Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního filtru

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výroba vlastního filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2018 16:17 Muž @ Losky [79] Re: vaaclav
Ozkoušel jsem vypnout proud asi 5x a nic nepřetýká. Přesně se to zastaví u hrany odpadu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2018 12:00 Muž @ liborass [80]
a nebylo by nejlepší kontaktovat výrobce, ať to dodělá on! Jestli je to profík, tak by to měl mít zmáknuté...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2018 11:45 Muž @ DavFM [644] - Corydoras&ApistogrammaRe: Losky
No možná bude nejjednodušší použít blindu, pokud je dole ve filtru -jako že asi je- uzký konec trubky, tak použít přesuvku a do ní dát blindu. Do té blindy našroubovat normální kulový ventil-jako průchodku. Žádný velký tlak tam nebude, ani se ten ventil nemusí těsnit, ev.průsak půjde stejně do filtru.
www.pkvplus.cz/…
www.pkvplus.cz/…
www.aaaradiatory.cz/…
www.etzbshop.cz/…
pouze příklad, rozměry neznám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2018 10:24 Muž @ LS [7] Re: Losky
Trubka se nenavleče . Součástí ventilu jsou koncovky , lepe je to vidět v řezu - koncovka s převlečnou matkou se vlepí na trubku , tím vznikne spoj s převlečnou otočnou maticí a můžeš šroubovat ventil . V popisu psáno lepení.
Možná vyrobit nějakou redukci na spoj HT - Pvc trubka - např přes okroužky a pod popřípadě lepit na "tvrdo" ale bude to bastlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 20:50 Muž @ Losky [79]
Já právě přímo kohout na HT potrubí neviděl. Jinak 2x jsem vypnul čerpadlo a už nic z akvária do přepadu neteče, tak mám radost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 15:41 R Muž @ vaaclav [7156] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: DavFM
Síla stěny je stejná 1,8mm tak to možná půjde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 15:34 Muž @ DavFM [644] - Corydoras&ApistogrammaRe: Losky
Tohle je ventil na něco jiného, jiný typ trubek, ale možná by šel použít. ALE trubka se dává dovnitř toho ventilu, raději bych si to někde vyzkoušel a osahal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 15:12 Muž @ Losky [79] Re: Jarry
To vypadá, že se trubka na ten kohout navleče a zatáhne tou matkou. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 13:42 Muž @ Jarry [359] Re: Losky
Ventil na 40mm trubku se dělá www.jppool.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 12:25 Muž @ Losky [79] Re: vaaclav
No, voda ve filtru je teď zarovnaná a nad přepážkami je tak 1,5 cm vody. Uvidím. Ale teď možná začnu řešit ten tichý přívod vody do filtru. Ta padající voda 2x40 mm trubkami je furt dost slyšet, jen teda musím omrknout, jestli se vůbec dělá nějaký ventil na 40 mm HT trubku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 10:19 R Muž @ vaaclav [7156] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
Ve filtru máš pořád velkou rezervu, škoda že jsi ty vrchní přepážky nezvedl výše. Budeš se potýkat stále s poklesem hladiny ve filtru protože v něm bude málo vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 08:08 Muž @ Losky [79]
Fotka k příspěvku Tak jsem vypnul na 15 min čerpadlo a nechal vodu ve filtru sednout. Pak jsem postupně dopustil vodu do akvária, nechal zase chvíli odstát a voda sahá až k přepadu do odpadu. Po opětovném zapnutí voda klesla ve filtru ve všech komorách stejně, cca o 4 cm. Takže vyřešeno a moc děkuji. Už to chápu. Teď už můžu vodu dopouštět se zaplým čerpadlem a při výpadku odteče minimum vody.
Jen možná až najdu odvahu pořeším ten kohout na přepadovou trubku, protože ta tekoucí voda mě deptá. Jo a asi nějakou kapsu udělat na vývod přepadových trubek do filtru jako takový předfiltr. Přikládám foto, jak voda stoupne o 4 cm při výpadku elektřiny
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 01:08 Muž @ Losky [79] Re: vaaclav
na tohle jsem se ptal výrobce a prý je to takhle v pořádku. Ještě ale říkal, že v případě potřeby mám vylámat pár zubů z přepadového hřebenu, ale popravdě už nevím, v jaké souvislosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 01:00 Muž @ Losky [79] Re: antiA
takže vypnout čerpadlo a otočit kolenem co nejvíce, aby hladina sahala ve filtru akorát k tomu přepadu? Zároveň ještě jedna věc. Až budu měnit vodu, tak ji měnit za chodu čerpadla? Podle mě by to mělo být asi s vypnutým, ne? Vím, že je to se mnou těžké:)))))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:47 Muž @ antiA [55] Re: Losky
Ještě jednou. Ten prepad do odpadu zvedni. Zvedneš li ho při výpadku el. Energie nebudes mít takovou ztratu vody ve filtru. Při znovu navlbehnuti cerpadla nebude ta hladina tak ponizena......... jak do dubu......

smich


Už teď ti jde ten filtr spravne ale zvysis si tím rezervu při odparu vody. Takto celkem natesno se to řeší u mořských akvariu kde je automaticky doplňování odparu.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:47 R Muž @ vaaclav [7156] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
voda v přepadu je cca do půlky té vodorovné trubky To bych považoval za problém v trubce je jen tolik vody co je hladina v přepadu tedy jestli se nepletu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:39 Muž @ Losky [79] Re: DavFM
když vypnu čerpadlo, tak poslední dvě komory vylezou nahoru až k tomu odtokovému kolenu co vede do odpadum, takže asi do výšky, jakou jsou první tři komory při filtrování a na foto. Bohužel si tím 100% jistej nejsem, protože když jsem tam laboroval s tím odtokovým kolenem, přední tři komory byly zakryté polystyrenem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:37 Muž @ DavFM [644] - Corydoras&ApistogrammaRe: Losky
Tak mě napadá,když vypneš čerpadlo, je ten filtr plný až nahoru nad přepážky? Pokud ano, tak ten přepad nestíhá výkonu čerpadla. A pokud ne, tak to dolij a uvidí se :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:25 Muž @ Losky [79]
Ano, údajně je to kvůli hluku. Samotný otvor toho kolena je pod vodou a voda v přepadu je cca do půlky té vodorovné trubky. V samotném akváriu hluk není, jen nepatrně z těch dírek je slyšet trochu voda. Více je slyšet dole, jak jsou ty trubky omotané izolací, ale to jsme tady už probírali, že by byl potřeba tam dodělat kohout a trošku to poupravit. Bavil jsem se o tom s výrobcem a ten to zase nedoporučoval, že s tím má špatné zkušenosti. Tak jsem to zaizoloval a je to v pohodě a nevadí mi to. Trošku si pohraju s izolací uvnitř skříně a bude to bez problémů.
Jen teď prostě nevím, co mám být zaplavené. Dle mého předposlední komora s vatou by měla být určitě ve stejné výšce jako ty předchozí, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:18 Muž @ antiA [55] Re: vaaclav
Je to kvůli hluku. Kdyby byla trubka zakončena přímé jen směrem nahoru občas se muzou vyskytovat viry které dělají zvuk typický neco jako u starych umyvadel. Takové srrrrrk, glo-glo... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 00:03 R Muž @ vaaclav [7156] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
Trochu nechápu ty vrchní kolena to je kvůli hluku nebo proč. Odteče díky nim při vypnutí čerpadla příliš vody z akvária. Každé koleno navíc brzdí průtok. Pokud tam teče 2000 l/h měly by to ty trubky kdyby byly nahoře otevřené zvládnout v pohodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 23:42 Muž @ Losky [79]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ono je to špatně vidět, ale první tři komory mají stejně vysokou hladinu, pak velký pokles je ve čtvrté a v páté u čerpadla. Ono je vidět, že tam vata je z půlky na suchu. Snad je to teď vidět lépe
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 23:30 Muž @ antiA [55] Re: vaaclav
Neni pravda že mu filtrační medium brzdi vodu ze tam má v 3 a 4 komoře pokles. Ten je způsoben tím odpadem.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 23:25 R Muž @ vaaclav [7156] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
Přepadem to nebude to by jsi musel mít pokles hladiny už v první komoře. Je to použitím nevhodného molitanu který ti příliš brzdí vodu a to ještě není pořádně ucpaný (je ještě modrý). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 23:16 Muž @ Losky [79] Re: Losky
tak jsem tu pročetl asi 30 stránek a jestli jsem to pochopil správně, komory mám dobře udělané, ale je asi problém, že přepad nestíhá dodat vodu, proto je 4. a 5. komora málo zavodněná. Takže asi řešení je zvolnit výkon čerpadla a nebo dodat více vody do přepadu. V současnosti je rozdíl mezi vodní hladinou a hladinou v přepadu asi 4 cm. Takže jediné co mě napadá je, několik zubů na přepadu vylámat (teď myslím u přepadu, který mi saje přepážkou ode dna). Tím pádem pokud dodám dost vody, tak by výška ve filtru měla být ideálně rovnoměrná?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 19:55 Muž @ Losky [79] Re: antiA
Fotka k příspěvku ten tady minule byl a dal tam koleno a zvedl to o cca o 5 cm výš. Asi třikrát to zkoušel a že ok. Já dnes při krmení čerpadlo vypnul a samozřejmě už to teklo zase do odpadu. Tak jsem koleno otočil ještě směrem nahoru a při přerušení to akorát vyšlo k hraně té trubky. Ale když to zase zapnu, tak hladina vody ve filtru dost klesne a filtrační vata je skoro na suchu v předposlední přepážce. Vidíš tam něco špatně?
Já to prostě od výrobce nepochopil a to není začátečník, těch akvárií už udělal mraky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 19:33 Muž @ antiA [55] Re: Losky
zeptej se vyrobce kdyz ti to tak udelal a veris mu.

ten odpad z filtru je nizko. kdyz to spocitam tak nejnizsi prepazka je odspod 25cm kdezto spodni hranu odpadu mas uz od 22-23cm od dna. dle me musis na odpad nasadit koleno zvedne se ti hladina treba na idealnich 33cm (stale se ti voda nebude prelevat pres horni prepazky ktere jsou 35cm vysoke).atd.... atd... atd.....

ale poptej se vyrobce jak na hlucnost, odpad, a celkove fungovani prepadu - externiho komoroveho filtru... platil jsi mu za to......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 19:18 Muž @ Losky [79]
Popravdě ten filtr nějak nechápu. Funguje pochybne. Vypnout elektriku a vyteče mi asi 2 cm vody z akvária dolů do filtru a pak přepadem ven. Takže mi pak voda po spuštění elektřiny chybí, ale nasucho to nejede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 22:50 Muž @ Losky [79] Re: antiA
Jinak u toho čerpadla je při dané výšce průtok 2000L/hod, ale když si vezmu, že to protéká ještě molitanem, myslím, že reálně to bude tak 1500L/hod.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 22:48 Muž @ Losky [79] Re: MartinH
Zkoušel jsem, co to dělá. Tak půl minuty se nic nedělo, pak to chytlo tah a voda ve filtru letěla raketově nahoru k přepadu. Já akorát na ty díry chci přidělat akvarijní hadičky, abych ten hluk trošku eliminoval. Dnes jsem to řádně vše omotal izolací apod a spokojenost. Je to v místnosti trochu slyšet, ale ještě odhlučním skříňku a bude to v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 22:36 Muž @ MartinH [82] - L144 závojRe: Losky
Losky napsal: Ještě se zeptám, k čemu je ta díra nahoře na trubce? ...Musí být nad vodou a je tam kvůli tomu, aby potrubí nezačalo fungovat na principu spojených nádob (ucpěte dírku a vysajte z trubky vzduch). Spojené nádoby používáte třeba při odkalování a teď si vezměte, jaký průtok by to mělo potrubím o takovémto průměru. Filtr by během chvilky přetekl!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 21:26 R Muž @ vaaclav [7156] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Losky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 21:03 Muž @ antiA [55] Re: Losky
to je zas doporucena prutocna rychlost pres filtracni medium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 20:48 Muž @ Losky [79] Re: antiA
Graf mám ;-) Jen mě zajímalo o co jde jak tady lidi píšou o nějakých centimetrech za minutu stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 20:14 Muž @ antiA [55] Re: Losky
jaky je realny prutok filtrem to ti nerekne nikdo jiny nez ty sam... musis si to zmerit..... nebo velmi hrubý odhad viz vyskový graf u cerpadla :-)

ze ty si delas uz srandu.... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 19:59 Muž @ Losky [79] Re: antiA
Staví jen tento systém a osvědčil se. Jinak jak poznám, jaký je reálný průtok ve filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 18:00 Muž @ antiA [55] Re: Losky
nejjednodussi je se obratit na vyrobce.... pripadne prodejce..... to bych radil prvne....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 17:52 Muž @ Losky [79] Re: antiA
Já ho nestavím. Koupil jsem akvárium s tímto filtrem, tak koukám, jestli jde něco udělat jinak než je teď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 17:21 Muž @ antiA [55] Re: Losky
koukam ze stavis akva prepad a moc zkusenosti nemas.......


tady je odkaz... ( www.youtube.com/… ).. mrkni na to...... snad pochopis. a vsimej to ticho....
on tam ma jeste jednu trubku navic. (protoze mel tu lizaci udelat vetsi, musi stihat i v pripade nouze).... to pro pripad kdyby se ucpala ci nejak priskrtila ta hlavni co je plne zatopena (s ventilem).
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2018 17:11 Muž @ antiA [55] Re: Losky
a jak bys to udelal? myslim tim aby byla kompletne potopena (tim padem bezhlucna) a presto pres ni tekla voda. musel bys seridit cerpadlo na presny prutok te trubky a to nikdy nedocilis. proto ten ventil...

ta druha trubka ti bude jen mirne brat malinky nadbytek...... ten nadbytek ti potece po stenach - tise -
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 17:02 Muž @ Losky [79] Re: antiA
A bez toho kouhoutu to nejde, když bude trubka zatopená celá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 12:35 Muž @ Losky [79]
Ještě se zeptám, k čemu je ta díra nahoře na trubce? Někde jsem četl, ze když se ucpe přívod, že to vodu tahá tamtudy, ale spíš si myslím, že to je vedlejší věc.Je to vidět i zde na videu, ale nechápu důvod toho kohoutku
youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 12:33 Muž @ antiA [55] Re: Losky
vsak kdyz akvarium upustis pod hranu prepadu tak nevidim duvod nakratit onu hlavni odpadovou trubku. ale jen o par cm v radu cca 2cm at je potopena a bere vse.
Dale ten skrtici ventil na hlavni odpadovou trubku se instaluje pod akvariem. tzn kousek u filtru. cilem tohoto reseni je aby ta hlavni byla celkove zatopena (tim nebude delat hluk) a pritom ti bude odsavat pozadavoane nastavene mnozstvi vody do filtru. ta druha trubka ti bude uz jenom mirne opravdu mirne stirat hladinu. Pokud by se ta hlavni treba ucpala zujistis to tak ze ti ta druha stiraci zacne hlucet (bude mit vetsi tok).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 12:16 Muž @ Losky [79]
Díky, mrknu na to. Problém je spíš v tom, že je akvárium napuštěné a nejsem si jistej, zda by trubky šly vyndat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 09:04 Muž @ Waaw [20] Re: Losky
Zadej si na googlu a nebo na YouTube "overflow silencer", je tam par navodu co vim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2018 09:03 Muž @ antiA [55] Re: Losky
Na jednu tu prepadovou trubku instaluj kulový ventil. Ten seridis/priskrtis tak aby brala vodu a přitom byla plně zatopena - nazyvejme ho hlavním odpadem. Tím poteče 99 procent vody. Tato trubka je o něco níž/zcela potopena než ta druhá stiraci.

Ta druhá trubka bude jen mírně stirat zvysujicise hladinu. Ale opravdu jen mirne a určuje výšku hladiny v akvariu

Takto je to totálně tiche/neslysne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 07:37 Muž @ Losky [79]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, nově mám nové akvárium a zajímalo by mě, zda jde nějak snížit hlučnost přepadového filtru, který je pod akvárkem. Dno je vrtané a trubky jsem omotal hadrovou izolací na trubky a hluk padající vody se snížil. Zkusil jsem do každé trubky dát plastový řetěz, ale to nepomohlo. Problém je možná v tom, že voda nepadá dolů přímo, ale je tam pak pod akvárkem koleno cca 30 stupňů. Když jsem vyndám krytky přepadových rour, voda tam teče tak ze 30%, proto to čvachtání. Čerpadlo má 4000 L/hod. Podle čeho měříte ty průtoky (cm/min)?
Díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 12:48 R Muž @ ctibum [2241] - Snažím se to nezahubit...Re: Waaw
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 12:41 Muž @ Waaw [20] Re: vaaclav
A ten filtr je provozovan ve stejne vysce s akvariem? Z prezentace to neni moc patrne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2018 12:30 Muž @ Wanderer [367] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Waaw
Je to správná úvaha. S menším průměrem máš větší tlakové ztráty, které musíš někde vyrovnat, tj. rozdílem výšky. U většího průměru jsou tlakové ztráty menší, tj. i rozdíl výšky.
Reklama
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 60

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 95888x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru