Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Moje anabáze

 

Články » Moje anabáze   Vytisknout tuto stránku 

Moje anabáze

Publikováno: 08.03.2012 • Autor: © fred69 • Rubrika: Začínáme

Zdravím všechny akvaristy a zpřízněnce. Abych začal od začátku, tak vše začalo vloni v srpnu, když jsem měl dovolenou. Trávil jsem ji prací u rodičů jako většinou, když najednou zvoní telefon a volá mi dcera, která měla po dobu mojí nepřítomnosti na starost akvárko. Zvednu to s otázkou, co že se děje, a na druhé straně se ozvalo: Hele, to akvárko je ňáký divný, ty ryby v něm nejsou vidět. Polilo mě horko, i když venku bylo 35 ve stínu, a říkám, jak nejsou vidět. No, je to celý kalný a ňáky ryby jsou mrtvý, zpackanej život říkám si a v duchu se začínám připravovat na cestu domů. Po příjezdu jsem zjistil, že odešlo čerpadlo do filtru, a celá osádka až na 2 sumce žraločí už plave v moři nebeském.

Udělal jsem, co jsem udělat musel, vyčistil akva, koupil nové čerpadlo a jel dokončit práce k rodičům naštvaný a rozhodnutý, že s akvaristikou končím. Manželka mě uklidňovala a od začátku ukecávala, abych to akvárko nerušil, že je to hezký a tak podobně, až jsem s ní teda souhlasil, ale s tím, že založím tlamovce, které jsem už kdysi měl. Je pravda, že manželka netušila, co je to tlamovec a co to bude obnášet, ale jak jsem řekl, tak se stalo.

Na konci září už se v provizorně připraveném akvárku proháněly tlamky s tím, že až něco pošetřím, tak jim udělám nové bydlení. V prosinci už v akva plavali první mladí a já spokojený a znovu zamilovaný do akvaristiky. Nemusím popisovat, jakou jsem z toho měl radost. No koncem ledna jsem koupil polystyrén. S dobrou náladou jsem se pustil do lepení a tvarování, i když, kecám, asi hodinu, jsem na to čuměl jak roura, až jsem si řekl, že musím dát inspiraci, došel koupit rum a po třetím panáku jsem na to vlít, až polyš lítal :-) a asi v půlce jsem utavil pájku. Tak jsem se dal opět na rum a kochal se vytvořeným dílem.

Druhý den jsem pájku opravil a pokračoval až do zdárného dotvarování. Potom přišel menší problém s epoxidem, jelikož byly mrazy a bály se mi ji poslat, aby nezmrzla. Což jsem chápal a 14 dní čekal. Když konečně přišla, tak jsem pozadí během týdne zdárně dotvořil, kochal se a radoval, jak se mi to na poprvé povedlo, a už se těšil, jak budou tlamky spokojené. Minulý pátek jsem tlamky přestěhoval, vypustil akva, v sobotu vlepil pozadí a nechal do pondělka shnout. V pondělí 2x vypláchnul, dal nový písek, napustil a šťastnej jak blecha, že to bude krásné, šel spát. V úterý jsem měl v plánu opravit kryt a zadělat do něj nové zářivky s předřadníky. Po zjištění stavu krytu jsem usoudil, že bude lepší udělat nový. Vyrazil jsem tedy do OBI nakoupit vše potřebné a jal se pracovat na sestavení. Večer sestaveno, opět spokojený, že už mi teda chybí jen zadělat ty zářivky a mám hotovo, spokojeně usínám.

Ale jaké bylo probuzení, vejdu do předsíně, kde stojí akvárko, a šlápnu do vody. V první chvílku si říkám, asi protekl filtr, otevřu skříňku, tam sucho, opět mě polilo horko, v půl páté ráno po probuzení nic moc, řeknu vám, a zjistil jsem, že začalo téct v pravém dolním rohu akva, chtělo se mi brečet, měsíc práce a příprav v ŘITI. Asi všichni víte, co se mi honilo hlavou. Ráno v práci pátrání po fórech, co se s tím dá dělat. U 400 litrů se toho fakt moc vydumat nedá, takže byť už opět bez peněz, jsem volal ke sklenáři, na kolik mě ta sranda vyjde. Odpoledne jedu vyzvednout kluka ze školy a zastavuji se u sklenáře. Ten po mém objasnění mojí situace, když viděl, jak jsem nešťastný jak Šafářův dvoreček, se smiloval a řekl, že mi teda nový i se slepením udělá za 3000 Kč, za což jsem mu opravdu vděčný, protože to je cena, kterou bych asi těžko jinde hledal, sice se asi půjdu pást, ale co mám dělat.

A co říct závěrem? Asi že manželka už vůbec neříká, že to akvárko je hezké a že ho chce, a momentálně se mnou moc nemluví. No, není to zpackanej život? :-)

Jen malé doplnění - dnes se mi povedlo zachránít pozadí, tak hurá, alespoň něco pozitivního. :-)

 



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 18x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 08.03.2012 Upraveno: 08.03.2012 Přečteno: 369x

Schválili: alpaka * 08.12.12 • Bob66 * 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
05.11.2011*****jak jsem koupil,rozbil a spravil fajfku125x
13.09.2014*****Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko172x
14.10.2014*****Moje nedělní odpoledne (pro začínající akvaristy)1093x
21.10.2019*****Hnojení značkou SEACHEM96x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií83x
15.11.2023*****Paludárium – tipy před realizací146x
02.03.2022*****Soutěž o nejhezčí akvárium Česka a Slovenska164x
09.09.2018*****Skládáme akvarijní set svépomocí a levně50x
08.04.2013*****Užitečné informace k výrobě či zhotovení akvária1560x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/913-moje-anabaze