02.01.07 14:48:40
Caleb® – odkalování + čerpání vody zpět
Zdravím,
rád bych se Vás zeptal, jaké máte zkušenosti s odkalováním dna a po přefiltrování následným přečerpáním vody zpět....výměna za
čistou vodu proběhne až po odkaleni.
Mám totiž stejný problém, jako zde pár lidí: Abych dobře odkalil dno, musel bych odsát celou nádrž.
Akorát mám strach, jestli nemohu "zamořit" vodu...přece jen je ve dně spousta látek...a navíc o téhle vychytávce se nikde moc
nepíše
Jaké na to máte technické vybavení (jak odkalovanou vodu filtrujete, čím čerpáte, atd...).
Díky moc
02.01.07 15:19:46
logik® – *
to by me taky vazne zajimalo, mam tak 18l nadrz prichystanou na krevetky, jenze zatim slouzi jako odchovna pavich ocek

vzdycky kdyz ji chci
odkalovat tak mam vsechnu vodu pryc uz nez stim poradne zacnu
A odkalovač s punčoškou?
... na vzduchový pohon, voda se vrací okamžitě zpět.
02.01.07 17:11:21
Horác® – odkalování a recyklace vody
To je pravda i když na těch 18 litrů by to stačilo. Horší je, že co to vozí se zn. "made in china", jsou dost mizerné.
02.01.07 17:44:00
Horác® – odkalování a recyklace vody 2
U maličké nádrže bych to samozřejmě řešil jiným způsobem, než který popisuji na svých stránkách. Asi bych odkalil, co by šlo (aby ryby
ještě měly kde plavat :o), detrit v kýblu bych nechal usadit, vodu bych "zfiltroval" např. přes silonovou punčochu a vrátil zpět do
akva ... To celé lze opakovat několikrát - dokud není odkaleno dočista dočista ...
02.01.07 19:58:46
S -
Štěpán® – .
všichni optimisticky předpokládáte, že ta voda ve dně je stejně kvalitní jako nahoře v akváriu...
02.01.07 20:31:52
Caleb® – voda
No Štěpáne to je další věc, která mě zajímá
Máš s tím nějaké zkušenosti nebo připomínky?
vždycky jsem si myslel, že důležitšjší je dostat z akvárka tu starou vodu než kal. zvlášť u malých nádrží?
člověk se pořád učí
02.01.07 21:15:06
S -
Štěpán® – .
Kdysi jsem svoje 80l akvárium odkaloval odkalovačem napojeným na hadici o vnitřním průměru 8mm a vždycky mi tam víc jak půlka vody zůstala.
Tu hnusnou ze dna jsem vylil. Ani mě nenapadlo jí tam vracet, takže jsem nezkoumal, jestli je kvalitní nebo ne.
Akvárium které je tak malé že ani nejde odkalit by se snad k chovu ryb ani nemělo používat!
02.01.07 23:13:31
Horác® – odkalování a recyklace vody 3
to blek: Snažil jsem se odpovědět na otázku, "jak vyřešit situaci, kdy člověk nestihne odkalit vše, co by chtěl". Následnou
výměnu vody
(po odkalování) považuji za samozřejmou.
to Štěpán: recyklace vody při odkalování mi s kvalitou vody v akváriu nedělá vůbec nic (dusitany neměřitelné, dusičnany 10mg/litr).
(I když ... něco by se přece jenom našlo ... téměř po každém odkalování se mi totiž vytřou skaláry ... )
03.01.07 07:36:30
S -
Štěpán® – .
Horác, třeba ty skaláry zavětří náhlé zhoršení kvality vody, a tak se honem rychle vytřou, co kdyby k tomu náhodou v budoucnu už
příležitost nebyla...

Nestálo by za úvahu třeba snížit rychlost průtoku odkalovací soupravičkou? Například použitím zvonu i hadice menších průměrů, nebo
snížením rozdílu hladin nádrže a kbelíku do kterého voda odtéká? Nebo odkalovat na dvakrát – 1 den půl, dolejt čistou vodu a druhý
den půl a zase dolejt čistou vodu???
03.01.07 10:49:03
Caleb® – to blek
Tohle jsem samozřejmě zkoušel....buď má pak odkalovací zvon malý tah a při použití menšího odkalovače zůstane dost detritu ve dně =>
oboje je tedy neefektivní.
Ohledně rozdělení odkalování na více dní (např. na dva dny): Tím bych ale vyměnil více něž 1/3 vody což také neni zrovna ideální...
03.01.07 12:35:16
Horác® – to blek
Caleb už vlastně odpověděl za mě ... Tebou navrhovaná řešení určitě fungují taktéž, ale já jsem sáhl po té recyklaci vody právě
proto, že jsem
1) nechtěl snižovat "sací sílu" při odkalování 2) nechtěl měnit víc než čtvrtinu vody týdně . Používám odkalovač s
vnitřním průměrem 10 mm a občas si docela pěkně zanadávám, jak málo saje. Nedovedu si představit, že bych šel do ještě subtilnějšího
...
14.01.07 18:06:14
Caleb® – zkušenost
Tak jsem výše uvedený způsob odkalování zkusil. Nemám čerpadlo, tak jsem použil dva kýble a filtroval jsem přes několik vrstev silonu
(2x), nechal usadit a poté vrátil zpět. Poté jsem odkalil zbytek a dolil 30L čisté odstáté vody.
Voda je zakalená (dávám to za vinu Starému dnu, které jsem také trochu vycucl). Mám ale pocit, že by byla beztak zakalená.
Snad to nebude pro rybky problém. Do budoucna si nejsem touhle metodou jistej
15.01.07 08:15:49
mirlun® – levný malý filtr s molitanem
také mám malé akva a tak jsem po změně filtru z mechanického na vzduchový(princip) dokoupil hadičku a využil mechanický filtr k
přečerpávání staré vody zpět do akva současně s odkalováním. molitan nepropustí žádné nečistoty a voda, která se vrací, je co do
chemie naprosto stejná, jako byla v akva, protože když sajete vodu "ze dna" není to přesně ze dna, ale ze dna a blízkého okolí.
využíváme tak stejného přístupu jako zde prezentované cedění přes silonky. filtrování přes molitanovou kostku považuji za daleko
účinnější. dávat pozor však musíte na to, abyste proudem přitékající vody nečeřili jinou část dna akvária a nedivili se pak
zákalené vodě. když si na tohle dáte bacha, budete spokojeni. a na závěr: výměnu části vody považuji za samozřejmost.
Víte jak můj známý odkaluje?Umělohmotnou trubičku dá jedním koncem do vody,nasaje pusou,aby trubička táhla vodu do kyblíku a potom
trubičkou jezdí po dně akva,dokonce jí i zavrtává do kamínků(zrnitist8-12mm)a nemůže si to vynachválit.
barca: a zkousela jsi to nekdy sama? vetsinou se ti stane, ze proud vody ti pricucne nejakej kaminek na tu hadicku a pak to netece vubec...
Ano,to je pravda,ale ono se mu to prostě daří.Má asi velké kamínky a docela rychle tou hadičkou pohybuje.Nicméně,já jsem to taky zkoušela a
katastrofa.
Přiměřeně odkalte ze dna kal a doplnte čerstvou(odstátou) vodou.AHOJ
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora