Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 20:53 Muž MichalNecek [4] – Nouzový přepad
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Nazdarek všem, mám prosbicku, tak už mám zrealizovany prepadovy filtr, vše je pecka, jen když už je vše hotové, tak začínám vymýšlet co dal , napadlo mě vytvořit nouzový přepad, nenapadá Vás někoho, jak to udělat? Nebo mate někdo fotky už zrealizovaneho? Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 13:08 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: MichalNecek
Když vezmu kolik bude stát celá paráda ve sklepě, tak je to zcela zanedbatelný náklad na provoz, takže svedu větší spotřebu proudu na saunu a bude :-D.

Se současným tempem rekonstrukce budu mít ještě dost času to pořádně promyslet :-(. Dost mi napoví to, jakým způsobem se mi podaří vyřešit akvapozadí, resp. které komerční řešení umožní za pozadí schovat další interní filtry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 10:17 Muž MichalNecek [4] Re: gennaro
No, jako za mě je to jednoduchý, pokud si chceš koupit opici, musíš mít i na banány, takže jestli chceš takovouhle vanu, bude to stát prachy na technice ja osobně bych volil jebao DCP 13000, k tomu na protější stranu do spodní části dva sparované www.rostlinna-akvaria.cz/… pro vratný proud a mas vystaráno. Sice prvotní investice vysoká, ale je to jednodušší než řešit problémy potom v průběhu.

Jinak, původně jsem chtěl dávat korálový písek, ale nechtěl jsem aby to bylo světlé. Jasně spousta lidí mi říkalo Malawi tohle, Malawi támhleto, ale je to prostě moje představa mého Malawi. Vyměnit za korálový písek to můžu kdykoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2020 09:28 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: MichalNecek
Tvoje akva už mám nějakou dobu v oblíbených :). Vypadá hodně slibně, ale nepoužil bych štěrk, ale jemný písek, který je důležitá pro trávení.
Něco na tom, co píšeš bude, tak bych navýšil průtok vnitřního filtru. Bude to úspornější řešení, neboť nebudu ztrácet výkon tlačením vody nahoru a mohlo by se dát za pár Wattů udělat hodně parády. Vzhledem k délce akvária bude potřeba i dost rozpohybovat vodu, aby tam nevznikaly různý pásma teploty vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:25 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry, gennaro
Nebo taky volit dvě o polovičním výkonu, právě pro zajištění provozu i v případě poruchy jednoho z nich. Ale pak taky není od věci pro jedno z čerpadel UPS a každé čerpadlo na jiném jističi (a ideálně i jiném chrániči. jsou-li v elektroinstalaci použity).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:15 Muž Jarry [1000] Re: gennaro
Tak nějaké DC čerpadlo - pokud se nebojíš, tak to Jebao - ale určitě vem nějaké silnější, snížit výkon můžeš vždycky, šel bych do 8000l/h. Pokud bys chtěl něco spolehlivého, tak třeba ATB Airstar 8000 DC, ale cenovka už je trochu vyšší. Znám lidi, co mají Jebao čerpadla roky a nikdy neměli problém, pak znám další, co mají doma bednu plnou nefunkčních. Pokud nebýváš často pryč, tak bych asi klidně Jebao zkusil, jen bych měl připravené něco v záloze (alespoň pro nouzový provoz v případě problému).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:08 Muž Jarry [1000] Re: gennaro
Nevím, jakou máš představu o divoké vodě, ale ve zmiňovaném 1200l akváriu, kde mám ten 3400l/h Eheim, se rostliny ani nehnou, o nějakém proudu nemůže být řeč. Výtlačným čerpadlem určitě divokou vodu ve velké nádrži neuděláš, to bys tam musel dát několik opravdu silných (>10000 l/h) proudových čerpadel:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2020 09:02 Muž Jarry [1000] Re: _ucx_
Kdysi mi to bylo doporučeno a následně pozorování. U 1200l vody mám Eheim Universal 3400 (3400l/h) a dokázal bych si představit čerpadlo o něco silnější, ale funguje to. U 300l mám 1500l/h (reálně spíše o trochu méně) a to mi přijde tak akorát - zvlášť pokud by mělo čerpadlo vytvářet i trochu proud v akváriu - což se samozřejmě dá zajistit mnohem úsporněji proudovými čerpadly:-) Ale zvlášť u Malawi, kde je akvárium závislé jen na filtraci, bych se snažil o solidní průtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 22:01 Muž Antha [27] Re: _ucx_
V technice (třeba hydraulika) se pro samostatné filtrační okruhy navrhuje průtok 2-10 % objemu nádrže za minutu. Takže to zhruba odpovídá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 21:35 Muž MichalNecek [4] Re: gennaro
Hele za mě, záleží co tam taky budeš mít, kytky, substráty, nebo tak. Každopádně ja mám 720 litru, bude tam malawi a pořídil jsem Jebao DCP 5000 a mužů říct, ze když ho zapnu naplno, tak je to jen tak tak. Klidně bych do budoucna volil i silnější.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 20:54 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: _ucx_
Já jsem to četl na několika webech, ale vždy bez uvedení zdroje. Větší smysl by mi dávalo, že musí být nějaký prtůtok přes ten filtr než proměnit celý akvarium na divokou vodu.. V současný době mam naprojektovaný akvarium 2 100 litrů včetně skel. Když pak odečtu skla, kameny, pozadí, tak se mi to rázem zmenší na 1 800 litrů a možná ještě víc. Vzhledem k tomu, že jsem kolenuvrt, tak si budu kupovat malý rybky, který dorostou za nějaký rok, takže budumít čas zmoudřet a pořídit silnější čerpadlo. Dost si plánuji pohrát se složením filtračních hmot, neboť 300 litrů už nabízí dost prostoru pro realizaci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2020 20:46 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry
Mě by zajímalo, kde se vzala ta teorie o přečerpání vody 2x nebo 3x nebo kolikrát za hodinu a proč právě tolikrát. Chápu průchod vody nějakým bakteriemi osídleným médiem, kde je vhodné mít nějakou rychlost průtoku, za které ty bakterie odbourávají příslušnou látku nejlépe, ale k čemu je potřeba právě tolikrát za hodinu prohnat obsah nádrže filtrem? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 20:17 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: Jarry
Nejúspornější má 135 wattů, tj. 135 * 24 * 365 = ani omylem :-D. Zatím bych to viděl na Jecod - Jebao DCP 3000. To by mělo za hodinu teoreticky zvládnout cca 3 000 litrů, takže v praxi by to mělo dát 2 000 litrů, což by mi mělo stačit za předpokladu, že tam dam ještě nějaký vnitřní filtr do pozadí. Dávalo by smysl tam dát dvě čerpadla s tím, že by jedno jelo když na akvárko nebudu koukat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 19:57 Muž vlka [843] Re: Jarry
Sicce od 135 Watů, to je síla, skoro 1200 KWh za rok...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 19:23 Muž Jarry [1000] Re: gennaro
Dal bych tak 3x objem akvária za hodinu, takže něco kolem 8000l/h. Jebao mají super poměr cena / výkon, jen občas selžou. Ještě bych uvažoval nad Sicce Syncra 5.0, ale je to jenom 5000 l/h. Nebo udělat 2 návratové trubky po cca 4000l/h, fungovalo by to i jako pojistka v případě, že by jedna pumpa selhala. Další možnost - www.sicce.com/…

Čerpadlo 1500l/h mám na 300l akváriu a to netlačím vodu do výšky, nad něčím takovým bych vůbec neuvažoval. Počítej s tím, že čerpadlo pro takové akvárium bude něco stát a také žrát:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 14:34 Muž vlka [843] Re: gennaro
A nešlo by použít některé z jezírkových čerpadel? www.zahradnijezirka.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:46 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: vaclav
Dík. To má parádní poměr cena výkon :). Trošku mě dnes vyděsila spotřeba Eheimů...
Ta sera to vytlačí do 2 metrů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:39 R Muž vaclav [11226] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: gennaro
Nikde jsem u toho čerpadla nenašel jak vysoko vytlačí vodu. Já bych si pořídil (sám ho mám) jedno z řady Čerpadlo Jecod - Jebao s kontrolérem Nebo poslat z Číny to tě vyjde laciněji. www.profiplants.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:15 Muž gennaro [8] - Afrika – Filtrace pro Malawi 2400 litrů
Ahoj, plánuji si pořídit akvárium objemu něco okolo 2400 litrů, proto teď řeším filtraci. Zatím u mě vede varianta s jímkovým filtrem pod akváriem, jedním interním pro lepší průtok vody a jedním hladinovým sběračem nečistot. Jímkový filtr (staré akvárium) by měl mít objem cca 450 litrů, tj. tam narvu cca 300 litrů filtračních hmot. Jaký musím mít cca průtok za hodinu, aby filtr správně fungoval? Nikde se mi to nedaří dohledat :(. Na základě poměru spotřeby a výkonu u mě zatím vede Sera FP 1500, tj. max. 1500 litrů, ale reálně to bude tak 1000 - 800 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2020 20:18 Muž MichalNecek [4] – Foto filtru
Prosím prosím, poustněte mi fotky Vašich externích komorových filtrů, spíš jak máte vyřešený vstup a výstup do akvária. Děkuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2020 12:09 Muž Bojka.r [0] – Skrapeci filtr
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Ahoj, nema tu nekdo nejakou zkušenost se skrapecim filtrem? Co rikate na filtr na prilozenem nakresu? Za reakce dik.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 19:21 Muž derata [9] Re: _ucx_
Jej promiň, chtěl jsem reagovat na někoho jiného :) ten obrázek nad mým příspěvkem s fotkama. Tam má přítok do filtru u dna bez přepadu :) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 18:25 Muž MichalNecek [4] Re: derata Re: vaclav
No abych pravdu řekl, spis bych to cele včetně návrhu nechal na někom, kdo tomu plně rozumí a už to dělal. Jde o to, ze s tím nemám absolutně žádnou zkušenost a nerad bych vytopil bejvak - to by mě asi žena vyrazila i s rybickama z baráku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 17:35 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: derata
Vzhledem k tomu, že to tak mám a nakonec jsem to i odladil, tak evidentně můžu (a výpadky proudu to právě díky rezervě ve filrru ustálo). Ano, občas to potřebuje odvzdušnit, to je pravda...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.01.2020 16:54 Muž liborass [128] Re: derata
Jestli uvažuješ o tom, že si starou nádrž necháš, tak co zkusit takovýto přepad www.rostlinna-akvaria.cz/… a máš to bez vrtání...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 16:19 Muž derata [9] Re: Jarry
Jj, já na něj narazil naštěstí hned když jsem začal pár let zpátky a tu moji nádrž dělal taky on. Je pravda, že bych ho mohl zkusit poptat, jestli by to nešlo říznout na té moji nádrži a přidělat externí přepad.

Mám ji 150*60*50 a nemá ani 3 roky. A ta nová by byla úplně stejná v podstatě jen o ten přepad širší. Sice to nestojí tolik, ale na druhou stranu, by šly peníze navíc využít jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 16:14 Muž derata [9] Re: _ucx_
To určitě ne, tos mě špatně pochopil. Pročti si vlákno. Nemůžeš mít nasávání tak jak to máš umístěno na obrázku ty. Potřebuješ nějaký přepad - vyřešit výpadek elektřiny a to na straně přítoky a odtoku z filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 15:34 Muž Jarry [1000] Re: derata
Farda si myslím, že má skvělý poměr cena / výkon + je schopen to přivézt a já jsem si od něj nechával i montovat průchodky a PVC-U rozvody. Měl to za 2h hotové, já bych se s tím páral určitě déle a ve finále by mě to vyšlo dráž. Ale viděl jsem akvária od Brilant Jablonec a to jsou fakt umělecká díla. Samozřejmě tomu odpovídá i cena:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:53 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: derata
Jako že bys měl úplně stejně velký filtr, jako hlavní nádrž? Na první pohled to zní šíleně, ale smysl to dává, ta výtoková komora pak může být skutečně obrovská, dokonce v ní můžou být i některé rostliny, na kterých by se jinak ryby vyřádily a taky tam můžou být třeba vytírající se páry a mají tam klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:53 R Muž vaclav [11226] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalNecek Re: derata
Počítej že v každé komoře bude časem snížená hladina a pak ti bude hrozit že u čerpadla už to bude hodně znát. Měl jsem něco podobného v menším a od těch čeřicích přepážek jsem přešel k molitanu který drží jen po stranách a je přes celou výšku filtru (u mě síla molitanu 16x40x5cm) několikrát za sebou a mezi tím mezera. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:49 Muž derata [9] Re: Jarry
Farda je taková legenda tady :-D

Pro mě by bylo nejlepší, kdyby to šlo vyříznout do mé aktuální nádrže a přilepit přepad tam, protože bych nechal dělat úplně tu samou jen spřepadem navíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:42 Muž Jarry [1000] Re: derata
Farda ti určitě doporučí, jak dimenzovat trubky v přepadu, ten externí přepad si myslím, že by taky mohli zvládnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:35 Muž derata [9] Re: Jarry
Díky za reakci. Co se týče přepadu, tak jsem zvážil přesně to co píšeš. Přilepit z boku externí, ale někdo musí být schopen vyříznout do akvária ten obdelník. Nechám to dělat u Fardy.

V rohu jsem taky uvažoval, ale tak jak to mám teď je to právě protože, že ta část bude celá schovaná ve skříni. Akvárium bude zabudované a vidět půjde pouze 150 cm z čelního pohledu a ta přepážka a přepad ne. Jde to vidět na mé hlavní fotce u nádrže. V rohu by to zbytečně rušilo. To samé uprostřed. Navíc chci mléčné pozadí. a komora bude v černé a černý silikon.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:28 Muž derata [9] Re: _ucx_
Super, díky za postřehy a bude rád za další. S tou poslední komorou to jsou přesně ty věci co mě nenapadly. Právě, že už vůbec nespoléhám na to, že se něco nemůže stát a bral jsem poslední komoru jako sklad na techniku a to další co píšeš mi nedošlo. potlesk

Určitě bude muset pobrat pár litrů vody, kdyby se vrátila zpět přes výpust.
potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2020 14:27 Muž Jarry [1000] Re: derata
Přijde mi to zbytečně komplikované, na 510l bych nedával 3x40mm, podle mě bohatě stačí 2 trubky (a klidně 32mm), jedna hlavní zcela potopená, jedna pojistná na úrovni hladiny. Podívej se na Herbie overflow, je to jednoduché a funkční. Jestli si budeš nechávat lepit nové akvárium a máš vedle nebo za ním místo, udělal bych externí přepad - kostka nalepená na boku / zádech akvária, takže ti nic nezasahuje do nádrže. Ale musel by akvárium dělat někdo, kdo bude schopen vyříznout odtok ve skle. Pokud ne externí, tak bych udělal klasický komín v zadním rohu, nemusíš dělat přepážku přes celý bok. Filtr bych taky zjednodušil, nedělal bych více, než 3 komory, filtrační materiály tam můžeš naházet v pytlích, na nějaké skladání do komínů v přepážkách bych se vykašlal:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2020 14:24 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: derata
Výtok z první komory vrchem je lepší v tom, že vznikne cosi jako jímka, tedy cokoli, co je těžší než voda, se usadí na dně. Nevýhodou je, že to čas od času musíš ručně odkalit. Další věc je, vol poměrně velkou odtokovou komoru. Není to jen prostor na topítko a čerpadlo, ale je to jakýsi zásobník vody, kde máš prostě pár (desítek) litrů vody pro kompenzaci odparu a pro případ nějakého technického problému, kdy ti třeba vypadne proud a rozstřikovací rampa začne nasávat vodu do přítoku. Nemá cenu si říkat "to mám navržené tak, že se to stát nemůže", ono se to stát může.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:20 Muž derata [9] Re: MichalNecek
Ahoj, tak jak jsi to nakreslil ti to asi nemůže fungovat. Přemýšlel jsi, co se stane, když ti vypne čerpadlo? Voda se ti vrátí tím přítokem a vyteče ti do obýváku celá ta nádrž. Musíš tam mít něco jako přepad. Koukni jak to vymýšlím já, hned příspěvěk pod tebou. Mám komoru a vrtám díry do dna.

Ten filtr máš asi i zbytečně velký, ale na to tu jsou jiní odborníci :) Já to dělám tak podle citu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 14:13 Muž MichalNecek [4] Re: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku vaclav napsal: Ahoj jakou máš představu o velikosti filtru a jeho konstrukci? :-)

No, představa by byla taková, že bych udělal dvě komory do stojanu z prava, kde bych udělal dvě komory a spojil je nějakým přepadem nebo něčím, viz. nákres stydim
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 12:58 Muž derata [9] – Kritika
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, pomalu se pouštím do nového projektu. Načetl jsem diskuzi, z každého si něco vzal a přicházím s návrhem akvaria a filtru a rád bych Vás požádal o kritiku/vyhody/nevýhody řešení/doporučení co udělat jinak atd. ;-)

Moc děkuji

Akvárium 170*h60*v50. Přepad, kde je přepážka a vytvořeny dvě komory. Přepad pouze v jedné komoře. Potrubí 2*40mm bazenové potrubí + 40mm třetí pojistka (bean animal).

Druhou komoru nevím k čemu využít.

Filtr má pak 5 komor. V poslední komoře DC čerpdlo, topení, hnojení a na vývodu asi CO2 a UV lampa.
První komorou vytéká voda vrchem - je nějaký rozdíl jestli protéká spodem nebo vrchem? Chtěl bych do první komory umístit vatu, kterou by stačilo sem tam propláchnout a to mi přijde lepší, kdyby voda šla do druhé komory spodem.

Děkuji za kritiku.
:-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 12:33 R Muž vaclav [11226] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalNecek
Ahoj jakou máš představu o velikosti filtru a jeho konstrukci? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2020 11:17 Muž MichalNecek [4] – Pomoc při výrobě filtru
Ahoj všem :-)... Mám otázku, chtěl bych si vyrobit komorový filtr, ale upřímně si na to ani náhodou netroufám. Není někdo, kdo již takový filtr dělal z okolí Mladé Boleslavi, České Lípy, Prahy, Liberce, kdo by byl ochotný mi s tím pomoct? Klidně toho někoho přivezu a odvezu? Klidně pište i na mobil 728 570 007. Děkuji moc palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.12.2019 17:06 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: Filip91
Měď se taky používá pro rozvod pitné vody a jak je pro vodní organismy a různé bakterie nepěkně toxická... Někde se toho dokonce využívá. A mosaz je slitina mědi a zinku, vyhnul bych se jí taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2019 17:05 R Muž afc1886 [7324] Re: Filip91
Z niklu máš strach a z mosazi ne.
www.litomysky.cz/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2019 16:59 Muž Kawa [705] - TetryRe: Filip91
Jistě. Ideál je nerez nebo plast.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2019 16:55 Muž Filip91 [18] Re: _ucx_, vaclav, vlka
Z niklu mám teď strach,
Mosazné součástky jsou v pohodě? Používají se pro rozvody pitné vody, tak by snad měli být nezávadné a nic do vody vypouštějící...
Co myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.12.2019 18:56 Muž vlka [843] Re: Filip91
...podle mě jsou to mosazné součástky pouze poniklované...ale i tak do AQ nevím, nevím...rozhodně bych šel do nerezi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2019 15:40 R Muž vaclav [11226] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip91
Nikl je sice toxický ale muselo být podstatně větší množství než 1cm2 a ten ventil je čistě mechanický tak nechápu čemu by měl vadit v topení sice není nějaký výrazný tlak ale to ve filtru také ne. Předpokládám že filtr bude uzavřený takže nezáleží na tom jestli bude výtok ponořený nebo ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2019 14:56 Muž honcka [39] – návrat těsně nad hladinou
Jinak ohledně těch přepadových doporučuju mít návrat těsně nad hladinou (nebo řešený nějak automaticky zavzdušnění, případně zpětnou klapku), že při výpadku proudu to jde zpět i návratovou trubkou a pokud by byla níž, tak to veme do sumpu vodu s akvárka až po horní hranu toho návratu, což může být pěkných pár desítek litrů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.12.2019 14:33 Muž _ucx_ [481] - Symphysodon + CorydorasRe: Filip91
Nikl je pro vodní organismy toxický, bude vážně lepší sehnat nerezový. Další problém je, že v přepadu potřebuješ mít podtlak, což není úplně situace, kterou topenářský odvzdušňovací ventil umí vyřešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2019 12:43 Muž Filip91 [18] – filtr z kanalizačního potrubí
Zdravím, dnes jsem si nakoupil první díly na výrobu externího filtru z kanalizační trubky. Řešení odvzdušnění jsem měl vymyšlení pomocí odvzdušňovacího ventilu - tip dle odkazu:
www.kamody.cz/…¨

Mohu tento ventil namontovat na filtr s čistým svědomím, že neublíží obyvatelům akvária? (v plánu mám pořídit krevetky)

Snažil jsem se najít nerezový ale nedaří se mi, tento je z niklu.

Díky za reakce
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 65 66

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 104835x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru