Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Paludárium – tipy před realizací

 

Články » Paludárium – tipy před realizací   Vytisknout tuto stránku 

Paludárium – tipy před realizací

Publikováno: 15.11.2023 • Autor: © klm007 • Rubrika: Začínáme

Informací, jak založit paludárium, je plný internet. Co jsem však vždy postrádal, byly souvislosti a následky jednotlivých zásahů do celkového chodu paludária. Proto jsem se rozhodl popsat, dle mých zkušeností, zásadní okolnosti pro udržitelné a uživatelsky příjemné paludárium.


Ač by se mohlo zdát, že paludárium je trochu akvárium a trochu terárium, není to tak zcela pravda, neboť se jedná o samostatnou disciplínu. Na co se zaměřit před vlastní realizací?


Jak velkou nádobu zvolit?
Můžeme mít paludárium v malé sklenici i obrovském teráriu. Zásady jsou v podstatě stejné. U mini nádob se jedná o takovou bonsaj údržbu, což znamená, že každý lístek má své místo a estetično je na prvním místě. Čím větší nádoba, tím snáze pěstujeme na divoko, rostliny necháváme růst podle jejich uvážení a jen korigujeme jejich případnou expanzi. Osobně doporučuji co největší nádobu, protože vzniklá krajina porostlá mechem, orchidejemi a jinými exotickými rostlinami má neuvěřitelné kouzlo.


Pro koho paludárium chceme?
Existuje několik variant:
1)    Chci chovat živočichy a pro jejich zdárný život potřebuji paludárium.
2)    Chci pěstovat rostliny a pro doplnění přidám nějaké živočichy.
3)    Chci pěstovat jen rostliny.
Může to vypadat, že je v podstatě jedno, jaký typ zvolíme, ale v praxi jsou rozdíly obrovské. Živočichové vykonávají přirozený tlak na rostliny. Je tu sešlap, hrabání nebo okus. Nesmíme zapomenout také na výkaly na listech nebo sklech terária. Vypuštění cvrčci, než jsou sežráni, s chutí sežerou poupě orchideje nebo zalezou někam, kam se zvíře k němu nedostane. V bohatě zarostlém paludáriu zvíře zmizí. Dáme-li tedy přednost zvířatům, rostliny budeme volit vždy obyčejné a rychle rostoucí a kompozici zvolíme takovou, abychom měli zvíře na očích. U rostlinných paludárií se můžeme zaměřit na různé sbírkové rostliny a vytvářet krajinu s množstvím různých zákoutí. Kompromisem je mít v dolní části paludária akvárium se živočichy, kteří na souš nikdy nejdou – prostě klasické akvárium.

Paludárium v akváriu nebo teráriu?
Jednoznačně v teráriu. Je nutná dolní a horní větrací mřížka. Pokud tyto mřížky nejsou, bude čelní sklo stále orosené. Praktická jsou také čelní dvířka.

Jak moc vody?
Tady už můžeme zcela zapojit fantazii. Od silně podmáčeného dna až po vodní hladinu po celém paludáriu. A když si k hladině přidáme i patřičnou hloubku, můžeme mít akvárium a nad ním botanickou zahradu.

Na čem rostou rostliny?
Většina rostlin jsou epifyty, takže je snadno přilepíme na kořeny či kameny. Prodávají se i speciální „desky a hadry“, které můžeme nalepit na zadní či boční stěnu a tím získat další plochu pro pěstování. Já takovou desku mám na zadní stěně a nemůžu si to vynachválit. Desky se jmenují Epiweb a hadr Hygrolon. Epiweb zajišťuje „substrát“, do kterého zarůstají kořeny. Materiál však neabsorbuje vodu, takže proto mám desku potaženou Hygrolonem, který vodu naopak velmi dobře vede, ale nenabízí objem pro kořeny.

Potřebuji mlhu, déšť nebo vodopád?
Vodopád je především estetická záležitost. Je však třeba počítat s tím, že tekoucí nebo kapající voda nemusí být zrovna příjemná na poslech. Zkuste spát u kapajícího kohoutku… Déšť je důležitý pro některé rostliny, záleží tedy na rostlinách, které pěstujete, takže to také považuji za fakultativní vybavení. Já déšť používám – 2x denně jednu minutu. Nejefektnější je mlha. Malý mlhovač však mnoho nevydrží a u externího máte velkou nádobu na vodu a husí krk, který vede mlhu do paludária. Pokud tedy přece jen něco na efekt chcete, tak mlhovač. Já také ještě používám hlavici k akvarijnímu filtru, kterou tlačím vodu až nahoru na zadní stěnu, kde v horizontální trubce jsou otvory, ze kterých voda vytéká, a tu nechám protékat zadní stěnou, takže ta je vytrvale podmáčená. Zvýšením průtoku vody lze docílit stékání vody i po povrchu zadní stěny. Je to moc pěkný efekt, ale při výšce, ze které voda padá, cáká na čelní sklo. To také bývá zásadní problém u deště a vodopádu - jak udělat tekoucí vodu, aby necákala na čelní sklo. Je to opravdová výzva a hodinářská práce vše dokonale nainstalovat.


Původně jsem místo hlavice (čerpadla) filtru Atman používal výtlačné čerpadlo Tetra, ale to byl naprostý omyl. Výtlačná čerpadla jsou primárně určena k vypouštění akvárií, a tudíž mají na svém těle docela velké otvory.  A do těchto otvorů se nasává substrát a kousky rostlin.  Téměř každý den jsem musel provádět čištění. Vyměnil jsem jej za starý dobrý Atman, místo kostky biomolitanu jsem na vstupní otvor dal jen biomolitanový špunt a výsledek je naprosto geniální. Nejen, že údržba tohoto systému klesla na minimum, ale čerpadlo je naprosto tiché. I když mám Atman s nižším výkonem, přesto mám nastaven minimální proud a stačí to.


Jak dostat vlhkost na kořeny?
Základem je vzlínání – jsou-li konce kořene ve styku s vodou, budou okraje mokré. Je-li kořen hodně velký, bez rosení, deště nebo mlhy se neobejdete. V mém případě je centrální kořen přichycen k zadní stěně a díky tomu, že zadní stěnou voda protéká, tak část stéká či vzlíná po kořenu a tím jej zavlažuje. S ohledem na velikost kořene mám na něm různě mokré partie (zcela suché, vlhké, mokré, mokré + déšť) a podle toho mám na výběr různá místa pro různé rostliny.


Je třeba svítit?
Rozhodně. Svítím deset hodin denně. Je třeba počítat s tím, že rostliny budou růst a tím vytvářet stín. Já mám v centrální části velký kořen porostlý množstvím rostlin. Tím se vytvořil vlastně deštník, který stíní akvárium pod ním. V akváriu mi tak rostou pouze rostliny s minimálními nároky na světlo. Pokud chcete pěstovat i bohatou vegetaci v dolních partiích paludária, pak je třeba vytvořit koncepci typu U. To znamená, že se rostliny pěstují na třech stěnách a dně paludária. Světlo tak svítí na všechny jeho části.


A co hnojení?
O to se mi starají žáby a rybičky. Zkoušel jsem i přihnojovat, ale na mokrých částech rostly řasy.


Stačí voda z kohoutku?
Nestačí. Vodní kámen to je prevít, ten vám zničí nejen pračku, ale i paludárium, a to během několik týdnů. Všude na skle budou zaschlé kapky zanechávat fleky a na listech rostlin se udělá vápenatý povlak. Bez reverzní osmózy se neobejdete. Také je třeba pravidelně doplňovat vodu. Výpar z paludária je mnohem větší než z akvária.


Jak zajistit, aby sklo bylo stále suché a čisté?
Na boční stěny doporučuji mléčné sklo nebo osadit vegetací. Systémem větrání (viz. výše) docílíte toho, že se vám sklo nebude rosit. Na čelní sklo používám přípravek, který je určen na zástěny sprchového koutu. Tuto tekutinu nanesete na hadřík, nanesete na sklo a vyleštíte do sucha. Pak stačí případné nečistoty nebo skvrny otřít suchým hadříkem a sklo je jako nové (opravdu to funguje). Je třeba však ošetřit sklo zcela nové, dokud se na něm vodní kámen nezačal tvořit. Přípravek se jmenuje Ravak Anticalc Conditioner. A pokud vám nebude na čelní sklo cákat voda nebo po něm ťapat zvířata, stačí sklo natřít jednou za kvartál a jednou za měsíc přeleštit hadrem.

Je třeba topit a filtrovat?
Netopím. Paludárium mám v běžném bytě v paneláku. Mnohé udělá teplo od světla a uzavřený prostor. Vlastní filtr nemám, voda se filtruje přes zadní stěnu. Osazenstvo paludária mám takové, abych nemusel topit.


Jaké rostliny použít?
Existuje mnoho rostlin akvarijních, které lze pěstovat emerzně a v paludáriu mají své kouzlo a místo. Běžné pokojové rostliny nejsou vhodné, protože jsou velké. Ono se to nezdá, ale i list 3x5 cm působí mohutně. Proto na různé filodendrony a bromélie zapomeňte, pokud tedy nechcete jen jednu rostlinu jako solitéru. Velice se mi osvědčil prodejce na teraristických burzách, který prodává právě rostliny vhodné do paludárií – nejrůznější drobné tilandsie, orchideje a podobně. Pán se jmenuje Ludo Verdyck – Terra koruna. Jeho internetové stránky jsou sice v katastrofálním stavu, ale sortiment na stole mívá úžasný.


A co škůdci?
Pokud máte v paludáriu nějaké živočichy, chemická ochrana nepřichází v úvahu.  Preventivně každou novou rostlinu několik hodin koupu v hypermanganu. A pak každý den při pozorování paludária sleduji, co se děje na rostlinách. A když se nějaký škůdce objeví, tak jej lze relativně snadno zničit hned v počátcích, a to mechanickým odstraněním.


Jak náročná je údržba?
Nejnáročnější je prvotní nastavení různých mlhovačů, vodopádů a podobně. Nastavení té správné intenzity, aby plnily svůj účel, ale nedělaly zbytečný hluk, aby voda netekla, kam nemá, ale tekla tam, kam má, aby voda necákala na čelní sklo, je docela fuška. Dále je náročné vybrat ty správné rostliny a umístit je na správné místo. Zde se bez možnosti „pokus – omyl“ neobejdete. Na elektrická zařízení dejte časovače. Když pak už vše běží jak má, tak pak stačí jednou týdně dolít odpařenou vodu. A průběžně provádět zahradnické práce.


A rada na závěr?
Mám tři zásadní.
1.    Nejprve kompletně zařiďte paludárium, nechte ho alespoň měsíc pracovat a teprve pak začněte sázet rostliny podle toho, jak moc bude to které místo mokré. I malá změna vodního režimu dělá s rostlinami divy – buď uschnou nebo uhnijí. Ušetříte si zklamání a peníze.
2.    Buďte trpěliví. Některé rostliny po zasazení třeba i rok stagnovaly, než začaly růst.
3.    Nechte přírodu, aby pracovala za vás. Ona totiž nejlépe ví, čemu se bude u vás dařit. Mně takhle začal růst jeden druh mechu, který jsem si „zavlekl“ s rostlinou z renomované pěstírny. Stal se dominantou, téměř zadusil ostatní mechy, ale každá návštěva, která vidí mé paludárium, se rozplývá právě nad tímto mechem.


Co je na fotce?
Na fotce vidíte dva roky staré paludárium. Výška 80 cm – šířka 60 cm – hloubka 40. Výška vodní hladiny 25 cm. V akváriu jsou žáby pipa malá a rybičky kardinálka čínská. Vzhledem k nízké intenzitě osvětlení se tam daří anubiasu, microsoru a jávskému mechu.


F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 15.11.2023 Upraveno: 15.11.2023 Přečteno: 148x

Schválili: afc1886 *** 15.11.23 • vaclav *** 15.11.23 • ctibum *** 15.11.23

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
10.08.2015*****Moje "poprvé" aneb dlouhá story o mém začátku až po současnost68x
09.09.2018*****Skládáme akvarijní set svépomocí a levně50x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1138x
05.11.2011*****jak jsem koupil,rozbil a spravil fajfku125x
18.09.2016*****ZOO Budapešť 2016260x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií86x
09.06.2020*****7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium419x
10.11.2018*****Výstava Exotika v Lysé nad Labem 2018 - druhá část225x
03.06.2006*****Výměna vody a čištění akvária33714x
10.11.2013*****Jak se shání korýši577x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/2000-paludarium-%E2%80%93-tipy-pred-realizaci