Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Odkalování

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 17:24 R Muž romant [27983] Re: michalt
Jenom dostupná území, kde nikomu svou činností nevadím a tam to vezmu řádně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 17:13 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant
Chápu, to je moc užitečný ukazatel. Díky. Taky mám pocit, že je toho pokaždé tak nějak stejně a ne moc.

Ještě, když mluvíme o nádržích bez rozmetačů hnoje a při přiměřeném množství kalu, provádíš alespoň někdy důkladné odkalení i v hustě zarostlých oblastech nebo se omezíš jen na území, kam se dá jednoduše dostat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.12.2013 11:31 R Muž romant [27983] Re: michalt
Jedna snad praktická. Když odkaluji ve stejným inetrvalu tak nějak obdobně a kalu je tak nějak stejně, nepřibývá, tak to považuji za dobrý indikátor. Posléze si ty inetrvaly upravím jak uznám za vhodné a řídím se tím množstvím detritu, je to taky o tom, dostat to tzv. do oka. Hloubkovou orbu u nádrží, kde nejsou rozmetadla hnoje(živorodky, cichlidy) neprovádím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 11:25 Muž michalt [737] - Miniakvária – Jak a kde odkalovat
Ahoj, část z tohoto vlákna jsem na pokračování prostudoval, ale stále si nejsem zcela jistý, jestli ve své nádrži (25 l, jeden beťák, piskořky, okružáci a levatky v nevelkém počtu) odkaluji smysluplně. Omlouvám se, jestli se ptám na něco, co je vysvětleno hlouběji.

Obvykle neodkaluji hloubkově, protože nechci příliš narušit nitrifikaci a "vyorat" si jílové kuličky. Takže odkalovačem beru spíš povrchovou vrstvu písku (flexiobklady 1-2 mm). Ze stejného důvodu moc neodkaluji v okolí kořenů některých rostlin, abych je zbytečně nevytáhl z písku (některé tam drží jen na dobré slovo a téměř kořeny nemají - např. egeria, glossostigma). Taky mám zadní část nádrže osázenou vyššími rostlinami dostatečně hustě na to, abych se tam s odkalovačem na dno pohodlně nedostal.

Jenže když chci třeba přesadit nějakou kytku a zasadím ji pinzetou hlouběji do dna, zvedne se pak kolem dost hodně malých hnědých částeček, které jsou v hlubších vrstvách písku. Ty si však do minuty sednou zpátky do dna. Není to kal (který by kalil vodu), jsou to opravdu malé hnědé částečky. Jsou to produkty šneků?

Tak nevím, jestli odkaluji správně nebo bych měl být vůči rostlinám agresivnější a odkalovat kolem nich důkladněji. Jinak odkaluji každých 5-6 dní při výměně vody, ale důkladněji vždycky jinou část dna, aby se to zas nepřehánělo.

Taky se v souvislosti s odkalováním mluví o odstraňování detritu, jako výkalů ryb. Třeba, když je v nádrži málo ryb, nemusí být odkalování tak důkladné a časté. Ale co výkaly šneků dna? Když mám několik piskořek (7-8, nevím přesně), ty v mém případě vyprodukují mnohem víc odpadu než jedna střídmě krmená rybička. Ty šnečí výkaly hnojí rostliny nebo je potřeba důkladně se jich zbavovat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 19:37 Muž Mislow [304] Re: patamatix
Hadici jsem taky strkal do vany a natahoval usty. Upustil jsem od toho a odkaluji do kyblu kratsi hadici. Duvodem je, ze mam mix. sterk a obcas se stalo ze se mi to ucpalo a z dlouhe hadice se to spatne dostava. Hadice naprimo je take dobra jen na kumulace, na prohrabnuti podkladu se nehodi, zkousel jsem vyrobit ruzne nastavce, ktere vice ci mene fungovaly, ale nakonec jsem koupil el. odkalovac a bylo to nejlepsi reseni. Hadici ale stale pouzivam na hrube odsani nejvetsiho neradu (pri chovu velkych ryb je toho dost a odkaluji kazdy tyden) a na napousteni akva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 19:12 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: patamatix
ucucnu to tak i já, ale nač se namáhat, když se dá na konec hadice přidělat koncovka, kterou přimontuješ hadici ke sprše - pustíš do ní vodu, pak ji odmontuješ a už odsáváš, pak ji zas namontuješ a napustíš vodu ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 19:12 Muž acik [416] Re: patamatix
já jsem u akva a natáhne to uplně v pohodě manželka,neměj strach,musí to jít :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 19:10 Muž patamatix [408]
No dobře,ale jak se ti podaří natáhnout vodu,v případě vany bys musel sát přes dva hrby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 19:02 Muž acik [416] Re: patamatix
no jeden konec strčíš třeba do vany/wc a druhý konec do akva ne? určitě máš akvárium výš než hajzlík ne? no a tou hadicí pak budeš jezdit pekně nad dnem a je to,do písku není zas třeba vrtat. Já mám 8 metrů dlouhou hadici a frčí to jako blázen
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 18:59 Muž patamatix [408]
No jak odkalovat to si nedokážu představit a že bych rád.konec hadice musím mít přeci níž než spodek akvárko? to bych musel dát nějaké čerpadlo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 18:55 Muž acik [416] Re: patamatix
tou hadicí pak můžeš pěkně odsávat bordel na dně a napouštět...žádné kýble,nikde žádná voda :) i když i takto dokážu vytopit sousedy :-D :-D
patamatix napsal: Tak asi koupím hadici a zkusím to. Zatím jsem nenarazil na nikoho kdo by s tím měl problémy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2013 22:09 Muž luckyway [5] Re: acik
Uz jsem to nasel i s hudbou :-D
www.youtube.com/…

Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2013 22:02 Muž acik [416]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2013 21:56 Muž luckyway [5] – Puncoskovy odkalovac
Muzete mi prosim nekdo hodit odkaz na vyrobu puncoskoveho odkalovace? Rad bych si ho vyrobil, ale nenasel jsem navod. Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2013 05:15 Muž DrChila [243] Re: darka
Otázka času občas bývá někdy dlouhá:-D Stou vestavěnou filtrací nebo i předtím když vestavěná nebyla jsem měnil vodu jednou ročně. Věř a nebo ne ale je tomu tak. Pouze dolývám odpar do filtrace, aby dobře fungovala.
Fungující filtrace může oddálit výměnu vody o dost.
Ryby špindíry můžou výměnu přiblížit taky o dost.
A pravidelnou výměnu kterou chápu proč se dělá je u těch lidí co mají profesi ve stavění akvárek rostliných, takový ty okrasný. Tam se přidává hnojivo CO2 a bůh ví co tam všechno dávaj a je to tam vysvětlený proč se výměny vody dělaj. Například, aby nespotřebované živiny se odstranili z akvaria. Někde jsem viděl i celý postup myslim že na
www.rostlinna-akvaria.cz
A většinou to bylo jen kvůli tomu že inteligentní rodina krmila tabletama(ještě jsem měl ty velký co hodně prášej teď už mám pupínky) a já když přišel z práce tak jsem nakrmil taky a pohroma byla nasvětě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   07.11.2013 23:13 Žena darka [520] Re: DrChila
krevetky který vodu snad nemůžou znečistit i když je jich tam milion
A už jsi tam odkaloval? ;-) Nevím, jak tvoje krevetky, ale moje nadělají skoro víc než živorodky, nechápu, kde se to po nich bere hmm , anebo to v tom hrubém štěrku jen nevidíš a je jen otázkou času, kdy voda přestane být "průzračnou bez zákalu bez zabarvení bez zápachu" ;-) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.11.2013 21:56 Muž DrChila [243]
Pokud se můžu přidat do konverzace... Odkalování dna je zcela INDIVIDUÁLNÍ. Pokud tam má člověk mraky rostlin rostlinky si stím poradí. Jsou to pro ně živiny. Druhý příklad pokud má člověk dobře udělanou filtraci taky odkalovat nemusí viz u mě sání u dna v 126L+33L filtrace. Nikdy sem to neodkaloval. Čistím pouze tu fusakli co mám v té filtraci.
A na druhou stranu pokud nemám hodně ryb v akvariu. Pokud nejsou nějak extra náročný. Pokud nějak extra se nemusí překrmovat. Tak proč odkalovat dno když tam není bordel?

A pokud budu odkalovat u kytek nebo jak to mám říct nebo nedejbože je vytrhávat aby tam člověk odkalil tak se staně něco nečekaného. Rostlina přestane růst, roste hůř, žloutnou listy. Popřípadě rostlinka může i odejít. A to proč? Pokud mi někdo sebere jídlo taky nebudu moc z toho šťastnej. Né náhodou se kytkám říká čističky vzduchu. Samozřejmě že v akvariu to vzduch nečistí ale vodu.

To je stejně individuální jako výměna vody v akvariu. Někdo má dobrou filtraci někdo ne. Někdo má ryby čuňata někdo zase má krevetky který vodu snad nemůžou znečistit i když je jich tam milion. Nač čistit průzračnou vodu bez zákalu bez zabarvení bez zápachu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 21:48 Muž acik [416] Re: Kubasix
sbírat nad dnem můžeš,do dna rozhodně nerýpat už kvůli nitrifikační bakterii,kterých tam moc po zaležení asi nebude... dej akvarku čas,není to za den :)
Kubasix napsal: A kdy asi tak odkalovat poprvé u založeného akva?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 21:32 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a Bucephalandry
A kdy asi tak odkalovat poprvé u založeného akva?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:28 Muž acik [416] Re: matlala
když jsou podmínky oka,tak proč ne že... :)
matlala napsal: ještě doplním že u mě je to třeba klidně jen jednou za 2-3 mesíce
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:27 Muž matlala [798] - RostlinyRe: acik
ještě doplním že u mě je to třeba klidně jen jednou za 2-3 mesíce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:27 Muž sinda [40] Re: grunda
Máš pravdu,odkalovat je třeba, já když vynechal odkalování,tak naběhla řasa,takže odkaluju jednou za 14dní,kde nejsou kytky pěkně do hloubky(2 až 4cm) a okolo kytek jen na povrchu.Měl jsem strach,jak budu odkalovat ten porost Sagittaria subulatky,ale jenom přiložím bateriový odkalovač a nechám bordýlek nasát,tam ho je vždy nejvíc.Bateriový odkalovač mam pro to,že než bych vyčistil AQ klasicky zvonem,tak ho určitě vypustím....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:26 Muž acik [416] Re: matlala
to je pravda :) opravovat to nebudu,však pochopit se to da :-D
matlala napsal: ale to není odkalování :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:26 Muž matlala [798] - RostlinyRe: acik
tak tak, když je třeba, ale to není odkalování :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:25 Muž acik [416]
já po 3/4 roku ještě dno neodkaloval a ani neplanuji... jen posbiram bordel po dnu. Odkaluji pouze lehce nad dnem... prezazovat rostliny kvůli odkalovani?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:12 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Aforte
zatím nebylo třeba rýpat do dna, je v něm ještě jíl, navíc nemám šutry, ale kongo (neboli výběr z liaporu od známého a člověk se s tím nemusí sr**t)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 19:57 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: matlala
Já osobně bych tohle neudělal. I u silně zarostlé nádrže s minimem ryb a krevetek je nutné občas odkalit. Hlavně mezi kobercovkami..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 19:54 Muž matlala [798] - RostlinyRe: fido16
klidně i dýl, já už neodkaloval ani nepamatuju, nějaký rok to u té 200l bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.11.2013 17:50 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: lhajek
pleteš si pojmy s dojmy, i rostlinné akva se odkalují, jen neodkaluješ dno, ale lehce nad kytkami. Odkalování není jen kvůli rybím hov..m, ale odsáváš i opadané listy, řasy atd. ;-)
a to plácání o vytrhávání kytek jsi nemyslel vážně, že ne no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.11.2013 17:46 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: grunda
Když je 90% dna pokryto rostlinami tak je jako kvůli odkalování mám co 14 dní vytahat? Přijde mě to jako hloupost tvrdit že by se mělo odkalovat aspoň co 14 dní. Odkaluji jen když přesazuji rostliny, jinak není kde odkalovat. Pokud se jedná o rostlinné akva, kde sjou ryby a krevetky jako doplněk tak se podle mě nemusí vůbec odkalovat. Jinak pouze když se dělá nějaká větší úprava v akva pokud půjde o společenská a nejjednosdušší to bude v chovných akva, kde rostlin bývá pomálu a nebývá ani dno - jen se to odsaje :)

Tím jsme ale úplně někde jinde o tématu kořenů v akva ....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 17:09 Muž fido16 [631] Re: grunda
Moje řeč :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.11.2013 17:02 Muž grunda [1781] - Cichlidy
odkalovat je třeba, ne žádné rytí do hloubky, ale pěkně na povrchu, aspoň 1x za 14 dní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 17:02 Muž fido16 [631] Re: kofejn
nemůžu posoudit. Liapor jsem ještě neměl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:55 amrtin Re: fido16
Opravdu jsem minulý týden poprvé odkaloval od založení(květen l.r.) a i když jsem se snažil to brát důkladně(tam kde to šlo),tak tam moc bordelu nebylo.Za to může ta spousta rostlin...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:54 Muž kofejn [963] Re: fido16
V liaporu to snad ani nehnije.
OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:45 Muž fido16 [631] Re: fido16
Ale samozřejmě neřikám že to nejde :-) (OT)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:45 Muž fido16 [631] Re: kofejn
Nj na povrchu uvidíš prd apíš bych to prohrábl :-) tam by toho bylo. Osobně si nedokážu představit že bych neodkaloval půl roku to by tam nebyl substrát ale močůvka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:33 Muž kofejn [963] Re: fido16
Půl roku nedkalovaným dnem asi neposloužím, ale našel jsem fotku po roce rybicky.net/fotogalerie.php… a třeba 14ti měsících rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:25 Muž fido16 [631] Re: michalt
Když čistíš např sklo nebo právě odkaluješ :-) Jako sám od sebe se hýbat nebude to je jasné. Ale přichycení není na škodu. Já jsem skoro vždy rostl když jsem něco dělal a omylem jsem do něj drbnul a kořen se mi vyvrátil :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: fido16
Proč to není zrovna ideál? Mám docela rovné dno a za dva měsíce jsem nepozoroval prakticky žádný pohyb. Jakým mechanismem by se mohl pohnout?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 16:02 Muž fido16 [631] Re: amrtin
Půl roku neodkalovat? To bych nechtěl vidět jak vypadá dno :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2013 13:49 R Muž romant [27983] Re: Pavluška
Na jemnej písek je dobrej systém z tlustýho do tenkýho, prostě nejdříve nějakou trubku a na ní přidělanou tu hadici, aby se ten písek v té trubce zatočil, ale do hadice už se nedostal. Ono to bude jako s každým, když se to dostane do ruky, tak to půjde i s tím co máš, jenom to bude chtít dostat do ruky ten správnej grif, ale to Tě naučí až čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2013 13:43 Pavluška – odkalovač
Ahoj, snažím se zjistit nejvíc info než si založím větší akvárium, teď máme 70 l, na dně takový obyč.říční písek - větší zrnitost, takže mi nedělá problém vysát ze dna pouze kal s obyčejnou hadicí s trubkou a zvonem na konci - asi ten nejlevnější obyčejný odkalovač... V novém akva bych chtěla nějaký jemnější písek, ale to by mi tenhle odkalovač vzal i s tím.. tak se chci zeptat jestli máte někdo zkušenost s tím jemnějším dnem a jakým odkalovačem ho čistíte??
Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 17:40 Žena Jaffi [91] Re: nickietwisp
Taky doporučuju vše profouknout, bohužel nevím, jak typ zvonu mám já, ale saje velmi dobře. Je to nějakej obyč, řekla bych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 16:56 Muž acik [416]
ja mam akva 7 mesicu v provozu a muzu rict,ze jsem nejak extra dno neodkaloval,radeji posbiram bordel co se vali po akva a to je vse. Mam rad,kdyz jsou nitr.bakterie v klidu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 16:55 Muž RBeil [174] Re: nickietwisp
Tak přidělat/prodloužit hadici ať je až úplně nazem klidně ještě ať něco leží na zemi, spád bude delší a tím i větší sací "výkon"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 16:50 nickietwisp Re: Horác
No jediné z tvého výčtu mě napadá malý rozdíl hladin. Ale větší rozdíl už udělat nedokážu. Akva je na skříňce a kýbl na zemi. Když tam dám třeba lavor, tak se o pár cm sníží. Jinak hadice je průchozí a žádné velryby to taky nejsou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 15:18 Muž RBeil [174] Re: nickietwisp
skuz se podívat na takovou tu klapku co je nahoře (jak je napojena hadice) tak sundej hadici a profoukni to nebo nějak propláchni proudem vody nebo se podívej jestli při odkalování nemáš zlomenou hadici, mám ten stejný odkalovacý zvon a cucne mi to rybu 2cm vzdálenou od zvonu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 11:28 Muž Horác [3942] Re: nickietwisp
Nějak si neumím představit odkalovač, který by si nedokázal poradit s odsátím rybího trusu nebo dokonce (nadrobených) řas. Není chyba někde jinde? Malý rozdíl hladin? Ucpaná hadice? Extrémně velké exkrementy extrémně velkých ryb (velryb)? :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2013 13:12 nickietwisp – jak odstranit nečistoty ze dna (nemyslím detrit)
Ahoj.
Mám dva odkalovací zvony Fluval Edge (úzký) a Marina (široký) a ani jeden mi nefunguje tak, jak bych čekal. Respektive bere to fakt jen detrit, kterého ale nemám moc. Mám Malawi s jemným pískem a odkaluji pravidelně. Problém je, že potřebuji odstraňovat kousky řas, které setřu ze skla nebo větší zbytky trusu a ani jeden zvon to nebere, protože to sání nemá takovou sílu. Někdy se udělá na písku řasa, kterou normálně rukou "nadrobím" a pak bych jí potřeboval něčím nasát. Naopak to bere spíš ten drobný písek, ale to co chci moc ne. Viděl jsem i nějaké elektrické, ale nevím jestli to má smysl.
Díky za nápady, jak na to.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 45997x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345-odkalovani?od=501