Přihlásit se RYBICKY.NET »

Odkalování

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ladkaRe: romant
ve zverimexu mi tvrdila jak je super:-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: ladka
Předpokládám že jsi všechno koupila najednou. :-)
na dně mám písek a bílý štěrk...dočetla jsem, že to může být štěrkem, dělala jsem i test s octem a nešumí...jinak rybka je čila a není u hladiny...ach jo:-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: ladka
Ano, nepletu se, je to honič vody a ten s nitrifikací nemá moc společného. Takže buď použít ten vršek a na to nabastlit kostku biomolitanu a nebo pořídit čerpací hlavu s tou kostkou, třeba www.akva-exo.cz/… www.akva-exo.cz/…
filtr mám...
www.tatrapet.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deck Re: ladka
Mohl by to být nálevník.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: ladka
Měň denně 1/3 vody a zřiď prezentaci předmětnýho akvária, neb takto se možno jenom domnívat a třeba ten filtr bych, aniž to akvo znám, tipoval jako nedostačující, ale možná se pletu. Nestydět se velmi často odkalovat dno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ladka – kalné a zapáchající akvárko
Dobrý den, prosím o radu, jsem začátečník, mám závojnatku a akvárko 70l, vím, že bude potřebovat větší, ale momentálně voda stále zapáchá a je kalná, filtr jede, bakterie máme taky, předevčírem jsem měnila vodu a dnes to zase smrdí a je to kalné...prosím o radu...děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 7  - R romant Re: Pítik
Odkalovat když je co(ne dočista dočista) a když je kde, to že některý místa zůstávají odkalovacím zvonem nedotčený, to je normální, stejně tak je normální neprohrabávat substrát s hustě zakořeněnejma rostlinama. Hloubkový odkalení je někdy taky třeba, ale já zastávám názor, že lehký stažení dna z horní vrstvy je dobrou prevencí. Samozřejmě, že to bude vždycky o znečišťovatelích a o spotřebitelích. Prostě obecná poučka o originalitě každá nádrže se bude i zde dobře uplatňovat a každý si to musí podle svého akvária odladit, tak aby to všem vyhovovalo.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R Silent Re: Pítik
Pokud je výkonná filtrace nebývá kolikrát třeba odkalovat vůbec. Já už neodkaloval u vruboušů snad tři roky. Co je ve sloupci nasaje filtr a zbytek detritu se mineralizuje v propustném dnu takže vlastně není co odkalit ;-) . Hlavní je nepřekrmovat, kvalitně filtrovat a mít propustné dno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pítik
já jsem teda po výměně filtru neodkaloval šest neděl a myslim si že to dobře nebylo. Myslim že my z toho pošla i největší pancéřnička a na foru sem dostal rady, at to vezmu do hloubky, takže z neodkalován mám ted trochu strach. kytky by to logicky měli potřebovat. a co odkalování pod filtrem a co pod kořeny a kameny? mě se tam třeba kal usazuje taky... ne

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - VitaValke Re: MarekP
šneky jsem si pritáhl z burzy na kytkách, nejspíš Okružák ale podle velikosti tu byl v atlase nejpodobnější Kružník čínský což je zmenšenej okružák tak nevim, no je jich 5 a pucujou slušně, dno je na pohled čisté

tak edit: fakt to budou asi ty Kanadský Okružáci, oni už přece jenom povyrostli :)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jamajcanRe: MarekP
Kytky spotřebují to,co bakterie v substrátu a všude jinde, připraví ke spotřebě :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: jamajcan
Kytky všechno spotřebují?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: MarekP
Já v rostlinných akva.,neodkaluju vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: VitaValke
To musíš poznat sám, to ti asi nikdo neřekne. Pokud se ti kal moc neusazuje, neodkaluj. To poznáš, až se ti to dno bude zdát zanešený. Máš krevety a s těma já zkušenosti nemám, jestli třeba prohrabávají dno, tak je to zase o něčem jiným. Navíc jsem si všiml, že máš v akva minimálně jednoho Okružáka - rybicky.net/fotogalerie.php… Ten se taky do jisté míry stará o údržbu akva. Je to buď okružák kanadský, nebo ploský (tipuju kanadského).
BTW: V prezentaci máš uvedeno, že máš v akva kružníky, tak nevím, jestli je tam fakt máš nebo jestli jsi je zaměnil právě s tím Okružákem na fotce. Toho tam totiž uvedeného nemáš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VitaValke
ok a u mého miniakvária co mám v prezentaci by jste doporučili odkalovat jak? víc, míň? tak nějak asi středně zarostlé s Endlerkama
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: jamajcan
V odchovnách třeba ne, to je fakt. Tam stačí měnit vodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: MarekP
Všude určitě ne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: VitaValke
Já při výměně vody bordýlek odsávám jen z kytek. V blyxe i hnědovce je bobků dost a na anubiasu jsou i vidět.
Pravidelné odkalování ale neznamená, že je to u každé nádrže ve stejných intervalech. V málo zarostlých, přerybněných akvárií, kde se hodně usazuje kal, je to potřeba častěji, u rostlinných, kde je třeba málo ryb a dává se do vody málo krmiva, není potřeba odkalovat často. Ale pravidelně by se mělo odkalovat všude. Řekl bych, že v takovém obyčejném akváriu jednou za 14 dní je standard a u silně zarostlého akvária i třeba jednou za 2 měsíce. Ono taky u hustě zarostlých nádrží není tak jednoduché odkalovat. Někdo má v akva třeba hodně velkých šutrů, kořenů apod., což taky stěžuje odkalování. Je to naprosto individuální záležitost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: VitaValke
To si nemyslím. Spíše se doporučuje moc do toho nešťouchat. Pokud vám nevadí detrit nad substrátem, tak i když není akvárium hodně zarostlé, tak postrádám v odkalování smysl. Pokud se tedy pravidelně týdně mění voda.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VitaValke Re: Johan
u zarostlého akva se odkalovat nemusí vubec? všude se tady na fóru výrazně doporučuje pravidelné odkalování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: VitaValke
Pokud chcete mermomocí odkalovat, tak berte jen to, co je na povrchu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VitaValke Re: MarekP
já taky odkaloval mezi kytkama a ne pod nima ale jen jakoby povrchově, ten substrát je hodně lehoučký a jde to blbě to vzít trochu proudem nebo do hloubky
No vidíš, já třeba přímo u kytek neodkaluju, jen mezi nimi. On totiž ten "bordel" pod kytkami je zásobuje živinami. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan Re: VitaValke
Ja si myslím, že odkalovať by sa nemalo až "od skla" a úplne stačí vrchný centimeter.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VitaValke
měl bych dotaz jak správně odkalovat.

Mám profi Soil od Rataje který je hodně lehoučký, do toho zvon který má tak 3-4cm v průměru a tak 5cm na výšku takže nemám šanci substrát ve zvonu proprat, dostanu se tak do poloviny hloubky a pak už to saju se substrátem

stačí jen povrchové odkalení + tak 1-2cm do hloubky nebo je lepší to vzít až od skla?

včera jsem vyndaval zakořeněné rostliny a přesazoval a když jsem viděl jaký bordel jsem ze dna vytáhnul tak jsem začal přemýšlet o nějakým jiným odkalovači, pomohl by mi třeba 10-15cm vysoký zvon nebo to je zbytečnost?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: grunda
takhle přesně odkaluji i já,pouze hadicou a pěkně nad dnem,do dna jsem snad ještě nevrtal

EDIT: rád bych se přidal s grundou :)

grunda napsal: hadice bez zvonu, před hadicí si vířím vodu nad dnem rukou a odsávám co vyplave, a vždycky něco vyplave ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: grunda
Šetřte tedy výroky typu odkalovat musíš vždy. Jsou situace, kdy je odkalování více než doporučeníhodné, ale rozhodně takové situace nenastávají "vždy".

Přijet můžete ještě dnes. V SZ posílám mobil - můžeme si upřesnit čas. :-)
EDIT: Jamajcan je taktéž vítán, můj mobil už má. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Sid
pozvání beru, dopravu si hradím sám ;-) na akvaristice je fajn, že ke stejnému výsledku vede více cest, já prostě razím cestu uklizeného akva (odkalování, pravidelné čištění filtru atd.) Kdybych hnojil jen přes ryby, tak mám v akva bažinu místo zahrádky ;-)
No, asi máte potíže se zrakem. (Pravděpodobnější je ale vaše charakteristika, že když šlápnete do lejna, místo, abyste si decentně botu očistil, ještě si v něm začnete podupávat. :))
Přijeďte mi ukázat, jak byste v mém akváriu bez poškození rostlin "odstraňoval zbytky listů odkalováním". (Náklady na dopravu hradím. :-))
BTW: Váš výrok, že "odkalovat musíš vždy", je pro mne asi tak hloupý, jako pro vás ten můj o zbytečném používání metody EI tam, kde to jde i jinými formami, třeba tou přirozenou přes ryby.
Jak napsali Johan s Jamajcanem, ani nemusíte mít dno hustě zarostlé kobercovými rostlinami, abyste neměl potřebu po celou řadu let odkalovat. Pár takových akvárií taky provozuji. A určitě nejsme sami... ;-)
Side Side, sice si Vás vážím pro vaše znalosti, ale občas trošku plácáte. Mám v akva koberec ze Staurogyne - má na výšku asi 4 cm a z něj vysávám bordel. Stejně tak z hodně hustého porostu kryptošek, uklízím i kolem stonkovek, občas se do nich něco zamotá. A na tu hloupou poznámku o EI ani nebudu reagovat :-)
...před hadicí si vířím vodu nad dnem rukou a odsávám co vyplave...
Takže nad dnem... To asi nebudete mít dno tak zarostlé, jak jste před chvílí tvrdil.
To nemůžete myslet vážně, abych šmrdlal rukou nad kopcem rostlin a čekal, jestli něco vyplave, abych to mohl odsát?! coze
Navíc - i kdyby to šlo, proč bych to dělal?! Proč bych se zbavoval živin? Abych je tam pak mohl vracet, nejlépe metodou EI?! :-D
hadice bez zvonu, před hadicí si vířím vodu nad dnem rukou a odsávám co vyplave, a vždycky něco vyplave ;-)
...mám dno zarostlé stejně a stejně odkaluji, a vždy něco posbírám...
A jak to děláte? Nějaké foto nebo lépe video by nebylo? :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: souky
vždycky něco zapadne a do koberečků se ryby nedostanou, takže šneci mají hody :-P
 Reagovat na tento příspěvek 0  - souky Re: grunda
nesmíš tolik krmit:-D ne, je jasný že každý akvárium je jiný a každej to umí jinak
víš kolik bych jich musel v 800 litrů akva mít, aby stačili uklidit všechno? Nehledě na to, že šneci se raději pustí do žrádla pro ryby, než do opadaných listů
a na co sou šneci a podobná havěť
otrhávat kobercovky v 800 litrů akva? To bych nedělal nic jiného :-D
jeden čas sem neodkaloval, nebylo co a kde, a fungovalo to líp než teď když mám víc ryb a míň zarostlý dno a musim odkalovat(sem tam)
špatný listy taky můžeš trhat a zbírat, když jich máš tolik, já sem hlavně trhal moc velký listy echinodoru, na nějaký špatný listy si moc nepamatuju
mám dno zarostlé stejně a stejně odkaluji, a vždy něco posbírám. snažím se udržet akva v max. čistotě
Fotka k příspěvku ...odkalovat musíš vždy...

A jak to mám udělat, když mám případné zbytky listů pod silnou vrstvou zdravých listů a na dno není vidět? Určitě nejsem sám, kdo má tento "problém". :-D

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: grunda
Já naposledy odkaloval před 5 lety, a před tím dalších 5 let, a jsem plně spokojen. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - jamajcanRe: grunda
Neodkaloval jsem už asi tři roky.Dno z páleného,porézního jílu,je osídleno tolika bakteriemi,že to,co nezlikvidují krevety,stihnou hravě zpracovat.
odkalovat musíš vždy, třeba zbytky listů rostlin, není to jen o rybách
Vyzkoušejte
nebo vůbec, podle ryb..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: QQQQ
jen lehce těsně nad dnem, žádná orba
 Reagovat na tento příspěvek 0  - QQQQ
Fotka k příspěvku Ahoj, chtěla bych si pořídit akvarium, dno kterého by bylo plně pokryté rostlinami. Jak se akvárium tohoto typu udržuje, odkaluje?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46080x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345-odkalovani?od=437