Odkalování
odkalovanim, potazmo vymenou vody se snazime zabranit hromadeni nekterych latek
existuje i reseni odkalovani pomoci rostu tj. ze pod substratem je rost, a pri vymene vody se vypousti vody pres ten rost
pri odkalovani nejenze odstranujeme detrit, ale i kyprime substrat a podporime (prechodne) proudeni ve dne
kdyz neodkalujeme, mohou zacit probihat hnilobne procesy, takze je treba s tim pocitat
ale dost zalezi na slozeni dna, rostlin, mnozstvi a druhy zivocichu, mocnosti dna, zrnitosti, proudeni, bilanci latek/zivin atd.
jinymi slovy, muze to fungovat, ale taky nemusi
Pokud budou prosperující rostliny výrazněji převažovat nad producenty odpadu v podobě rybek, tak bych odkalování neřešil a nechal bych to na rostlinách ať si samy poradí.

Jde mi pouze o odpověď na otázku: Je třeba odkalovat ? Mám 25ku a chtěl bych to nechat pořádně zarůst, takže se přes rostliny vlastně ani moc k tomu dnu nedostanu...
Tož já jsem kdysi dostal od dědy hadičku na stáčení vína.Sloužila mi snad 20 let než mi ji rozkousal pes.Pro účel odkalování velmi vyhovovala oproti plastickým,kterých jsem již mimochodem vyzkoušel X typů a nevyhovovující je hlavně ohebnost.
Kdyz nekdo nema uvedeno od kud je, je pak tezke, aby nekdo poradil konkretneji.
V Praze takove hadice, tedy cire beztlake, kupuji za prijemnou cenu zde:
www.vjrousek.cz
Kdyz na to ale prijde, nasel jsem snadno i Inet obchod s takovymi hadicemi:
www.konekt-hadice.cz/…
Ona cira hadice ma hodne do sebe... i kdyz jednou jsem pochopil i jeji minus, kdyz jsem spatne vyhodnotil jeji konec

.
proc potravinarskou? nestaci zahradni hadice ruznych prumeru, tloustek a barev v libovovlne delce k dostani v Hoby-marketech a nebo
www.mountfield.cz/…?
0 26.05.2011 18:53 Silurus – Hadička na odkalování
Zdravím!Prosím můžete poradit,kde seženu potravinářskou hadici cca 2m na odkalování dna?Týden hledám na netu a bez úspěchu.Koupil jsem PVC hadici,která je tvrdá a špatně se ohýbá.AQ mám 60cm vysoké.Předem dík za radu!
Starší reakce
Taktéž odkaluji každý týden. Snažím se toho odsát co nejvíc. Jinak je tam toho celkem hodně hlavně od rostlin odumřelé listy atd ale to se snažím denně sbírat.
Já dřív taky odkaloval do hloubky, ale měl jsem zrnitost asi 5÷10mm. Teď při zrnitosti 0,6÷1,2 stačí přejet hadičkou po povrchu štěrku a je odkaleno. Ale já bych teď už ani odkalovat nemusel. Většinu nečistot nasaje vnitřní filtr, je v něm asi 10x víc bordelu než dokážu odkalit a musím ho čistit každý týden.
Takže za sebe doporučuju jemnější štěrk, ale s ním jsou 2 jiné problémy - rostliny v něm moc nedrží, je třeba je zatížit a derit je na něm vidět...
odkaluju tydne, do hloubky cca 2cm, protoze mam aquaclay a jilovy hnojivo ve dne, jen pred filtrem to mam bez jilu a tam odkaluju celou hloubku....
navic mam akva dost zarostli takze co neodkalim spotrebujou rostliny nebo bakterky, mam i piskorky i kdyz s aquaclayem je to dabelska kombinace
Odkaluji každý týden,tedy důkladně tak jednou za dva týdny(až odedna),jeden týden jen posbírám odkalovačem bordel po povrchu a hadicí mezi kameny,také mám piskořky-mohu vřele doporučit(dno mám písek o zrnitosti 0,6 - 1 mm)
Starší reakce
Odkalovat můžeš klidně co těch 14 dní, ale vodu měň pravidelně týdně těch 30%.

Velmi dobrej postřeh, ale myslím si, že i s takovýmto dnem se akvárko dá úspěšně provozovat, ale určitě s menším počtem rybek, tak aby ve dně nedocházelo k nežádoucím hnilobným procesům, ale to je volba majitele. Tou hloubkovou orbou se většinou situace jenom zhoršuje, proto bych i zde volil to mírné a hlavně pravidelné odkalení vrchní vrstvy substrátu.

Jasně, špatně jsem si vyložil do odkalování "polechtáním"

.
Z fotek v jeho prezentaci mi připadá zrnitost dna docela velká na "lechtání". Vše bude zapadávat do dna a lehkým odkalováním toho dostane ven méně, než bude záhodno. To je pouze můj osobní názor, hlavně když se jedná o čerstvě založené akva. Udělal jsem obdobnou chybu jako Váza při mém prvním pokusu.
Vždyť jsem kolegovi po přiznání rybí osádky to odkalování doporučil. S Tvým doporučením stran té výměny vody naprosto souhlasím a připojuji se.

Rybek tam máš hóóóódně na to, že je akva zrovinka založený. Měň vodu měň a hodně často, vzduchuj a zároveň kontroluj chování rybek.
Pro romant : Já bych radši s odkalováním začal, ten odpad z rybek tam bude dělat pěkný nepořádek.
To dno můžeš velmi zlehka povrchově polechtat odkalovačem, ale hlavně do něho nerejpej.

Rybky už tam jsou a produkujou.
Pokud v akváriu nejsou ještě žádní producenti detritu, tak bych do dna rozhodně zbytečně nešťoural a jenom vyměnil tu vodu.

Ahoj, mám 9 dní založené akvárium (112 l viz profil). Budu teď měnit 1/3 vody. Mám jí vyměnit formou odkalení nebo zatím raději jen odpustit vodu hadičkou od dna (bez odkalení)?
Starší reakce
půl roku

Já to jednou nechal čtrnáct dní a přes vrstvu kabelu už ani nešlo prohlídnout. Takže tedy platí hloubkově nevysávat aby se neničily bakterie, jesli jsem dobře pochopil
Tak to máš pravdu.

No jo, ale mi co mame afriku s jemny pieskom a bez rastlin tak tam je to asi trochu ine.
Dakujem za radu, nabuduce skusim. Odkalovac mam podobny, takze by to malo ist.
3 16.03.2011 14:42
Xlienka [276] - Amerika Písek do hloubky neodkaluji, pouze z vrchu nasaji odpad co se tam nashromáždil. Používám tenhle
www.akvarista.cz/…. Stačí podržet odkalovač chvíli tak 1-2cm nad dnem a koukat jak to nasává pouze odpad.
Tak toto zaujima aj mna. Vcera som sa trapil s odkalovanim dna /frakcia 0,8-1,2/ a mam pocit ze som to len prekopal. Voda v kybli bola cista a pritom na povrchu piesku sa tvoril taky hnedozlty povlak. Odkalovaci zvon mam 20cm vysoky s priemerom cca 6cm.
Odkalování oblázků dělám jen povrchově ale písek odkaluji hloubkově až na dno AQ. To vše jednou týdně a přesto se vždy kolem pátýho dne začíná dělat na písku u skla zelený povlak. Zřejmě řasa,ale jinde nic. Někde jsem četl že se v pisku drží nějaké užitečné bakterie,tak jestli je tím vysáváním neničím. Písek mám na odkalení povrchu moc jemný, nebo moc široký odkalovač. Zajímal by mě názor někoho kdo má písčité dno,případně jaký odkalovač je na to vhodný.
Starší reakce
neboj vycisti
zalezi len ci sa ti chce cakat?
a takto mozno spotrebujes viac vody ako ked ten piesok preplachnes
ak to mas napustene 4 dni - mozes to kludne vypustit a preplachnut
druhy krat budes vediet

0 28.02.2011 17:03 juroxxxxx – Re: j0hny
nevypral ale som myslel ze ked to je piesok do AQ tak to netreba. a myslite ze sa to vycisti ked budem menit vodu?
Jednoduše hledejte "mléčný zákal"...
To bude nějaké Malawi?
Vypral si to dno ? Asi to bude jedno s druhym.
0 28.02.2011 16:47 juroxxxxx – zakalena voda

dal som to tam asi tak po tyzdni posledneho nateru. a robil som to s polytyrenu,epoxydu a z piesku a na koniec som ho zneutralizoval. AQ mam napustene 4 dni a uz som menil 3 krat vodu a stale sa zakali.dakujem za rady
S největší pravděpodobností jde o uvolňování nějaký složky z toho pozadí. S tím se setkal skoro každý kdo má takový pozadí v akva. Tady pomůže jedině měnit tu vodu a čekat. Pokud by se to za 2-3 dny nespravilo, tak je něco opravdu špatně. Nebylo tam to pozadí daný brzy po natření?
A nebo jsi pozadí doma vyrobené, vyrobil špatně a teď to do vody uvolňuje nějaký maras. Avšak to je jen další z možností, mohou to být klidně i jen ti nálevnící a za pár dní to odezní. to poznáš až tam pak dáš ryby....

0 27.02.2011 23:12 juroxxxxx – zakalena voda
dobry den, mam 120 litrove AQ,dal som tam 3d pozadie co som si doma vyrobil. po napusteni sa za 10 hodin uplne zakalilo do mliecnej farby, potom som vymenil vodu a zase sa za par hodin zakalilo, dnes som vymenil vodu 3-ti krat a uz zase je zakalena. co mam s tym urobit?????? dakujem
Starší reakce
Neodkalovat tak často, nevzduchovat(správně nastavený filtr se postará), více rostlin, nechat akvárko v klidu a nezasahovat do něho tak často, jednou týdně úplně postačuje.

Díky aspon jsem zas o něco chytřejší
Pořád jsme se ale nedostali k tomu jak to udělat aby byla voda čistčí když se na to podívám tak at vidím čirou vodu

Sklo na hladinu, nebo-li tzv. krycí sklo je praktická záležitost, kvůli odpařování vody, vyskakování rybek a koneckonců na něm může být i položený nějaký to osvětlení. Já mám na krycích sklech taky pložený zářivky. Je pravdou, že to není moc praktický, ale svůj účel to splňuje.

toho jsem si vědom

Je to takové provizorní...plánuji totiž pořídit akva o velikosti toho stolku a podle toho investovat do řádného osvětlení...jelikož se stolek nachází pod šikmou střechou z palubek myslím že zavěšení nad akva nebude problém...nebo dat sklo nad hladinu to ještě nevím
Tak než tam budeš dávat další rostliny, tak bych jako prvořadě řešil osvětlení toho akva. Obávám se, že investice do nových rostlin by v současnosti byla vyhozeným penízem, ta lapmička je sice pěkná, ale nedostatečná.

Filtr má průtok docelá dost dobrý mám to zaplé na max

A když ho dám aby výtok byl těsně pod hladinout tak ji dokáže dobře výřit. rostlinky přidávám jen čekám až se rozrostou akva je v začátcích. A co s tím povlakem když se udělá na hladině ?
Takže odkalovat a výměna vody stačí 1 týdně jo ?
Přidat reakci
1 ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46059x