Přihlásit se RYBICKY.NET »

Odkalování

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - muťa Re: MarekP
Přečti si odkaz níže! Dej hadici s menším průměrem a sílu sání reguluj prstem na výtoku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP
Tak já jsem odkalovač nikdy neměl, tak se nedivte, že tomu nerozumím. Vždycky, když jsem akvárium čistil, tak jsem z něho všechno vydělal (kromě ryb), písek jsem rozvířil a špinavou vodu normálně odsál hadicí. Jenže to není zrovna nejlepší řešení, tak jsem se začal dívat po nějakem tom odkalovači.
Nejlepší asi bude, když si nějaký vyrobím sám. Jak jsem se díval, tak je to jednoduchý. Stejně mi ale není jasný, jak ho použít, aby naodsál zároveň i písek. K čemu mi to je, když odsaju písek, ten mám v kýblu, písek tím pádem musím omýt a pak ho vrátit do akvária. To můžu rovnou udělat se vším pískem a pak jen odsát všechnu vodu z akvária, ale to je přece nesmysl.
V tomhle videu: www.youtube.com/… víří písek, ale odsávají jen vodu. Jen mi není jasný, jak je to možný. Chápu, že to lze, když ten písek je o velké zrnitosti a je těžký, sání prostě nemá takovou sílu, aby ho vcuclo, ale já mám v akváriu jemný písek a když z akvária vypouštím hadicí (o průměru 1 cm) vodu, tak se nemůžu přiblížit dnu na méně než 2 cm. Pak to začne odsávat i písek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: souky
já ho vyhrála na burze a použila jsem ho tak jednou, už nikdy víc
 Reagovat na tento příspěvek 0  - souky Re: deCORF.OBRAEN
já si ho kdysi koupil na nějaký burze, abych uspokojil přítelkyni, která už nechtěla nasávat, hadice hrozná a děravá po prvním použití a v tom měchu se zachytával bordel zbytek taky nic moc
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: MarekP
ten easy clean mini je tak na miniakvárko, to už je lepší tenhle www.akva-exo.cz/…, i tak ta cena je poloviční, pokud chceš takovýhle "modernější"
Jinak já taky používím tento www.akva-exo.cz/… jen je potřeba líp regulovat průtok, protože může víc nasávat písek (protože ten zvon je nižší)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: souky
ten druhý je pokiaľ som ho videl naživo v Baumaxe čínskej výroby cena bola 4,50 €
 Reagovat na tento příspěvek 4  - souky
bohatě stačí tento www.akva-exo.cz/…

a pozor na tento, www.akva-exo.cz/… je to nekvalitní šunt
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: MarekP
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: MarekP
Můžu se zeptat, podle čeho posuzuješ jestli ten daný zvon je dobrý nebo ne? Pořád to je kus plastu s nějkým rozměrem. Navíc tam může mít nějaký pohrabáč nebo hrot na menší zvýření dna. Výrobní náklady +/- stejné a pak tam hraje roly značka pod kterou se prodává. Plně souhlasím s tím co napsala katterinecka. Mě dokonce stačí jenom kus hadice uříznuté ze staré vodováhy. O zvonu uvažuju a jestli ho budu dělat, tak samo domo nějaká petka 0,5l nebo něco takového. Fakt nemám potřebu si tohle kupovat jako "značkové" zboží. Buď si udělám, nebo koupím za pár korun.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP – Re: deCORF.OBRAEN
Jenom do 100 korun? Já jsem se díval různě po internetu a většinou mi přišlo, že ty levné za nic nestojí. Mohl byste mi dát nějaký odkaz na některý dobrý a zároveň levnější? A ostatním díky za reakce.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: MarekP
Radil bych vám spíše investovat peníze světla a čas do čtení, aby ste si časem mohl v akváriu hrát jinak než odkalovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: katterinecka
presne tak..niekedy zbytočná modernizácia niečo stojí..ja som tiež v minulosti kupil Tetratec GC30..kus plastu za extrem cenu..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: katterinecka
Ty klipsny na kýbl i na akvárko jsou použitelný při měnění kýble, stejně jako zastavení průtoku..protože to má na konci kohout. Také ten "hřeben" na začátku odkalovače je dobrá věc, člověk může do hloubky aniž by totálně změnil svah dna atd. Regulace..no ta mi také nepřijde zbytečná, odkalovač je tak použitelný pro více objemů akva. Ano, cena je dost vysoká, ale jak se říká...jen proto že mě Felicie odveze z bodu A do bodu B si nemám pořizovat BMW? Jde o to jak že X-) Myslím že pořízení tohoto odkalovače se vzhledem ke kvalitě provedení časem vyplatí.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - katterinecka Re: MarekP
má to plno věcí který jsou skoro až zbytečný, jako třeba regulátor průtoku (osobně když odkaluju tak potřebuju průtok měnit podle toho co to zrovna nasává, takže prstem a je to jednoduše a hned), samonasávání (co s tím mám zkušenosti u jiného typu tak to ani moc nefunguje), upevnění na akvárium (na co upevnění na akvárium když odkalovač držíš v ruce a neustále jím hýbeš), možná tak ten držák na kýbl se hodí, i velký zvon na odkalování je dobrý, ale takové najdeš i za menší cenu.
Ale nechci tě zas tak odrazovat, já většínou ani neodkaluju, všude mám drobný písek a vystačím si se zvonem za 30kč nebo obyčejnou průhlednou trubkou o průměru hadice
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: MarekP
asi preto že je to dosť drahe :-) a jednoduché odkalovače sa pohybujú cenou do 100 korún,
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP – Re: katterinecka
Proč myslíš, že by to byly vyhozený peníze?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: MarekP
když nevíš co s penězma, tak proč ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP – Odkalovač JBL
Má někdo zkušenosti s tímto www.levnaakvaristika.cz/… odkalovačem?
www.youtube.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: katterinecka
Jasně vždy tam bude něco s tím se počítá. Hodím tam ještě pár piskořek a uvidím jak na tom akva bude
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: fido16
jinak na bílým písku v akvárku bez kytek budeš mít něco skoro pořád
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: fido16
Navíc akva mám založené 12 dní takže příšte ho nechám delej zaběhnout
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: katterinecka
Nj tak teď už to vím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: fido16
tak to odkaluj častěji než jednou týdně, stejně budeš muset častěji měnit vodu když si tam ty ryby dal tak brzo, nevyplatí se být tak hrr
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16
Aha no tak to jsem netusil ze tech 5 hajzliku nadela takovi curbes. no asi budu muset vydrzet co?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hawok Re: fido16
rekl bych, ze by tu zatez do akvarko sneslo, kdyby se ancici pridavali postupne a ne vsichni najednou. Rovnovaha tam sice byt mohla, ale pet takovych spinicu najednou muze pomerne snadno akva rozhodit
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: petulinakk
jednoduse. neodkaluje se vubec ;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: Sid
Když někteří ani neodkalujou. To není možné aby 5 rybek nadělalo takový bordel
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: fido16
Je to možné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: SanelOne
Cauky chci se zeptat mam tyden zalozene akva vcera vecer jsem tam vypustil 5 krunyrovcu a rano jsem se nestacil divit jaky tam byl po nich svincik. Cim to je? V malem akva takovy bordel nebyl cim to? Malo bakterii?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SanelOne Re: petulinakk
veď sou malinký ne?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - souky
dyštak to z vrchu odsaješ, já bych v tom neviděl problém, já ve dvacítce taky jen občas odsaju
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petulinakk Re: Haimdol
Děkuji :) mně se právě zdá že krevety toho vzhledem ke svojí velikosti vyprodukují až až, ale je fakt že oproti rybám je to pořád nic ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: petulinakk
Neboj. Vzhledem k tomu, že to vypadá na minimum odpadu tak to bakterie rozloží a odpad se tím mineralizuje na detrit který v tomto množství využijí rostliny jako živiny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petulinakk Re: romant
Děkuji, osádka v tomto mini (nanocube 30l) bude výhradně krevetí - ovšem ty jejich "miniprodukty" :) asi mezi kobereček pěkně zapadjí a dostat to ven nepůjde jen tak... z toho mám trochu strach, že se to tam bude hromadit :(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: petulinakk
Pokud budou rostliny převažovat výrazněji nad rybí osádkou, tak odkalování nebude nutné. Pravidelná výměna vody je samozřejmostí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petulinakk
Jak odkalujete hustě zarostlé akva, kde je téměř celé dno pokryté rostlinami?
Mám v miniakva v plánu kobereček z Cuby...
Nebude to vytrhávat rostlinky? Bude to vůbec jako odkalení stačit, když se jen odsaje bordel svrchu, ale hloubkové odkalení prakticky nejde, nebo se to musí kompenzovat častější výměnou vody?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Beastie
hnilo a hromadilo...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: ales288
no v tom případě to teda není taková katastrofa, pokud to dva roky hnilo a neznečistilo to vodu, nic to nezabilo a ještě se to nezvedlo z akvária a neodešlo to po svých. V tom případě nechápu tu paniku
*joking*
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ales288
No já bych řekl že to ty dva roky hnilo !
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: sivon
Dřív to obře využívaly valisnerie, které rostly jak o závod, ale od té doby co jsem tam přidala tu jednu..asi ludwigia, tak se táhne nahoru, kořen to má jen jeden a snaží se to kytky ubít. Zase jí nechci moc dávat nafrak teďkon, je zbytečné jí prostříhat s tím, že se možná chytnou valissnerky ap řijít tak o procenta zeleně.

Piskořky už objednány, třeba to pomůže. Navíc mě fascinuje, že 2 roky je to vpohodě a najednou bum
 Reagovat na tento příspěvek 4  - sivon Re: Beastie
Určitě přidej alespoň ty piskořky, neboj, se štěrkem si poradí, akorát nebudou vypadat výstavně. Začínala jsem bohužel také s hrubým štěrkem (a dokonce živorodkami)a piskořkám se dařilo.
Také se mi nechtělo měnit celé dno, tak jsem pouze přidala asi tři kila jemnějšího písku. Propadne dolů a ucpe díry mezi štěrkem. Kal pak nezapadne tak hluboko a jde odkalit. Není to sice ideální řešení, ale funguje to. Možná by také pomohly rostliny s rozsáhlým kořenovým systémem (např. kryptokoryny), které by ten zapadlý bordýlek dokázaly skvěle využít.
jak myslis... drzim ti palce
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: Moucha
Děkuji za štědrou nabídku, ovšem bohužel. Zaručeně s tím chci nejdřív počkat, jestli se to spraví samo.
Kdyžtak sem přiběhnu přiznat, jak ste měli pravdu a měla jsem to vyměnit :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: katterinecka
huz ma ode me nejaky kytky..... navic od soboty budu denne v praglu kvuli vystave, navic vim jaky to je mit problemovy akvarko v praci.... a kdyz muzu, rad pomuzu

neco jako posli to dal.... i me bylo pomozeno
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Moucha
ty seš nějakej hrr, zachraňovat ženský v nesnázích :-D
pristi sobota odpoledne, nebo nedele dopoledne... vyhovuje? dno bych mel uz pripraveny (proprany, odstranena prilis jemna frakce)

dalsi vikendy by byly huz slozitejsi, nejsem prazskej....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: Moucha
dávám jen malinko, razborky se učí. Ještě s tou výměnou rozhodně počkám, navíc jak jsem již psala pracuju dost dlouho do večera, to by spíš byla nějaká sobota neděle.
Budeme mi věřit, sinice jsem se zbavila, tohodle se taky zbavim :)
to dno je hruby o tom zadna, piskorky jsuo dost silny... a s tim krmenim, davej jen trosku nekolikrat denne a ty rybky se naucej zrat jak z hladiny tak ze dna... hlad je nauci....

kompletni vymena dna s propranim noveho substratu a vymytim akvarka max. jedno odpoledne
jak jsi na tom za tejden ve ctvrtek nebo v patek? ze bych ti helfnul (pripadne to udelal komplet) i piskorky bych ti dal, pripadne dalsi kyti....

jen si musis sehnat jinej substrat, pripadne bych ho koupil v zoo branik a ty by jsi mi to proplatila.....

mel jsem podobnej problem 23L akva, 5cm aquaclay, ale bohuzel prekrmovana mecovka, dno hnilo a produkovalo sirovodik (zkazena vejce) odkalovat jsem mohl jak jsem chtel, nepomahalo, vymenil jsem aquaclay za cernej pisek od flexi obkladu.... pomohlo to

chystam se testovat jeden specialni substrat, pokud by fungoval bylo by to reseni pro tento typ akvarek... jsem na to zvedavej
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Beastie
osobně jsem je v takovém štěrku neměla, ale ony si poradí. Spíš jim bude vadit to zahnívající dno, snad se to spraví. Nejlepší sehnat si je od někoho kdo je má, vždycky jich je hodně (i když to není poznat), než za ně utrácet v akvaristice

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46080x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345-odkalovani?od=787