Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Axolotl mexický

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Žáby, Mloci 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Axolotl mexický
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 16:48 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Aneta
Já mám čolky a krmim je klidně jednou za čtrnáct dní, jednou za tejden je to ideál... jedna zizalka na tejden úplně stačí.. nesmis ho prekrmit... naopak, radši míň.. moje colci by musely už několikrát umřít hlady, když nedostaly párkrát i tři tejdny nic :)
Jinak zkus krmit zivyma dafniema, krásně po nich startuje a neodmitne je :)
Vymenit komplet vodu a pridal bych mu tam pisek na dno.. a nějaký rostlinky - kryptokoryny, ať to nejni taková nuda, plovouci rostlinky taky supr prostě mu to nech zarust....
Jinak zbytky potravy musíš odstranit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2018 15:52 Aneta Re: aladar
Ty nitenky tam jsou proto, ze jsem se snazila aby alespon neco snedl. Potom jsem normalne odsala, takze byl v ciste vode. Jinak vodu se snazim vymenovat casto. Ale stejne mi hrozne malo zere. Ikdyz mu dam zizalu, tak ji sezere a do pul hodiny vyzvrati. Bojim se ze ten tyden bez jidla uz nevydrzi.
Ale stejne mi nezbyva asi nic jineho nez pockat. Muzu alespon nejak pomoci axikovi, kdzy budu regulovat teplotu vody? Dekuji za odpoved :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   29.07.2018 12:30 Muž aladar [902] - ObojživelníciRe: Aneta
Milá Aneto. Pokud mi zrak slouží, vidím na dně mnoho patentek. Tyto larvy žijí, podobně jako nitěnky, v co nejvíce znečištěné vodě kvůli vysokému obsahu bakterií v bahně, kde zavrtány se jimi živí. Odtud jsou vyloveny, proprány a prodávány. Tyto bakterie, koncentrované v těle patentky produkují jedovaté výměšky a po smrti v trávicím traktu se tvoří další toxiny. Ty patentka vylučuje a po své smrti se vše rozšíří do vody. Ax tedy nemusí jíst, aby byl úspěšně otráven. Na rozdíl od ryb mají mimořádně citlivou a lehce napadnutelnou trávicí soustavu. Tento handicap, vzniklý v čistých horských jezerech je v zajetí jejich zabijákem č 1. Takže vyčistit nádrž, často vyměňovat alespoň čast vody a případné prokysličení není na škodu. Samozřejmě nekrmit min. týden, raději dva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2018 11:02 Aneta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, mám rok stareho axika a uz delsi dobu mi nechce moc zrat. Asi uz mesic srzere potravu pouze z pinzety, jinak si ji nevsima, jako by ji nevidel nebo co. Ale ikdyz treba sezere zizalu, tak ji do pul hodiny vyzvrati. Ale posledni tyden mi nechce zrat vubec. Zizalou mu krouzim pred tlamkou, ale on je netykavka :( rozhodne neni prejezenej, protoze se posledni mesic poradne nenazral. A jeho zabry jsou taky takovy podivny. Nevim co mam delat, mate nejake rady? :( celkove se pohybuje tak zeslable.

Akvarko cca 30 litru, mam filtr, kyticku a holy dno.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2018 20:27 Muž Sims [3] Re: Sims
Axika sme osamostatnili od ostatnych rybiciek, ostal hladovat dalsi tyzden a teplotu sme uspesne drzali na 22 stupnoch. Vcera si uz ďobkal do pinzety a dnes sa aj uspesne najedol hovadzieho srdcia.

Snad sa uz vyliecil potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2018 22:42 simona22 Re: aladar
OK, děkuji moc, moc, moc :-), hodně jsi mi pomohl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2018 21:46 Muž aladar [902] - ObojživelníciRe: simona22
Ahoj. Žábry jsou sice vnějším indikátorem zdraví axolotlů, ale nechovají se zřetelně. Často opadávají či se deformují z jiných příčin, než je trápení tvora. Jejich pohled, výraz a čisté oči říkají, že je vše v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2018 12:01 simona22 Re: aladar
Ahoj Aladare, krm málo jsem pochopila, ale co jsi myslel větou "víc než žábry sleduj jejich oči". Myslel jsi tím zda oči vypadají zdravě nebo vnich mám pozorovat něco jiného? Asi blbá otázka, ale ty za ty roky chovu v tom máš jasno :-) já se s axolotli teprve zžívám ;-). Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2018 22:25 Muž aladar [902] - ObojživelníciRe: simona22
Simčo, život a vývoj neurčuje naše myšlení.Pravidla jsou pro jiný typ lidí. V přírodě jsou axové často týdny bez příjmu potravy. Jejich chov je o intuici a pochopení jejich potřeb. Není to vůbec těžké, stačí je mít a vnímat je. Krmení jsme probrali, žádná čísla nejsou, jediné, co Ti za ty léta chovu od mala můžu říct, nestresuj se , poznají to, krm málo a víc než žábry sleduj jejich oči.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2018 21:56 simona22 Re: aladar
Aladare děkuji, ale jak tedy často a kolik asi krmit(kolik žížalek,masa, červů). Ano přišlo mi, že kdybych nabízela ještě, prostě by jedli. Mám je nechat raději chvíli hlady? Díky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   27.04.2018 21:08 Muž aladar [902] - ObojživelníciRe: simona22
Ahoj. Příjem potravy, druh a frekvence. V minulosti jsem zmínil ženskou tendenci vykrmování,tentokrát vidím selský rozum. Jako malou výhru v chovatelské loterii beru ochotu Tvých axů spolknout celé moučné červy, jelikož je sice umí zpracovat všichni, ale většina je plive.Žížaly jsou celý rok, jen je třeba delší rýč :-) S krmením hodně zabrzdi, články na netu píše kdo chce. Pokud Ti mohu napsat pravdu a zkušenost s nemocnými axy v terénu, ti přežraní koukají na dno a mají slabou frekvenci pohybu žaber. Pak se snaží dostat se z toho a polykají či spíše vcucávají vše ze dna v naději, že se jim uleví. Většinou se jim to podaří, nejsou li potom alespoň týden krmeni a jejich šťastný výraz by se dal srovnat s Mr. Beamem po vydařené akci. Závěr: axové zvedají hlavu při každém pohybu v místnosti, nebo se soustředí. Jsou lovci z prostředí, kde toho moc není, jdou tedy po všem.Časté krmení je pro ně stejně zničující jako denní zálivka pro rostliny. Krůtí je ok. Dobrou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.04.2018 15:49 simona22 – krmení
Ahoj všem, potřebovala bych poradit ohledně krmení svých axíků. Své axolotly krmím dvakrát týdně (nemám vymezeny určité dny ani hodinu), prostě jak si vzpomenu. Krmím občas (krutí maso, krutí játra a krutí srdce), nyní převážně žížaly, ale teď jak se začne oteplovat, jich asi moc nebude a krmím i moučnými červy (axíci mi je baští). Nitěnkám a patentkám se vyhýbám, ještě je nikdy ode mě nedostali. Ale stále mám problém s množstvím potravy, nejsem zkušený chovatel, jsem začátečník a nerada bych udělala chybu. Na internetu jsem už prošla, co se dalo i anglické stránky, ale všude je jen napsáno čím krmit. Asi na dvou stránkách jsem četla, že se axolotl má krmit, dokud jí a potravu neplive nebo nevyvrhuje, což se mi zdá jako pitomost.
Když jsem krmila žížalami snědli přibližně 6 - 7 ks (středních), moučné červy 8 - 10 ks, ale nevím, zda je to moc nebo málo, mám takový pocit, že kdybych jim přidala stále by jedli. Ale nechci jim nijak ublížit. Jeden z mých axů, pravděpodobně samice požírá štěrk, někdy má tak plné bříško kamení, že má problém vyplavat k hladině se nadechnout, proto mám strach, aby kameny nežrala třeba z hladu :-(. Proto prosím o radu zkušené chovatele. Děkuji všem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2018 08:46 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: deecevans
Čistou houbičku na nádobí a pěkně krouživými pohyby opakuj z vnitřní strany AQ dokud nezmizí. :-P :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2018 08:26 deecevans – Řasa
Fotka k příspěvku Ahoj, u Axe v akva se mi začala tvořit řasa. Je to 60l, je tam sám, bez rostlin. Dá se toho zbavit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.04.2018 23:02 -
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.04.2018 20:35 Muž Shimamoto [492] Re: Sims
U větrákového chladiče bys musel sundat kryt, je to vlastně o zintenzivnění odparu a samozřejmě, snížení teploty o další cca. 3 - 4 °C. Umístění akvária nízko nad podlahu také sráží teplotu o 1 - 2 °C. Teď by ti to pomohlo skvěle, ale opakuji - co bys dělal, až udeří OPRAVDOVÁ vedra? Možná tak omotat akvárium mokrým hadrem a fučet na to velkým větrákem a sehnat si služku na vyměňování pet lahví...

Takže ten drahý (a také hodně žeroucí) chladič je pro tebe asi jediná možnost, pokud trváš na chovu axolotla. Jsou ale i jiné druhy zvířat, u kterých bys to nemusel takhle lámat přes koleno - pokud máme zůstat u vodních obojživelníků, tak např. drápatka vodní, snáší mnohem větší teplotní rozsah, než mloci;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2018 20:34 Muž Sims [3] Re: Shimamoto
skusali sme vcera dat mu dazdovku, sledoval ju a raz do nej dobol, ale potom sa uz o nu nezaujimal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2018 19:14 Muž Sims [3] Re: Shimamoto
Chladenie je v stadiu riesenia. Zvazovali sme bud obycajny sestventilatorovy set za cca 40 Eur alebo potom klasicky chladic do akvaria, toto riesenie je uz vsak cca 300 Eur tak hladame po internete ci neexistuje nejaky iny sposob ako chladit akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2018 17:47 Muž Shimamoto [492] Re: Sims
Když se ti už teď takto rychle přehřívá byt a nemáš možnost dát akvárium na chladnější místo (např. chodba, sklep), pak zvaž, jestli má vůbec cenu axolotla (nebo kteréhokoliv jiného vodního mloka) chovat. Co bys pak dělal v létě? Neustále to řešit pet flaškami s ledem je Sysifovská otročina bez kloudného trvalého výsledku...:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2018 15:27 Muž Sims [3] Re: Shimamoto
rybky sa do neho pustili len pred vcerom ale potravu neprijima uz dlhsi cas. Zil bez rybiciek no prestal jest tak sme mu tam dali par rybiek ze ci nezacne lovit.

Chladime preto lebo ako prisla jar a do okien sa obulo svetlo tak mame v byte okolo 25-26 stupnov co je pre axika uz dost. Akvarko je mimo dostah priameho slnecneho ziarenia.

Svietit mu nesvietime vobec, kryt tam je len kvoli zamedzeniu jeho uteku a kvoli detom :-)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2018 00:35 Muž Shimamoto [492] Re: Sims
Stres z oštipování od ryb může být velmi dobrý důvod k odmítání potravy, nemyslíš? Rybky z akvária dej okamžitě pryč, nech mloka tři dny v klidu bez krmení, a pak mu nabídni superlahůdku většiny obojživelníků - pořádnou žížalu.

Jinak, proč TEĎ chladíš petkami? Ty snad žiješ v tropickém skleníku s teplotami kolem třiceti? Ledové petky jsou nouzové záchranné řešení, když udeří největší vedra. Neustálé kolísání teplot, které tímto chlazením způsobíš, je mnohem horší stresový faktor, než stálá pokojová teplota mírně nad dvacet. Když z akvária odstraníš ten svůj kryt, voda se odparem ochladí o dobré dva stupně. Axolotlovi opravdu svítit nemusíš a když nebudeš mít vodu těsně pod okraj, z akvária ti určitě neuteče;-)

Edit: Patentkami nekrmit už nikdy více - je to pro obojživelníky svinstvo největší (hned po nitěnkách)!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 21:02 Muž Sims [3] Re: Sims
Fotka k příspěvku este prikladam jeho aktualne ´vznasanie´
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 20:55 Muž Sims [3] Re: Sims
Fotka k příspěvku oprava, mame ho 6.mesiac, za ten cas stihol narast z 10cm na cca 19cm
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 20:50 Muž Sims [3] Re: ctibum
Fotka k příspěvku rozmery akva 100x40x40, davame mu mrazene flase na ochladenie, cca o mesiac mu chceme kupit ochladzovac vody. axik bol nauceny na pinzetu aj ruku, potom postupne prestal jest z pinzety a zacal vo velkom lovit rybky.teraz nejedol asi tyzden, predtym zjedol asi tri male rybky behom dvoch dni. Mozno nie je hladny, co je vsak zvlastne, ze vcera sa mu gupky snazili okusovat ziabre, dovtedy si na neho netrufli..zatial sa brani, uteka, ale nie je voci nim agresivny. mohol by byt chory? zatial sa neprevracia
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 19:45 R Muž ctibum [6872] Re: Sims
Ahoj... Prezentace nádrže, kde žije, by pomohla. Nebo alespoň celkové foto a pár informí... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2018 19:41 Muž Sims [3] – Axolotl nepapa
Ahojte, chcem sa opytat ci neviete poradit ohladne axolotla, ktory nechce papat. Mame ho asi 3 mesiace ale zatial nebol s nim problem. Papal vsetko mozne, mrazene patentky, ziabronozky, zive cervy a lovil aj rybky. Posledny tyzden vsak odmieta akukolvek potravu aj ked sa krmi pinzetou ani si nelovi potravu. Teplotu v akvariu sa mu snazime ochladzovat. Uvitam kazdu radu. Dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.03.2018 15:44 simona22
Fotka k příspěvku Letos první žížalky, holky třeste se bude bašta hop
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 15:34 simona22 Re: RE5PEKT
Díky vyzkouším :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 11:52 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: simona22
Netýká se to pouze situace po výměně vody? To je filtr zavzdušněný. Může pomoci, když to dáš na plný výkon a vylítají z toho bublinky a pak to stáhneš zpátky na minimum a už je to ok. Ale nevím, jaký máš filtr.. je možné, že tam podtlakem vznikají při snížení průtoku bublinky permanentně (u těch filtrů se neomezuje výkon motorku, ale škrtí se průtok).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2018 11:18 simona22 – filtrace
Ahoj, chci se zeptat, mám vnitří vodní filtr, který lze regulovat, ale když jsem jej dala na minimum, aby proud vody nebyl tak silný zdálo se mi, že je moc hlučný, tak jsem to dala asi tak do středu, hluk se mi zdá, že je menší, ale teď více proudí. Nebude to mé axolotlí slečně vadit? Díky za info.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2018 01:13 Lucie Š. Re: aladar
Díky moc za radu, počkám a uvidím co to bude dělat. Dnes se mi snad zdá, že to nemá tak naběhlé jak na fotkách. Jinak jak píšete on je myslím opravdu pěkný, zdravý, žravý, krásné syté červené žábry, více než na fotkách. A jestli můžu něco k těm dotazům soukromou poštou, jak říkáte, na jednu stranu to chápu, že se lidi bojí rejpalů, těch je všude víc než dost. Ale veřejně to zas pomůže více lidem. Já taky sjíždím internet, fotky kde co, jestli se s tím někdo nesetkal, popřípadě jak to dopadlo. A jsem vděčná za každou radu, přece jenom to není tak známé a běžně chované zvíře. Ještě jednou díky. Lucie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.03.2018 15:25 Muž aladar [902] - ObojživelníciRe: Lucie Š.
Ahoj, v tomto případě bych to zatím nechal být. Vyšetření obsahu znamená propíchnutí a výsledky by byly později než následky. V tuto chvíli a myslím že i později nepůjde o nic nebezpečného, jedinou škodu to může nadělat při náhlém samovolném prasknutí, ale i to by asi přežil. Podle fotek je v naprosto špičkové kondici, oči, pokožka i žábry mají dobrou barvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.03.2018 15:05 Muž aladar [902] - ObojživelníciRe: Simona
Občas se stane, že i vyspělý tvor koupí něco intuitivně. Důležité je požádat o radu lidi, kteří mu, či jí v jejich nadšení nepodrážejí nohy. Už to je, na co se vracet. Je to holka pearlgolden, je vykrmená trochu víc a nemá dobré žábry, což je u této formy typické. Byli vyšlechtěni pro potěšení, evolucí jsou oprávněně odstrčeni níže.Krmení je na každém, méně je více, nárazově občas třeba překrmit, je to jejich přirozenost.Játra jako alkohol u lidí, malé množství prospívá.Samota či ne je dvousečná, ale lepší je malá skupina. Osamocen nemá soc. chování a v hejnech zas někteří podléhají stresu.To je evoluce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 14:31 Lucie Š. – Bulka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, dobrý den, nedávno jsem se tu ptala na pochroumanou nohu u svého axe, to už je v pořádku. Ale měla bych dotaz, ten stejný axík má na jedné straně u papule bulku, má to od prvního dne co jsem si je pořídila. Ale nebylo to nijak velké a tak jsem si řikala, že počkám, že to může být jen nějaká malá deformace. Ale jak roste, tak se mu to zvětšuje. Přikládám fotky, na té kde je vyfocený zespodu je vidět ložisko té bulky, ale dříve jsem si nevšimla, že by to měl. Nesetkal jste se s tím někdo? S vetem jsem domluvená, že pošlu fotky, ale není to jejich specializace. Vypadá to jako puchýř, když se otře o sklo, tak se zdá, že to má naplněné tekutinou. Předem díky za každou radu. Lucie
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.03.2018 13:04 Muž Yirka [9118] Re: Simona
1. Nejsem odborník na Axolotly
2. Je neskutečná hloupost si něco živého koupit a pak teprve zjišťovat o čem to je
3. Základní informace zde: rybicky.net/atlasostatnich/axolotl_mexicky
4. Určitě se někdo ozve s doplńujícími odpověďmi
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2018 12:54 Simona – axolotl
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, vím, že je tato diskuze staršího data, tak snad mi někdo odpoví :-) . Včera jsem byla ve zverimexu a viděla jsem tam stvoření, kterého jsem v životě neviděla - Axelotla, hned jsem se do něj zakoukala a musela jsem si jej odnést domů. Mám na vás pár dotazů. Za prvé mě zajímá pohlaví. Jde o samičku nebo samečka? (akvárium je dočasné) Vypadá jako silný jedinec? Druhá má otázka směřuje ke krmení, zde jsem se dočetla, že se nesmí přejídat ( krmit max. 2x týdně) a že se mám vyvarovat nitěnkám a patentkám, ale co mě zajímá je jak velká má být porce :-) , kolik toho zbaští. A poslední dotaz mohu mu dát třeba krutí játra? Předem děkuji za odpovědi a děkuji za tohle fórum je parádní. palec
EDIT- Pardon ještě jeden dotaz nevadí mu samota? Může být osamocen?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 16:14 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lucie Š.
-dle předpokladu se jedná pouze zhmoždění ,proto jsem vám uvedl "vždy ale záleží na typu a rozsahu poškození"
-hubenost/ symetrie tam je ,tak akorát ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 15:58 Lucie Š. – Noha
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ještě přikládám fotky, které jsem teď cvakla. Ten otok je už skoro neznatelný, tak těžko říct jestli je to zlomené, nebo to má třeba jen nějak pohmožděné. Jinak můžu se ještě zeptat, jestli se Vám nezdá hubený? Krmím zatím skoro každý den, převážně žížaly, párkrát file, ale to jim moc nejede, patentky taky moc ne. A loví si rybky. Tak se dá říct, že jsou na rybkách a žížalách, mám něco přidat? Díky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 15:27 Lucie Š. Re: lacewings
Dobrá, děkuji. Dám tomu pár dní a uvidím jak se bude hojit. Někde na zahraničním fóru jsem četla, že ty zlomeniny jsou horší, že se tělo brání ( infekce, deformace) a je lepší nohu odstranit a nechat narůst zdravou, i kvůli delšímu stresu z bolesti. Ale on to nemá otevřené, otok dnes lepší. Ale příjde mi to moc radikální a také bych se bála zanesení infekce a tak. No uvidíme, je mi ho líto. Ty informace jsou ve všem tak různé. Ještě jednou díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 14:28 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lucie Š.
-ano ,tyto případy úspěšnosti jsou
-regenerační schopnosti jsou u "axíků" vysoké ,po celou dobu života ,na rozdíl od jiných živočichů
-vždy ale záleží na typu a rozsahu poškození ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 13:10 Lucie Š. – Noha
Pěknou neděli všem, chtěla bych požádat o radu. Můj axík si nejspíš zlomil zadní nožku. Všimla jsem si toho dnes v noci, musel to mít chvilku. Nohu má volně, ale nechodí na ni, má nateklé kolínko, dnes ráno už méně oproti noci. Normálně dnes jedl. Můžu mu nějak pomoc? Četla jsem, že je snad lepší rovnou amputace, kvůli možným plísním? Do toho se mi popravdě nechce, mám strach abych mu ještě neublížila, ale pokud je to pro něj lepší, tak bych musela, ale děsim se toho. Můžete poradit co dělat? Setkal jste se někdo s tím, že se zlomená noha v pořádku zhojila? Jinak je to mlaďas, mám dva krátce, tak měsíc. Předem moc děkuju za každou radu, názor. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2018 10:50 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lucie Lucie
-nejde o žádnou abnormalitu
- gen. pigmentace ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 10:07 Lucie Lucie – Kožní nemoc axolotla?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, co se děje u mého axika/co je špatně (přikládám fotky),má něco málo přes rok a tohle se mu rozšiřuje tak od března/dubna 2017 a nevím, co s tim dělat. Bříško má čisté, postižené má hlavně končetiny a hlavičku.
Děkuji za odpovědi,
Lucka:)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2018 12:00 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Aneta
Dno vypadá čisté, ale co píše Anthrax je pravda, bez dna se ti bude V TVÉM PŘÍPADĚ lépe udržovat kvalita vody. Štěrk určitě nepropírej, to jsem myslel, kdyby byl nový.

Buďto dělat častější výměny vody, nebo doplnit akvárko do plna. Popravdě tu moc odborníků přes axotly není. Nevím, kterou kytku by žral a kterou ne. Kytky by ti totiž také přispěly ke kvalitě vody.. možná by připadaly v úvahu nějaké kryptokoryny. Asi nejlepší by bylo najít axotla v atlase a dole můžeš dát zobrazit nádrže, kde ho lidé chovají a třeba tě něco inspiruje, najdeš nějakou rostlinku, kterou nežere a která by ti fungovala i bez světla. Případně, pokud najdeš nějakou pěknou nádrž s axotlme, zkus napsat majiteli, jestli nemá pro tebe nějaké postřehy. Pokud není finanční důvod nemít světlo, určitě bych ho pořídil, třeba www.profiplants.cz/… dělají i delší.
EDIT: Jsem to zamotal docela. Buďto rostlinky a dno (myslím, že lepší varianta). Nebo bez dna a jen nějaký ten anubias na kořenu (ale to by pak asi chtělo filtr s větším objemem filtračních hmot, protože by pak kvalita vody stála na filtru a na pravidelných výměnách části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2018 10:50 R Muž Anthrax [4739] Re: Aneta
To chce častější výměny vody a ne tak razantní. Kdyby jsi měnila týdně 1/3 - 1/2. Bylo by to lepší. Ta slepá hladina je pouze následek a filtr tedy příčinu nevyřeší ale čeření hladiny není na škodu. Přidal bych mu tam nějaké tuholisté rostliny třeba to pomůže. Nehnije ti něco v tom dnu? Je to celkem hrubé, to asi nejde odkalit co? Já bych odhadoval, že tam zapadává bordel a pak se ti kazí voda. Chtělo by to nádrž s holým dnem (ten anubias se dá připevnit třeba na kámen nebo kořen), nebo něco trochu jemnějšího, ale zase ne moc jemného.

Edit: Ty tam nemáš žádné osvětlení? To ti tam kytky moc neporostou.

Edit: 2 Vodu doplň normálně až nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2018 10:42 Aneta Re: Aneta
Fotka k příspěvku Jinak tohle je jeho bezna pozice, jen tak se udrzi celym telem u dna.
Mam jen jednu malou rostlinku - ve zverimexu jsem rekla ze bych potrebovala nejakou tuholistou, aby ji axolotlik neoziral, tak mi fali tuhle.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2018 10:38 Aneta Re: Anthrax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vezmu to teda od zacatku. Minuly rok v kvetnu jsem dostala 2 malicke axolotly, a krmila jsem je patentkami, nitenkami a ruznymi mrazenymi smesky (kostky), co mi doporucili ve zverimexu. Potom se jeden axik zacal chovat divne- porad ho to tahlo k hladine a asi za mesic mi umrel. Myslela jsem si, ze byl nemocny nebo ze snedl kamen, protoze mel takove krive bricho.
Asi 2 mesice zpatky jsem zacala pozorovat, ze i druhy axolotl zacina mit tyto priznaky - nejdriv mu stoupal ocas k hladine a potom uz vubec nemohl doplavat ke dnu a prevaloval se na hladine i brichem nahoru, coz me dost desilo. Napsala jsem na skupinu a aldar mi rekl, ze je to tim, ze ho krmim temi patentkami a ze mi pravdepodobne umre. Nicmene mi poradil, abych mu 2 tydny nedavala nazrat a pak abych mu dala zizalu, tak jsem to tak udelala. Od te doby se to tak strida, ze nekdy vypada uplne na umreni a nekdy zase vypada dobre a plave u dna. Avsak uz se tam neudrzi celym telem, vzdy mu ocas stoupa nahoru.

Akvarium ma cca 40 l a ja davam vzdy vodu do pulky - cca tech 20 l. Filter mam na 35 l. Alvarium cistim cca 1x za 2 tydny, nekdy za 1x za 3. Filter mam nastaveny na minimum, takze se mi hladina vody nehybala, ale ted jsem ho dala na maximum, jelikoz jsem se docetla ze se povlak tvori kvuli malemu proudeni vody. Sterk teda nepromyvam, je to chyba? Je lepsi ten sterk teeba uplne odstranit a nechat jen prazdne dno?
Jinak jak uz jsem rikala, povlak se tvori jak kdy, nekdy treba par hodin po vymene vody, nekdy az par dnu po tom. Vzdy kdyz menim vodu, tak 1/3 necham a zbytek vymenim. Filter vzdy kdyz menim vodu vycistim.
Axolotla krmim 1-2x tydne ted kdyz je nemocny a davam mu zizaly (fakt fuska najit je ted v zime :-D)
Jinak by se mi hodily jeste dalsi rady jakou potravu bych mu jeste mohla davat. Ty patentky uz se mu bojim davat.

Diky za rady
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 20:22 R Muž Anthrax [4739] Re: Aneta
Ahoj, jak píše RE5PEKT. A navíc doplň informace o krmení (čím krmíš a jak často), jaké je staří nádrže, popiš podrobně jak probíhá údržba (jak často a kolik meníš vody, údržba filtru, atd.). Chce to tu prezentaci a pár fotek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 19:29 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Aneta
Dobrý večer i tobě!
Proprala jsi pořádně ten štěrk? Narušuje ti filtr svým prouděním hladinu? Kolik máš v nádrži axotlů a kolik litrů vody?
Hodilo by se vytvořit si prezentaci nádrže, pak by se radilo mnohem lépe. Takhle není známo velké množství detailů o tvé nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 18:48 Aneta Re: Aneta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady jeste prikladam fotky. Povlak se vytvori treba behem par hodin
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 72871x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1056-axolotl-mexicky?od=251