Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2021 15:32 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: raiback
Tak píší se 3-4 % Já mám filtr vedle akvária a hrubého je to asi 6 %. Není to všechno vyplněné filtračním materiálem volná část je na vstupu trubky do filtru a další je na čerpadlo a reaktor na Co2 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2021 15:05 Muž raiback [0] Re: vaclav
Dik, a vies aj poradit kolko % z objemu akvaria by mala mat fungujuca filtracia?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.06.2021 15:00 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: raiback
Oba filtry jsem měl ten druhý stále mám. Jednoznačně ta druhá varianta. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2021 13:55 Muž raiback [0] – filter
Ahojte.Do pripravovaneho akvaria 180x60x60cm chcem vnutorny vlepeny komorovy filter. Daju sa vyrobit v roznych prevedeniach -
1.prepazky kde voda tecie komorami hore-dole, alebo
2.len jednym smerom cez celu komoru kde su filtracne media. a mna zaujima co preferujete, co je jednoduche na udrzbu?
A tiez vykonne aj ako biologicka tak mechanicka filtracia.
Za odpovede dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2021 08:30 Muž Jarry [1297] Re: jarovo
To zavzdušňování bude zřejmě souviset s průtokem, původní HT verze se slabým čerpadlem se nezavzdušňovala, až s větším průtokem, je i možné, že to občas strhne pár bublinek, voda je hodně provzdušněná. To, že se nesmí jít s hladinou pod trubky, je jasné. Může to souviset i s průměrem, teď to mám z PVC-U 63mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 19:40 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lukáš
Stačí kliknout na jméno (nick) a dostaneš do prezentací co tu mám-e pak si lehce zjistíš co chceš vědět. Kdyby ses přihlásil (zaregistroval) bylo by to všechno jednoduší. :-) Ta krabička je reaktor na CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2021 17:11 Muž jarovo [1536] Re: Lukáš
Fotka k příspěvku HD Mám takýto externý filter už viac ako dva roky. Proti fotke je zmena v priemere sania na 40mm / pôvodne bola trubkami 32mm / záleží od veľkosti tretej komory a čerpadla. Akvacit je len jeden. Počas celej prevádzky nebol problém so zavzdušnením - pri výmene vody nesmieš ísť s hladinou pod trubky - a údržba je max dvakrát za rok.

rybicky.net/fotogalerie.php…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 15:50 Muž Jarry [1297] Re: Lukáš
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Není to žádná věda, jen je potřeba to čas od času (v mém případě cca jednou za 3 měsíce) odvzdušnit - k tomu je tam ta hadička, zevnitř zajištěná špičkou injekční stříkačky a silikonem. Hadička je pod vodou a ještě na ní mám zpětný ventil, obyčejný plastový na vzduchování, aby nenasávala vzduch a nezavzdušňovala trubku. Jednou za čas vezmu 20ml stříkačku a tahám vzduch, dokud nenasaju vodu. Na druhé straně filtru je návratové čerpadlo, kterým čerpám vodu zpět do akvária (ta slabší trubka).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 15:19 Lukáš Re: vaclav
Co máš v té plastové krabičce?a kolik máš objem akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 15:15 Lukáš Re: Jarry
Můžeš mi nafotit pár fotek prosím?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2021 13:43 Muž Jarry [1297] Re: Lukáš
Pokud to máš kam dát, je to dobré řešení, provozuju již několik let. Původně jsem měl nádrže propojené HT trubkami, ale později jsem pro jistotu udělal lepenou propojku z PVC-U - potřeboval jsem stejně časem větší průtok, který původní HT propojka nezvládala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 13:42 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lukáš
Takhle to mám já. rybicky.net/fotogalerie.php… sice už to vypadá jinak vyhodil jsem střední molitan a dal místo něj 3D koule. Filtr má asi 30 litrů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 13:32 Lukáš Re: vaclav
Ještě jsem přemýšlel nad variantou dát nádrž vedle akvária,nechat zaplavit aby se obě hladiny vyrovnali a pak jen řešit cirkulaci pak by nemělo co přetýct
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.06.2021 13:21 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lukáš
To bych řekl že to, co jsi sem dal to bude moc ale neznám křivku výtlaku píší 2,5 metru výkon jde sice regulovat, ale spotřeba je většinou větší, než mají v papírech. Pokud chceš silný proud v akváriu řešil bych to spíše ještě proudovým čerpadlem než ohromným průtokem filtru. Pokud jde o přepážky tak bych udělal jen jednu, proto aby čerpadlo při ucpání přívodu vody nevyčerpalo celý obsah filtru do akvária a neměl jsi to na podlaze. Zbytek filtru bych udělal HMF. Koukni se na You-Tube tam je spousta těchto filtrů a způsobů, jak to udělat, aby když ti vypnou proud nevyteklo všechno do filtru a následně na podlahu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 12:48 Lukáš Re: vaclav
Chci si vyrobit vnější filtr,nádrž o objemu 60L kde budou 3 přepážky s různým druhy filtrů, pod akvárium 250L a potřebují aby mi voda přes tu nádrž cirkulovala
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 12:07 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lukáš
Asi se ti nelíbí cena, ale to mám vyzkoušené tohle je jen klasické čerpadlo, které žere více jak 2x tolik. Nenapsal jsi pro co to chceš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 11:53 Lukáš Re: vaclav
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 11:04 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lukáš
Už jsem to sem dával asi by ti stačilo pro tvoje akvárium i slabší :-) www.profiplants.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 10:54 Lukáš Re: vaclav
Můžeš doporučit? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 10:52 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lukáš
Pokud budeš mít filtr pod akváriem tak to asi nebude moc ale je to hrozný žrout 68w je hodně jsou úspornější čerpadla. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2021 10:15 Lukáš – Filtr pro 250L akva
Zdravím chci se zeptat zda se dá vyrobit vnější filtr za pomocí tohoto okruhového čerpadla který má průtok 3000L/hod.(není to moc?????už někdo vyráběl?prosím o foto dik
www.growmax.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 22:17 Muž vlka [2499] Re: skypi
Jako mustr pro jednoduchý komorový filtr to video jde klidně použít. A je tam spousta nápadů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 20:57 skypi Re: vlka
Tak pokud by si chtěl četan zbytečně komplikovat život typem filtru "lapač brajglu" a udělat to co nejsložitější na údržbu, tak pak asi ano... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2021 20:36 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: četan
Tak průtok hrncových filtrů se měří bez náplní, když je tam dáš klesne výkon klidně na polovinu a když se zanesou tak až na 1/3. Tvoje čerpadlo nebude překonávat žádný rozdíl v hladinách nebo jen minimální, takže zmenšení výkonu čerpadla je zanedbatelné. Aby čerpadlo samo o sobě dávalo třetinový výkon je nepravděpodobné. Čerpadlo bych bral to silnější :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 18:44 četan Re: vaclav
tiez sa mi pozdavaju tie na regulovatelne na 24V. Sice su o trosku drahsie ale su uspornejsie takze do roka sa ten cenovy rozdiel urcite vrati :-) A co si myslis na to ze su o 1/3 slabsie ako na stitku? kedze vykon s vytlakom klesa + zataz. Aky vykon by si odporucil? 1800L/h alebo 2300L/hod?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 18:32 Muž vlka [2499] ...četan - filtr...
Mrkni na jezírkové filtrace, jsou tam dobrý nápady, např.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 18:14 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: četan
Já mám akvárium na chodbě tak mě hluk čerpadla nezajímá, ale vyber si, co se líbí tobě určitě nechoď do něčeho, co nejde regulovat a je na 230 V :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 17:55 četan Re: vaclav
Rovnake cerpadlo aj s rovnakym controlerom s feed ma aj aquanova. Aj cena rovnaka.
Potom som videl podobne od Blau Aquaristic Reef Motion. Controler s displejom s plynulou regulaciou od 0-100%. A vraj ho vobec nieje pocut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 16:33 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: četan
Doporučuji ti tohle www.profiplants.cz/… funguje skvěle je na bezpečné napětí, jde měnit výkon, 10minutová přestávka na krmení. Jediná nevýhoda je že je trochu slyšet ale to u takovém výkonu bude asi normální. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 16:27 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: melbymbo
Pleteš si hrncové filtry s přepadovým nebo jak se říká tomuhle HMF. Tady ta 1/2 až 1/3 neplatí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 16:02 Muž Jarry [1297] Re: četan
No nebral bych to doslovně, záleží na tom, jaký rozdíl hladin čerpadlo překonává (v tomto případě žádný, nebo zanedbatelný) a také na výrobci. Slušný výrobce uvádí křivky dle výšky a dle testů, co jsem viděl, to většinou celkem sedí. Když to bude čína za 300, tak se může stát, že to specifikaci odpovídat nebude:-) Na druhou stranu mám letité číny, co fungují tiše a bez problémů a Eheim compactON letěl do koše, když už mi došla trpělivost:-) Ale třeba velký Eheim Universal jsem před 3 lety zapnul a od té doby jsem na něj nasáhnul. Kdybych měl doporučit něco, co má velmi dobrý poměr cena / výkon, bude to Sicce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 15:36 četan Re: melbymbo
takze cerpadla sa kupuju tak ze sa vykon vynasobi x3 ? Ak chcem 1000L/hod mam si kupit 3000L/hod? Zaujimave...dobre vediet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 15:30 Muž melbymbo [2] Re: četan
Rataj s tým že 1500 uvádza výrobca pri najlepšej konstalacii hviezd v celej galaxii... Reálne budeš rád ak to bude viac ako 1/3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 15:08 četan Re: vaclav
A ake mi doporucis cerpadlo? S akym vykonom kedze bude vstupna plocha mensia? 1500l/hod asi bude vela ze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 13:32 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: četan
Tak takhle to fungovat bude jen bych ten druhý molitan dal až nakonec a mezi ně si můžeš naházet co chceš u těch molitanů to chce zarážky nejlépe z obou stran. S tím topítkem pozor, aby ti neklesla moc hladina u čerpadla Já jsem, proto dal oba molitany stejné ppi 10. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2021 11:48 četan filtracia
Fotka k příspěvku ok, tak si dam poradit, ale nebude objem komory maly? 20 x30x56cm ? V komore budu len vodiace listy na biomolitan 20x56.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2021 06:44 skypi Re: Lojza007
Nemá. To co máš na obrázcích je klasický přepážkový filtr-jen s uspořádáním "naležato".
Chtěl HMF
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2021 21:45 Muž Lojza007 [16] Re: četan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady máš ty svoje dvě verze...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 20:42 Muž skypi [3] Re: četan
četan napsal: aj tu by voda tiekla iba cez pre 3cm molitanu?

Ufff... v tomto uspořádání udělej vstup do filtru na té 15cm straně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2021 20:37 R Muž vaclav [12956] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: četan
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku Preto som si myslel, ze je lepsie zadna stena a velka vstupna plocha filtra 50x56cm , je to lepsie ako 20x56cm. Tym padom mozem mat aj cerpadlo aj 1800l/h a otocit vodu 3x. Pri ploche 20x56 musi byt slabsie cerpadlo do 1000l/h
20x56 je plocha jako prase a klidně tam můžeš mít silnější čerpadlo já tam mám 2500 l/h a jedu tak na půl a nešáhnu na něj klidně půl roku, ale spíš déle. Mám daleko užší a nižší a vepředu a vzadu mám 5cm molitany ppi 10 a mezi nimi 3d koule. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.06.2021 20:32 Muž jarovo [1536] Re: četan
Fotka k příspěvku Je to viac komorový, ale počet komôr si jednoducho upravíš počtom priečok vo filtri. Dôležitá je medzera medzi vstupným akvacitom a prvou priečkou, aby sa uplatnila celá plocha akvacitu pri prúdení vody cez filter.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 20:17 četan – filtracia
a vedel by niekto aj nieco funkcne navrhnut a nakreslit? Tak aby bola komora na zadnej stene pri pravom rohu.Dakujem pekne hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 19:36 Muž melbymbo [2] Re: četan
Ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 19:02 četan filtracia
Fotka k příspěvku aj tu by voda tiekla iba cez pre 3cm molitanu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 18:25 Muž Lojza007 [16] Re: Sysalka
Přesně tak, to je jednoduchá fyzika, voda bude proudit tím nejkratším směrem s nejmenším odporem. Je tam potřeba mít přepážky, aby protekla oběma molitany a pak zbytkem. Pokud tam chceš mít dva molitany, tak mezi nimi musí být přepážka, která nebude ukončená přesně na opačné straně, než je vstup vody. Druhá přepážka mezi druhým molitanem a Seachemem, ale ta nebude ukončená přesně na opačné straně. Voda nemá žádnou inteligenci, aby si sama vybrala tu nejsložitější cestu a sama se přefiltrovala, ale poteče přímo ze vstupu k tomu čerpadlu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.06.2021 18:01 Žena Sysalka [77] Re: četan
V tomhle případě budou úplně zbytečně vložené ty seaschem náplně.

Hodně polopaticky řečeno, ty filtrační hmoty musí být za sebou, jinak jimy nemáš jak zajistit proudění vody. Takže buď tam bude přepážka/přepážky nebo si vybereš z návrhů, které zde již padly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 16:01 četan Re: Sysalka
Fotka k příspěvku netrvam na tom usporiadani.Len by som chcel, aby voda pretekala celou plochou biomolitanu co je 50x55cm hrubka 5cm.Vystup spät do akvaria by mal smerovat po celej dlzke akvaria takze to by som tiez nemenil,teda jedine presunul k zadnej stene, kde je nasavanie Nasavanie by mohlo byt aj od bocnej steny kde mam teraz zakresleny matrix.
Edit: ani takto nie?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.06.2021 14:31 Žena Sysalka [77] Re: četan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pokud trváš vysloveně na tomto uspořádání tak bych to upravila viz. obr. Prodloužila prostřední přepážku, filtrační náplně rozšířila vždy od stěny ke stěně a u vstupní komory buď nechala vstup po celé výšce i šířce otevřený (voda bude vstupovat celou plochou molitanu) a nebo jak už zde psali vrchním přepadem přes hřeben.

Voda si vždy hledá cestu nejmenšího odporu a nejkratší. Ve tvé verzi by vznikaly hluchá místa v biomolitanu a tím tam byl "zbytečně".
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 13:36 četan – filtracia
Fotka k příspěvku tak ja uz nieviem..A ako by to fungovalo s jednou prepazkou?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2021 12:15 Muž skypi [3]

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 70

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109719x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru