Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Návštěva akvaristického tržiště v čínském Pekingu

 

Články » Návštěva akvaristického tržiště v čínském Pekingu   Vytisknout tuto stránku 

Návštěva akvaristického tržiště v čínském Pekingu

Publikováno: 19.09.2015 • Autor: © ludasvoboda • Rubrika: Začínáme

Čínská metropole Peking – místo akvaristice zaslíbené

Všichni z nás, co jsme propadli krásnému „žroutu času“ akvaristice, víme, že všechny e-shopy a akvaristické prodejny jsou doslova zaplaveny zbožím, jehož původ je z Číny. Nechci rozvádět polemiku nad tím, co si o kvalitě tohoto zboží myslíme, ale určitě má každý z nás doma alespoň jeden čínský výrobek. Když se mi naskytla příležitost navštívit velmoc východní Asie v rámci světového šampionátu atletů, měl jsem jeden z velkých osobních úkolů: navštívit některou z prodejen akvaristiky v Pekingu. I proto jsem se připravil již doma. Na Googlu jsem si našel adresy některých prodejen akvaristiky v čínské metropoli a už třetí den pobytu jsem do jedné z nich vyrazil. Nejel jsem sám, v české atletické výpravě je několik akvaristů, včetně šéftrenéra Tomáše Dvořáka, mistryně světa na 400 m překážek Zuzany Hejnové, bronzového kladiváře z minulého MS Lukáše Melicha a akvaristé jsou i mezi slovenskými atlety. No a právě s Lukášem Melichem jsme vyrazili.

Chvíli nám trvalo, než taxikář pochopil, kam chceme jet. Adresa napsaná latinkou mu moc neříkala, a tak jsme spíše doufali, že nás někam, kam chceme, doveze, než abychom se těšili na akvaristické zboží. Po dvaceti minutách jízdy nás vysadil před velkým hangárem, tržištěm, což prý bylo ono místo. V tržnici převládaly květiny, řezané i hrnkové, a na úplném konci se těsnala jedna akvaristická prodejna. Byla poměrně dobře zásobená čínskou elektronikou, ale to nás příliš nenadchlo. Naštěstí jeden z prodávajících uměl trochu anglicky a na náš dotaz, zda-li neví, kde je v Pekingu větší prodejna, o níž jsem na Googlu četl, tak vzal papír a tužku a napsal nám čínsky na pěti řádcích nějaké znaky – prý to je adresa největší prodejny v Pekingu. Rozloučili jsme se s ním a šli chytat dalšího taxíka. To v Pekingu netrvá nikdy příliš dlouho, taxiků jezdí v několikamilionovém městě dost. Horší už je jejich řidičům vysvětlit, kam vlastně chcete jet. Většinou mluví pouze čínsky. My jsme však měli adresu napsanou v jejich rodném jazyce, a tak ihned námi zastavený taxikář pokýval hlavou a zase nás vezl asi dvacet minut, pak zastavil před dalším velkým hangárem, tržištěm u něhož byl nápis: Chinese academy of agriculture sciences.

Ten hangár byl ohromný, tak 100 x 30 metrů, a u vstupu do něj byly velké bilboardy, jednak s květinami, ale i jeden s akvarijními rybičkami. Vstoupili jsme dovnitř. Všude plno nádherných řezaných květin, jeden stánek vedle druhého. Asi po třiceti metrech, kde jsme procházeli kolem jednoho stánku s řezanými květinami za druhým, jsme došli do další sekce, kde byly hrnkové květiny a mezi nimi převládaly nádherné bonsaje. Bonsajové zahrádky s nádherně aranžovanými kameny nás trochu přibrzdily v touze být co nejdříve v akvaristické sekci. Ale i té jsme se dočkali. Najednou jsme se ocitli mezi malými akvaristickými obchůdky (bylo jich 50 a možná i více) s množstvím rybiček, nádherně upravených akvárií se zajímavými layuty a nepřeberným množství akvaristických potřeb, krmením a dalších pomůcek. Elektroniky takové množství, že jsme najednou nevěděli, co bychom si z toho vybrali. A navíc ceny… třetinové, než je nabízejí naše e-shopy, a ještě se dalo neskutečně smlouvat. Byla tam i skvěle zařízená prodejna ADA s výrobky a s cenami výrobků, které znám i z naší prodejny ADA v Uhříněvsi, z níž jsem si odnesl jen katalog výrobků, naštěstí v angličtině. My však nakupovali podstatně levněji - čínské „original copy".

Především LED osvětlení bylo nepřeberné množství, většinou s čínskými koncovkami, ale to není problém předělat nějakými adaptéry, kterých tam, do evropských zásuvek, naštěstí měli také dost, doslova za pár korun. Vybírali jsme, všechno si nechali vyzkoušet, zda to funguje. No nechali, spíše jsme si to sami zapojovali a zkoušeli, prodávající většinou vůbec netušili, co po nich chceme i oni mluvili pouze čínsky a i rybičky a rostliny znali pouze v čínštině, latinské názvy jim vůbec nic neříkaly. A my smlouvali a smlouvali a než jsme koupili, tak jsme se z původně navržené ceny dostávali až k 15 procentům, za což jsme nakonec nakupovali. Živé rybičky, ani rostliny jsem do Česka převážet nechtěl a asi by mi to ani na letišti neprošlo. Ono to s živými produkty není při vývozu z některých zemí vůbec jednoduché a my jsme žádné potvrzení samozřejmě neměli. Pojďme se tedy povívat, co všechno se dalo na akvaristickém tržišti vidět a koupit.

Začnu rostlinkami. Těch bylo nečekaně nejméně, ale přesto ohromné množství. Echinodorusy, anubiasy, cryptocoryny, mnoho stonkovek vše za symbolickou cenu 2 až 5 juenů, což je 8 až 20 Kč (1 juen vyšel na 4 Kč). Měli i vzácnější rostlinky, například Bucephalandry vyvázané ke kořenům a nádherným kamenům za cenu 60 juenů za kus se čtyřmi až pěti pěknými kousky, řízky, rostlinek. Pěkně obrostlé kořeny se dali koupit za 120 až 150 juenů, ale to byl už nádherně rozrostlý keřík. Jen jejich název nebylo vůbec snadné zjistit. Ani tyto ceny však nebyly vysoké, s porovnáním, za co se bucky prodávají u nás a na evropských e-shopech. Samotnou kapitolou byly rostliny do paludárií  – kapradiny, fíkusy, orchideje, tilandsie, bromélie a další. Ona vůbec paludária byla v obchodech nádherná a bylo jich moc. Něco podobného jsem nikdy neviděl. Byla otevřená, spodní část nádherně upravená akvaria a nad nimi překrásné layouty z kamenů, vodopádů, kořenů a nádherných kytek. Na mou otázku, jak často to rosí, když jsou otevřená, bez krytů, odpovídali, že ničím, že to není třeba. Pak mi to došlo, v Pekingu bylo ve dnech mé návštěvy přes 30 stupňů a vlhkost se pohybovala přes 50 %. A tak to je ve východní Asii stále, mlžit tedy není třeba.

Další parádní nádrže byly ty mořské. Nádherně upravené scenérie kamenů (prostě téměř skutečné korálové útesy), s čistou, hodně proudící vodou, v níž se všechny koráli, sasanky a jiní živočichové nádherně jemně pohybovali. Mezi nimi plavalo množství nejrůznějších, nádherně vybarvených mořských rybiček, od těch malých, hejnových, až po velké exempláře poměrně drahých druhů (500 až 1000 juenů – ani to však není moc). Krásně zařízených mořských akvárek, tam byla spousta a vedle nich i ta, v nichž nabízeli kameny a živé korály ve velikostech, které vás jen napadnou. Samozřejmě k tomu i vše, co správný chod mořského akvária potřebuje – od filtrace, vířiče vody až po techniku kontrolující správné vlastnosti vody, včetně různě velkých balení mořských solí. Mořskou akvaristikou se nezabývám, a tak o ní moc nevím, ale pohled na krásně zařízené mořské akvarium je uchvacující. Jedno takové jsme měli přímo v hotelu, kde jsme bydleli, a u něj jsem se musel zastavit každý den, při každém průchodu kolem.

Přejděme k nabídce rybiček. Tisíce a tisíce rybek všech možných druhů, od těch nejmenších, až po nádherné velké kusy pro obří nádrže. Prodávající tvrdili, že kdo nemá v Číně doma akvarium nebo jinou nádrž, a v ní nějakou červenou rybičku, tak jeho rodina nemá štěstí. I proto tam různých rybek v červené barvě jednoznačně převažovalo. Některé z nich, především závojnatky, až skoro nevkusně přešlechtěných do tvarů, které byly pro mne spíše odpuzující, než abych se na ně chtěl denně dívat ve svém akvariu. A ceny za ně? Nekupovali jsme, a tak nevíme, nakolik bychom tu cenu usmlouvali, ale původní nabídky se pohybovaly od 2 až 5 juenů za neonku, či tetru, cichlidku a další menší rybky (myslím, že prodejci o nich ani nevěděli, jak je která vzácná a náročná pro odchov, ale spíše nastavovali ceny podle velikosti rybek). Nádherní terčovci stáli od 60 do 150 juenů, velké cichlidy o něco méně.

Krátce se zmíním o prodejnách, kde se jejich majitel pokoušel o aquascaping. No pokoušel, to bych ho určitě urazil. Aquascaping v Číně „frčí“ a v těch prodejnách to bylo vidět. Vždy byl postaven na nádherných kamenech, sestavených v okulahodící scenérie. Kamenů se dalo koupit velké množství a všechny prodávali za 5 juenů za kus u těch menších (přibližná velikost až do 15 x 10 x 10cm), po 30 juenů u velkých několikakilogramových. Jednalo se o typické kameny Black, Seiryu (Yin) Stones, Ohko Stones, Ryuoh Stones, Dragon Stones. Ani těm jsem neodolal a pár jich z Číny do Prahy „přitáhnul“ (spíše jsem je rozdělil několika atletům, abych neměl své zavazadlo příliš těžké a neplatil nadváhu a oni mi je v Praze zase předali).

Na závěr jsem si nechal akvarijní techniku. Té tam bylo úplně nejvíce. Filtry všech možných velikostí, vnější, vnitřní, hodně závěsných, které ve svých nádržích používají nejčastěji a také množství filtračního materiálu, dále pak množství osvětlovací techniky. Různá LED osvětlení s různým spektrem, často s dálkovým ovládáním změn barevného spektra, některé se zabudovanými „stmívači“ i bez nich, ponorných, bodových- reflektorových, trubicových, závěsných i těch, co můžeš položit na akvarijní sklo. Ani tady jsem neodolal a neodolali ani další čeští atleti – akvaristé. Pro jistotu jsem si k nim koupil i prodlužovačku s čínskými zástrčkami, abych nemusel předělávat zásuvky. Ceny těchto LED osvětlení byly neskutečně nízké. Tak pětinu i více toho, za co je nabízejí evropské e-shopy a prodejny. Vezl jsem domů mimo jiných světel i metrovou trubici k zavěšení nad akvárko s dálkovým ovládáním změn barvy světla. Ta mě vyšla na necelých 700 Kč!

Má první návštěva s Lukášem Melichem trvala jen tři hodiny, ale pak jsem se do tohoto akvaristického „hangáru“ vrátil ještě třikrát a pokaždé jsem tam strávil minimálně ty tři hodiny a dokupoval maličkosti – digitální teploměry, krmení atd. A musím říci, že můj papírek s čínsky napsanou adresou prodejny šel na dračku. Rád jsem jej půjčoval kolegům akvaristům se slovy, hlavně mi jej přivez zpátky, co kdybych tam ještě jednou jel… No nakonec jsem ho do Prahy stejně nepřivezl (někde jsem ho sám „zabordelil“), ale do Číny se už znovu nejspíš nepodívám, tak k čemu mi bude…

Zkušení akvaristé, znalci akvarijní techniky, osvětlovací techniky techniky promiňte mi mou „terminologii“, nejsem v ní vůbec zběhlý, já chtěl tímto článkem jen ukázat, co všechno se dá v Číně vidět kromě Čínské zdi a Zakázaného města. A určitě to stálo za to!

 

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 52x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 19.09.2015 Upraveno: 19.09.2015 Přečteno: 948x

Schválili: romant **** 19.09.15 • Heimdall **** 20.09.15 • vaaclav **** 20.09.15 • rak *** 20.09.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
18.09.2016*****ZOO Budapešť 2016260x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
03.06.2006*****Zakládáme akvárium krok za krokem99655x
12.07.2015*****Jaké je nejlepší krmivo pro akvarijní ryby?193x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady266x
03.06.2006*****Založení akvária69341x
07.03.2015*****Jak začal můj chov axolotlů - pokračování422x
13.10.2016*****Akvárium – hotový set nebo si složit vlastní?851x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1138x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3003x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1499-navsteva-akvaristickeho-trziste-v-cinskem-pekingu