně se to zastaví u hrany odpadu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2018 12:00 Muž @ liborass [118]
a nebylo by nejlepší kontaktovat výrobce, ať to dodělá on! Jestli je to profík, tak by to měl mít zmáknuté...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2018 11:45 Muž @ DavFM [910] - Corydoras&ApistogrammaRe: Losky
No možná bude nejjednodušší použít blindu, pokud je dole ve filtru -jako že asi je- uzký konec trubky, tak použít přesuvku a do ní dát blindu. Do té blindy našroubovat normální kulový ventil-jako průchodku. Žádný velký tlak tam nebude, ani se ten ventil nemusí těsnit, ev.průsak půjde stejně do filtru.
www.pkvplus.cz/…
www.pkvplus.cz/…
www.aaaradiatory.cz/…
www.etzbshop.cz/…
pouze příklad, rozměry neznám
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2018 10:24 Muž @ LS [17] Re: Losky
Trubka se nenavleče . Součástí ventilu jsou koncovky , lepe je to vidět v řezu - koncovka s převlečnou matkou se vlepí na trubku , tím vznikne spoj s převlečnou otočnou maticí a můžeš šroubovat ventil . V popisu psáno lepení.
Možná vyrobit nějakou redukci na spoj HT - Pvc trubka - např přes okroužky a pod popřípadě lepit na "tvrdo" ale bude to bastlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 20:50 Muž @ Losky [79]
Já právě přímo kohout na HT potrubí neviděl. Jinak 2x jsem vypnul čerpadlo a už nic z akvária do přepadu neteče, tak mám radost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 15:41 R Muž @ vaclav [8945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DavFM
Síla stěny je stejná 1,8mm tak to možná půjde. :-)
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 60 61

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 98291x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru